abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 20 juni 2008 @ 12:17:23 #101
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_59546931
quote:
Op zondag 15 juni 2008 17:12 schreef sigme het volgende:

Snijbiet en sla groeit harder dan we kunnen eten.
De regenboogsnijbiet is prachtig om te zien, en best smakelijk, maar de gewone groene is lekkerder.
ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_59553088
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
  vrijdag 20 juni 2008 @ 16:30:22 #103
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_59553696
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
met een beetje goede aarde, zon en indien nodig water gaat eigenlijk elk kruid als de brandweer. .
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_59557572
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 11:59 schreef liesell het volgende:
(Moest even opzoeken wat siepel was)
Sigme, hoe lang moestuin jij eigenlijk al?

Voor mij is het mn eerste jaar.
Mijn moeder moestuint al mijn hele leven lang en mijn vader doet ieder jaar een verwoede edoch tot mislukken gedoemde poging.

Ik denk dat dit het vierde jaar is van deze echte eigen moestuin. Maar de voorgaande jaren was het steeds maar een klein stuk, eerst ontginnen en vorig jaar eigenlijk geen groente verbouwen maar groenbemester, omdat we echt geen tijd hadden.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59557618
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 12:17 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)

Mijn bijbel van de Italiaanse keuken is de Artusi .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59557700
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja .

Ik heb hier rozemarijn, thijm, oregano, munt, bieslook en rucola staan, allemaal zonder enige moeite. Een echte kruidentuin moet ooit nog komen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 20 juni 2008 @ 19:29:47 #107
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_59557777
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 19:24 schreef sigme het volgende:

[..]

* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)

Mijn bijbel van de Italiaanse keuken is de Artusi .
absoluut bieblijst waardig.

nou ok, artusi is het oude testament.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_59581292
Zaterdag moestuinierdag .

Ik heb in bed drie paksoitjes bijgezet (14 stuks). In de kas uit zaad opgekweekt, dat wil prima, en paksoi in de tuin wil ook heel goed. Alleen heb ik zaadjes van dwergpaksoitjes, en dat vind ik toch bij nader inzien een vrij nutteloze kweek. Maar ik heb niet anders dus dan maar zo. De kippen zijn er in elk geval dol op: minihapjes of bloeiend en al maakt ze niet uit.

Ik heb in hetzelfde bed ook broccoleto gezaaid. Twee jaar geleden ook gezaaid, wel grappig spul. Een soort mini-broccoli. Ik hoop dat het zaad nog kracht heeft.

In bed 17, het wortelbed waar laatst sla in is gezet was de groene sla niet aangeslagen en de zaaiui was klein & pierig. Die twee rijen heb ik geruimd, en daarna heb ik er knolvenkel gezet. Heb ik twee maanden geleden ook ergens gezaaid (bij de witlof in bed), daar is niets van opgekomen. Hopelijk wil het nu beter (het hoort ook eigenlijk pas vanaf nu, maar niet omdat het niet eerder wil maar omdat eerder zaaien veel kans op schieten geeft).

Het loof van de uien knakt, dus die zijn bijna oogstrijp. Oogsten als 2/3 van het loof gestorven is, zegt mijn boek. Ik heb vandaag een rode ui alvast eruit getrokken, mooie gave ui .

En een knoflookje gerooid, het bolletje was ongeveer zo groot als een forse teen.

Toen ook nog maar een struikje aardappels gerooid, Dore's deze keer.

En dit alles staat nu klaar om met wat rozemarijn uit eigen tuin in de oven geschoven te worden.

Eigengemaakte lamsworstjes van eigen lam erbij.. tamelijk zelfvoorzien maaltje !
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59777678
Inmiddels zijn de Gloria's ook eetbaar. Krieltjes, maar heerlijk. De uien staan nog in hun bed, ik denk dat ik ze volgende week oogst.

De broccoleto komt al mooi op, van de knolvenkel wederom geen spoor..

Inmiddels zijn er elke dag peultjes, hangen de doperwtjes te zwellen en is er meer sla dan we op kunnen (lang leve de kippen), heb ik al twee keer broccoli gegeten en vandaag een eigen bloemkool. De tuinbonen zijn er ook uit alsof ze bijna oogstbaar zijn.

En de courgette vormt ook al courgetjes. Uit de kas is inmiddels de eerste komkommer gekomen.

Overigens is er inmiddels geen verschil meer te zien tussen de in de kas voorgezaaide en later uitgeplante bietjes & worteltjes, en de veel later in de volle grond gezaaide bietjes & wortels. Dus dat gedoe met voorzaaien en uitplanten kan ik me de volgende keer wel besparen.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 30-06-2008 20:29:58 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 30 juni 2008 @ 09:18:54 #110
151515 verita
Happy days
pi_59786925
Mooie moestuin Sigme
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
pi_59794970
Wij gebruiken pompoen als bodembedekker onder de bonen. Onkruid krijgt minder kans en de bodem blijft koeler.
En de bonen vinden het prima want die gaan toch de hoogte in.
  donderdag 3 juli 2008 @ 15:06:34 #112
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_59867214
Ga je de bonen drogen voor in de winter?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_59867672
quote:
Op zaterdag 12 april 2008 06:29 schreef schvvmert het volgende:
Met zo'n dieptekas kun je dus ook tropische planten en vruchten kweken, je moet dan wel voor verduistering zorgen.
Je zal moeten bijverwarmen tot 5-10 graden, wat redelijk in de kosten kan lopen. Kennisje van me had het over 2000 euro die hij per jaar kwijt is.
pi_59871721
quote:
Op donderdag 3 juli 2008 15:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ga je de bonen drogen voor in de winter?
Nee, ik heb er geen droogbonen bij staan. De tuinbonen drogen zou kunnen, maar die vind ik vers te lekker. Een volgend jaar zal ik denk ik wel droogbonen nemen, mijn schoonmoeder had ze een paar jaar geleden gezet en de droge bonen waren vorig jaar nog heerlijk .

Gewone groene prinsessebonen kan je niet drogen toch?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  donderdag 3 juli 2008 @ 19:05:04 #115
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_59872166
Weet helaas niets van bonen....alleen dat ik ze gedroogd in de super zie staan vandaar mijn vraag.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  donderdag 3 juli 2008 @ 20:02:55 #116
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_59873301
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 19:27 schreef sigme het volgende:

[..]

Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja .

Ik heb hier rozemarijn, thijm, oregano, munt, bieslook en rucola staan, allemaal zonder enige moeite. Een echte kruidentuin moet ooit nog komen.
Wat een toewijding! respect & tvp
pi_59890432
Ik heb dan geen moestuin, maar een moesbalkon en ik moest toch even delen dat ik een eerste (nog klein, hard en groen) tomaatje heb hangen!

Verder ben ik jaloers op sigme's mooie moestuin met zoveel lekkere groenten en kruiden. Vroeger wou ik nooit een huis met een tuin, maar ik ben helemaal om
Sanity is (not) statistical
pi_59891716
Wat heb je verder nog op je moesbalkon Maeghan?
pi_59893428
Oregano, tijm, rozemarijn, 6 x basilicum, een vijgenplant, een olijvenboompje, een stuk of vijftien gele struiktomatenplantjes (er kwam wat meer van op dan ik had verwacht), een kruisbessenstruik die volgens mij doodgaat (maar hij is al een keer opnieuw opgestaan dus je weet maar nooit), een blauwe bessenstruik die het geweldig doet (groeit als een idioot), een stuk of zes paprikaplantjes (als het goed is 1 x lampion en de rest kan rood, rode punt of geel zijn), bieslook (tot nu toe wel vijf hele sprietjes) en als het goed is een aardbeienplantje. Ik heb al eerder radijsjes gezaaid (gemengde) en sla (ook gemengd). Van de sla heb ik nu nog vier gewone kropslaplanten staan waarvan eentje de meter al bereikt heeft en flink in knop staat. De eerste gele bloemetjes zitten er al in.

Ik had wel meer gezaaid, maar niet alles kwam op. Ik had bijvoorbeeld paprikazaad gekocht wat het niet deed, maar het zaad wat ik uit verse paprika's gehaald heb deed het prima. De aardbeien wilden niet (op 1 na dus, na wéken) en de brave hendrik deed het ook niet. En de basilicum deed het wel, maar die zijn een keer op een hele hete dag onder het kweekbakje nogal verschroeid, dus die hebben een herstelperiode nodig gehad waarin ze nauwelijks groeiden en er nogal zielig uitzagen.

Maar ik vind het meevallen voor een beginner

Overigens bestel ik m'n zaadjes altijd bij Vreeken en ik heb nog veel meer staan, maar m'n balkon is te klein. Alleen paprikazaadjes zal ik nooit meer kopen, dan koop ik wel een paprika. Sla zal ik volgend jaar zéker weer doen, scheelt wel erg veel geld met iedere keer sla bij de supermarkt kopen en je hebt meer soorten, én het is veel lekkerder. Daarnaast ook heel makkelijk en snel te kweken, dus voor de moeite hoef je het ook niet te laten. En om te zeggen dat het veel ruimte nodig heeft? Valt ook reuze mee.
Sanity is (not) statistical
pi_59895822
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 17:09 schreef Maeghan het volgende:() de brave hendrik deed het ook niet. ()

Overigens bestel ik m'n zaadjes altijd bij Vreeken ()
Hmm. Mijn Brave Hendrik, van Vreeken, doet het ook niet. Staat op m'n lijstje goede voornemens om Vreeken er eens over te mailen. En dan ook over de knolvenkel, want dat wordt ook niks.

Mijn complimenten voor je moesbalkon hoor! Ik kan je trouwens paksoi ook erg aanraden, wil ook goed op klein oppervlak (neem niet! de minipaksoi, da's niks).

Heb je aardbei in zo'n hoge aardbeipot? Ik heb geen smoes om dat te mogen, helaas.

Oh, en ik heb mijn jongste basilicum zaaisel toen het net mooie kiemblaadjes had keihard laten verbranden . 'k Heb nieuw gezaaid.

De tomatenplantjes hier zijn in de verste verte nog niet in de buurt van tomaatjes, dat zal dus wel weer niks worden. Ja, eentje in de kas (gekocht als plant) is groot en bloeit.

In de kas staan ook wat paprika's, ben benieuwd. Wat is een lampionpaprika?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59896058
Foutje, dat moest een lantaarnpaprika zijn. =D Als je dan zoekt bij Vreeken moet het goedkomen

Ik ben eigenlijk begonnen met een boekje van Peter Bauwens. Hij heeft ook een hele leuke website. Vorige keer daar ook wat leuke boeken gekocht voor bijna niks, allemaal restant van zijn eigen boeken. Misschien een leuke tip? www.denieuwetuin.be Ik weet niet of je de site kent, maar ze verkopen ook zaadjes.
Sanity is (not) statistical
pi_59896383
Leuk! Ik ga rondkijken! (Het moestuinboek van Velt dat ik eerder in dit topic aanhaalde is ook een heel serieuze aanrader!)

Misschien kunnen we wel een fok-zaadjesruil op poten zetten. In een zakje zit meestal veels te veel, en zoals ik eerder dit jaar merkte, oud zaad is dood zaad. Iemand nog behoefte aan schorseneren? Heeft niet zo'n lange kiemduur, wat ik volgend jaar niet gebruik is nog een jaar later niet echt goed meer. Dwergpaksoizaadjes heb ik ook nog in overvloed . Oh, en aspergezaad. De asperges komen prima op, en ik kan die planten al niet kwijt, dus wat moet ik met dat zaad?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59896515
Asperges moeten toch vrij lang staan voor je er wat aan hebt? Ik dacht dat je pas na 3 tot 5 jaar kon oogsten. Of ben ik in d ewar?
Sanity is (not) statistical
pi_59896675
Ik heb ook veel te veel zaad gekocht eigenlijk. Veel te enthousiast geweest, terwijl ik gewoon niet zo veel plek heb. Ik wil wat tomatenplanten weggeven aan m'n ouders, die hebben wel een tuin. En ik heb nog een plekje over voor bietjes (maar die moeten onderhand wel de grond in, dus misschien volgende week maar even naar het tuincentrum... of m'n ouders moeten nog een bak hebben staan) en dan heb ik nog gigantisch veel over: paprika decora, gemengde radijs, paprika white bell, paprika orange horizon, paprika yolo wonder, koriander, good king henry, basilicum genovese, chinese bieslook (wat ik heb staan is dus ook chinese bieslook, geen gewone), nog wat gemgende sla, sierkomkommermix, rhodochiton (bloemetjes, gratis gehad bij bestelling) en pomodori ciliegia gialla.

Verdorie, ik wil een tuin en wel nu!
Sanity is (not) statistical
pi_59896696
Nee hoor, dat klopt. Ik heb ze dit voorjaar gezaaid. Volgend jaar komen ze dan weer op, en dan graaf ik ze uit, selecteer de mooiste en zet die op hun definitieve plaats en dan heb ik er een paar jaar later pas asperges van.

Maar ik heb meer planten nu dan ik volgend jaar kwijt kan, en ik heb nog zaad over. Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59897078
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Nee hoor, dat klopt. Ik heb ze dit voorjaar gezaaid. Volgend jaar komen ze dan weer op, en dan graaf ik ze uit, selecteer de mooiste en zet die op hun definitieve plaats en dan heb ik er een paar jaar later pas asperges van.

Maar ik heb meer planten nu dan ik volgend jaar kwijt kan, en ik heb nog zaad over. Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Sanity is (not) statistical
pi_59899952
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Dan zit je toch een beetje onder het moyenne hoor Sigme..
pi_59904242
Gelukkig heten asperges lustopwekkend .

Ik wil vandaag een en ander oogsten en ben wat aan het rondsurfen over inmaken etc. En nu kom ik tegen dat je ook prinsessebonen kan drogen.
quote:
Slabonen drogen
Haal de bonen af, breek ze zo nodig door, was ze en laat ze +/-10 min. koken. Laat ze uitgespreid koud worden. Droog ze in een matig warme oven.
bron:


en ook hier:
quote:
3.1.5. Prinsesse- en snijbonen

Dit is een Zwitserse specialiteit in stampotten. Daarvoor nemen wij mooie verse exemplaren. Wij maken ze schoon, wassen ze en laten ze 3 tot 4 minuten in zoutwater goed doorkoken. We laten ze uitlekken en drogen ze af. Daarna spreiden wij ze uit op een bakplaat (prinsessenbonen) of rooster (snijbonen) en drogen ze bij 50 tot 65° C. Wij controleren het goedje regelmatig zodat de bonen niet te hard worden.

Nou zijn de boontjes nog niet rijp (wat zeg ik, er zijn nog geen boontjes, de eerste bloei in een aantal plantjes is er net). Maar, tegen de tijd dat de grotebonenoogst aanbreekt heb ik misschien wel al de grote geweldige oven..


Ik heb hier zelf het boekje 'in pot en fles' van Annette Mierhof liggen, ook wel aardig, maar daarin meer jams chutneys en dergelijke, terwijl ik 'gewoon' bloemkool in een pot wil stoppen. De diepvries is al vol, en eigenlijk wil ik het spul minder stroomafhankelijk bewaren.

Ik heb ook nog wel een oud kook/huishoudboek hier liggen, eens even zien of dat nog wat nuttigs leert.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59904338
Ik heb eerst maar even wat foto'tjes gemaakt.

De asperges laten zich niet mooi fotograferen, zeker niet door een slechte fotograaf als ik. Maar die pluizige sprietjes op de voorgrond zijn dus mijn grote trots. Erachter staan wat zonnebloemen, en daarachter is gemengd bloemenspul aan het groeien.


Dit is een van de te oogsten bloemkolen. Ik had er 8 gezet (gekocht als kleine plantjes). 1 ging dood, 1 heeft nog geen kool, 2 zijn er al op. Dus vandaag ga ik er 4 oogsten.


De uien zijn ook oogstrijp, vind ik. Gewone gele, rooie en sjalotten, en knoflook. De knoflook verwacht ik niet veel van, die moet eigenlijk een half jaar eerder de grond in.


De courgettes produceren er nu een per twee dagen, en groeiende.. In hetzelfde bed ook een augurk, heeft nu 1 bloem, drie artisjokken en wat verdwaalde tomatenplantjes.


De tuinbonen op de achtergrond kan zo te voelen van geoogst worden. De stamslaboontjes ervoor zijn nog lang niet zover.


Zo mooi, de regenboogsnijbiet:
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59907094
Ga je ook een paar uien en preien laten doorschieten? Die bloeien erg mooi.

Toen mijn moeder vroeger een volkstuin had, hingen er volgens mij allerlei draden met bundeltjes sperciebonen bij de verwarmingsketel te drogen. Maar het kan zijn dat die mislukt zijn, want ik herinner me niet of ik ze later ooit op mijn bord heb gezien...

Volgens mij liet ze de bonen trouwens opgroeien tegen constructies van tonkin-stokken en vlastouw. Ze groeiden een heel end de lucht in.
pi_59913282
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.

Dit waren de bloemkolen:

Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.

Dit was alles wat ik vanochtend oogste:


De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:

Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.

Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.

Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 5 juli 2008 @ 20:32:40 #132
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_59914065
quote:
Op zaterdag 5 juli 2008 19:43 schreef sigme het volgende:
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.

Dit waren de bloemkolen:
[ afbeelding ]
Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.

Dit was alles wat ik vanochtend oogste:
[ afbeelding ]

De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:
[ afbeelding ]
Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.

Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.

Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
Ik ben vandaag naar de groenteman geweest.
pi_59915432
Ik heb het even nagevraagd, die drogende bonen waren capucijners en het was geen succes geworden Pekelen schijnt met sperziebonen wel te kunnen.

Hartstikke leuk om te zien wat je allemaal al geoogst hebt!

edit: spelfouten! Heb te zwaar getafeld vanavond..

[ Bericht 5% gewijzigd door dvr op 05-07-2008 22:24:35 ]
pi_59915672
Capucijners drogen heb ik met mijn moeder ook wel eens gedaan. Veel werk, kost veel ruimte, geringe opbrangst. En niet lekkerder of zo dan van de winkel. Wij hebben het niet weer gedaan.

Ik bedacht me dat volgens mij mijn schoonmoeder ook groene bonen droogt, als ze te dik zijn geworden om nog lekker te zijn. Na drogen worden ze helemaal zwart, en ze kookt ze daarna met een goed vet stuk vlees (zo weet ik het: zij stelt om die reden mijn schaperibbetjes op prijs). 'Dikke bonen' noemt zij dat. Ze vindt het een delicatesse, die ze niemand durft aan te bieden omdat de meesten ervan gruwen. Dus ik heb erover gehoord maar nooit geproefd.. En ik zou ook moeten navragen of het klopt wat ik zeg.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 6 juli 2008 @ 21:19:54 #135
43653 sigme
Veraan
pi_59934331
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 10:29 schreef sigme het volgende:
Bijna alle bedden zijn nu gevuld. Ik heb nog 1 week, daarna moet ik drie maanden fulltime werken en is de tijd voor de moestuin dus heel beperkt. Gelukkig is liefste de schoffelaar, en heeft die meer tijd.
Bijhouden blijkt helemaal niet zoveel werk, eigenlijk. Wekenlijks er even er bij langs volstaat.
quote:
Stand van zaken per bed:
1. bladgroente, allemaal zaai (19 april):
groene sla (rigoletto); rode sla (vierjaargetijdensla); bleekselderij (clayworth pink); andijvie (nr5); snijbiet (regenboog).
2 rijen regenboogsnijbiet is teveel. Beter 1 rij regenboog en 1 rij groene.
Andijvie doet het uitstekend, maar we eten het niet .
De bleekselderij kwam voor de helft op en heeft veel tijd nodig, is nu nog lang niet oogstbaar. Vier rijen sla is ook wat veel, maar deze twee soorten zijn wel erg lekker.

Het plan is morgen de andijvie en de overgebleven (schietende) sla te rooien, en hier nog snel bietjes te zaaien.
quote:
2. ui
30 & 31 maart heb ik dit bed volgezet met plantuien (geel & rood) en sjalotten.
Inmiddels is denk ik een ruime helft bovengronds. De gewone uitjes zijn verder dan de rooie (die zijn nog niet allemaal boven), de knoflookjes hebben veruit het meeste loof, de sjalotten hebben een klein kroontje bovengronds.
Zeer geslaagd. Een heel bed vol uien was niet het plan voor de komende jaren, maar ik hou het maar zo denk ik. Al moet de knoflook eerder de grond in (in de herfst).

Ik heb vandaag hier nog wat tomaten gezet en augurkjes gezaaid.
quote:

3. kool:
halfvol; 14 april geplant: 4 x paksoi, 8 x broccoli, 1 wittekool, 1 bloemkool.
In de kas heb ik paksoi gezaaid in perspotjes, die kunnen later in dit bed erbij, en ik heb nog een soort mini-broccoli (broccoletto heet het geloof ik), om te zaaien. Kan heel laat gezaaid worden, dus dat volgt na de zomer.
Normale paksoi krap tussen kleine broccoli-plantje pakt goed uit. tegen de tijd dat de broccoli de ruimte nodig heeft is de paksoi op.
Broccoletto is inmiddels gezaaid.
quote:
4. bonen 16 april gezet:
3 dubbele rijen tuinbonen met 20cm tussenruimte, waarbij ertussen ok nog een rij dille gezaaid is (tegen de luizen).
3 rijen gele stamslaboon, op elke 5 cm 1 boontje
Vandaag eerste tuinbonen gegeten .
Stamslabonenplantjes zien er goed uit.
quote:
5. bietjes 24 april (gister dus) volgezet
9 rijen bietenzaad (zal dus nog 'op een' gezet moeten worden, later). Bietjes voor de herfst; van die langwerpige (die kunnen heel groot worden maar staan dan elkaar minder in de weg)
3 rijen plantui (aan de uiteinden en eentje in het midden)
Ziet er heel goed uit. Mooie grote bieten, en groeiende.
quote:
6. opkweken asperges uit zaad 19 april gezaaid
4 rijen asperges. 2 rijen met 15 tussen de zaadjes, 2 rijen op 5 cm. Als dat allemaal opkomt zal er nog flink gedund moeten worden, en dan nog is het teveel om hier volgend jaar een definitieve plek te wijzen. Maar eerst maar eens zien wat ervan opkomt.
1 m2 spinazie gezaaid,
4 rijen brave hendrik
Spinazie niet veel aan gehad - in het zaad geschoten. Brave Hendrik komt niet op (de stouterd). Asperge ziet er goed uit. In dit bed staan nu zonnebloemen en ander bloeispul.
quote:
7. wortel 23 april gezaaid
7 rijen winterwortel
1 rij uitplant voorgezaaide gewone ui
1 rij uitplant voorgezaaide lenteui
2 rij zaai rode florentijnse ui
1 rij bieslook (gescheurd polletje)
Gaat z'n gangetje. Worteltjes zijn nog lang niet klaar.
quote:
8. peul, 14 april gezaaid.
1 lengterij: doperwtjes. Ik zag vandaag dat ze opkomen .
1 lengterij: groene stamslaboontjes. Per 4a5 in een nestje op 30 cm afstand.
Morgen staan de doperwtjes op het menu. De stamslaboontjes heb ik nog een aantal keer moeten bijzaaien, een deel kwam niet op en er kwam ook nog wat vorst overheen. Ze bloeien nu net.
quote:

9. bladgroente (7 april)
Ik heb hier ijsbergsla & rucola uitgeplant (voorzaai in de kas), twee uitvallertjes heb ik vervangen.
Van de 2 rijen gezaaide lollo rossa komt er 1 rij goed op, de andere niet. Raar. Het waren wel twee pakjes zaad, misschien was er eentje heel oud? (Kwam niet uit mijn voorraad).
De gezaaide groenlof komt goed op, in de rij gezaaide spinazie zie ik groene sprietjes maar nog te vroeg (weinig/klein) om iets van te kunnen zeggen.
2 rijen snijbiet (gewone groene) zie ik nog niks van.
Van de rij uit een potje gescheurde en uitgeplante peterselie gaat de helft het halen, denk ik.
Sla & groenlof kan wel achterwege blijven, spinazie hadden we ook niet veel aan.
Inmiddels staan er wat tomaten in dit bed, en voor het najaar is hier kool gepland.

Ik heb vandaag in dit bed bloemkool gezaaid. Paarse. 10 stuks, ben benieuwd.
Morgen hoop ik ergens boerenkoolplantjes op de kop te tikken, dan komen die ook hier.
quote:
10. aardappels (12 april gepoot)
Nog niks aan te zien.
Lekker . Geen phytophthora te zien, valt mee dit jaar.
quote:
11. vroege bietjes (12 april geplant, voorzaai in de kas)
Er is wat uitval, maar veruit het meeste red het wel, al groeit het niet.
Een deel van de voorzaai was in bakken gedaan, een deel in perspotjes. Die in de perspotjes waren groter, en zijn er ook nu beter aan toe.
Vandaag gerooid. Er zaten nauwelijks bietjes aan.
Ik heb er nu stamslaboontjes gezet.
quote:
12. venkel schorseneer witlof
Nog leeg. Mag pas vanaf mei gezaaid worden, dus dat stel ik nog uit tot volgend weekend.
Venkel kwam niet op, witlof wel maar moest nog een keer worden bijgezaaid, schorseneer doet het prima.
quote:
13. aardbei 14 april geplant
Staan, bloeien, niks te melden.
Hmm. Matige aardbeien.
quote:
14. aardappel 12 april gepoot
Nog niks van te zien
quote:
15.
Preiplan is komen te vervallen, dat wordt niks dit jaar. Voorkweken op bedden is te arbeidsintensief. Ik zaai hier wel wat augurk, bed is nogal bemest en dat stellen augurken wel op prijs. Misschien zet ik van de herfst nog wel gekochte preiplantjes uit.
Augurk gezaaid, van de vier sneuvelden er 2 aan de vorst en 1 aan de slakken. Aan de vierde zijn nu net hele kleine augurkjes te zien.
Ik heb er courgettes bij gezet, doen het goed, drie artisjokken en wat tomaten.
quote:
16. kool, 14 april geplant
7 bloemkool
7 witte kool
1 bloemkool ging dood, de andere 6 op of in pot/diepvries, de wittekolen zien er erg goed uit. Om-en-om zetten was handig - extra ruimte nu de bloemkool geoogst is.
quote:
17. vroege wortel 31 maart & 17 april gezaaid/geplant
De rijen gezaaide wortel zijn al opgekomen, valt me niks tegen. Mooi dun gezaaid, al zal er toch ook nog fors gedund moeten worden.
De uitgeplante voorgezaaide worteltje doen het ook prima, daarvan ga ik er volgend jaar meer maken.
Het rijtje zaaiuitjes komt ook al op, keurig elke 2 cm een sprietje.
Mwah. Te arm bedje denk ik - alles gaat hier sloom.

Er staat nog wat wortel, en er is andijvie en sla bijgezet, en onlang venkel gezaaid. Daarvan is de helft opgekomen. Vandaag heb ik koemestkorrel over het bed verdeeld, en venkel bijgezaaid.
quote:
18. Dit was gepland voor bietjes dit jaar; vanaf volgend jaar komen hier (hopelijk) de asperges. Maar ik vond dat ik toch wel veel bietjes had en wat weinig boontjes, dus is hier 1 rij peultjes (roodbloeiende grijze) terecht gekomen. 22 april gezet, elke 5 cm 1 peultje. Er moet nog rijshout bij, later.
Prima peultjes, al hadden ze mest nodig gehad. Helaas heb ik al met al nu een bietjestekort.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59937447
Ik ben echt stinkend jaloers op je tuin.
Ik heb er de ruimte en het lijf niet voor om een groentetuin te onderhouden maar ik zou maar wat graag groente uit eigen tuin eten.
Maar een biologisch groente- en fruitabonnement en moestuinende schoonouders zijn een aardig alternatief.

Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 6 juli 2008 @ 22:56:15 #137
43653 sigme
Veraan
pi_59937594
quote:
Op zondag 6 juli 2008 22:50 schreef MinderMutsig het volgende:

Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
Dit jaar niet, eerder wel. Witte, gele en roze-wit-geringde. Die witte waren wat weinig zoet, de anderen smaakten precies als rode.

Ik zie bij vreeken reuzekroten, rood-wit geringd. Kilo's per stuk! Die neem ik volgend jaar .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59937970
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.

Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.

Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!! )

Wat zijn kroten?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59941117
quote:
Op zondag 6 juli 2008 23:11 schreef MinderMutsig het volgende:
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.

Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.

Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
quote:
Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!! )
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.

Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:

Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
quote:
Wat zijn kroten?
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59943967
quote:
Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:

[..]

Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.

Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]

Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.

Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]

Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?

Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.

Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59954692
quote:
Op maandag 7 juli 2008 11:28 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?

Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.

Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
Ik heb de bieten op rijtjes, zo'n 10 cm tussenafstand en 30 cm tussen de rijen, ongeveer. Ik zag bij de intratuin bietenplantjes te koop. Ik word heel shaggerijnig van de intratuin en heb me heilig voorgenomen er nooit weer te komen.

Bij de oostindische kers moet je eraan denken 'm op heel arme grond te zetten .

Bij de intratuin boerenkool noch spruiten . Vier rode kolen en 8 paksoi gekocht.

De andijvie, de sla, de groenlof is geruimd - deels naar de kippen, deels naar de compost.

In bed 1 staan nu nieuwe bieten gezaaid, 8 rijen maar liefst. Ik eet graag bieten.
De toefjes bleekselderij die stonden heb ik uitgegraven en als indivuduele plantjes teruggezet - blijken het toch 15 bleekselderijstruikjes te zijn.

In bed 3 heb ik de broccoleto gedund en een deel van de uitdunsels weer uitgepoot. En wat rode kool- en paksoiplantjes geplant.

Geen boerenkoolplantjes dus, maar ik had ook wel boerenkoolzaad. Mocht tot eind juni gezaaid worden, nou, dat is nog niet zo heel lang geleden.
In bed 9 had ik gister al bloemkool gezaaid, nu nog boerenkool erbij.

Zojuist verse doperwten gegeten. Mai wat lekker .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 8 juli 2008 @ 11:28:09 #142
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_59967530
ook leuk door de sla: viooltjes.
oh ja, komplimenten voor je grote bloemkolen. ze zien er prachtig uit. net als de uien en knof.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_60004313
Wat een fraaie oogst sigme!

Mijn stukjes moestuin in mijn achtertuin zijn een beetje zielig dit jaar. Wat aardbeien, maar veel door vogels aangepikt. Courgette lijkt het ook niet te doen. Wel flink wat grote aardappels gerooid van een paar overgebleven supermarktaardappelen die ik dit voorjaar gewoon in de grond had gestopt. Rucola zit overal en daar pluk ik regelmatig een handje van. Uien en venkel staan in bloei, ziet er prachtig uit. Heb nog pluksla gezaaid 2 weken geleden, ben benieuwd of dat nog op wil komen, in het late voorjaar heb ik er aardig van kunnen eten, nu waren de plantjes echt op. Paksoi had ik voorgezaaid, maar vervolgens vergeten. Asperges doen het goed, die mogen naar hun definitieve plek.
Volgend jaar de boel toch echt beter plannen, op tijd voorzaaien en beter in de gaten houden cq water geven.
Binenkort maar eens gaan plannen voor wat herfst/winterteelt, misschien dat er dan nog wat te eten valt.
pi_60233026
Afgelopen week trof ik dan toch phytophthora in de Gloria's. In de knol, het loof stond er nog goed bij. Dus ik heb direct alle aardappelen gerooid, en zo te zien valt de schade wel mee. De Dore's waren niet aangetast en zijn me prima bevallen (als patataardappel, maar dat is ook veel waard!)

De Gloria's en Eerstelingen zijn wel heel lekker (in de kook), maar ik vind ze wel heel veel ieniminipiepkleine piepertjes geven. Hoop werk om de grond weer schoon te krijgen.
Nou ja, volgend jaar minder aardappels zetten. Meer vers opeten, minder in de grond als de aardappelziekte toeslaat. Overigens ook dit jaar weer Coloradokevers. Niet al te schadelijk, maar bij de buren zijn verschillende planten tot op de stengel afgeknaagd.

In het ene aardappelbed heb ik nu prei gezet, 49 stuks, en ook nog drie paprika's en een spaanse peper. In het andere bed zijn aardbeien geplant.

Verder vandaag de 8ste bloemkool geoogst en de eerste boontjes. En de zoveelste courgette .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60235023
Ik begin nu toch te merken dat m'n balkon te klein is

Inmiddels heb ik al 11 tomaten geteld aan mijn planten en ik heb mijn kruisbessenstruik uit de grond getrokken omdat ie inmiddels toch wel echt dood is. Jammer, maar helaas. Verder groeit het me allemaal niet snel genoeg, ik ben veel te ongeduldig.
Sanity is (not) statistical
  zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:00:23 #146
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_60515673
quote:
Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:

[..]

Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.

Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]

Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.

Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]

Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
pi_60516061
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 21:00 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
Het is een goede indicator van de eerste nachtvorst; het vergaat bijna direct tot pap.

Oh, en je hebt blijkbaar in je hele tuin arme grond.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60518022


Ik heb m'n eerste tomaat geoogst! En aangezien het wel een hele gele troscherrytomaat is, denk ik dat we er wel de hele week van kunnen eten ( )
Sanity is (not) statistical
pi_60743224
Hier is een eerste tomaat-in-de-kas langzaam aan het roodkleuren. De druif in de kas kleurt ook .

Inmiddels heb ik ook een heel aantal augurken geoogst. Nacht in zou gezet en dan in inmaakazijn, over een week kan de eerste pot geopend worden. En er staan alweer augurken klaar om in een pot te stoppen. De bloemkool uit azijn is erg lekker geworden . Broccoli loopt op z'n end, boontjes zijn er volop en in de nieuwe bonenplantjes zag ik zojuist de eerste bloemetjes.

Vandaag heb ik vijf witte kolen geoogst. Eentje was rot & kledderig (stinken!), die heb ik weggegooid. De andere vier heb ik aan reepjes gesneden. Zeven kilo gesneden kool.
Die heb ik gekneed met 70gram zout, en een paar lepels yoghurt. En dat staat nu in het zuurkoolvat.
In de tuin staan dan nog drie grote witte kolen, die stop ik morgen of overmorgen nog bij dat vat in.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 11-08-2008 21:07:34 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60744151
Wat heerlijk zeg zo'n moestuin, die wil ik al jaren.
Leuk om mee te lezen en te zien wat je allemaal hebt
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')