ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.quote:Op zondag 15 juni 2008 17:12 schreef sigme het volgende:
Snijbiet en sla groeit harder dan we kunnen eten.
De regenboogsnijbiet is prachtig om te zien, en best smakelijk, maar de gewone groene is lekkerder.
met een beetje goede aarde, zon en indien nodig water gaat eigenlijk elk kruid als de brandweer. .quote:Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
Mijn moeder moestuint al mijn hele leven lang en mijn vader doet ieder jaar een verwoede edoch tot mislukken gedoemde poging.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 11:59 schreef liesell het volgende:
(Moest even opzoeken wat siepel was)
Sigme, hoe lang moestuin jij eigenlijk al?
Voor mij is het mn eerste jaar.
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)quote:Op vrijdag 20 juni 2008 12:17 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja .quote:Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
absoluut bieblijst waardig.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:24 schreef sigme het volgende:
[..]
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)
Mijn bijbel van de Italiaanse keuken is de Artusi .
Je zal moeten bijverwarmen tot 5-10 graden, wat redelijk in de kosten kan lopen. Kennisje van me had het over 2000 euro die hij per jaar kwijt is.quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:29 schreef schvvmert het volgende:
Met zo'n dieptekas kun je dus ook tropische planten en vruchten kweken, je moet dan wel voor verduistering zorgen.
Nee, ik heb er geen droogbonen bij staan. De tuinbonen drogen zou kunnen, maar die vind ik vers te lekker. Een volgend jaar zal ik denk ik wel droogbonen nemen, mijn schoonmoeder had ze een paar jaar geleden gezet en de droge bonen waren vorig jaar nog heerlijk .quote:Op donderdag 3 juli 2008 15:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ga je de bonen drogen voor in de winter?
Wat een toewijding! respect & tvpquote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja .
Ik heb hier rozemarijn, thijm, oregano, munt, bieslook en rucola staan, allemaal zonder enige moeite. Een echte kruidentuin moet ooit nog komen.
Hmm. Mijn Brave Hendrik, van Vreeken, doet het ook niet. Staat op m'n lijstje goede voornemens om Vreeken er eens over te mailen. En dan ook over de knolvenkel, want dat wordt ook niks.quote:Op vrijdag 4 juli 2008 17:09 schreef Maeghan het volgende:() de brave hendrik deed het ook niet. ()
Overigens bestel ik m'n zaadjes altijd bij Vreeken ()
quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Nee hoor, dat klopt. Ik heb ze dit voorjaar gezaaid. Volgend jaar komen ze dan weer op, en dan graaf ik ze uit, selecteer de mooiste en zet die op hun definitieve plaats en dan heb ik er een paar jaar later pas asperges van.
Maar ik heb meer planten nu dan ik volgend jaar kwijt kan, en ik heb nog zaad over. Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Dan zit je toch een beetje onder het moyenne hoor Sigme..quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
bron:quote:Slabonen drogen
Haal de bonen af, breek ze zo nodig door, was ze en laat ze +/-10 min. koken. Laat ze uitgespreid koud worden. Droog ze in een matig warme oven.
quote:3.1.5. Prinsesse- en snijbonen
Dit is een Zwitserse specialiteit in stampotten. Daarvoor nemen wij mooie verse exemplaren. Wij maken ze schoon, wassen ze en laten ze 3 tot 4 minuten in zoutwater goed doorkoken. We laten ze uitlekken en drogen ze af. Daarna spreiden wij ze uit op een bakplaat (prinsessenbonen) of rooster (snijbonen) en drogen ze bij 50 tot 65° C. Wij controleren het goedje regelmatig zodat de bonen niet te hard worden.
Ik ben vandaag naar de groenteman geweest.quote:Op zaterdag 5 juli 2008 19:43 schreef sigme het volgende:
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.
Dit waren de bloemkolen:
[ afbeelding ]
Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.
Dit was alles wat ik vanochtend oogste:
[ afbeelding ]
De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:
[ afbeelding ]
Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.
Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.
Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
Bijhouden blijkt helemaal niet zoveel werk, eigenlijk. Wekenlijks er even er bij langs volstaat.quote:Op vrijdag 25 april 2008 10:29 schreef sigme het volgende:
Bijna alle bedden zijn nu gevuld. Ik heb nog 1 week, daarna moet ik drie maanden fulltime werken en is de tijd voor de moestuin dus heel beperkt. Gelukkig is liefste de schoffelaar, en heeft die meer tijd.
2 rijen regenboogsnijbiet is teveel. Beter 1 rij regenboog en 1 rij groene.quote:Stand van zaken per bed:
1. bladgroente, allemaal zaai (19 april):
groene sla (rigoletto); rode sla (vierjaargetijdensla); bleekselderij (clayworth pink); andijvie (nr5); snijbiet (regenboog).
Zeer geslaagd. Een heel bed vol uien was niet het plan voor de komende jaren, maar ik hou het maar zo denk ik. Al moet de knoflook eerder de grond in (in de herfst).quote:2. ui
30 & 31 maart heb ik dit bed volgezet met plantuien (geel & rood) en sjalotten.
Inmiddels is denk ik een ruime helft bovengronds. De gewone uitjes zijn verder dan de rooie (die zijn nog niet allemaal boven), de knoflookjes hebben veruit het meeste loof, de sjalotten hebben een klein kroontje bovengronds.
Normale paksoi krap tussen kleine broccoli-plantje pakt goed uit. tegen de tijd dat de broccoli de ruimte nodig heeft is de paksoi op.quote:
3. kool:
halfvol; 14 april geplant: 4 x paksoi, 8 x broccoli, 1 wittekool, 1 bloemkool.
In de kas heb ik paksoi gezaaid in perspotjes, die kunnen later in dit bed erbij, en ik heb nog een soort mini-broccoli (broccoletto heet het geloof ik), om te zaaien. Kan heel laat gezaaid worden, dus dat volgt na de zomer.
Vandaag eerste tuinbonen gegeten .quote:4. bonen 16 april gezet:
3 dubbele rijen tuinbonen met 20cm tussenruimte, waarbij ertussen ok nog een rij dille gezaaid is (tegen de luizen).
3 rijen gele stamslaboon, op elke 5 cm 1 boontje
Ziet er heel goed uit. Mooie grote bieten, en groeiende.quote:5. bietjes 24 april (gister dus) volgezet
9 rijen bietenzaad (zal dus nog 'op een' gezet moeten worden, later). Bietjes voor de herfst; van die langwerpige (die kunnen heel groot worden maar staan dan elkaar minder in de weg)
3 rijen plantui (aan de uiteinden en eentje in het midden)
Spinazie niet veel aan gehad - in het zaad geschoten. Brave Hendrik komt niet op (de stouterd). Asperge ziet er goed uit. In dit bed staan nu zonnebloemen en ander bloeispul.quote:6. opkweken asperges uit zaad 19 april gezaaid
4 rijen asperges. 2 rijen met 15 tussen de zaadjes, 2 rijen op 5 cm. Als dat allemaal opkomt zal er nog flink gedund moeten worden, en dan nog is het teveel om hier volgend jaar een definitieve plek te wijzen. Maar eerst maar eens zien wat ervan opkomt.
1 m2 spinazie gezaaid,
4 rijen brave hendrik
Gaat z'n gangetje. Worteltjes zijn nog lang niet klaar.quote:7. wortel 23 april gezaaid
7 rijen winterwortel
1 rij uitplant voorgezaaide gewone ui
1 rij uitplant voorgezaaide lenteui
2 rij zaai rode florentijnse ui
1 rij bieslook (gescheurd polletje)
Morgen staan de doperwtjes op het menu. De stamslaboontjes heb ik nog een aantal keer moeten bijzaaien, een deel kwam niet op en er kwam ook nog wat vorst overheen. Ze bloeien nu net.quote:8. peul, 14 april gezaaid.
1 lengterij: doperwtjes. Ik zag vandaag dat ze opkomen .
1 lengterij: groene stamslaboontjes. Per 4a5 in een nestje op 30 cm afstand.
Sla & groenlof kan wel achterwege blijven, spinazie hadden we ook niet veel aan.quote:
9. bladgroente (7 april)
Ik heb hier ijsbergsla & rucola uitgeplant (voorzaai in de kas), twee uitvallertjes heb ik vervangen.
Van de 2 rijen gezaaide lollo rossa komt er 1 rij goed op, de andere niet. Raar. Het waren wel twee pakjes zaad, misschien was er eentje heel oud? (Kwam niet uit mijn voorraad).
De gezaaide groenlof komt goed op, in de rij gezaaide spinazie zie ik groene sprietjes maar nog te vroeg (weinig/klein) om iets van te kunnen zeggen.
2 rijen snijbiet (gewone groene) zie ik nog niks van.
Van de rij uit een potje gescheurde en uitgeplante peterselie gaat de helft het halen, denk ik.
Lekker . Geen phytophthora te zien, valt mee dit jaar.quote:10. aardappels (12 april gepoot)
Nog niks aan te zien.
Vandaag gerooid. Er zaten nauwelijks bietjes aan.quote:11. vroege bietjes (12 april geplant, voorzaai in de kas)
Er is wat uitval, maar veruit het meeste red het wel, al groeit het niet.
Een deel van de voorzaai was in bakken gedaan, een deel in perspotjes. Die in de perspotjes waren groter, en zijn er ook nu beter aan toe.
Venkel kwam niet op, witlof wel maar moest nog een keer worden bijgezaaid, schorseneer doet het prima.quote:12. venkel schorseneer witlof
Nog leeg. Mag pas vanaf mei gezaaid worden, dus dat stel ik nog uit tot volgend weekend.
Hmm. Matige aardbeien.quote:13. aardbei 14 april geplant
Staan, bloeien, niks te melden.
quote:14. aardappel 12 april gepoot
Nog niks van te zien
Augurk gezaaid, van de vier sneuvelden er 2 aan de vorst en 1 aan de slakken. Aan de vierde zijn nu net hele kleine augurkjes te zien.quote:15.
Preiplan is komen te vervallen, dat wordt niks dit jaar. Voorkweken op bedden is te arbeidsintensief. Ik zaai hier wel wat augurk, bed is nogal bemest en dat stellen augurken wel op prijs. Misschien zet ik van de herfst nog wel gekochte preiplantjes uit.
1 bloemkool ging dood, de andere 6 op of in pot/diepvries, de wittekolen zien er erg goed uit. Om-en-om zetten was handig - extra ruimte nu de bloemkool geoogst is.quote:16. kool, 14 april geplant
7 bloemkool
7 witte kool
Mwah. Te arm bedje denk ik - alles gaat hier sloom.quote:17. vroege wortel 31 maart & 17 april gezaaid/geplant
De rijen gezaaide wortel zijn al opgekomen, valt me niks tegen. Mooi dun gezaaid, al zal er toch ook nog fors gedund moeten worden.
De uitgeplante voorgezaaide worteltje doen het ook prima, daarvan ga ik er volgend jaar meer maken.
Het rijtje zaaiuitjes komt ook al op, keurig elke 2 cm een sprietje.
Prima peultjes, al hadden ze mest nodig gehad. Helaas heb ik al met al nu een bietjestekort.quote:18. Dit was gepland voor bietjes dit jaar; vanaf volgend jaar komen hier (hopelijk) de asperges. Maar ik vond dat ik toch wel veel bietjes had en wat weinig boontjes, dus is hier 1 rij peultjes (roodbloeiende grijze) terecht gekomen. 22 april gezet, elke 5 cm 1 peultje. Er moet nog rijshout bij, later.
Dit jaar niet, eerder wel. Witte, gele en roze-wit-geringde. Die witte waren wat weinig zoet, de anderen smaakten precies als rode.quote:Op zondag 6 juli 2008 22:50 schreef MinderMutsig het volgende:
Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.quote:Op zondag 6 juli 2008 23:11 schreef MinderMutsig het volgende:
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.
Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.quote:Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!! )
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.quote:Wat zijn kroten?
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?quote:Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.
Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.
Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Ik heb de bieten op rijtjes, zo'n 10 cm tussenafstand en 30 cm tussen de rijen, ongeveer. Ik zag bij de intratuin bietenplantjes te koop. Ik word heel shaggerijnig van de intratuin en heb me heilig voorgenomen er nooit weer te komen.quote:Op maandag 7 juli 2008 11:28 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?
Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.
Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin doorquote:Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.
Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.
Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Het is een goede indicator van de eerste nachtvorst; het vergaat bijna direct tot pap.quote:Op zaterdag 2 augustus 2008 21:00 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |