Da's technisch gezien dan ook zuurkool maar in een iets andere vorm.quote:Op maandag 18 augustus 2008 15:26 schreef Charisma het volgende:
[..]
maar ze heeft het over BLOEMkool en niet gewone kool
Een bedje eikebomen, zodat je op je ouwe dag alvast wat te stoken hebt? Of goudsbloem om zalf van te maken voor als je bij dat stoken je tengels brandt. Tarwe voor autarkisch brood. Een perkje hennep schijnt lucratief te zijn, en anders kun je er altijd nog touw van draaien en stof van weven. Enfin, ideeën genoeg!quote:Op maandag 10 november 2008 19:47 schreef sigme het volgende:
[..] en het laatste stuk weet ik nog niet. Blommetjes ofzo.
. Ede Staal mag natuurlijk niet ontbreken in een topic over een moestuin in Groningen.quote:Ede Staal - Mien Toentje
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Mien vrougen stoan dun en mien sloat schut al deur
As 't zo deur gaait din wordt dat 'n strop
Mor mien toentje, mor mien toentje
Ja dij mis ik naait geern
Der is altied diverdoatsie veur mie
Mien waikschilde bonen de komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Wat is mooier as 'n hoeske mit 'n mooi lapke grond
Wat is beter as de kunstmis, ja, dat wait ie da's stront
Van 'n peerd en 'n kou, bie mien olden ook de beer
En as wie hom sneden, ja din zongen wie mor weer
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
'k Heb spinoazie, ik heb roapknollen, 'k heb radies en ramenas
'k Heb andievie en augurken en tomaten in de kas
Ja zo komen wie met zien allen de winter wel deur
En ankomend joar gaait de kop ter weer veur
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Mien vrougen stoan dun en mien sloat schut al deur
As 't zo deur gaait din wordt dat 'n strop
Mor mien toentje, mor mien toentje
Ja dij mis ik naait geern
Der is altied diverdoatsie veur mie
Mien waikschilde bonen de komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Oh te gek.quote:Op vrijdag 21 november 2008 18:41 schreef freako het volgende:
[..]
. Ede Staal mag natuurlijk niet ontbreken in een topic over een moestuin in Groningen.
Veen ken ik niet, wel zand en rivierklei. Maar het advies van het niet-frezen klinkt als kweek.quote:Op zondag 14 december 2008 23:26 schreef Doedezemaar het volgende:
Mijn laagstam fruitboompjes staan nog maar anderhalf jaar, die kunnen nog wel verplaatst worden, ze waren ook nog maar 2 jaar toen ik ze kocht. Nog een keertje snoeien voordat ik ze ga verplaatsen, dat komt wel goed. Het is voornamelijk veengrond, met veel gras, en helaas niet alleen gewoon gras dat ik oppervlakkig zou kunnen afsteken om later her te gebruiken, maar ook wat grover en hardnekkiger spul. Ik werd gewaarschuwd om de grond niet te laten frezen omdat ik dan allemaal wortelstukjes zou krijgen die weer zouden gaan uitlopen, dus maar even meer advies inwinnen over hoe dat verder aan te pakken. Ik heb ooit een deel van mijn tuintje moeten ontdoen van zevenblad, dus ik weet wat je met een grondige en consequente aanpak kunt bereiken. Mijn idee was inderdaad om die aardappelen te poten om de grond beter te krijgen, dat had ik in mijn huidige stadstuintje ook gedaan met prima resultaat, goed dat jullie dat ook bevestigen.
En krantenpapier is voor het evenwicht in de compost, de juiste verhouding tussen 'bruin' en 'groen'.
Ja ik zou ook ineens wat vredelievender zijn in een dergelijke situatiequote:Op donderdag 22 januari 2009 18:57 schreef sigme het volgende:
Ik heb een van de male-chicks geslacht, een maandje terug. D'r waren 4 haantjes bij de 7 kuikentjes, eentje ging naar een boer in de buurt. De andere drie gingen op een gegeven moment vechten en deze ene was behoorlijk aangeslagen en dan maken ze 'm dood. Dus dat hebben wij toen maar gedaan. 't Was geen pretje, maar ja. 't Is wel gelukt. En opgegeten.
Van de twee overgebleven haan is er een (levend) gereserveerd, die gaat van het voorjaar weg, en die ander zal ook nog geslacht moeten worden. Maar voorlopig vechten zij niet al te hard en dan steken wij nog liever even de kop in het zand.
Hoe lang moestuinier je al?quote:Op donderdag 29 januari 2009 01:57 schreef Glesse het volgende:
Jeeej... een moestuintopic Erg leuk, al je verslag dat je hier doet, sigme.
Ik heb in Brabant in een rustige bosrijke omgeving op 5 minuten fietsafstand een tuintje... 100 m2.
In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?quote:De tomaten, 7 verschillende pepers en paprika's heb ik vandaag gezaaid. Dit vroeg zaaien is me vorige jaren erg goed bevallen.
Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.quote:Wat zijn jullie ervaringen met het bewaren van zaad en het al dan niet teruglopen van kiemkracht? Ik weet dat er enkele gewassen zijn (zoals kervel) die je niet langer als een jaar kan bewaren. Mocht ik hier nu 'veel' teleurstellende berichten horen dan kan ik er nog altijd voor kiezen om nieuw zaad te kopen.
Doe je wel verslag ?quote:De geplande groenten voor dit jaar (sommigen heel weinig gewoon om te proberen, anderen veel omdat ik weet dat die me bevallen:
Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!quote:Aardappel (nog nooit gedaan, phytoptra angst
Wat voor teeltplan heb je?quote:Zoals je ziet een hele lijst, met een heel mooi teeltplan uiteraard Ben eens benieuwd
quote:Op donderdag 29 januari 2009 18:34 schreef sigme het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.quote:Hoe lang moestuinier je al?
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!quote:In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...quote:Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.
Verder had ik dit jaar een oud pakje slazaad (maar ik weet niet hoe oud), en daarvan kwam *niets* op.
Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.quote:Doe je wel verslag ?
Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?quote:Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!
Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.quote:Wat voor teeltplan heb je?
100 m2 is een aardige lap, vind ik. Of is dat niet allemaal moestuin?quote:Op dinsdag 3 februari 2009 01:09 schreef Glesse het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.
[..]
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende .quote:[..]
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...
Ikzelf ben te lui om een goed logboek bij te houden, en dat is eigenlijk wel nodig. Mij helpt dit topic, want hier schrijven vind ik veel leuker dan in een eigen schriftje..quote:Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.
Waar zijn ze ontevreden(er) over? Ik heb eenmaal besteld, het duurde wel lang voordat dat binnen was, maar dat stond ook vermeld en het was er op tijd (op tijd om te zaaien). Ik ben vaker gewoon zelf erheen gegaan en ben van plan dat dit jaar ook te doen, vooral omdat knollen (aardappels en -peren) me te duur is in de verzendkosten (erheen gaan is nog duurder, maar er zijn natuurlijk andere bijkomende voordelen zoals snuffelen in de winkel).quote:Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?
Dan gebruik je dus niet het boek dat ik gebruik; ik kan je wel aanraden om het minstens eens door te bladeren (bibliotheek ofzo), het Handboek ekologisch tuinieren. Ik sla hele hoofdstukken over hoor, over grondsamenstelling en zuurtegraden en weet ik veel. Maar er staat ook erg veel praktische informatie in, per gewas.quote:Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.
Vast staat de eerste teelt, en globaal de tweede teelt voor sommige stukken.
Dit jaar ga ik meer letten op de buren, welke gewassen elkaar dus positief beïnvloeden, en leg ik geen aparte kruidentuin aan maar geef ik mijn kruiden bewust een plek naast een buurman die ze positief beïnvloeden. Ik hoop dat ik hierin ooit zo ervaren raak dat ik een mooie evenwichtige moestuin kan hebben.
Ben benieuwd :-D
De teelt is veel schoner. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de biologische sla of het biologische spek: op zichzelf niet veel gezonder voor de mens, maar wel voor het milieu.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 07:45 schreef sigme het volgende:
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende .
[..]
Jutteperen daarentegen..quote:
Als medetaalfetisjist dank ik je voor het woord of het begrip stompkegelvormig!quote:Op zondag 8 februari 2009 01:48 schreef dvr het volgende:
[..]
Jutteperen daarentegen..
[ afbeelding ]
(die overigens, en dit zal taalfetisjiste Sigme plezieren, stompkegelvormig zijn)
Als je er op googelt, zul je zien dat dit begrip vrijwel alleen voor fruit, met name peren en aardbeien, gebruikt wordt. Verwante (maar niet synonieme) termen zijn kelkbuikig en stomptolvormig.quote:Op zondag 8 februari 2009 01:53 schreef Kees22 het volgende:
Als medetaalfetisjist dank ik je voor het woord of het begrip stompkegelvormig!
Wat een rijkdom aan smaakvolle woorden. Het water loopt me in de mond.quote:Op zondag 8 februari 2009 02:18 schreef dvr het volgende:
[..]
Als je er op googelt, zul je zien dat dit begrip vrijwel alleen voor fruit, met name peren en aardbeien, gebruikt wordt. Verwante (maar niet synonieme) termen zijn kelkbuikig en stomptolvormig.
Een veelgebruikt woord onder liefhebbers van kleinfruit is ook halfsmeltend; zo kenmerkt de Trévoux-peer zich door "geelachtig wit, fris, halfsmeltend, fijn rins vruchtvlees". Iemand die zo over een peer praat, moet haast wel fructofiel zijn.
Ik hoopte even dat Ines Cudna zich naar Nederland verplaatst had, maar toen schoot het me te binnen: "Buurman, wat doet u nu!?". Zelfs in 60x60 pixels had ik de Keesjes meteen moeten herkennen. En 100% biologisch, dus knappe jongen die ons verwijt off-topic te zijn..quote:Op zondag 8 februari 2009 02:24 schreef Kees22 het volgende:
Mijn avatar is trouwens door een goede vriendin geplaatst en verbeeldt de voorgevel van een zeer fraaie geïmmigreerde dame.
Volgens mij is sigme een meisje. Dus wellicht heeft ze ons wat te verwijten.quote:Op zondag 8 februari 2009 02:36 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik hoopte even dat Ines Cudna zich naar Nederland verplaatst had, maar toen schoot het me te binnen: "Buurman, wat doet u nu!?". Zelfs in 60x60 pixels had ik de Keesjes meteen moeten herkennen. En 100% biologisch, dus knappe jongen die ons verwijt off-topic te zijn..
Wat ben je met die hennep van plan Sigme? Gewoon voor de sier of ga je er iets van maken ofzo?quote:Op zondag 8 februari 2009 08:17 schreef sigme het volgende:
Ik heb laatst een keer aardperen gegeten en die vond ik heerlijk. Dat ze bijna onuitroeibaar zijn daarna is mij bekend, daar wordt rekening mee gehouden.
Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik ook een juttepeer ( sigme's fruitgaarde ).
Helaas tot nog toe zonder peren, dus de stompkegelvormigheid heb ik nog niet kunnen aanschouwen.
Mijn dank voor de fraaie woorden en de biologische schoonheden.
Oh dvr, er gaat alsnog hennep komen, dit jaar. Niet in de moestuin, maar ernaast. Een drie meter hoog wordende variant.
vergane glorie zeg ik uquote:Op zondag 8 februari 2009 02:45 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Maar inderdaad zijn ze 100 % biologisch. Aleen wel gebonden, tegenwoordig.
Ik had me bedacht dat je daar mss een touw van zou willen maken of een tas oid. Die vezels zijn echt super-supersterk; ik heb wel eens geprobeerd een hennepstengel kapot te trekkken/ te breken maar zonder mes of schaar lukt dat echt niet. Je kan draaien en trekken wat je wilt maar 't gaat niet kapotquote:Op zondag 8 februari 2009 08:48 schreef sigme het volgende:
De hennep wordt een windkering / zichtafscheiding. Er komt ook meerjarig spul, maar die hennep moet ervoor zorgen dat er ook deze zomer al wat staat. Om cake van te bakken is het waardeloze hennep, ik zou natuurlijk een poging kunnen doen de vezels te winnen. Maar ik weet niet wat ik daarmee zou moeten doen..
Nou ja, ik zou de glorie best wel van dichtbij willen leren kennen. :-)quote:
quote:Op zondag 22 februari 2009 14:10 schreef debuurvrouw het volgende:
Oh! dit ga ik even lezen! Ben sinds november de trotse eigenaar van een stuk moestuin. Toen gespit en zo veel mogelijk kweek verwijderd. (5 grote vuilniszakken vol van 100m2 tuin )
Onderspitten, nu, of ergens in de komende maand. Het kan altijd, maar naarmate het groter wordt, wordt het meer werk. Je kan het ook laten staan totdat je de grond nodig hebt, en dan uittrekken in plaats van onderspitten. Uittrekken wil heel goed, en winterrogge is prachtig om te zien in de zomer en herfst.quote:Winterrogge gezaaid, en hoezee, dat is ook opgekomen. Nu dus uitzoeken wanneer dit onder te spitten (of dat ik al te laat ben ) en wat nu te doen met mijn tuin.
Op een nieuw stuk moestuin, zeker als er veel kweek zit, kan je het beste flink aardappels zetten. Redelijk dicht opeen. Het vele loof houdt de kweek eronder. Ik weet niet of je in principe elk jaar aardappels zou willen kweken, in dat geval moet je rekening houden met wisselteelt. Omdat je dan eventueel dit jaar met een groot perceel aardappels zou beginnen is het de moeite waard je aardappels te selecteren op resistentie tegen aardappelmoeheid (staat er bij als het goed is).quote:En ik ben een echte n00b nog, dus het wordt tuinieren voor dummies dit jaar.
Afgraven, alle grond zeven, alle wortels eruit vissen.quote:Op zondag 22 februari 2009 17:28 schreef debuurvrouw het volgende:
Er zijn het afgelopen jaar veel aardappels geteeld op "mijn"stuk, het hele complex staat strak van de kweek helaas.
Met alle respect voor sigme: het was een tip van mijn vader!quote:Op zondag 22 februari 2009 23:11 schreef Reese het volgende:
Ah, Sigme's seizoen is weer begonnen!
Dit jaar ga ik je met nog meer belangstelling volgen. Vorig jaar hebben we nog maar een beetje aangeklooid met slechts een klein moestuintje: andijvie, spinazie, rode biet en wat ui en een platglasbak. Inmiddels staan de eerste zaden al achter glas en ook de rucola is al gezaaid in een platglasbak (koud). Vorig jaar hebben we zeker tot november daar van kunnen knippen.
Nu moet er eerst een groter stuk gemaakt worden: omploegen, spitten en ontdoen van kweekgras. Ik lees hier boven je tip met aardappels. Dat vind ik wel een optie. Dan zouden we het nieuwe stuk vanaf volgend jaar gewoon goed kunnen gebruiken (Alleen niet voor aardappels dan)
He, wat zaai je dan voor paddestoelen?quote:Op woensdag 25 februari 2009 19:50 schreef sigme het volgende:
Gister een dag buiten gewerkt; wat eikenhout gezaagd voor het paddenstoelenbroed.
En kool voorgezaaid, zowel in de grote kas als buiten in een bed met een klein kasje eroverheen.
Witte, rode, spits en spruitkool.
Dat kleine kasje was nog best groot, dus ik hield ruimte over, waar ik wat verschillende slasoorten en rucola gezaaid heb.
In de kas stonden me nog wat verleden herfst gezaaide sla en andijvieplantjes in de weg, dus die heb ik buiten in een bedje gezet, net als een paar snijbieten. Misschien wordt het wat, misschien niet.
Hihi, nee, dat denk ik ook niet.quote:Op donderdag 26 februari 2009 08:18 schreef sigme het volgende:
Met alle respect voor je vader, Kees, heeft hij het toch niet aan mij geleerd, zelfs niet als hij het eerder wist .
Kun je dat beschimmelde hout nog goed opstoken? En maakt die paddestoel nog verschil tussen inlandse en Amerikaanse eik?quote:Paddestoelenbroed heb ik gekocht in de vorm van entjes; dat zijn beschimmelde houtdeuvels. Die moeten in stammetjes geduwd worden. Het hout moet vers zijn, na afzagen een maandje bestorven en dan die deuvels erin (in helemaal vers hout zitten antistoffen en in te oud hout al teveel andere schimmels).
Shi-take wil graag op eik; oesterzwammen op praktisch alle loofhout maar niet op eik.
Zo, die site ziet er goed uit.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 03:43 schreef sigme het volgende:
Van dat beschimmelde hout kan een jaar of drie tot zes geoogst worden. Daarna zal er om op te stoken niet veel meer aan zijn, denk ik. Shi-take is Japans (duh), en lust alle eik.
Je zou eens langs kunnen lopen bij de paddenstoelenkraam portabella, op de website staat dat ze op verzoek ook broed leveren.
Ikzelf heb het broed bij vreeken vandaan, maar dat zijn gelijk 100 entjes, en volgens mij is dat vrij veel. In elk geval heb ik daar 5 tot 10 stammetjes van een halve meter voor nodig.
Doe wat je wil , nieuw topic, of dit topic gebruiken. Het is geen blog .quote:Op zondag 1 maart 2009 21:51 schreef merry77 het volgende:
Heb dit jaar ook mijn eigen tuin, ik moet opschieten met mijn indeling en beginnen met zaaien.
Zal ik maar een eigen topic openen? Ik wil geen misbruik van Sigme's mooie topic maken.
Nee, helaas. Ik heb wel een kas maar ik ben er niet erg bedreven mee.quote:Ik ga dit jaar het volgende zaaien:
Sigme, heb jij nog tips welke ik het beste nog eerst in mijn kas zou kunnen zaaien alvorens buiten uit te planten?
Toch vind ik 't zielig om olijfje buiten te zetten. Olijfje is nog niet zo groot, pas een halve meter of zo. Het stammetje tot aan de eerste vertakking is ca. 10 centimeter. Dus ik durf 'm toch niet op balkon te zetten als 't vriest.quote:Op woensdag 4 maart 2009 18:41 schreef sigme het volgende:
Een olijf kan trouwens best wat hebben. Geen 20 graden vorst, maar een normale winter kan 'ie ook buiten (mits goed droog). De onze (nr2, nr1 is na een paar jaar dus gesneefd op die belachelijke vorst, die stond helemaal onbeschermd buiten) staat in de kas, waar het ook behoorlijk vriest, en ziet er prima uit. Vandaag wel wat gesnoeid, de takken werden wat sliertig.
Verder vandaag de peultjes en doperwten in de grond gestopt. Zomerworteltje zaaien stond op het programma maar daar woei het me veels te hard voor .
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |