Als medetaalfetisjist dank ik je voor het woord of het begrip stompkegelvormig!quote:Op zondag 8 februari 2009 01:48 schreef dvr het volgende:
[..]
Jutteperen daarentegen..
[ afbeelding ]
(die overigens, en dit zal taalfetisjiste Sigme plezieren, stompkegelvormig zijn)
Als je er op googelt, zul je zien dat dit begrip vrijwel alleen voor fruit, met name peren en aardbeien, gebruikt wordt. Verwante (maar niet synonieme) termen zijn kelkbuikig en stomptolvormig.quote:Op zondag 8 februari 2009 01:53 schreef Kees22 het volgende:
Als medetaalfetisjist dank ik je voor het woord of het begrip stompkegelvormig!
Wat een rijkdom aan smaakvolle woorden. Het water loopt me in de mond.quote:Op zondag 8 februari 2009 02:18 schreef dvr het volgende:
[..]
Als je er op googelt, zul je zien dat dit begrip vrijwel alleen voor fruit, met name peren en aardbeien, gebruikt wordt. Verwante (maar niet synonieme) termen zijn kelkbuikig en stomptolvormig.
Een veelgebruikt woord onder liefhebbers van kleinfruit is ook halfsmeltend; zo kenmerkt de Trévoux-peer zich door "geelachtig wit, fris, halfsmeltend, fijn rins vruchtvlees". Iemand die zo over een peer praat, moet haast wel fructofiel zijn.
Ik hoopte even dat Ines Cudna zich naar Nederland verplaatst had, maar toen schoot het me te binnen: "Buurman, wat doet u nu!?". Zelfs in 60x60 pixels had ik de Keesjes meteen moeten herkennen. En 100% biologisch, dus knappe jongen die ons verwijt off-topic te zijn..quote:Op zondag 8 februari 2009 02:24 schreef Kees22 het volgende:
Mijn avatar is trouwens door een goede vriendin geplaatst en verbeeldt de voorgevel van een zeer fraaie geďmmigreerde dame.
Volgens mij is sigme een meisje. Dus wellicht heeft ze ons wat te verwijten.quote:Op zondag 8 februari 2009 02:36 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik hoopte even dat Ines Cudna zich naar Nederland verplaatst had, maar toen schoot het me te binnen: "Buurman, wat doet u nu!?". Zelfs in 60x60 pixels had ik de Keesjes meteen moeten herkennen. En 100% biologisch, dus knappe jongen die ons verwijt off-topic te zijn..
Wat ben je met die hennep van plan Sigme? Gewoon voor de sier of ga je er iets van maken ofzo?quote:Op zondag 8 februari 2009 08:17 schreef sigme het volgende:
Ik heb laatst een keer aardperen gegeten en die vond ik heerlijk. Dat ze bijna onuitroeibaar zijn daarna is mij bekend, daar wordt rekening mee gehouden.
Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik ook een juttepeer ( sigme's fruitgaarde ).
Helaas tot nog toe zonder peren, dus de stompkegelvormigheid heb ik nog niet kunnen aanschouwen.
Mijn dank voor de fraaie woorden en de biologische schoonheden.
Oh dvr, er gaat alsnog hennep komen, dit jaar. Niet in de moestuin, maar ernaast. Een drie meter hoog wordende variant.
vergane glorie zeg ik uquote:Op zondag 8 februari 2009 02:45 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Maar inderdaad zijn ze 100 % biologisch. Aleen wel gebonden, tegenwoordig.
Ik had me bedacht dat je daar mss een touw van zou willen maken of een tas oid. Die vezels zijn echt super-supersterk; ik heb wel eens geprobeerd een hennepstengel kapot te trekkken/ te breken maar zonder mes of schaar lukt dat echt niet. Je kan draaien en trekken wat je wilt maar 't gaat niet kapotquote:Op zondag 8 februari 2009 08:48 schreef sigme het volgende:
De hennep wordt een windkering / zichtafscheiding. Er komt ook meerjarig spul, maar die hennep moet ervoor zorgen dat er ook deze zomer al wat staat. Om cake van te bakken is het waardeloze hennep, ik zou natuurlijk een poging kunnen doen de vezels te winnen. Maar ik weet niet wat ik daarmee zou moeten doen..
Nou ja, ik zou de glorie best wel van dichtbij willen leren kennen. :-)quote:
quote:Op zondag 22 februari 2009 14:10 schreef debuurvrouw het volgende:
Oh! dit ga ik even lezen! Ben sinds november de trotse eigenaar van een stuk moestuin. Toen gespit en zo veel mogelijk kweek verwijderd. (5 grote vuilniszakken vol van 100m2 tuin )
Onderspitten, nu, of ergens in de komende maand. Het kan altijd, maar naarmate het groter wordt, wordt het meer werk. Je kan het ook laten staan totdat je de grond nodig hebt, en dan uittrekken in plaats van onderspitten. Uittrekken wil heel goed, en winterrogge is prachtig om te zien in de zomer en herfst.quote:Winterrogge gezaaid, en hoezee, dat is ook opgekomen. Nu dus uitzoeken wanneer dit onder te spitten (of dat ik al te laat ben ) en wat nu te doen met mijn tuin.
Op een nieuw stuk moestuin, zeker als er veel kweek zit, kan je het beste flink aardappels zetten. Redelijk dicht opeen. Het vele loof houdt de kweek eronder. Ik weet niet of je in principe elk jaar aardappels zou willen kweken, in dat geval moet je rekening houden met wisselteelt. Omdat je dan eventueel dit jaar met een groot perceel aardappels zou beginnen is het de moeite waard je aardappels te selecteren op resistentie tegen aardappelmoeheid (staat er bij als het goed is).quote:En ik ben een echte n00b nog, dus het wordt tuinieren voor dummies dit jaar.
Afgraven, alle grond zeven, alle wortels eruit vissen.quote:Op zondag 22 februari 2009 17:28 schreef debuurvrouw het volgende:
Er zijn het afgelopen jaar veel aardappels geteeld op "mijn"stuk, het hele complex staat strak van de kweek helaas.
Met alle respect voor sigme: het was een tip van mijn vader!quote:Op zondag 22 februari 2009 23:11 schreef Reese het volgende:
Ah, Sigme's seizoen is weer begonnen!
Dit jaar ga ik je met nog meer belangstelling volgen. Vorig jaar hebben we nog maar een beetje aangeklooid met slechts een klein moestuintje: andijvie, spinazie, rode biet en wat ui en een platglasbak. Inmiddels staan de eerste zaden al achter glas en ook de rucola is al gezaaid in een platglasbak (koud). Vorig jaar hebben we zeker tot november daar van kunnen knippen.
Nu moet er eerst een groter stuk gemaakt worden: omploegen, spitten en ontdoen van kweekgras. Ik lees hier boven je tip met aardappels. Dat vind ik wel een optie. Dan zouden we het nieuwe stuk vanaf volgend jaar gewoon goed kunnen gebruiken (Alleen niet voor aardappels dan)
He, wat zaai je dan voor paddestoelen?quote:Op woensdag 25 februari 2009 19:50 schreef sigme het volgende:
Gister een dag buiten gewerkt; wat eikenhout gezaagd voor het paddenstoelenbroed.
En kool voorgezaaid, zowel in de grote kas als buiten in een bed met een klein kasje eroverheen.
Witte, rode, spits en spruitkool.
Dat kleine kasje was nog best groot, dus ik hield ruimte over, waar ik wat verschillende slasoorten en rucola gezaaid heb.
In de kas stonden me nog wat verleden herfst gezaaide sla en andijvieplantjes in de weg, dus die heb ik buiten in een bedje gezet, net als een paar snijbieten. Misschien wordt het wat, misschien niet.
Hihi, nee, dat denk ik ook niet.quote:Op donderdag 26 februari 2009 08:18 schreef sigme het volgende:
Met alle respect voor je vader, Kees, heeft hij het toch niet aan mij geleerd, zelfs niet als hij het eerder wist .
Kun je dat beschimmelde hout nog goed opstoken? En maakt die paddestoel nog verschil tussen inlandse en Amerikaanse eik?quote:Paddestoelenbroed heb ik gekocht in de vorm van entjes; dat zijn beschimmelde houtdeuvels. Die moeten in stammetjes geduwd worden. Het hout moet vers zijn, na afzagen een maandje bestorven en dan die deuvels erin (in helemaal vers hout zitten antistoffen en in te oud hout al teveel andere schimmels).
Shi-take wil graag op eik; oesterzwammen op praktisch alle loofhout maar niet op eik.
Zo, die site ziet er goed uit.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 03:43 schreef sigme het volgende:
Van dat beschimmelde hout kan een jaar of drie tot zes geoogst worden. Daarna zal er om op te stoken niet veel meer aan zijn, denk ik. Shi-take is Japans (duh), en lust alle eik.
Je zou eens langs kunnen lopen bij de paddenstoelenkraam portabella, op de website staat dat ze op verzoek ook broed leveren.
Ikzelf heb het broed bij vreeken vandaan, maar dat zijn gelijk 100 entjes, en volgens mij is dat vrij veel. In elk geval heb ik daar 5 tot 10 stammetjes van een halve meter voor nodig.
Doe wat je wil , nieuw topic, of dit topic gebruiken. Het is geen blog .quote:Op zondag 1 maart 2009 21:51 schreef merry77 het volgende:
Heb dit jaar ook mijn eigen tuin, ik moet opschieten met mijn indeling en beginnen met zaaien.
Zal ik maar een eigen topic openen? Ik wil geen misbruik van Sigme's mooie topic maken.
Nee, helaas. Ik heb wel een kas maar ik ben er niet erg bedreven mee.quote:Ik ga dit jaar het volgende zaaien:
Sigme, heb jij nog tips welke ik het beste nog eerst in mijn kas zou kunnen zaaien alvorens buiten uit te planten?
Toch vind ik 't zielig om olijfje buiten te zetten. Olijfje is nog niet zo groot, pas een halve meter of zo. Het stammetje tot aan de eerste vertakking is ca. 10 centimeter. Dus ik durf 'm toch niet op balkon te zetten als 't vriest.quote:Op woensdag 4 maart 2009 18:41 schreef sigme het volgende:
Een olijf kan trouwens best wat hebben. Geen 20 graden vorst, maar een normale winter kan 'ie ook buiten (mits goed droog). De onze (nr2, nr1 is na een paar jaar dus gesneefd op die belachelijke vorst, die stond helemaal onbeschermd buiten) staat in de kas, waar het ook behoorlijk vriest, en ziet er prima uit. Vandaag wel wat gesnoeid, de takken werden wat sliertig.
Verder vandaag de peultjes en doperwten in de grond gestopt. Zomerworteltje zaaien stond op het programma maar daar woei het me veels te hard voor .
Afharden . Overdag naar buiten, 's avond weer binnenhalen, steeds iets langer buiten laten.quote:Op zondag 5 april 2009 00:17 schreef TazDevl het volgende:
Waarom gaat bij mij nou alles kapot als ik het uit de kas naar buiten gooi? Heb een kasje voor het raam. Als het te groot word gaat het naar de badkamer (wel licht maar niet warm) en als ik het groot zat vind naar buiten de tuin in. 8x borlotti boontjes naar buiten. 6 kapot, 2 moh...
Ben je nog achter het paddenstoelenbroed aangeweest?quote:Op zondag 5 april 2009 01:05 schreef Kees22 het volgende:
Leuk om dat enthousiasme te lezen.
Mijn achtertuin blijkt opeens te baden in het licht nu alle bomen eromheem neergehaald zijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |