Dat waarderen ze vaak ook wel. Ik ben zelfs een keer bij een bedrijf geweest waar ik eerst zelf maar over het bedrijf moest vertellenquote:Op vrijdag 21 maart 2008 21:42 schreef OVLOV het volgende:
Dat was mijn gedachte ook maar misschien zijn er ongeschreven regels betreffende solliciteren die ik nog niet weet.
Het lijkt mij ook een manier van tonen dat ik me in het bedrijf en de functie heb verdiept!
quote:Op woensdag 25 juni 2008 06:10 schreef BBQ-kip het volgende:
In ieder geval geen ruzie krijgen tijdens het eerste (en tevens laatste) gesprek met de leidinggevende... echt gebeurd pas geleden bij waar ik werk
Eh kan jij aan de hand van publieke informatie alle vragen beantwoorden over het bedrijf waar je op wilt solliciteren?quote:Op dinsdag 24 juni 2008 23:11 schreef patrickt37 het volgende:
Nooit vragen stellen omtrend het bedrijf. Wanneer je serieuze interesse hebt in de functie binnen dat bedrijf, heb je je juist verdiept in dat bedrijf, zodat je eventuele vragen over het bedrijf niet hoeft te stellen, maar kan beantwoorden.
Ik zou geen map meenemen, helemaal niet als daar de vragen in staan. Je gaat als sales persoon ook niet tegenover een klant zitten en die persoon dan vragen stellen aan de hand van een lijstje. Gewoon uit je hoofd doen, en vantevoren goed inlezen in het bedrijf en veel redenen bedenken waarom je een aanwinst zou zijn voor hun.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 21:33 schreef OVLOV het volgende:
Hallo,
Binnenkort heb ik een kennismakingsgesprek voor een sollicitatie en nu vraag ik mij af of het goed is om een map mee te nemen waarin ik enkele vragen heb zitten die ik wil stellen + wat info over het bedrijf en vacature...
Het gaat om een commerciële functie.
Ik kan me eigenlijk niet herinneren ooit een account manager gezien te hebben zonder leren mapquote:Op woensdag 25 juni 2008 19:37 schreef G-Mart het volgende:
Ik zou geen map meenemen, helemaal niet als daar de vragen in staan. Je gaat als sales persoon ook niet tegenover een klant zitten en die persoon dan vragen stellen aan de hand van een lijstje.
Als jij alle vragen uit je hoofd kunt opdreunen, vooral doen. Ik heb echter altijd dermate veel vragen dat ik dit op papier voorbereid. Zowel als ik zelf solliciteer of als ik een sollicitant heb. Ik vind het getuigen van interesse dat je meer wilt weten, je gaat toch een overeenkomst aan voor een langere tijd? Beide partijen willen weten waar ze aan toe zijn en dan is het heel normaal dat je je vragen voorbereidt. Een werkgever die dat niet op prijs stelt zou ik niet moeten.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 23:09 schreef PrincePolly het volgende:
Als ik ledinggevende zou zijn of personeelspik dan zou ik dat als negatief ervaren. Ik zou gelijk zeggen, wat heb je voor me meegenomen. Dit zijn de oh zo ge-ijkte dingen: vragen stellen, inlezen over het bedrijf, slechte eigenschappen "goed" praten. Zo ingestudeerd. Ben gewoon jezelf!
Pas op met de laatste vraag. Een werkgever gaat namelijk niet voor jou invullen waarom jij de geschikte kandidaat bent, en zal gegarandeerd de vraag omdraaien en aan jou stellen. als je dan geen goed antwoord kunt geven, trap je in je eigen val.quote:Zeker bij een commerciele functie. Ik zou zeggen: waarom zit ik hier? Waarom zou ik hier moeten beginnen?
Toon lef.
Niet waar. Ik begrijp wat je bedoelt, maar als je je op een normaal niveau ingelezen hebt is het heel normaal dat je daarover doorvraagt. Dan toon je namelijk interesse in het bedrijf. Bovendien kan je niet alles weten van het bedrijf en dat weet de persoon aan de andere kant ook.quote:Op dinsdag 24 juni 2008 23:11 schreef patrickt37 het volgende:
Nooit vragen stellen omtrend het bedrijf. Wanneer je serieuze interesse hebt in de functie binnen dat bedrijf, heb je je juist verdiept in dat bedrijf, zodat je eventuele vragen over het bedrijf niet hoeft te stellen, maar kan beantwoorden.
Ik denk dat PrincePolly die vraag retorisch bedoelde. Dus, stel jezelf die vraag en bereid je antwoord voor, want die vraag komt 8 van de 10 keer ter tafel.quote:Op vrijdag 27 juni 2008 09:29 schreef vogeltjesdans het volgende:
Pas op met de laatste vraag. Een werkgever gaat namelijk niet voor jou invullen waarom jij de geschikte kandidaat bent, en zal gegarandeerd de vraag omdraaien en aan jou stellen. als je dan geen goed antwoord kunt geven, trap je in je eigen val.
Dat dus.quote:Zorg ook dat je voorbereid bent op de vraag "Waarom wil je bij ons werken?"
zeker doen.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 21:33 schreef OVLOV het volgende:
Hallo,
Binnenkort heb ik een kennismakingsgesprek voor een sollicitatie en nu vraag ik mij af of het goed is om een map mee te nemen waarin ik enkele vragen heb zitten die ik wil stellen + wat info over het bedrijf en vacature...
Het gaat om een commerciële functie.
Gaat het je helpen om bijdehand te doen? Ik denk het niet. Het versnelt alleen maar het "next!" proces.quote:Op vrijdag 27 juni 2008 14:49 schreef NED het volgende:
Ik vind de vraag "waarom denk je dat jij de geschikte persoon bent voor deze functie" een beetje een loze vraag.
Ik beantwoord hem dan ook steevast met: "Omdat jullie mij aan de hand van mijn CV hebben uitgenodigd voor een gesprek. Dus jullie zien in mij (afgaande op dat CV) een geschikte kandidaat. Ik weet wat ik kan en dat staat in mijn CV. :w
En als een bedrijf die vraag stelt, doen ze dat niet omdat ze je CV zo goed vinden. Ze willen daarmee uit jouw mond horen wat jij voor hen kan betekenen. Jezelf verkopen is ook een stukje dat bij solliciteren hoort. Bovendien wil ik weten of wat jij vertelt matcht met wat jij in je CV hebt geschreven. Ook daar komt die vraag, hoe oubollig hij in jouw oren ook mag klinken, goed van pas. En wat is er mis met een standaard antwoord geven op een standaard vraag? Het weigeren daarvan vind ik meer iets zeggen over de antwoorder dan de vragensteller.quote:Op vrijdag 27 juni 2008 17:36 schreef NED het volgende:
Onzin. Je laat iemand op gesprek komen omat zijn of haar CV aansluit bij de functie.
Op die vraag waarom ben je de beste kandidaat lult toch iedereen het standaard riedeltje.
Daarom vind ik het een loze vraag en geef ik steevast dat antwoord. Sommige kunnen het waarderen, anderen niet. En dan is het voor mij ook heel makkelijk "next!"
je bent er helemaal vrij in om dat te zeggen. De vraag is of dat je verder helpt in de sollicitatie, ik hang er geen waardeoordeel aan. Wel benadruk ik dat als je een vraag gesteld wordt, je geacht wordt antwoord te geven. Het is helemaal geen gekke vraag, dus waarom zou je geen antwoord geven? Als jij op een vraag geen antwoord wil geven is dat prima, mits goed verklaarbaar. En "ik vind het een loze vraag" is geen reden, simpelweg omdat het geen inhoudelijke reden is. Ik stel die vraag toch niet voor Jan lul?quote:Komop zeg, ik ben gewoon eerlijk en geef te kennen dat ik het een loze vraag vind. Daar is toch niets mis mee? Ik mag toch zeker wel gewoon eerlijk zijn in plaats van maar een beetje een mooi slap lulverhaal ophangen wat elke andere kandidaat voor mij (en diegene die na mij komen) ook al gedaan hebben / gaan doen?
Ik zie het probleem niet zo
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |