FOK!forum / Ouder(s) / Flesvoeding net zo goed als borstvoeding.
cinnamongirlmaandag 28 januari 2008 @ 21:29
quote:
De hype rond borstvoeding heeft onvoldoende wetenschappelijke basis, zegt hoogleraar Pieter Sauer: ‘Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat flesvoeding vrijwel net zo goed is als borstvoeding.’

Niet lang geleden was flesvoeding een symbool voor rijkdom en emancipatie, voor vrije keuze en voor moderne gezinsverhoudingen. Maar tijden zijn veranderd. Aan het begin van de 21e eeuw heeft borstvoeding een bijna heilige status verworven, opmerkelijk genoeg vooral onder dezelfde rijke en geëmancipeerde vrouwen. Aangespoord door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), La Leche League, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Verloskundigen en binnenkort zelfs het kabinet gaan moeders massaal terug naar de natuur en wordt flesvoeding zo goed als verworpen.

Geheel ten onrechte, stelt Pieter Sauer, hoofd van het Groningse Beatrix Kinderziekenhuis en hoogleraar pediatrie. ‘Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs dat borstvoeding voor de baby grote voordelen heeft boven flesvoeding.’

Sauer werkt ruim dertig jaar in de kindergeneeskunde, de laatste tien jaar als hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis. In die functie heeft hij het groeiende enthousiasme over borstvoeding van dichtbij meegemaakt, een ontwikkeling die volgens hem niet voortkomt uit gedegen wetenschappelijk bewijsmateriaal, maar vooral uit een uitermate sterke lobby van wat hij ‘de borstvoedingsmensen’ noemt. Sinds het begin van de jaren tachtig is reclame voor flesvoeding verboden en voert de WHO wereldwijd actief campagne voor de natuurlijke wijze van voeden.

Hoewel de campagne vooral is ingegeven door de gezondheidsgevaren die in ontwikkelingslanden bestaan rondom flesvoeding, wordt in de westerse wereld dezelfde boodschap verkondigd als bijvoorbeeld in Ghana: borstvoeding is beter voor de gezondheid van de baby dan flesvoeding. Een bewering die voor Nederland echter niet of nauwelijks opgaat. Sauer: ‘In principe benadert goede flesvoeding borstvoeding dusdanig dat er nauwelijks verschil is waar te nemen. De reden dat de WHO zo fanatiek campagne voert voor borstvoeding, is dat er in ontwikkelingslanden wel degelijk gevaren zijn met flesvoeding. Het water waarmee de melk moet worden aangemaakt is er vaak onhygiënisch en kan dus schadelijk zijn voor het kind. Aan het melkpoeder ligt dat niet. In Nederland, waar we altijd schoon water bij de hand hebben, is er dan ook geen enkele reden om vrouwen wijs te maken dat ze hun kind tekort doen als ze de fles geven.’

Het is opmerkelijk dat de fanatieke lobby voor borstvoeding in Nederland zich grotendeels baseert op onderzoeken in ontwikkelingslanden. In bijvoorbeeld Brazilië en Wit-Rusland werd inderdaad een positief verband aangetoond tussen borstvoeding en de gezondheid van het kind. Maar dit verband kan dus zijn veroorzaakt door de slechte kwaliteit van het water. Slechts een keer werden de effecten onderzocht in een ontwikkeld land, Italië. Daar bleek inderdaad dat borstgevoede iets minder lichte koortsaanvallen hadden. ‘Maar ook in dat onderzoek is geen aantoonbaar causaal verband’, legt Sauer uit.

‘De resultaten zijn beïnvloed door nevenfactoren, die onmogelijk zijn uit te schakelen. Dan zou je twee a-selecte groepen moeders moeten hebben, waarbij de ene groep wordt gevraagd borstvoeding te geven en de andere flesvoeding. Maar ethisch gezien is het niet verantwoord om een vrouw te dwingen om voor een onderzoek een andere voedingsmethode toe te passen dan zij eigenlijk wil.’ Sauer: ‘Er zijn vele tientallen onderzoeken gedaan naar de effecten van borstvoeding en flesvoeding op infecties, de helft hiervan geeft aan dat borstvoeding beter is, de andere helft dat beide evengoed zijn. Dat is hoe dan ook geen basis om te concluderen dat borstvoeding veel beter is.’

Vergelijkbare twijfels moeten worden gesteld bij conclusies uit onderzoeken naar het effect van borstvoeding op overgewicht, intelligentieniveau of allergieën. Want hoewel inderdaad is vastgesteld dat kinderen die met de borst zijn gevoed minder vaak te maken krijgen met overgewicht en gemiddeld een hoger intelligentieniveau hebben, is ook bekend dat vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld hoger zijn opgeleid dan vrouwen die flesvoeding geven. Genetisch gezien is de kans dus groter dat een met de borst gevoed kind een hoger intelligentieniveau heeft dan een kind dat met de fles is grootgebracht. Bovendien heeft het opleidingsniveau weer invloed op de kans op obesitas; hoger opgeleiden hebben meer kennis over voeding en hebben bovendien gemiddeld meer geld voor gezond eten. Het is dus zeer de vraag of de obesitas het gevolg is van de borstvoeding zelf of van andere omstandigheden.

Voor een verhoogd risico op allergieën is helemaal weinig bewijs. ‘Ik kan je een enorme stapel artikelen geven waarvan de helft aangeeft dat voeding hier een rol bij speelt en de andere helft dat het geen rol speelt.’

De feiten overziend is het vreemd dat Nederlandse moeders vol overgave vallen voor borstvoeding. Met pijnlijke borsten, slapeloze nachten, overmatige stress en zelfs ondervoede baby’s tot gevolg. Volgens Sauer doet de borstvoedingshype inmiddels meer kwaad dan goed: ‘Begrijp me goed, ik heb niets tegen borstvoeding. Integendeel. Maar we zijn inmiddels zo ver dat vrouwen zich schuldig voelen als ze kiezen voor de fles, zelfs weigeren om flesvoeding te geven om het kind wanneer nodig bij te voeden. Met als gevolg dat we hier in het ziekenhuis ondervoede baby’ sen baby’s met uitdrogingsverschijnselen binnen krijgen. Dat is toch te gek voor woorden!’

Extra schrijnend is het dat deze problemen deels worden veroorzaakt door de veronderstelling bij veel vrouwen dat borstvoeding minstens een half jaar moet worden volgehouden. Een veronderstelling waar geen enkel bewijs voor is, zo gaf een van de schrijvers van het WHO-rapport over borstvoeding onlangs vertrouwelijk aan Sauer toe.

Rest de vraag waarom men in Nederland zo enthousiast achter de borstvoedingshype aanloopt. Sauer wijt het aan de terreur van de ‘borstvoedingsmensen’. ‘Binnen de wetenschap zijn er genoeg mensen die ervan zijn overtuigd dat flesvoeding in wezen even goed is en ook veel artsen bevelen het zonder problemen aan. Maar bijna niemand durft het te zeggen, want dan wordt je direct gebrandmerkt als vrouwonvriendenlijk, kindonvriendelijk en natuuronvriendelijk.’
Bron: De Pers, DAG

Ik vind het toch wel schokkend dat de boodschap van de borstvoedinglobby gebaseerd is op onderzoeken in ontwikkelingslanden, waarvan de resultaten niet gelden voor de Westerse wereld!
Hier is het water immers schoon.
Vind het echt treurig dat vrouwen hier wordt wijsgemaakt dat borstvoeding het allerbeste is en dat je dat tot elke prijs moet proberen. Lees het ook in het borstvoedingsdraadje hier.
Er is niets tegen borstvoeding, maar flesvoeding is net zo prima en je moet ook aan jezelf denken. Maar goed, deze discussie is hier vast al uitentreure gevoerd.
Hopelijk gaan vrouwen zich door deze nieuwe inzichten minder gedwongen en minder schuldig voelen.

[ Bericht 0% gewijzigd door cinnamongirl op 28-01-2008 21:36:11 ]
Bass-Missmaandag 28 januari 2008 @ 21:43
Flesvoeding is goed en wordt steeds beter, maar waarom denk je dat ze blijven zeggen: '' nu met toegevoegd dit, nu met toegevoegd dat...'' ?
Terwijl ze twintig jaar geleden ook beweerden dat het even goed was...
YPPYmaandag 28 januari 2008 @ 21:43
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:29 schreef cinnamongirl het volgende:

Vind het echt treurig dat vrouwen hier wordt wijsgemaakt dat borstvoeding het allerbeste is en dat je dat tot elke prijs moet proberen. Lees het ook in het borstvoedingsdraadje hier.
Pardon? Mag ik weten waar je dat vandaan haalt?
cinnamongirlmaandag 28 januari 2008 @ 21:47
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:43 schreef YPPY het volgende:

[..]

Pardon? Mag ik weten waar je dat vandaan haalt?
Sorry, ik druk me wat ongelukkig uit. Met 'hier' bedoeld ik Nederland en zeker niet OUD op Fok...heb hier inderdaad niet het idee dat men hier in OUD flesvoeders veroordeelt!
Belanamaandag 28 januari 2008 @ 21:48
dit wordt een herhaling van zetten
en dat terwijl hier juist respect is voor beide kanten, zowel in het borstvoedingstopic als in het flesvoedingstopic.
Tinkepinkmaandag 28 januari 2008 @ 21:50
Fijn dat er ook eens genuanceerd geschreven wordt over borst- en flesvoeding. Voor mijn gevoel zijn we een beetje doorgeschoten met het borstvoedingverhaal, net zoals men 30 jaar geleden doorgeschoten was met flesvoeding.
YPPYmaandag 28 januari 2008 @ 21:54
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:47 schreef cinnamongirl het volgende:

[..]

Sorry, ik druk me wat ongelukkig uit. Met 'hier' bedoeld ik Nederland en zeker niet OUD op Fok...heb hier inderdaad niet het idee dat men hier in OUD flesvoeders veroordeelt!
Ok dan is het goed, ik was al zo verrast. Ik vind juist dat iemand die met bv stopt juist positief wordt benaderd in het bv topic. Verder lijkt dit me een eeuwig durende discussie die elke paar jaar een andere kant op gaat.
lciclemaandag 28 januari 2008 @ 21:58
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:29 schreef cinnamongirl het volgende:

[..]

Bron: De Pers
Ohww
cinnamongirlmaandag 28 januari 2008 @ 22:01
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:54 schreef YPPY het volgende:

[..]

Ok dan is het goed, ik was al zo verrast. Ik vind juist dat iemand die met bv stopt juist positief wordt benaderd in het bv topic. Verder lijkt dit me een eeuwig durende discussie die elke paar jaar een andere kant op gaat.
Ik denk ook dat de discussie ook nooit zal ophouden, zelfs als de wetenschap uiteindelijk fles/borst als 'het beste' aan zou kunnen wijzen. Het beste bepaal je nl. zelf als ouders!
Ik vind het alleen zo jammer dat sommige ouders misschien een keuze maken die is gebaseerd op onzin... (bijv. die derde wereldonderzoeken).
Bass-Missmaandag 28 januari 2008 @ 22:02
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:01 schreef cinnamongirl het volgende:

Ik vind het alleen zo jammer dat sommige ouders misschien een keuze maken die is gebaseerd op onzin... (bijv. die derde wereldonderzoeken).
Misschien is het ook geen onzin...
cinnamongirlmaandag 28 januari 2008 @ 22:06
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:02 schreef Bass-Miss het volgende:

[..]

Misschien is het ook geen onzin...
Kan ook. Maar dan nog is het logischer om er vanuit te gaan dat de ene methode niet slechter/beter is dan de andere!
Bass-Missmaandag 28 januari 2008 @ 22:08
Anderzijds wordt er ook mooi gezwegen over het risico van aanwezige kiemen in het poeder voor de zuigenlingenmelk...
wijsneusmaandag 28 januari 2008 @ 22:17
Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat je een door het lichaam zelf geproduceerde stof met zulke ingewikkelde eiwitketens, vetten en weerstand verhogende stoffen kunt vervangen door poeder.

Maar dat is meer een gut-feeling dan een wetenschappelijk onderbouwde stelling
marlieskemaandag 28 januari 2008 @ 22:22
Ik hoop maar dat het eens gedaan is met de vraag die je zo ongeveer meteen krijgt als je verteld dat je zwanger bent: "EN ga je borstvoeding geven?" (dat ze het überhaupt al durven te vragen denk ik dan)
Als je dan verteld dat je flesvoeding gaat geven dan willen ze graag weten waarom.... heb ik "ze" nog nooit iemand horen/zien vragen als iemand verkondigt borstvoeding te gaan geven.
Nederlanders hangen graag een labeltje aan je, en stoppen je graag in een hokje en daar veranderd een onderzoek niets aan.
(En nu niet zeggen dat er in OUD nooit gevraagd is waarom iemand geen borstvoeding gaat/wil geven, kan me de discussie nog goed herinneren, want die reden moet natuurlijk wel "valide" zijn)
Bass-Missmaandag 28 januari 2008 @ 22:23
En euhm, dat kinderartsen makkelijk een bepaald merk poedermelk gaan voorschrijven komt vooral voort uit de overeenkomst die fabrikanten aangaan met ziekenhuizen.
Lucillemaandag 28 januari 2008 @ 22:27
In feite geeft het onderzoek alleen aan dat er helemaal niets mis is met flesvoeding. En er is ook helemaal niets mis met flesvoeding. Er zijn alleen een aantal dingen die ontbreken zoals antistoffen. Niet dat deze essentiel zijn, maar ze zijn wel nuttig. Daar ligt dus een keuze in. Althans, dat zou een keuze kunnen zijn. Niet iedereen produceert voldoende melk, dus niet iedereen kan die keuze maken.

Dus het is ook niet een kwestie van dit is goed en dat niet, beide soorten voeding hebben bestaansrecht.
marlieskemaandag 28 januari 2008 @ 22:28
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:23 schreef Bass-Miss het volgende:
En euhm, dat kinderartsen makkelijk een bepaald merk poedermelk gaan voorschrijven komt vooral voort uit de overeenkomst die fabrikanten aangaan met ziekenhuizen.
Wij konden kiezen uit ik meen 3 merken: Nutrilon, Friso en ???
Dus niet één merk gebonden, dus geen verplichting wilde je een ander merk dan nam je dat gewoon zelf mee.
Ik had zelf al een pak bij, wist niet eens dat we dat kregen van het ziekenhuis.
Dus die lobby valt reuze mee.
Bass-Missmaandag 28 januari 2008 @ 22:32
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:28 schreef marlieske het volgende:

[..]

Wij konden kiezen uit ik meen 3 merken: Nutrilon, Friso en ???
Dus niet één merk gebonden, dus geen verplichting wilde je een ander merk dan nam je dat gewoon zelf mee.
Ik had zelf al een pak bij, wist niet eens dat we dat kregen van het ziekenhuis.
Dus die lobby valt reuze mee.
In het ziekenhuis waar mijn moeder werkt, krijgen alle mama's een voorschrift mee voor een bepaald merk en dat schijnt de gewone gang van zaken te zijn. Er worden ook zeer gul geschenkjes uitgedeeld.
Babyvoeding is nu eenmaal een grote markt.
poemojnmaandag 28 januari 2008 @ 22:47
Hier ook, meestal Nutrilon omdat Nutricia meerdere producten heeft die voor ziekenhuizen interessant zijn, en een alles-in-één deal dat ook is.
Sauer is overigens niet onomstreden aangezien hij onderzoeken uitvoert voor Numico (Nutricia/Nutrilon) en dus niet altijd als onafhankelijk wordt gezien.
Drijfzandmaandag 28 januari 2008 @ 22:53
Het betreft hier de mening van één man, stel daar tegenover bvb de "American Academy of Pediatrics":
quote:
human milk is the preferred feeding for all infants. This includes premature and sick newborns, with rare exceptions. Of course, breast milk would appear to be the most ideal food for your newborn. It is the food least likely to cause allergic reactions, it is inexpensive, it is readily available at any hour of the day or night; babies accept the taste readily; and the immunity factors in breast milk can help the baby fight off some infections.
[..]
The cholesterol content is also high in human milk and very low in formulas. Cholesterol promotes brain growth and provides the building blocks of hormones, vitamin D, and intestinal bile.

Formula-fed babies also have the risk of developing an allergy to a particular formula. When a baby develops an allergy to formula, he or she may have symptoms that include irritability, crying after feedings, nausea, vomiting, diarrhea, or a skin rash.
Vreemd dat hij zo de nadruk legt op het advies van de WHO. De redenen waarom in de VS en West-Europa borstvoeding wordt aangeraden zijn heel verschillend van deze van de WHO en zijn wel degelijk gebaseerd op studies uitgevoerd in die landen.

Ik zou meer vertrouwen stellen in het advies van een hele beroepsgroep, dan in de stem van een eenzame dissident. Het artikel bewijst enkel wat we allang weten, dat je in elk vakgebied mensen kan vinden met een afwijkende mening.
Jojogirlmaandag 28 januari 2008 @ 22:56
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:47 schreef poemojn het volgende:
Hier ook, meestal Nutrilon omdat Nutricia meerdere producten heeft die voor ziekenhuizen interessant zijn, en een alles-in-één deal dat ook is.
Sauer is overigens niet onomstreden aangezien hij onderzoeken uitvoert voor Numico (Nutricia/Nutrilon) en dus niet altijd als onafhankelijk wordt gezien.
Ah, dat laatste beantwoordt meteen mijn grootste vraag over dit artikel: hoe onafhankelijk is deze arts. NIet heel erg dus.

Verder zullen heus wel niet alle onderzoeken naar borstvoeding versus poedermelk zwart wit zijn ten gunste van borstvoeding, maar mensne die zulke onderzoeken doen weten heus wel dat ze moeten corrigeren voor verschillen tussen de groepen en er zijn zoveel onderzoeken die positief uitvallen voor de borstvoeding dat het me onjuist lijkt om te stellen dat er geen verschil is.
Lucillemaandag 28 januari 2008 @ 23:07
Ik lees ergens dat dhr Sauer op de loonlijst staat van Nutricia:
http://www.depers.nl/binn(...)ml?ref=ontbijtnieuws

Ik heb nog geen bevestiging hiervan, maar als dit zo is dan mag je je afvragen hoe onafhankelijk hij is.
Lucillemaandag 28 januari 2008 @ 23:09
Een zoektocht met Google laat een berg onderzoeken zien van hem met sponsering van Nutricia, dus hij is niet onafhankelijk.
TearSongmaandag 28 januari 2008 @ 23:15
quote:
Op maandag 28 januari 2008 23:09 schreef Lucille het volgende:
Een zoektocht met Google laat een berg onderzoeken zien van hem met sponsering van Nutricia, dus hij is niet onafhankelijk.
quote:
Prof.dr. P.J.J. Sauer, lid-geneeskundige
1. Hoogleraar Kindergeneeskunde RUG
2. Hoofd Afd. Kindergeneeskunde, UMCG
3. Lid Gezondheidsraad
4. Lid Beraadsgroep Voeding, Gezondheidsraad
5. Adviseur Numico Research
6. Lid van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek
Adviseur Numico Research..lijke me idd. niet echt onafhankelijk
Bass-Missmaandag 28 januari 2008 @ 23:38
Die heeft vast iets leuks kunnen kopen door het schrijven van dat artikel.
RockabeIIadinsdag 29 januari 2008 @ 00:07
Die bron ook DAG!
beefcakedinsdag 29 januari 2008 @ 00:23
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:17 schreef wijsneus het volgende:
Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat je een door het lichaam zelf geproduceerde stof met zulke ingewikkelde eiwitketens, vetten en weerstand verhogende stoffen kunt vervangen door poeder.

Maar dat is meer een gut-feeling dan een wetenschappelijk onderbouwde stelling
Zo denk ik er ook over
Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 03:52
quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:17 schreef wijsneus het volgende:
Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat je een door het lichaam zelf geproduceerde stof met zulke ingewikkelde eiwitketens, vetten en weerstand verhogende stoffen kunt vervangen door poeder.

Maar dat is meer een gut-feeling dan een wetenschappelijk onderbouwde stelling
Dat ook, maar in borstvoeding kunnen ook schadelijke stoffen zitten als je als moeder medicijnen gebruikt, rookt, alcohol gebruikt en noem maar op. Wellicht is dan flesvoeding beter
RockabeIIadinsdag 29 januari 2008 @ 04:28
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 03:52 schreef Troel het volgende:

[..]

Dat ook, maar in borstvoeding kunnen ook schadelijke stoffen zitten als je als moeder medicijnen gebruikt, rookt, alcohol gebruikt en noem maar op. Wellicht is dan flesvoeding beter
Als al die keren dat moeders nou geen schadelijke stoffen bij zich dragen door medicatie of drugs oid, ze wel bv zouden geven, dan zou veel meer schelen op de ziekte- en allergielijstjes dan de keren dat fv beter is.
E.T.dinsdag 29 januari 2008 @ 08:14
Ik vind 't 'raar' voelen om mijn kind melk te geven die bestemd is voor kalfjes. In de hele natuur is er geen diersoort te vinden die zijn kinderen voedt met melk van een andere diersoort.

Daar komt iig mijn 'logische' gevoel vandaan.
Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 08:14
quote:
Op maandag 28 januari 2008 23:09 schreef Lucille het volgende:
Een zoektocht met Google laat een berg onderzoeken zien van hem met sponsering van Nutricia, dus hij is niet onafhankelijk.
Ik wist het. . Dat gevoel had ik gelijk toen ik dit gisteravond las.

Klaar, opgelost. .
milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 08:35
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:29 schreef cinnamongirl het volgende:

[..]

Bron: De Pers, DAG

Ik vind het toch wel schokkend dat de boodschap van de borstvoedinglobby gebaseerd is op onderzoeken in ontwikkelingslanden, waarvan de resultaten niet gelden voor de Westerse wereld!
Hier is het water immers schoon.
Vind het echt treurig dat vrouwen hier wordt wijsgemaakt dat borstvoeding het allerbeste is en dat je dat tot elke prijs moet proberen. Lees het ook in het borstvoedingsdraadje hier.
Er is niets tegen borstvoeding, maar flesvoeding is net zo prima en je moet ook aan jezelf denken. Maar goed, deze discussie is hier vast al uitentreure gevoerd.
Hopelijk gaan vrouwen zich door deze nieuwe inzichten minder gedwongen en minder schuldig voelen.
over dat bijvoeden verbaas ik me idd ook, moeders die panisch zijn als het kind ondergewicht heeft, en ze dus dreigen te moeten bijvoeden, helemaal tot tranen toe in de stress schieten omdat dan de borstvoeding wel eens terug zou kunnen lopen, en dat willen ze niet, want ooooh het is zo fijn je kind zo te voeden, en ooh het is het beste wat je je kind kan geven.

ja, tuurlijk en een gestresste overmoeide moeder die bekant in een depressie schiet omdat ze veel te veel van zich zelf vraagt en te weinig kan geven daardoor aan haar kind om zich daar weer schuldig over te voelen, s wel okay... ja, tuurlijk gaan ze uiteindelijk over stag, maar waarom het drama eerst, die tranen, dat schuldgevoel, dat zo lang mogelijk uitstellen met alle gevolgen van dien? voor die paar procent % kwalitatief beter, wat niet eens echt keihard bewezen is? Loop je een maand langer dan nodig is je zelf compleet over de zeik te helpen omdat Het Geschreven Staat dat iemand die het beste wil voor zijn kind, ergo, alles over heeft voor zijn kind, desnoods ten koste van, zoals een echt goed moeder betaamt, borstvoeding geeft, en doorzet en doorzet en daar dan weer pluimen en veren voor krijgt..."goed zo , meid, even vol houden nog, hoor, je doet het goed, ja, je voelt je nu al een week of 3 compleet kut, maar dat gaat over, als je doorzet, heb je dit al geprobeerd, en dat? nee, nou, doe eens dan! oh en wat je ook nog kan doen is zus of anders moet je zo eens proberen? wat zeg je? ben je op? ja, schat ik weet het , je bent de enige niet, maar echt, als je even doorzet krijg je er zo veel moois voor terug, die intimiteit is onovertroffen, echt! dus droog je tranen, ik leef met je mee, hoor, ik weet wat je doormaakt, maar zet wel door, en als het ECHT NIET meer gaat, dan ben ik de eerste die zal zeggen dat je op moet houden, hoor, het moet niet ten koste van alles gaan, althans niet voor de lange termijn, voor de korte wel... dus zolang je het woord Depressie nog kan zeggen, zit je goed en is hget einde nog niet in zicht, succes!!!!!"

dát vind ik nu opgeklopte opgelegde hysterie... het niet 123 mogen opgeven want anders... ja, wat anders?? dan ben je ineens een slechte moeder of zo? kom je in de nietbestaande hel? valt je haar overnight uiit? groeit je kind op voor galg en rad? heeft het meer kans om van de commode af te rollen?

er gebeurt niets, dames, helemaal niets.
alles wat er gebeurt is die eventuele (zelf) opgelegde stress en de tranen en het schuldgevoel en soms misschien zelfs een depressie, door die veel te hoge lat, waar je niet zo 123 meer uitkomt.

nou, voel je maar trots dan, hoor, je hebt het toch maar volgehouden zo lang!

Five_Horizonsdinsdag 29 januari 2008 @ 08:36


Ga jij even een hysterische discussie beginnen......
Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 08:40
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 08:35 schreef milagro het volgende:


nou, voel je maar trots dan, hoor,
Dat is zéker een reden om heel trots te zijn ja.
YPPYdinsdag 29 januari 2008 @ 08:41
Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 08:42
Ik stel voor om sondevoeding te geven. Dan heb je al dat gezeik niet van hysterische mama's van wie de baby niet op de juiste uren de juiste hoeveelheid uit de fles wil drinken. En ze worden er vast ook groot op.
milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 08:43
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 08:36 schreef Five_Horizons het volgende:


Ga jij even een hysterische discussie beginnen......
ik geef gewoon mijn mening, en daar zitten ergenissen in, ja, F_H, mag het?
je hoeft er niet op in te gaan, hè, niemand niet, ik spui gewoon, daar is Fok ook voor, niet waar? topics vol met dagelijkse spuisels, vooral hier in OUD.

moet ik anders even een hulde en pro BV post plaatsen, kan ik ook, hoor, als dat een smalende reactie van jou kan voorkomen.
beefcakedinsdag 29 januari 2008 @ 08:45
Milagro, ik denk dat een moeder wel érg onzeker (en/of misschien al gevoelig voor een depressie) moet zijn om het stoppen met borstvoeden zo op te vatten als jij beschrijft. Ik heb het zelf helemaal niet zo ervaren bij mijn eerste, en ik was ook best onzeker over het hele moederschap. Hier in OUD en irl waren mensen gewoon behulpzaam, zowel bij de borstvoeding zelf als bij het afbouwen (en dat was al best snel, na een week of drie)
YPPYdinsdag 29 januari 2008 @ 08:46
Ik kreeg/krijg juist voortdurend te horen dat ik maar 'gewoon een fles moet geven en moet stoppen met de bv'. We zijn duidelijk niet dezelfde mensen tegen gekomen milagro.
Five_Horizonsdinsdag 29 januari 2008 @ 08:46
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 08:43 schreef milagro het volgende:

[..]

ik geef gewoon mijn mening, en daar zitten ergenissen in, ja, F_H, mag het?
je hoeft er niet op in te gaan, hè, niemand niet, ik spui gewoon, daar is Fok ook voor, niet waar? topics vol met dagelijkse spuisels, vooral hier in OUD.

moet ik anders even een hulde en pro BV post plaatsen, kan ik ook, hoor, als dat een smalende reactie van jou kan voorkomen.
" "

Die 'smalende' reactie was omdat er namelijk niets aan de hand was, totdat iemand de eerste steen ging werpen.

Je geeft het zelf al aan: "Je hoeft er niet op in te gaan".
Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 08:47
Kijk, van mij mag iedereen het lekker zelf weten hoor, maar je maakt mij niet wijs dat als je onderstaand lijstje ziet:
quote:
Geen borstvoeding geven verhoogt het risico van de moeder op borstkanker
Het is al enige jaren bekend dat het geven van borstvoeding in verband wordt gebracht met een lagere kans op borstkanker voor de menopauze. Een nieuwe studie uit China heeft aangetoond dat een vrouw die 24 maanden van haar leven borstvoeding geeft, de helft minder kans op borstkanker heeft dan een vrouw die geen borstvoeding heeft gegeven. De beschermende werking loopt op tot 75% voor die moeders die in totaal 109 maanden borstvoeding geven. Dit bleek te gelden voor typen borstkanker die zowel voor als na de menopauze voorkomen.
quote:
Het krijgen van kunstvoeding verhoogt voor een meisjesbaby het risico om later borstkanker te ontwikkelen
Vrouwen die als kind kunstvoeding kregen hebben als volwassene een grotere kans op het ontwikkelen van borstkanker. Voor zowel borstkanker voor de menopauze als borstkanker na de menopauze geldt, dat vrouwen die als kind borstvoeding kregen, zelfs al was dat maar van korte duur, 25% minder kans op het ontwikkelen van borstkanker hadden. Dit in vergelijking met vrouwen die kunstvoeding kregen.
quote:
Kunstvoeding wordt in verband gebracht met een lager IQ
Moedermelk bevordert de hersenontwikkeling en verbetert de cognitieve ontwikkeling, op een manier die voor kunstvoeding onmogelijk is. Uit een studie bleek dat het gemiddelde IQ van 7- en 8-jarige kinderen die als baby borstvoeding hadden gekregen, 10 punten hoger was dan het IQ van hun met kunstvoeding gevoede leeftijdgenootjes. Alle kinderen uit het onderzoek waren te vroeg geboren en met een sonde gevoed. Dit geeft aan dat de moedermelk zelf, en niet het voeden aan de borst, het verschil in IQ veroorzaakt.

Een andere studie die deze stelling ondersteunt komt uit Nieuw Zeeland. Een longitudinale, 18 jaar durende studie met meer dan 1.000 kinderen gaf aan dat de kinderen die als baby borstvoeding hadden gekregen, een hogere intelligentie en betere schoolprestaties hadden dan kinderen die kunstvoeding hadden gekregen.
quote:
Borstvoeding vergemakkelijkt het loskomen van meconium
Baby's worden geboren met een plakkerige substantie in hun darmpjes, het zogenaamde meconium. Colostrum (de eerste melk) heeft de unieke eigenschap dat het er voor zorgt dat deze substantie zo snel mogelijk het lichaam verlaat.
quote:
Borstvoeding beschermt tegen de ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de dikke darm, die zich uit kan breiden in de diepere lagen van de ingewanden. Het is een moeilijk te behandelen aandoening, maar meerdere studies hebben aangetoond dat door het geven van borstvoeding de baby minder kans heeft op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn.
(nou goed, eigenlijk gaat het lijstje maar door en door...)

dat je dan nog twijfelt aan wat medisch gezien 'beter' is. Daarom is het ook uiterst dubieus dat een 'arts' als deze dit roept en dat het helaas ook opgepikt wordt. Een onderzoek naar het hoe en waarom van deze 'arts' zou op zijn plaats zijn.

(nogmaals, ieder moet lekker zelf weten wat ze doen, die discussie gaat het me niet om, het gaat om wetenschappelijke feiten!)
milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 08:53
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 08:45 schreef beefcake het volgende:
Milagro, ik denk dat een moeder wel érg onzeker (en/of misschien al gevoelig voor een depressie) moet zijn om het stoppen met borstvoeden zo op te vatten als jij beschrijft. Ik heb het zelf helemaal niet zo ervaren bij mijn eerste, en ik was ook best onzeker over het hele moederschap. Hier in OUD en irl waren mensen gewoon behulpzaam, zowel bij de borstvoeding zelf als bij het afbouwen (en dat was al best snel, na een week of drie)
dan hoef jij je ook niet aangesproken te voelen, dus.

hier in OUD word je onzekerheid ook wel eens opgejut door het konstante uitwisselen van ervaringen, over iedere poep en scheet.. het kan twee kanten opwerken dus.. of je voelt je er rustiger door, zekerder, omdat je bijval krijgt, maar je ziet ook dames paniekerig worden omdat ze dus de enige zijn die het op een bepaalde manier doen.
of iemand aanleg heeft voor depressies kunnen we hier alleen weten als diegene het zelf vertellt, maar soms zie je zoiets (en wederom, denk even buiten het hokje Fok, de discussies lopen elders, irl ook) van mijlenver aankomen, dit gaat fout, maar bepaalde die hards BVers lijken dat gewoon te negeren, en gooien er nog een schepje superioriteit bovenop.. "ja, jij wil vast ook het beste voor je kind, maar het kan nog een tandje hoger, hè.... maar goed, dat moet je willen... ik kan je daar niet toe dwingen"

wat ik beschreef is geen regel, maar gebeurt wel degelijk, en dat ergert me, als ik dat zie, en dat is dus niet persé hier, hè, voordat de usual suspect weer eensgezind het allemaal weghonen met quasi spitse en lollige opmerkingen.
milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 08:55
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 08:46 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]

" "

Die 'smalende' reactie was omdat er namelijk niets aan de hand was, totdat iemand de eerste steen ging werpen.

Je geeft het zelf al aan: "Je hoeft er niet op in te gaan".
er is nog steeds niets aan de hand, ik geef gewoon MIJN eigen beleving, LOS van alle reacties hier, ik reageer op niemand, enkel op de OP.

dus degene die de steen werpt , ben jij en als de rest zich aangesproken voelt is dat voor hun rekening.
Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 09:00
Ik heb zelf echt heel veel moeite gehad om te stoppen met de borstvoeding. Gewoon vanwege het feit dat iedereen maar wil dat je doorgaat 'want je wilt toch het beste voor je kind?' Dat ik er zelf behoorlijk aan onderdoor aan het gaan was, maakte niet uit, zolang mijn kind maar vooral niet aan de fles moest. De druk is echt heel hoog. Gelukkig kreeg ik van flink wat mensen wel steun en die hebben ervoor gezorgd dat ik er voor mezelf ook vrede mee had, maar bij het maken van die eerste paar flesjes met Nutrilon heb ik wel wat traantjes gelaten ja. Voelde me een mislukte mama (Lang leve de hormonen!)

Het is dus helemaal niet zo heel gewoon dat iedereen kan kiezen wat het beste bij haar past. Want als je geen borstvoeding (meer) geeft, wil iedereen inderdaad weten waarom dan niet... Gelukkig heb ik die druk hier op het bv-topic helemaal niet zo gevoeld en dat was erg fijn!

Edit: O ja wat ik ook heel irritant vond was dat overal waar je komt (verloskundige, kraamzorg, ziekenhuis, dokter, consultatiebureau) iedereen gewoon alvast maar aanneemt dat je bv geeft. 'Je geeft toch wel bv he?, BV was het toch?' etc Dat vond ik zelfs al irritant toen ik nog bv gaf.

[ Bericht 7% gewijzigd door Stiemie op 29-01-2008 09:10:21 ]
Drijfzanddinsdag 29 januari 2008 @ 09:00
Misschien moet het beroep van min terug ingevoerd worden?
Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:00
Ik vind juist dat men zeer voorzichtig is tov mensen die poedermelk willen geven.
E.T.dinsdag 29 januari 2008 @ 09:11
Ik heb voornamelijk het idee dat de 'druk' die gevoeld wordt door de moeders zelf (onbewust) is opgelegd.
"ik wil stoppen met bv, maar ik durf niet, want dan gaan mensen moeilijk doen en dan vinden ze me een slechte moeder, 'iedereen' wil toch dat ik doorga, etc en blablabla" En dat allemaal voordat er ook maar een woord over gesproken is.

Achteraf blijkt dat er steun uit diverse hoeken komt, dat er hooguit twee keer wordt gevraagd waarom je stopt door over-ijverige-bemoeizuchtige mensen en dat 't voornamelijk de hormonen zijn die het moeilijk maken ipv gefundeerde angst.
Deepfreezedinsdag 29 januari 2008 @ 09:14
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 08:47 schreef Jarno het volgende:
Kijk, van mij mag iedereen het lekker zelf weten hoor, maar je maakt mij niet wijs dat als je onderstaand lijstje ziet:

  • Kunstvoeding wordt in verband gebracht met een lager IQ
  • Er is ergens een tegenonderzoek dat heeft uitgezocht waarom dit zo is. Vermoedelijk komt dit helemaal niet door de flesvoeding zelf. Maar welk soort ouder er voor FV kiest. Vaak zijn het hoger opgeleiden die BV geven, en bij problemen beter de weg weten naar de oplossingen. Lager opgeleiden gebruiken vaker FV, als ze BV geven en het loopt niet zo lekker, dan stappen ze veel sneller over.
    Dus kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen vaker BV, maar hebben ook het IQ van hun ouders geerfd.
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 09:18
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:11 schreef E.T. het volgende:
    Ik heb voornamelijk het idee dat de 'druk' die gevoeld wordt door de moeders zelf (onbewust) is opgelegd.
    "ik wil stoppen met bv, maar ik durf niet, want dan gaan mensen moeilijk doen en dan vinden ze me een slechte moeder, 'iedereen' wil toch dat ik doorga, etc en blablabla" En dat allemaal voordat er ook maar een woord over gesproken is.

    Achteraf blijkt dat er steun uit diverse hoeken komt, dat er hooguit twee keer wordt gevraagd waarom je stopt door over-ijverige-bemoeizuchtige mensen en dat 't voornamelijk de hormonen zijn die het moeilijk maken ipv gefundeerde angst.
    Het zal gerust ook met hormonen te maken hebben hoor E.T. maar ik heb dus echt gehad dat wildvreemde mensen in de supermarkt letterlijk zeiden: Ah wat een leuk kindje. Krijgt ze borstvoeding of flesvoeding? Nou daar zakt (mede door de hormonen) je broek dan echt van af hoor. Vooral als je dan een hele preek over bv krijgt (ik ben gewoon weggelopen). Ik ben na 4 maanden gestopt met de bv, maar dan is het helemaal zonde want' je houdt het toch al 4 maanden vol? Nog even doorzetten joh!
    En zelfs de dokter heeft mij (nadat ik al een paar weken helemaal was gestopt) gevraagd of ik niet weer kon beginnen

    Op een of andere manier is er gewoon een druk van buitenaf, al dan niet door hormonen versterkt.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:21
    Maar het is ergens toch normaal dat mensen zich afvragen waarom je overstapt of meteen kiest voor een vervangmiddel?
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 09:26
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:21 schreef Bass-Miss het volgende:
    Maar het is ergens toch normaal dat mensen zich afvragen waarom je overstapt of meteen kiest voor een vervangmiddel?
    Nee dat vind ik dus niet normaal. Ik ga ook niet aan een wildvreemde vragen bij de drogist of hij/zij die paracetamolletjes nou wel echt nodig vind voor een baby met tandjespijn. Of waarom je je baby een potje groente geeft in plaats van het zelf te maken.

    Van een bekende kan ik me er nog iets bij voorstellen dat het in een gesprek gewoon ter sprake komt maak niet van een wildvreemde

    Je kan er bijna altijd van uit gaan dat ouders het beste voor hun kind willen, dus als ze geen bv geven, zullen ze daar zelf wel een goede reden voor hebben. En dat hoeft geen reden te zijn waar jij ook helemaal achter staat. Dat is hun goed recht.

    Sommige keuzes maken mensen zelf en ze hoeven niet perse te doen wat volgens de rest het beste is.
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:39
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:00 schreef Bass-Miss het volgende:
    Ik vind juist dat men zeer voorzichtig is tov mensen die poedermelk willen geven.
    Vind je? Met dat men bedoel je waarschijnlijk niet jezelf.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:41
    Alleen wordt de keuze tussen borstvoeding of flesvoeding dikwijls bekeken zoals de keuze tussen een wandelwagen van het merk ''quinny'' of een wandelwagen van ''mutsy.''
    Medicatie geeft men toch ook niet zomaar?
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:41
    dubbel
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:41
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:11 schreef E.T. het volgende:
    Ik heb voornamelijk het idee dat de 'druk' die gevoeld wordt door de moeders zelf (onbewust) is opgelegd.
    "ik wil stoppen met bv, maar ik durf niet, want dan gaan mensen moeilijk doen en dan vinden ze me een slechte moeder, 'iedereen' wil toch dat ik doorga, etc en blablabla" En dat allemaal voordat er ook maar een woord over gesproken is.

    Achteraf blijkt dat er steun uit diverse hoeken komt, dat er hooguit twee keer wordt gevraagd waarom je stopt door over-ijverige-bemoeizuchtige mensen en dat 't voornamelijk de hormonen zijn die het moeilijk maken ipv gefundeerde angst.
    Helaas is dat in de praktijk dus niet zo. Weet ik uit ervaring. Zelfs nu wordt ik nog af en toe met de nek aangekeken omdat ik mijn kinderen op dokters advies (!) met de fles heb gevoed. En dat terwijl mijn kinderen al 3 en 5 jaar oud zijn!
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:42
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:41 schreef Bass-Miss het volgende:
    Alleen wordt de keuze tussen borstvoeding of flesvoeding dikwijls bekeken zoals de keuze tussen een wandelwagen van het merk ''quinny'' of een wandelwagen van ''mutsy.''
    Medicatie geeft men toch ook niet zomaar?
    Flesvoeding geeft men toch ook niet zomaar?
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:43
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:41 schreef Tinkepink het volgende:
    op dokters advies (!)
    En dat gebeurt dus helaas nogal snel, en veel mensen gaan er dus van uit dat alles wat een dokter zegt juist is.
    Reden te meer dat poedermelkfabrikanten juist die mensen aanspreken om hun produkt voor te schrijven....
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:43 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    En dat gebeurt dus helaas nogal snel, en veel mensen gaan er dus van uit dat alles wat een dokter zegt juist is.
    Reden te meer dat poedermelkfabrikanten juist die mensen aanspreken om hun produkt voor te schrijven....
    't Is goed met je. Doei.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:42 schreef Tinkepink het volgende:

    [..]

    Flesvoeding geeft men toch ook niet zomaar?
    Toch wel. Of aangepraat door dokters.
    Of misschien niet zomaar, je kiest de kleur van je wandelwagen ook niet zomaar...
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:46
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:44 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Toch wel. Of aangepraat door dokters.
    Ik maak me niet snel boos om iets op internet, maar jij bent dus een van die kutwijven die iemand die best borstvoeding had willen geven een schuldgevoel aanpraten. Mens.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:47
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:46 schreef Tinkepink het volgende:

    [..]

    Ik maak me niet snel boos om iets op internet, maar jij bent dus een van die kutwijven die iemand die best borstvoeding had willen geven een schuldgevoel aanpraten. Mens.
    Je zou je beter kwaad maken op sommige kinderartsen. Die gaan in de fout, niet de ouders.
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:49
    Nee mispunt, ik maak me boos op jou. Mijn arts en mijn kinderarts gingen de mist niet in. En ik weet zeker dat het voor velen zo geldt. Je wilt toch het beste voor je kind? In mijn geval was dat een moeder en geen lijk onder de grond.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 09:50
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:49 schreef Tinkepink het volgende:
    Mijn arts en mijn kinderarts gingen de mist niet in. En ik weet zeker dat het voor velen zo geldt.
    Goed hoor. En ik weet zeker dat het voor nog veel meer mensen niet zo geldt. Uit de eerste hand.
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 09:52
    Ik moet trouwens wel eerlijk toegeven dat ik allang blij was dat de kinderarts voorschreef dat Ruben bijvoeding moest krijgen, dan kon ik tenminste zeggen dat het op voorschrift van de arts was

    Maar ook hier is voor de bevalling regelmatig getwijfeld over de borstvoeding. Als ik me dan nog steeds zo slap zou voelen als in de zwangerschap, dan was borstvoeding simpelweg geen optie geweest en waren we toch echt voor flesvoeding gegaan, wat anderen wellicht ook gezegd hadden. Fijn zou ik het niet gevonden hebben, dat merk ik ook aan mezelf hoezeer ik ervan baal als mijn productie terugloopt enzo, maar de eerste dagen van zijn leven heeft Ruben prima geleefd op flesvoeding en hij vond het heerlijk!
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 09:54
    Interessant topic. Ik ben er nog steeds niet uit, en dit soort discussies helpen bij mijn besluitvorming, heb ik het idee.
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 09:57
    @ k_i_m, niet vooraf piekeren. Heeft toch geen zin. Doe wat je hart je ingeeft.

    Getver, nu geef ik zelf ook advies. Ik heb het maar gedelete. (voor de borstvoedingsmaffia - het was pro-borstvoeding)
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 10:01
    Ik vind het altijd toch een beetje rottig overkomen als je aangeeft flesvoeding te willen geven dat mensen je redenen (die je schijnbaar moet geven)niet acceptabel lijken te vinden.

    Mijn besluit staat al vast en ik ga flesvoeding geven. de kritiek die je hier vaak op krijgt heeft mij ook even doen twijfelen, maar uiteindelijk is er niks beter als je eigen gevoel volgen lijkt me.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 10:11
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 09:57 schreef Tinkepink het volgende:
    @ k_i_m, niet vooraf piekeren. Heeft toch geen zin. Doe wat je hart je ingeeft.

    Getver, nu geef ik zelf ook advies. Ik heb het maar gedelete. (voor de borstvoedingsmaffia - het was pro-borstvoeding)
    .

    Ik heb zelf het idee om het maar te proberen. "Maar" ja. Misschien valt het wel mee, dan zie ik wel hoelang ik het volhou, en als het tegenvalt gaat het hele feest niet door. Ik heb genoeg gejankt omdat ik me ellendig voelde de afgelopen zwangerschap, ik was niet van plan dat nog veel langer te rekken dan strikt noodzakelijk.

    Ik heb zelf ook alleen maar flesvoeding gehad omdat de borstvoeding bij mijn moeder niet wilde lukken, ik heb een bovengemiddeld IQ en ben niet voor vanalles allergisch. Dus wat dat betreft ben ik niet angstig om over te gaan flesvoeding .
    Silmarwendinsdag 29 januari 2008 @ 10:12
    Ik vind het niet vreemd dat mensen vragen waarom je kiest voor borstvoeding of waarom voor flesvoeding. Net als dat ik het niet vreemd zou vinden als mensen zouden vragen waarom je kiest voor hydrofiel luiers in plaats van pampers ofzo. Iedereen heeft toch zo ze eigen redenen?

    Wat ik wel vreemd vind is dat mensen je reden niet goed genoeg vinden. Ik ben zelf een grote voorstander van borstvoeding, maar dit is mede ook omdat ikzelf astma heb en veel allergieen. Het is lichaamseigen en zoals anderen al eerder zeiden, kan ik me niet goed voorstellen dat poedervoeding net zo goed is, maar ik kan mij ook niet voorstellen dat het slecht is en ik vind al helemaal niemand een slechte moeder die niet voor borstvoeding gaat.

    Ik vind het wel grappig dat dit onderzoek gedaan is door iemand op de loonlijst van.
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 10:12
    Als we nu eens gewoon allemaal bepalen wat het beste is voor ons kind... En verder niet willen bepalen wat het beste is voor het kind van de buren... Als je flesvoeding wilt geven, geef je flesvoeding... Als je borstvoeding wilt geven, geef je borstvoeding. Het allerbelangrijkste is dat je er zelf achter staat, niet wat anderen denken dat moet.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 10:26
    Het valt me op dat mensen die probleemloos zijn groot geworden op FV zelf ook sneller daarvoor kiezen
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:28
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:12 schreef Sjeen het volgende:
    Het allerbelangrijkste is dat je er zelf achter staat.
    En dat je weet wat de risico's zijn en de voor- en nadelen.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:30
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:26 schreef Vivi het volgende:
    Het valt me op dat mensen die probleemloos zijn groot geworden op FV zelf ook sneller daarvoor kiezen
    Ik kreeg al na zes weken kunstvoeding. En kort nadien fruitpap. Dat werd ook aangeraden door de kinderartsen destijds.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 10:31
    Het risico van flesvoeding? .
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:33
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:31 schreef k_i_m het volgende:
    Het risico van flesvoeding? .
    Ze kunnen er helaas nog steeds niet alle kiemen uithalen die erin geraken tijdens het produktieproces.
    Zoek eens op Enterobacter sakazakii.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 10:35
    Spruw is toch ook een ziekte? .
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:36
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:35 schreef k_i_m het volgende:
    Spruw is toch ook een ziekte? .
    Iets minder gevaarlijk.
    En kan de baby ook krijgen door flesvoeding.
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 10:39
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:28 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    En dat je weet wat de risico's zijn en de voor- en nadelen.
    Juist en op basis daarvan neem je een beslissing die van toepassing is op je eigen situatie. Niemand anders kan die keuze voor je maken en niemand anders kan bepalen of jouw keuze wel de juiste is... Dat doe je helemaal zelf
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 10:39
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:12 schreef Sjeen het volgende:
    Als we nu eens gewoon allemaal bepalen wat het beste is voor ons kind... En verder niet willen bepalen wat het beste is voor het kind van de buren... Als je flesvoeding wilt geven, geef je flesvoeding... Als je borstvoeding wilt geven, geef je borstvoeding. Het allerbelangrijkste is dat je er zelf achter staat, niet wat anderen denken dat moet.
    Hear hear.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 10:39
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:36 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Iets minder gevaarlijk.
    En kan de baby ook krijgen door flesvoeding.
    Vrijdag dertien blijft gevaarlijk, van veel lezen word je blind
    Trouw je met je achternichtje krijg je een ongelukkig kind
    Als ik maar geen lekke band krijg en stink ik niet uit m'n mond
    Ben ik niet te laag verzekerd, dokter ben ik wel gezond
    Van tomaten krijg je puistjes, van veel koffie word je rood
    Van sigaretten zieke longen en van leven ga je dood


    Met dank aan Robert Long.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 10:41
    En die kan het weten
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 10:45
    Ja, kan mij het schelen, ik rook toch niet!
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:46
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:39 schreef k_i_m het volgende:

    [..]

    Vrijdag dertien blijft gevaarlijk, van veel lezen word je blind
    Trouw je met je achternichtje krijg je een ongelukkig kind
    Als ik maar geen lekke band krijg en stink ik niet uit m'n mond
    Ben ik niet te laag verzekerd, dokter ben ik wel gezond
    Van tomaten krijg je puistjes, van veel koffie word je rood
    Van sigaretten zieke longen en van leven ga je dood


    Met dank aan Robert Long.


    Klopt ook. Maar waarom dan wel panisch doen over het eten van rood vlees, rauwe kaas,...
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 10:47
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:46 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]



    Klopt ook. Maar waarom dan wel panisch doen over het eten van rood vlees, rauwe kaas,...
    Omdat iedereen voor zichzelf bepaalt welke risico's aanvaardbaar zijn en welke niet. Dat is geloof ik een van de grondrechten van de mens
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 10:48
    Ik word altijd al panisch van rood vlees. Gadverdamme wat goor! .
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 10:51
    Weet je wat het is met borstvoeding/flesvoeding? Het is net als bij de zwangerschap. Men denkt opeens het recht te hebben op heel gedetailleerd te gaan vragen hoe je je voelt. Normaal is het "hoe gaat het?" en dan kan je volstaan met "goed", maar tijden de zwangerschap word je hele lichaam onder de loep genomen. ben je misselijk, ben je moe, heb je last van je rug, heb je alst van dit heb je lastt van dat, het is werkelijk een halve anamnese die wordt afgenomen, ook door vreemden.
    en welke voeding je gaat geven, hoort daar ook bij. ik vond het ook storend dat men zomaar vroeg of ik bv gaf en daar dan vrolijk een oordeel aan hing. nu niet echt meer.
    nu denk ik meer als mensen zeggen "goh, wat goed van je dat je bv geeft" dat het een soort bewondering is. bv geven is gewoon fysiek zwaar. kan je hoog en laag over springen, maar dat is nu eenmaal zo. en als je dat doet, en je houdt het vol, is dat goed. dat betekent niet dat je zwak of slecht bent als je fv geeft, maar fv geven is fysiek minder belastend. simple as that.
    tja, en men heeft altijd wel ergens een ongefunceerde mening over, en bij de keuze fv danwel bv is de vrouw soms een beetje hormonaal, dus wordt eea wat zwaarder opgevat.

    hierbij wil ik wel nuanceren voor de totale onverlaten zoals stiemie die beschrijft die denken dat je nog ff kan relacteren als je net gestopt bent omdat het niet loopt. maar dat lijkt me duidelijk. bovenstaande geldt voor de "gemiddelde" bemoeial.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:52
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:47 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Omdat iedereen voor zichzelf bepaalt welke risico's aanvaardbaar zijn en welke niet. Dat is geloof ik een van de grondrechten van de mens
    Dat mag, maar daarvoor moet je de risico's eerst kennen.
    En mag ik het dan gek vinden dat mensen wel worden aangevallen op het eten van een biefstuk of op het niet nemen van foliumzuur?
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 10:55
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:52 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Dat mag, maar daarvoor moet je de risico's eerst kennen.
    En mag ik het dan gek vinden dat mensen wel worden aangevallen op het eten van een biefstuk of op het niet nemen van foliumzuur?
    Dat levert dan ook gevaar op. Het geven van flesvoeding echter niet.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 10:56
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:55 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Dat levert dan ook gevaar op. Het geven van flesvoeding echter niet.
    Jawel, dat zei ik juist eerder.
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 10:56
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:52 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Dat mag, maar daarvoor moet je de risico's eerst kennen.
    En mag ik het dan gek vinden dat mensen wel worden aangevallen op het eten van een biefstuk of op het niet nemen van foliumzuur?
    Doe eens een linkje... dat ben ik hier namelijk nou nog nooit tegengekomen.

    Overigens, ik niemand aanvallen op hun keuzes. Als je de voor- en nadelen kent en een keuze gemaakt hebt, wie ben ik dan om te bepalen dat die keuze niet goed is? Ik ben namelijk ook niet perfect ( ), doe ook dingen waarvan anderen roepen dat ze dat nooit zouden doen. Prima, dan doe je het niet, ik doe het wel omdat ik de voor- en nadelen tegen elkaar heb afgewogen...
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 11:00
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:56 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Jawel, dat zei ik juist eerder.
    Dat gevaar vind ik vergelijkbaar met het risico wat je neemt door de straat op te gaan. Je kunt nooit alle gevaar uitsluiten. Om nu over "het risico van kunstvoeding" te spreken vind ik nogal opgeblazen .
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 11:02
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:56 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Jawel, dat zei ik juist eerder.
    zoals in de tekst van Robert Long: van leven ga je dood.
    je hebt risico's en risico's. Waarom gaan vrouwen die zwanger zijn nog de straat op? Stel je voor dat ze een ongeluk krijgen en er iets met de babvy gebeurt? Eigenlijk zouden ze gewoon 9 maanden opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, zodat er altijd medische hulp is als er iets gebeurt....

    Jeetje, je kunt het ook overdrijven allemaal, en dat kun jij echt heel erg goed.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:04
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 10:56 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Doe eens een linkje... dat ben ik hier namelijk nou nog nooit tegengekomen.
    Google eens op ''Enterobacter sakazakii.''
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:07
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:02 schreef miss_sly het volgende:

    [..]

    zoals in de tekst van Robert Long: van leven ga je dood.
    je hebt risico's en risico's. Waarom gaan vrouwen die zwanger zijn nog de straat op? Stel je voor dat ze een ongeluk krijgen en er iets met de babvy gebeurt? Eigenlijk zouden ze gewoon 9 maanden opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, zodat er altijd medische hulp is als er iets gebeurt....

    Jeetje, je kunt het ook overdrijven allemaal, en dat kun jij echt heel erg goed.
    Dat is het juist. Waarom is het risico op listeriose erger dan het risico op een andere kiem?
    Van beiden kan je doodgaan. En niet iedereen die rauwe kaas gegeten heeft heeft die pech, eigenlijk zelfs maar een heel klein deel. En toch wordt er serieus op gehamerd.
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 11:07
    heb ik gedaan en ik kom ook het volgende daarbij tegen
    quote:
    Als poedervormige zuigelingenvoeding niet juist bereid of na het bereiden niet juist bewaard wordt, kan de bacterie in het gebruiksklare product uitgroeien. Vooral het bewaren van al bereide voeding kan risico’s met zich meebrengen. Als de voeding echter hygiënisch wordt bereid en onmiddellijk wordt gegeven zijn de risico’s voor gezonde baby’s thuis verwaarloosbaar klein. Bij pasgeboren of te vroeg geboren baby’s die met een verminderde weerstand in het ziekenhuis liggen, is het risico groter.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 11:08
    Maar goed, even back on-topic: het is redelijk schandalig dat een 'arts' door dit soort gesponsorde 'onderzoeken' met allerlei vage kreten (" zo gaf een van de schrijvers van het WHO-rapport over borstvoeding onlangs vertrouwelijk aan Sauer toe." - ofwel: ik heb wel een bron maar mag lekker niet zeggen wie en hoe) komt. Je kunt je afvragen waarom dit gebeurt - het antwoord is simpel: met borstvoeding is geen fabrikant gebaat, er wordt geen geld verdiend door producenten. Dat zou je des te wantrouwiger moeten maken jegens de producten die zij maken.

    Alles imho dan he. Voordat er weer mensen zich aangevallen voelen ofzo.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 11:11
    Maar het is toch ook logisch dat het risico van bepaalde infecties/ziektes voor baby's groter is dan dezelfde ziektes voor volwassen mensen?

    Trouwens, als ik zelf al ziek ben dan is de kans ook veel groter dat ik van een rare bacterie het hoekje omga.
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 11:12
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:04 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Google eens op ''Enterobacter sakazakii.''
    Dat bedoelde ik niet... ik bedoelde en linkje naar topics waarin mensen worden aangevallen...
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 11:14
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:12 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Dat bedoelde ik niet... ik bedoelde en linkje naar topics waarin mensen worden aangevallen...
    Het leuke is (OUD-symptoon) dat je continue mensen hoort over dat ze aangevallen worden door de BV-maffia, de Quinny-maffia en de anti-dekbed-maffia, maar dat je dat eigenlijk heel weinig ziet gebeuren. Veel huilen voordat je geslagen wordt, dus. Enkele hardliners als Bass-Miss (sorry BM, maar eh, fanatiek ben je wel!) daargelaten valt het allemaal wel mee hoor.
    LadySdinsdag 29 januari 2008 @ 11:14
    Ik weet nog wel dat Evenstar zich "moest verantwoorden" over het feit dat ze geen foliumzuur nam.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 11:16
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:14 schreef LadyS het volgende:
    Ik weet nog wel dat Evenstar zich "moest verantwoorden" over het feit dat ze geen foliumzuur nam.
    Het risico op een open ruggetje (hét argument voor foliumzuur kennelijk) is ook heel laag. Misschien tegenwoordig zelfs lager dan het risico op borstkanker. Iets waar bv tegen kan beschermen, trouwens. .
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 11:17
    Als er sprake is van BV-maffia is BM daar absoluut lid van. Als je haar opmerkingen leest, staat FV geven gelijk aan je kind mishandelen of op z'n minst verwaarlozen
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:19
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:12 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Dat bedoelde ik niet... ik bedoelde en linkje naar topics waarin mensen worden aangevallen...

    Ow, sorry.
    Zwangerschap en geboorte deel 186
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 11:20
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:14 schreef LadyS het volgende:
    Ik weet nog wel dat Evenstar zich "moest verantwoorden" over het feit dat ze geen foliumzuur nam.
    klopt, weet ik dat ik heus niet de enige ben.
    Ik heb mijn keuzes weloverwogen gemaakt, en de eerste beste idioot die beweerd daarom is je kind zo allergisch oid.. kan wat my treft een one way ticket ergens naar krijgen.
    Dat soort dingen gebeuren nl.
    en in haar geval was het niet door BV, folium of wat voor andere dingen dan ook te voorkomen geweest.
    Ondanks dat ik nooit een drup BV gegeven heb ben ik wel pro BV, maar laat elkaar nou in zijn waarde zonder dramatiek gedoe over een bacteri die ook bij BV kan voorkomen..
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 11:25
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:07 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
    heb ik gedaan en ik kom ook het volgende daarbij tegen
    [..]
    Met andere woorden: het ligt niet aan de FV maar aan de manier waarop ermee omgegaan wordt.
    Vergelijkbaar misschien met moeders die roken, alcohol drinken of drugs gebruiken in de periode dat ze bv geven.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:31
    Voor wie er meer over wil lezen...
    http://www.borstvoeding.com/columns/entero_wie.html
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 11:32
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:25 schreef miss_sly het volgende:

    [..]

    Met andere woorden: het ligt niet aan de FV maar aan de manier waarop ermee omgegaan wordt.
    Ja precies, er staat zelfs een lijst bij met dingen die je kunt doen om het te voorkomen. Dus om met dit soort dingen aan te geven dat flesvoeding slecht is...mwoa denk dat je dan een beetje grijpt naar alles wat je kunt vinden om flesvoeding als slecht te bestempelen.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:33
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:25 schreef miss_sly het volgende:

    [..]

    Met andere woorden: het ligt niet aan de FV maar aan de manier waarop ermee omgegaan wordt.
    Vergelijkbaar misschien met moeders die roken, alcohol drinken of drugs gebruiken in de periode dat ze bv geven.
    De kiem zit al in het poeder van bij het produktieproces, het eventjes laten staan maakt het idd erger.
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 11:37
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:33 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    De kiem zit al in het poeder van bij het produktieproces, het eventjes laten staan maakt het idd erger.
    En door het water waarmee je de fv aanmaakt te koken, kun je elk risico uitsluiten. Goed ermee omgaan is dus van belang, zoals met zoveel zaken.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 11:39
    Ik vreet mijn koelkast ook niet leeg als alles over datum is .
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:40
    En hoeveel mensen koken het water?
    De tekst op de verpakking dat je de melk niet op voorhand mag klaarmaken staat er ook nog niet zolang op. Deze is er pas gekomen nadat er sterfgevallen waren en de producent wil natuurlijk niet aansprakelijk gesteld worden.
    Silmarwendinsdag 29 januari 2008 @ 11:42
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:40 schreef Bass-Miss het volgende:
    En hoeveel mensen koken het water?
    De tekst op de verpakking dat je de melk niet op voorhand mag klaarmaken staat er ook nog niet zolang op. Deze is er pas gekomen nadat er sterfgevallen waren en de producent wil natuurlijk niet aansprakelijk gesteld worden.
    Jeetje, overdrijf je nu niet een heel klein beetje? Heel veel mensen koken het water voor ze de fles maken.... Mensen die flesvoeding geven zijn niet achterlijk ofzo hoor...
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 11:42
    Dat is net zoiets als thee maken met warm water uit de kraan, lijkt mij. Een bij voorbaat stom idee.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:43
    Maar ik wou eigenlijk maar zeggen dat het risico op listeriose ook heus niet zo groot is.
    En toch ben je volgens dezelfde mensen die kiezen voor kunstvoeding slecht bezig als je gerookte zalm eet...
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 11:43
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:40 schreef Bass-Miss het volgende:
    En hoeveel mensen koken het water?
    De tekst op de verpakking dat je de melk niet op voorhand mag klaarmaken staat er ook nog niet zolang op. Deze is er pas gekomen nadat er sterfgevallen waren en de producent wil natuurlijk niet aansprakelijk gesteld worden.
    Die link van dat artikel is inmiddels 4 jaar oud! De informatie wordt steeds beter, mensen zijn zich van meer zaken bewust, dus ik denk dat je die risico's echt niet moet overdrijven, zoals jij doet.
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 11:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:43 schreef Bass-Miss het volgende:
    Maar ik wou eigenlijk maar zeggen dat het risico op listeriose ook heus niet zo groot is.
    En toch ben je volgens dezelfde mensen die kiezen voor kunstvoeding slecht bezig als je gerookte zalm eet...
    Is er een relatie tussen mensen die voor fv kiezen en het al dan niet eten van gerookte zalm

    Daarbij vind ik persoonlijk dat ieder zijn eigen keuzes maakt. In de periode van mijn cyclus dat ik zwanger zou kunnen zijn, rook ik niet, drink ik niet, eet ik geen van de dingen die je niet zou moeten eten (filet americain, gerookte zalm, etc) en drink ik voortaan geen koffie meer. Dat is mijn keuze, daar voel ik me prettig bij. Als anderen dat niet doen, is dat hun keuze waar ze zich prettig bij voelen. En in alle gevallen ga ik ervan uit dat zij echt zwanger willen worden en een gezond kind willen krijgen en doen wat zij dneken dat daarvoor nodig is. Laat jij anderen toch ook eens in hun waarde.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:42 schreef Silmarwen het volgende:

    [..]

    Jeetje, overdrijf je nu niet een heel klein beetje? Heel veel mensen koken het water voor ze de fles maken.... Mensen die flesvoeding geven zijn niet achterlijk ofzo hoor...
    Hier is de norm nochtans dat kraantjeswater gekookt wordt, fleswater niet.
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 11:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:19 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Ow, sorry.
    Zwangerschap en geboorte deel 186
    Ok... gelezen, het is dus eens voorgekomen dat er vraagtekens gesteld werden. Prima, was mij tot nu toe nog niet opgevallen.
    Silmarwendinsdag 29 januari 2008 @ 11:45
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:44 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Hier is de norm nochtans dat kraantjeswater gekookt wordt, fleswater niet.
    Nou het was mij nog nooit opgevallen eerlijk gezegd.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 11:48
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:45 schreef Silmarwen het volgende:

    [..]

    Nou het was mij nog nooit opgevallen eerlijk gezegd.
    Koken jullie echt steeds het water vlak voor de fles? Dan duurt het toch enorm lang eer dat drinkbaar is?
    GIdinsdag 29 januari 2008 @ 11:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:43 schreef Bass-Miss het volgende:
    Maar ik wou eigenlijk maar zeggen dat het risico op listeriose ook heus niet zo groot is.
    En toch ben je volgens dezelfde mensen die kiezen voor kunstvoeding slecht bezig als je gerookte zalm eet...
    Dat, en alle belgen eten alleen maar friet en drinken alleen maar bier.
    Silmarwendinsdag 29 januari 2008 @ 11:50
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:48 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Koken jullie echt steeds het water vlak voor de fles? Dan duurt het toch enorm lang eer dat drinkbaar is?
    Ik ben zwanger van de eerste, dus nee. En ik was van plan, als alles goed gaat, borstvoeding te geven.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 11:54
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:37 schreef miss_sly het volgende:

    [..]

    En door het water waarmee je de fv aanmaakt te koken, kun je elk risico uitsluiten.
    Nope. daarmee dood je eventuele bugs in het water, niet die al in de poeder aanwezig zijn. Opkoken van de voeding zelf zou de enige oplossing zijn, maarja, dan moet je daarna weer wachten tot het spul afgekoeld is.
    quote:
    Goed ermee omgaan is dus van belang, zoals met zoveel zaken.
    uiteraard.

    En Sauer moet zijn literatuur maar eens bijwerken. In westerse landen zie je net zo goed gezondheidsnadelen van geen borstvoeding krijgen. Nou is alleen voor prematuren dat verschil echt van levensbelang, voor a terme babies zit het hem meer in bijvoorbeeld hoe vaak en hoe lang ze verkouden zijn of poepproblemen hebben (tot ongeveer anderhalf keer vaker/langer voor kinderen die nooit borstvoeding gehad hebben) en in kleine veranderingen in kansen die an sich al niet heel groot zijn (allergie, eczeem, kanker e.d.).
    En daarvoor hoef je heus niet op pro-borstvoedingsites te gaan zoeken, in pubmed (www.pubmed.com) vind je genoeg.
    Mwanatabudinsdag 29 januari 2008 @ 11:59
    Als de kiem van die bacterie in het poeder zelf zit, dan maakt het niet uit of je kraanwater kookt of fleswater, want die kiem gaat zich vermenigvuldigen tot gevaarlijke waarden zodra het in contact met water komt. Om die kiem uit te roeien, is 10 minuten kooktemperatuur nodig, en dat haal je niet want zodra je gekookt water erbij gooit is het al onder kooktemperatuur en het koelt in die hoeveelheden snel af tot temperaturen waar die bacterie zich juist heel lekker bij voelt en zich gaat vermenigvuldigen als de ziekte. Dus zeker niet lekker warm laten staan afkoelen.
    Zo laat mogelijk toevoegen juist.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 12:05
    Dus heeft water koken weinig nut voor deze kiem die in het poeder kan zitten.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 12:07
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:05 schreef Bass-Miss het volgende:
    Dus heeft water koken weinig nut voor deze kiem die in het poeder kan zitten.
    Maar hey, iedereen is vrij om dat "risico" voor zijn of haar kind te willen nemen, toch?
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 12:08
    Ik zal het onthouden. Als ik van mijn kind afwil, hoef ik me niet meer bij de Bijenkorf naar beneden te storten, maar kan ik ook gewoon een bus Nutrilon kopen .
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 12:09
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:07 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Maar hey, iedereen is vrij om dat "risico" voor zijn of haar kind te willen nemen, toch?
    Tuurlijk.
    Alleen nooit slecht om de risico's te kennen, vind ik.
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 12:10
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:07 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Maar hey, iedereen is vrij om dat "risico" voor zijn of haar kind te willen nemen, toch?


    Ik ga er maar weer mee kappen, wat een nare toon zit er toch telkens weer in dit soort topics...
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 12:10
    Mja.. ik lees bewust over de posts van mensen als BassMiss heen (niets persoonlijks, maar ik weet toch al dat ik er kriebel van krijg - coute que coute spijkers op laag water zoeken is niet mijn ding )

    Wel even reactie op dat 'druk' verhaal wat Stiemie al aanhaalde.

    De druk is enorm om maar vooral bv te geven. En ik was dan nog een moeder die het zelf zo ontzettend graag wilde. Ik kon me niet eens voorstellen dat ik fv zou gaan geven, gewoon omdat bv zo vanzelfsprekend was in mijn beleving. Maar ja.. dan zit je met een geweldig aanhappende baby die uit alle macht iets uit je tiet probeert te zuigen dat er gewoon niet is en zichtbaar per uur achteruit gaat. En dan weet je opeens wel wat iedereen vantevoren nou toch bedoelde met die bv-maffia cultuur in Nederland ("goh.. hij is 15% van z'n geboortegewicht kwijt, maar ga vooral door met aanleggen en geef 'm dan maar 10cc fv uit een spuitje als hij honger lijkt te hebben", 10cc voor een baby van bijna een week is net zoiets als Bonnie St. Claire te laten overleven op 1 slok sherry per dag..)

    En ja, achteraf had ik me veel assertiever op moeten en kunnen stellen, maar probeer dat maar eens als de lactatiekundige je als nieuwbakken moeder laat weten dat "mevrouw door de stress vast niet goed kolft en daarom geen melk produceert".

    Merkwaardig genoeg was de enige persoon zonder een veroordelend vingertje de vrouw die mij ruim een jaar borstvoeding heeft gegeven: mijn moeder En nu weet ik: moeders hebben altijd gelijk
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 12:15
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:08 schreef k_i_m het volgende:
    Ik zal het onthouden. Als ik van mijn kind afwil, hoef ik me niet meer bij de Bijenkorf naar beneden te storten, maar kan ik ook gewoon een bus Nutrilon kopen .
    Een beetje off-topic, maar K_I_M, ik vind je echt stoer !!! Ik hou wel van die humor.
    Jeliefdinsdag 29 januari 2008 @ 12:17
    In mijn ogen is de keuze voor flesvoeding een keuze die je als as moeder maakt voor jezelf. Niet voor je kind. Dat vrouwen kiezen voor flesvoeding uit eigenbelang snap ik ondertussen wel. Je kan mij echter niet wijs maken dat flesvoeding net zo gezond is voor een kind als borstvoeding. Het is een vervanging van de oorspronkelijke natuurlijke voeding. En nee je kind zal er niet (meestal niet) aan dood gaan of er ziek van worden.
    Daarom krijgt mijn kind borstvoeding wat een andere moeder doet moet ze zelf ween al hoop ik wel dat ze een bewuste keuze maakt.

    edit: Met bewust bedoel ik eigenlijk een weloverwogen keuze waar je voor de volle 100% achter staat. je kunt geen van beide vormen 'proberen'

    ow en ik vind het bedroevend dat een moeder die gekozen heeft vor flesvoeding niet net zo veel informatie er over kan vinden als over borstvoeding.

    [ Bericht 21% gewijzigd door Jelief op 29-01-2008 12:22:18 ]
    Veridadinsdag 29 januari 2008 @ 12:21
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:07 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Maar hey, iedereen is vrij om dat "risico" voor zijn of haar kind te willen nemen, toch?
    Het is niet altijd mogelijk om borstvoeding te kunnen of willen geven. Iedereen moet daar toch gewoon zelf over kunnen beslissen, zonder dat daar door allerlei omstanders kritiek op wordt gegeven. Het aanpraten van een schuldgevoel bij toch al (door hormonen) labiele jonge ouders wordt al genoeg gedaan.
    En hier in Oud zeggen dat je flesvoeding geeft of hebt gegeven is inderdaad genoeg om een heel topic vol met verwijten te krijgen. Dus houdt iedereen die anders over borstvoeding en flesvoeding denkt maar weer zijn mond.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 12:23
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:21 schreef Verida het volgende:

    En hier in Oud zeggen dat je flesvoeding geeft of hebt gegeven is inderdaad genoeg om een heel topic vol met verwijten te krijgen. Dus houdt iedereen die anders over borstvoeding en flesvoeding denkt maar weer zijn mond.
    Hier in OUD zijn de mensen doorgaans erg voorzichtig.
    Jeliefdinsdag 29 januari 2008 @ 12:24
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:21 schreef Verida het volgende:

    [..]

    Het is niet altijd mogelijk om borstvoeding te kunnen of willen geven. Iedereen moet daar toch gewoon zelf over kunnen beslissen, zonder dat daar door allerlei omstanders kritiek op wordt gegeven. Het aanpraten van een schuldgevoel bij toch al (door hormonen) labiele jonge ouders wordt al genoeg gedaan.
    En hier in Oud zeggen dat je flesvoeding geeft of hebt gegeven is inderdaad genoeg om een heel topic vol met verwijten te krijgen. Dus houdt iedereen die anders over borstvoeding en flesvoeding denkt maar weer zijn mond.
    Wel eens meegelezen in het bvtopic? Daar worden de dames die toch overstappen op flesvoeding echt niet met de nek aangekeken.
    En ik geloof dat ik de laatste was die verwijtend reageerde op iemand die flesvoeding ging geven en dat is al ruim een jaar geleden dacht ik zo..
    Silmarwendinsdag 29 januari 2008 @ 12:24
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:23 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Hier in OUD zijn de mensen doorgaans erg voorzichtig.
    Dat valt nogal mee. Zie dit topic bijvoorbeeld eens. Maar tegenwoordig is het inderdaad wel wat minder geworden.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 12:25
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:24 schreef Silmarwen het volgende:

    [..]

    Dat valt nogal mee. Zie dit topic bijvoorbeeld eens. Maar tegenwoordig is het inderdaad wel wat minder geworden.
    Doorgaans zei ik ook.
    Ik niet dus.
    Silmarwendinsdag 29 januari 2008 @ 12:26
    Waarom noemen jullie het trouwens flesvoeding? Als je kolft kun je borstvoeding ook met de fles geven. ik vind het dus een beetje een niet toereikende term. Waarom niet gewoon poedervoeding?
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 12:28
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:40 schreef Bass-Miss het volgende:
    En hoeveel mensen koken het water?
    Iedereen? Ik ken in ieder geval niemand die het water niet kookte.
    LadySdinsdag 29 januari 2008 @ 12:36
    Ik heb het ook wel opgewarmd in de magnetron. Tot de goede temperatuur, als het te heet was deed ik er wat koud water bij. En dan pas de poeder. Maar toen waren ze wel al ouder (vanaf een maand of 3/4 denk ik).
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 12:37
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:15 schreef DaviniaHR het volgende:

    [..]

    Een beetje off-topic, maar K_I_M, ik vind je echt stoer !!! Ik hou wel van die humor.
    .

    Ik ga altijd rare grapjes maken als het over eigen verantwoordelijkheid gaat. Daar kan ik niet zo goed mee omgaan geloof ik .
    marlieskedinsdag 29 januari 2008 @ 12:40
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:23 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Hier in OUD zijn de mensen doorgaans erg voorzichtig.
    Ja onder bepaalde voorwaarden:
    A. eerst bv proberen!
    B. een volgens OUD legitieme reden hebben om direct met fv te beginnen, en die reden word dan ook direct gevraagd maar ook meteen in twijfel getrokken. Want medicatie kan je laten wijzigen en je kan zus en zo, en dan kan het best....

    Denk dat er vele dames hier zijn die fv geven maar er maar wijs over zwijgen.
    Jeliefdinsdag 29 januari 2008 @ 12:46
    Marlieske ik heb echt al een hele tijd niet meer gezien dat er iemand zo werd aangevallen.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 12:46
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:16 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Het risico op een open ruggetje (hét argument voor foliumzuur kennelijk) is ook heel laag. Misschien tegenwoordig zelfs lager dan het risico op borstkanker. Iets waar bv tegen kan beschermen, trouwens. .
    Goh, raar dan dat mijn ma BV heeft gekregen en óók borstkanker

    En ja, ik snap dat het risico kleiner wordt etc etc...maar hoe jij het neerzet lijkt het wel een wondermiddel, en dat is het dus ook weer niet.

    Vervolgens hebben de borstgevoedde vriendjes van het KDV mijn zoontje het ene virus na het andere terwijl die van mij nog nooit wat heeft gehad (*afklopt).

    Dus ik denk dat die weerstand wel met wat meer factoren te maken heeft hoor.
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 12:47
    oke als er toch gepraat wordt over risico's ( los van het feit waarom ik KV gegeven heb en nog doe) BV kan ook flink wat risico's voor sommige kindjes meebrengen.
    En ja ik weet er bestaat hypoallergeen dieet, maar als het in dusdanig zoverre streng is.. is dat ook neit meer verantwoord.
    What about.. babietjes met hypoglycemie? of mensen zoals snoopy en Macka, die deels BV en deels KV geven omdat ze spijtig niet voldoende aanmaakten?

    Nogmaals ikzelf vind BV beter, zal bij een eventuele tweede ook alles er aan doen. Maar ik heb geen spijt.

    en kim
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 12:48
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:46 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Goh, raar dan dat mijn ma BV heeft gegeven en óók borstkanker heeft gekregen
    Jamaar Vivi, dat komt omdat.. . ehh,.... . . Nouja eh . OMdat eh.... .

    [ Bericht 1% gewijzigd door k_i_m op 29-01-2008 12:56:58 (Zoiets?) ]
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 12:48
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:46 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Goh, raar dan dat mijn ma BV heeft gekregen en óók bordstkanker
    ik kan me heel goed je gevoel gedachten gang voorstellen, maar wil wle even rechtzetten dat jarno bedoelt dat het geven van BV de kans wta verkleint.

    verkleinen wil niet zeggen dat het niet alsnog kan komen hoe spijtig ook.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 12:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:48 schreef k_i_m het volgende:

    [..]

    Jamaar Vivi, dat komt omdat.. . ehh,.... . . Nouja eh . OMdat eh.... .
    Wacht nou ff met quoten, Ik was mijn typo nog aan het verbeteren
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 12:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:48 schreef _evenstar_ het volgende:

    [..]

    ik kan me heel goed je gevoel gedachten gang voorstellen, maar wil wle even rechtzetten dat jarno bedoelt dat het geven van BV de kans wta verkleint.

    verkleinen wil niet zeggen dat het niet alsnog kan komen hoe spijtig ook.
    Zie mijn edit .
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 12:50
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:46 schreef Jelief het volgende:
    Marlieske ik heb echt al een hele tijd niet meer gezien dat er iemand zo werd aangevallen.
    Ik vind anders niet dat BM zich in dit topic tolerant opstelt ten opzichte van mensen die voor flesvoeding kiezen.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 12:51
    Ja, mijn overgrootvader pafte twee pakken sigaretten per dag en hij is in de negentig geworden!
    marlieskedinsdag 29 januari 2008 @ 12:51
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:46 schreef Jelief het volgende:
    Marlieske ik heb echt al een hele tijd niet meer gezien dat er iemand zo werd aangevallen.
    Kan me nog levendig voor de geest halen dat ik me vol overgave heb zitten verdedigen op OUD voor de keuze fv.
    Ik trok het me toen erg aan omdat ik barste van de hormoontjes en omdat ik dus gewoon geen bv kan geven ivm medicatie en mijn algehele gezondheid. Maar nog voor je dat uitgelegd hebt.... poeh ik vond het niet echt "vriendelijk" vragen ofzo.
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 12:51
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:49 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Zie mijn edit .


    en wat betreft die weerstand.. denk ik idd dat er ook andere factoren een rol spelen, Arwen heetf een hoop.. maar ze is nog maar een keer ehct ziek ziek geweest
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 12:52
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:50 schreef Tinkepink het volgende:

    [..]

    Ik vind anders niet dat BM zich in dit topic tolerant opstelt ten opzichte van mensen die voor flesvoeding kiezen.
    Klopt... maar ik denk ook niet dat BM representatief is voor OUD... Toch?
    #ANONIEMdinsdag 29 januari 2008 @ 12:52
    Ik weet er echt helemaal niks van, en ik wil me er ook nog lang niet in verdiepen, maar ik wil toch even zeggen dat ik het raar vind dat mensen de bron van het eerste artikel afzeiken omdat hij voor Numico werkt, maar dan wel ter verdediging van borstvoeding gaan quoten van www.borstvoeding.com, wat toch ook niet een geheel neutrale site is .
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 12:53
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:51 schreef Bass-Miss het volgende:
    Ja, mijn overgrootvader pafte twee pakken sigaretten per dag en hij is in de negentig geworden!
    Echt... ongenuanceerde en generaliserende heb ik het zelden gezien...
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 12:54
    Die zet ik erbij op mijn lijstje. Roken is vergelijkbaar met flesvoeding.

    Man, dát is goed nieuws! Kan ik gewoon weer gaan roken na de bevalling .
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 12:55
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:51 schreef marlieske het volgende:

    [..]

    Kan me nog levendig voor de geest halen dat ik me vol overgave heb zitten verdedigen op OUD voor de keuze fv.
    Ik trok het me toen erg aan omdat ik barste van de hormoontjes en omdat ik dus gewoon geen bv kan geven ivm medicatie en mijn algehele gezondheid. Maar nog voor je dat uitgelegd hebt.... poeh ik vond het niet echt "vriendelijk" vragen ofzo.
    En ik denk persoonlijk dat je er dan te zwaar zelf aan tilt, je iets eerder als een aanval ziet.
    Jij stond/staat erachter, fuck die rest jij weet waarom.
    Daarbij is het veelal bedoelt denk ik om tips te geven, van heb je dat al nagevraagd of misschien kan het zus of zo. Niet als oordeel, maar als een leidraad .
    Omdat mensen misschien denken ze wil wel , maar kan niet misschien met wat zoekwerk zou ze wel een manier vinden dat het wel kan , omdat je het het liefste wel zou willen bijv.
    Op een forum zijn veelal geschreven woorden en hoor je niet de intonatie en zie je niet de gezichtsuitdrukkingen.
    marlieskedinsdag 29 januari 2008 @ 13:02
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:54 schreef k_i_m het volgende:
    Die zet ik erbij op mijn lijstje. Roken is vergelijkbaar met flesvoeding.

    Man, dát is goed nieuws! Kan ik gewoon weer gaan roken na de bevalling .
    Kan ook tijdens de zwangerschap als is dat natuurlijk niet zo goed.
    Echter heb ik tijdens mijn zwangerschap op advies van de mld-arts iedere dag braaf 1 sigaretje gerookt.
    Omdat dit mijn CU onderdrukt en JA dat is wetenschappelijk bewezen

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Colitis_ulcerosa
    of
    http://www.mlds.nl/pages/aandoeningen.php?rID=8&aID=50&char=C

    dus voor de een slecht voor de ander een mogelijkheid om zwanger te zijn en zonder medicijngebruik 9 maanden door te komen.
    Het is dus nooit echt zwart/wit.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 13:07
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:54 schreef k_i_m het volgende:
    Die zet ik erbij op mijn lijstje. Roken is vergelijkbaar met flesvoeding.

    Man, dát is goed nieuws! Kan ik gewoon weer gaan roken na de bevalling .
    Na de bevalling? Ik zou meteen een pakje halen Kim, wat zeg ik, ik zou er een sigaar op opsteken. En dan wel lekker inhaleren, ook al hoort het eigenlijk niet!
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:10
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:46 schreef Vivi het volgende:

    Vervolgens hebben de borstgevoedde vriendjes van het KDV mijn zoontje het ene virus na het andere terwijl die van mij nog nooit wat heeft gehad (*afklopt).

    Dus ik denk dat die weerstand wel met wat meer factoren te maken heeft hoor.
    maar de vergelijking die je moet maken is dus niet tussen jouw fvgevoede zoon en een ander bvgevoed kind, maar tussen hetzelfde kind wat bv krijgt en de situatie die je gehad had als het fv had gekregen. En statistisch gezien zouden die bv-kinderen bij jouw zoon dan nog eens ongeveer anderhalf keer zo vaak ziek zijn geweest.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:11
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:51 schreef marlieske het volgende:

    [..]

    Kan me nog levendig voor de geest halen dat ik me vol overgave heb zitten verdedigen op OUD voor de keuze fv
    Moet je ook lekker niet doen natuurlijk. Echt, dat snap ik niet. Je zit op een discussieforum (en dan nog FOK! ook )dus like duh, dat mensen ergens tegen in gaan en vol overgave iets verdedigen. Ik ga in PTA ook niet tegen hardrijders schoppen en dan verontwaardigd roepen dat de hardrijdmaffia mij het leven onmogelijk maakt. Kom op. Als je iets besloten hebt, heb je daar je redenen voor en het laatste wat je dan moet doen is dat verantwoorden jegens een paar labielo's op een internetforum. In ieder geval niet als je je daar rot bij voelt.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:13
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:46 schreef Vivi het volgende:

    Vervolgens hebben de borstgevoedde vriendjes van het KDV mijn zoontje het ene virus na het andere terwijl die van mij nog nooit wat heeft gehad (*afklopt).
    Mijn nichtje (kv) is om de drie weken ziek, Anna amper. Wat is je punt?
    quote:
    Dus ik denk dat die weerstand wel met wat meer factoren te maken heeft hoor.
    Tuurlijk. Het gaat hier immers om kansen en hoe je deze kunt vergroten of verkleinen dmv bepaalde voeding.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 13:14
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:10 schreef anneja het volgende:

    [..]

    maar de vergelijking die je moet maken is dus niet tussen jouw fvgevoede zoon en een ander bvgevoed kind, maar tussen hetzelfde kind wat bv krijgt en de situatie die je gehad had als het fv had gekregen. En statistisch gezien zouden die bv-kinderen bij jouw zoon dan nog eens ongeveer anderhalf keer zo vaak ziek zijn geweest.
    Dus dat BV kind had om te beginnen al minder weerstand dan mijn FV zoon? Bedankt voor het bevestigen van mijn punt.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 13:16
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:13 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Mijn nichtje (kv) is om de drie weken ziek, Anna amper. Wat is je punt?
    [..]

    Tuurlijk. Het gaat hier immers om kansen en hoe je deze kunt vergroten of verkleinen dmv bepaalde voeding.
    Precies, en door een sjaal om te doen als het vriest, niet te roken, geen kogelvis te eten....
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 13:17
    En binnen blijven! Vooral binnen blijven!
    Sjeendinsdag 29 januari 2008 @ 13:18
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:14 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Dus dat BV kind had om te beginnen al minder weerstand dan mijn FV zoon? Bedankt voor het bevestigen van mijn punt.
    Dat zou inderdaad zomaar zo kunnen zijn Isa heeft een half jaar BV gehad, maar we sukkelen van de ene infectie naar de andere
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:18
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:16 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Precies, en door een sjaal om te doen als het vriest, niet te roken, geen kogelvis te eten....
    Bijv. Of door bv te geven aan een pasgeborene, zoals regelmatig wetenschappelijk is vastgesteld.
    Vividinsdag 29 januari 2008 @ 13:20
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:18 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Bijv. Of door bv te geven aan een pasgeborene, zoals regelmatig wetenschappelijk is vastgesteld.
    Je valt in herhaling . Of denk je dat ik niet weet waar dit topic over gaat? Door dingen vaker te zeggen worden ze niet belangrijker t.o.v al die andere factoren die net zo goed meespelen hoor.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 13:20
    Goed. Nu weer even serieus; dat hele gehannes wat om die borstvoeding heen hangt met gezeur en gejammer van andere mensen is voor mij een serieuse afknapper om er nog tijd en moeite in te gaan steken als het van mijzelf al niet zo nodig hoeft.

    Als borstvoeding vroeger niet lukte, gingen kinderen gewoon dood. Dan ben ik toch blij dat er de mogelijkheid is om iets anders aan te bieden wat dan in de meeste mensen hun ogen niet vergelijkbaar is, maar ruimschoots voldoende om kinderen gezond op te laten groeien.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:21
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:52 schreef Razztwizzle het volgende:
    Ik weet er echt helemaal niks van, en ik wil me er ook nog lang niet in verdiepen, maar ik wil toch even zeggen dat ik het raar vind dat mensen de bron van het eerste artikel afzeiken omdat hij voor Numico werkt, maar dan wel ter verdediging van borstvoeding gaan quoten van www.borstvoeding.com, wat toch ook niet een geheel neutrale site is .
    mogelijk, maar die heeft geen winstoogmerk. Nutricia en meneer Sauer (dit is echt niet de eerste keer dat hij uit de bocht vliegt) heeft dat wel.

    Maar ik ben het verder met je eens. Verwijzen naar Pubmed is al goed genoeg. Overigens komt veel (maar niet alles) van wat op borstvoeding.com staat ook van pubmed.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:21
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:20 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Je valt in herhaling . Of denk je dat ik niet weet waar dit topic over gaat?
    Ik bevestig je punt alleen maar hoor.
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 13:22
    Ik heb al het water gekookt voordat de voeding werd aangemaakt
    marlieskedinsdag 29 januari 2008 @ 13:23
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:20 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Je valt in herhaling . Of denk je dat ik niet weet waar dit topic over gaat? Door dingen vaker te zeggen worden ze niet belangrijker t.o.v al die andere factoren die net zo goed meespelen hoor.
    Misschien heeft Jarno zelf geen bv gekregen en daardoor een lager IQ?
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:23
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:14 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Dus dat BV kind had om te beginnen al minder weerstand dan mijn FV zoon? Bedankt voor het bevestigen van mijn punt.
    Dan lees je toch niet helemaal goed geloof ik. Jij zegt dat die weerstand van meer factoren afhankelijk is. Dat klopt. Daarom is het ene kind, onafhankelijk van de voeding, vaker ziek dan het andere. Krijgt het vervolgens geen bv, dan is het nog weer vaker ziek dan als het dat wel had gehad, snappie?
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:23
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:21 schreef anneja het volgende:

    [..]

    mogelijk, maar die heeft geen winstoogmerk. Nutricia en meneer Sauer (dit is echt niet de eerste keer dat hij uit de bocht vliegt) heeft dat wel.
    Tegen deze Sauer zou eens een goed onderzoek gestart mogen worden wmb.
    quote:
    Maar ik ben het verder met je eens. Verwijzen naar Pubmed is al goed genoeg. Overigens komt veel (maar niet alles) van wat op borstvoeding.com staat ook van pubmed.
    Ik heb me daarom ook beperkt tot de medische zaken omtrent het geven van bv in mijn voorbeelden, voorbeelden als 'betere hechting' enzo vind ik ook wat dubieus en zweverig.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:24
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:23 schreef marlieske het volgende:

    [..]

    Misschien zelf geen bv gekregen en daardoor een lager IQ?
    Nu moet je alleen nog even roepen dat ik een man ben en me er helemaal niet mee mag bemoeien en het plaatje is rond. Wélke maffia hadden we het ook alweer over? Tot nu presenteer ik slechts feiten.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:25
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:18 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Dat zou inderdaad zomaar zo kunnen zijn Isa heeft een half jaar BV gehad, maar we sukkelen van de ene infectie naar de andere
    mijn oudste was zodra ie naar het kdv ging een jaar lang vaker ziek dan niet

    middelste niet. Jongste ook niet. Ze hebben allemaal even lang bv gehad.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:25
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:25 schreef anneja het volgende:

    [..]

    mijn oudste was zodra ie naar het kdv ging een jaar lang vaker ziek dan niet

    middelste niet. Jongste ook niet. Ze hebben allemaal even lang bv gehad.
    Het KDV is sowieso dodelijk voor élke weerstand, bv of niet. .
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 13:25
    Zullen we een lijstje maken wie er BV of FV gehad heeft en hoevaak ziek is geweest? .
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:26
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:22 schreef Troel het volgende:
    Ik heb al het water gekookt voordat de voeding werd aangemaakt
    Held


    ik zou mijn kinderen echt ombrengen met fv geloof ik, ik had al moeite met braaf elke dag de fopspeen uitkoken en ik kan helemaal niet vier schepjes poeder aftellen, ik ga te snel op de automatische piloot
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 13:26
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:25 schreef k_i_m het volgende:
    Zullen we een lijstje maken wie er BV of FV gehad heeft en hoevaak ziek is geweest? .
    Of een poll! Een poll!!
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:29
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:23 schreef Jarno het volgende:
    Ik heb me daarom ook beperkt tot de medische zaken omtrent het geven van bv in mijn voorbeelden, voorbeelden als 'betere hechting' enzo vind ik ook wat dubieus en zweverig.
    Ik vind die hechting ook volslagen kul. Net als het 'minder hardnekkige vlekken op witte kleding' en 'lekkerder ruikende poep' trouwens. En ik vind bv geven niet overdreven leuk, met name 's nachts niet, en dat is ook niet heel goed voor de hechting volgens mij. Om over de hechting met pappie maar te zwijgen, want die slaapt tot het einde van de nachtvoedingen in een andere kamer (zodat er tenminste 1 mentaal capabele volwassene in het huis over is)
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 13:30
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:26 schreef anneja het volgende:

    [..]

    Held


    ik zou mijn kinderen echt ombrengen met fv geloof ik, ik had al moeite met braaf elke dag de fopspeen uitkoken en ik kan helemaal niet vier schepjes poeder aftellen, ik ga te snel op de automatische piloot
    Ik heb op een gegeven moment een hele ladng weggedonderd omdat ik de tel kwijt was Ik ben blij dat ik het maar een halve week nodig had
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:31
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:30 schreef Troel het volgende:

    [..]

    Ik heb op een gegeven moment een hele ladng weggedonderd omdat ik de tel kwijt was Ik ben blij dat ik het maar een halve week nodig had
    Ik heb bij de oudste af en toe opvolgmelk meegegeven omdat ik niet genoeg kolfde, maar ik gaf heel laf het pak mee aan de leidsters zodat zij moesten tellen
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 13:34
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:31 schreef anneja het volgende:

    [..]

    Ik heb bij de oudste af en toe opvolgmelk meegegeven omdat ik niet genoeg kolfde, maar ik gaf heel laf het pak mee aan de leidsters zodat zij moesten tellen
    Die ga ik onthouden
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:44
    Maar wat ik me al een poos afvraag, Vivi en kim in dit geval vooral: geloven jullie nou echt niet dat er een gezondheidsnadeel is aan geen borstvoeding krijgen (want hoewel het onmogelijk is om dat netjes gerandomiseerd dubbelblind te testen (behalve bij sondegevoede prematuren, maar dat is een ander verhaal), is er behoorlijk veel best goed uitgevoerd onderzoek wat wel degelijk verschil vindt, vooral op infectieziektegebied), of krijgen jullie alleen de hik van de pressie die jullie voelen om toch maar vooral bv te geven?
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 13:51
    Maar waarom zijn mensen er nou eigenlijk zo fel op dat andere mensen hun eigen kind ook borstvoeding moeten geven? Het zal mij werkelijk waar worst zijn wat een ander doet

    Zolang het kind het er goed op doet en de ouders en het kind gelukkig zijn wat maakt het dan uit dat het (als indien eventueel misschien niet helemaal zeker) minder vaak verkouden was geweest (wat dus niet te bewijzen is omdat het kind misschien gewoon een mindere weerstand heeft)?
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 13:52
    Weet je wat een interessant topic zou zijn? Waarin mensen uitleggen waarom ze bv of kv geven aan hun kids. Al is die wel erg gevaarlijk. Want idd, nu knappen sommige mensen mss af op bv, vanwege de druk en de heisa eromheen, terwijl als mensen droog hun redeneringen neerkalken, er, typen, zonder waarde-oordeel van anderen, is het wellicht wel mogelijk om relatief onbevooroordeeld een keuze te maken. Want er zit toch wel een heleboel ervaring hier in OUD. Zonde om er geen gebruik van te maken, toch?
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 13:58
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:52 schreef DaviniaHR het volgende:
    Weet je wat een interessant topic zou zijn? Waarin mensen uitleggen waarom ze bv of kv geven aan hun kids. Al is die wel erg gevaarlijk.
    Ik ben oprecht geinteresseerd in de afwegingen die anderen daarin maken. Maar daarom vraag ik me ook af of mensen die ervoor kiezen vanaf de geboorte fv te geven oprecht geloven dat er geen gezondheidsnadeel is van fv, of dat er gewoon voor hen andere belangen zijn die ze zwaarder vinden wegen.

    De Pavlovreactie die ik in bv-land voel is namelijk 'als iemand voor fv kiest is ie blijkbaar niet goed voorgelicht', en daar willen ze dan dus wat aan doen (ook uit een soort oprecht idee dat een ander blijkbaar informatie mist, omdat je zelf nooit tot zijn/haar keuze gekomen zou zijn). En dat komt dan op iemand die voor fv gekozen heeft denk ik nogal drammerig over. Want volgens mij is het nauwelijks nog mogelijk om *niet* op de hoogte te zijn van het gezondheidsnadeel van fv tegenover bv.
    debuurvrouwdinsdag 29 januari 2008 @ 13:59
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 08:35 schreef milagro het volgende:

    [..]

    over dat bijvoeden verbaas ik me idd ook, moeders die panisch zijn als het kind ondergewicht heeft, en ze dus dreigen te moeten bijvoeden, helemaal tot tranen toe in de stress schieten omdat dan de borstvoeding wel eens terug zou kunnen lopen, en dat willen ze niet, want ooooh het is zo fijn je kind zo te voeden, en ooh het is het beste wat je je kind kan geven.

    [knip]
    nou, voel je maar trots dan, hoor, je hebt het toch maar volgehouden zo lang!

    Ik vind dat je gelijk hebt! Want zo gaat het wel. Ik heb mijn eerste op mijn tandvlees 12 weken borstgevoed. En nee, dat was niet "gezellig", "intiem" of op een andere manier prettig.
    En ja, dat was wél om astma en kanker en weet ik wat voor kwalen uit te sluiten. Want hé, ik ga niet moedwillig mijn kind iets ernstigs geven. Maar na 12 weken bloemkool en worteltjes (van mild gekruid eten en groene groentes kreeg mijn prinsje krampjes) en een overvloedige niet te stuiten melkstroom tóch gestopt.
    Kind twee hetzelfde laken een pak. Een pas afgestudeerde kraamhulp die met het zweet op d'r rug vastbesloten was mijn voeding te laten lukken. Met op dag twee na de bevalling een kolfsessie die 750 ml voeding opleverde (leegkolven en zo de borsten opnieuw laten beginnen met voeding maken die dan wel op de behoefte van kind aansloot was de theorie )
    Ik huilend bij de dokter na 6 weken. Die stroom werd alleen maar erger en verder dan bloemkool en wortels kwam ik wederom niet.
    Die sprak de legendarische woorden: borstvoeding is nog nooit zoveel gemeengoed geweest als nu, en ik heb nog nooit zoveel kinderen met astma en aanverwante klachten in mijn praktijk gehad. Dus als daar al een oorzakelijk verband is valt ie mij niet op.

    ik was zoooooo opgelucht. En heb met veel plezier mijn derde alleen met de fles groot gebracht. Wat een rust...
    En ja, druk is er wél. Het gevoel dat je niet genoeg je best doet, dat je je kind niet het beste gunt dat je je kind moedwillig dommer en ongezonder maakt....
    Legio al dan niet uitgesproken oordelen. Flesvoeding is er, de keus is er. Ik snap ook wel dat als ik ergens in een hut in een bos had gewoond ik ook geen keuze had. Maar dan had ik waarschijnlijk ook de twee babies van de buurvrouw zonder voeding er voor het gemak bijgevoed.
    Ieder zijn ding. Maar ik voel me nu al bijna zo dat ik op zoek moet naar onderzoeken die de ongezonde aspecten van borstvoeding aantonen. die zullen er allicht zijn. Net als deze arts die op de loonlijst staat bij Nutricia.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:07
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:51 schreef Stiemie het volgende:
    Maar waarom zijn mensen er nou eigenlijk zo fel op dat andere mensen hun eigen kind ook borstvoeding moeten geven? Het zal mij werkelijk waar worst zijn wat een ander doet
    Ik kan hier alleen vanuit mezelf spreken, maar ik let er in mijn rl omgeving wel vaak een beetje op waarom mensen stoppen. En als dat een volgens mij vermijdbare reden is en ik het gevoel heb dat de ouders in kwestie daar ontvankelijk voor zijn dan vraag ik wel eens door (zoals de overbuurvrouw die dacht dat ze niet genoeg melk had omdat ze bijna niks kon kolven, dat soort dingen). En dat is weer omdat het gewoon net wat gezonder is voor een baby om moedermelk te krijgen. Ik heb daarbij zelf niet het gevoel dat ik dram, maar ik heb geen idee of dat voor de ontvangende partij ook geldt natuurlijk
    quote:
    Zolang het kind het er goed op doet en de ouders en het kind gelukkig zijn wat maakt het dan uit dat het (als indien eventueel misschien niet helemaal zeker) minder vaak verkouden was geweest (wat dus niet te bewijzen is omdat het kind misschien gewoon een mindere weerstand heeft)?
    maar het mooie is juist dat je corrigeert voor die eventueel mindere weerstand. Je hebt kinderen die sowieso al weinig ziek zijn. Maar die zouden vaker ziek zijn met fv dan bv. En hetzelfde geldt voor kinderen die van zichzelf al vaak ziek zijn.
    Dat komt waarschijnlijk door de kudde op maat gemaakte afweerstoffen die in moedermelk zit- moeder en baby staan aan dezelfde ziektekiemen bloot en de moeder maakt de afweerstoffen aan die het onvolwassen immuunsysteem van een baby nog niet kan maken. Met flesvoeding kan dat simpelweg niet.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 14:10
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:44 schreef anneja het volgende:
    Maar wat ik me al een poos afvraag, Vivi en kim in dit geval vooral: geloven jullie nou echt niet dat er een gezondheidsnadeel is aan geen borstvoeding krijgen (want hoewel het onmogelijk is om dat netjes gerandomiseerd dubbelblind te testen (behalve bij sondegevoede prematuren, maar dat is een ander verhaal), is er behoorlijk veel best goed uitgevoerd onderzoek wat wel degelijk verschil vindt, vooral op infectieziektegebied), of krijgen jullie alleen de hik van de pressie die jullie voelen om toch maar vooral bv te geven?
    Ik heb nog niks besloten, dat vooropgesteld, maar het idee staat me nogal tegen. Hiervoor heb ik verschillende redenen, waaronder ook het feit dat ik de hele zwangerschap geestelijk en lichamelijk erg zwaar vind. Het geven van borstvoeding zou dit verlengen en ik ben niet van plan straks met een PND thuis te zitten alleen maar omdat iemand anders vind dat ik borstvoeding moet geven.

    Ik ken mijn eigen lichaam het beste, en ik heb alles voor mijn kind over, maar om mijzelf nou in een depressie te storten terwijl IK VIND dat er gewoon een goede andere oplossing is LIJKT MIJ volslagen idioot. Dan neem ik de verantwoordelijkheid liever voor het feit dat mijn kind een keer extra verkouden is dan dat ik een moeder word die niet als zodanig kan functioneren.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 14:14
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:10 schreef k_i_m het volgende:

    [..]

    Ik heb nog niks besloten, dat vooropgesteld, maar het idee staat me nogal tegen. Hiervoor heb ik verschillende redenen, waaronder ook het feit dat ik de hele zwangerschap geestelijk en lichamelijk erg zwaar vind. Het geven van borstvoeding zou dit verlengen en ik ben niet van plan straks met een PND thuis te zitten alleen maar omdat iemand anders vind dat ik borstvoeding moet geven.

    Ik ken mijn eigen lichaam het beste, en ik heb alles voor mijn kind over, maar om mijzelf nou in een depressie te storten terwijl IK VIND dat er gewoon een goede andere oplossing is LIJKT MIJ volslagen idioot. Dan neem ik de verantwoordelijkheid liever voor het feit dat mijn kind een keer extra verkouden is dan dat ik een moeder word die niet als zodanig kan functioneren.
    En toch (als ik nog een keer iets mag zeggen) vind ik het heel jammer dat bv-geven weer direct met depressies, bloedende tepels en instortende moeders geassocieerd wordt. Hier op FOK! kom je heel veel moeilijkheden tegen, maar daar is het ook een forum voor. Het geven van bv hoeft helemaal niet geestelijk en lichamelijk zwaar te zijn, niet zwaarder als fv geven in ieder geval. Ook dan heb je je zorgen of je kindje wel genoeg drinkt, dat je er uit moet, dat ze krampjes hebben, etc.

    Misschien moet er idd meer aandacht zijn voor de succes stories, maar ja, als je jubelend vertelt over hoe fijn het is om bv te geven ben je weer bv-maffia kennelijk.
    debuurvrouwdinsdag 29 januari 2008 @ 14:14
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 11:54 schreef anneja het volgende:

    [..]

    En Sauer moet zijn literatuur maar eens bijwerken. In westerse landen zie je net zo goed gezondheidsnadelen van geen borstvoeding krijgen. Nou is alleen voor prematuren dat verschil echt van levensbelang, voor a terme babies zit het hem meer in bijvoorbeeld hoe vaak en hoe lang ze verkouden zijn of poepproblemen hebben (tot ongeveer anderhalf keer vaker/langer voor kinderen die nooit borstvoeding gehad hebben) en in kleine veranderingen in kansen die an sich al niet heel groot zijn (allergie, eczeem, kanker e.d.).
    En daarvoor hoef je heus niet op pro-borstvoedingsites te gaan zoeken, in pubmed (www.pubmed.com) vind je genoeg.
    zoals hierboven te lezen hebben mijn oudste twee BV gehad. De een 12 weken, de ander 6. Mijn derde heeft alleen fv gehad (omdat ik mijn borsten inmiddels had laten verkleinen en de kans op ontstekingen daardoor zo groot was dat de chirurg mij afraadde bv te geven. zo ook nog een excuus )
    Mijn oudste twee hebben allebei al twee keer buisjes, allebei de eerste keer op 2 jarige leeftijd.
    Mijn derde is nu 4 en heeft dit nog niet nodig gehad. Nou zullen ze wel uitzondering op de regel zijn, of mijn Bv is niet goed genoeg, óf ik heb niet lang genoeg gevoed, maar opmerkelijk is het wel....
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:16
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:59 schreef debuurvrouw het volgende:
    Ieder zijn ding. Maar ik voel me nu al bijna zo dat ik op zoek moet naar onderzoeken die de ongezonde aspecten van borstvoeding aantonen. die zullen er allicht zijn.
    Die zijn er inderdaad, maar ze zijn zeer, zeer zwaar in de minderheid. Puur op statistische gronden verwacht je dat ook, zeker in onderzoeken met kleine steekproeven: over het algemeen test je in wetenschappelijk onderzoek hoe groot de kans is dat de resultaten die je vindt op toeval berusten. De consensus is dat als die kans kleiner is dan 5% er verschil is in de groepen die je hebt onderzocht (bijvoorbeeld bv- en fv gevoede kinderen). Als je dan 20 keer hetzelfde onderzoek doet kan je dus 1 keer vinden dat er geen effect is, of een effect in de andere richting.

    De 'ongezonde' aspecten van borstvoeding zijn een stuk ongrijpbaarder dan de gezonde. Volgens mij zitten de meeste in de interactie moeder/baby. Als ik puur bij mezelf blijf zitten ze in de nachtvoedingen; er is zeker een punt waarin die mij zo zouden gaan opbreken dat ik mijn kind daarmee in gevaar kan brengen (bijvoorbeeld omdat ik minder alert ben in het verkeer, of omdat ik zo vermoeid ben dat ik 's nachts met het wurm in slaap val en hij onder mijn deken stikt (hoewel ik dus al preventief met laken en dekens slaap en niet met een dekbed).
    Wat jij noemt, dat je bijna ten onder gaat aan de wortels en bloemkool valt daar m.i. ook onder.
    Maar omdat die aspecten zo slecht meetbaar zijn zal je ze minder snel in een onderzoek terugzien. En de objectief meetbare aspecten vallen allemaal in het nadeel van fv uit helaas.
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 14:19
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:07 schreef anneja het volgende:
    Ik kan hier alleen vanuit mezelf spreken, maar ik let er in mijn rl omgeving wel vaak een beetje op waarom mensen stoppen. En als dat een volgens mij vermijdbare reden is en ik het gevoel heb dat de ouders in kwestie daar ontvankelijk voor zijn dan vraag ik wel eens door (zoals de overbuurvrouw die dacht dat ze niet genoeg melk had omdat ze bijna niks kon kolven, dat soort dingen). En dat is weer omdat het gewoon net wat gezonder is voor een baby om moedermelk te krijgen. Ik heb daarbij zelf niet het gevoel dat ik dram, maar ik heb geen idee of dat voor de ontvangende partij ook geldt natuurlijk
    Je kunt in je omgeving wel opletten waarom mensen stoppen, maar al zou iemand stoppen omdat ie er gewoon geen zin meer in heeft. Dan heb jij er toch nog niks over te zeggen? Mensen die geen borstvoeding geven of ermee stoppen hebben er echt wel over nagedacht hoor.

    Ik ben bang dat je daarbij vergeet dat de buurvrouw zelf ook misschien dolgraag bv zal blijven geven omdat ze heust wel weet dat het 'beter' is. En dat jij misschien wel de achtste persoon bent die het haar deze week gaat vertellen. Dat kan dan echt heeeel opdringerig overkomen. Kijk bij de eerste persoon denk je nog: 'Goh wat aardig', maar bij de achtste denk je echt van: 'Ga jij je verhaal maar tegen die betonnen muur daar houden want ik luihuister toch niet!'
    quote:
    maar het mooie is juist dat je corrigeert voor die eventueel mindere weerstand. Je hebt kinderen die sowieso al weinig ziek zijn. Maar die zouden vaker ziek zijn met fv dan bv. En hetzelfde geldt voor kinderen die van zichzelf al vaak ziek zijn.
    Dat komt waarschijnlijk door de kudde op maat gemaakte afweerstoffen die in moedermelk zit- moeder en baby staan aan dezelfde ziektekiemen bloot en de moeder maakt de afweerstoffen aan die het onvolwassen immuunsysteem van een baby nog niet kan maken. Met flesvoeding kan dat simpelweg niet.
    Ja maar je weet dus gewoon nooit hoe een kind het gedaan zou hebben op die andere voeding. En als het dan gewoon goed gaat, waarom dan zo "moeilijk" doen over hoe het zou kunnen zijn terwijl je dat niet eens zeker weet?

    Je rent toch ook niet elke dag op je buurvrouw af als ze met de auto aan komt rijden om te vertellen dat ze veeeeeel beter kan gaan fietsen. Dat dat echt veel beter is voor haar gezondheid, want dat is wetenschappelijk bewezen. En als het fietsen haar niet lukt, wil jij haar wel eens helpen om het te leren
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:19
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:10 schreef k_i_m het volgende:

    Ik ken mijn eigen lichaam het beste, en ik heb alles voor mijn kind over, maar om mijzelf nou in een depressie te storten terwijl IK VIND dat er gewoon een goede andere oplossing is LIJKT MIJ volslagen idioot. Dan neem ik de verantwoordelijkheid liever voor het feit dat mijn kind een keer extra verkouden is dan dat ik een moeder word die niet als zodanig kan functioneren.
    ik merk dat ik inderdaad onmiddellijk de neiging heb een 'ja maar, ja maar' reactie te tiepen, is dat waar je over valt?


    (als in: jamaar, als je het niet probeert weet je het toch niet?)


    (en ik zal nooit beweren dat bv geven niet belastender is dan fv, dat is het wel, het is vermoeiend en je moet altijd beschikbaar zijn of zorgen dat er melk beschikbaar is en daar krijg ik best wel eens een sik van, net als van dat ik altijd de lul ben 's nachts omdat ik nou eenmaal met melkklieren uitgerust ben)
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:22
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:14 schreef debuurvrouw het volgende:

    [..]

    zoals hierboven te lezen hebben mijn oudste twee BV gehad. De een 12 weken, de ander 6. Mijn derde heeft alleen fv gehad (omdat ik mijn borsten inmiddels had laten verkleinen en de kans op ontstekingen daardoor zo groot was dat de chirurg mij afraadde bv te geven. zo ook nog een excuus )
    Mijn oudste twee hebben allebei al twee keer buisjes, allebei de eerste keer op 2 jarige leeftijd.
    Mijn derde is nu 4 en heeft dit nog niet nodig gehad. Nou zullen ze wel uitzondering op de regel zijn, of mijn Bv is niet goed genoeg, óf ik heb niet lang genoeg gevoed, maar opmerkelijk is het wel....
    met een steekproef van 3 is daar helaas geen zinnige conclusie uit te trekken, graag hoor ik het resultaat als je 100 kinderen hebt gekregen

    (mijn zusje heeft 6 maand bv gehad en ik 3, en zij is zo allergisch als iets wat heel allergisch is en ik niet. Maar dat is ook het mijn-opa-rookt-en-is-al-90- argument)
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 14:22
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:07 schreef anneja het volgende:
    Dat komt waarschijnlijk door de kudde op maat gemaakte afweerstoffen die in moedermelk zit- moeder en baby staan aan dezelfde ziektekiemen bloot en de moeder maakt de afweerstoffen aan die het onvolwassen immuunsysteem van een baby nog niet kan maken. Met flesvoeding kan dat simpelweg niet.
    Dan zouden BV-moeders ook tegen werken tijdens de BV-periode moeten zijn, want dan heeft borstvoeding tijdens die periode bijzonder weinig zin (zie voorgaande opmerkingen over KDV'en e.d.) ...
    Moeder en kind maken dan namelijk niet dezelfde afweerstoffen aan, kind krijgt ze niet binnen, dus zal toch ziek worden.

    Ikzelf heb mijn kinderen alledrie borstvoeding gegeven omdat ik dat zelf graag wilde. Voordelen zag ik ervan, maar na een tijdje begonnen ze alledrie de borst te weigeren, de eerste twee vanwege volgende zwangerschap, en nr. 3 waarschijnlijk van spruw in combinatie met een erg verschrikkelijk sterke wil ...

    Dus tja, daar zit je dan met je goede voornemens. Kind wil niet. Wat dan? Flesvoeding dus. Ik zie vooral voordelen voor de ouders met flesvoeding, voor het kind niet bijzonder veel, maar mijn kinderen dachten daar dus anders over. Dan ga je met je kind mee, want verhongeren mogen ze natuurlijk niet ...

    Overigens ben ik nooit echt een super-BV-promotor geweest maar heb ik wel mijn advies aangeboden aan moeders in mijn omgeving die er problemen mee hadden. Zo heb ik mijn zus ook al kunnen helpen en heb ik haar het Borstvoedingsforum laten zien. Daar zitten pas BV-maffioso's op!
    En ik zou nooit iemand veroordelen omdat ze Nutrilon aan hun kind geven ipv moedermelk als ze daar de voordelen meer van inzien. Als je het niet met plezier kunt doen, doe het dan ajb niet, want daar doe je niemand een plezier mee (inclusief kind) ... Het lijkt me belangrijk dat de kersverse moeder ook gelukkig is...
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 14:23
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:19 schreef Stiemie het volgende:

    Je rent toch ook niet elke dag op je buurvrouw af als ze met de auto aan komt rijden om te vertellen dat ze veeeeeel beter kan gaan fietsen. Dat dat echt veel beter is voor haar gezondheid, want dat is wetenschappelijk bewezen. En als het fietsen haar niet lukt, wil jij haar wel eens helpen om het te leren
    Ik durf hier nog geeneens écht te posten wat ik vind met al die lange tenen, want dan ben ik de mannelijke Bass Miss ofzo vrees ik. (Wat dat betreft hulde aan BM).

    En ik zie al helemaal niet in wat er mis is met iemand iets leren waar zij zelf moeite mee heeft en waar ze voordeel van kan hebben. Míts diegene openstaat voor die hulp that is.
    speknekdinsdag 29 januari 2008 @ 14:24
    quote:
    Op maandag 28 januari 2008 21:29 schreef cinnamongirl het volgende:

    [..]

    Bron: De Pers, DAG
    Het klopt weliswaar dat de onderzoeken hooguit een correlatie aantonen en geen causaal verband, maar dat is nog geen reden om ze weg te gooien, en zeker niet om te stellen dat de twee dus maar gelijk zijn. Hooguit kan hij stellen dat de voordelen van borstvoeding niet afdoende zijn aangetoond. En daar kun je je twijfels bij zetten. Dit is niet erg wetenschappelijk van de man.
    debuurvrouwdinsdag 29 januari 2008 @ 14:27
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:16 schreef anneja het volgende:

    [..]

    Die zijn er inderdaad, maar ze zijn zeer, zeer zwaar in de minderheid. Puur op statistische gronden verwacht je dat ook, zeker in onderzoeken met kleine steekproeven: over het algemeen test je in wetenschappelijk onderzoek hoe groot de kans is dat de resultaten die je vindt op toeval berusten. De consensus is dat als die kans kleiner is dan 5% er verschil is in de groepen die je hebt onderzocht (bijvoorbeeld bv- en fv gevoede kinderen). Als je dan 20 keer hetzelfde onderzoek doet kan je dus 1 keer vinden dat er geen effect is, of een effect in de andere richting.

    De 'ongezonde' aspecten van borstvoeding zijn een stuk ongrijpbaarder dan de gezonde. Volgens mij zitten de meeste in de interactie moeder/baby. Als ik puur bij mezelf blijf zitten ze in de nachtvoedingen; er is zeker een punt waarin die mij zo zouden gaan opbreken dat ik mijn kind daarmee in gevaar kan brengen (bijvoorbeeld omdat ik minder alert ben in het verkeer, of omdat ik zo vermoeid ben dat ik 's nachts met het wurm in slaap val en hij onder mijn deken stikt (hoewel ik dus al preventief met laken en dekens slaap en niet met een dekbed).
    Wat jij noemt, dat je bijna ten onder gaat aan de wortels en bloemkool valt daar m.i. ook onder.
    Maar omdat die aspecten zo slecht meetbaar zijn zal je ze minder snel in een onderzoek terugzien. En de objectief meetbare aspecten vallen allemaal in het nadeel van fv uit helaas.
    Ik meen mij iets te herinneren over een verhoogde kans op astma bij te lang doorvoeden.
    ff zoeken
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 14:31
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:23 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Ik durf hier nog geeneens écht te posten wat ik vind met al die lange tenen, want dan ben ik de mannelijke Bass Miss ofzo vrees ik. (Wat dat betreft hulde aan BM).

    En ik zie al helemaal niet in wat er mis is met iemand iets leren waar zij zelf moeite mee heeft en waar ze voordeel van kan hebben. Míts diegene openstaat voor die hulp that is.
    Jarno er is ook niks mis met iemand iets leren waar zij zelf moeite mee heeft en waar ze voordeel van kan hebben. Ik was zelf heel erg blij met alle adviezen in het bv-topic toen ik gedurende 4(!) maanden aan het aanmodderen was met de bv. Er is echter wel iets mis met mensen al bij voorbaat veroordelen omdat ze iets niet doen terwijl je helemaal niet weet waarom ze die keuze hebben gemaakt. En het is ook prima om je er gewoon bij neer te leggen als iemand anders een andere keuze maakt dan die jij zou willen maken. Dan kan je wel 7 x uitleggen waarom jij het anders zou doen, maar dat hoeft helemaal niet.

    Voor sommige mensen is dat blijkbaar alleen heel moeilijk te accepteren want die blijven maar zemelen over bv terwijl de keuze voor het geven van kv of bv allang gemaakt is (al dan niet vrijwillig)

    Wat betreft Bm zeg ik liever niks
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:33
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:19 schreef Stiemie het volgende:

    Je rent toch ook niet elke dag op je buurvrouw af als ze met de auto aan komt rijden om te vertellen dat ze veeeeeel beter kan gaan fietsen. Dat dat echt veel beter is voor haar gezondheid, want dat is wetenschappelijk bewezen. En als het fietsen haar niet lukt, wil jij haar wel eens helpen om het te leren
    nee, maar dat gaat ook alleen over haarzelf. Overigens pesten we de buurvrouw die met de auto ipv de fiets naar volleybal gaat (we volleyballen met een aantal buurvrouwen) daar wel mee

    En ik weet wel dat mensen die stoppen of uberhaupt niet beginnen met bv daar wel over nagedacht zullen hebben. Meestal durf ik er ook helemaal niet over te beginnen, alleen bij mensen die ik goed ken wel en ik vertrouw er dan maar op dat die 'ga jij lekker in een boom zitten met je borsten joh' tegen me zullen zeggen. Maar dat 'whelp ik kolf niks ik maak geen melk aaaaaa ik ga bijvoeden' verhaal was zo klassiek, ik bedoel, met een maand of 3 dacht ik ook dat ik te weinig melk had omdat de stuwing en het gelek op zijn en ik kolfde ook maar heel kleine beetjes (geen tsr). Dat heb ik dus verteld, ze heeft haar zoon een paar keer extra gewogen geloof ik, en heeft nog tot een maand of 6 doorgevoed (toen stopte ze omdat het kolven op haar werk te lastig was, daar had ze zelf vrede mee leek me)

    Maar ik vind het moeilijk. Ik wil graag helpen, ik wil juist niet drammen want dat helpt helemaal niet.
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 14:37
    Ik ben het met Stiemie eens.
    Al krijg ik sowieso jeuk vanmensen die dingen roepen over zaken waar ze geen weet van hebben en gewoon dingen roepen om maar een mening te hebben.

    Anneja, jij bent een stuk wijzer dan ik, want mijn vingers stonden al in de aanslag om een jamaar respons te typen op KIM, toen ik jouw stukje zag. Ik ben maar even wat te drinken gaan halen toen

    Ik kreeg het ook op mijn heupen van de mening van Jan en Alleman over bv, wat mijn motivatie om te starten met bv niet bevorderde, zullen we maar zeggen. Waarom ik toch bv heb gegeven, was de gedacht dat kv gebaseerd is op bv, dus waarom zou je de surrogaat geven als je het echte ook hebt? Het starten ging niet goed, maar uiteindelijk in de kraamweek eli toch aan de borst gekregen. borstontsteking gehad, toen besloten om OF tot 2e bo OF tot 6 mnd te voeden. twee weken later weer (bijna) bo, dus gaan afbouwen. tijdens afbouwen weer bo (kleiner dan de eerste, maar nog steeds pijnlijk) en nu lurkt eli heerlijk aan flesjes.

    en ik heb geen opmerkignen gehad van "jeetje, wat zonde" of "waarom ga je nou niet toch nog door". maar ja, 3 bo's in 5 wk, dat begrijpen ze ook wel dat dat niet werkt.
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 14:40
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:33 schreef anneja het volgende:

    [..]

    nee, maar dat gaat ook alleen over haarzelf. Overigens pesten we de buurvrouw die met de auto ipv de fiets naar volleybal gaat (we volleyballen met een aantal buurvrouwen) daar wel mee
    Uh de auto van jouw buurvrouw stoot alleen frisse bloemenluchtjes uit? Lijkt me toch echt iets waar ze niet alleen zichzelf mee heeft hoor
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:42
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:22 schreef Suzanna het volgende:

    [..]

    Dan zouden BV-moeders ook tegen werken tijdens de BV-periode moeten zijn, want dan heeft borstvoeding tijdens die periode bijzonder weinig zin (zie voorgaande opmerkingen over KDV'en e.d.) ...
    Moeder en kind maken dan namelijk niet dezelfde afweerstoffen aan, kind krijgt ze niet binnen, dus zal toch ziek worden.
    Ik ben namelijk 24/7 gescheiden van mijn kind als ik werk? Ik denk wel dat het effect minder is als het kind naar de creche is (omdat ik dan via hem -later dus dan als hij de hele dag aan mij vastgekleefd zit- met zijn infecties in aanraking moet komen). Maar het is dan niet meteen helemaal weg toch?

    hmm. Maar ergens heb je wel gelijk dat bv-recht-van-ma vast beter is dan moedermelk-uit-fles. (voor de mondmotoriek alleen al) En daar is een punt waar ik dus voor de minder ideale keuze ga.

    ik zou gillend gek worden als ik niet na drie maanden weer aan het werk had gemogen. Hee, zullen we hier de tbm/werkende moeder discussie ook weer even bijslepen, joy
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 14:43
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:23 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Ik durf hier nog geeneens écht te posten wat ik vind met al die lange tenen, want dan ben ik de mannelijke Bass Miss ofzo vrees ik. (Wat dat betreft hulde aan BM).
    Wat zou je nou ECHT moeten vinden dan?

    Ik zie eerder lange tenen in het pro-bv kamp dan aan de andere kant, eigenlijk. Ik zie hier niemand een bv-er of pro-bv-er proberen wijs te maken dat z'n kind zeker weten doodgaat van moedermelk dus ik snap gewoon niet zo goed waar jij je toch zo druk om maakt?

    Of moet ik echt geloven dat je 'alleen maar' alle afvalligen wil behoeden voor de hel en verdoemenis die fv heet? Net zoals de zendelingen alle zielige negertjes in Afrika wel eens koste was kost zouden informeren over Jezus ofzo?

    Je punt is gemaakt; je vindt het fjin dat jouw kind bv krijgt en bv is beter dan fv. That's it.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:40 schreef Stiemie het volgende:

    [..]

    Uh de auto van jouw buurvrouw stoot alleen frisse bloemenluchtjes uit? Lijkt me toch echt iets waar ze niet alleen zichzelf mee heeft hoor
    hmm....nu je het zegt...

    als mijn buurvrouw mij nu gaat haten is dat jouw schuld
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 14:46
    Ik vind het dan trouwens wel weer verfrissend om hier ook 'normale' (en dus geen verwijtende / pushende) reacties te lezen van vrouwen die WEL bv hebben (kunnen/willen) gegeven
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:47
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:27 schreef debuurvrouw het volgende:

    [..]

    Ik meen mij iets te herinneren over een verhoogde kans op astma bij te lang doorvoeden.
    ff zoeken
    klopt, maar ik meen dat daar niet gecorrigeerd was voor het feit dat mensen vaak lang voeden omdat ze zelf of in hun familie astmatisch zijn (en dat is erfelijk).
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 14:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:47 schreef anneja het volgende:

    [..]

    klopt, maar ik meen dat daar niet gecorrigeerd was voor het feit dat mensen vaak lang voeden omdat ze zelf of in hun familie astmatisch zijn (en dat is erfelijk).
    Onder het motto, laten we extra lang voeden want misschien wordt het kind dan niet astmatisch, maar dat het geen drol uitmaakt op het einde
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 14:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:43 schreef jellyrose het volgende:

    [..]

    Wat zou je nou ECHT moeten vinden dan?
    Dat ik het jammer vind dat veel moeders snel overstappen van bv naar de fles (ook van dichtbij meegemaakt) terwijl ze misschien heel overkombare problemen hadden (tekortschietende tsr - heel simpel op te lossen met een neusspray, het idee dat ze geen productie hadden omdat er niet gekolfd kon worden - wat gewoon amper iets met elkaar te maken heef, etc etc). Wat mensen vaak vergeten is dat bv een fenomeen is zonder fabrikant/productent en zonder reclamebudget. Het is dus compleet afhankelijk van wat mensen zelf uitvinden en elkaar doorvertellen. (En eventueel wat artsen en overheid - eigenlijk hetzelfde - er aan moeite insteken).

    Volgens mij heb ik nu al drie keer verteld dat iedereen écht zijn eigen keuze moet maken (echt, al gooi je er Euro Super in, als het kind daarvan groeit, prima!) maar wel op basis van volledige en onpartijdige info. Niet op wat een hoogleraar (notabene!) op aangeven van Nutricia roept. Ik vind het echt te walgelijk voor woorden, want ondertussen staat deze kop wel in de krant en op fora zoals deze.
    quote:
    Je punt is gemaakt; je vindt het fjin dat jouw kind bv krijgt en bv is beter dan fv. That's it.
    Je snapt wat een discussieforum is? .
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 14:50
    Anneja, was eigenlijk meer een relativerende opmerking. Iedereen doet soms concessies, maar als dat gaat om kunstvoeding geven omdat je dat fijner vindt, is dat ineens niet meer acceptabel voor sommigen. Terwijl mijn punt (vind ik) toch best valide is. Als je je kind echt 'het beste van het beste' wilt geven vind ik dat prima, als je maar niet anderen jouw keuze op wilt dringen omdat jij die beter vindt.
    Ja, ik vind persoonlijk een carriere minder belangrijk dan de opvoeding van mijn kinderen, vandaar dat ik mijn kinderen het liefste zelf opvoed...wat zeker niet een keuze alleen voor mezelf is, maar vooral voor mijn kinderen. Ik snap echter goed dat vrouwen WEL gaan werken en veroordeel dat ook niet. Het was meer een relativering dus. OH ja, en ik zoek niet naar nog een discussie hoor. Ben helemaal niet dol op discussies eigenlijk ... Was gewoon een redenering van mij.
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 14:52
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:49 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Dat ik het jammer vind dat veel moeders snel overstappen van bv naar de fles (ook van dichtbij meegemaakt) terwijl ze misschien heel overkombare problemen hadden (tekortschietende tsr - heel simpel op te lossen met een neusspray, het idee dat ze geen productie hadden omdat er niet gekolfd kon worden - wat gewoon amper iets met elkaar te maken heef, etc etc). Wat mensen vaak vergeten is dat bv een fenomeen is zonder fabrikant/productent en zonder reclamebudget. Het is dus compleet afhankelijk van wat mensen zelf uitvinden en elkaar doorvertellen. (En eventueel wat artsen en overheid - eigenlijk hetzelfde - er aan moeite insteken).

    Volgens mij heb ik nu al drie keer verteld dat iedereen écht zijn eigen keuze moet maken (echt, al gooi je er Euro Super in, als het kind daarvan groeit, prima!) maar wel op basis van volledige en onpartijdige info. Niet op wat een hoogleraar (notabene!) op aangeven van Nutricia roept. Ik vind het echt te walgelijk voor woorden, want ondertussen staat deze kop wel in de krant en op fora zoals deze.
    [..]

    Je snapt wat een discussieforum is? .
    Bovenste stukje ben ik het wel mee eens Jarno
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 14:53
    Och, je eigen keuze aan een ander opdringen is heel normaal, laat maar eens vallen dat je een nieuwe auto wilt kopen
    Ynskedinsdag 29 januari 2008 @ 14:54
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:23 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Ik durf hier nog geeneens écht te posten wat ik vind met al die lange tenen, want dan ben ik de mannelijke Bass Miss ofzo vrees ik. (Wat dat betreft hulde aan BM).

    En ik zie al helemaal niet in wat er mis is met iemand iets leren waar zij zelf moeite mee heeft en waar ze voordeel van kan hebben. Míts diegene openstaat voor die hulp that is.
    misschien een stomme opmerking, maar jij hebt zelf nooit borstvoeding gegeven, ik ook niet, maar je weet dus ook niet hoe belastend het voor sommige mensen is.

    ik weet niet waarmee mijn moeder me groot gekregen heeft, t was iig geen bv. thee en wat brood word een kind dat geen koemelk kan verdragen ook groot van
    enfin, ik denk dat niemand kan beslissen voor een ander wat hij of zij moet of kan doen, en al helemaal iemand die niet weet hoe t is om BV te geven.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:54
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:49 schreef Troel het volgende:

    [..]

    Onder het motto, laten we extra lang voeden want misschien wordt het kind dan niet astmatisch, maar dat het geen drol uitmaakt op het einde
    eerder een onmeetbaar kleine drol (omdat de groep langvoedende kinderen klein was, astma niet zo heel vaak voorkomt en het effect niet zo heel groot is).

    Staat me overigens bij dat het geen heel slecht onderzoek was (en met scandinavische kinderen, waar het 'maatschappelijke' verschil tussen lang en kort met bv gevoederde kinderen veel minder groot is. In NL moet je eerst nog gaan lopen corrigeren voor opleidingsniveau enzo, heel irritant, daar weet je veel minder zeker dat een verschil wat je vindt daadwerkelijk door de voeding komt en niet doordat de kinderen die bv en fv krijgen niet sowieso al uit een ander soort groep komen).
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 14:56
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:54 schreef Ynske het volgende:

    [..]

    misschien een stomme opmerking, maar jij hebt zelf nooit borstvoeding gegeven, ik ook niet, maar je weet dus ook niet hoe belastend het voor sommige mensen is.
    Dat weet ik idd niet, maar ik kan er daardoor ook weer wel iets nuchterder tegenaan kijken wellicht (en me richten op feiten ipv emoties). Overigens vind ik dat meer papa's zich eens wat drukker zouden mogen maken om wat hun kind binnenkrijgt. Het lijkt vaak uitsluitend een discussie voor mama's.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:56
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:49 schreef Jarno het volgende:

    Volgens mij heb ik nu al drie keer verteld dat iedereen écht zijn eigen keuze moet maken (echt, al gooi je er Euro Super in, als het kind daarvan groeit, prima!) maar wel op basis van volledige en onpartijdige info. Niet op wat een hoogleraar (notabene!) op aangeven van Nutricia roept. Ik vind het echt te walgelijk voor woorden, want ondertussen staat deze kop wel in de krant en op fora zoals deze.
    En dit ben ik dan weer helemaal met je eens. In een ideale wereld zouden onderzoekers uberhaupt niks met wat voor industrie dan ook te maken moeten hebben.
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 14:57
    Wat betreft 'groot worden op andere dingen dan borstvoeding' ... mijn moeder is groot geworden op verdunde melk met wat suiker. Over 'ongezond' gesproken. Toch is ze nu 66 en nog steeds energiek en best gezond op het moment!
    Dus tja... dat soort verhalen ken ik er ook zat.
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 14:57
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:54 schreef Ynske het volgende:

    [..]

    misschien een stomme opmerking, maar jij hebt zelf nooit borstvoeding gegeven, ik ook niet, maar je weet dus ook niet hoe belastend het voor sommige mensen is.

    ik weet niet waarmee mijn moeder me groot gekregen heeft, t was iig geen bv. thee en wat brood word een kind dat geen koemelk kan verdragen ook groot van
    enfin, ik denk dat niemand kan beslissen voor een ander wat hij of zij moet of kan doen, en al helemaal iemand die niet weet hoe t is om BV te geven.
    Nee, maar dat weet je toch nooit denk ik, zelfs niet als je zelf wel borstvoeding geeft. Bij de een loopt het nou eenmaal super en bij de ander wat minder. En dan kan het bij een tweede, derde of ander kind ook weer anders zijn.

    Jarno heeft natuurlijk wel gezien wat borstvoeding deed bij zijn partner, dus daar kan hij wel conclusies aan verbinden.
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 14:58
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:57 schreef Suzanna het volgende:
    Wat betreft 'groot worden op andere dingen dan borstvoeding' ... mijn moeder is groot geworden op verdunde melk met wat suiker. Over 'ongezond' gesproken. Toch is ze nu 66 en nog steeds energiek en best gezond op het moment!
    Dus tja... dat soort verhalen ken ik er ook zat.
    Mijnmoeder kreeg toen ze een aantal dagen was een pluk zuurkool van d'r zus
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:58
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:53 schreef Troel het volgende:
    Och, je eigen keuze aan een ander opdringen is heel normaal, laat maar eens vallen dat je een nieuwe auto wilt kopen
    een auto, een auto, wat haal je je in je botte harsens, een FIETS moet je hebben
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 14:58
    debuurvrouwdinsdag 29 januari 2008 @ 14:59
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:47 schreef anneja het volgende:

    [..]

    klopt, maar ik meen dat daar niet gecorrigeerd was voor het feit dat mensen vaak lang voeden omdat ze zelf of in hun familie astmatisch zijn (en dat is erfelijk).
    Net als intelligentie dus waarschijnlijk....
    Ergo, als je zelf bovengemiddeld intelligent bent en astma hebt is de kans groot dat je dit doorgeeft aan je kind. Ook al voed je ze tot ze 16 zijn met de borst of vanaf het begin met de fles. En als ze géén astma krijgen of lager dan gemiddeld intelligent zijn kan dat dus ook best liggen aan het feit dat de genetische aanleg daarvoor niet aanwezig was.
    En dit is wel opgenomen in al die pro borstvoedingsonderzoeken?

    (ik weet dat het "beter"is enzo, wordt alleen altijd zo kriegel van de borstvoedingsmaffia en een beetje deviant )
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 14:59
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:57 schreef Suzanna het volgende:
    Wat betreft 'groot worden op andere dingen dan borstvoeding' ... mijn moeder is groot geworden op verdunde melk met wat suiker. Over 'ongezond' gesproken. Toch is ze nu 66 en nog steeds energiek en best gezond op het moment!
    Dus tja... dat soort verhalen ken ik er ook zat.
    mijn opa rookt, et cetera


    mijn opa rookte helemaal niet trouwens, en die is 94 geworden
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 15:00
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:56 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Dat weet ik idd niet, maar ik kan er daardoor ook weer wel iets nuchterder tegenaan kijken wellicht (en me richten op feiten ipv emoties). Overigens vind ik dat meer papa's zich eens wat drukker zouden mogen maken om wat hun kind binnenkrijgt. Het lijkt vaak uitsluitend een discussie voor mama's.
    mijn man dramt wel (maar alleen tegen zijn vrienden die vader worden, en die kunnen daar prima tegen)

    [ Bericht 0% gewijzigd door anneja op 29-01-2008 15:06:45 ]
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 15:01
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:59 schreef anneja het volgende:

    [..]

    mijn opa rookt, et cetera


    mijn opa rookte helemaal niet trouwens, en die is 94 geworden
    Mijn opa rookte niet en die is maar 50 geworden Niet roken is dus echt enorm ongezond
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 15:01
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:54 schreef Ynske het volgende:

    [..]

    misschien een stomme opmerking, maar jij hebt zelf nooit borstvoeding gegeven, ik ook niet, maar je weet dus ook niet hoe belastend het voor sommige mensen is.
    maar dat geldt voor iedereen, ik weet hoe bv geven voor mij is, ik weet niet hoe de buurvrouw het ervaart.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 15:02
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:58 schreef Troel het volgende:

    [..]

    Mijnmoeder kreeg toen ze een aantal dagen was een pluk zuurkool van d'r zus
    ik heb toen ie drie dagen oud was een spekkie uit de mond van jongste gepulkt (kadootje van oudste broer)
    Troeldinsdag 29 januari 2008 @ 15:05
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:58 schreef anneja het volgende:

    [..]

    een auto, een auto, wat haal je je in je botte harsens, een FIETS moet je hebben
    Toen ik een nieuwe fiets ging kopen was het niet anders. Uiteindelijk een Batavus gekocht, toen kwam er iemand naar me toe dat ik toch echt de Gazelle moest kopen, want zo'n verend zadel was toch heerlijk (ik vond dat juist niets ). Uiteindelijk bleek de broer van deze vrouw bij Gazelle te werken.

    Doet me denken aan die man van dat artikel in de OP
    debuurvrouwdinsdag 29 januari 2008 @ 15:06
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:01 schreef anneja het volgende:

    [..]

    maar dat geldt voor iedereen, ik weet hoe bv geven voor mij is, ik weet niet hoe de buurvrouw het ervaart.
    nou, daar was ik toch redelijk duidelijk over hierboven
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 15:06
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:49 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Dat ik het jammer vind .... <knip> maar wel op basis van volledige en onpartijdige info. Niet op wat een hoogleraar (notabene!) op aangeven van Nutricia roept.
    En het is je nu nog steeds niet duidelijk gemaakt door de vele reacties alhier dat het bvpromotieteam zo ontzettend goed z'n best doet dat je echt onder een steen moet hebben gelegen om al die dingen niet al 300 keer gehoord te hebben? Niemand van de fv-ers (ook al hebben ze daar wel bewust voor gekozen) blijft hier of elders op het forum maar doormieren over dat het zoveel beter is dan bv en beweren bij hoog en laag dat je kind er toch echt aan kan overlijden en dat het eigenlijk kinderverwaarlozing is.

    Wat je nu zegt is toch ook helemaal niets nieuws? Sterker nog, ik kan me niet voorstellen dat iemand zich daadwerkelijk op haar tenen voelt getrapt door wat je nu zegt (en vooral: HOE je het zegt) over het jammer vinden dat er niet langer/harder wordt geprobeerd. Het is je goed recht dat te vinden en zolang je dat ook genuanceerd kan uiten zou ik er iig niet over vallen.

    Overigens is bv geen gezellige 'vrouw-op-vrouw-doorgeef-info-iets' hoor (jammer genoeg eigenlijk, dan zou het nog iets 'natuurlijks' hebben), hoeveel geld denk je dat alleen de VN al jaarlijks uitgeeft aan het promoten en uitvoeren van hun pro-borstvoedings campagne/beleid? Zal me niets verbazen als dat in de buurt komt van een Nutricia oid. Denk alleen maar aan de verplichte controles die kraamzorginstellingen moeten ondergaan willen ze uberhaupt het "borstvoedingscertificaat" mogen voeren
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 15:09
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:59 schreef debuurvrouw het volgende:

    [..]

    Net als intelligentie dus waarschijnlijk....
    Ergo, als je zelf bovengemiddeld intelligent bent en astma hebt is de kans groot dat je dit doorgeeft aan je kind. Ook al voed je ze tot ze 16 zijn met de borst of vanaf het begin met de fles. En als ze géén astma krijgen of lager dan gemiddeld intelligent zijn kan dat dus ook best liggen aan het feit dat de genetische aanleg daarvoor niet aanwezig was.
    En dit is wel opgenomen in al die pro borstvoedingsonderzoeken?
    ja, in vrijwel alle onderzoeken wordt gecorrigeerd voor het opleidingsniveau of het IQ van de moeder (omdat intelligentie vooral via de moeder overerft), soms van beide ouders. In NL is (lang) bv geven vooralsnog iets wat vooral hoger opgeleiden doen namelijk.
    annejadinsdag 29 januari 2008 @ 15:11
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:06 schreef debuurvrouw het volgende:

    [..]

    nou, daar was ik toch redelijk duidelijk over hierboven
    ik moest lachen
    Slaapmeisjedinsdag 29 januari 2008 @ 15:12
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:22 schreef Suzanna het volgende:

    [..]
    Als je het niet met plezier kunt doen, doe het dan ajb niet, want daar doe je niemand een plezier mee (inclusief kind) ... Het lijkt me belangrijk dat de kersverse moeder ook gelukkig is...
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 15:18
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:06 schreef jellyrose het volgende:

    [..]

    En het is je nu nog steeds niet duidelijk gemaakt door de vele reacties alhier dat het bvpromotieteam zo ontzettend goed z'n best doet dat je echt onder een steen moet hebben gelegen om al die dingen niet al 300 keer gehoord te hebben?
    Volgens mij (aanname!) valt dat in de praktijk reuze mee. Hier op FOK! wordt het allemaal eindeloos uitvergroot, maar verder beperkt het zich tot een vraag bij de verloskundige en 1 of 2 foldertjes die je meekrijgt (naast de Nutrica doos).
    quote:
    Denk alleen maar aan de verplichte controles die kraamzorginstellingen moeten ondergaan willen ze uberhaupt het "borstvoedingscertificaat" mogen voeren
    Jaja, die ken ik. Zoals ons ziekenhuis, in bezit van borstvoedingscertificaat, onze dochter de eerste nacht in het ziekenhuis van de kamer afhaalde toen ze huilde en ze een flesje gaf, ondanks dat mijn vrouw nadrukkelijk verteld had dat ze bv wilde geven? Of dat de kraamhulp ondanks haar zogenaamde jarenlange ervaring met bv meer stress dan hulp inbracht in het geheel? Díe certificaten bedoel je? .
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 15:23
    Jarno, dat zijn idd allemaal aannames, alleen maar gezien vanuit JOUW standpunt, en JOUW ervaringen ermee. Bij mijn ziekenhuis hebben ze Noa geen flesvoeding gegeven bijvoorbeeld...en mijn kraamverzorgsters waren doortastend EN volhardend wat betreft de BV. Eigenlijk volhardender dan ik, want ik wilde het gevoelsmatig al gelijk opgeven omdat het zo verschrikkelijk pijnlijk was. Bij Emma al helemaal, want die moest de eerste drie weken gekolfd haar voeding krijgen omdat ze de borst gewoon echt niet goed pakte. Heeft ze trouwens nooit gedaan, ik heb 5 maanden lang (zolang heeft ze bv gehad) kloven en zeren tepels gehad.
    Als mijn kraamverzorgster niet had geholpen, was ik na de kraamtijd waarschijnlijk al gestopt.

    Dus tja... allemaal eigen ervaringen....anderen hebben weer andere ervaringen en kunnen zich het weer niet voorstellen dat het ook weleens anders kan gaan. Het is allemaal zo relatief.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 15:24
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 13:52 schreef DaviniaHR het volgende:
    Weet je wat een interessant topic zou zijn? Waarin mensen uitleggen waarom ze bv of kv geven aan hun kids.
    Ooit eens een poging gedaan...
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 15:25
    Jellyrose, mss heb ik eroverheen gelezen hoor, maar zeggen mensen echt dat je dood gaat van fv? (die bacterie dinges waar BM het over had daargelaten) das echt raar!
    Volgens mij heeft niemand gezegd dat fv geven kinderverwaarlozing is, toch?

    En dat A beter is dan B, betekent niet dat B slecht is... B kan ook hartstikke goed zijn. Net het verschil tussen een 8 en een 9, zo zie ik het. (Puur en alleen gebaseerd op het spul, he, niet alles eromheen. ik bedoel situaties waarbij het nadelig is voor de moeder, ja natuurliijk, dan fv. Anders liever bv, voor mij(n kind(eren)))
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 15:26
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:24 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Ooit eens een poging gedaan...
    Ik durf niet...
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 15:28
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:25 schreef DaviniaHR het volgende:
    Jellyrose, mss heb ik eroverheen gelezen hoor, maar zeggen mensen echt dat je dood gaat van fv? (die bacterie dinges waar BM het over had daargelaten) das echt raar!
    Volgens mij heeft niemand gezegd dat fv geven kinderverwaarlozing is, toch?
    Dat is de interpretatie van mensen die op hun tenen getrapt zijn.
    Ik vind flesvoeding ook helemaal niet 'slecht', net als sondevoeding. het is gewoon soms nodig.
    Ik vind het alleen raar dat borstvoeding niet als vanzelfssprekend gezien wordt in de eerste plaats.
    Een cursus of zo zou ik bijvoorbeeld ook nooit zelf gedaan hebben...
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 15:30
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:26 schreef DaviniaHR het volgende:

    [..]

    Ik durf niet...
    Ik deed het eens, was en ben er nog steeds benieuwd naar.
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 15:31
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:28 schreef Bass-Miss het volgende:
    Ik vind flesvoeding ook helemaal niet 'slecht', net als sondevoeding. het is gewoon soms nodig.
    sorry maar uit je reacties hier eerder in het topic lijk je toch echt te beweren dat fv 'slecht' is
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 15:35
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:18 schreef Jarno het volgende:
    Volgens mij (aanname!) valt dat in de praktijk reuze mee. Hier op FOK! wordt het allemaal eindeloos uitvergroot, maar verder beperkt het zich tot een vraag bij de verloskundige en 1 of 2 foldertjes die je meekrijgt (naast de Nutrica doos).
    Mja, kijk.. ik ken dan alleen weer de andere kant van de medaille en ik heb het me ook nooit gerealiseerd ("ah, dat zal toch allemaal wel meevallen, die bv maffia?"), omdat ik nooit iets anders van plan was dan bv geven - het was echt zo vanzelfsprekend. Toen het dus niet lukte werd het me opeens pijnlijk duidelijk dat die druk die wordt gevoeld door niet-bv-ers toch echt zeer zeker wel bestaat. Zelfs zo erg dat ik, eigenlijk een erg pro-bv-type, vind dat we te ver doorgeslagen zijn in het pushen van bv, en niet alleen door de directe omgeving (de bv-bemoeiers in de familie en op straat, zeg maar), maar ook door (in mijn ervaring dan) '(semi) professionals' als de lactatiekundige en kraamverzorging en dat vind ik dan weer erg jammer.
    quote:
    Jaja, die ken ik. Zoals ons ziekenhuis, in bezit van borstvoedingscertificaat, onze dochter de eerste nacht in het ziekenhuis van de kamer afhaalde toen ze huilde en ze een flesje gaf, ondanks dat mijn vrouw nadrukkelijk verteld had dat ze bv wilde geven? Of dat de kraamhulp ondanks haar zogenaamde jarenlange ervaring met bv meer stress dan hulp inbracht in het geheel? Díe certificaten bedoel je? .
    Dan toch beter maar geld uitgeven aan een professor die een non-objectief onderzoek voor je uitvoert
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 15:37
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:31 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:

    [..]

    sorry maar uit je reacties hier eerder in het topic lijk je toch echt te beweren dat fv 'slecht' is
    Niet even goed dan gewoon borstvoeding, maar tegenwoordig een goed vervangmiddel.
    En hoewel fabrikanten vroeger ook al beweerden dat het even goed was vind ik het dan toch vreemd dat ze nu reclame maken met: -nu met toegevoegd dit en toegevoegd dat! Blijkbaar was het toch nog zo goed niet en waarschijnlijk is het over tien jaar nog iets beter nagemaakt.
    En misschien lukt het dan zelfs om iets te vinden op die kiem die ze er nu niet uitkrijgen.
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 15:41
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:25 schreef DaviniaHR het volgende:
    Jellyrose, mss heb ik eroverheen gelezen hoor, maar zeggen mensen echt dat je dood gaat van fv? (die bacterie dinges waar BM het over had daargelaten) das echt raar!
    Volgens mij heeft niemand gezegd dat fv geven kinderverwaarlozing is, toch?
    Nee joh, ik nuanceer en chargeer net zo fijntjes als BM dat altijd doet
    quote:
    En dat A beter is dan B, betekent niet dat B slecht is... B kan ook hartstikke goed zijn. Net het verschil tussen een 8 en een 9, zo zie ik het. (Puur en alleen gebaseerd op het spul, he, niet alles eromheen. ik bedoel situaties waarbij het nadelig is voor de moeder, ja natuurliijk, dan fv. Anders liever bv, voor mij(n kind(eren)))
    Zo zie ik het dus eigenlijk min of meer ook. En ik denk dat 99.9% van alle mensen die fv geven dezelfde mening zijn toegedaan. Ik heb iig nog niemand zien beweren dat fv per definitie beter is dan bv, maar ach..
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 15:41
    naja evengoed als borstvoeding zal het idd niet zijn, dat geloof ik direct en dat is ook zeker iets dat ik mijn achterhoofd heb gehouden. Maar wel dusdanig goed dat het een geschiktte vervanging voor borstvoeding is.
    beefcakedinsdag 29 januari 2008 @ 15:43
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:06 schreef jellyrose het volgende:
    hoeveel geld denk je dat alleen de VN al jaarlijks uitgeeft aan het promoten en uitvoeren van hun pro-borstvoedings campagne/beleid? Zal me niets verbazen als dat in de buurt komt van een Nutricia oid.
    Alleen heeft Nutricia een heel ander doel voor ogen dan de VN...
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 15:45
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:41 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
    naja evengoed als borstvoeding zal het idd niet zijn, dat geloof ik direct en dat is ook zeker iets dat ik mijn achterhoofd heb gehouden. Maar wel dusdanig goed dat het een geschiktte vervanging voor borstvoeding is.
    Idd, daar zeg je het. Het is idd een geschikte vervanger bij problemen.
    milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 15:46
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:24 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Ooit eens een poging gedaan...
    toen heb ik keurig antwoord gegeven, BM en jouw eerste reactie daarop was om dat in het ridicule te trekken.... toen zei ik ook al dat ik dat wel hebben kan.. maar het is voor anderen ms wel reden als ze jouw reactie op mijn uitleg lezen om dan maar weg te blijven uit zo'n topic.
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 15:46
    nee, dat 'bij problemen' plak jij er aan vast
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 15:47
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:45 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Idd, daar zeg je het. Het is idd een geschikte vervanger bij problemen.
    Zo.
    tgs.dinsdag 29 januari 2008 @ 15:48
    Ik heb alleen ervaring (en gezien) met de gewone fles(melk) voeding. Dus denk ik dat dat het beste is ipv de borstvoeding. maar ja, wie ben ik
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 15:59
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:46 schreef milagro het volgende:

    [..]

    toen heb ik keurig antwoord gegeven, BM en jouw eerste reactie daarop was om dat in het ridicule te trekken.... toen zei ik ook al dat ik dat wel hebben kan.. maar het is voor anderen ms wel reden als ze jouw reactie op mijn uitleg lezen om dan maar weg te blijven uit zo'n topic.
    Ok, ik heb toen een grapje gemaakt omdat ik het me niet echt kon voorstellen.
    Sorry, daarvoor en toch bedankt om een antwoord te geven.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:00
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:47 schreef jellyrose het volgende:

    [..]

    Zo.
    Dus het is even belangrijk als de kleur van je kinderwagen?
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 16:04
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:00 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Dus het is even belangrijk als de kleur van je kinderwagen?
    En die vergelijking slaat op wat?
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:09
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:04 schreef jellyrose het volgende:

    [..]

    En die vergelijking slaat op wat?
    Volgens jou kies je toch niet voor kunstvoeding bij problemen maar 'gewoon', omdat je dat wil.
    milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 16:11
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:00 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Dus het is even belangrijk als de kleur van je kinderwagen?
    warom reageer je zo flauw steeds, BM, je legt mensen woorden in de mond, je doet bekant alsof FV kindermishandeling is, zo overdrijf je de "gevaren" ... er zijn geen gevaren... er zijn hooguit PERSOONLIJKE nadelen en voordelen, nadelen (of voordelen) die niet dusdanig zwaar wegen dat je je kind er tekort mee zou doen of op enige wijze in gevaar zou brengen moedwillig of onwetend.

    het is een uitstekende vervanger en die keuze om BV te vervangen is een volkomen veilige keuze.
    dat mijn prioriteiten de jouwe niet zijn, dat tests uit (zouden) wijzen dat BV het beste is, doen niets af aan die veiligheid.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:13
    Maar Milagro, serieus, dat van die bacterie en sterfgevallen heb ik echt niet zelf verzonnen.
    Stiemiedinsdag 29 januari 2008 @ 16:14
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:00 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Dus het is even belangrijk als de kleur van je kinderwagen?
    Kan je 'm uitleggen want ik snap de vergelijking niet echt Ik zag je antwoord hierboven al.

    Nee je kunt beter de trein nemen
    yvonnedinsdag 29 januari 2008 @ 16:15
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:26 schreef DaviniaHR het volgende:

    [..]

    Ik durf niet...
    Uit ervaring:
    Hé, wat gaf jij me?
    fles of borst?

    Fles

    Wrom?
    Vond ik wel handig.

    Oh, oké, doeg, ik ben naar * vul maar in*

    Of wil je Het Grote Lijden ( mooi voor beide fv en bv in te vullen) Van Mamma vertellen aan een peuter?


    of:
    Jong volwassen klaagt moeder aan wegens het onthouden van de borst.

    Nou ja, whatever.

    Ik ga weer terug op mn handen zitten.
    Macka66dinsdag 29 januari 2008 @ 16:17
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 12:47 schreef _evenstar_ het volgende:
    What about.. babietjes met hypoglycemie? of mensen zoals snoopy en Macka, die deels BV en deels KV geven omdat ze spijtig niet voldoende aanmaakten?
    Snoopy en ik hebben allebei een heel leuk gezond meiske rondlopen dat het prima heeft gedaan op een combinatie van bv en kv.
    Mibosdinsdag 29 januari 2008 @ 16:23
    He hier ook een kerngezond meisje rondhobbelen die bijvoeding dus kunstvoeding nodig had omdat ze anders niet genoeg kreeg dus wat had ik te kiezen?
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 16:27
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 14:14 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    En toch (als ik nog een keer iets mag zeggen) vind ik het heel jammer dat bv-geven weer direct met depressies, bloedende tepels en instortende moeders geassocieerd wordt. Hier op FOK! kom je heel veel moeilijkheden tegen, maar daar is het ook een forum voor. Het geven van bv hoeft helemaal niet geestelijk en lichamelijk zwaar te zijn, niet zwaarder als fv geven in ieder geval. Ook dan heb je je zorgen of je kindje wel genoeg drinkt, dat je er uit moet, dat ze krampjes hebben, etc.

    Misschien moet er idd meer aandacht zijn voor de succes stories, maar ja, als je jubelend vertelt over hoe fijn het is om bv te geven ben je weer bv-maffia kennelijk.
    Ik associeer borstvoeding geven niet met depressies, ik zit NU niet lekker in mijn vel. En borstvoeding geven (HORMONEN) zorgt ervoor dat dit langer zal duren dan dat ik geen borstvoeding geef. Vandaar ook mijn opmerking dat ik mijn eigen lijf het beste ken en me daarom afvraag of ik mezelf na deze 9 maanden met nóg 9 instabiele maanden moet plezieren .

    Het is niet het feit dat het zwaar zou kunnen zijn, het ís al zwaar, en dat heeft niks met technische details te maken .

    En ik zal heus wel een poging wagen, maar bij de minste twijfel hou ik ermee op.
    milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 16:28
    als het je echt tegen staat dan wordt BV een straf, en dat is ook niet goed voor je moeder/kind relatie.

    ik vind dus serieus dat iedere reden een geldige is, omdat KV simpelweg een goede vervanging is, niet gevaarlijk, niet tekortdoend, niet slecht.

    de afweging je helemaal senang voelen de eerste maanden en kiezen voor beter versus je klote voelen en kiezen voor best is wat mij betreft snel gemaakt, en geeft niemand het "recht" ( beetje zwaarbeladen verwoord, soit) om jouw eigen persoonlijke afweging af te serveren, als niet okay, zelfzuchtig, gemakzuchtig of wat dan ook.

    we willen allemaal het beste voor ons kind, daar is KV of BV slechts een minieme verwaarloosbare nuance in,
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 16:29
    Dat zeg ik! .
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 16:30
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:09 schreef Bass-Miss het volgende:
    Volgens jou kies je toch niet voor kunstvoeding bij problemen maar 'gewoon', omdat je dat wil.
    Owwww... snap 'm nog steeds niet?

    De kleur van de kinderwagen is immers toch van enorm groot levensbelang? Straks had ik een rode gekozen en zou ik langs een stier zijn gelopen en dan was m'n kind vast doorklieft door een hoorn! Gekkie, die keuze heb ik dus moeten overlaten aan een echte professional, joh!

    Oftewel; ga jij lekker door met je spijkers zoeken, dan ga ik ff verder met m'n kind de tiet onthouden
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:33
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:30 schreef jellyrose het volgende:


    De kleur van de kinderwagen is immers toch van enorm groot levensbelang?
    Volgens velen niet belangrijker dan de keuze tussen bv en fv. 't Is toch allemaal hetzelfde...
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 16:34
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:17 schreef Macka66 het volgende:

    [..]

    Snoopy en ik hebben allebei een heel leuk gezond meiske rondlopen dat het prima heeft gedaan op een combinatie van bv en kv.
    mooi toch dat het zo kan

    vraag me alleen wel af of BM dan eveneens zo reageert over de KV terwijl het noodzaak was bij jullie om dat bij te voeden. als je snapt wat ik bedoel
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:38
    Neen, evenstar. Lees alles nog maar eens na.
    Kijk, iedereen kiest wat hij wil maar dat kunstvoeding en borstvoeding even goed zijn is dikke zever. Dat is eigenlijk alles.
    Suzannadinsdag 29 januari 2008 @ 16:41
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 15:45 schreef Bass-Miss het volgende:

    Idd, daar zeg je het. Het is idd een geschikte vervanger bij problemen.
    Edit: Even om aan te geven wat B-M eerder zei.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 16:41
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:28 schreef milagro het volgende:
    daar is KV of BV slechts een minieme verwaarloosbare nuance in,
    Hmmm, nee, sorry, daar kan ik niet in meegaan. Dat wil de meneer uit de OP ons graag doen geloven, maar vele wetenschappelijke onderzoeken spreken hem tegen. Er ís gewoon een verschil tussen beiden, en elke keer in het voordeel van bv. En nee, dat maakt je geen crimineel als je voor kv kiest, moet je helemaal zelf doen. Maar je mag het niet afdoen als 'het verschil is verwaarloosbaar' (mag wel, maar klopt dan niet).
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 16:43
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:27 schreef k_i_m het volgende:

    [..]

    Ik associeer borstvoeding geven niet met depressies, ik zit NU niet lekker in mijn vel. En borstvoeding geven (HORMONEN) zorgt ervoor dat dit langer zal duren dan dat ik geen borstvoeding geef. Vandaar ook mijn opmerking dat ik mijn eigen lijf het beste ken en me daarom afvraag of ik mezelf na deze 9 maanden met nóg 9 instabiele maanden moet plezieren .

    Het is niet het feit dat het zwaar zou kunnen zijn, het ís al zwaar, en dat heeft niks met technische details te maken .

    En ik zal heus wel een poging wagen, maar bij de minste twijfel hou ik ermee op.
    En om precies die reden is mij de tweede keer afgeraden om met borstvoeding te beginnen. Eigenwijs als ik was heb ik het toch geprobeerd (bijna een maand), maar wat was ik blij dat ik weer me normale zelf werd in plaats van dat hoopje mens.

    Bij de eerste werd mij gewoon verboden verder te voeden, maar goed, toen werd ik ook opgenomen in het ziekenhuis. Het was stoppen of uit het raam springen ongeveer.
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 16:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:38 schreef Bass-Miss het volgende:
    Neen, evenstar. Lees alles nog maar eens na.
    Kijk, iedereen kiest wat hij wil maar dat kunstvoeding en borstvoeding even goed zijn is dikke zever. Dat is eigenlijk alles.
    wat ik hier lees, en met mij meerderen is dat je KV vergif vind, levensgevaarlijke risico's en alles meer slechts.
    Misschien moet jij je eens leren anders uit te drukken dan.

    en BV kan ook heel gevaarlijk zijn, voor kindjes met hypoglycemie, of kindjes als arwen die tot in de extreme allergisch zijn en anafylactisch reageren.
    en ja die kansen zijn miniem zo even zo met die bacterie /kiemen.
    Macka66dinsdag 29 januari 2008 @ 16:44
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:23 schreef Mibos het volgende:
    He hier ook een kerngezond meisje rondhobbelen die bijvoeding dus kunstvoeding nodig had omdat ze anders niet genoeg kreeg dus wat had ik te kiezen?
    De keuze is dan of volledig overgaan op kv of combineren van bv en kv. (Er van uitgaand dat koemelk een slechtere optie is dan kv ) En dan is er ook nog de keuze hoe je het toedient; met de fles, met een borstvoedinghulpset of allebei. Dus er is wel iets te kiezen. Maar om de kv kom je in dit soort gevallen niet heen, als je er prijs op stelt dat je kindje in leven blijft

    [ Bericht 0% gewijzigd door Macka66 op 29-01-2008 16:50:06 ]
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 16:45
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:38 schreef Bass-Miss het volgende:
    Neen, evenstar. Lees alles nog maar eens na.
    Kijk, iedereen kiest wat hij wil maar dat kunstvoeding en borstvoeding even goed zijn is dikke zever. Dat is eigenlijk alles.
    Lees dan zelf ook nog eens na. Zo moeilijk is het toch niet? Prima dat je nu terugkrabbelt van je eigen stemmingmakerij, maar waar jij precies leest dat iemand hier (buiten de Nutricia-propaganda-professor ) beweert dat beide producten an sich even goed zijn, is mij een raadsel.
    Mibosdinsdag 29 januari 2008 @ 16:47
    Dat is wat ik bedoel. Jij kan dat veel beter omschrijven als ik Macka66.
    Dagonetdinsdag 29 januari 2008 @ 16:47
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:38 schreef Bass-Miss het volgende:
    Neen, evenstar. Lees alles nog maar eens na.
    Kijk, iedereen kiest wat hij wil maar dat kunstvoeding en borstvoeding even goed zijn is dikke zever. Dat is eigenlijk alles.
    Bron, link, onderzoeksresultaten en medische rapporten graag?
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 16:48
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:45 schreef jellyrose het volgende:

    maar waar jij precies leest dat iemand hier (buiten de Nutricia-propaganda-professor ) beweert dat beide producten an sich even goed zijn, is mij een raadsel.
    Volgens mij las ik milagro zojuist dat posten. Dat, of ik heb het verkeerd begrepen. Kan ook.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:47 schreef Dagonet het volgende:

    [..]

    Bron, link, onderzoeksresultaten en medische rapporten graag?
    Ja, daaag.
    Zoals iemand eerder al zei, je moet onder een steen gelegen hebben de laatste jaren...
    milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 16:49
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:29 schreef k_i_m het volgende:
    Dat zeg ik! .
    ja, zolang je kind er wel bij vaart doet de reden die jij zelf hebt om wat dan ook te kiezen er toch helemaal niet toe?

    al doe je het omdat die poederblikken zo leuk matchen bij je keukenkastjes, je kind groeit er groter mee en gezond ook... dat er kindjes zijn die allergisch blijken later, ligt niet aan de KV maar aan eigen persoonlijke aanleg, die met BV zich ms ook wel ontwikkeld zou hebben, je kan helaas enkel twee volkomen verschillende babies vergelijken, niet 1 en dezelfde, met 2 voedingspatronen, want dat zou pas een eerlijke vergelijking zijn.


    KV is een goede voeding voor je kind, los van BV dat mogelijk net een tikkie beter zou KUNNEN zijn.

    dat KV mogelijk allergieën zou kúnnen aanmoedigen of verergeren, geldt net zo goed voor BV , ook daar kunnen nadelen aanzitten al naar gelang welk babietje het ontvangt, en welke moeder het geeft, en ook die nadelen kun je pas achteraf vaststellen.

    toegegeven van BV kun je naar KV , maar omgekeerd niet, maar de kans dat KV slecht gaat vallen bij je kind is niet dusdanig groot dat je je kind a priori bloot zou stellen aan gevaar.... het gros van de kids vaart prima op KV, zou dat niet zo zijn, zou het niet meer in de handel zijn.
    Dagonetdinsdag 29 januari 2008 @ 16:51
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:49 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Ja, daaag.
    Zoals iemand eerder al zei, je moet onder een steen gelegen hebben de laatste jaren...
    Hey, jíj zegt het zo stellig, put your money where your mouth is dan.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 16:52
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:47 schreef Dagonet het volgende:

    [..]

    Bron, link, onderzoeksresultaten en medische rapporten graag?
    Kolere.

    .
    milagrodinsdag 29 januari 2008 @ 16:53
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:41 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Hmmm, nee, sorry, daar kan ik niet in meegaan. Dat wil de meneer uit de OP ons graag doen geloven, maar vele wetenschappelijke onderzoeken spreken hem tegen. Er ís gewoon een verschil tussen beiden, en elke keer in het voordeel van bv. En nee, dat maakt je geen crimineel als je voor kv kiest, moet je helemaal zelf doen. Maar je mag het niet afdoen als 'het verschil is verwaarloosbaar' (mag wel, maar klopt dan niet).
    die meneer doet mij niets geloven, dat is MIJN eigen mening, er is een verschil , dat zeg ik toch ook steeds, beter en best, meer is het niet, nuances voor mij en velen met mij, voor jou een dealbreaker, dat kan, maar dat maakt het geen dealbreaker voor iedereen, dat maakt het niet slecht, gevaarlijk, egoistisch, tekortdoend etc etc etc.

    maar als mijn slecht samen moet gaan met babies best, dan kies ik dus liever voor mijn goed met babies beter.
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 16:54
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:43 schreef Tinkepink het volgende:

    [..]

    En om precies die reden is mij de tweede keer afgeraden om met borstvoeding te beginnen. Eigenwijs als ik was heb ik het toch geprobeerd (bijna een maand), maar wat was ik blij dat ik weer me normale zelf werd in plaats van dat hoopje mens.

    Bij de eerste werd mij gewoon verboden verder te voeden, maar goed, toen werd ik ook opgenomen in het ziekenhuis. Het was stoppen of uit het raam springen ongeveer.
    Nou zou ik dat laatste graag willen voorkomen, maar ik vind het wel "fijn" (niet voor jou natuurlijk) om te horen dat ik me toch niet voor niks zorgen maak.
    Jarnodinsdag 29 januari 2008 @ 16:55
    Voor Dago dan maar:

    http://en.wikipedia.org/w(...)rison_to_other_milks
    http://www.askdrsears.com/html/2/T021600.asp
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/392766
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8947961
    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002448.htm

    Om eens mee te beginnen.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:55
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:53 schreef milagro het volgende:


    maar als mijn slecht samen moet gaan met babies best, dan kies ik dus liever voor mijn goed met babies beter.
    Eens. Maar het blijft best en voldoende goed.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:56
    Jarno, jij hebt goesting!
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 16:57
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:41 schreef Jarno het volgende:

    [..]

    Hmmm, nee, sorry, daar kan ik niet in meegaan. Dat wil de meneer uit de OP ons graag doen geloven, maar vele wetenschappelijke onderzoeken spreken hem tegen. Er ís gewoon een verschil tussen beiden, en elke keer in het voordeel van bv. En nee, dat maakt je geen crimineel als je voor kv kiest, moet je helemaal zelf doen. Maar je mag het niet afdoen als 'het verschil is verwaarloosbaar' (mag wel, maar klopt dan niet).
    Maar is het verschil dan zo groot dat jij in het dagelijks leven feilloos kan aanwijzen wie er bv heeft gehad en wie niet? Nee dus. Ik noem het dan dus wel een verwaarloosbaar verschil. Fijn dat op microscopisch niveau bv als voeding voor zuigelingen als winnaar over de streep komt, maar wel bv of geen bv is in maar zeer weinig situaties een doorslaggevende of zelfs maar aanwijsbare factor. (zie alleen al de voorbeelden die hier aangehaald worden.. ik heb een jaar bv gehad en ben zo allergisch voor van alles en nog wat, mijn broertje op sojamelk en heeft nooit ergens last van gehad.. tja)
    _evenstar_dinsdag 29 januari 2008 @ 16:58
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:49 schreef milagro het volgende:

    [..]

    ja, zolang je kind er wel bij vaart doet de reden die jij zelf hebt om wat dan ook te kiezen er toch helemaal niet toe?

    al doe je het omdat die poederblikken zo leuk matchen bij je keukenkastjes, je kind groeit er groter mee en gezond ook... dat er kindjes zijn die allergisch blijken later, ligt niet aan de KV maar aan eigen persoonlijke aanleg, die met BV zich ms ook wel ontwikkeld zou hebben, je kan helaas enkel twee volkomen verschillende babies vergelijken, niet 1 en dezelfde, met 2 voedingspatronen, want dat zou pas een eerlijke vergelijking zijn.


    KV is een goede voeding voor je kind, los van BV dat mogelijk net een tikkie beter zou KUNNEN zijn.

    dat KV mogelijk allergieën zou kúnnen aanmoedigen of verergeren, geldt net zo goed voor BV , ook daar kunnen nadelen aanzitten al naar gelang welk babietje het ontvangt, en welke moeder het geeft, en ook die nadelen kun je pas achteraf vaststellen.


    toegegeven van BV kun je naar KV , maar omgekeerd niet, maar de kans dat KV slecht gaat vallen bij je kind is niet dusdanig groot dat je je kind a priori bloot zou stellen aan gevaar.... het gros van de kids vaart prima op KV, zou dat niet zo zijn, zou het niet meer in de handel zijn.


    serieus ik zit op een BV forum ( zelfs medebeheer daar ) en zij accepteren prima dat ik nooit Bv gegeven hebben, en wijten ook niets dat kv de oorzaak is.
    Velen van hun volgen ene hypoallergeen dieet, de provocaties zijn zachter dat vind ik een heel voordeel er aan. maar t feit dat er toch ook heel veel kindjes die Bv krijgen en een allergie of meerderen hebben is heel groot.
    Bass-Missdinsdag 29 januari 2008 @ 16:59
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:57 schreef jellyrose het volgende:

    [..]

    Maar is het verschil dan zo groot dat jij in het dagelijks leven feilloos kan aanwijzen wie er bv heeft gehad en wie niet? Nee dus. Ik noem het dan dus wel een verwaasloosbaar verschil. Fijn dat op microscopisch niveau bv als voeding voor zuigelingen als winnaar over de streep komt, maar wel bv of geen bv is in maar zeer weinig situaties een doorslaggevende of zelfs maar aanwijsbare factor. (zie alleen al de voorbeelden die hier aangehaald worden.. ik heb een jaar bv gehad en ben zo allergisch voor van alles en nog wat, mijn broertje op sojamelk en heeft nooit ergens last van gehad.. tja)
    Zie jij het verschil tussen kindjes waarvan de mama foliumzuur heeft geslikt, zalm heeft gegeten of ruwe biefstuk op haar bord had?
    Tinkepinkdinsdag 29 januari 2008 @ 16:59
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:54 schreef k_i_m het volgende:

    [..]

    Nou zou ik dat laatste graag willen voorkomen, maar ik vind het wel "fijn" (niet voor jou natuurlijk) om te horen dat ik me toch niet voor niks zorgen maak.
    Mócht er ooit nog een derde komen (ik hoop en denk van niet, zwanger zijn is niet goed voor de gezondheid van mij en mijn familie ), dan hoop ik dat ik niet eigenwijs ben en niet toch, tegen beter in, toch weer begin met borstvoeding. Wat alle anderen ook zeggen, hoeveel hulp ik ook krijg. Je moet eens weten HOE ik ondersteund ben tijdens mijn tweede zwangerschap! Ik had zelfs fulltime thuishulp! Puur vanwege de kuthormonen. Ik verheug me dan ook al zeer op de overgang Dat zal een feest worden
    k_i_mdinsdag 29 januari 2008 @ 17:01
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:49 schreef milagro het volgende:

    [..]

    ja, zolang je kind er wel bij vaart doet de reden die jij zelf hebt om wat dan ook te kiezen er toch helemaal niet toe?

    al doe je het omdat die poederblikken zo leuk matchen bij je keukenkastjes, je kind groeit er groter mee en gezond ook... dat er kindjes zijn die allergisch blijken later, ligt niet aan de KV maar aan eigen persoonlijke aanleg, die met BV zich ms ook wel ontwikkeld zou hebben, je kan helaas enkel twee volkomen verschillende babies vergelijken, niet 1 en dezelfde, met 2 voedingspatronen, want dat zou pas een eerlijke vergelijking zijn.
    Ik heb flesvoeding gehad en ben een sterke hollandsche meid ( . ) en mijn broertje heeft een jaar borstvoeding gehad en was een kneus tot zijn 6e, met altijd allergische reacties, chronische bronchitis, een bril en buisjes in zijn oren omdat hij altijd oorontsteking had . Ben benieuwd of ik dat ook allemaal had gehad als ik borstvoeding had gekregen .
    jellyrosedinsdag 29 januari 2008 @ 17:01
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:59 schreef Bass-Miss het volgende:

    [..]

    Zie jij het verschil tussen kindjes waarvan de mama foliumzuur heeft geslikt, zalm heeft gegeten of ruwe biefstuk op haar bord had?
    Zie jij mij als kruisridder tekeer gaan tegen vrouwen die geen foliumzuur hebben geslikt?

    Je vergelijkingen slaan echt als een tang op een varken.
    Dagonetdinsdag 29 januari 2008 @ 17:07
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:55 schreef Jarno het volgende:
    Voor Dago dan maar:

    http://en.wikipedia.org/w(...)rison_to_other_milks
    .
    Nietszeggend.
    quote:
    Ik ga me niet registreren.
    quote:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/392766
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8947961
    .
    Geen vergelijking, de ene link is de samenstelling van menselijke melk, de andere link gaat over nucleitiden in menselijke melk, het effect daarvan op het metabolisme van het kind en de constatering dat flesvoeding zonder die nucleitiden dat effect niet heeft. Da's net zoiets als zeggen dat een dieselmotor met brandstof wel gaat rijden en zonder brandstof niet. Hier valt geen conclusie uit te trekken en dat beogen die artikelen dan ook niet.
    quote:
    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002448.htm
    .
    Hejje dat gelezen? Dat zegt alleen maar dat je kinderen niet alleen koemelk moet geven aangezien daar niet genoeg inzit. Niemand zegt ook dat je je baby maar onder de uier (die van de koe dus, niet die van de moeder) moet hangen en dat het dan wel goed komt. Anders hadden ze geen aparte flesvoeding verkocht of wel?
    quote:
    Om eens mee te beginnen.
    Hejje nog meer want dit was niet veel waard.
    Bla_Bla_Bladinsdag 29 januari 2008 @ 17:12
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 16:00 schreef Bass-Miss het volgende:
    Dus het is even belangrijk als de kleur van je kinderwagen?
    Je hebt er gewoon lol aan om mensen het bloed onder de nagels uit te halen he

    Prima wat jij wilt, borstvoeding is het enige juiste en de gezondheid van mijn toekomstige kindje interesseert me geen ruk
    DaviniaHRdinsdag 29 januari 2008 @ 17:21
    He, ik vind het zo jammer dat door BM en Jarno's enthousiasme (zullen we het maar noemen) nu opeens de stemming zodanig omslaat dat BV mss slecht zou zijn voor je kind

    BV is afgestemd op je kind, want vergelijkbare antistoffen, en als moeder en kind niet bij elkaar zijn, dankrijgt het kind alsnog antistoffen, dus das goed.
    KV is ook hartstikke goed, maar bevat geen antistoffen en andere levende cellen.

    Je kan veel over BV zeggen, maar het is absoluut niet slechter van kv.

    Enne Jellyrose, jij bent ook een topwijf! Zo, ik heb gesproken!

    Komt er zometeen een vervolg op dit topic?
    miss_slydinsdag 29 januari 2008 @ 17:24
    quote:
    Op dinsdag 29 januari 2008 17:21 schreef DaviniaHR het volgende:
    He, ik vind het zo jammer dat door BM en Jarno's enthousiasme (zullen we het maar noemen) nu opeens de stemming zodanig omslaat dat BV mss slecht zou zijn voor je kind

    BV is afgestemd op je kind, want vergelijkbare antistoffen, en als moeder en kind niet bij elkaar zijn, dankrijgt het kind alsnog antistoffen, dus das goed.
    KV is ook hartstikke goed, maar bevat geen antistoffen en andere levende cellen.

    Je kan veel over BV zeggen, maar het is absoluut niet slechter van kv.

    Enne Jellyrose, jij bent ook een topwijf! Zo, ik heb gesproken!

    Komt er zometeen een vervolg op dit topic?
    Nee, het is niet slechter, maar door het "enthousiasme" van genoemde users worden vele mensen wel tegen de haren in gestreken en mensen die voor fv kiezen voor reden die zij zelf goed genoeg vinden maar genoemde users niet, heel verkeerd neergezet.

    ik ga never nooit niet zeggen of ik fv of bv ga geven als ik zover ben