abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_56080011
Ik ben voor een cadeautje op zoek naar een goed basis kookboek. Een boek waarin je alle basis dingen kan vinden, van sausjes tot aardappels koken tot pasta maken etc. Je kent het wel, dat dikke vergeelde boek van je moeder wat aan alle kanten uit elkaar valt met overal papiertjes ingestoken. Maar waar ze toch nog even regelmatig in kijkt.

Wie weet een goede titel?

[ Bericht 0% gewijzigd door SterkStaaltje op 16-01-2008 18:51:02 ]
  woensdag 16 januari 2008 @ 18:49:14 #2
97186 Rosbief
Gezond en mals
pi_56080107
Wat zijn sousjes?
Leer werkwoorden vervoegen, vlerk!
pi_56080147
Ik vind zelf "KOOK met Jamie" een zeer goed basisboek. Hier worden verschillende technieken, keukengereedschap, ingredienten, enz uitgelegd. Verder staan er uiteraard ook zeer lekkere gerechten in.

Verder denk ik dat het ook een beetje aan het niveau van degene die het boek gaat gebruiken. Ik weet dat er basisboeken zijn (titel weet ik even niet) waar zelfs uitgelegd wordt hoe je een ei moet koken. Dus ik bedoel maar.
Never argue with an idiot, he will take you down to his level and beat you with experience
pi_56080178
http://www.gottmer.nl/becht/9023010736.htm

Deze is echt ideaal. Wannee kookboek

[ Bericht 5% gewijzigd door Mejoon op 16-01-2008 19:36:35 ]
pi_56080179
quote:
Op woensdag 16 januari 2008 18:49 schreef Rosbief het volgende:
Wat zijn sousjes?
ahum,.,....lange dag zullen we maar zeggen. Het leek al zo raar,....
pi_56080277
Ik heb hier het margriet kookboek (complete basis kookboek) liggen, best prima, alleen veel lekkere recepten staan er niet in, wel hoe je alle groenten ed. klaar moet maken en waar je op moet letten..
  woensdag 16 januari 2008 @ 18:59:31 #7
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_56080337
'De komplete wereld van de kookkunst, Grootmoeders kookboek '

Uitgegeven door Lecturama.
pi_56080385
Ik zag pas bij de Donner een nieuw basiskookboek liggen, een cursus met alle basistechnieken voor klassieke gerechten. Ik weet alleen niet meer hoe het heet. Het had een bruine kaft. Misschien weet iemand de titel toevallig? Dat boek zag er namelijk mooi uit, ik wil het zelf wel graag hebben. Volgens mij was ie ongeveer 23 euro.
Sanity is (not) statistical
pi_56080430
Dat (in mijn geval niet zo) dikke vergeelde kookboek met blaadjes er tussen heb ik inderdaad in de kast staan. Ooit ge-erft van een tante. Het is zo'n jaren 70 kookboek (zo noem ik het altijd maar, met een vrolijke dame met een appeltjes schort op de kaft, en bij de afdeling koek en gebak wordt vermeld dat de huisvrouw het zo fijn vindt om haar gasten zelfgebakken meuk voor te zetten ) en echt alles staat er in, van groentes, tot aan jam maken, gebak, vlees, vis, alles Als ik er nog een had, had ik em met je gedeeld
Zal ik eens kijken wat het ISBN nummer (als ie dat al heeft) is, misschien is ie nog ergens op de kop te tikken (misschien 2e hands).
Come on now, you knew you were lost
But you carried on anyway
Oh come on now, you knew you had no time
But you let the day drift away
pi_56080478
quote:
Op woensdag 16 januari 2008 18:52 schreef Mejoon het volgende:
http://www.gottmer.nl/becht/9023010736.htm

Deze is echt ideaal.
Inderdaad: het standaardwerk
Gelukkig zonder haar
  woensdag 16 januari 2008 @ 19:08:30 #11
71624 pomtiedom
Shadow Soldier
pi_56080569
I mean no harm
pi_56080947
Larousse Gastronomique (beter bestaat niet)
De zilveren lepel (pas sinds vorig jaar vertaald in het Nederlands maar zeer goed en helder boek)
  woensdag 16 januari 2008 @ 19:33:01 #13
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_56081289
Wannee Kookboek
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_56082218
Zo dat gaat hard! Ik ga ze eens opzoeken. Keep on going!
  Licht Ontvlambaar woensdag 16 januari 2008 @ 20:28:20 #15
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_56083034
quote:
Op woensdag 16 januari 2008 19:22 schreef dopa het volgende:
Larousse Gastronomique (beter bestaat niet)
De zilveren lepel (pas sinds vorig jaar vertaald in het Nederlands maar zeer goed en helder boek)
Da's geen basiskookboek


  • Le Cordon Blue
  • Kook Ook
  • You can't start a fire without a spark...
    ♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
    A dirty mind is a joy forever!
    pi_56084325
    quote:
    Op woensdag 16 januari 2008 19:22 schreef dopa het volgende:
    Larousse Gastronomique (beter bestaat niet)
    De zilveren lepel (pas sinds vorig jaar vertaald in het Nederlands maar zeer goed en helder boek)
    Ik zou wat meer basic beginnen... Geldt ook voor degene die het Jamie-boek noemde.

    Wannee lijkt me een goede keus. Blue-band kookboekjes of het Albert Heijn basiskookboek zijn ook wel handig.
      woensdag 16 januari 2008 @ 22:33:35 #17
    3498 Barb
    Graduated Fool
    pi_56087871
    Mijn kookbijbel: Eigentijdse keuken; koken en bakken
    When it goes I feel the crush
    When I rush it hits me
    pi_56089477
    Le Cordon Blue - handboek kooktechnieken
    Vind ik persoonlijk een handig boek.
    Als je echt heel basic wilt, idd wat CF zegt het Albert Heijn basiskookboek pakken.

    Wil je net ff wat anders dan een 'gewoon' standaard kookboek, dan vind ik (persoonlijk) 'de kunst van het koken' van Julia Child erg ideaal. Dat is een fantastisch boek om de klassieke Franse keuken te leren kennen op een eenvoudige manier.
    "De dwaling is de moeder van het inzicht."
    "Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
    "If you think education is expensive, try ignorance"
    LinkedIn profiel
    pi_56090137
    Het Margriet Kookboek

    pi_56090438
    margriet >40 jaar oude vrouwen (mijn moeder heeftem, vandaar)

    ik zou eens bij de Slegte gaan neuzelen daar hebben ze vaak ook goede/leuke boeken staan
    Ja doei.
    pi_56090490
    quote:
    Op woensdag 16 januari 2008 23:41 schreef motorbloempje het volgende:
    margriet >40 jaar oude vrouwen (mijn moeder heeftem, vandaar)

    ik zou eens bij de Slegte gaan neuzelen daar hebben ze vaak ook goede/leuke boeken staan
    Maar het is wel een super goed basis boek waarin van alles wordt uitgelegd en waar echt van alles in staat
    pi_56096917
    Wannee. Is echt hét kookboek.
    pi_56110619
    quote:
    Op woensdag 16 januari 2008 23:32 schreef Sylvana het volgende:
    Het Margriet Kookboek

    [ afbeelding ]
    Heb ik ook, alleen een oudere uitgave, die van mij komt uit 1989
    nooit gebruikt btw
      donderdag 17 januari 2008 @ 19:26:30 #24
    138258 LasTeR
    Run for your life.
    pi_56110715
    We hadden een keer zo'n boek van Blue Band, die was wel goed volgens mij.
    Elk huis z’n kruiswoordraadsels
    Iedereen z'n plaats aan tafel
    Maar ik kom wat later, ik kom wat later
      donderdag 17 januari 2008 @ 23:06:07 #25
    111171 Richie_Rich
    Rich Industries©
    pi_56116564
    Wannee, lijkt me duidelijk
    pi_56116718
    Nou, voor wat TS zoekt lijkt zoiets als het Margriet kookboek me helemaal niet verkeerd hoor .

    Ik gebruik het te pas en te onpas om hele domme dingen die ik niemand durf te vragen op te zoeken . Hoe lang moet een ei om halfzachtgekookt te zijn, welke verhouding aardappels/uien/wortels voor een goede hutspot - dat soort dingen.

    Wat ik ook een fijn boek vind voor gemiddelde braad/kook/bak/stoom/gaarwordt-tijden is dat suffe Blueband boek, "Van Pieper tot Pasta". Aan de recepten heb je eigenlijk niet zoveel, maar ik weet soms gewoon niet hoe lang bepaalde soorten vlees moeten, en om er dan in te gaan prikken vind ik ook zo zonde, en wordt het ook droog van. Daar vind ik dat boek heel erg handig voor, ze zitten meestal spot on.
    pi_56116817
    quote:
    Op woensdag 16 januari 2008 23:43 schreef Sylvana het volgende:

    [..]

    Maar het is wel een super goed basis boek waarin van alles wordt uitgelegd en waar echt van alles in staat
    Eensch is!!

    Het heeft weinig zin om te smalen over 'truttige' boeken en te schermen met extreem hippe (Jamie) of boeken voor echte die-hards (Larousse, Zilveren Lepel).

    Iemand die niet kan koken, moet de Wannee, of de Margriet, of de Blue Band of Albert-heijn beginnersboeken hebben. Daaruit kun je gewoon ordinair leren koken, de rest komt later wel!
      vrijdag 18 januari 2008 @ 11:05:39 #28
    12880 CraZaay
    prettig gestoord
    pi_56124233
    Albert Heijn Basiskookboek is een goede vind ik.
    pi_56124515
    Ik heb een hele goede thuis.

    Kan het zo even niet op internet vinden, maar zal straks eens kijken.

    Hij kostte overigens maar 5 euro bij de witte boekhandel.
    Sappig !!
    pi_56128460
    Dat boekje van BlueBand vind ik super. Staan zo'n beetje alle bereidingswijzen, groenten en vleessoorten in! (y)
    Sweet and innocent...
      vrijdag 18 januari 2008 @ 18:45:21 #31
    121125 Gimmick
    I am vomit vomiting
    pi_56136293
    quote:
    Op donderdag 17 januari 2008 23:15 schreef ColdFeet het volgende:

    [..]

    Eensch is!!

    Het heeft weinig zin om te smalen over 'truttige' boeken en te schermen met extreem hippe (Jamie) of boeken voor echte die-hards (Larousse, Zilveren Lepel).

    Iemand die niet kan koken, moet de Wannee, of de Margriet, of de Blue Band of Albert-heijn beginnersboeken hebben. Daaruit kun je gewoon ordinair leren koken, de rest komt later wel!
    Ik vind de Zilveren Lepel nu niet direct voor die hards. Tenminste, ik heb het boek en zie mezelf niet direct als een die hard. Natuurlijk zijn niet alle gerechten even gemakken, aan een hoop zal ik mij niet wagen. Maar ook een heleboel eenvoudige recepten. Zo staat er keurig uitgelegd hoe je een Italiaans verantwoord zacht (3-4 m), halfzacht (5 m) en hard (8 m) eitje kookt.
    I am a black hole shitting into the void
    pi_56136521
    quote:
    Op vrijdag 18 januari 2008 18:45 schreef Gimmick het volgende:

    [..]

    Ik vind de Zilveren Lepel nu niet direct voor die hards. Tenminste, ik heb het boek en zie mezelf niet direct als een die hard. Natuurlijk zijn niet alle gerechten even gemakken, aan een hoop zal ik mij niet wagen. Maar ook een heleboel eenvoudige recepten. Zo staat er keurig uitgelegd hoe je een Italiaans verantwoord zacht (3-4 m), halfzacht (5 m) en hard (8 m) eitje kookt.
    Heb je wel een klein beetje gelijk in, hoor. Het bevat idd veel basisrecepten. Maar ook best wat lastige.

    Ik zou het niet kado doen aan een absolute beginner, jij wel dan?
    pi_56137654
    Ik zou ook voor Wannee gaan. Goed basiskookboek, tegenwoordig ook wat meer 'moderne' recepten, en heeft een minder truttig imago dan de margriet-boeken (die overigens ook prima zijn). Prijs ligt geloof ik rond de 25 euro

    Die blueband boekjes vind ik echt té simpel, en ook niet echt leuk als kado. De Wannee, daar heb je de rest van je leven wat aan.
    Ik zoek niet, ik vind.
    pi_56139212
    Het Albert Heijn basiskookboek is echt fantastisch, alle basisrecepten staan erin, te beginnen met ardappelen koken en een ei bakken.
    pi_56141358
    Wannee.....onverbiddelijk de beste !

    'Wat heeft er menig vrou, door onverstandig koocken
    Een goede beet vermorst, en alle lust gebroken!'
    pi_56144585
    quote:
    Op vrijdag 18 januari 2008 11:05 schreef CraZaay het volgende:
    Albert Heijn Basiskookboek is een goede vind ik.
    *mee eens.
    pi_56150399
    quote:
    Op woensdag 16 januari 2008 18:44 schreef SterkStaaltje het volgende:
    Ik ben voor een cadeautje op zoek naar een goed basis kookboek. Een boek waarin je alle basis dingen kan vinden, van sausjes tot aardappels koken tot pasta maken etc. Je kent het wel, dat dikke vergeelde boek van je moeder wat aan alle kanten uit elkaar valt met overal papiertjes ingestoken. Maar waar ze toch nog even regelmatig in kijkt.

    Wie weet een goede titel?
    mijn tip culinairs/delicious. Zitten ook allemaal gele papiertjes in.
    Je bent nooit te oud om te leren....toch?
    pi_56151364
    quote:
    Op vrijdag 18 januari 2008 19:35 schreef Wakey het volgende:
    Ik zou ook voor Wannee gaan. Goed basiskookboek, tegenwoordig ook wat meer 'moderne' recepten, en heeft een minder truttig imago dan de margriet-boeken (die overigens ook prima zijn). Prijs ligt geloof ik rond de 25 euro

    Die blueband boekjes vind ik echt té simpel, en ook niet echt leuk als kado. De Wannee, daar heb je de rest van je leven wat aan.
    Het is de Wannee geworden! Vanmiddag het cadeautje geven. Ze zal er vast blij mee zijn! bedankt voor alle reacties!
      zaterdag 19 januari 2008 @ 14:04:47 #40
    56208 Euc-
    Verweg(gistan)
    pi_56152595
    Ik had de Escoffier gegeven, maar het leed is al geschied
    O_o o_O O_O °_O °_° O_°
      zaterdag 19 januari 2008 @ 14:58:47 #41
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_56153773
    ah je hebt al wat gevonden

    maar om nog even terug te komen op het Margriet kookboek, daar is heul niks mis mee.
    Okee, misschien klinkt de naam wat oubollig, maar alles wat een beginnende kok moet weten staat erin.

    Ik heb hier ook de kookboekjes van Croma en Blue Band. Dat zijn vrij dunne boekjes, maar wel heel simpel en duidelijk
    De C1000 brengt ook elk jaar een kookboek uit met de receptenkaartjes van elk jaar. Ook daar staan hele simpele, maar lekkere recepten in.
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_56605217
    Ik woon sinds ongeveer 4 maanden op kamers, en ik
    kan me zeer goed redden met eten koken. Tenminste, met
    eten klaarmaken. Koken doe ik echter niet echt, ik bedoel dus dat
    ik wel elke dag dingen klaarmaak uit pakjes/zakjes/pakken/etc maar dat
    ik zelf niet dingen bedenk om erin te gooien omdat ik het lekker vind

    Nou, een simpele vraag: Wie kent een kookboek ( niet al te duur ) met veel
    simpele of moeilijker gerechten erin, om meer afwisseling te krijgen.

    Want bakken/braden/ovenschotels maken/pasta maken/etc, kan ik wel maar
    ik wil meer kunnen in de keuken.
      vrijdag 8 februari 2008 @ 16:35:32 #43
    95427 Hephaistos.
    ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
    pi_56605239
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 16:34 schreef Matje-1989 het volgende:
    Ik woon sinds ongeveer 4 maanden op kamers, en ik
    kan me zeer goed redden met eten koken. Tenminste, met
    eten klaarmaken. Koken doe ik echter niet echt, ik bedoel dus dat
    ik wel elke dag dingen klaarmaak uit pakjes/zakjes/pakken/etc maar dat
    ik zelf niet dingen bedenk om erin te gooien omdat ik het lekker vind

    Nou, een simpele vraag: Wie kent een kookboek ( niet al te duur ) met veel
    simpele of moeilijker gerechten erin, om meer afwisseling te krijgen.

    Want bakken/braden/ovenschotels maken/pasta maken/etc, kan ik wel maar
    ik wil meer kunnen in de keuken.
    Naar de AH daar ligt momenteel voor 15 euro een heel mooi basiskookboek!
    pi_56605272
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 16:35 schreef SpotlessMind00 het volgende:

    [..]

    Naar de AH daar ligt momenteel voor 15 euro een heel mooi basiskookboek!
    Ja, verdorie!! Daar kom ik net vandaan!
    Zal dinsdag wel even kijken
    pi_56605288
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 16:35 schreef Hephaistos. het volgende:
    Het FOK!-kookboek!
    Kende ik ook niet
    Zal van't weekend even rondneuzen
    pi_56605313
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 16:37 schreef Matje-1989 het volgende:

    [..]

    Ja, verdorie!! Daar kom ik net vandaan!
    Zal dinsdag wel even kijken
    Het heeft spaghetti op de voorkant zo uit mijn hoofd gezegd.
    pi_56605365
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 16:39 schreef SpotlessMind00 het volgende:

    [..]

    Het heeft spaghetti op de voorkant zo uit mijn hoofd gezegd.
    En daar staan verschillende soorten recepten in?
    Dus pasta's / schotels/ etc?
      Donald Duck held vrijdag 8 februari 2008 @ 16:43:05 #49
    46149 __Saviour__
    Superstapelsmoor op Kristel
    pi_56605422
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 16:43 schreef Matje-1989 het volgende:

    [..]

    En daar staan verschillende soorten recepten in?
    Dus pasta's / schotels/ etc?
    Ja het gaat op alfabet. Er staan ook allerlei kookmethoden in. Het is redelijk basic maar je gaat wel van biefstuk met stroganoffsaus van hutspot en appeltaart naar pannenkoeken.
      vrijdag 8 februari 2008 @ 17:00:35 #51
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_56605652
    nog geen maand geleden is daar ook al een topic over geopend
    Goed basis kookboek

    ze zijn inmiddels gemerged

    [ Bericht 25% gewijzigd door Muck op 08-02-2008 19:43:21 ]
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_56615912
    quote:
    Op vrijdag 8 februari 2008 17:00 schreef Muck het volgende:
    nog geen maand geleden is daar ook al een topic over geopend
    Goed basis kookboek

    ze zijn inmiddels gemerged
    Danku, gezien

    Heb even alle berichten voor "mijn" deel gelezen.
    Daar komt de Waneé uit, zal volgende week op
    kookboek-jacht gaan
    pi_57128214
    Ik ben op zoek naar niet zozeer een basis kookboek voor het leren koken, maar een klassiek kookboek. Vandaag bij de boekhandel geweest, maar ik zie door de bomen het bos niet meer en het was het allemaal net niet.

    Liefst een boek met bijv verschillende soorten sauzen (warm/koud), deegrecepten en klassiekers zoals coq au vin, pasta vongole, ceasar salad, souffle, eggs benedict etc etc.
    pi_57129417
    Klassiek moet je Escoiffier hebben.
    Een goed basiskookboek met duidelijke uitleg van veel technieken is 'Le Cordon Blue, Handboek kooktechnieken'.
    anonieme razernist
    pi_57584556
    Ik ben al in het bezit van enkele kookboeken van Jamie Oliver en een paar wokkookboeken en een bqq boek.

    Alleen wat ik nog mis is een makkelijk simpel kookboek waarin gerechten staan met ingredienten die je gewoon in de supermarkt kan halen. Elke keer als ik nu wat maak moet ik weer speciaal langs de toko of andere winkels om wat niet alledaagse ingredienten te halen die je niet gewoon in de supermarkt kan kopen.

    Iemand suggesties voor kookboek met toch bijzondere gerechten maar makkelijk verkrijgbare ingredienten?
      maandag 24 maart 2008 @ 21:28:09 #56
    12880 CraZaay
    prettig gestoord
    pi_57587379
    Willekeurig één van de basiskookboeken in dit topic?
    pi_57587620
    quote:
    Op maandag 24 maart 2008 21:28 schreef CraZaay het volgende:
    Willekeurig één van de basiskookboeken in dit topic?
    't Wannee boek bevalt erg goed en wordt veel uit gekookt.
      maandag 24 maart 2008 @ 21:55:40 #58
    12880 CraZaay
    prettig gestoord
    pi_57588043
    quote:
    Op maandag 24 maart 2008 21:37 schreef SterkStaaltje het volgende:

    [..]

    't Wannee boek bevalt erg goed en wordt veel uit gekookt.
    Ja, die heb ik ook! Klassieker
    pi_57593042
    Ik heb sindskort ook de Wannee en die bevalt idd erg goed
    pi_57595787
    quote:
    Op maandag 3 maart 2008 15:39 schreef n0a het volgende:
    Ik ben op zoek naar niet zozeer een basis kookboek voor het leren koken, maar een klassiek kookboek. Vandaag bij de boekhandel geweest, maar ik zie door de bomen het bos niet meer en het was het allemaal net niet.

    Liefst een boek met bijv verschillende soorten sauzen (warm/koud), deegrecepten en klassiekers zoals coq au vin, pasta vongole, ceasar salad, souffle, eggs benedict etc etc.
    Zoals gezegd is Escoffier gewoon HET boek op dat gebied. Maar die is wel lastig...
    Wellicht ben je ook geholpen met De kunst van het koken van Julia Child.
    Die heb ik zelf en het is een érg mooi kookboek voor de klassieke keuken. Echt super!
    "De dwaling is de moeder van het inzicht."
    "Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
    "If you think education is expensive, try ignorance"
    LinkedIn profiel
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')