Nou, dat kon wel eens meevallen inderdaad. Een schip vol houtsnippers heeft aardig wat energie aan boord. Ongeveer 15 MJ per kg.quote:Op donderdag 20 december 2007 20:33 schreef Kritski het volgende:
[..]
Da's ook zo'n mooie grap hè! In de Zembla docu over 'groene stroom' vertelde een Essent medewerker trots dat men houtschilfers vanuit Canada verscheepte, om er in Nederland 'groene stroom' van op te wekken. Alsof het transport van dat spul niet meer energie kost dan dat het ooit bij verbranding oplevert...![]()
We zijn volledig doorgeslagen.
Als ik de geschiendis goed herinner was nederland ongeveer helemaal boomloos rond het eind van onze gouden eeuw omdat we al het hout toendertijd opgebruikt hebben aan schepen bouwen.quote:Op vrijdag 21 december 2007 01:45 schreef Kees22 het volgende:
Hoe het landschap er uit zag, is nog onderwerp van discussie, voorzover ik weet.
50 jaar geleden is een tamelijk willekeurige norm. Het zou me niks verbazen als dat de tijd was, dat Nederland het minste bos had van alle tijden. Wel intrigerend trouwens, deze vraag.
Jawel hoor, moeten 1 keer in de zoveel tijd bij het UWV langs.quote:Op vrijdag 21 december 2007 09:10 schreef SeLang het volgende:
Toch weer typisch dat de linksen weer mensen willen pesten die iets presteren.
Als je al mobilieit wilt beperken, begin dan met werklozen.
Die hoeven toch nergens naartoe.
Nee, aan totaal energieverbruik... En het ging niet zo zeer om mij, maar om de stelling dat rijken veel meer CO2 uit zouden stoten, waar ik dit voorbeeld voor gebruikte om een onderbouwing van de ander mee uit te lokken, maar die liet het helaas weer gewoon bij de platte stelling.quote:Op vrijdag 21 december 2007 01:28 schreef Kees22 het volgende:
OK, maar als ik me goed herinner relateerde jij je bos aan je auto, en niet aan de cv van jezelf of de buren!
Maar je bent het hoop ik met mij eens dat er 50 jaar geleden nog geen CO2 probleem was...quote:Op vrijdag 21 december 2007 01:45 schreef Kees22 het volgende:
Daar doelde ik op: de bossen die daar op stonden, zijn nog niet lang geleden gekapt. Pakweg 50 jaar geleden.
Dat laatste klopt wel een beetje en het maakt daarmee de norm niet willekeurig: het is nl. 50 jaar geleden dat de eerste nationale boomplantdag werd georganiseerd vanwege de ontbossing.quote:50 jaar geleden is een tamelijk willekeurige norm. Het zou me niks verbazen als dat de tijd was, dat Nederland het minste bos had van alle tijden.
Aldus de wereldvoedselorganisatie wel (3 mio vierkante kilometer meer dan 50 jaar terug). Grofwegquote:Of we wereldwijd aan het bijplanten zijn, vraag ik me af.
Precies daar zie je de idioterie van als een kip zonder kop alleen maar kijken naar CO2...quote:En oerwoud kappen om palmplantages te planten lijkt me toch niet gunstig.
Volgens mij was alles al gezegd over Duyvendak...quote:Ik realiseer me net, dat we wel erg off topic bezig zijn. Maar ik vind het wel een interessante vraag.
Dat kan natuurlijk op de fiets...quote:Op vrijdag 21 december 2007 09:14 schreef LangeTabbetje het volgende:
Jawel hoor, moeten 1 keer in de zoveel tijd bij het UWV langs.
Krijgen we dan dadelijk de onzinnge en niet onderbouwde bewering weer dat een fietser meer co2 uitstoot dan iemand die met de auto gaat.quote:
Even heel simplistisch gesteld is het natuurlijk wel zo dat welvaarten co2 uitsoot met elkaar verbonden zijn. Hoe rijker je bent, hoe meer je conusmeert, en bij alles wat je conumeert zit natuurlijk een co2 uitstoot in. Het is ook niets voor niets zo dat wij als westerlingen per hoofd van de bevolking veel meer co2 uitstoot hebben dan iemand die in een 3e wereld land woont.quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:18 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, aan totaal energieverbruik... En het ging niet zo zeer om mij, maar om de stelling dat rijken veel meer CO2 uit zouden stoten, waar ik dit voorbeeld voor gebruikte om een onderbouwing van de ander mee uit te lokken, maar die liet het helaas weer gewoon bij de platte stelling.
Het UWV ligt altijd op fietsafstand, wat je van werk niet kan zeggen. En als je op een dag alleen maar naar het UWV moet, dan heb je tijd zat voor een fietstocht. Daarnaast zijn er genoeg mensen die voor hun werk overal naartoe moeten.quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:43 schreef LangeTabbetje het volgende:
En rijke mensen kunnen niet op de fiets naar het werk ?
We kunnen beter ophouden met schoppen.quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:51 schreef LangeTabbetje het volgende:
Trouwens wel lekkere symbool politiek. Hoeveel "rijken" zijn er eigenlijk ? Zal het 2% van de bevolking zijn ?
We kunnen beter Jan Modaal op de fiets schoppen.
Over het algemeen wordt gedacht dat er bij de relatie tussen welvaart en uitstoot sprake is van een Kuznets curve.quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Even heel simplistisch gesteld is het natuurlijk wel zo dat welvaarten co2 uitsoot met elkaar verbonden zijn. Hoe rijker je bent, hoe meer je conusmeert, en bij alles wat je conumeert zit natuurlijk een co2 uitstoot in. Het is ook niets voor niets zo dat wij als westerlingen per hoofd van de bevolking veel meer co2 uitstoot hebben dan iemand die in een 3e wereld land woont.
Ik denk dat als iedereen op de wereld 'minimale welvaart' zou hebben (onderdak, voedsel, kleding, medische zorg) er veel meer CO2 uitstoot zou zijn dan nu het geval is. Ik zie 'soberder leven' dan ook niet als een oplossing voor dit probleem aangezien je dit niet van opkomende landen en ontwikkelingslanden kunt verwachten en er netto dus weinig CO2 reductie zal zijn. Het voordeel van technologische oplossingen is dat ze in elk land kunnen worden toegepast en dus een wereldwijd effect kunnen hebben.quote:Zolang we nog fossiele brandstoffen als grootste energiebron gebruiken zal dit zo blijven. Er zal vast wel een optimum te vinden zijn tussen zo groot mogelijk welvaart en co2 uitstoot. De vraag is dan alleen wat vinden we als mensheid tot welvaart behoren en wat niet.
Dat is toch niet helemaal waar. Een rijke die een Lexus hybride koopt stoot minder CO2 uit dan de armere die een oude 323i koopt, uitgaande van een gelijk aantal kilometers (daar staat milieuschade van de hybride tegenover, maar we hebben het nu eenmaal over CO2).quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:50 schreef Basp1 het volgende:
Even heel simplistisch gesteld is het natuurlijk wel zo dat welvaarten co2 uitsoot met elkaar verbonden zijn. Hoe rijker je bent, hoe meer je conusmeert, en bij alles wat je conumeert zit natuurlijk een co2 uitstoot in.
Dat heeft meer te maken met geïndustrialiseerd zijn.quote:Het is ook niets voor niets zo dat wij als westerlingen per hoofd van de bevolking veel meer co2 uitstoot hebben dan iemand die in een 3e wereld land woont.
Als een paal boven water staat dat welvaart alleen maar zal toenemen (soms een stapje terug, maar uiteindelijk een opgaande lijn). We moeten dus komen tot alternatieve brandstoffen. De grap is dat de mensheid altijd een oplossing heeft weten te vinden. De milieuproblematiek van na de tweede wereldoorlog leek ook onoplosbaar. En nu zijn al die extreme problemen gewoon opgelost.quote:De vraag is dan alleen wat vinden we als mensheid tot welvaart behoren en wat niet.
Daarin geef ik je gelijk. Maar dat sobereder leven gaat vanzelf gebeuren als fossielle brandstoffen subtianteel duurder worden. Dat zien we nu al gebeuren met de olie.quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:56 schreef Monolith het volgende:
Ik denk dat als iedereen op de wereld 'minimale welvaart' zou hebben (onderdak, voedsel, kleding, medische zorg) er veel meer CO2 uitstoot zou zijn dan nu het geval is. Ik zie 'soberder leven' dan ook niet als een oplossing voor dit probleem aangezien je dit niet van opkomende landen en ontwikkelingslanden kunt verwachten en er netto dus weinig CO2 reductie zal zijn. Het voordeel van technologische oplossingen is dat ze in elk land kunnen worden toegepast en dus een wereldwijd effect kunnen hebben.
Het lijkt mij sterk dat er mensen zijn die niet bij de UWV in de regio moeten komen, maar zeg 100 km verderop...quote:Op vrijdag 21 december 2007 10:58 schreef LangeTabbetje het volgende:
Dat is ook niet helemaal meer waar.
Ik woonde vroeger in Hilversum, het UWV voor gooi en eemland (incl. Amersfoort) zit in Almere. Is toch niet echt dichtbij te noemen of wel ?quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:05 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het lijkt mij sterk dat er mensen zijn die niet bij de UWV in de regio moeten komen, maar zeg 100 km verderop...
Misschien dat jij het te ver vindt, maar dat het realistisch te fietsen is, is een feit.
Automatisch. Immers, als fossiele brandstof te duur wordt is het economisch interessant om een alternatief te ontwikkelen.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:05 schreef Basp1 het volgende:
Maar die technologische ontwikkelingen komen die automatisch of moeten die door overheids ingrijpen gerealiseerd worden.
quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:05 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ik stel eigenlijk voor, dat jong en oud, rijk en arm, rechts en links, wat zuiniger op het milieu worden.
Amersfoort-Almere is 45 km. Twee uur fietsen heen, twee uur terug en dan hoef je echt niet te trappen alsof je leven er vanaf hangt.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:07 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ik woonde vroeger in Hilversum, het UWV voor gooi en eemland (incl. Amersfoort) zit in Almere. Is toch niet echt dichtbij te noemen of wel ?
Ervan uitgaand bij hetzelfde aantal kilometer, dat is een leuk uitgangs punt. Maar zoals we al gezien hebben gaat de rijke westerling een stuk vaker op vakantie dan de arme westerling. Ik beschouw mezelf ook als een rijke westerling en ben van de ene kant heel blij dat het mogelijk is, maar van de ander kant vind ik het eigenlijk van de ratten besnuffeld dat ik zoveel op vakantie ga. Dan hebben we het nu alleen over kilometers maken. Maar dan gaan we eens kijken naar wat een gemiddeld rijk person nog meer consumeerd. Vroegah werden dingen nog gebruikt totdat ze helemaal kapot waren tegenwoordig wordt de TV al weg gedaan als er een nieuw type uit is. Ook in dit consumentisme zit een CO2 uitstoot.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:03 schreef DS4 het volgende:
Dat is toch niet helemaal waar. Een rijke die een Lexus hybride koopt stoot minder CO2 uit dan de armere die een oude 323i koopt, uitgaande van een gelijk aantal kilometers (daar staat milieuschade van de hybride tegenover, maar we hebben het nu eenmaal over CO2).
Maar hoeveel CO2 kost het om 2 kilo aardappelen per week te verbouwen en de frituren, en hoeveel CO2 kost het om die excuise wijn uit californie, de oesters uit frankrijk, de verse bamboe uit china, de kaviaar uit rusland en noem alle lekkernijen uit de heel wereld maar op.quote:Dat rijken meer eten is ook niet waar (laat ik het zo zeggen: als ik de vrouwen uit mijn omgeving vergelijk met vrouwen uit een volksbuurt dan vermoed is dat er gemiddeld minimaal het dubbele wordt gegeten door die vrouwen).
Als we het globaal bekijken is het heel groot want de ontwikkelings landen stoten per hoofd van de bevolking bijna niets uit, en wij hier in nederland een heel veel. Als we het per land bekijken ben ik ook wel benieuwd naar de cijfers.quote:Vooralsnog zie ik geen onderbouwing van de stelling dat rijken meer zouden uitstoten. Het zou interessant zijn om daar cijfermateriaal over te hebben, want ik denk dat het verschil wel eens erg klein kan zijn.
zie mij posting hierboven ergensquote:Als een paal boven water staat dat welvaart alleen maar zal toenemen (soms een stapje terug, maar uiteindelijk een opgaande lijn). We moeten dus komen tot alternatieve brandstoffen. De grap is dat de mensheid altijd een oplossing heeft weten te vinden. De milieuproblematiek van na de tweede wereldoorlog leek ook onoplosbaar. En nu zijn al die extreme problemen gewoon opgelost.
Ja maar er zijn nog wel ruime voorraden fossiele brandstoffen uit veel minder schone fossiele bronnen zoals teerzanden waarop men over zou kunnen stappen als de prijs blijft stijgen.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:05 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Daarin geef ik je gelijk. Maar dat sobereder leven gaat vanzelf gebeuren als fossielle brandstoffen subtianteel duurder worden. Dat zien we nu al gebeuren met de olie.
Je ziet toch wel degelijk ontwikkelingen die zonder overheidssteun tot stand komen. Sterker nog, een tijdje geleden las ik nog een artikel van een hoogleraar aan de TU Delft die stelde dat de rompslomp m.b.t. subsidies zo beroerd was dat er nauwelijks voordeel uit werd gehaald en dat de echte innovaties toch wel zonder subsidies tot stand kwamen. Bij toegepaste wetenschap is het sowieso makkelijker om er rendement uit te halen dan bij fundamentele wetenschap.quote:Maar die technologische ontwikkelingen komen die automatisch of moeten die door overheids ingrijpen gerealiseerd worden. Ik vind dat we als westerse wereld een morele verplichting hebben om deze te ontwikkelen. Wij hebben onze welvaartsgroei voornamelijk te danken gehad aan de goedkope fossiele brandstoffen, is het dan zo veel gevraagd dat we als westerse landen flink door ontwikkelen aan duurzame energie bronnen. Of moeten we toch alleen maar naar het geschreeuw van de kapitalisten over de korte termijn winsten blijven luisteren.
Dat eerste is an sich een onrendable activiteit, maar dat laatste zeker niet.quote:In de jaren 60 was er een space race, waarom kan er nu niet een sustainable race komen.
Lees de OP nog eens een keer door. Het gaat om de kleine groep rijken in Nederland, vs. de rest. En die kleine groep rijken gaat helemaal niet zo veel meer op vakantie. Meer een andere bestemming...quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:17 schreef Basp1 het volgende:
Ik beschouw mezelf ook als een rijke westerling
Ikzelf ben recent overgegaan van een CRT naar een LCD omdat de CRT stuk was. Ik zie dat juist meer bij "rijken", waar juist de middenklasse en ook daaronder steeds nieuwe speeltjes heeft. Zie b.v. de mobiele telefoon. Hoe minder geld iemand heeft, hoe vaker deze wisselt van mobieltje. En de rijken. Die hebben vaak de 6310i nog steeds.quote:Vroegah werden dingen nog gebruikt totdat ze helemaal kapot waren tegenwoordig wordt de TV al weg gedaan als er een nieuw type uit is. Ook in dit consumentisme zit een CO2 uitstoot.
Als we Marianne Thieme moeten geloven is vooral het vlees een probleem. En laat de armere nu in verhouding meer vlees en minder groente eten dan de rijkere.quote:Maar hoeveel CO2 kost het om 2 kilo aardappelen per week te verbouwen en de frituren,
Het vlees bij de Appie komt ook deels uit Argentinië (althans, dat zie je op de verpakking staan). Wijn uit Chili staat ook gewoon bij de Gall en Gall. Op een tante van mij na ken ik werkelijk niemand die zich kapot eet aan Oesters en ook kaviaar (Iran, maar ook gewoon gekweekt te verkrijgen uit Frankrijk/Italië) gaat er niet in de vele kilo's doorheen.quote:en hoeveel CO2 kost het om die excuise wijn uit californie, de oesters uit frankrijk, de verse bamboe uit china, de kaviaar uit rusland en noem alle lekkernijen uit de heel wereld maar op.
Maar daar hadden we het niet over.quote:Als we het globaal bekijken
Het zou ook gewoon aan Al "do as I say, don't do as I do" Gore kunnen liggen...quote:En als we de cijfers moeten geloven hoeveel al gore voor zijn werk uitstoot is het toch wel bewezen dat een rijk person een stuk meer uitstoot dan een gemiddelde westerling.
Met deze redenatie kan iedereen (dus ook werkenden, en rijken) met de fiets naar het werkquote:Op vrijdag 21 december 2007 11:09 schreef DS4 het volgende:
[..]
Amersfoort-Almere is 45 km. Twee uur fietsen heen, twee uur terug en dan hoef je echt niet te trappen alsof je leven er vanaf hangt.
Fietsafstand dus.
Ware het niet dat de EROEI van teerzanden nog steds niet zo hoog ligt. De huidige productie capacteit is nog lang niet voldoende om de terugval in de productie van conventionele bronnen op te vangen.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:31 schreef Monolith het volgende:
Ja maar er zijn nog wel ruime voorraden fossiele brandstoffen uit veel minder schone fossiele bronnen zoals teerzanden waarop men over zou kunnen stappen als de prijs blijft stijgen.
Gellukig zien we ook wel ontwikkeling die zonder overheidssteun tot stand komen. Anders zou de hele wereld net zoals de VS op biofuels die een EROEI hebben van 1.2 gaan rijden. Behalve als die biofuels uit brazilie komen , maar als we mais gaan gebruiken voor biofuels kunnen we beter gewoon meteen stoppen met deze ontwikkeling.quote:Je ziet toch wel degelijk ontwikkelingen die zonder overheidssteun tot stand komen. Sterker nog, een tijdje geleden las ik nog een artikel van een hoogleraar aan de TU Delft die stelde dat de rompslomp m.b.t. subsidies zo beroerd was dat er nauwelijks voordeel uit werd gehaald en dat de echte innovaties toch wel zonder subsidies tot stand kwamen. Bij toegepaste wetenschap is het sowieso makkelijker om er rendement uit te halen dan bij fundamentele wetenschap.
Dat eerst een onrendabele activiteit? Waarom zijn ze dan nu bezig om ruimtevluchten voor particulieren te commercialiseren. De markt is blij dat de overheid een stuk technologie ontwikkeld heeft en ziet er nu pas commerciele mogelijkheden in.quote:Dat eerste is an sich een onrendable activiteit, maar dat laatste zeker niet.
Nee. Ten eerste woon ik op 100 km van mijn werk. Ten tweede heb ik op een dag zoveel te doen dat 8 uur reistijd heen en terug veel te veel is.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:50 schreef LangeTabbetje het volgende:
Met deze redenatie kan iedereen (dus ook werkenden, en rijken) met de fiets naar het werk
Ga dan dichterbij je werk wonen ?quote:Op vrijdag 21 december 2007 12:18 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee. Ten eerste woon ik op 100 km van mijn werk. Ten tweede heb ik op een dag zoveel te doen dat 8 uur reistijd heen en terug veel te veel is.
Van de OP en het groenlinks plan waren we al zover van afgedwaald. Die andere en vaak verdere bestemmingen van rijke mensen hebben natuurlijk wel een grotere co2 uitstoot tot gevolg.quote:Op vrijdag 21 december 2007 11:34 schreef DS4 het volgende:
Lees de OP nog eens een keer door. Het gaat om de kleine groep rijken in Nederland, vs. de rest. En die kleine groep rijken gaat helemaal niet zo veel meer op vakantie. Meer een andere bestemming...
Ik heb een 3410, en ook maar gekregen omdat ander mensen het noodzakelijk vonden dat ik mobiel bereikbaar ben. Dat vervangen van consumenten goederen dat wordt mooi door de reclame gepromoot dat je toch niet voor de dag kan komen met oude zooi. Ik zie nog geen bedrijf zeggen dat je lang met hun spullen moet doen.quote:Ikzelf ben recent overgegaan van een CRT naar een LCD omdat de CRT stuk was. Ik zie dat juist meer bij "rijken", waar juist de middenklasse en ook daaronder steeds nieuwe speeltjes heeft. Zie b.v. de mobiele telefoon. Hoe minder geld iemand heeft, hoe vaker deze wisselt van mobieltje. En de rijken. Die hebben vaak de 6310i nog steeds.
Dat is het moeilijke in deze discussies, niet alles is goed te kwanitficeren. Hoeveel co2 uitsoot zou ik wel niet per toestaanslag kosten.quote:Als we Marianne Thieme moeten geloven is vooral het vlees een probleem. En laat de armere nu in verhouding meer vlees en minder groente eten dan de rijkere.
Niet dat Marianne Thieme gelijk heeft, maar ze heeft ook niet helemaal ongelijk.
Het lastige is dat mijn vrouw elders werkt en wij zo'n beetje middenin wonen.quote:Op vrijdag 21 december 2007 12:25 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ga dan dichterbij je werk wonen ?
Ander werk zoeken ?quote:Op vrijdag 21 december 2007 12:55 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het lastige is dat mijn vrouw elders werkt en wij zo'n beetje middenin wonen.
Want?quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |