kaasplankje | dinsdag 18 december 2007 @ 07:30 |
Hoi allen, ik heb een nieuwe vlam en ze eet geen vlees of vis. Ze komt overmorgen langs (ik kan haast niet wachten; de vonken vliegen eraf als we samenzijn). ![]() Ik sta graag in de keuken in potten & pannen te roeren enzo en ben vooral thuis in de Italiaanse/Franse keuken, maar vegetarisch koken doe ik niet zovaak. Ik zit nu iets lekkers te bedenken om voor haar te maken, maar het ontbreekt me vooralsnog aan inspiratie.. Hebben jullie mss een paar tips of receptjes (niet al te ingewikkeld) om me een beetje op gang te helpen? ![]() | |
Bob-B | dinsdag 18 december 2007 @ 07:32 |
Hopelijk lust ze ook geen kaas ![]() | |
Quinazoline | dinsdag 18 december 2007 @ 07:32 |
Hartige taart met salade Of zelf pizza maken | |
Curri | dinsdag 18 december 2007 @ 08:05 |
er zijn genoeg pasta's en lasagna's zonder vlees en vis ![]() | |
Croga | dinsdag 18 december 2007 @ 08:11 |
Juist de Italiaanse keuken leent zich perfect voor vegetarisch koken.... Tomaten met Mozarella en Basilicum. Vegetarische pasta Hartige taart Paddestoelen salade En dat voor een culinair leek en non-kok ![]() | |
Daeron | dinsdag 18 december 2007 @ 08:20 |
In principe kun je gewoon hetzelfde koken, ik moet ook altijd een vegetarisch pannetje maken voor een vegetarische huisgenoot. Gewoon vegetarisch gehakt of vegetarisch roerbakvlees halen. En verder kan je altijd nog gewoon de vegetarische afdeling van de buurtsuper checken, ligt genoeg. | |
JaZekerZ | dinsdag 18 december 2007 @ 08:50 |
quote:Mijn ex is ook vegetarisch, ik ken je probleem. Maar je kunt bijv tortillas maken.. met een standaard macaroni groente-pakket, creme fraiche, mexicaanse kruiden, (gele) rijst en de gebruikelijke sausjes (guatamala, chili en miss creme fraiche) Pakket bakken, creme fraiche er na een paar minuten bij, knoflook, kruiden in de tortillas scheppen en oprollen kaas erover 10 minz in de oven Je kunt hier ook salade bij doen nog, maar dan zit je echt plofvol serveren met een lekkere tequila ![]() | |
BOKA | dinsdag 18 december 2007 @ 09:13 |
quote: ![]() ![]() | |
Trusten | dinsdag 18 december 2007 @ 09:19 |
quote:Ik moest lachen ![]() Hij bedoeld vast: ![]() | |
jpg97 | dinsdag 18 december 2007 @ 09:22 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
Orionalt | dinsdag 18 december 2007 @ 09:24 |
quote:Ben al 6,5 jaar samen met mijn vriendin, ik ben vegetarier zij niet. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als de vegetarier geen 'wereldverbeteraar' of 'verlosser' achtige gedragingen gaat vertonen zoals sommige van hun 'goedheid overtuigde' zelf uitgeroepen verkondigers van het 'vegetarische geloof' doen. Als mensen mijn keuze respecteren zal je mij ook niet horen klagen over hun keuze. Ontopic: Let er wel op, dat ondanks dat veeeeeel vegetariers er bewust -niet- op letten of het gewoon niet weten; Standaard kaas is niet vegetarisch In kaas wordt stremsel gebruikt, wat in nl normaliter afkomstig is van de leb maag van lammeren. Er zijn echter ook kazen met microbieel stremsel beschikbaar. Een simpel overzicht vindt je zo in google. (bastiaansen bijv.). Zou lullig zijn als jij een mega gerecht in elkaar gooit en er kaas bij gebruikt en je date vervolgens binnenkomt en zeg "ehh.. vegetarische kaas?" en daar ging je romantische dinee voor 2 ![]() | |
Syrena | dinsdag 18 december 2007 @ 09:26 |
Deez! ![]() ![]() http://www.pinkbullets.nl(...)vegetarische_lasagna ![]() | |
Trusten | dinsdag 18 december 2007 @ 09:27 |
quote:De groene koe is de lekkerste vegetarische kaas ![]() | |
JaZekerZ | dinsdag 18 december 2007 @ 09:27 |
quote: ![]() die ja ! probeer ook een keer behulpzaam te zijn enzo ![]() | |
HostiMeister | dinsdag 18 december 2007 @ 09:28 |
Damn, ik ken je issue, ik vind het heel leuk om te koken, maar elk gerecht wat ik maak daar gooi ik vlees in (want vlees= ![]() | |
m0ridin | dinsdag 18 december 2007 @ 09:30 |
Op zich kun je best aardig met vleesvervangers werken hoor... Stukjes Des en dat soort spul door schotels heenwerken. De smaak van vleesvervangers is niet je van het nee, maar als je goed met kruiden en dingen werkt is het prima te doen. Ken het probleem, heb zelf een vegetarische vriendin maar gelukkig kan ik mijn stukjes vlees blijven eten en is dat ook nooit een punt geweest. Het is alleen wat extra afwas ![]() | |
Trusten | dinsdag 18 december 2007 @ 09:33 |
quote:Je bent vegetarisch of je bent het niet... Een vegetariër eet geen producten die zijn verkregen door het doden van dieren dus ook geen dierlijk stremsel en gelatine. Als je om praktische redenen toch nog gelatine en dierlijk stremsel blijft eten vraag ik me toch af waarom je jezelf vegetarisch noemt als je er niet consequent in bent.. Maar goed, das een hele andere discussie ![]() | |
HostiMeister | dinsdag 18 december 2007 @ 09:36 |
quote:Ja inderdaad, die discussie draagt nog steeds niet mee aan het feit dat ze geen vlees eet... Dus die hele definitie van vegatariër kan me aan mijn reet roesten. ![]() | |
Trusten | dinsdag 18 december 2007 @ 09:39 |
quote:Klopt maar wat is dan de reden dat ze geen vlees eet? Als ze het zielig vind voor de dieren e.d. werkt ze daar dus door het eten van dierlijk stremsel en gelatine nog steeds aan mee ![]() Maar is haar keuze hoor. Ik ben geen vegetariër, zou het het liefste wel zijn maar vooral om praktische redenen (en het is gewoon lekker) eet ik wel af en toe vlees... | |
m0ridin | dinsdag 18 december 2007 @ 09:39 |
quote:Mjah, what's in a name. Denk dat een groot deel de precieze definitie van vegetarier niet weet. Wordt toch meestal gezien als niet-vlees-eter en dan heb je ook nog degenen die niet zozeer een probleem hebben met vlees eten an sich maar meer met de bio-industrie. Maar aaaaaaaanywayz, ik hou van vlees! Moet wel zeggen dat ik wat vaker biologisch vlees koop. Maar ook dat ik het geen probleem vind om zo af en toe een maaltijd zonder vlees te eten en dat ook dat best lekker kan zijn af en toe. | |
HostiMeister | dinsdag 18 december 2007 @ 09:41 |
quote:Geen idee... volgens mij houdt ze niet van vlees ofzo... Ik bemoei me er niet mee, haar keuze, ik eet wel een extra biefstukkie om het te compenseren. Zal het haar eens vragen... | |
Trusten | dinsdag 18 december 2007 @ 09:42 |
quote: ![]() Maar om nog even ontopic te komen: Wat hier een best geslaagd recept is is vegetarische bami met rijst (klinkt een beetje raar ja ![]() 1 zakje mix voor Bami Speciaal 300 gram zilvervlies rijst vegetarische sateballetjes van de AH(eigen merk) klein bami pakket(tauge, kool, pepertje, tomaatje) Water koken en rijst volgens gebruiksaanwijzing klaar maken. Mix voor bami speciaal 10 min. laten wellen in heet water. Olie in een wok verwarmen. Daar het bami pakket bij en lekker laten "slinken" op een laag vuur. Peper en tomaat klein snijden en toevoegen. Na 10 min. de bamimix erbij en de vegetarische balletjes. Goed omscheppen. Rijst afgieten en rijst erbij. Goed omscheppen ![]() Of vegetarische lasagne? [ Bericht 28% gewijzigd door Trusten op 18-12-2007 09:50:37 ] | |
mariskasl | dinsdag 18 december 2007 @ 10:18 |
quote:Quacamole | |
KaheemSaid | dinsdag 18 december 2007 @ 10:19 |
Gewoon 2 maaltijden klaar maken! Je gaat toch geen vegentarische rotzooi eten? | |
jpg97 | dinsdag 18 december 2007 @ 10:23 |
quote:Bedoelde u: guacamole | |
JaZekerZ | dinsdag 18 december 2007 @ 10:24 |
quote:kwakkamolen die en niets anders | |
Muck | dinsdag 18 december 2007 @ 10:24 |
Even opgeruimd. en TS, we hebben een vrij uitgebreide search ![]() binnen een paar seconden had ik 77 vegetariër topics gevonden waaronder deze: [Centraal] Vegetarisch eten deel 5 Vegatarisch met een vleugje romantiek Vegetariers te gast.. wat moet ik maken ? Veganisten hier verzamelen! (okee, veganistisch, maar ook vast recepten te vinden) en verder kun je vast zelf de search wel gebruiken toch? ![]() | |
DarkShine | dinsdag 18 december 2007 @ 11:29 |
Zonder vlees zou ik persoonlijk niet meer kunnen, heerlijk! Maar er zijn genoeg lekkere dingen zonder vis, en die zijn ook al eerder genoemd in dit topic. | |
Sala-adin | dinsdag 18 december 2007 @ 11:57 |
Maak gewoon iets met falafel ofzo | |
Muck | dinsdag 18 december 2007 @ 12:02 |
oh ja, mooie gelegenheid om even met het FOK!-kookboek te spammen ![]() daar staat ook een heel hoofdstuk met alleen maar vegetarische gerechten in ![]() | |
DroogDok | dinsdag 18 december 2007 @ 13:00 |
-edit- [ Bericht 90% gewijzigd door Muck op 18-12-2007 13:03:40 (Onzin is bij de buren op 49) ] | |
David | dinsdag 18 december 2007 @ 14:21 |
Zo moeilijk lijkt het me toch niet om vegetarisch te koken? Heel veel mediterrane gerechten kun je perfect zonder vlees te bereiden. Super lekkere dingen. Daarnaast zijn er tegenwoordig heel veel vleesvervangers die best wel ok smaken. Daarbij is het goed het voor het milieu en je lichaam om niet te vaak vlees te eten (om over dierenleed maar niet te beginnen). Op zich kun je dit dus als een gelegenheid zien om wat nieuwe kook en eetmethoden aan te leren, TS ![]() | |
Steven184 | dinsdag 18 december 2007 @ 15:56 |
Heerlijk is ook het Marrokaanse gerecht van Rudolph van Veen uit the Taste of Life: Eieren op een groentjebedje Erg lekker. | |
EricT | dinsdag 18 december 2007 @ 20:08 |
-edit- [ Bericht 94% gewijzigd door Muck op 19-12-2007 13:15:54 (doe normaal) ] | |
kaasplankje | woensdag 19 december 2007 @ 07:55 |
Eeeee nog bedankt voor de tips iig; ik heb er zeker iets aan! ![]() Ben zelf even in mijn eigen boekenkast gedoken en idd: waar maak ik me toch druk om.. ![]() Caprese, Salades met geitenkaas & noten oid; allemaal goed. Ik had dit weekend een "salade du chevre chaud" voor haar gemaakt; met roasted walnoten en een honigdressing, die viel goed in de smaak. ![]() we houden het simpel vanavond, ik heb geen zin om een uur in de keuken te staan; we hebben wel wat beters te doen.. ![]() ![]() Ik vind trouwens: hoe simpeler hoe beter; koken = de kunst van het weglaten; verse lekkere ingrediënten moeten zorgen voor de smaak. Koken uit een zakje is uit den boze; groenten snijden en dressings/kruidenmengen doe ik lekker zelf wel. ![]() Wat ik zou kunnen doen: (uiteindelijke keuze wordt in de winkel gemaakt) Vooraf: Insalata di Campo (gemengde veldsla) -gemengde sla (veldsla/bladsla/rucola) -wat gebrande noten -balsamico-azijn -olijfolie -citroen(sap) -truffelpecorino of verse parmezaan geschaafd (garneren) -peper & zeezout uit de molen erbij: broodjes uit de oven met provencaalse kruiden en olijfolie bestrooid Daarna: Pasta (tagliatelle of fettuccine) met gorgonzolasaus & pesto -pasta -150 gram gorgonzola -1.5 dl melk -kwak room 75/100g -puntje boter 25g -verse pesto (garneren of door de kaassaus) -verse parmezaan (garneren) -verse basilicum (garneren) -peper & zeezout uit de molen edit: oja, nog ff dit; vegaburgers en andere vleesvervangers zijn vaak niet te vreten vind ik; doe het goed of helemaal niet als je 't mij vraagt.. Ook koken/eten uit 2 verscillende potjes gaan we liever niet doen; eten is een romantische & erotische beleving en dient uit dezelfde pan te gebeuren.. [ Bericht 4% gewijzigd door kaasplankje op 19-12-2007 08:28:43 ] | |
motorbloempje | woensdag 19 december 2007 @ 09:00 |
als je vegetarisch bent, ben je zelf een plantje/kropje sla.. als je geen vlees eet, ben je vegetariër ![]() ![]() maarreh.. genoet te bedenken, zoals spinazie-lasagna ![]() | |
Croga | woensdag 19 december 2007 @ 11:03 |
quote: ![]() Zelf ben ik geen vegetarier. Mijn broer wel. Uit ervaring kan ik zeggen: Er is meer dan genoeg echt lekker vegetarisch eten. Daarvoor hoef je echt niet krampachtig te proberen aan een oude eetsteil vast te houden door simpelweg vlees te vervangen door iets anders. De gerechten die je neerzet klinken op zijn minst indrukwekkend. Ikzelf zou geen gorgonzola saus kunnen eten (voor mij echt te sterk) maar het ziet er absoluut goed uit. Ik weet niet hoe ver ze gaat in haar vegetarisme maar als ze wel vis/zeefruit eet dan is de stap naar een tagliatelle a la mare (met garnalen, mosselen, surimi/krab) ook snel gemaakt. Met een lichte kaassaus is dat heerlijk. | |
kaasplankje | donderdag 20 december 2007 @ 09:05 |
Thanx Croga! ![]() Ik heb gisteren precies gemaakt zoals hierboven beschreven, dacht er op het laatste moment aan om nog wat bospaddo's aan de pasta toe te voegen omdat ik dacht dat deze te kaal zou zijn. Heb ze uiteindelijk toch zonder paddo's gemaakt en het was zeer goed. ![]() Wat betreft die Gorgonzola: Ik had Gorgonzola "Dolce" gehaald bij de Italiaan. Die is wat minder heftig dan de "Piccante". Bovendien, als je een blauwaderkaas smelt en in een saus verwerkt, zal de smaak nooit zo heftig zijn dan wanneer je hem zo eet; de kracht gaat er een beetje af. Je moet altijd wel voorzichtig zijn met kaassaus opscheppen dat je niet teveel serveert, het is erg machtig. | |
flixywixy | donderdag 20 december 2007 @ 15:30 |
Een vegetarische moussaka met linzen is ook echt heerlijk! | |
LeeHarveyOswald | donderdag 20 december 2007 @ 16:28 |
quote:Ik zou het vlees niet vervangen, maar weg laten. vleesvervangers smaken naar uitgebakken schoenzool met panneermeel. | |
JailBait.zip | vrijdag 21 december 2007 @ 10:59 |
quote:Toch wel? Alleen als het een veganist zou zijn is het een probleem. Dat is ook dat je geen kaas, eieren en die dingen eet. Vegetariër is enkel vlees toch? En ik kan me niet voor stellen dat er in kaas vlees ofzo zit ![]() | |
Trusten | vrijdag 21 december 2007 @ 11:06 |
quote:Nee, voor kaas word dierlijk stremsel gebruikt -> kalfsmaag -> dood kalf -> niet vegetarisch. Omdat het kalf voor het verkrijgen van het stremsel geslacht moet worden, eten veel vegetariërs geen kaas waarin dierlijk stremsel is verwerkt "Stremsel is een oplossing die spijsverteringsenzymen bevat, afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Het is een bijproduct van de kalverslachterij. Stremsel is een oplossing die spijsverteringsenzymen bevat, afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Het is een bijproduct van de kalverslachterij" Zelfde geld voor gelatine -> botten -> dood dier -> niet vegetarisch "De gelatine wordt gewonnen door huiden en beenderen van vooral varkens en koeien na hydrolyse langdurig te laten trekken in heet water. Net zoals bij het trekken van een bouillon lossen de oplosbare bestanddelen op. Vervolgens wordt het resultaat ingedikt en gedroogd." Kortom: Een vegetariër eet geen producten die zijn verkregen door het doden van dieren BIj veganisme word op geen enkele wijze gebruik gemaakt wordt van dieren Het kan natuurlijk dat je om praktische redenen wel dierlijk stremsel eet....(maar ja, dat is half werk...vind ik) [ Bericht 19% gewijzigd door Trusten op 21-12-2007 11:11:41 ] | |
Weird- | vrijdag 21 december 2007 @ 11:08 |
quote:http://nl.wikipedia.org/wiki/Stremsel | |
JailBait.zip | vrijdag 21 december 2007 @ 11:22 |
quote:Wouw, das duidelijk ![]() Niw, ik geloof dat de meeste vegetariers het wel eten. Tenminste; wel de gene die ik ken in mijn directe omgeving) Misschien wel zoals je al zei uit onpractische redenen, maar ik geloof dat hun eens zeiden dat vegetaries enkel geen vlees eten en veganiten ook geen gelatine e.d. | |
Trusten | vrijdag 21 december 2007 @ 11:25 |
quote:Ja, ik begrijp gewoon niet dat je je niet ergens in verdiept voordat je het beestje een naam geeft. Je kan best geen vlees eten hoor (dan ben je gewoon geen vlees-eter ![]() | |
OFfSprngr | zaterdag 22 december 2007 @ 13:18 |
quote:Mwah, voor het stremsel voor kaas wordt een dier niet direct vermoord (gezien het een bij product is), voor een stuk vlees wel. Gelatine hetzelfde verhaal, maar dat spul is zo overbodig en voedingswaardeloos dat het compleet overbodig is, met kaas kun je juist in super veel richtingen kwa eten bereiden, daarnaast is veggie kaas slecht te krijgen en eten genoeg vegetariërs gewoon vis terwijl zeeën ook leeg worden gevist etc. | |
kaasplankje | zaterdag 22 december 2007 @ 14:28 |
Tja Trusten, ik heb daar ook een beetje bedenkingen bij; waarom zou iemand zich pas vegetariër mogen noemen als hij/zij dat in de meest extreme vorm praktiseert?? Een vriend van me is ook een vegetariër, maar als hij gaat eten bij gasten eet hij gewoon wat de pot schaft omdat hij anderen niet tot last wil zijn... | |
W1ZZ | zaterdag 22 december 2007 @ 23:46 |
Dan is 'ie geen vegetariër, dan is hij iemand die bijna nooit vlees eet. Vegetariër zijn is een principekwestie, niet iets praktisch ofzo. | |
kaasplankje | zondag 23 december 2007 @ 07:52 |
wát een gelul! hangt er maar net vanaf welke invulling je aan dat principe geeft.. | |
Muck | zondag 23 december 2007 @ 08:17 |
Nogmaals: de discussie over wel/geen vegetarier gaan we hier niet (voor de 600e keer) voeren. TS vraagt om recepten die hij zijn nieuwe lief voor kan zetten, niet of ze vegetarier is of niet. Die discussie gaan jullie maar in het vega-topic voeren. | |
OFfSprngr | zondag 23 december 2007 @ 13:28 |
Vraag iig hoe ver ze gaat ivm kaas en vis bijvoorbeeld, dat zijn toch wel de 2 grootste vervangers voor vlees (en ja, beide zijn EIGENLIJK niet vegetarisch maar het wordt wel door genoeg mensen gegeten). Ik heb nu sinds 2 maanden 3x vlees gegeten hier op vakantie in Spanje omdat sommige restaurants gewoonweg geen vegetarische maaltijden hebben, maar daarvan was het maar 1x echt lekker, de rest van de tijd vond ik het gewoon zonde, of je me daarom samen met mn kaas consumptie geen vegetariër wilt noemen, mij best, maar we hebben alsnog het zelfde doel voor ogen. | |
UZN | maandag 24 december 2007 @ 18:59 |
Na de gematigde moslim hebben we nu ook de gematigde vegetarier ![]() | |
Muck | maandag 24 december 2007 @ 19:17 |
na meerdere malen gewoorschuwd te hebben, gaat dit topic op slot. TS heeft een aantal recepten gehad en anders kan ie er zat vinden in de gegeven linkjes. de vegetariër wel/of niet discussie mogen jullie voortzetten in het vega-topic. |