quote:Op woensdag 5 december 2007 09:53 schreef Sigmund_Freud het volgende:
Selang:
Ik heb afgelopen week jou tip opgevolgd en het boek Jeremy Siegel - Stocks for the Long Run gekocht. Ik moet zeggen dat het zeer interessante materie is. Alhoewel ik er nog niet helemaal doorheen ben ga ik toch steeds meer geloven in het value beleggen. Daarnaast ben ik nog jong genoeg om er mee te beginnen.
Dat is een probleem, aangezien dit soort informatie geld waard is. Een goede site om voorselecties te maken is morningstar.com (de Amerikaanse, de Nederlandse doet alleen beleggingsfondsen). Maar voor het interessante gedeelte van die site moet je betalen. Er staan analystreports op van >2000 aandelen en ook historische data tot enkele jaren terug. Enige nadeel is dat ze erg op de USA zijn gericht en er dus weinig Europese aandelen worden gevolgd. (een aantal groten zoals RD, ING AEGON etc staan er wel op).quote:Waar kan ik individuele en markt P/E ratios vinden van bijvoorbeeld blue chip aandelen, en dan niet alleen van de laatste 3 jaar maar historisch gezien.
Voor de meerderheid van de beleggers is dat een uitstekende keuze. Voor een fonds dat belegt in Europese aandelen is dat een van de goedkoopsten. Alleen een aantal Amerikaanse ETFs (die in bijv S&P500 beleggen) kom je nog lager uit. Ik dacht dat SPY lager zat dan 0.1%. Maar die 0.35% daar kun je het zelf nauwelijks voor doen. Goede keuze dus.quote:Wat vind je van het beleggen in bijvoorbeeld iShares DJ STOXX 50 (max kosten 0.35%) belegd in o.a. BP, Vodafone, HSBC, Nestle, Total, GLAXOSMITHKLINE, ArcelorMittal, EON, Phillips, BASF, etc ? Dit in verhouding tot het zelf selecteren van waarde aandelen ?
Dat is waar, maar het is de vraag of je het met actief management wel beter kunt doen. Er is overweldigend bewijs dat actief beheerde fondsen als groep het op lange termijn niet beter doen dan indexfondsen en ten gevolge van de hogere kosten zelfs slechter.quote:Daarnaast kwam ik op het internet een stuk tegen over de nadelen van index beleggen, enkele stukjes heb ik hieronder toegevoegd:
Now, lets proceed to more practical issues with Index Investing, First, it provides no protection against losses in a bear market. When the market loses, you lose.
Klopt, maar nogmaals: actief beheer doet het niet beter. Daarnaast wordt vaak het dividend vergeten. Ook als de koersen dalen en vele jaren laag blijven heb je toch nog een inkomstenstroom van het dividend. Historsich gezien komt ongeveer de helft van je (reeele) winst uit dividend en de andere helft uit koersstijging.quote:MPTers often ignore secular trends and investor time frames. (MPTers cant go 5 minutes with out blubbering something about ;Over long periods of time, the market does this or that ;unfortunately, as my 87 year-old grandmother points out, we dont all have that much time.) The problem lies in the fact that the market has historically gone very long periods of time and not done squat. For example, it took the market 25 years to recover from the 29 crash. It wasn;t until 1980, that the S&P bested its 1966 peak (14 years if youre counting). Japans NIKKIE index is still 60% below its 1989 peak. If youre caught in one of those periods known as a secular bear market, dont count on any income or appreciation from your equity portfolio for a long time.
Hier ben ik het helemaal mee eens en dit is ook precies de reden waarom ik momenteel niet in aandelen beleg maar vastrentend. Zoals ik eerder al postte wil ik eerst waarderingen zien die onder het gemiddelde liggen. Daarvoor moeten we eerst nog ~30% verder dalen.quote:There are a lot of bright analysts and economists who make convincing arguments that our equity markets are currently embedded in a long-term secular bear market. Ed Easterling of Crestmont research is one of these such analysts. ...
Almost unanimously throughout the past century, when the P/E is above average (average is 14.5), subsequent returns are below average. As well, below average P/E drive above average returns;So since the current P/E is well above average, shouldn;t the assumption for Markowitzs model be below average returns?
Maar ook niet slechter dus. Anders wordt er dus weer onterecht vanuit gegaan dat je de index systematisch kunt verslaan. Er is overweldigend bewijs dat dat niet het geval is.quote:If you have a 100 year time-frame, index investing is great way to go, but if you have a 20-30 year timeframe, index investing is as much subject to secular trends as any other equity focused strategy.
Helaas zegt dat niks over resultaten voor de toekomst.quote:Op woensdag 5 december 2007 18:01 schreef robbedoes het volgende:
Indexbeleggen is opzich prima. Maar als je ff goed om je heen kijkt, dan vind je ook beleggingsfondsen die het structureel beter doen dan de index. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Fortis Obam...
Wat heeft jou vroeger aangewakkerd om het beleggen als zijnde semi-hobby te hebben?quote:Op woensdag 5 december 2007 20:59 schreef SeLang het volgende:
[..]
Helaas zegt dat niks over resultaten voor de toekomst.
Zelfs als je random 1000 fondsen zou creeeren, dan zul je zien dat er altijd een paar tussen zitten die het toevallig 5 jaar achter elkaar goed doen. Zegt natuurlijk niets over de toekomst.
Ik hou me pas de laatste paar jaar met beleggen bezig.quote:Op woensdag 5 december 2007 21:22 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Wat heeft jou vroeger aangewakkerd om het beleggen als zijnde semi-hobby te hebben?
Ik las dat je dit ergens had gepostquote:Op woensdag 5 december 2007 21:30 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik hou me pas de laatste paar jaar met beleggen bezig.
Daarvoor was ik speculant (en nog steeds, gedeeltelijk).
Ja, maar dat is al ingebouwd in de prijs Brent is hoge kwaliteit, zelfde als WTI (de prijs die ze altijd in het nieuws vertellen, de Texas sweet crude) en troep is die meuk uit Venezuela (en daardoor lager geprijsd). Ze zijn natuurlijk wel allemaal gecorreleerd aan elkaarquote:Op woensdag 5 december 2007 21:45 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Zelf gaat het wel lekker met de long futures op crude brent oil al vraag ik me soms af of het kwaliteits verschil van die olie uit de noordzee nou heel anders is dan uit de rest van de wereld.
Als je kunt hardmaken dat je 'non-domiciled' bent (dus: niet in de UK geboren en geen intentie om er langdurig te blijven) en het geld buiten de UK houdt dan hoef je niets te betalen.quote:Op woensdag 5 december 2007 21:45 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik las dat je dit ergens had gepost
- Koerswinsten vallen onder inkomstenbelasting (=40%) voor het feit dat je in de uk woont,
ik zelf was ook van plan om naar de uk te komen vanaf volgend jaar maar dit is natuurlijk niet zo mooi![]()
Ah dank! Ik heb zelf plannen om economy te studeren op een universiteit in london, misschien op de political science and economy school maar we zien eerst wel of we er door heen komen, financial wise ook natuurlijk. En was er niet van plan om meer dan 4 jaar te zitten. En dank voor de olie figures, ik ben echt zo iemand die zich puur richt op dagelijkse wispelturingen of 'glitches' die me opvallen, iets op lange termijn is voor mij niet te doen, ik heb echt geen flauw idee hoe een aandeel het over een maand doet, en verbaas me dan ook elke maand weer als ik het beleggingsadvies van IRIS van de RABO binnenkrijg voor mn paquote:Op woensdag 5 december 2007 21:52 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als je kunt hardmaken dat je 'non-domiciled' bent (dus: niet in de UK geboren en geen intentie om er langdurig te blijven) en het geld buiten de UK houdt dan hoef je niets te betalen.
Ik betaal geen vermogensbelasting, geen belasting op rente en geen belasting op koerswinst terwijl die Engelsen dat wel moeten betalen. Legaal, maar niet eerlijk natuurlijk. Daarom staat die wet ook onder review. Maar waarschijnlijk ben ik alweer weg als de wet wordt aangepast.
Heerlijk gecorreleerd.quote:
Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat daar geen fonds inzit met al die knappe koppen daarquote:Op woensdag 5 december 2007 22:03 schreef SeLang het volgende:
[..]
Heerlijk gecorreleerd.
Bij dit soort grafiekjes spoken er altijd gelijk noisetrading strategieen door m'n hoofd: Long in de één, short in de ander en dan steeds omdraaien. Helaas zie je dat de grafieken toch flink uit elkaar kunnen lopen (en blijven).
En ja, als er geld inzat dan deed iedereen het natuurlijk want het ligt wel erg voor de hand.
Ik ga er wel vanuit.quote:Op donderdag 6 december 2007 08:46 schreef sitting_elfling het volgende:
Denkt iemand of er nog een eindejaars rally in zicht komt? Dat de kerstman ons met leuke dingen tegemoet komt zo rond 16 december?
Bedankt! Ik ga eens naar die titels kijken.quote:Op woensdag 12 december 2007 12:29 schreef Maidenfan het volgende:
Paul D'hoore heeft goede boeken geschreven (Vlaamse tv-beursspecialist). Gaan bij mijn weten niet écht over dat aandeel zus of zo maar eerder begrippen en valkuilen enz..
En als je wil weten hoe domme mensen zich laten vallen: check de fora van Google Finance
Kan je écht veel uit leren. Iedereen zit daar te roepen dat 't gaat stijgen en het komt amper uit. Moraal van het verhaal: aandelen zijn instrumenten, vaak krijgen mensen daar ook een emotionele band mee, en dat is dodelijk.
Verder Arca Web Book om online realtime-koersen te kunnen volgen.
Bij een groeiaandeel wordt uitgegaan van een bovengemiddelde groei in de toekomst, derhalve zijn ze enorm hoog gewaardeerd (p/e ratio's van >90 zijn geen uitzondering). In 99,9% van de gevallen keren ze geen dividend uit omdat dat weer geherinvesteerd moet worden. Voorbeeldjes zijn bijvoorbeeld Sopheon, Crucell en bijna ieder ander biotech bedrijfquote:Op woensdag 12 december 2007 14:48 schreef JimmyJames het volgende:
Wat is precies het verschil tussen een groeiaandeel en een waardeaandeel? En waarin kun je het beste zitten als er een recessie komt (anders gezegd met welke ben je het meest geld kwijt als er een recessie komt?)?
Er staan nam. heel wat goedkope aandelen op de nasdaq nu, maar de kans op een recessie in de VS lijkt me ook niet te verwarlozen.
NEEquote:Op woensdag 12 december 2007 12:35 schreef SterkStaaltje het volgende:
Nu China z'n opmars in de wereld aan het maken is betekent dat dan dat de Chinese markt automatisch een goede belegging is,
Richie heeft al uitgelegd wat er mee bedoeld wordt.quote:Op woensdag 12 december 2007 14:48 schreef JimmyJames het volgende:
Wat is precies het verschil tussen een groeiaandeel en een waardeaandeel? En waarin kun je het beste zitten als er een recessie komt (anders gezegd met welke ben je het meest geld kwijt als er een recessie komt?)?
Ben ook wel benieuwd wat er volgens jou zo goedkoop is op de NASDAQ. Momenteel staan koersen in de USA zo'n 20-30% boven het historische gemiddelde. Voordat ik iets goedkoop ga noemen zou ik koersen zo'n 30% onder het historische gemiddelde willen zien.quote:Er staan nam. heel wat goedkope aandelen op de nasdaq nu, maar de kans op een recessie in de VS lijkt me ook niet te verwarlozen.
Je ziet ook dingen die je in de USA eind jaren '20 zag vlak voor de 1929 crash. Eén daarvan is dat bedrijven een groot deel van hun winst niet halen uit hun eigen kernactiviteit maar puur uit koersstijging van de aandelen van bedrijven waarin ze een belang hebben. Als iedereen belangen heeft in elkaar creeert dit een bubble die zichzelf opblaast terwijl er helemaal geen echte waarde wordt gecreeerd.quote:Op woensdag 12 december 2007 20:37 schreef Lente_ninja het volgende:
De China hype doet me een beetje denken aan de dot-com bubble. Alles wat ook maar enigzinds met China te maken heeft word gekocht in de hoop om idiote winsten binnen te slepen, net zoals vroeger ieder willekeurig webwinkeltje automatisch goud waard was. Tot bleek dat deze bedrijfjes geen winst maakten en dat ook in de toekomst het er niet inzat...
Vergeet bij financials ook niet het verkleinen van de alombekende stroppenpot. Naar mijn mening niet slim, maar wel conform de sentimenten (lage rente). Ook dit verhoogt de winst totdat het fout gaat (zoals we in de VS gezien hebben met dat sub-prime gezeik)quote:Op woensdag 12 december 2007 20:42 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je ziet ook dingen die je in de USA eind jaren '20 zag vlak voor de 1929 crash. Eén daarvan is dat bedrijven een groot deel van hun winst niet halen uit hun eigen kernactiviteit maar puur uit koersstijging van de aandelen van bedrijven waarin ze een belang hebben. Als iedereen belangen heeft in elkaar creeert dit een bubble die zichzelf opblaast terwijl er helemaal geen echte waarde wordt gecreeerd.
Inderdaad, een groot deel van de winst van de afgelopen jaren was simpelweg minder geld opzij zetten voor stroppen. De komende paar jaar zullen ze dat potje wel weer moeten vergroten.quote:Op woensdag 12 december 2007 22:13 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Vergeet bij financials ook niet het verkleinen van de alombekende stroppenpot. Naar mijn mening niet slim, maar wel conform de sentimenten (lage rente). Ook dit verhoogt de winst totdat het fout gaat (zoals we in de VS gezien hebben met dat sub-prime gezeik)
Ik zie behoorlijk veel om me heen wat niet in de haak is en heb er geen goed gevoel over...quote:Op woensdag 12 december 2007 22:58 schreef Maidenfan het volgende:
Hoe zie jij de toekomst mbt een recessie SeLang?
Onlangs zijn de uitzendbedrijven tamelijk hard afgestraft... Dat zou ook een voorbode kunnen zijn: recessies gaan gepaard met herstructureringen en dus zeker geen ruimte voor interim-personeel...
Nuja, hersenspinsel ofzo...
Weet je het zeker? Juist grondstoffen zijn erg hoog gewaardeerdquote:Op donderdag 13 december 2007 13:46 schreef Maidenfan het volgende:
Mja... inderdaad, ik vertrouw 't ook allemaal niet goed meer...
Sommige bedrijven die ik volg zijn op een jaar tijd verdubbeld of hoger... Beetje louche, als er dan eenmaal mindere cijfers verschijnen dan de markt verwacht (en die verwachtingen liggen hoog) ben je de lul.
Ben hierom geld uit technologie aan't halen en in grondstoffen aan't stoppen (van apple naar poging om in alcoa te graken fwiw), voor alles structureel naar beneden gaat.
Mja, daarom dat ik toch nog op een terugval van 10% wacht...quote:Op donderdag 13 december 2007 14:33 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Weet je het zeker? Juist grondstoffen zijn erg hoog gewaardeerd
Alcoa is natuurlijk wel een cyclisch fonds. De vraag naar metalen daalt bij een economische neergang.quote:Op donderdag 13 december 2007 13:46 schreef Maidenfan het volgende:
Ben hierom geld uit technologie aan't halen en in grondstoffen aan't stoppen (van apple naar poging om in alcoa te graken fwiw), voor alles structureel naar beneden gaat.
P/E rondom 10 + goeie vooruitzichten.quote:Op woensdag 12 december 2007 15:00 schreef Richie_Rich het volgende:
Wat is je definitie van goedkoop @ Nasdaq?
Geen ervaring hier, maar je moet inderdaad intekenen bij een bank die de IPO ondersteunt. Ik ga ervan uit dat de meeste mensen aandelen verhandelen via een internet-broker zoals Alex of Binck (denk ik, ben zelf Belg en die zijn hier onbekend/niet actief ofzo). Zelf gebruik ik Keytrade. Geen idee dat deze meedoen met IPO's.quote:Op vrijdag 14 december 2007 16:04 schreef JimmyJames het volgende:
Heeft iemand ervaring met IPO's?
Hoe gaat dat precies moet je je ergens inschrijven? Of gewoon op de traditionele manier het aandeel kopen?
McDonald'squote:Op donderdag 13 december 2007 20:30 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Is er in de geschiedenis ooit een fonds geweest dat explosief gestegen is en nooit meer omlaag gegaan is
Ik dus niet...quote:Op vrijdag 14 december 2007 19:14 schreef Lente_ninja het volgende:
OMG Pharming vandaag! Koers is ruim gehalveerd! Blij dat ik die aandelen al een tijdje geleden gedumpt heb
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |