quote:
Eredivisieclubs werken aan nieuwe tv-plannen
14/11/2007 08:05
EXCLUSIEF - Met Feyenoord-directeur Chris Woerts als inspirator werken de Eredivisieclubs aan nieuwe televisieplannen, die het bord op schoot om zeven uur verleden tijd gaan maken.
Voetbal International legde beslag op een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Eredivisie CV (ECV) naar het kijkgedrag van de Nederlandse voetballiefhebber. Daaruit blijkt dat bijna een miljoen Nederlanders bereid zijn om te betalen voor voetbal op tv.
Vijftien euro voor een maandabonnement op alle wedstrijden of 2,50 per wedstrijd zijn daarbij de eerste richtbedragen. Voorwaarde daarbij is wel dat de aandacht op het open net voor voetbal minder wordt. De zondaguitzending van zeven uur 's avonds komt daarmee op de tocht te staan. Verder willen de kijkers minder analisten en geen erotiekkanaal naast de voetbalzender. Daarmee lijkt Nederland definitief rijp voor digitale tv.
De Eredivisie-clubs onderzoeken nu of ze niet samen een eigen BV op kunnen richten om zo zelf de rechten te exploiteren. Feyenoord-directeur Chris Woerts is achter de schermen de grote inspirator achter de innovatieve plannen van de Nederlandse voetbalclubs.
In de nieuwe Voetbal International zijn andere uitkomsten van het onderzoek te vinden, die de basis kunnen worden onder een nieuwe systeem van voetbal op de televisie.
quote:
'Voetbal kijken tijdens 't eten verdwijnt'
Door PETER VAN DUYL
EINDHOVEN - Als het aan PSV ligt, worden de samenvattingen van de eredivisie volgend seizoen ingekort én zijn ze later op de avond te zien. Volgens de clubleiding van de landskampioen is dat noodzakelijk om de liverechten van het nationale voetbal optimaal te kunnen benutten.
Als PSV en de andere topclubs in Nederland hun zin krijgen, verdwijnt het tradionele voetbalprogramma van zondagavond zeven uur. Voetbal kijken met het bord op schoot wordt dan een relikwie uit het verleden.
,,Als je,’’ zegt Marcel van den Bunder, commercieel directeur van PSV, ,,de live-wedstrijden meer de ruimte wil geven, dan móet je iets doen aan de samenvattingen. Als je ervoor wil zorgen dat meer mensen een abonnement nemen op een voetbalkanaal zul je het aanbod op het open net moeten verminderen. Sommige mensen noemen het ‘bord op schoot’ onderdeel van onze cultuur. Ik noem het een gewoonte en gewoontes kun je veranderen.’’
Aan het einde van dit seizoen loopt het contract over de tv-rechten af, dat drie jaar geleden werd afgesloten met John de Mol. Inmiddels zijn de rechten overgedaan aan RTL. De clubs verwachten vooral veel meer geld te halen uit de liveregistratie van ons voetbal. ,,Nederland is het enige land waar de samenvattingen meer opleveren dan de live-rechten,’’ zegt Van den Bunder.
Volgens de PSV-directeur zal het Nederlandse voetbal even door de zure appel moeten heen bijten. ,,Misschien zul je eerst, een jaar of twee, je verlies moeten nemen. Daarbij zal PSV de solidariteitsgedachte blijven uitdragen. Maar we moeten naar een betere exploitatie van de live-rechten: dát is de toekomst.’’