err... is 50-60ml voor een double espresso niet gewoon normaal?quote:Op woensdag 5 december 2007 15:58 schreef faberic het volgende:
60mL? Dat is voor espresso 30mL teveel.
Bij een dubbele espresso uit mijn bottomless portafilter krijg ik ook zure drek (hoewel ik het nog niet met verse koffie heb geprobeerd).
tja, ik vind het ook allemaal erg verrassend. Ik gebruik de Ristretto niet, maar de Brasil en Nicaragua blends.quote:Op woensdag 5 december 2007 19:15 schreef W1ZZ het volgende:
Vreemd, alles dat je beschrijft klopt gewoon. Aan het verschil van bottomless vs spouted ligt het niet, de invloed van de pf is minimaal bij een bottomless omdat de koffie niet met de pf in contact komt. Ik heb niet zo één twee drie een oplossing voor je. Welke bonen gebruik je trouwens? De ristrettoblend? Die is vrij donker als ik het me goed herinner dus die heeft juist baat bij lage temps. Het klinkt counter-intuïtief maar probeer 'ns je espresso te zetten als het lichtje net aan gaat (als ie dus aan de onderkant van de temp zit).
Heb je deze site weleens doorgenomen trouwens? http://www.home-barista.c(...)action-problems.html
P.S.: Je bent helaas net te laat voor het bestellen van baskets uit de States, we hebben net een groeps inkoopactie gehad.
is die nog in de aanbieding? ik heb wel interessequote:Op maandag 3 december 2007 19:49 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ik weet niet of dit hier mag maar...
Voor de liefhebber een goed werkende HPR roaster, 80 gram in 1 keer branden, verser kan niet. De roaster gaat weg omdat ik zelf de grotere Gene (300 gram) heb aangeschaft.
Voor 55 euro mag deze weg.
[ afbeelding ]
Helaas, je bent een uurtje te laat. Hij is net door een collega van mij meegenomen. Ik heb het ook nog niet eerder kunnen posten hier.quote:Op donderdag 6 december 2007 17:43 schreef belikewater het volgende:
[..]
is die nog in de aanbieding? ik heb wel interesse
De Junior is een hele fijne machine, er komt perfecte espresso uit. Stomen met deze machine was wel even wennen, als je dit eenmaal door hebt dan krijg je een mooie foam en er is altijd voldoende stoom (en druk) voorradig.quote:Op dinsdag 4 december 2007 20:34 schreef marmhz het volgende:
[..]
Hoe bevalt de Vibiemme Super domobar in vergelijk tot de Cimbali? Ik heb mijn Junior ook weggedaan voor een Fiorenzato Bricoletta. Toch iets compacter in de keuken en ik vind de koffie die eruit komt niet slechter. Wat ik wel eens mis is dat echte horecagevoel. De Cimbali stoomde echt als een gek en dat gaat bij de Fiorenato allemaal een stukje rustiger.
Typfoutje kan gebeurenquote:Op zaterdag 8 december 2007 13:34 schreef Espresso.Lover het volgende:
Vergeet niet dat de Junior een oudje is en kwalitatief goede expresso neerzet voor een machine van 20 jaar oud. De VBM is dankzij de laatste ontwikkelingen en de doorontwikkelde E61 groep van uitmuntende kwaliteit. Vooral de temperatuur stabiliteit van de VBM is bijzonder goed.
Heb je de recentie al eens gelezen op http://www.home-barista.com/vibiemme-domobar-super-review.html
Pure kalossi is ook zo lekker. Ik ga jouw blend zeker proberen, want Kalossi koop ik de volgende keer weer en dan wil ik natuurlijk ook de Malabar proberen.quote:Op zaterdag 8 december 2007 16:37 schreef marmhz het volgende:
Ik had een blend gemaakt van 50 % kalossi en 50% Indian Malabar. Met een dubbel basket uit een piston zonder spout (ik heb nog geen naked porta) echt ongeloofelijk wat eruit kwam. Het leek wel pas gesmolten chocolade alleen maar crema en heel dik. Smaak was prima in orde als je van pittig houdt, zeker geen overheersende bitterheid en veel chocolade, noot en carameltonen erin. Soms denk ik met dit soort kopjes wel eens is dit nog wel koffie. Het staat in ieder geval 100.000 mijlen van een bakje senseo aftreksel af.
Het is helemáál niet moeilijk. Vroeger deden ze het ook zelf. Espresso en cappuccino goed beheersen (ook met topmachines en topmolens) is veel moeilijker.quote:Op zondag 9 december 2007 17:57 schreef belikewater het volgende:
Als ik het goed begrijp zijn er een aantal mensen erg positief over het zelf branden van koffie hier! Is dat niet erg moeilijk? Elke boonsoort heeft toch zijn eigen brandprofiel, kun je dat niet beter aan de professionals over laten?
Wat vinden jullie eigenlijk van de kwaliteit van voorverpakte bonen die je bijv. bij koffiecentale.nl etc kunt bestellenI. Die zijn toch vaker ouder dan twee weken of niet? Twee weken is volgens velen de maximale houdbaarheid voor koffiebonen. Ik haal daarom altijd vers gebrande koffie bij Blanche Dael, maar wil ook eens wat anders proberen. Simon Levelt valt altijd tegen. Bij Brandmeesters in Utrecht heb ik ook wel eens goede koffie gekregen.
Aj. Mijn profiel is dit:quote:Op maandag 10 december 2007 11:01 schreef marmhz het volgende:
Faberic: Ik heb dat profiel op de Iroast wat ik hier wel eens gepost heb. Alleen met iets hogere eind temperaturen. Ik gebruik 5 stages. De eerste crack zit bij mij meestal onder de 200 graden (tenminste wat je op het scherm afleest) maar het verschilt heel erg per boon. Sommige bonen worden veel sneller heet dan andere. Die hete bonen zitten meestal rond de 200 tot 209 ergens daar tussen. Ik kan de verschillen alleen verklaren met de grootte van de van boon, waardoor bonen die van nature al groot zijn verder uitzetten en dan de brand kamer ook meer vullen --> dus heter. Ook de hoeveelheid chaff speelt een grote rol. De ene boon heeft er veel meer van dan de andere en daardoor zal het ook warmer worden, omdat er minder snel lucht naar buiten kan via het chaff filter. Malabar bijvoorbeeld geeft weinig chaff. Als je wilt dat de machine wat heter wordt kan je ook wat chaff van de vorige brandsessie laten zitten.
De enige manier om hier achter te komen is gaan proeven bij iemand die echt vers brand.quote:Op maandag 10 december 2007 17:14 schreef belikewater het volgende:
Of kan iemand toch een reden bedenken waarom ik 185 euro ga uitgeven aan een I-Roast2? Stiekem lijkt het me toch wel interessant, maar ik vraag me af of ik de kwaliteit van B.D. wel kan overtreffen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |