abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 5 december 2007 @ 16:01:45 #176
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55059628
Iets anders: Wat zien de I-roast mensen voor temperaturen op de I-roast?
Als ik dit instel: 240-4min. 230-5min. 240-3min. 242-2min. 244-1min. dan heb ik na 15 minuten een Full city roast (of dark, dat zie ik nog niet zo goed), in elk geval zonder olielaagje. Ze glanzen wel een beetje en op 1 of 2 boontjes zit wel wat olie, maar ik vind deze temperaturen nogal hoog voor zo'n roast in 15 minuten.

Op het schermpje is de temperatuur maximaal 175 graden, en gemiddeld zo rond de 165 graden.

Heeft iemand dit ook (moet je dus voor een spanish roast gewoon 250 x15 minuten doen)? En leest iedereen zulke lage temperaturen af?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55061790
quote:
Op woensdag 5 december 2007 15:58 schreef faberic het volgende:
60mL? Dat is voor espresso 30mL teveel.

Bij een dubbele espresso uit mijn bottomless portafilter krijg ik ook zure drek (hoewel ik het nog niet met verse koffie heb geprobeerd).
err... is 50-60ml voor een double espresso niet gewoon normaal?

Een bottomless PF verlies natuurlijk eerder zijn temperatuur... maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe groot de invloed van enkele graden afwijking is.

Zelf ben ik sinds vanmiddag ook maar gaan nadenken over een PID set, omdat temp de enige factor is die ik niet onder de knie kan krijgen. Zojuist heb ik de watertemp gemeten (opgevangen in beker, tegen group head aan, met thermometer erin) en kom constant op 94C uit direct aan het einde van een cycle. Dat zou toch een goede temp moeten zijn of niet? Soms lees ik dat 88c beter is, maar meestal lees ik dat 92-94c ideaal zou zijn.

Anyone?
pi_55062851
Vreemd, alles dat je beschrijft klopt gewoon. Aan het verschil van bottomless vs spouted ligt het niet, de invloed van de pf is minimaal bij een bottomless omdat de koffie niet met de pf in contact komt. Ik heb niet zo één twee drie een oplossing voor je. Welke bonen gebruik je trouwens? De ristrettoblend? Die is vrij donker als ik het me goed herinner dus die heeft juist baat bij lage temps. Het klinkt counter-intuïtief maar probeer 'ns je espresso te zetten als het lichtje net aan gaat (als ie dus aan de onderkant van de temp zit).

Heb je deze site weleens doorgenomen trouwens? http://www.home-barista.c(...)action-problems.html

P.S.: Je bent helaas net te laat voor het bestellen van baskets uit de States, we hebben net een groeps inkoopactie gehad.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55063101
quote:
Op woensdag 5 december 2007 19:15 schreef W1ZZ het volgende:
Vreemd, alles dat je beschrijft klopt gewoon. Aan het verschil van bottomless vs spouted ligt het niet, de invloed van de pf is minimaal bij een bottomless omdat de koffie niet met de pf in contact komt. Ik heb niet zo één twee drie een oplossing voor je. Welke bonen gebruik je trouwens? De ristrettoblend? Die is vrij donker als ik het me goed herinner dus die heeft juist baat bij lage temps. Het klinkt counter-intuïtief maar probeer 'ns je espresso te zetten als het lichtje net aan gaat (als ie dus aan de onderkant van de temp zit).

Heb je deze site weleens doorgenomen trouwens? http://www.home-barista.c(...)action-problems.html

P.S.: Je bent helaas net te laat voor het bestellen van baskets uit de States, we hebben net een groeps inkoopactie gehad.
tja, ik vind het ook allemaal erg verrassend. Ik gebruik de Ristretto niet, maar de Brasil en Nicaragua blends.

Ga straks weer verder met experimenteren, reverse-surf van 2 minuten zodat ik op 90 graden uitkom. Eens kijken of dat verschil uitmaakt. Morgen ook maar eens een bodemloze PF bestellen bij koffiewarenhuis.nl, daar heb ik wel goede ervaringen mee en de service is tot nu toe geweldig.

en zo sukkelen we gewoon nog even door

[ Bericht 2% gewijzigd door belikewater op 05-12-2007 19:39:53 ]
  woensdag 5 december 2007 @ 20:15:00 #180
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55064035
Een double is idd gewoon 50-60mL. Dat lukt mij ook niet goed, de koffie wordt veel te heet. Bottomless portafilter wordt sowieso snel te heet.

Probeer goede singles te maken, doe ik ook en bevalt prima.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55070293
Grappig dat het jou beter lukt een single te maken, normaal lukt het iedereen beter een double te maken. Da's ook de consensus dat doubles makkelijker zijn.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55082357
quote:
Op maandag 3 december 2007 19:49 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ik weet niet of dit hier mag maar...

Voor de liefhebber een goed werkende HPR roaster, 80 gram in 1 keer branden, verser kan niet. De roaster gaat weg omdat ik zelf de grotere Gene (300 gram) heb aangeschaft.

Voor 55 euro mag deze weg.
[ afbeelding ]
is die nog in de aanbieding? ik heb wel interesse
pi_55082974
quote:
Op donderdag 6 december 2007 17:43 schreef belikewater het volgende:

[..]

is die nog in de aanbieding? ik heb wel interesse
Helaas, je bent een uurtje te laat. Hij is net door een collega van mij meegenomen. Ik heb het ook nog niet eerder kunnen posten hier.
pi_55083657
quote:
Op dinsdag 4 december 2007 20:34 schreef marmhz het volgende:

[..]

Hoe bevalt de Vibiemme Super domobar in vergelijk tot de Cimbali? Ik heb mijn Junior ook weggedaan voor een Fiorenzato Bricoletta. Toch iets compacter in de keuken en ik vind de koffie die eruit komt niet slechter. Wat ik wel eens mis is dat echte horecagevoel. De Cimbali stoomde echt als een gek en dat gaat bij de Fiorenato allemaal een stukje rustiger.
De Junior is een hele fijne machine, er komt perfecte espresso uit. Stomen met deze machine was wel even wennen, als je dit eenmaal door hebt dan krijg je een mooie foam en er is altijd voldoende stoom (en druk) voorradig.

Ook de VBM is wat kleiner dan de Junior (er kunnen helaas dan ook minder kopjes op) en optisch is de VBM toch ook wel (veel) mooier, het gaat uiteindelijk om de espresso maar toch... het oog wil ook wat. Er komt echt perfecte espresso uit de machine en ook de crema laag is dik in orde. Opschuimen met de VBM is ook wennen maar inmiddels is de foam fijner van structuur dan dat wat ik met de Junior maakte. Al met al is de VBM een erg goede aanschaf en spijt heb ik er totaal niet van. Vooral de vaste water aansluiting is ideaal (ook op de Junior!!!) , geen gepruts met bakjes vullen e.d.

Vandaag voor de eerste keer de backflush met Eco reiniger gedaan. Er kwam bijna geen aanslag af. Nu spoel ik wel elke avond na het laaste bakkie de kop ff door met heet water zodat er zo min mogelijk koffie residu achterblijft aan het bruisplaatje.

De machine gaat 'smorgens vroeg (~ zes uur) aan en pas rond tienen (22.00) gaat deze weer uit. De water temperatuur van de VBM is dik in orde ook de kopjes bovenop worden lekker warm.

[ Bericht 0% gewijzigd door Espresso.Lover op 06-12-2007 18:59:37 ]
pi_55122863
Toch wel grappig dat jou de VBM zeker niet slechter bevalt dan de Cimbali. Er zijn genoeg mensen die zweren bij de kwaliteit koffie die uit de Cimbali komt, dat was ook een van de redenen voor mij om 'm te kopen ondanks dat ie niet echt mooi was. Toen ik die Bricoletta goedkoop kon kopen vond ik het de moeite van vergelijken wel waard.
pi_55123428
Vergeet niet dat de Junior een oudje is en kwalitatief goede espresso neerzet voor een machine van 20 jaar oud. De VBM is dankzij de laatste ontwikkelingen en de doorontwikkelde E61 groep van uitmuntende kwaliteit. Vooral de temperatuur stabiliteit van de VBM is bijzonder goed.

Heb je de recentie al eens gelezen op http://www.home-barista.com/vibiemme-domobar-super-review.html

[ Bericht 0% gewijzigd door Espresso.Lover op 08-12-2007 18:21:09 ]
  zaterdag 8 december 2007 @ 13:44:23 #187
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_55123555
quote:
Op zaterdag 8 december 2007 13:34 schreef Espresso.Lover het volgende:
Vergeet niet dat de Junior een oudje is en kwalitatief goede expresso neerzet voor een machine van 20 jaar oud. De VBM is dankzij de laatste ontwikkelingen en de doorontwikkelde E61 groep van uitmuntende kwaliteit. Vooral de temperatuur stabiliteit van de VBM is bijzonder goed.

Heb je de recentie al eens gelezen op http://www.home-barista.com/vibiemme-domobar-super-review.html
Typfoutje kan gebeuren
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_55123573
Ja heb ik gelezen. Tijdens het zetten zal de temperatuur inderdaad heel stabiel zijn. Hoe manage jij de temperatuur voor het zetten? Doe je aan cooling flushes zoals beschreven op home-barista of blijft de Super dankzijj die grote boiler lang stabiel? Ik heb de pressostaat op 0.9 staan en dat betekent dat het flushen ook wel meevalt. Stomen gaat ook nog precies hard genoeg. Toch droom ik wel eens van een machine waarbij je de temperatuur precies kan instellen zoals bij de La Spaziale Vivaldi en de LM GS/3. Ik heb de Expobar Brewtus ook een paar keer overwogen maar ik kan niet wennen aan die afwerking. Het is allemaal zo licht. De piston van een VBM of Fiorenzato alleen al is veel zwaarder en dikker. Het lijkt me vooral praktisch omdat ik zelf bonen brand. Je kan dan de optimum temperatuur van iedere boon veel beter benaderen.
pi_55126121
Ik had een blend gemaakt van 50 % kalossi en 50% Indian Malabar. Met een dubbel basket uit een piston zonder spout (ik heb nog geen naked porta) echt ongeloofelijk wat eruit kwam. Het leek wel pas gesmolten chocolade alleen maar crema en heel dik. Smaak was prima in orde als je van pittig houdt, zeker geen overheersende bitterheid en veel chocolade, noot en carameltonen erin. Soms denk ik met dit soort kopjes wel eens is dit nog wel koffie. Het staat in ieder geval 100.000 mijlen van een bakje senseo aftreksel af.
pi_55127807
De VBM staat ook netjes op 0.9 Bar. Als de machine langere tijd niet heeft hoeven 'werken' laat ik meestal 5 sec. water door de piston lopen. Dit is ook niet echt nodig, is meer een gevoel s kwestie.

Ivo (ongebrand.nl) heeft zijn Mistral (Kees van der Westen) in de verkoop! Dit is je kans voor het geval je een top machine zou willen aanschaffen. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de vraagprijs

[ Bericht 12% gewijzigd door Espresso.Lover op 08-12-2007 18:18:24 ]
pi_55128580
quote:
Op zaterdag 8 december 2007 13:44 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Typfoutje kan gebeuren
Arggg... tsja, het zit wel eens tegen.
  zaterdag 8 december 2007 @ 18:26:17 #192
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55128639
quote:
Op zaterdag 8 december 2007 16:37 schreef marmhz het volgende:
Ik had een blend gemaakt van 50 % kalossi en 50% Indian Malabar. Met een dubbel basket uit een piston zonder spout (ik heb nog geen naked porta) echt ongeloofelijk wat eruit kwam. Het leek wel pas gesmolten chocolade alleen maar crema en heel dik. Smaak was prima in orde als je van pittig houdt, zeker geen overheersende bitterheid en veel chocolade, noot en carameltonen erin. Soms denk ik met dit soort kopjes wel eens is dit nog wel koffie. Het staat in ieder geval 100.000 mijlen van een bakje senseo aftreksel af.
Pure kalossi is ook zo lekker. Ik ga jouw blend zeker proberen, want Kalossi koop ik de volgende keer weer en dan wil ik natuurlijk ook de Malabar proberen.

Wat lees jij trouwens voor temperaturen af op je I-roast? Ik ben daar erg benieuwd naar, bijvoorbeeld van 1st en 2nd crack (gemiddeld gezien). En wat is de hoogste temperatuur die je ooit hebt afgelezen?

Ik heb gister overigens voor het eerst een 2nd crack gehoord. Ik hoorde hem nooit en ik wist nooit zeker wat het was, maar nu was het heel duidelijk. Temperatuur was ook hoog.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55149911
Als ik het goed begrijp zijn er een aantal mensen erg positief over het zelf branden van koffie hier! Is dat niet erg moeilijk? Elke boonsoort heeft toch zijn eigen brandprofiel, kun je dat niet beter aan de professionals over laten?

Wat vinden jullie eigenlijk van de kwaliteit van voorverpakte bonen die je bijv. bij koffiecentale.nl etc kunt bestellenI. Die zijn toch vaker ouder dan twee weken of niet? Twee weken is volgens velen de maximale houdbaarheid voor koffiebonen. Ik haal daarom altijd vers gebrande koffie bij Blanche Dael, maar wil ook eens wat anders proberen. Simon Levelt valt altijd tegen. Bij Brandmeesters in Utrecht heb ik ook wel eens goede koffie gekregen.
  zondag 9 december 2007 @ 20:51:20 #194
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55153531
quote:
Op zondag 9 december 2007 17:57 schreef belikewater het volgende:
Als ik het goed begrijp zijn er een aantal mensen erg positief over het zelf branden van koffie hier! Is dat niet erg moeilijk? Elke boonsoort heeft toch zijn eigen brandprofiel, kun je dat niet beter aan de professionals over laten?

Wat vinden jullie eigenlijk van de kwaliteit van voorverpakte bonen die je bijv. bij koffiecentale.nl etc kunt bestellenI. Die zijn toch vaker ouder dan twee weken of niet? Twee weken is volgens velen de maximale houdbaarheid voor koffiebonen. Ik haal daarom altijd vers gebrande koffie bij Blanche Dael, maar wil ook eens wat anders proberen. Simon Levelt valt altijd tegen. Bij Brandmeesters in Utrecht heb ik ook wel eens goede koffie gekregen.
Het is helemáál niet moeilijk. Vroeger deden ze het ook zelf. Espresso en cappuccino goed beheersen (ook met topmachines en topmolens) is veel moeilijker.

En die bonen nemen het niet zo nauw met brandprofielen etc, als de cracks maar op het juiste moment zitten en de tijdsduur goed is, dit is het enige waar je op moet letten en daar kan je die brandprofielen voor gebruiken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55164592
Faberic: Ik heb dat profiel op de Iroast wat ik hier wel eens gepost heb. Alleen met iets hogere eind temperaturen. Ik gebruik 5 stages. De eerste crack zit bij mij meestal onder de 200 graden (tenminste wat je op het scherm afleest) maar het verschilt heel erg per boon. Sommige bonen worden veel sneller heet dan andere. Die hete bonen zitten meestal rond de 200 tot 209 ergens daar tussen. Ik kan de verschillen alleen verklaren met de grootte van de van boon, waardoor bonen die van nature al groot zijn verder uitzetten en dan de brand kamer ook meer vullen --> dus heter. Ook de hoeveelheid chaff speelt een grote rol. De ene boon heeft er veel meer van dan de andere en daardoor zal het ook warmer worden, omdat er minder snel lucht naar buiten kan via het chaff filter. Malabar bijvoorbeeld geeft weinig chaff. Als je wilt dat de machine wat heter wordt kan je ook wat chaff van de vorige brandsessie laten zitten.
pi_55171235
spammen wordt hierniet op prijs gesteld
en je nummer op FOK! zetten lijke me ook niet de meest slimme actie

groeten, Muck

[ Bericht 86% gewijzigd door Muck op 10-12-2007 17:19:19 ]
Ik ben Esther, leading Barista bij MobiCcino. Wij zijn een gezellig bedrijf met een grote passie voor koffie. Onze Barista's worden uitgezonden over het hele land om de lekkerste espresso's en cappuccino's te maken. Zo komen we op beurzen, festivals,
pi_55171655
Spamhoerrrr
  maandag 10 december 2007 @ 16:46:49 #198
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55171677
quote:
Op maandag 10 december 2007 11:01 schreef marmhz het volgende:
Faberic: Ik heb dat profiel op de Iroast wat ik hier wel eens gepost heb. Alleen met iets hogere eind temperaturen. Ik gebruik 5 stages. De eerste crack zit bij mij meestal onder de 200 graden (tenminste wat je op het scherm afleest) maar het verschilt heel erg per boon. Sommige bonen worden veel sneller heet dan andere. Die hete bonen zitten meestal rond de 200 tot 209 ergens daar tussen. Ik kan de verschillen alleen verklaren met de grootte van de van boon, waardoor bonen die van nature al groot zijn verder uitzetten en dan de brand kamer ook meer vullen --> dus heter. Ook de hoeveelheid chaff speelt een grote rol. De ene boon heeft er veel meer van dan de andere en daardoor zal het ook warmer worden, omdat er minder snel lucht naar buiten kan via het chaff filter. Malabar bijvoorbeeld geeft weinig chaff. Als je wilt dat de machine wat heter wordt kan je ook wat chaff van de vorige brandsessie laten zitten.
Aj. Mijn profiel is dit:
2min. 200 graden
4 min 250 graden
3 min. 236 graden
3 min. 244 graden
3 min. 248 graden

Met nog 30 seconden op de teller heb ik een Donkere roast, ongeveer een halve minuut in de second crack. Geen sprake van olie op de bonen. De temperatuur komt niet boven de 182 graden uit (op het schermpje, en zit bij de 1st crack op 172 graden )

Vergeleken met die van jou klinkt dit niet echt goed, ik heb ook het idee dat de deksel niet helemaal sluit. Heb jij nog problemen gehad ooit?

Verder heb ik die 182 graden nog maar één keer gezien, het gros van de tijd kwam hij überhaupt niet boven de 172 graden uit.

EDIT: Dit gebeurt allemaal met 125gr bonen, minder dus nog dan is voorgeschreven. Ze zeggen dat je roast sneller gaat als je minder bonen gebruikt, maarja als jouw theorie klopt is dat weer niet zo.

[ Bericht 4% gewijzigd door faberic op 10-12-2007 16:55:02 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55172208
Ik probeer de aanschaf van een bonenbrander te rationaliseren door uit te rekenen hoeveel me dit in kosten gaat schelen (tja, heb inmiddels wel genoeg geinvesteerd en ben slechts student!). Maar zoveel is dat dus niet echt....

Een kilo ongebrande bonen kost 15 euro excl verzenkosten, terwijl ik bij Blanche Dael voor datzelfde geld ook professioneel gebrande topbonen krijg (Cup of Excellence niveau).

Of kan iemand toch een reden bedenken waarom ik 185 euro ga uitgeven aan een I-Roast2? Stiekem lijkt het me toch wel interessant, maar ik vraag me af of ik de kwaliteit van B.D. wel kan overtreffen.
pi_55174545
quote:
Op maandag 10 december 2007 17:14 schreef belikewater het volgende:

Of kan iemand toch een reden bedenken waarom ik 185 euro ga uitgeven aan een I-Roast2? Stiekem lijkt het me toch wel interessant, maar ik vraag me af of ik de kwaliteit van B.D. wel kan overtreffen.
De enige manier om hier achter te komen is gaan proeven bij iemand die echt vers brand.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')