Om er in het kort even in te gaan; ze zijn inderdaad niet meer opgenomen in de NEN1010; echter is het volgens het bouwbesluit verplicht.quote:Op maandag 12 november 2007 18:41 schreef Bill_E het volgende:
rookmelders? daar is een andere norm voor?
Kijk es aan, we gaan er weer op vooruit.quote:Op maandag 12 november 2007 18:29 schreef Vonkenboer het volgende:
De nieuwe NEN1010; wat gaat er veranderen.![]()
- Één boekwerk ipv. een hele stapel losse delen
Ja, er zijn vele duizenden verschillende normen die het NEN beheerd en publiseerd.quote:Op maandag 12 november 2007 18:41 schreef Bill_E het volgende:
rookmelders? daar is een andere norm voor?
alleen in verkeersruimten dan toch?quote:Op dinsdag 13 november 2007 10:25 schreef Ridocar het volgende:
Dat van die rookmelders ben ik al tegengekomen. M'n vader heeft een stuk aangebouwd, en volgens de gemeente is het nu verplicht om in het nieuw aangebouwde gedeelte een rookmelder te plaatsen die aangesloten is op het laagspanningsnet.
Vergat ik te melden, Het nieuwe halletje heeft er eentje. De aangebouwde kamer niet.quote:Op dinsdag 13 november 2007 11:44 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
alleen in verkeersruimten dan toch?
De belangrijkste verandering is dat alleen de zones 0, 1 en 2 blijven bestaan, zone 3 komt te vervallen. Een belangrijk verschil met de NEN 1010 van 2003 is dat zone 0 is verhoogt van 2,25 naar 2,60 meter hoogte, ofwel meestal tot het plafond.quote:- In de zones 0, 1 en 2 mogen alleen leidingsystemen zijn aangebracht die zijn bestemd voor de voeding van elektrisch materieel in deze zones.
- Lasdozen mogen in de zones 0, 1 en 2 niet zijn toegepast.
1. In de zones 0, 1 en 2 mogen geen besturings- en beveiligingstoestellen, schakelaars, scheiders en wandcontactdozen zijn toegepast.
2. In zone 3 mogen wandcontactdozen slechts zijn toegepast wanneer deze:
1. elk afzonderlijk zijn gevoed door een beschermingstransformator volgens 413.5.1,
2. worden gevoed door een SELV-keten volgens 411.1 of
3. zijn beveiligd door een aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA.
3. Schakelaars en wandcontactdozen moeten op een afstand van ten minste 0,60 m van de europening van geprefabriceerde douchecabines zijn aangebracht .
Jaquote:Op dinsdag 13 november 2007 19:40 schreef Nimitz68 het volgende:
Vonkenboer, vraagje:
Even afgezien van het wel of niet verstandig is, maar stel dat je een huis hebt uit 1999. Je hebt wat elektradozen veranderd in een verbouwing en is er bij een aantal stopcontacten de aarde verwijderd (ivm ruimte bij trekken draden). Overtreed ik nu wetten / zwaarwegende regelgeving?
Nee, het is niet alleen onverstandigquote:Of is dit alleen onverstandig
Een lamp die niet geaard dient te zijn mag niet geaard worden. Het maakt niet uit of je nu een loze aardedraad in de doos hebt zitten of deze daar niet aanwezig is. Het is wel handig om naar tenminste alle centraaldozen een ardedraad mee te trekken ook al wordt vanaf dat punt alleen lampen / schakelaars aangesloten die geen aarde nodig hebben. Bij verandering is de draad dan reeds aanwezig.quote:(hetzelfde geldt voor lampen zonder aardedraad die aan het plafond hangen).
Als er een keuring uitgevoert wordt zal dit problemen opleveren.quote:Of kan dit problemen opleveren bij het verkopen van het huis...?
Sinds al weer zeer lange tijd (ca 20 jaar) moet elke wandonctactdoos uitgevoert worden met aarde. Het bouwbesluit (wet) verwijst hierover naar de NEN1010 (norm). Bij wet ben je je verplicht hier aan te houden.quote:Ikzelf ben van mening dat alleen in de zogenaamde natte kamers (badkamer, keuken etc) verplicht is.
Een nieuwe aansluiting zal gewijgert worden totdat de instalatie veranrderd en getest is door een erkent instalateur. De nieuwe bewoners mogen de kosten van de instalaeur voor het opnieuw aanleggen van de instalatie en het testen door rekenen aan de vorige eigenaar. Tenzij de vorige eigenaar dit heeft gemeld, de extra kosten zullen dan reeds in de koopsom verrekend worden.quote:Op dinsdag 13 november 2007 19:57 schreef Ridocar het volgende:
Het is niet zo dat er iemand boetes op gaat leggen als jij je huis niet goed aanlegt. De verzekering kan echter wel moeilijk gaan doen als je huis afbrandt omdat jij geen aarde hebt getrokken.
Als je zo je huis zou verkopen, dan noemt men dat een verborgen gebrek. Wat er kan gebeuren als zoiets later wordt ontdekt weet ik niet.
U is liever van de natuurlijke selectie?quote:Op donderdag 15 november 2007 01:38 schreef Richie_Rich het volgende:
Ach ja, de betuttelende overheid![]()
"Wij weten wat goed voor u is"
quote:Op donderdag 15 november 2007 06:53 schreef Ridocar het volgende:
[..]
Ik hoor heel vaak van amateurklussers:
"Ik heb niet veel verstand van elektriciteit"
en als ik wijs op een potentieel gevaarlijk stuk:
"Dat kan toch niet zoveel kwaad?"
Ik denk dat collega-elektromonteurs zoiets wel kunnen beamen.
Komen de regels daarvoor helemaal te vervallen? Of alleen uit de Nen 1010?quote:Op maandag 12 november 2007 18:29 schreef Vonkenboer het volgende:
- Aantal wandcontactdozen voor het eerst uit de NEN1010
quote:Op donderdag 15 november 2007 10:34 schreef Soolman het volgende:
Hoe zit het precies met noodstopschakelaars, ik kreeg te horen dat er sinds ongeveer een jaar ook weer andere normen voor zijn, ISO 13849-1 en IEC 62061. Vroeger moest je door een noodstop echt dwe verbinding verbreken(door relais ofzo.). Maar het schijnt nu ook elektronisch, met toepassing van ICT worden uitgevoerd (softwarematig).
Maar het probleem is dat ik me neit kan voorstellen hoe dit gaat.. kan iemand me dit verduidelijken?
Dit is vervallen in de NEN1010. Op Bouwbesluitonline kun je terug vinden welke wetgeving van kracht is op de electrische aansluiting.quote:Op vrijdag 16 november 2007 19:04 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Komen de regels daarvoor helemaal te vervallen? Of alleen uit de Nen 1010?
Ga er maar vanuit dat de hele boel vervangen wordt. Als de elektra vernieuwd wordt, moet deze ook aan de nu geldende norm voldoen.quote:Op zaterdag 17 november 2007 19:50 schreef Ogri het volgende:
Bij mij in de flat gaat men beginnen met een grote renovatie, waarbij de meterkast ook vervangen gaat worden. Op dit moment is er geen aardlekschakelaar aanwezig en slechts 2 contactdozen in het hele huis hebben randaarde.
Nu begrijp ik dat bij "grootschalige renovatie" de electrische installatie zal moeten voldoen aan de nieuwe norm, maar valt het vervangen van de meterkast onder een grote renovatie?
het aarden van alle wandcontactdozen in de woning; het vervangen van het meeste schakelmateriaal en het vervangen van een meterkast is in mijn ogen een complete renovatie van een elektrotechnische installatiequote:Op zaterdag 17 november 2007 19:50 schreef Ogri het volgende:
Bij mij in de flat gaat men beginnen met een grote renovatie, waarbij de meterkast ook vervangen gaat worden. Op dit moment is er geen aardlekschakelaar aanwezig en slechts 2 contactdozen in het hele huis hebben randaarde.
Nu begrijp ik dat bij "grootschalige renovatie" de electrische installatie zal moeten voldoen aan de nieuwe norm, maar valt het vervangen van de meterkast onder een grote renovatie?
In theorie zou het allemaal zo moeten werkenquote:Op dinsdag 13 november 2007 20:08 schreef tnimble het volgende:
[..]
Een nieuwe aansluiting zal gewijgert worden totdat de instalatie veranrderd en getest is door een erkent instalateur.
Helemaal mee eens!quote:Op dinsdag 20 november 2007 22:52 schreef klipper het volgende:
...lange tekst...
Kleine toevoeging voor de verplichting van rookmelders:quote:Op dinsdag 20 november 2007 19:43 schreef Vonkenboer het volgende:
Om even een inhoudelijke update te geven aan dit topic.
Rookmelders
Rookmelders in woningen horen eigenlijk niet thuis in de NEN 1010 maar zijn eigenlijk opgenomen in de NEN 2555 norm met de toepasselijke titel Brandveiligheid van gebouwen - Rookmelders voor woonfuncties.
In de nieuwe NEN1010 worden de rookmelders weggelaten.
Het bouwbesluit schrijft voor dat in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten met een bouwjaar na 2003; dat er in de verkeersruimten en verblijfsruimten die dienst doen als verkeersruimte een rookmelder aanwezig moet zijn.
In een traditionele woning komt dat er in het algemeen op neer dat er op iedere verdieping een rookmelder aanwezig moet zijn.
Een slaapkamer zonder daglicht, stahoogte, verwarming en ventilatie enz. is in strijd met:quote:Op woensdag 21 november 2007 09:36 schreef Gurb het volgende:
....
Op het moment dat je een woning hebt waarbij je op de 2e verdieping nog een slaapkamer hebt (dus geen zolder, maar echt een slaapkamer met daglicht, stahoogte, verwarming en ventilatie enz.) dan zit je bijna altijd al aan die 20 meter vluchtweg.
dat zeg ikquote:Op woensdag 21 november 2007 15:10 schreef tnimble het volgende:
Een slaapkamer zonder daglicht, stahoogte, verwarming en ventilatie enz. is in strijd met:
daglicht - artikel 3.134 en 3.136
stahoogte -artikel 4.24 en 4.28
ventilatie - artikel 3.47 en 3.55
Ik ben niet zo'n held daarinquote:Op zaterdag 16 augustus 2008 13:04 schreef Ou-Tannu het volgende:
de digitale versie is met wat zoeken zo te vinden hoor O-
Zone 3 bestaat toch bij de laatste nen1010 niet meerquote:Op maandag 18 augustus 2008 16:14 schreef Ultralaser het volgende:
Ik heb ook net een nieuw huis en wat mij opviel is dat in de badkamer een WCD zit (geaard) dit is denk ik in Zone3 deze zit gewoon op netstroom en heeft geen aparte trafo volgens mij dan mag dit toch niet?
Ongetwijfeld boven de wasbak of bij het punt waar je het licht v.d. badkamer aan doet ?quote:Op maandag 18 augustus 2008 16:14 schreef Ultralaser het volgende:
Ik heb ook net een nieuw huis en wat mij opviel is dat in de badkamer een WCD zit (geaard) dit is denk ik in Zone3 deze zit gewoon op netstroom en heeft geen aparte trafo volgens mij dan mag dit toch niet?
50?quote:Op maandag 18 augustus 2008 18:11 schreef Vonkenboer het volgende:
Vroeger kwam je nog veel aardleks tegen van 50 mA.
Tegenwoordig moet dit in huishoudelijke installaties 30 mA. zijn
idd, ik ken alleen 500,30 en 10?quote:Op maandag 18 augustus 2008 22:39 schreef Ridocar het volgende:
50 lijkt me ook onwaarschijnlijk, het zal eerder een half Ampere zijn.
showpikquote:Op donderdag 15 november 2007 10:34 schreef Soolman het volgende:
Hoe zit het precies met noodstopschakelaars, ik kreeg te horen dat er sinds ongeveer een jaar ook weer andere normen voor zijn, ISO 13849-1 en IEC 62061. Vroeger moest je door een noodstop echt dwe verbinding verbreken(door relais ofzo.). Maar het schijnt nu ook elektronisch, met toepassing van ICT worden uitgevoerd (softwarematig).
Maar het probleem is dat ik me neit kan voorstellen hoe dit gaat.. kan iemand me dit verduidelijken?
De nieuwe nen1010 is sinds 1 januari 2009 al geldig en word als ik het goed heb volledig ingevord op 1 juli van dit jaar.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 22:30 schreef 861675 het volgende:
Schopje:
Het is inmiddels 2009, zitten we nog steeds met de planning om NEN1010:2007 per 1 juli a.s. op te nemen in het bouwbesluit?
quote:NEN 1010:2007+correctieblad C1:2008 Datum uitgiften: September 2008 Omvang: 1 boek in A4 formaat. Titel: Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. Bijzonderheden: Deze norm is op 21-05-09 aangewezen in het kader van het bouwbsluit. Belangrijke bepalingen m.b.t. inspectie en brandveiligheid zijn echter buiten aanwijzing gelaten.
Het is dan ook niet zo dat de oude NEN 1010 overbodig geworden is, immers oude bouwwerken moeten aan de NEN norm voldoen uit de tijdgeest waarin het gebouwd is.quote:Op vrijdag 25 september 2009 21:09 schreef Pfft het volgende:
Mijn spul voldoet aan de NEN1010, maar aan de versie uit 2003. Als er elk paar jaar een nieuwe versie komt, dan is dat moeilijk bij te benen. Het plafond van mijn badkamer is 226, zodat ik volgens de oude norm gewoon spotjes kan hebben. Nu kan dat niet meer. Ik kan mijn plafond niet verhogen tot 2,60 want het riool loopt boven langs en ander afvoer...
Inderdaad; de NEN norm die bij de bouw van de woning geldig was geld nu ook nog.quote:Op vrijdag 25 september 2009 21:59 schreef klipper het volgende:
[..]
Het is dan ook niet zo dat de oude NEN 1010 overbodig geworden is, immers oude bouwwerken moeten aan de NEN norm voldoen uit de tijdgeest waarin het gebouwd is.
Je mag dus gewoon je spotjes vervangen voor andere spotjes, pas als je grondig gaat verbouwen en dus ook de elektrische installatie grondig aanpakt, moet je pas voldoen aan de nieuwe norm.
En zelfs dan zullen er nog altijd uitzonderingen zijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |