snifquote:Jan Wolkers (81) overleden
Door Harmen Bockma en Arjan Peters
AMSTERDAM - De schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden op Texel. Wolkers werd beroemd dankzij werken als Kort Amerikaans (1962), Een roos van vlees (1963), Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969).
Wolkers rekende met een spervuur aan romans en verhalen af met zijn gereformeerde afkomst. Zijn openhartige taalgebruik en de ogenschijnlijk weinig fijnzinnige inhoud van de boeken bezorgde hem de reputatie van onbehouwen provocateur – en maakte hem mateloos populair bij de jongeren, die toen massaal afscheid namen van de behoudende mentaliteit die de eerste jaren na de oorlog hadden gekenmerkt.
Men smulde van de gulle plastiek en tomeloze energie die van Wolkers’ boeken spatte. In de jaren ervoor had hij alle beelden in zich opgeslagen en verwerkt, het moest eerst bezinken en zijn bedding krijgen, om ze er met verdubbelde kracht uit te smijten. De afrekening met het gereformeerde geloof en de hartstochtelijke liefde voor dieren, de verknoping van Eros en Thanatos, de seksuele vrijheid en het onburgerlijke kunstenaarschap; het was kennelijk nogal veel ineens, in een land waar schrijvers dikwijls werden geassocieerd met zolderkamers, ernst, en het geduldige en subtiele schrappen en schrapen.
Omver blazen
Niets daarvan bij Wolkers: die kwam op tv, voerde actie tegen Vietnam, racisme, apartheid, dierenmishandeling, maakte schilderijen met echte koeiestront waar hij zijn handen wellustig in liet rondgraaien, en blies je in zijn proza bijkans omver. De reuzenletters en felle kleuren van zijn boekomslagen, ontworpen door Jan Vermeulen, leken de heftige inhoud al aan te kondigen. Deze schrijver was geen bescheiden jongen. Deze artiest wilde opvallen.
Na zijn verhuizing in 1981 van Amsterdam naar Texel, waar hij en zijn derde vrouw Karina de tweeling Bob en Tom kregen, groeide Wolkers uit tot een altijd gevatte en spontane publiekslieveling, evenzeer belezen als authentiek onbevangen en nieuwsgierig, die als schilder en beeldend kunstenaar onverminderd actief bleef, terwijl zijn literaire arbeid zich hoofdzakelijk beperkte tot het schrijven van essays en gedichten.
Ontroeren
Journalisten kregen immer een hartelijk onthaal in huize Pomona, en de kleinsten onder zijn fans ontroerde hij diep met de tv-serie (in 2002) en de verhaaltjes waarin hij door zijn ‘achtertuin’ wandelde en geestdriftig (‘Moet je kijken! Mooi hè!’) de kevertjes, egeltjes, kikkervisjes, knobbelzwanen, dwergvleermuisjes, zijn eeuwig groene Japanse gingko, en de spuugbeestjes aanprees als de kunstuitingen der natuur waaraan we te vaak achteloos voorbij gaan.
Wolkers wordt woensdag in Amsterdam gecremeerd
Bijzonder man, mag best dubbel, TTK is toch anders dan NWS.quote:
Sorry hoor.quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 16:35 schreef yvonne het volgende:
[..]
Bijzonder man, mag best dubbel, TTK is toch anders dan NWS.
En op MSN.nl schreven ze dat Harry Mulisch is overledenquote:Op vrijdag 19 oktober 2007 16:58 schreef WooZ het volgende:
op teletekst hebben ze de capslock aan laten staan
"Jah, die ene bekende Nederlander, van die boeken, jeweets."quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 17:00 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
En op MSN.nl schreven ze dat Harry Mulisch is overleden
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ja, slakjes enzo.quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 18:34 schreef Dromenvanger het volgende:
Kan me nog herinneren hoe hij op tv in een tuin kleine beestjes aan het bewonderen was alsof hij compleet gestoord was
quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 17:52 schreef Isegrim het volgende:
[..]
"Jah, die ene bekende Nederlander, van die boeken, jeweets."
- "Ow ja, Mulisch, nouw ik zet het er wel op."
Het is de mooiste manier om te gaan, natuurlijk. Je ogen sluiten voor een nachtrust waar geen einde meer aan komt. Vredig en zoals je al zegt: passend bij deze manquote:Op vrijdag 19 oktober 2007 18:33 schreef mane het volgende:
Mooi, zo in zijn slaap. Dat past hem. Zoals hij zelf vertelde dat het hem mooi leek om te sterven als hij in zijn stoel zat met de kat op schoot en dat die kat dan na een paar uur denkt: 'het wordt koud hier' en van zijn schoot afspringt.
quote:Jan Wolkers bezweerde de dood door hem te bespotten
Uitgegeven op vrijdag 19 oktober 2007 om 17:59:06, bijgewerkt om 18:23:24
(Novum) - Jan Wolkers die vrijdag op 81-jarige leeftijd overleed werd gezien als een van de grootste schrijvers van Nederland en vormde samen met Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Harry Mulisch De Grote Vier van de Nederlandse literatuur. Wolkers werd beroemd met boeken als Kort Amerikaans (1962) en Turks Fruit (1969), maar was naast schrijver ook beeldhouwer en schilder.
Jan Hendrik Wolkers wordt op 26 oktober 1925 geboren in Oegstgeest als derde in een gezin met tien kinderen. Op 13-jarige leeftijd wordt Jan Wolkers van de Mulo gehaald om mee te helpen in de kruidenierswinkel van zijn vader. Maar door de economische crisis wordt de winkel in 1939 opgeheven. De oorlog breekt uit, en in 1944 overlijdt de oudste broer van Jan. Zijn oudste broer Gerrit Johannes was een groot voorbeeld voor hem. De barre oorlogstijd en de dood van zijn broer zorgen ervoor dat Wolkers afstand doet van het streng gereformeerde geloof dat hij in zijn opvoeding had meegekregen.
In 1943 dook hij onder in Leiden en studeerde aan de Leidse schilderacademie. Na de oorlog trouwt hij in 1947 met zijn eerste vrouw, Sybille. In de jaren daarna studeert hij aan verschillende kunstopleidingen in Den Haag, Salzburg en Parijs. In Frankrijk trouwt de 33-jarige Wolkers voor de tweede keer. Kort daarna schrijft hij zijn eerste boek, de verhalenbundel Serpentina's petticoat (1961) dat met gemengde gevoelens werd ontvangen. Zijn debuut krijgt twee jaar later de Novelleprijs van de gemeente Amsterdam. Uit protest tegen de acties van de regering tegen de provorerellen in 1966, tijdens het Huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus, geeft hij de prijs drie jaar later weer terug aan de gemeente. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij afstand doet van een prijs.
Jan Wolkers' eerste roman 'Kort Amerikaans' verschijnt in 1962. Hierin, en in 'Terug uit Oegstgeest' uit 1965, vertelt de schrijver over zijn dramatische jeugd. Zijn strenge geloofsleer, zijn tijd als lid van de Schilderacademie in Leiden, zijn blijvende litteken op zijn hoofd opgelopen door stoom tegen zijn slaap worden allemaal beschreven in de twee romans.
Met zijn schrijfstijl, een combinatie van korte zinnen, ironie en bespottingen met het geloof, weet hij in de jaren zeventig veel publiek te winnen. Het grote succes komt in 1969, met 'Turks Fruit'. In 1974 wordt het boek verfilmd door Paul Verhoeven. Ook andere boeken van Wolkers zoals 'Kort Amerikaans', 'Brandende liefde' en 'Terug naar Oegstgeest' worden later verfilmd.
Ook collega's van Wolkers weten zijn schrijfkunst te waarderen. Zo schreef Gerard Reve: "Terwijl ik probeer de dood te bezweren door hem te bevleien en te bezingen, probeert Wolkers hem te bezweren door hem bespottelijk te maken. Hij wordt ook wel eens de pornograaf van de dood genoemd. En dat vind ik een soort vreemde overmoed die mij niet ligt. Maar als Wolkers raak schiet is het ook verdomd mooi".
Hoewel zijn boeken gretig aftrek genieten, vindt Wolkers dat critici zijn werk steeds slordiger bespreken. "Literaire prijzen zijn een farce in Nederland", aldus Wolkers. In 1982 weigert hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Zeven jaar later, in 1989, bedankt hij voor de P.C. Hooftprijs. "Mijn uitgever vroeg me wel eens of ze me mochten opgeven voor de AKO-literatuurprijs. Dan zei ik: Laten ze die prijs maar in hun reet steken", zei Wolkers in 1994.
In 1980 verhuist Jan Wolkers met zijn derde vrouw Karina van Amsterdam naar het eiland Texel en blijft daar wonen. In 1981 krijgt Karina een tweeling. Wolkers heeft nu vier zonen.
Jan Wolkers is ook bekend geworden om zijn sculpturen en beeldhouwwerken. Vooral op Texel stak hij meer tijd in zijn kunstwerken. In onder meer Groningen, Amsterdam en Leiden zijn beeldhouwwerken en sculpturen van de kunstenaar te vinden. Zo staat in het Amsterdamse Wertheimpark het glazen Auschwitz-monument, dat een paar keer is vernield.
Ook andere kunst van Wolkers werd niet door iedereen gewaardeerd. Zo werd in 1997 de glassculptuur 'Vrouwen in verzet' in Oegstgeest vernield. Ook het in 1998 gemaakte glaskunstwerk 'Tot hiertoe en niet verder' in Texel werd in maart 2002 aan stukken geslagen. "Die agressie komt waarschijnlijk door het materiaal. In glas zie je jezelf weerspiegeld", aldus Jan Wolkers in 2003.
In oktober 2000 werd met een groot feest de 75-jarige verjaardag van Wolkers gevierd. Door Wolkers' literaire succes mag hij tot één van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers worden gerekend. "De beschrijving van seksualiteit, onderdrukte erotiek en gulzige seks, wreedheid en tederheid - de vermenging van al die tegendelen is de kracht van Wolkers' oeuvre", stelde literair recensent Aleid Truijens.
Hij publiceerde in 2005 Boekenweekgeschenk Zomerhitte dat in 2007 wordt verfilmd door Monique van de Ven, die in de film Turks Fruit met Rutger Houwer de hoofdrol speelde. Daarna publiceerde hij nog enkele dichtbundels en dagboeken. Ook steunde hij in 2006 de verkiezingscampagne van de Partij voor de Dieren als lijstduwer.
"Schrijven heeft voor mij niets met erkenning te maken, ik móét het gewoon doen. Alles wat ik heb gepubliceerd, is uit noodzaak geschreven" zei Wolkers in 2002 in Trouw.
bron
Idd prachtig was datquote:Op vrijdag 19 oktober 2007 18:34 schreef Dromenvanger het volgende:
Kan me nog herinneren hoe hij op tv in een tuin kleine beestjes aan het bewonderen was alsof hij compleet gestoord was
quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 18:33 schreef mane het volgende:
Mooi, zo in zijn slaap. Dat past hem. Zoals hij zelf vertelde dat het hem mooi leek om te sterven als hij in zijn stoel zat met de kat op schoot en dat die kat dan na een paar uur denkt: 'het wordt koud hier' en van zijn schoot afspringt.
Moge hij rustig slapen tot in de eeuwigheid der eeuwigheidquote:Op vrijdag 19 oktober 2007 19:12 schreef Falcon4ever het volgende:
[..]
Idd prachtig was dat.
Een bijzonder mens was ie.
En walgelijk stukje voorpagina van de Telegraaf, waarbij klein stukje van bovenstaande uitgelicht is (lijk & PvdD natrappen):quote:Texel is zijn ambassadeur kwijt
Reportage Van onze verslaggever Rob Gollin www.volkskrant.nl
DEN BURG - Een boekhandel past de etalage aan, maar verder rouwt Texel vooral in stilte om de dood van ereburger Wolkers.
Aan de burgemeester, Joke Geldorp, legde hij uit dat het licht boven de Waddenzee anders is dan dat boven de Noordzee; kwestie van afwijkend zoutgehalte. Schrijver/dichter Theun de Winter, toch opgegroeid op het eiland, nam hij op sleeptouw door De Muy, en toonde hem duivelsoor, en verdomd, het blad voelde aan als een oor. De Winter had het nog nooit gezien, hij was tot dan meer van ‘het totaalbeeld’.
‘Jan Wolkers’, zegt Harry de Graaf, van 1962 tot 2002 eilandsverslaggever van de Texelse Courant, ‘heeft de Texelaars geleerd naar hun eigen natuur te kijken’. De Winter: ‘Jan zag alles. Álles.’
Dit is het eerste volle etmaal van het eiland zonder zijn ‘onbezoldigd ambassadeur’ (de omschrijving is van Geldorp), die woensdagmiddag op de Nieuwe Ooster in Amsterdam zal worden gecremeerd. Texel trok al sinds Wolkers als 8-jarige de landschappen zag in de Verkade-albums van onderwijzer/natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Hij wilde er toen al met een vriend naar toe op de fiets, maar vlak buiten Oegstgeest waren ze teruggekeerd want de koeken waren op.
Bij de in herfstblad verscholen villa Pomona, waar de schrijver/dichter/beeldhouwer in zijn atelier ligt opgebaard, is het stil. ‘Het is niet de stijl van de Texelaar zich in zulke omstandigheden te mengen’, weet De Graaf. Burgemeester Geldorp: ‘Zaterdag is altijd een drukke dag voor de Texelaar. Geloof me, ze leven mee.’ Wolkers zelf, in 2000 in de Texelse Courant: ‘Texelaars zijn heel prettig. Ze bemoeien zich niet met je.’
In Den Burg zelf tiereliert dan ook gewoon een draaiorgel, op de markt geurt het ouderwets naar frituur, in een vijver staat onaangedaan de metershoge in glas en staal opgetrokken gestileerde bloem waarmee Wolkers een ode aan Jac. P. Thijsse bracht. Voor de volledigheid: een ander monument van hem – glazen platen op de Waddendijk die de strijd tegen het water symboliseerden – sneuvelde wel, in september 2002 al, toen vandalen het aan diggelen sloegen. Alleen een plaquette herinnert nog aan Tot hiertoe en niet verder. ‘Dit soort cultuur’, zegt De Winter, ‘daar hebben ze het op Texel vaak wat moeilijk mee.’
Bij boekhandel Het Open Boek is deze dag wel het ritme gebroken. Daar zijn de etalage, toonbanken en schappen gevuld met grepen uit het oeuvre. Een gestage stroom klanten trekt langs. Eigenaar Theo Timmer: ‘Ik heb het idee dat veel lezers nog iets van hem vast willen houden.’ Ze kenden elkaar al sinds de jaren zeventig, toen Jan en Karina nog met regelmaat in vakantiehuisje de Krukel verbleven, en de schrijver geregeld in de boekhandel verscheen.
Er volgden signeersessies en speciale uitgaven. Timmer: ‘In het begin vonden sommige Texelaars hem een rare pias. Hij schreef op wat velen hier niet eens durfden te denken. Totdat ze ontdekten hoe aardig Jan was. Al gauw was er waardering dat zo’n man hun eiland had uitgekozen.’
Hij mag het dan zelf wel hebben ontkend, Wolkers was volgens Timmer wel degelijk Texelaar. ‘Hij dompelde zich weliswaar niet onder in de gemeenschap, maar als je zo hebt gehouden van het licht hier, het landschap, het gedierte, en je ziet dat allemaal terug in zijn werk, dan ben je er toch bij gaan horen.’
Vaste ankerplaats was het restaurant Het Vierspan, waar hij steevast zijn verjaardag vierde. Zijn favoriete eten: kreeft met mayonaise, ribstuk van Texels lam en – eigenaar Eric Pekel geeft het wat besmuikt toe – ganzenlever, ‘in weerwil ja, van zijn lijstduwerschap voor de Partij van de Dieren’.
‘Voor kerst gingen we inkopen doen bij Amsterdam, en altijd kocht hij zwarte wintertruffel en ganzenlever, en dan gaf hij de helft aan ons.’ Nog een pleisterplek: In den Grooten Slock. Daar zat Wolkers tot voor enkele jaren geregeld in een hoek van de serre achter een Hoegaarden van de tap als Karina in het dorp boodschappen deed.
Vandaag zijn oud-journalist De Graaf en vriend De Winter langs gekomen. Tot eind vorige week vormden De Graaf en Wolkers met de astronoom Kees de Jager het voltallige Texelse college van ereburgers – de burgemeester had, met de veelvuldige prijsweigeringen in het achterhoofd, opgelucht adem gehaald toen hij bijna twee jaar geleden de benoeming aanvaardde. De Winter kent Wolkers al van zijn tijd in Amsterdam. In een eerste briefwisseling had hem de laatste zin zo getroffen, waarmee Wolkers het eilandgevoel in het hart had geraakt: ‘zijn de lepelaars al weer terug op Texel?’
Die van de vaste wal, weet De Graaf, hebben steevast drie vragen over het eiland: zeg je Teksel of Tessel (‘het is Teksel’), is er ’s winters wel wat te doen (‘dat is het geval’) en kom je Jan Wolkers wel eens tegen (‘ja’). Het waren dan ook vooral toeristen die elkaar aanstootten als ze de schrijver zagen, de eilanders volstonden met ‘Ha, Jan’. Hij gaf soms een lezing, hij stond kunstwerken af voor liefdadige doelen; het was voor alle partijen bevredigende betrokkenheid en gepaste afstand.
Eén keer heeft hij zich op verzoek van De Graaf als ereburger gemengd in de plannen voor herinrichting van het centrum. Maar hun idee van een binnenring werd, moppert de verslaggever, vorig jaar door de middenstand zo van tafel geveegd. Zo is de Texelaar ook weer: zelfs een ereburger heeft het niet zo maar voor het zeggen, ook al heeft hij hier het duivelsoor ontdekt en een verklaring voor verschillende weerkaatsingen van het licht op de omliggende zee.
Telegraafquote:Dierenvriend Wokers at ganzenlever
www.telegraaf.nl
AMSTERDAM - Kreeft met mayonaise, ribsteak en ganzenlever waren de favoriete gerechten van schrijver en prominent lid van de Partij voor de Dieren Jan Wolkers.
De eigenaar van restaurant Vierspan in Texel zegt dat tegen de Volkskrant. De overleden schrijver vierde steevast zijn verjaardag in het restaurant. 'Eigenaar Eric Pekel geeft het wat mesmuikt toe - ganzenlever, 'in weerwil ja, van zijn lijstduwerschap voor de Partij voor de Dieren', aldus de Volkskrant.
De Partij strijdt al tijden voor een verbod op ganzenlever.'Foie gras is afkomstig van gedwangvoederde ganzen met leververvetting. De productie van foie gras is in Nederland verboden vanwege de barbaarse productiewijze met het oog op dierenwelzijn', aldus de partij
Niet echt het beeld wat je wil oproepen als iemand net dood is, maar in feite moet alles bespreekbaar zijn. Dat is nu net waar Wolkers voor stond. Iedereen maakt fouten en ik zal Jan Wolkers echt niet minder waarderen omdat hij van ganzenlever hield.quote:Op maandag 22 oktober 2007 11:12 schreef Profesor het volgende:
Volkskrant vs Telegraaf
[..]
En walgelijk stukje voorpagina van de Telegraaf, waarbij klein stukje van bovenstaande uitgelicht is (lijk & PvdD natrappen):
[..]
Telegraaf
quote:Uitvaart Jan Wolkers voor iedereen toegankelijk
Uitgegeven: 22 oktober 2007 11:27
Laatst gewijzigd: 22 oktober 2007 11:41
AMSTERDAM - De crematieplechtigheid van de vrijdag overleden schrijver en kunstenaar Jan Wolkers is openbaar. Dat liet uitgeverij De Bezige Bij maandag weten.
De uitvaartdienst is woensdag op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam en begint om 15.30 uur. Sinds 2005 staat op de begraafplaats van de Nieuwe Ooster een beeld van Wolkers. Het is een monument ter nagedachtenis van de schrijver Theo Thijssen.
quote:,,Zo is het genoeg''. Dat waren de laatste woorden van de vrijdag overleden schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers nadat hij midden in de nacht wat granaatappelsap had gedronken en twee boterhammen met bessengelei had gegeten. Hij lachte nog even naar zijn vrouw.
quote:Uitvaartbijeenkomst Jan Wolkers begonnen
www.volkskrant.nl
Amsterdam - In de aula van De Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer is de uitvaartbijeenkomst van Jan Wolkers begonnen. De plechtigheid is toegankelijk voor publiek en wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie.
Karina Wolkers, de weduwe van de schrijver, zal aan het einde van de bijeenkomst spreken. Ook vriend en historicus Maarten van Rossum, uitgever Robbert Ammerlaan en hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant voeren het woord. Zoon Tom Wolkers verzorgt een muzikaal optreden.
Schrijver en vriend Remco Campert heeft op verzoek van Wolkers’ weduwe Karina een gedicht geschreven, dat hij tijdens de uitvaartplechtigheid zal voordragen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |