Ik denk wel dat China de dollar wil vervangen als virtuele afrekeneenheid.quote:Op zaterdag 25 april 2009 12:09 schreef SeLang het volgende:
Kortom, het is allemaal gelul en niemand heeft belang bij een wereldvaluta of iets dergelijks
Willen misschien wel, maar ze willen niks doen om de huidige situatie te veranderen (zie Selang) hun hoofd zit al te diep in die strop om er zonder veel schade uit te komen.quote:Op zaterdag 25 april 2009 12:12 schreef henkway het volgende:
[..]
Ik denk wel dat China de dollar wil vervangen als virtuele afrekeneenheid.
En dan door een mix van valuta en een deel goud
Als de Chinezen een probleem hebben met de US$ als virtuele afrekeneenheid zoals je schrijft, dan ligt dat probleem 100% bij henzelf. Wat houdt ze tegen om te factureren in Chinese RMB? Wat ze tegenhoudt is wat ik in m'n vorige post schreef. Oftewel, de huidige situatie is iets dat door henzelf is gekozen.quote:Op zaterdag 25 april 2009 12:12 schreef henkway het volgende:
[..]
Ik denk wel dat China de dollar wil vervangen als virtuele afrekeneenheid.
En dan door een mix van valuta en een deel goud
Maar welk land durft zijn inflatoire munteenheid aan die virtuele munt te koppelen, ik denk niemand![]()
Nuquote:Goudprijs stijgt naar recordhoogte
Uitgegeven: 7 oktober 2009 21:16
Laatst gewijzigd: 7 oktober 2009 21:16
AMSTERDAM - De goudprijs is woensdag op een recordhoogte boven de $1.040 per ounce (31,1 gram) geëindigd. De prijs werd omhoog gestuwd doordat de vraag naar goud steeg en de Amerikaanse dollar relatief zwak bleef.
© ANPDe oktoberprijs voor goud aan de Comex afdeling van de New York Mercantile Exchange sloot 0,5% of $4,70 hoger op $1.043,30 per ounce.
Dat is de hoogste prijs ooit. Eerder werd een intraday prijs genoteerd van $1.048,20.
Dat zou neerkomen op een dollar van zo'n 15 eurocent, dat kun je m.i. echt vergeten. Bij zo'n grote daling gaat de euro ook keihard omlaag - enerzijds omdat de ECB niet zal tolereren dat de VS zijn munt zo devalueert (en dus de wereldhandel, de Europese exporten naar de VS en vooral -door oneerlijke concurrentie- de Europese binnenlandse markt ruineert) maar ook omdat wij hier eveneens met een enorm schuldenprobleem zitten. Niet zo erg als de VS, maar toch in een vergelijkbare orde van grootte.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 02:34 schreef arjanus het volgende:
Let op: als olie in een andere valuta verhandeld wordt, is de dollar overbodig en komt de echte waarde van de dollar snel naar boven, misschien 20, 30% van wat hij nu is.
Blijkbaar is het idee van een nieuwe wereldvaluta toch nog een beetje te vooruitstrevend.quote:Asian central banks have intervened in the currency markets in an attempt to slow the slide of the US dollar.
Asian countries are worried about their export industries, which would be hurt by a weaker dollar.
Central banks in South Korea, Taiwan, the Philippines and Thailand have been buying the US currency, traders said. As signs of economic recovery begin to emerge, traders have switched from the traditionally "safe" US dollar to buying other currencies. A fresh wave of dollar-selling may have led to the banks' intervention.
The dollar fell to a 14-month low against a basket of currencies on Thursday. Analysts believe that other countries have also intervened. "It was reported earlier this morning that Russia was one of at least six central banks buying dollars," said Michael Woolfolk, senior currency strategist at the Bank of New York Mellon.
RTLZquote:Onzekerheid groeit: goud kost nu 30.300 euro per kilo
Een stijgende goudprijs in dollars en een dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar zet goud, 'het gestolde angstzweet' (Quote Mathijs Bouman) vandaag op een nooit eerder gezien niveau van 30.300 euro per kilo.
Kilo goud
Een ounce goud doet momenteel 1205 dollar, bijna op het oude record van 1216 dollar eerder dit jaar. De verzwakking van de euro van 1,50 dollar naar nu 1,27 dollar, maakt goud nu tot het duurste in hele lange tijd. In een kilo goud zitten 32,15 ounces aan goud. Goud is een hedge tegen inflatie en wordt vaak gekocht in onzekere economische tijden. Goud is ook omstreden als belegging omdat het niet rendeert qua rente en dividend. 5 jaar terug deed een kilo goud nog slechts 10.000 euro.
Dat zeiden we ten tijden van de dot-com en huizen-bubble ook. Oordelen kunnen we pas achteraf.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 21:49 schreef Digi2 het volgende:
De goudprijs staat al op $1230 per ounce. Ik had zelf gedacht dat de goudprijs zou dalen na het betere economische nieuws uit de VS en de drastische maatregelen die de EU en ECB hebben genomen. Men heeft het steeds over speculanten in de goudmarkt maar gezien de wijze waarop het wordt vastgehouden is dat niet echt af te leiden. De kopers blijken er stevig op te blijven zitten.
700 miljard euries die niet bestaan in de economie pompen is erg slim inderdaadquote:Op dinsdag 11 mei 2010 21:49 schreef Digi2 het volgende:
De goudprijs staat al op $1230 per ounce. Ik had zelf gedacht dat de goudprijs zou dalen na het betere economische nieuws uit de VS en de drastische maatregelen die de EU en ECB hebben genomen. Men heeft het steeds over speculanten in de goudmarkt maar gezien de wijze waarop het wordt vastgehouden is dat niet echt af te leiden. De kopers blijken er stevig op te blijven zitten.
Een nieuwkomer ben ik niet qua goud. Ik heb het d8 ik ongeveer 2jr geleden verkocht op $930. Er wordt al jaaaaren geroepen het is een bubble. Prima, allemaal maar veel seinen staan nog immer op rood. Japan zit klem, en balanceert op het randje. Ga die maar bailoutenquote:Op dinsdag 11 mei 2010 21:52 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat zeiden we ten tijden van de dot-com en huizen-bubble ook. Oordelen kunnen we pas achteraf.
[ afbeelding ]
Hier moet je als nieuwkomer trouwens geen lekker gevoel bij hebben, maarja de meeste stappen altijd op de top in dus het zou me niets verbazen als we zelfs nog een forse spike maken.
Dan kun je beter meteen (fysiek) geld kopen want als je een paar maanden wacht is de prijs verdubbeldquote:Op dinsdag 11 mei 2010 22:15 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Een nieuwkomer ben ik niet qua goud. Ik heb het d8 ik ongeveer 2jr geleden verkocht op $930. Er wordt al jaaaaren geroepen het is een bubble. Prima, allemaal maar veel seinen staan nog immer op rood. Japan zit klem, en balanceert op het randje. Ga die maar bailoutenveel succes. In China ontwikkelen zich echte bubbles die kunnen klappen en dat is nu net de motor waar heel de wereld zich nu aan optrekt. Veel landen zitten tot over hun oren in de schulden. Als er niet binnen enkele maanden een nieuw geloofwaardig stabilisatie verdrag ligt weet ik wel dat ik weer goud ga kopen
Ik berederneer als volgt. Jarenlange lage rente zorgt voor speculatieve bubbles. Die bubbles klappen vroeg of laat. Dat creeert angst in de markt en een vlucht naar goud. Voorlopig zie ik hieraan geen einde, eerder een verergering omdat het nu om hele landen gaat en ik er vrij zeker van ben dat we op termijn praten over halve continenten.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 22:32 schreef piepeloi55 het volgende:
Greenspan waarschuwde in 1996 al dat aandelen veel te hard stegen (ja toch!), met andere woorden overgewaardeerd waren. Toch duurde het tot 2000 voordat de boel ineenzakte. Een bubble kan groter worden dan menigeen vooraf had kunnen voorzien, vandaar dat ik persoonlijk ook niet short op overgewaardeerde markten.
Wanneer de top dus bereikt word, kan niemand voorspellen. Wat ik je wel kan voorspellen is dat de crash van een overgewaardeerde markt niet opweegt tegen de winsten die je kan maken met het meerijden erop. Zonder de geldpers zal dat ook het geval zijn bij edelmetalen. Het ironische is dat wat bij de meeste dus gevreesd word moet bij de goldbugs juist aanbeden worden.
Die lage rente zorgt inderdaad voor speculatieve bubbles, maar zolang er geen inflatie is of zeer directe indicatoren daartoe is ook een hoge goudprijs speculatief. Ook die goudprijs word grotendeels gevoed door een lage rente en als die stijgt word de carrycost voor velen te groot, dat zal neerwaarste druk geven ook al zijn er defaults aan de gang. Het geinige is dat die rente zo laag kan blijven door o.a. de lage inflatie(verwachting) en daarmee de goudbubble voed, die uitgaat van hoge inflatie/hyperinflatie. Tegenstrijdig nietwaar?quote:Op woensdag 12 mei 2010 13:00 schreef Digi2 het volgende:
Ik berederneer als volgt. Jarenlange lage rente zorgt voor speculatieve bubbles. Die bubbles klappen vroeg of laat. Dat creeert angst in de markt en een vlucht naar goud. Voorlopig zie ik hieraan geen einde, eerder een verergering omdat het nu om hele landen gaat en ik er vrij zeker van ben dat we op termijn praten over halve continenten.
[ afbeelding ]
Wie zegt dat de inflatie verwachting laag is? De lage rente? Maar die wordt onnatuurlijk laag gehouden doordat de CB-en staatobligaties opkopen. En dat blijven ze doen, zoveel als maar nodig is om de rente laag te houden, want als de rente stijgt zijn alle grote schuldenaren / landen failliet.quote:Op woensdag 12 mei 2010 13:58 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Die lage rente zorgt inderdaad voor speculatieve bubbles, maar zolang er geen inflatie is of zeer directe indicatoren daartoe is ook een hoge goudprijs speculatief. Ook die goudprijs word grotendeels gevoed door een lage rente en als die stijgt word de carrycost voor velen te groot, dat zal neerwaarste druk geven ook al zijn er defaults aan de gang. Het geinige is dat die rente zo laag kan blijven door o.a. de lage inflatie(verwachting) en daarmee de goudbubble voed, die uitgaat van hoge inflatie/hyperinflatie. Tegenstrijdig nietwaar?
Goud is niet alleen een inflatie hedge, het is ook een crisis hedge. De rente blijft voorlopig laag, er is dikke overcapaciteit in het westen. China en Japan hun op volle toeren draaiende exportmotoren maken dat min of meer permanent die westerse overcapaciteit. Centrale banken houden de rente laag want landen en banken zijn te zwak voor hoge rentes. Laat staan wat een stijgende rente doet met de huizenprijzen in de VS en EU en dus met hun banken. Alles wijst op zeer langdurige lage renteniveau's en dientengevolge speculative bubbles. Goud zelf zal dat pas zijn als de economien echt duurzaam herstellen de inflatie wat stijgt en goldbugs roepen dat de stijgende lichte inflatie om zal slaan in hyperinflatie. Zover zijn we nog lang niet.quote:Op woensdag 12 mei 2010 13:58 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Die lage rente zorgt inderdaad voor speculatieve bubbles, maar zolang er geen inflatie is of zeer directe indicatoren daartoe is ook een hoge goudprijs speculatief. Ook die goudprijs word grotendeels gevoed door een lage rente en als die stijgt word de carrycost voor velen te groot, dat zal neerwaarste druk geven ook al zijn er defaults aan de gang. Het geinige is dat die rente zo laag kan blijven door o.a. de lage inflatie(verwachting) en daarmee de goudbubble voed, die uitgaat van hoge inflatie/hyperinflatie. Tegenstrijdig nietwaar?
Vrijwel alle indicatoren, behalve de goldbugs. De beste inflatieverwachting van de markt kun je terugzien in de TIPS en die inflatieverwachting is rond zijn all time low. Dit is in tegenstijd met de hoge goudprijs, dus een van de 2 moet speculatief zijn. Naar mijn mening is dat de goudprijs.quote:Op woensdag 12 mei 2010 14:13 schreef Poekieman het volgende:
Wie zegt dat de inflatie verwachting laag is? De lage rente?
Per saldo is er nog niets gemonetariseerd en je redenering dat de centrale banken alles aan kunnen doen om de rente te drukken gaat niet op. Alleen de korte rente kunnen ze ten alle tijden bepalen (en zelfs dat niet altijd bij crisis) terwijl de lange rente toch echt word bepaald door de markt. Centrale banken kunnen deze wel proberen te drukken, maar het is aan de markt of deze dat toelaat. Bij de minste vrees voor inflatie (en die is er al snel na al de stimulansen) zal de rente sky high gaan, net als de rente van Griekenland skyrocked als men vreest voor de financiering. Als je redenering zou kloppen, zou de centrale bank alles eraan gedaan kunnen hebben om die spike in de Griekse rente te voorkomen en zoals we weten is dat niet gebeurd ondanks dat men dat graag zou willen.quote:jaar die wordt onnatuurlijk laag gehouden doordat de CB-en staatobligaties opkopen. En dat blijven ze doen, zoveel als maar nodig is om de rente laag te houden, want als de rente stijgt zijn alle grote schuldenaren / landen failliet.
En dat opkopen van staatsobligaties met bijverzonnen geld leidt uiteraard tot inflatie, hoe hard ze ook roepen dat dat niet zo is. Inflatie is ook precies wat de politiek en de banken willen, omdat anders defaults onvermijdelijk zijn. En aangezien ze zelf aan de knoppen draaien komt die inflatie er ook.
Dat zegt iedereen wel, maar is dat wel zo? Incidentieel en in alle paniek zal dat best, maar er zijn in het verleden crisis geweest die vele malen erger waren dan de huidige (tot nu toe) waarin edelmetalen gewoon daalde in waarde. Ondanks ineenstortende banken, mensen die spaargeld kwijtraakten, enorme bezuinigingen en sovereign debt defaults. Het meest recente voorbeeld:quote:Op woensdag 12 mei 2010 14:37 schreef Digi2 het volgende:
Goud is niet alleen een inflatie hedge, het is ook een crisis hedge.
Die periode werden goud en zilver juist heel duur en gedebased en geconfisceerd door de overheden. Immers goud en zilver waren geld en daar kwam enorme vraag naar om te deleveragen. Totaal niet te vergelijken met een wereld vol fiat geld. Toen leidde de stijging in goud en zilver en dus destijds de waarde van geld tot enorme deflatie.quote:Op woensdag 12 mei 2010 15:36 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat zegt iedereen wel, maar is dat wel zo? Incidentieel en in alle paniek zal dat best, maar er zijn in het verleden crisis geweest die vele malen erger waren dan de huidige (tot nu toe) waarin edelmetalen gewoon daalde in waarde. Ondanks ineenstortende banken, mensen die spaargeld kwijtraakten, enorme bezuinigingen en sovereign debt defaults. Het meest recente voorbeeld:
[ afbeelding ]
Op het moment dat die lage rente ten einde komt in combinatie met deleveriging, zal het niet anders verlopen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |