Wat een drama zegquote:Lastenverzwaringen maken leven volgend jaar duurder
RTL Nieuws heeft opnieuw miljoenennota in handen
De miljoenennota, die aanstaande dinsdag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, is al in handen van RTL Nieuws.
Duurder
Uit het document blijft dat het leven volgend jaar duurder wordt. Het kabinet gaat de lasten met zo'n 7 miljard euro verzwaren. Het inkomen van vrijwel iedereen blijft gelijk. Ook het ambtenarenapparaat krijgt te maken met bezuinigingen.
Doelstellingen
De lastenverzwaringen zijn nodig om de 'ambtieuze doelstellingen in het op het gebied van onderwijs en de wijken te halen.
In de miljoenennota staat onder meer:
"Het kabinet heeft er voor gekozen juist komend jaar maatregelen te nemen die ons in staat stellen onze agenda voor de toekomst overeind te houden", schrijft minister Bos.
Naast een aanzienlijk pakket van extra investeringen en lastenverlichting gaat het daarbij ook om lastenverzwaringen en bezuinigingen. Juist in 2008 wordt een aantal minder plezierige maatregelen genomen. Bos voegt er aan toe dat daarbij het overheidsapparaat niet wordt gespaard.
De inkomensgroei blijft voor vrijwel iedereen op nul staan. Volgens Bos neemt over de gehele kabinetsperiode de koopkracht wel toe. Lagere inkomens worden volgend jaar al zoveel mogelijk ontzien. Wel groei voor alleenstaande met uitkering. Werkenden en alleenstaande ouderen met aanvullend pensioen gaan er iets op achteruit. Vanaf inkomens van 50.000 euro wordt de arbeidskorting inkomensafhakelijk gemaakt.
Latenverzwaringen van bijna 7 miljard Loonkosten en milieulasten lopen met 900 miljoen op in 2008. Kabinet acht dit verantwoord in het licht van ambtieuze doelstellingen in het regeerakkkoord op het gebied van het onderwijs en de achterstandswijken.
In de miljoenennota staat verder ook veel over de vergrijzing. Dat wordt vooral vanaf 2020 een probleem.
Het begrotingstekort wordt de komende jaren een overschot. In 2008 0,5%, in 2009 0,6%, 2010 0,7% en in 2011 1,0%. Dat is iets lager dan in het regeerakkoord was afgesproken.
De werkloosheid daalt langzaam verder, van 340.000 dit jaar naar 310.000 volgend jaar.
De inflatie loopt licht op, van 1,75% in 2007 naar 2% in 2008.
De vliegbelasting wordt 11,25 op korte en 45 euro op lange vluchten, opbrengst 350 miljoen.
De verhoging van de tabaksaccijns levert 100 miljoen op.
De accijnsverhonging op diesel 250 miljoen.
De woningbouwcorporaties moeten winstbelasting gaan betalen, opbrengst 500 miljoen.
Bron: RTL nieuws
Die ze net zo hard mogen inleveren omdat ze meer belasting moeten betalenquote:Op zaterdag 15 september 2007 20:12 schreef Roellio het volgende:
Meer centjes voor mensen in het onderwijs!
Eerst maar eens al die onderwijzers uit het participatiefonds schoppen, dan kijken of er salarisverhogingen nodig zijn.quote:Op zaterdag 15 september 2007 20:12 schreef Roellio het volgende:
Meer centjes voor mensen in het onderwijs!
Ja, en volgend jaar staat exact dezelfde zin weer in de Miljoenennotaquote:De inkomensgroei blijft voor vrijwel iedereen op nul staan. Volgens Bos neemt over de gehele kabinetsperiode gezien de koopkracht wel toe.
Oftewel leraren verdienen te weinig. Sowieso vind ik het raar dat mensen menen dat leraren niet een goed salaris verdienen. het zijn wel de mensen die de volgende generatie moeten opleiden. De generatie die na ons het bedrijfsleven moet gaan leiden, het onderdeel van de samenleving wat volgens vele hier als enige van belang is. Dus in het onderwijs moet simpelweg goed personeel zitten, en dat krijg je niet met de huidige salarissen.quote:Op zaterdag 15 september 2007 20:30 schreef BladE-l----- het volgende:
[..]
Eerst maar eens al die onderwijzers uit het participatiefonds schoppen, dan kijken of er salarisverhogingen nodig zijn.
Er zitten meer leraren onnodig thuis dan er vacatures voor ze zijn.
Waarom? Omdat het beter verdient om thuis van het participatiefonds te leven dan aan het werk te gaan. Daar heb je je lerarentekort.![]()
oftewel ben je werkloos heb je het goed..quote:(1)
DuurderUit het document blijft dat het leven volgend jaar duurder wordt. Het kabinet gaat de lasten met zo'n 7 miljard euro verzwaren. Het inkomen van vrijwel iedereen blijft gelijk. Ook het ambtenarenapparaat krijgt te maken met bezuinigingen.
DoelstellingenDe lastenverzwaringen zijn nodig om de 'ambitieuze doelstellingen op het gebied van onderwijs en de wijken te halen.
Hieronder volgt een aantal letterlijke citaten uit de naar RTL Nieuws gelekte miljoenennota 2008.Voorwoord:Het kabinet heeft grote plannen. De komende jaren willen we investeren in kwalitatief hoogstaand onderwijs, veilige en leefbare wijken, een ambitieus klimaatbeleid en nog veel meer. Tegelijkertijd hebben we de ambitie om dit deugdelijk te financieren. Niet alleen willen we de komende vier jaar elk jaar meer geld binnenkrijgen dan we uitgeven, ook willen we dat ons huishoudboekje over 20 of 30 jaar nog steeds op orde is.
Zoiets gaat niet vanzelf. Solide financiering van een sociale agenda vraagt om moeilijke keuzes en soms harde maatregelen. Die kun je dan maar beter nemen in een jaar waarin het economisch goed gaat. Zo'n jaar lijkt 2008 te worden. En daarom heeft het kabinet ervoor gekozen juist komend jaar meetregelen te nemen die ons in staat stellen onze agenda voor de toekomst overeind te houden.
Willen we dat ook volgende generaties nog voldoende geld in kas vinden om noodzakelijke uitgaven te doen, dan voldoet het niet slechts te kijken naar de kosten van de vergrijzing en hoe we daarmee om moeten gaan. Het is minstens zo belangrijk om te investeren in (bijvoorbeeld) goed onderwijs en onderzoek, in een ambitieus energie- en klimaatbeleid en in veilige en leefbare wijken. Verstandige en selectieve keuzes op al die gebieden nu kunnen immers grote problemen en hoge kosten straks voor latere generaties voorkomen. Een solide financieel beleid houdt ook daar rekening mee.
In deze eerste miljoenennota van het kabinet zijn de spelregels voor het begrotingsbeleid voor de komende vier jaar vastgelegd. Ook staan voor de komende vier jaar de uitgaven en inkomstenplafonds vast. Deze kaders en de verbeterde begrotingsregels vormen samen met de begrotingsdoelstelling, de investeringsagenda en het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen, de ijkpunten voor een solide en sociaal beleid.
Wouter Bos
Minister van Financien.
De eerste zin van de miljoenennota:"Groei, duurzaamheid, respect en solidariteit. Deze begrippen staan centraal in de plannen van het kabinet. De miljoenennota 2008 geeft een verdere uitwerking van de doelstellingen uit het coalitieakkoord."
Slot van hoofdstuk 1:In deze eerste begroting van dit kabinet worden duidelijke keuzes gemaakt. De keuze voor een solide financieel beleid en duidelijke spelregels is ondubbelzinnig. De overige beleidsmatige keuzes uit het coalitieakkoord worden in deze miljoenennota verder geconcretiseerd. Hiermee is de miljoenennota 2008 niet alleen een cijfermatig overzicht, het is ook het logische vervolg op het coalitieakkoord en het beleidsprogramma.
De maatregelen zoals beschreven in deze miljoenennota zijn bedoeld om bij te dragen aan een sterke samenleving. Een samenleving die mensen de ruimte biedt om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen - voor zichzelf en voor elkaar. Een samenleving die mensen niet alleen de kans biedt het beste uit zichzelf te halen, maar ze daar ook daadwerkelijk toe uitdaagt en, indien nodig, bij ondersteunt. En die, als het niet anders kan, corrigerend optreedt. Op deze manier krijgt het wenkend perspectief van groei, duurzaamheid, respect en solidariteit voor zo veel mogelijk mensen inhoud.
In de miljoenennota staat verder onder meer:"Het kabinet heeft er voor gekozen juist komend jaar maatregelen te nemen die ons in staat stellen onze agenda voor de toekomst overeind te houden", schrijft minister Bos.
Naast een aanzienlijk pakket van extra investeringen en lastenverlichtingen gaat het daarbij ook om lastenverzwaringen en bezuinigingen. Juist in 2008 wordt een aantal minder plezierige maatregelen genomen. Bos voegt eraan toe dat daarbij het overheidsapparaat niet wordt gespaard.
De inkomensgroei blijft voor vrijwel iedereen op nul staan. Volgens Bos neemt over de gehele kabinetsperiode gezien de koopkracht wel toe. Lagere inkomens worden volgend jaar al zoveel mogelijk ontzien. Wel is er groei voor alleenstaanden met uitkering. Werkenden en alleenstaande ouderen met aanvullend pensioen gaan er iets op achteruit. Vanaf inkomens van 50.000 euro wordt de arbeidskorting inkomensafhankelijk gemaakt. Nivellering dus.
Lastenverzwaringen van bijna 7 miljard. Loonkosten en milieulasten lopen met 900 miljoen op in 2008. Het kabinet acht dit verantwoord in het licht van ambitieuze doelstellingen in het regeerakkkoord op het gebied van het onderwijs en de achterstandswijken.
In de miljoenennota staat verder ook veel over de vergrijzing. Dat wordt vooral vanaf 2020 een probleem.
Het begrotingstekort wordt de komende jaren een overschot. In 2008 0,5%, in 2009 0,6%, 2010 0,7% en in 2011 1,0%. Dat is iets lager dan in het regeerakkoord was afgesproken.
De werkloosheid daalt langzaam verder, van 340.000 dit jaar naar 310.000 volgend jaar.
De inflatie loopt licht op, van 1,75% in 2007 naar 2% in 2008.
De vliegbelasting wordt 11,25 euro op korte en 45 euro op lange vluchten, opbrengst 350 miljoen.
De verhoging van de tabaksaccijns levert 100 miljoen op.
De accijnsverhoging op diesel bedraagt 250 miljoen.
De woningbouwcorporaties moeten winstbelasting gaan betalen, opbrengst 500 miljoen.
die stond niket in nieuws net verplaatst...quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:57 schreef Lord_Vetinari het volgende:
UTFS
RTL Nieuws heeft opnieuw miljoenennota in handen
Nope, is gestart in NWS, zelfs.quote:Op zaterdag 15 september 2007 23:00 schreef Bill_E het volgende:
[..]
die stond niket in nieuws net verplaatst...
en search werkt niet zo lekkker
quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:56 schreef Mutant01 het volgende:
Schopje NWS, zie geen politieke discussie ontstaan n.a.v. de prachtige OP.
Tenzij je een bovengemiddelde loonsverhoging krijgt ga je er volgens mij niet op vooruit, aangezien de koopkracht gemiddeld genomen gelijk blijft en mensen met een topinkomen zelfs moeten inleveren...quote:Op zaterdag 15 september 2007 19:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Gelukkig verdien ik bovengemiddeld, dus ik ga er gewoon op vooruit zoals altijd.
quote:Op zaterdag 15 september 2007 19:56 schreef Mikkie het volgende:
Ik denk dat ik over een aantal jaren toch echt ga emigreren.
Naah dat was de Islam, die geloven van alles.quote:Op zaterdag 15 september 2007 23:16 schreef gebrokenglas het volgende:
En ik kreeg gister een folder in de bus dat de koopkracht stijgt.![]()
7miljard / 16miljoen = 437.5 per persoon
Waar maak je dit uit op?quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:41 schreef Bill_E het volgende:
http://www.rtl.nl/(/actue(...)a_weer_uitgelekt.xml
miljoenennota in handenDe miljoenennota, die aanstaande dinsdag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, is al in handen van RTL Nieuws.
[..]
oftewel ben je werkloos heb je het goed..
PvdA krijgt toch altijd de schuld: zitten ze in de regeringscoalitie, dan zijn ze als enige verantwoordelijk voor het beleid. Zitten ze niet in de regering maar hebben ze in het recente verleden erin gezeten zijn ze ook alleen verantwoordelijk voor de impopulaire maatregelen die genomen worden. Zelfs als ze lange tijd niet geregeerd hebben is hun manier van oppositie voeren verantwoordelijk voor het regeringsbeleid.quote:Op zaterdag 15 september 2007 23:36 schreef Floripas het volgende:
Waarom krijgt toch altijd de PvdA louter de schuld van dit roomsrode kabinet?
wat een onzin..quote:Op zaterdag 15 september 2007 23:46 schreef Barbaaf het volgende:
[..]
PvdA krijgt toch altijd de schuld: zitten ze in de regeringscoalitie, dan zijn ze als enige verantwoordelijk voor het beleid. Zitten ze niet in de regering maar hebben ze in het recente verleden erin gezeten zijn ze ook alleen verantwoordelijk voor de impopulaire maatregelen die genomen worden. Zelfs als ze lange tijd niet geregeerd hebben is hun manier van oppositie voeren verantwoordelijk voor het regeringsbeleid.
Conclusie: rechts is een stel slappe zakken?
Studie + functieverbetering = loonsverhoging ruim boven inflatie en lastenverzwaringquote:Op zaterdag 15 september 2007 23:08 schreef DaForZz het volgende:
[..]
Tenzij je een bovengemiddelde loonsverhoging krijgt ga je er volgens mij niet op vooruit, aangezien de koopkracht gemiddeld genomen gelijk blijft en mensen met een topinkomen zelfs moeten inleveren...
Dan moeten je hobbies niet te kostbaar zijn.quote:Op zaterdag 15 september 2007 21:46 schreef TubewayDigital het volgende:
idee: ik kan beter steun trekken en in mijn oceaan van vrije tijd mijn hobbies uitoefenen dan dat ik een baan aan neem.
Leraren verdienen op zich prima, alleen krijgen ze met thuiszitten tot 120% van hun salaris.quote:Op zaterdag 15 september 2007 21:51 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Oftewel leraren verdienen te weinig. Sowieso vind ik het raar dat mensen menen dat leraren niet een goed salaris verdienen. het zijn wel de mensen die de volgende generatie moeten opleiden. De generatie die na ons het bedrijfsleven moet gaan leiden, het onderdeel van de samenleving wat volgens vele hier als enige van belang is. Dus in het onderwijs moet simpelweg goed personeel zitten, en dat krijg je niet met de huidige salarissen.
Ik heb niet links gestemd!quote:Op zondag 16 september 2007 08:45 schreef Dr.Nikita het volgende:
Niet zeuren.
Het volk heeft gekozen voor links, dus lekker slikken dat het land naar de kloten gaat.
Je ziet het ook in andere landen waar links aan de macht is blijven investeringen van het bedrijfsleven uit. Kapitaal en kennisvlucht is het motto..
quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:50 schreef Dagonet het volgende:
En wéér de vergrijzing he, al die kutkabinetten sinds WO2 hebben dat lekker voor zich uitgeschoven zodat zij niet impopulaire maatregelen toen hoefden te nemen die op de lange duur veel minder zwaar uitgepakt zouden zijn.
CDA stemmers door de decennia heen, bedankt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |