abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_56078468
Opnieuw dan maar:
quote:
Uiensoep

Ingredienten

boter
Uien (goh ) 600 gram, in ringen
1 liter vleesbouillon
1 laurierblad
zout
peper

stokbrood, geraspte gruyere

In een pan klont boter smelten en de uien +- 20 min zachtjes stoven op een laag vuur. Daarna vuur omhoog en al omscheppend de uien bakken voor +- 10 min. Bouillon en laurierblad erbij en 30 min laten pruttelen.
Op smaak brengen met peper en zout

Grill voorverwarmen en daarna stokbrood bakken.

Snee stokbrood in soepkom, geraspte kaas erover en daarna de soep en even gratineren onder de grill.


Wij gaan er ook nog een klein scheutje port in doen omdat dat lekker schijnt te zijn...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_56079396
quote:
Op woensdag 16 januari 2008 17:42 schreef DarkElf het volgende:
Opnieuw dan maar:
[..]



Wij gaan er ook nog een klein scheutje port in doen omdat dat lekker schijnt te zijn...
Dat is inderdaad erg lekker . En wat knoflook erbij is ook nooit weg.
pi_56079451
quote:
Op woensdag 16 januari 2008 17:42 schreef DarkElf het volgende:
Opnieuw dan maar:
[..]



Wij gaan er ook nog een klein scheutje port in doen omdat dat lekker schijnt te zijn...
Madeira doet het ook goed! En ik vind een piep-piep-piepklein vleugje Worcestershiresauce ook altijd lekker erdoor

Mmm, binnenkort weer eens maken!
pi_56094429
quote:
Op woensdag 16 januari 2008 17:42 schreef DarkElf het volgende:
Opnieuw dan maar:
[..]



Wij gaan er ook nog een klein scheutje port in doen omdat dat lekker schijnt te zijn...
koken met alcohol is altijd goed
pi_56685978
Vandaag een soeppie gemaakt, simpel maar lekker
quote:
Champignonroomsoep

Ingrediënten

250 gram champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
1 ui, gesnipperd.
boter
1 eetlepel citroensap
1 theelepel gedroogde tijm
zout, peper
2 eetlepels bloem
1 liter groentebouillon
125 ml blue band finesse voor koken
paar eetlepels gehakte peterselie.

Bereiden:
De gesnipperde ui in wat boter zachtjes stoven. Daarna de champignonplakjes erbij met de citroensap en de tijm. Dit laat je 5 min, met deksel erop, even stoven.

Ondertussen smelt je boter in een soeppan en daar roer je de bloem doorheen (blijven roeren). Scheut voor scheut de bouillon erbij (blijven roeren) en daarna de blue band finesse toestand.

Dan gooi je champignons/ui prut erbij (met het vocht) en je brengt alles aan de kook en laat het zachtjes een minuut of 5-10 doorkoken.

Als laatste nog gehakte peterselie erdoor en klaar
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_56693247
iemand een leuk ideetje voor een soepje als voorgerechtje voor 2 personen?
heb een staafmixer en kan boodschappen doen
wil voor morgen wat leuks doen, maar heb even geen inspiratie
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  woensdag 13 februari 2008 @ 03:10:39 #57
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56696661
TOM KHA KAI (Thaise kippesoep)

Hier m'n recept voor Tom Kha Kai met allemaal lekkere Thaise smaakmakertjes,
zoals gember en laos, limoen en citroengras, pepertjes en kokosmelk en verse
koriander.

Voor dit recept is het erg handig om een vijzel te hebben.

Ik zal de uitgebreide manier opschrijven, maar soms kan je ook een shortcut
nemen zoals bij bouillon maken en alles. Moet je zelf maar kiezen.

serves 6 (more or less)

Ingredienten:
--------------------
1 hele kip
1 citroen
1 limoen
zout
2 rode uitjes
4 teentjes knoflook
1 meiraap (knolraap heet het ook wel)
potje visfond
blik kokosmelk
25g roomboter
potje koksroom
handje verse dille
bosje lenteuitjes
iets van 2 ons oesterzwammen
2 stengels citroengras (sereh)
2 kleine lomboks (rode pepertjes)
kleine gemberknol
kleine laos knol
kleine kentjur knol
stuk of 5 blaadjes djeruk purut (limoenblad)
evt. bruine suiker
bosje verse koriander
handvol tauge

Keukenspullen:
-------------------------
messen (hakmes voor de kip, aardappelschilmesje voor de knollen enz.)
schalen, schaaltjes en kommen (duh)
snijplank voor kip
snijplank voor groente
zeef
harde borstel
grote soeppan
natuurlijk touw (als in: niet synthetisch)
evt. knoflookpers
vijzel (liefst natuursteen)


BOUILLON EN VLEES
Eerst een gepekelde citroen. Boen een citroen goed schoon onder warm water met
een ruwe borstel (er zit een laagje was op gespoten)
snij hem ongeschild in achten
leg hem in een schaal, zet hem onder koud water. Voeg zoveel zout toe
als er in op wil lossen
laat dit minimaal een uur staan
(gepekelde citroenen kan je ook bij de turk of de marokkaan kopen)

(gemakkelijkere manier: geconcentreerd citroensap en zout gebruiken)

Snij 2 rode uitjes in achten, halveer 4 teentjes knof, snij een meiraap in
achten
Je hoeft niks te schillen, je zeeft het toch nog

Hak 1 hele kip in ongeveer acht stukken

Gooi de stukken citroen, de ui, knof, meiraap en de stukken kip in een pan
water (meer dan genoeg water om alles te bedekken) en breng het aan de kook.
Zet het vuur dan laag, zodat het nog net aan borrelt, en laat het zo minimaal
2 uur staan (let op dat de kip een beetje stevig blijft.)

Vis nu de kip eruit, haal het vel eraf en pluk het vlees in niet al te
kleine stukken van het bot. Doe het vlees in een aparte kom. Het vlees
komt als het goed is heel makkelijk van het bot af.

Gooi de inhoud van de pan door een fijne zeef in een andere pan zodat je
alleen de vloeistof overhoudt: dat is de bouillon
Wat verder nog in de zeef zit kan je weggooien

Nu heb je de bouillon en het kippevlees.
(De makkelijkste manier om dit alles te maken, maar dan minder lekker, is
kippebouillonblokjes met reepjes kippenborstfilet in water laten koken.)



VISSAUS
De basis is visfond (extreem geconcentreerde visbouillon.) Visfond zelf maken
moet je een dag vrij voor nemen dus koop lekker zo'n kant en klare pot bij de
Albert Heijn. Verder heb je roomboter nodig (gezouten of ongezouten maakt
niet uit), koksroom (want dat schift niet zo snel) en een handje verse dille.

2 eetlepels visfond, 25g roomboter, een flinke scheut koksroom en 250ml water.
Alles samen warm maken tot alles gesmolten en gemengd is.
Dille superfijn hakken en er op het allerlaatst doorgooien.
Evt. water toevoegen tot het niet te dik meer is maar een beetje ketjap
achtig.

De makkelijke manier is: koop een fles vissaus bij elke willekeurige toko of
volgens mij zelfs bij de AH tegenwoordig



GROENTE EN PADDESTOELEN
Dit kan bij elkaar:
Lenteuitjes: goed wassen zodat er geen zand meer in zit, witte eindjes eraf
en in fijne stukjes snijden
Oesterzwammen: niet wassen, hooguit de aarde er een beetje afboenen, en in
stukjes scheuren (makkelijke variant: gebruik kleine champignons en snij die
in vieren)


VRUCHTEN
pers 1 limoen uit en hou het sap apart


SPECERIJEN
Citroengras over de lengte halveren en in fijne stukjes snijden
(gemakkelijke variant, maar veel minder lekker: sereh poeder gebruiken. Sereh
is citroengras.)
Groen van de rode pepertjes afsnijden, halveren, zaad eruit en in fijne
stukjes snijden
Wortel van gember, laos en kentjur schillen, kleine stukjes afsnijden. Wees
heel voorzichtig met de laos en de kentjur want die overheersen heel erg.
Begin met een stukje ter grootte van een knoflookteentje.
(makkelijke versie: beetje gemberpoeder, beetje laos poeder)
Als je een vijzel hebt: gooi de gember, laos en kentjur erin en maal het fijn.
Gebruik anders de knoflookpers
Bind de blaadjes djeruk purut met een touwtje (natuurlijk touw, niet
synthetisch! - anders smelt het misschien) aan elkaar vast zodat je ze kunt
laten meekoken met de soep en ze er daarna weer uit kunt vissen


BEREIDEN
1l bouillon met 250ml kokosmelk aan de kook brengen
(dit is trouwens voor een best wel geconcentreerde soep; zelfs als je
2l bouillon gebruikt is hij nog prima, alleen lichter)
6 eetlepels vissaus en al het limoensap toevoegen
(als je zelf vissaus heb gemaakt met koksroom: voorzichtig met het limoensap!
de soep zou kunnen gaan schiften door het zuur van de limoen)
bundeltje limoenblad (djeruk purut) erin hangen, vastbinden aan handvat van de
pan
citroengras, peper, laos, gember, kentjur toevoegen
stukken kip erbij
een handvol tauge erbij

zo een half uurtje laten pruttelen, langer is goed, mits de stukken kip een
beetje stevig blijven

Vijf minuten voor je het van het vuur afhaalt: stukken oesterzwam en stukjes
lenteui toevoegen (voor het serveren even proeven of de paddestoelen gaar
zijn.)

Sommige mensen doen er ook nog een schepje bruine suiker door. Moet je zelf
maar proeven of je dat lekker vindt.

Helemaal aan het eind: lekker ruim vers fijngehakt korianderblad erdoor
roeren.

en kraal is kees

---

gember, laos en kentjur zijn familie van elkaar; allemaal knollen die er
ongeveer hetzelfde uitzien, en die ook gedroogd als poeder te krijgen zijn.
Ze smaken allemaal doordringend en vullen elkaar goed aan. Goed proeven als
je ze toevoegt!

Vanuit westers oogpunt is het apart dat er kip EN paddestoelen in de soep
zitten, maar in veel gerechten in Zuidoost Azie en Indonesie is het
gebruikelijk dat je verschillende eiwitrijke dingen (vlees, tofu,
paddestoelen) samen in 1 gerecht hebt

Kokosmelk (santen) is trouwens niet het sap dat in het binnenste van een
klappernoot zit (dat dacht ik altijd,) maar het sap dat je krijgt als je het
witte vruchtvlees aan de binnenkant van de noot uitperst.

(Alle Aziatische ingredienten die je maar kan verzinnen zijn in
Amsterdam in de Nieuwmarktbuurt te krijgen bij Dun Yong en andere toko's.
En als je zelfs daar nog iets niet kan krijgen: bij een vriendelijke
Indische familie die een winkel heeft aan de Amstelveenseweg 166, net
als je het Vondelpark uitrijdt aan de zuidkant, traiteur Kokkita.
In Rotterdam kan je alles op de boot halen, bij de Euromast.)

En als het goed is heb je nadat je dit gemaakt hebt nog bouillon en vissaus
over om het nog een keer te maken!
  woensdag 13 februari 2008 @ 03:18:19 #58
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56696680
weet er iemand hoe je dropsoep maakt

goeie gazpacho recepten ook welkom trouwens! het wordt weer warmer buiten..

[ Bericht 54% gewijzigd door Leef op 13-02-2008 04:14:54 ]
  woensdag 13 februari 2008 @ 03:33:58 #59
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56696719
broccolisoep, erg lekker, erg simpel.

ingr:
1 1/2 l bouillon
1 stronk broccoli
2 t knof
1 kruidenkaasje

kook een stronk broccoli in anderhalve liter bouillon (of je echte bouillon maakt of van een blokje moet je zelf weten)
pers er 2 t knof in uit
pureer de broccoli met de staafmixer
laat de soep afkoelen tot onder de 80 graden (om de kaas niet te laten schiften)
voeg voorzichtig de kruidenkaas toe en smelt hem in de soep
  woensdag 13 februari 2008 @ 03:41:02 #60
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56696728
Deze vind ik ook erg lekker. Makkelijk en een goeie maaltijdsoep als je een hoop mensen op bezoek krijgt.
Voor de dure kabeljauw kan je ook gewoon goedkopie koolvis uit de vriezer in de supermarkt halen. Smaakt er niet minder om en je gebruikt ook nog is een niet-bedreigde vissoort

Tip snij de groente in lompe grove stukken, het is een boerensoep voor werkmannen

SOPA DE PESCADO A LA CHILENA Chileense vissoep

4 moten kabeljauw (250 gr p/s)
1 uitgeperste citroen
Zout
Peper
1 geschilde en in plakken gesneden grote winterwortel
750 gr geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen
1 schoongemaakte en in ringen gesneden grote ui
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 eetlepels fijngehakte peterselie
7 1/2 dl visbouillon of water
2 1/2 dl droge witte wijn
3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

Leg de moten kabeljauw op de bodem van een grote, wijde pan, besprenkel ze met het citroensap en bestrooi ze met wat zout en peper
Leg de plakjes wortel op de vis, daarna de helft van de plakjes aardappel en vervolgens de ringen ui, de uitgeperste teentjes knoflook en de rest van de plakjes aardappel
Bestrooi het geheel met de fijngehakte peterselie en wat zout en peper
Schenk de visbouillon of het water, de witte wijn en de olie in de pan
Breng het geheel aan de kook
Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep ca. 30 minuten zachtjes koken tot alles gaar is
  woensdag 13 februari 2008 @ 03:53:12 #61
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56696745
En dan nu de oersoep, de soep aller soepen, de klassieker
BORSHT

(gejat van de internets)

Men neme
quote:
750 gram kleine rode bieten.
1 ui.
9 deciliter groentebouillon. (Kan ook met andere bouillon.)
1 theelepel zout.
Versgemalen zwarte peper.
3 eetlepels vergeperst citroensap.
2 eetlepels lichtbruine suiker.

Voor de garnering:
Zure room.
Verse dille.
Verse bieslook.

Snijd het lof van de bieten af, maar laat ongeveer 5 centimeter van de stengel zitten. Als het loof een beetje fris & fruitig eruit ziet, en nog een beetje jong is, kun je het bewaren om erdoor te doen. Vervolgens moet je de bieten afborstelen onder de koude kraan, wat wel een beetje goed moet gebeuren, anders zit je zand te eten straks.
Doe de bieten en de ui in een grote pan. Het is het makkelijkste als je de ui heel laat, en pas snippert voor je hem in de blender doet. Als het loof mals is kun je het er ook bij doen. Doe de bouillon bij de bieten (+ loof) en de ui, en zet de pan op een middelhoog vuur op. Breng de inhoud aan de kook, en laat de bieten gedeeltelijk afgedekt in 20 - 30 minuten gaar koken.
Als de bieten gaar zijn, giet je het kookvocht af, door een zeef, in een pan of schaal. Het is het mooiste als je zo'n speciale neteldoek hebt waardoor je het kookvocht kan afgieten zodat het extra mooi schoon gezeefd krijgt. Dat zou je op zich ook wel met een theedoek kunnen doen, maar dan heb je een theedoek met een soort tie-dye erop in een hippe kleur paars als je klaar bent. Niet doen als je zuinig bent op je theedoeken dus. De pan waarin je net bieten hebt gekookt maak je schoon.
Haal de velletjes van de bieten, en doe de bieten met de inmiddels gesnipperde ui en eventueel het loof in de blender en blender de hele boel fijn. Doe de bieten/uipulp in de pan die je net hebt schoongemaakt. Giet het kookvocht erbij, maar schenk voorzichtig. Er zit namelijk hoogstwaarschijnlijk nog zand op de bodem dat je niet in je soep wil hebben.
Breng de soep op een middelhoog vuur aan de kook, en breng op smaak met zout, peper, citroensap en de suiker. Laat de borsjt hierna nog 5 minuten koken. Serveer de soep heet met een beetje zure room erin, en strooi er wat bieslook en dille overheen.
Zit iedereen van: Soep? Van bieten? Ja hoor! (vieze gezichten)

Maar als je de pan op tafel zet blijven ze opscheppen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 13-02-2008 04:00:44 ]
  woensdag 13 februari 2008 @ 03:59:25 #62
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56696751
Ik kan goed jatten, daarom ook nog deze: ROMIGE MOSSELSOEP

... heb ik pas voor m'n oude opaatje gemaakt en die vond het erg lekker..
quote:
1 kg mosselen
1 grote ui
Peper
Zout
1 liter water
2 stukken wit van prei
20 gr boter
60 gr boter
50 gr bloem
1/4 liter wijn
1 dl room
1 eierdooier
25 gr peterselie

Zet de mosselen een uur in koud water met zout en kijk ze dan zorgvuldig na
Reinig intussen de ui en snijd hem in grote stukken
Doe de mosselen, de ui, de peper en het zout en 1 liter water in een grote kookpan en laat gaar koken
Reinig intussen de prei
Snijd fijn en fruit het in 20g boter
Smelt 60 gr boter en voeg hier al roerend de bloem aan toe om een roux te maken
Giet, als de mosselen gaar zijn, het kookvocht hiervan door een zeef en vang het in een kookpan op
Leng zo nodig aan tot 1 liter
Voeg dit al roerend bij de roux en laat doorkoken
Haal de mosselen uit de schelp en ontdoe ze van de baard
Doe de mosselen, de wijn en de gefruite prei bij de velouté
Klop de room en de eierdooier los in de soepterrine, giet hierover de soep
Werk af met gehakte peterselie
pi_56729790
Vandaag iets nieuws geprobeerd; Dahl met rode linzen (stond in de delicious)
Ik moet zeggen:
quote:
ingredienten:
250 gram rode linzen
1 grof gesnipperde ui
6 kardemonpeulen
mespuntje kurkuma
halve theelepel komijn (djinten)
1 kaneelstokje
klein blikje tomatengedoe (ik had blokjes)
100 ml kokosmelk
sap van 1 limoen

Bereiden:
Linzen in een zeef doen en goed afspoelen. Daarna in een pan met 500 ml water, de ui en de kruiden en de tomatentroep. Aan de kook brengen en 25 min op zacht vuur laten koken.

Kaneelstokje en peulen verwijderen. De soep pureren en dan de kokosmelk en limoensap toevoegen, op smaak brengen met peper en zout.

Dahl heet serveren.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_56729964
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 16:29 schreef DarkElf het volgende:
Vandaag iets nieuws geprobeerd; Dahl met rode linzen (stond in de delicious)
Ik moet zeggen:
[..]
Ik heb gewoon alle ingredienten in huis! Binnenkort eens maken!
pi_56731810
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 16:29 schreef DarkElf het volgende:
Vandaag iets nieuws geprobeerd; Dahl met rode linzen (stond in de delicious)
Ik moet zeggen:
[..]
Hé, DarkElf, je hebt de linzen gevonden! Ik ga die dahl komende week ook maar eens proberen.
pi_56731889
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 18:14 schreef Sudderpot het volgende:

[..]

Hé, DarkElf, je hebt de linzen gevonden! Ik ga die dahl komende week ook maar eens proberen.
Bij de Jumbo!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  vrijdag 15 februari 2008 @ 08:47:15 #67
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56741882
Sinds wanneer schrijf je Dahl? Dahl is een kinderboekenschrijver uit Noorwegen.
Dal is linzensoep uit India.
pi_56742772
quote:
Op vrijdag 15 februari 2008 08:47 schreef Leef het volgende:
Sinds wanneer schrijf je Dahl? Dahl is een kinderboekenschrijver uit Noorwegen.
Dal is linzensoep uit India.
aangezien je snapt wat er staat neem ik aan dat het niet zoveel uitmaakt.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 17 februari 2008 @ 11:03:48 #69
165237 Leef
Sunny side up!
pi_56787227
quote:
Wortel-sinaasappelsoep
Heb ik gisteren gemaakt.. viel in de smaak. X11 vond het een beetje tegenvallen, ik had het met minder zout en bouillon moeten maken, de smaken van wortel en sinaasappel zijn op zich al krachtig genoeg.

Voedzaam ook. zo'n pureesoep. En de smaak van geperste sinaasappel was een bijzonder accent.
  dinsdag 19 februari 2008 @ 22:43:00 #70
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_56848693
Heeft er imand een goede paprikasoeptip? Ik heb nog heel veel rode paprika's liggen (aanbieding bij AH, mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag ) en weggooien is ook weer zoiets.
pi_56893732
Pindasoep

benodigdheden :
1 grote ui
1 rode peper
2 tenen knoflook
kipfilet
kippenbouillion blokjes
knolselderij
sambal (naar smaak)
pindakaas
tauge
aardappel (om te binden)
evt room

fruit de ui, knoflook en rode peper in wat boter in de pan. Voeg daar het water met de bouillionblokjes toe en de kipfilets. Kook dit alles tot de kip zo gaar is dat je hem uit elkaar kan trekken.
Neem de kip dan uit de pan en trek hem in stukjes. Voeg de kip weer toe aan de bouiilon en voeg daar ook de knolselderij en aardappel in blokjes aan toe. laat dit nog ff verder koken tot de knolseldeij wat zachter is en voeg dan de pot met pindakaas toe. Dit moet je ff goed roeren zodat de pindakaas goed door het vocht gaat. Sambal toevoegen (naar smaak) tauge erbij..
nog ff laten pruttelen en klaar is de soep

opdienen met evt gebakken uitjes

eet smakelijk

oh en alles is naar eigen smaak te bepalen, een beetje een experimenteersoepke
Thank Drunk I'm a Goddess!
pi_56907028
quote:
Op dinsdag 19 februari 2008 22:43 schreef renzell het volgende:
Heeft er imand een goede paprikasoeptip? Ik heb nog heel veel rode paprika's liggen (aanbieding bij AH, mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag ) en weggooien is ook weer zoiets.
Rode Paprikasoep

4 grote rode paprika's
1 flinke ui
2 tenen knoflook
1 blik tomaten op sap (400 gram)
3-4 eetl. olijfolie
zout
gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
peper of tabasco
1 liter kippe-, kruiden of groentenbouillon

Paprika's wassen halveren en zaad en zaadlijsten verwijderen en in repen snijden. Ui pellen en snipperen. Teentjes knoflook pellen. Tomaten uit blik op een zeef uitlekken (vang het sap op, verwijder harde kroontjes en snij het vruchtvlees in stukken, verwijder de pitjes zoveel mogelijk. Olijfolie in een ruime pan verhitten en paprikareepjes en uisnippers hierin al omscheppend op laag vuur een minuut of 3 fruiten. Voeg de hele teentjes knoflook toe en alles opnieuw 2 minuten fruiten. Voeg de stukken tomaat en het sap toe en kruid met zout, tijm, de laurierblaadjes en peper of tabasco. Laat alles met gesloten deksel ong. een kwartiertje sudderen. Schenk de bouillon in de pan, nog een kwartiertje zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes en wrijf het geheel door een zeef. Verwarm de soep opnieuw en event. nog zout, peper of tabasco toevoegen

PS: In plaats van alles door een zeef wrijven (best een werk) kun je ook alles door een zeef gegieten en de overblijvende groente (zonder de laurierblaadjes) in een beker met een blender pureren dat weer bij de soep doen
pi_56907342
quote:
Op woensdag 13 februari 2008 03:18 schreef Leef het volgende:
weet er iemand hoe je dropsoep maakt

goeie gazpacho recepten ook welkom trouwens! het wordt weer warmer buiten..
Dropsoep (Pierre Wind)

3 zwarte peperkorrels, 1 stokje zoethout, 50 gram prei, 30 gram wortel 60 gram ui, 20 gram gesneden basilicum, 1 gram zwart-witpoeder 2 blaadjes laurier, 10 gram roomboter, 25 gram Drambuie 8 dl kippenbouillon, 1 zakje inkt van inktvis (4 gram) naar smaak peper uit de molen

Kneus de peperkorrels en het zoethout met bijvoorbeeld de onderkant van een steelpan. Snijd de prei, wortel en ui in stukken van een halve centimeter dik. Kneus het basilicum licht met de handen. Zet de peper, zoethout, zwart-witpoeder, laurier, basilicum en de gesneden groenten in bruisende boter in een kookpan aan. Blus af met de Drambuie. Voeg de kippenbouillon toe. Laat 25 minuten trekken. Knijp de inhoud van het zakje inkt boven de soep uit en roer even. Laat 5 minuten doortrekken. Zeef de soep. Druk de resten goed aan met de achterkant van een soeplepel, zodat ook de sappen van de groenten in de soep komen. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
pi_56909014
quote:
Op donderdag 21 februari 2008 21:41 schreef prupke het volgende:
Pindasoep
Als je die nou een echt lekker kipsmaakje wil geven, gooi je geen kipfilet in de pan maar iets met vel en bot. Enorm verschil.

Als je trouwens een hele pot pindakaas in de pan gooit, heb je dan echt nog aardappel nodig om te binden? Lijkt me door de pindakaas al behoorlijk stevig.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  vrijdag 22 februari 2008 @ 22:21:52 #75
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_56915874
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 15:19 schreef Trusten het volgende:

[..]

Rode Paprikasoep

4 grote rode paprika's
1 flinke ui
2 tenen knoflook
1 blik tomaten op sap (400 gram)
3-4 eetl. olijfolie
zout
gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
peper of tabasco
1 liter kippe-, kruiden of groentenbouillon

Paprika's wassen halveren en zaad en zaadlijsten verwijderen en in repen snijden. Ui pellen en snipperen. Teentjes knoflook pellen. Tomaten uit blik op een zeef uitlekken (vang het sap op, verwijder harde kroontjes en snij het vruchtvlees in stukken, verwijder de pitjes zoveel mogelijk. Olijfolie in een ruime pan verhitten en paprikareepjes en uisnippers hierin al omscheppend op laag vuur een minuut of 3 fruiten. Voeg de hele teentjes knoflook toe en alles opnieuw 2 minuten fruiten. Voeg de stukken tomaat en het sap toe en kruid met zout, tijm, de laurierblaadjes en peper of tabasco. Laat alles met gesloten deksel ong. een kwartiertje sudderen. Schenk de bouillon in de pan, nog een kwartiertje zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes en wrijf het geheel door een zeef. Verwarm de soep opnieuw en event. nog zout, peper of tabasco toevoegen

PS: In plaats van alles door een zeef wrijven (best een werk) kun je ook alles door een zeef gegieten en de overblijvende groente (zonder de laurierblaadjes) in een beker met een blender pureren dat weer bij de soep doen
Dank je! Klinkt heerlijk. Ga het zeker proberen!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')