dat doe ik dus altijdquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Overigens wordt pasta bijzonder smaakvol met een boullionblokje!
mijn pa had laatst een keer veel zout bij de broccoli gedaan, dat was pas smerigquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Probeer eens een pan met groenten mét zout en een pan met dezelfde groenten zonder zout. Je zal het verschil meteen proeven.
(groenten/aardappels zonder zout)
Zout water bevriest bij een lagere temperatuur dan 0 graden Celcius, maar dat het sneller kookt heb ik nog nooit van gehoord...quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:00 schreef HostiMeister het volgende:
...
Misschien kookt het water eerder met zout erin?
Psstquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:02 schreef Brammie1 het volgende:
dus bijna iedereen doet het erbij, maar zonder rede
het zal wel met de smaak te maken hebben, denk ik.
teveel zout is inderdaad ook niet lekker. Ik doe meestal 1 flinke theelepel zout voor een middelgrote pan (3L) van ca. half gevuld. Op de aardappels gaat vaak iets meer zout bij mij dan op de groentenquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:03 schreef Brammie1 het volgende:
[..]
mijn pa had laatst een keer veel zout bij de broccoli gedaan, dat was pas smerig
quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Probeer eens een pan met groenten mét zout en een pan met dezelfde groenten zonder zout. Je zal het verschil meteen proeven.
(groenten/aardappels zonder zout)
Ik weet het wel, maar vergeet het steeds. Zal de volgende keer er maar aan denkenquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
...
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
Nope, fabeltje....quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
Hm, het werkt anders bij mij wel, met de olie...quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:18 schreef Croga het volgende:
[..]
Nope, fabeltje....
De beste manier om het plakken van pasta tegen te gaan is de pasta na het afgieten meteen door de saus te doen. Let daarbij wel op dat de pasta op de saus gaat en niet andersom.
In de Allerhande staat:quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dan komt de smaak beter naar voren.
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
quote:Fabel Een scheutje olie voorkomt dat de pasta gaat plakken.
Een scheutje olie aan het kookwater toevoegen heeft weinig zin, want olie en water mengen niet. Bovendien bedekt de olie de oppevlakte van de pasta als een filmpje, waardoor de saus minder goed hecht. Je voorkomt dat pasta plakkerig wordt door hem te koken in ruim water: 1 liter per 100 gram. Roer de pasta ook even goed los.
quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:16 schreef GONZA het volgende:
Water met zout kookt bij een hogere temparutuur dan water zonder zout. Hierdoor wordt je water warmer dan 100 graden celsius, waardoor je eten eerder gaar is.
Hm, zal het verschil in tijd echt te merken zijn? Bedoel op de 20 a 25 minuten die aardappelen nodig hebben, gaat daar dan 5 minuten vanaf ofzo?quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:20 schreef JamesBrownie het volgende:
Het zout sorgt dat het water pas kookt als het een hogere temp bereikt en dat het dus sneller klaar is(want warmer)
...
quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:22 schreef Frumzel het volgende:
[..]
[..]
Hm, zal het verschil in tijd echt te merken zijn? Bedoel op de 20 a 25 minuten die aardappelen nodig hebben, gaat daar dan 5 minuten vanaf ofzo?
Ik heb geen idee hoeveel het scheelt, want ik doe er altijd zout bij.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:22 schreef Frumzel het volgende:
[..]
[..]
Hm, zal het verschil in tijd echt te merken zijn? Bedoel op de 20 a 25 minuten die aardappelen nodig hebben, gaat daar dan 5 minuten vanaf ofzo?
zoals ik al zeiquote:
En toch geeft het meer smaakquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:30 schreef Brammie1 het volgende:
zo te zien heeft het dus niet echt een functie, maar zijn de meeste mensen gewend aan de zoute smaak van hun eten. Ik blijf zonder zout koken
het duurt wel langer voordat zout water kookt, daarom kun je beter als het water kookt zout toevoegen, hierdoor stopt het kookproces maar gaat nadat het weer kookt wel de temperatuur omhoog, omdat zout een hoger kookpunt heeft.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:20 schreef JamesBrownie het volgende:
Het zout sorgt dat het water pas kookt als het een hogere temp bereikt en dat het dus sneller klaar is(want warmer) en het is ook gewoon voor de smaak, het zout trekt al in je eten, zodat je er geen zout meer op hoeft te doen als het klaar is(zeker bij aardappelen is dat gemakkelijk)
Hm, nooit geprobeerd, maar als dat zo is, zou het water wat gebruikt is voor het koken van aardappelen waar geen zout is aan toevoegd, zout moeten smaken of bazel ik nou maar wat?quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:45 schreef Curiosity het volgende:
Als je aardappelen kookt in water met zout, dan zal het zout dat zich van nature in de aardappelen bevindt niet 'verloren' gaan in het kookwater. De 'smaak' van de aardappelen blijft bij wijze van spreken gewoon in de aardappel zitten.
Het is niet dat het zout in het water in de aardappel dringt.
Dat is de de enige reden waarom je zout in het kookwater doet.
Daarom ook dat 2 blaadjes laurier in het kookwater ipv een eetlepel zout, hetzelfde effect hebben. De laurier zorgt ervoor dat het zout in de aardappel, effectief in de aardappel blijft.
Dit vond ik online, of het waar is weet ik niet, maar aannemelijk klinkt het wel.
bron
Dat is onzin, zout water heeft geen hoger kookpunt, het kookpunt vanwater ligt aan de lucht druk, niet aan de zoutheid.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:48 schreef Curiosity het volgende:
[..]
het duurt wel langer voordat zout water kookt, daarom kun je beter als het water kookt zout toevoegen, hierdoor stopt het kookproces maar gaat nadat het weer kookt wel de temperatuur omhoog, omdat zout een hoger kookpunt heeft.
Hoe lang aardappels moeten koken ligt erg aan het ras, sommigen zijn snel gaar, anderen duren vreselijk veel langer. Er is zo een rood ras, wat verkocht wordt met een oma erop "met de smaak van vroeger" die duren echt verschrikkelijk lang om gaar te worden (en smaken kut)quote:
Dan smaakt je eigen gekookte eten dus net als kant en klaar eten, de eeuwige maggiesmaak van alle prefabsausen en gerechten.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Overigens wordt een pastagerecht bijzonder smaakvol met een boullionblokje!
Dat kan best zijn, maar het smaakt wel lekkerder dan zonderquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan smaakt je eigen gekookte eten dus net als kant en klaar eten, de eeuwige maggiesmaak van alle prefabsausen en gerechten.
En niemand heeft een bronquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is onzin, zout water heeft geen hoger kookpunt, het kookpunt vanwater ligt aan de lucht druk, niet aan de zoutheid.
Hetzelfde geldt voor mij. Ik voeg zelden zout toe. Het is nergens voor nodig, en puur een kwestie van gewenning.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kook eigenlijk alles zonder zout, zout voeg ik pas op tafel toe.
Veel warme groenten maak ik af met een klontje boter (boter) en wat citroensap, geen zout nodig.
Waarom?
Omdat ik het lekkerder vind met weinig zout te eten, het is net als suiker in de koffie, je went er snel aan, maar als je eenmaal zonder gewend bent is het veel lekkerder.
Nogmaals, ieder zijn smaakquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:29 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
[..]
Hetzelfde geldt voor mij. Ik voeg zelden zout toe. Het is nergens voor nodig, en puur een kwestie van gewenning.
Uiteraard heeft iemand dit al eens uitgeprobeerd:quote:
Hier staan nog meer geteste mythes.quote:Boiling Water (with salt): I added a generous 2 tablespoons of table salt—much more than most people would ever use for boiling pasta or vegetables—to a mere 1 liter of water. It boiled in 6 minutes, 33 seconds (versus 6 minutes for unsalted, room-temperature water) and reached a temperature, according to my thermometer, of 216°F (102°C). So clearly the salt had an effect, but not much of one—and this was with an uncommonly high concentration.
Niet helemaal, aangezien zout een additief is wat aan gewenning onderhevig is. Dat heeft niets met 'ieders smaak' te maken.quote:
Ik denk inderdaad dat dat de reden is: gewenning. Ik gebruik bij het bereiden van eten vrijwel geen zout en mis echt geen smaak..quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Omdat ik het lekkerder vind met weinig zout te eten, het is net als suiker in de koffie, je went er snel aan, maar als je eenmaal zonder gewend bent is het veel lekkerder.
Doe het maar eens drie maanden zonder, en maak het dan maar weer eens klaar zoals nu..quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:23 schreef Frumzel het volgende:
[..]
Dat kan best zijn, maar het smaakt wel lekkerder dan zonder
Alsof je je bek met zeewater staat te spoelenquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:38 schreef qltel het volgende:
[..]
Doe het maar eens drie maanden zonder, en maak het dan maar weer eens klaar zoals nu..
Verroest, nog een bronquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:33 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
[..]
Uiteraard heeft iemand dit al eens uitgeprobeerd:
[..]
Hier staan nog meer geteste mythes.
Smaak?quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 14:57 schreef Brammie1 het volgende:
Hele simpele vraag: waarom doen zoveel mensen zout bij het water waar ze rijst, pasta of groente in gaan koken? Ik doe het zelf nooit en ik kan geen rede bedenken waarom het nodig zou zijn. Wie weet de rede?
Saus?quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:58 schreef mirannie het volgende:
Zonder zout zijn pasta, rijst, aardappelen en groente vrij smakeloos.
Dat is een kwestie van opinie.quote:En meekoken is veel lekkerder dan achteraf er overheen strooien.
Ik vraag me af waar het aan ligt, hygroscopie van het zout?quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:59 schreef -Banaan- het volgende:
Zout water heeft idd een hoger kookpunt, maar dat ligt niet aan de soort stof (met suiker werkt t ook).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kookpuntsverhoging
Pasta maak ik op smaak met saus, niet met zout. En de aardappels en groente die ik eet hebben smaak...quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:58 schreef mirannie het volgende:
Zonder zout zijn pasta, rijst, aardappelen en groente vrij smakeloos. En meekoken is veel lekkerder dan achteraf er overheen strooien.
Verse pasta is trouwens ook zo heel smaakvol, de smaak van tarwe en ei, mmmmmquote:Op zaterdag 18 augustus 2007 17:07 schreef qltel het volgende:
[..]
Pasta maak ik op smaak met saus, niet met zout. En de aardappels en groente die ik eet hebben smaak...
Tot nu toe doe ik het nog met pasta uit een winkel. Maar zelf maken wil ik idd best eens een keer proberen.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 17:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Verse pasta is trouwens ook zo heel smaakvol, de smaak van tarwe en ei, mmmmm
Dat weet ik.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:59 schreef -Banaan- het volgende:
Zout water heeft idd een hoger kookpunt, maar dat ligt niet aan de soort stof (met suiker werkt t ook).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kookpuntsverhoging
Je kan ook verse pasta kopen.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 18:35 schreef qltel het volgende:
[..]
Tot nu toe doe ik het nog met pasta uit een winkel. Maar zelf maken wil ik idd best eens een keer proberen.
Kookpuntsverhoging is een colligatieve eigenschap, dat houdt in dat het niet afhangt van de soort opgeloste stof (niet de hygroscopie van zout dus). Ik weet niet hoe het makkelijk uitgelegd kan worden, door het oplossen van een kleine hoeveelheid stof wordt de chemische potentiaal van de oplossing verlaagd. De chemische potentiaal van de gasfase veranderd niet, dus pas bij een hogere temperatuur (hoger kookpunt) zijn deze 2 aan elkaar gelijk (gaat t water koken).quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 17:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vraag me af waar het aan ligt, hygroscopie van het zout?
Nee, dat doet helemaal niets aangezien water en olie niet mengen.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dan komt de smaak beter naar voren.
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
In "Kitchen chemistry" , een scheikundeboek van o.m. Heston Blumenthal staat een hoofdstuk hierover: wat blijkt is dat zout de kooktemperatuur verhoogd, maar zo weinig dat je er niets van merkt.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 16:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is onzin, zout water heeft geen hoger kookpunt, het kookpunt vanwater ligt aan de lucht druk, niet aan de zoutheid.
Een bouillonblokje is 90% zout.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:28 schreef Isegrim het volgende:
Ik doe ook altijd een bouillonblokje in het water als ik pasta kook. Zout doe ik de ene keer wel, de andere keer niet.
Ongeveer al het zout wat je koopt is zeezout. Is eens een leuke aflevering over geweest bij Keuringsdienst van Waarde. Het meeste dat je hier als zeezout koopt is zout uit een mijn, wat ooit eens (héééél lang geleden) in een zee heeft gezeten.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 21:09 schreef Herodus het volgende:
Bij pasta stel ik het persoonlijkook wel op prijs en neem maar een voorbeeld aan de Italiaanse gewoonte: 'zeezout'.
Daar moest ik bij die post ook gelijk aan denken en weet je: ik heb tot voor kort ook altijd geloofd dat dat scheutje olie bij het koken van pasta zou helpen.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 23:43 schreef reclamedoos het volgende:
Ongeveer al het zout wat je koopt is zeezout. Is eens een leuke aflevering over geweest bij Keuringsdienst van Waarde. Het meeste dat je hier als zeezout koopt is zout uit een mijn, wat ooit eens (héééél lang geleden) in een zee heeft gezeten.
Ik bedoel zo zout als zeewater, vandaar de aanhalingstekens. Was even vergeten hoe ik dat duidelijk moest omschrijven blijkbaar.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 23:43 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Ongeveer al het zout wat je koopt is zeezout. Is eens een leuke aflevering over geweest bij Keuringsdienst van Waarde. Het meeste dat je hier als zeezout koopt is zout uit een mijn, wat ooit eens (héééél lang geleden) in een zee heeft gezeten.
Wat hetzelfde boek ook zegt over zout is dat het afhangt van de soort groente welke je wilt koken.quote:Op maandag 20 augustus 2007 00:06 schreef LeefAndCooking het volgende:
Ook volgens het boek van Harold MC Gee, over eten en koken, heeft de toevoeging van zout een verwaarloosbaar effect op de temperatuur van het kokende water.
Bijvoorbeeld verschillen in de lucht druk hebben nog een groter effect.
De rede van toevoegen van zout is, zo als al eerder gezegt, de smaak.
Het is hierbij niet alleen dat het zout lekker is maar vooral dat het smaken in het te koken product naar boven haalt en versterkt.
Heb ook eens een Heston programma gezien waarbij hij de perfect roast potatoes ging maken. Daarbij ook de discussie over wel of niet zout bij het voorkoken van de aardappelen. hij liet beide manieren zien. Na het voorkoken waren de aardappelen met zout veel fluffier/bloemiger. En na het roasten hadden deze een mooiere, egale krokante korst dan de niet met zout voorgekookte aardappelen.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 21:09 schreef Herodus het volgende:
[..]
In "Kitchen chemistry" , een scheikundeboek van o.m. Heston Blumenthal staat een hoofdstuk hierover: wat blijkt is dat zout de kooktemperatuur verhoogd, maar zo weinig dat je er niets van merkt.
Er wordt ook in uitgelegd dat het toevoegen van zout aan water waar groente in moet koken ook weinig zin heeft aangezien weinig tot niets tot de groente doordringt of op het oppvervlak achteblijft: te weinig om door de meeste mensen geproeft te worden (ongeveer 1/10.000 gram per boon).
Bij aardappelen kun je het beste flink wat zout doen om de smaak vast te houden zoals boven al uitgelegd.
Bij pasta stel ik het persoonlijkook wel op prijs en neem maar een voorbeeld aan de Italiaanse gewoonte: 'zeezout'.
Dat komt mooi overeen met mijn post. Het zout zorgt voor de vernietiging van de celwanden van de aardappel, waarbij het zetmeel vrijkomt, alsmede het water. Deze zorgen ervoor dat bij het bakken er een mooie korst kan ontstaan.quote:Op maandag 20 augustus 2007 14:04 schreef n0a het volgende:
[..]
Heb ook eens een Heston programma gezien waarbij hij de perfect roast potatoes ging maken. Daarbij ook de discussie over wel of niet zout bij het voorkoken van de aardappelen. hij liet beide manieren zien. Na het voorkoken waren de aardappelen met zout veel fluffier/bloemiger. En na het roasten hadden deze een mooiere, egale krokante korst dan de niet met zout voorgekookte aardappelen.
Wat ook helpt tegen het plakken is voldoende water (het plakken wordt veroorzaakt door het vrijkomen van zetmeel en veel water kan dat verdunnen) en na het koken goed afspoelen met (koud) water (het zetmeel wegspoelen)quote:Op maandag 20 augustus 2007 14:54 schreef Ou-Tannu het volgende:
als ik de zout of olie bij de pasta vergeet.. dan wordt zo plakkerig :/
Gewoon voldoende water is al voldoende, ik spoel nooit me pasta, is toch zonde, is het direct afgekoeld.quote:Op maandag 20 augustus 2007 15:03 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Wat ook helpt tegen het plakken is voldoende water (het plakken wordt veroorzaakt door het vrijkomen van zetmeel en veel water kan dat verdunnen) en na het koken goed afspoelen met (koud) water (het zetmeel wegspoelen)
Zout zorgt ervoor dat het zetmeel niet plakkerig wordt en olie zorgt voor een glibberig oppervlak waar zetmeel niet aan kan plakken...
Dat is het dus. Je gooit zout in het water omdat je anders het kind met het badwater weggooit; maar dan dus de smaak hè!quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 15:45 schreef Curiosity het volgende:
Als je aardappelen kookt in water met zout, dan zal het zout dat zich van nature in de aardappelen bevindt niet 'verloren' gaan in het kookwater. De 'smaak' van de aardappelen blijft bij wijze van spreken gewoon in de aardappel zitten.
Het is niet dat het zout in het water in de aardappel dringt....
t lost volgens mij toch gewoon op in het water?quote:Op maandag 20 augustus 2007 23:18 schreef Hyperdude het volgende:
[..]
Dat is het dus. Je gooit zout in het water omdat je anders het kind met het badwater weggooit; maar dan dus de smaak hè!
Ook aardig is of je direct zout in het water moet gooien, of pas als het kookt. De laatste methode hoort volgens de kenners. Maar volgens mij maakt het geen bal uit.![]()
Als je het in niet kokend water gooit zet het op de alu-bodem aan en kan er een metaalsmaak ontstaan, bovendien kunnen er vlekken in de pan komen die je misschien niet wilt.quote:Op maandag 20 augustus 2007 23:18 schreef Hyperdude het volgende:
[..]
Dat is het dus. Je gooit zout in het water omdat je anders het kind met het badwater weggooit; maar dan dus de smaak hè!
Ook aardig is of je direct zout in het water moet gooien, of pas als het kookt. De laatste methode hoort volgens de kenners. Maar volgens mij maakt het geen bal uit.![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |