THCees | dinsdag 14 augustus 2007 @ 22:59 |
Ik kan wel het 1 en ander vinden hier bij Fok over het kweken van pepers, maar dit onderwerp verdient een eigen Topic en dus : Ben je ook zo'n peper-liefhebber, die zijn achtertuin ombouwt tot peper-farm ![]() Kan het jou ook niet heet genoeg ![]() Plaats hier dan je foto's, (kweek)verslagen, vragen, recepten of andere chilli-facts. Er zijn heel veel (te veel om op te noemen) verschillende soorten pepers, maar deze worden in groepen ingedeeld zoals : Annum Baccatum Chinense Frutescens Pubescens bron : Om de (hitte) heetheid van de verschillende soorten aan te duiden wordt er gebruik gemaakt van de "Scoville Units". Chilli Heat: In 1902 Wibur Scoville ![]() The Scoville scale begins at zero with mild bell peppers and moves to the lower range of peppers measuring 1,500 to 2,500 such as cascabels, four out of ten. The Jalapeño is mid range at about 2,500 to 5,000 Scoville units. The eight out of ten chillis such as cayenne, aji and pequin will rate about 30,000 to 50,00 units, while the habernero which rates as one of the hottest comes somewhere between 100,00 and 500,000 units, but as can be seen above in the article has a hotter chilli been found ? Chillis are easy to grow, they require minimal area and care. They will do best in warm climates or under glass with a long growing season and can be kept over winter in the right conditions. Many varieties make excellent pot plants and can be grown indoors as ornamentals although these are still edible. Be careful when growing different species close together as they will cross pollinate and produce hybrids, therefore do not keep these chilli pods for next years seeds as the required heat of the chilli may be effected by crossing with a hotter chilli. Verder nog wat handige linkjes : zaad nederland : zaad : kweken : nice info : more : SPOILEREn om dan maar zelf het spits af te bijten : verleden jaar : ![]() Habanero ![]() Bolivian rainbow, Jalapeno en spaanse Dit jaar : op dit moment heb ik staan: 2 Ammarillo (nog geen vrucht,update later) ![]() ![]() 6 penis pepper ![]() ![]() 8 orange cayaenne (thai) ![]() 2 yellow cayenne (update volgt) ![]() 4 madamme jeanette (2 rood 2 geel) (binnenkort) 1 varengata ![]() 1 Ajoema chocolate (binnenkort) 1 pequin ![]() ![]() overzicht tuin : ![]() en ook heb ik dit jaar voor het eerst iets nieuws voor NA de peper.(vond dit bij vreeken.nl) : KOMKOMMER OERAUGURKJE 'West India(n) Burr Gherkin', 25 zaden 'Concombre des Antilles' Een heerlijke (en gezonde!) snack tussendoor. Afkomstig uit Afrika, komt dit vruchtje in de 17e eeuw naar Jamaica en van daaruit vindt het zijn weg over Noord en Zuid Amerika. De jonge vruchtjes zijn heerlijk fris snoepgoed en wordt al eeuwenlang gebruikt als 'blusmiddel' na een hapje peper. De planten geven een enorme oogst. Rijpe vruchtjes zijn 5 cm, rond tot ovaal, vol zachte stekels. In dit stadium bijzonder sierlijk, in Brazilië zijn rijpe vruchtjes een onderdeel van de maxixada-soep. en zo zien ze eruit : ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door senesta op 26-09-2007 21:10:23 ] | |
senesta | dinsdag 14 augustus 2007 @ 23:05 |
Wat leuk! Zijn het allemaal éénjarige planten? | |
THCees | dinsdag 14 augustus 2007 @ 23:09 |
quote:Ja de meeste wel , maar de Pequin en de tepin heb ik nu voor het 2de jaar staan. Ze hebben de overwintering overleeft, en zijn daarom veel eerder gaan bloeien. Foto's van de tepin (plant) komen nog. (deze is 1.30 meter) | |
senesta | dinsdag 14 augustus 2007 @ 23:11 |
Het was ook een hele zachte winter natuurlijk, overleven ze strengere vorst ook? | |
Serendips | dinsdag 14 augustus 2007 @ 23:12 |
Mooie planten, maar gebruik je zoveel peper in de keuken of is het gewoon voor de leuk? | |
THCees | dinsdag 14 augustus 2007 @ 23:26 |
quote:NEE ze hebben een constante temp nodig van rond de 15 a 20 graden. Binnen zetten dus. Maar dit jaar heb ik een soort uit india (amarillo) en die kan 5 graden vorst wel aan. quote:Ik gebruik wel erg veel peper ja, er zijn ook zoveel dingen mee te doen : eten kruiden, sauzen, sambal en op zuur zetten. Kortom ik bespaar mezelf zo behoorlijk wat geld uit (supermarkt-prijzen zijn belachelijk) en zo kom je ook makkelijk aan soorten die je dus nergens kunt krijgen. (hier zijn over het algemeen alleen maar de spaanse te krijgen) vandaar | |
THCees | dinsdag 14 augustus 2007 @ 23:27 |
En het is natuurlijk kei-leuk en het zijn erg mooie planten (vind ik dan ) en.... en.... | |
Nembrionic | woensdag 15 augustus 2007 @ 00:01 |
Jalapenos en habaneros. Dit is enkele maanden geleden. ![]() ![]() Status een week geleden: ![]() ![]() ![]() De Habaneros zijn nog erg klein maar krijgen wel al een berg bloemetjes. Al mijn jalapenos hebben hebben ondertussen bloemetjes en/of pepertjes in de groei. Voor de habaneros is het gewoon niet warm genoeg geweest. | |
reclamedoos | woensdag 15 augustus 2007 @ 07:52 |
Leuk! Volgend jaar wil ik er ook wat in de tuin zetten. Dit jaar was ik te laat. Achteraf had het ook niet zo veel zin gehad denk ik, aangezien we nog niet echt een zomer hebben gehad. Ik heb wel een paar (punt)paprikaplanten, waar vruchten aan zitten. Hoewel ze familie zijn van de peper horen ze hier niet echt thuis lijkt me. | |
NT-T.BartMan | woensdag 15 augustus 2007 @ 09:12 |
tvp. Nu is het te laat, maar volgend jaar wil ik ook een poging doen! | |
Lotjeb | woensdag 15 augustus 2007 @ 09:35 |
Wat leuk! Ik was ook bezig maar een van mijn katten heeft alle plantjes opgegeten ![]() Volgend jaar een nieuwe poging ![]() | |
THCees | woensdag 15 augustus 2007 @ 14:01 |
quote:ziet er netjes uit hoor, maar ik zou (als ik jou was), de pepers wat grotere potten geven, kan je er gelijk wat tomatenmest bij doen voor een betere productie.(en evt bloedmeel ivm met stikstof tekort). Als strax je jalapeno's gaan afrijpen, kijk dan niet raar op van de "droogscheuren" in de pepers, er komen dan allemaal bruine aders over te lopen, dit is (kwam ik later achter) echter heel normaal voor deze soort. voor strax alvast .... EET SMAKELIJK | |
Nembrionic | woensdag 15 augustus 2007 @ 14:03 |
quote:Ze staan reeds in grote potten ![]() | |
THCees | woensdag 15 augustus 2007 @ 14:05 |
quote:er is altijd de mogelijkheid om ze binnen te laten groeien, mits er gebruik wordt gemaakt van een TL, om de lichturen te vergroten. Als je dus nu nog wilt zaaien kan dat wel maar dan zal ze op de vensterbank moeten laten afbloeien. Met als gevolg dat je ze heel vroeg weer buiten kan zetten het volgende jaar, en dus zo weer een grotere peper productie krijgt. ![]() | |
THCees | woensdag 15 augustus 2007 @ 14:06 |
quote:hehe pepers als kattevoer ![]() ![]() | |
pumpkin_Ruby | woensdag 15 augustus 2007 @ 14:33 |
Mijn katten hebben vorig jaar m'n paprika's opgegeten toen ze net bovenkwamen, maar de pepers (zaadjes uit een rood pepertje van de supermarkt) hebben ze dit jaar met rust gelaten. Ik heb twee peperplantjes gehouden en toen ze wat groter waren begon één van de katten er ineens van te vreten. (ik weet ook gelijk wanneer hij er weer aangezeten heeft want dan gaat 'ie aan de dunne). Aan beide plantjes is maar één pepertje gekomen, ze moeten alleen nog rood worden. | |
NT-T.BartMan | woensdag 15 augustus 2007 @ 15:09 |
quote:Laten we nou eens net doen of mijn vingers nét groen genoeg zijn om een zaadje in de grond te stoppen... Afbloeien?? Wasda? Ik zou overigens een potje op mijn kantoor kunnen zetten, daar brandt 12 uur per dag een TL. Het is er door de airco alleen niet zo heel warm. Zou dat gaan werken? | |
ATuin-hek | woensdag 15 augustus 2007 @ 16:35 |
*In een spontane bui een tijd geleden een paar zaadjes van een c1000 peper van de avondmaaltijd gered en in potjes gedaan* TVP ![]() De eerste bloemetjes hangen er ondertussen in. | |
THCees | woensdag 15 augustus 2007 @ 17:23 |
quote:haha nou dan ben je inderdaad niet echt de aangewezen persoon om daarmee te gaan expirimenteren. (afbloeien is de fase van groei naar bloei) En da idee op kantoor ?, een plant heeft om te groeien 18 uur of meer zonlicht nodig, dus ook een dikke nee voor dat verhaal. Er zit dan nix anders op dan te wachten tot februari- maart, en ze dan binnen uit te zaaien, om ze dan vervolgens eind mei weer naar buiten te zetten. | |
Thorical | woensdag 15 augustus 2007 @ 20:51 |
Pas sinds een week of 2 heb ik piepkleine pepertjes aan mijn jalopena planten zitten. Ik verlies heel veel bloemetjes. Wat die ik fout? | |
Nembrionic | woensdag 15 augustus 2007 @ 21:07 |
quote:Wat bedoel je met "bloemen verliezen"? Dat ze eraf vallen? Of dat er geen pepertjes aankomen? Staan ze binnen? Staan ze buiten? Als de bloemetje gewoon geen pepers geven moet je er af en toe even zachtjes tegenaan tikken of met een fijn penseel heel lichtjes de binnenkant beroeren. Het kan zijn dat het stuifmeel niet op de stempel komt. Als je er tegenaan tikt en je zit een beetje poeder vallen dan moet het wel gelukt zijn ![]() -edit- waar heb je het zaad vandaan? Echt een zakje zaad gekocht of zaadjes uit een pepertje? | |
Thorical | donderdag 16 augustus 2007 @ 12:55 |
quote:Wat veel vragen. De zaadjes zijn gekocht bij de intratuin. (met kiem garantie, weleenswaar een jaar geleden maar ook ditjaar zijn alle zaadjes opgekomen) De plantjes staan in 24cm potten op mijn balconnetje. En de bloemmetjes vallen er spontaan af. Veel vaker dan vorig jaar. Het bestuiven met een penseeltje heb ik wel eens gedaan maar nu moeten de beestjes het maar eens doen. | |
THCees | donderdag 16 augustus 2007 @ 20:43 |
quote:dat de bloemetjes afvallen is op zich goed (hierna zal de peper zich gaan ontwikkelen), alleen als het bloemtje met een stukje steel eraan afvalt of geel wordt is het waarschijnlijk niet bevrucht en valt ze af. en inderdaad de beestjes kunnen dat als geen ander ![]() | |
THCees | vrijdag 17 augustus 2007 @ 20:09 |
update : In 2 dagen tijd begint de Pequin (pilli pilli) rood af te rijpen. (en dat met zo'n k*t zomer) Nu maar hopen op een beetje warme nazomer ![]() kijk das een mooi plaatje ![]() ![]() ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door THCees op 17-08-2007 20:22:09 ] | |
Thorical | vrijdag 17 augustus 2007 @ 20:55 |
Kees, het brand op m'n ogen zo mooi zijn je pepers. Maar wat is dat nou tomatenmest, voor een betere productie.(en evt bloedmeel ivm met stikstof tekort). Tomatenmest waar koop je het, hoe verzinnen ze het? En bloedmeel doet me denken aan het kweken van groeneplantjes die in rook opgaan. | |
Tuvai.net | vrijdag 17 augustus 2007 @ 21:02 |
Ik heb in het verleden voor de gein wel eens pepers, tomaten en andere kruiden in de tuin gekweekt. Kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Verse peper is véél sterker dan zo'n half uitgedroogt pepertje wat je in de supermarkt koopt. Pittig all the way! | |
THCees | zaterdag 18 augustus 2007 @ 11:33 |
quote:Tomatenmest is gewoon te koop bij elk tuincentrum (anders rozenmest) ook bloedmeel maar deze moet je in het begin van de kweek door je aarde mengen (komt langzamer op gang). En die gedachten van je ..... sssttt niet verder vertellen maar het groeien van die (in rook opgaande) planten, komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer. (kwa voeding e.d.) ![]() | |
reclamedoos | zaterdag 18 augustus 2007 @ 12:56 |
Ik heb twee planten waar rode puntpaprika's aan moeten komen. De vruchten zijn nu nog zeer klein, en er komen nu ook nog nieuwe bloemen aan. Kunnen die planten in een later stadium verder hun vruchten laten rijpen in de vensterbank? En zo ja, wat is een goed moment om ze naar binnen te halen? | |
Public_NME | zaterdag 18 augustus 2007 @ 13:18 |
Wat een leuk topic, ik denk dat ik ook maar eens wat jalapenos ga kweken! (en dan wel gedeeltelijk binnen helaas) | |
THCees | zaterdag 18 augustus 2007 @ 13:51 |
quote:Ik denk het wel (paprika en pepers zijn immers bijna hetzelfde) en ik laat de meeste pepers gewoon op de vensterbank door gaan met "produceren". Let op ! ook in de vensterbank kan het erg koud worden maar vooral uitkijken met de warme lucht van de verwarming, als er teveel warme lucht langs je plant stroomt gaat deze ook dood (spreek uit ervaring), met andere woorden je vensterbank moet breder zijn dan je plant, zoniet droogt ie uit en sterft. Zodra de nachten kouder worden dan 10 graden zet ik ze naar binnen, maar dan gaan ze overdag nog naar buiten totdat ook daar de temp onder de 10 graden zakt, dan gaan ze helemaal naar binnen. | |
Herodus | zondag 19 augustus 2007 @ 02:19 |
Vier plantjes op de vensterbank hier. Had in het begin wel veel last van bladluis. Het zijn vrij tere plantjes en ik durf ze dan ook niet buiten te zetten met al die regen. ![]() | |
reclamedoos | zondag 19 augustus 2007 @ 12:31 |
Is dat nou wat men noemt "dicht bij het vuur zitten"? ![]() Die kan je zo vanaf de plant in je eten laten vallen. Zo gauw het buiten wat kouder gaat worden, maak ik voor mijn plantjes ook een mooie plek in de vensterbank (maar dan op zolder, daar is het altijd lekker warm | |
THCees | dinsdag 21 augustus 2007 @ 16:24 |
quote:Mocht je nou weer problemen krijgen met ongedierte als luis en spint (krijg je sneller binnen) zou ik je adviseren om spruzit te gebruiken voor de bestrijding, het is goed spul en nog biologisch afbreekbaar ook. ![]() en ook jou zou ik willen adviseren om je planten wat grotere potten te geven, want ze zijn wel erg mooi maar ze dragen erg weinig vruchten (zover ik kan zien) dus aan de slag overpotten die handel ![]() | |
Herodus | vrijdag 31 augustus 2007 @ 00:04 |
Bedankt voor de tips overigens nog. En hoewel ik weet dat je veel met pepers kunt doen gebruik ik ze niet zoveel , dus is de huidige oogst eigenlijk wel voldoende voor me. Ik was wel even vergeten hoe dat ook weer dat met die bloemetjes en bijtjes-had er gewoon niet bij stilgestaan dat dat iets te maken had met de peperproductie ![]() Maar sinds dit topic ben ik mijn bloemetjes gaan bekloppen en betikken en ben ze gaan bepotelen met mijn vingers en allerhande andere voorwerpen (eetstokjes), en met succes: de oogst is zeker verdubbeld. Dus ruim voldoende voor hier. En ze zijn nog steeds erg decoratief en levensvreugdeverhogend: elke keer ik die pepertjes zie groeien en bloeien wordt ik er toch wel weer een beetje blij van. Tot hoe lang zouden de planten binnen goed blijven? [ Bericht 0% gewijzigd door Herodus op 31-08-2007 01:22:35 ] | |
Nembrionic | vrijdag 31 augustus 2007 @ 00:48 |
Mijn eerste peper is geoogst van de week. Aan diezelfde plant zitten al meerdere pepers(Jalapeno) en een stuk of 25-30 bloemetjes(zoals het hoort). Aan de rest van de planten ook bloemen zat. Er zijn ook een aantal bloemetjes van mij habanero uitgekomen maar ik vrees met grote vrezen dat ik die straks naar binnen moet gaan halen met die rotweer ![]() | |
THCees | vrijdag 31 augustus 2007 @ 20:23 |
quote:Das een heel goeie vraag !! Volgens mij hangt het van de soort af ! Zelf is het me gelukt om 2 verschillende soorten te laten overleven (pequin en tepin) echter dit zijn de zogenaamde wilde pepers. Ik heb al veslagen op ut net gevonden van kwekers met tepin planten van al wel 9 jaar oud.....dus....? Nu ga ik dit jaar het ook proberen met de "madamme jeanette en varengata" want dit zijn geen wilde soorten (zover ik weet). en dus het afwachten tot na de winter. ![]() quote:[/quote] Nee met het weer zit het niet echt mee dit jaat ![]() En mijn Habanero's zijn nu ongeveer 2 cm groot (binnenkort update met pics) ik heb 2 soorten staan bruine en oranje ![]() | |
Nembrionic | zaterdag 1 september 2007 @ 01:10 |
quote:Ik doelde ook op de temperatuur en niet de vochtigheid ![]() Uitgebreide kennis aanwezig in dit pand ![]() | |
THCees | zaterdag 1 september 2007 @ 14:38 |
quote:Ook toevallig nog bijzondere zaden in het pand ? ![]() om eventueel te ruilen ? ![]() | |
Escaflowne | zondag 2 september 2007 @ 22:05 |
Wat een leuk en origineel topic! ![]() Wij hebben deze zomer voor het eerst 2 soorten pepers in de tuin staan (namen zou ik op moeten zoeken). Ik vind het prachtige planten om te zien en ben vol verwondering over 'kracht' die ze uitstralen en de mooie grote 'vruchten' die eraan hangen. Helaas zijn ze mogelijk wel wat te laat gezaaid en met het al snel weer verdwijnen van de zon ben ik bang dat ze niet op tijd af zullen rijpen (alhoewel ze groen volgens mij ook wel te eten zijn?). Het zou wel mooi zijn als we ze tenminste kunnen laten overwinteren door ze in huis te nemen en anders zaaien we volgend jaar wel weer nieuwe. Ik zal dit topic in ieder geval ook wat vaker inkijken om meer info op te doen. ![]() | |
Nembrionic | maandag 3 september 2007 @ 12:24 |
quote:Slecht Jalapeno en Habanero | |
Radobe | woensdag 5 september 2007 @ 12:48 |
Ik had in juni/juli al volgroeide pepers, maar ze waren niet heet, wel erg lekker | |
THCees | woensdag 5 september 2007 @ 20:03 |
quote:ja inderdaad groene kan je ook eten (zijn ze wel minder heet ![]() Tip: je pepers zijn rijp als ze gaan glimmen, zijn ze groen en nog dof , zou ik ze nog ff laten hangen.. En binnen op de vensterbank laten door produceren is goed te doen , maar let op....heb je een te smalle vensterbank (waar de warmte van de verwarming om heen slaat) dan drogen je planten heel snel uit. Kijk dus uit voor de stralings warmte, en afhankelijk van de soort peper, met een beetje massel kan ie in het voorjaar zo weer buiten ![]() | |
gekkehoedenmaker | woensdag 5 september 2007 @ 22:53 |
Ik heb Jalapenjo's en zou ze graag in willen maken voor eventuele mexicaanse dishes later dit jaar. ![]() | |
THCees | woensdag 5 september 2007 @ 23:16 |
quote:tjek hier maar ff : http://www.chillisgalore.co.uk/index.html | |
gekkehoedenmaker | woensdag 5 september 2007 @ 23:18 |
Thanks! ![]() | |
NT-T.BartMan | donderdag 6 september 2007 @ 10:31 |
quote:Het is wat offtopic (hoewel?), maar te mooi om niet te delen. Van de genoemde site afgehaald: quote: | |
THCees | donderdag 6 september 2007 @ 22:25 |
quote:oh ja en deze ..................een absolute must : http://www.hotsauceblog.com/ | |
Parkinson_XTC | donderdag 6 september 2007 @ 22:51 |
tvp wel liefhebber van pepers, maar geen tuinierervaring op een mislukte poging tot het kweken van wat cannabis sativa na.. ik ga dit allemaal eens grondig doorlezen. leuk! | |
dubidub | vrijdag 7 september 2007 @ 00:24 |
Op m'n werk verkopen we ook tijm, rosemarijn, basilicum en lavendel oid. Het zijn in totaal 4 soorten in 1 verpakking, stinkt als de neten, maar 't is wel lekker voor in de soep ![]() | |
Killer_Mom | vrijdag 7 september 2007 @ 00:38 |
THCees, binnekort komt er een stekjes doorgeven topic op FOK van uit dit topic, An angel's trumpet alles gaat over de post en via mp berichten, of als iemand in de buurt woont. ik wil t volgend jaar wel aangaan om pepers te kweken, in een apart topic willen we stekjes en zaden naar elkaar versturen, ik hoop dat je ons overstelpt met goede raad en gepeperde zaden en advies. | |
Mind_Fuck | vrijdag 7 september 2007 @ 00:59 |
quote:Ik heb de mijne in een grote speciekuip van 45 liter staan. Maar dan wel een hele zooi bij elkaar, zeker een stuk of 30. Deze hangen vol met vruchten en produceren zelfs met dit weer nog steeds nieuwe. Ik laat ze vooralsnog buiten staan, dag en nacht, en hoop maar dat ze kunnen afrijpen. Wordt het weer te gek dan gaat 'ie naar binnen want ik wil maar wat graag een paar rijpe pepers proeven. Ik kan in ieder geval melden dat ze goed reageren op simpele koemestkorrels. Is goede voeding voor zo'n beetje iedere plant. | |
Mind_Fuck | vrijdag 7 september 2007 @ 01:11 |
quote:Is dat zo? Ik heb een aantal grote pepers hangen die nog groen zijn maar wel mooi glimmen. De vraag: Groen of rood? is mij nog niet duidelijk beantwoord. Op internet heb ik de soort opgezocht en vond alleen plaatjes met groene pepers. Maar op de verpaking staat een foto van rode pepers. Ik heb wel al een onrijpe groene gegeten, proefde eerst plantenbiter daarna de typische peper smaak. Eigenlijk ben ik terug houdend wat betreft het eten van een capsicum... waarom? Omdat ook de capsicum (peper famlie) lid is van de solanacea familie. Daartoe behoren ook de datura, nachtschade en brugmansia... allen zwaar giftig. Maar ook de aardappel, de tomaat en de aubergine o.a. (naast nog veel andere planten die je kan eten). Ook deze planten kunnen giftig zijn. Aardappelen bevatten blauwzuur (wat de nazis gebruikten om de joden te vergassen onder de naam: 'Cyklon B')... maar gelukkig in onschadelijke hoeveelheden. Een onrijpe tomaat daarintegen kan dodelijk zijn. Eet een paar groene tomaten en je wordt ziek... eet een hele zooi en je gaat de pijp uit. Vanwege die reden wil ik wel graag rijpe vruchten eten. | |
Herodus | vrijdag 7 september 2007 @ 01:31 |
Vanwege die reden eet ik alleen maar onrijpe, carnivore nachtschades terwijl ik tegelijkertijd iets van Steiner lees. Vreemd hoe dat kan verschillen. | |
Nembrionic | vrijdag 7 september 2007 @ 11:05 |
quote:Anders moet je even opzoeken welke pepers je precies hebt. Jalapenos bijvoorbeeld zijn in eerste instantie groen. Maar later in de oogst geeft de plant rode jalapenos. Die zijn minder heet. En dat over onrijpe vruchten: pepers zijn over het algemeen nog het nauwst verwant met een paprika (of andersom eigenlijk). Er gebeurt dus helemaal niet zoveel als je een "onrijp" pepertje eet. Het smaakt alleen niet lekker. Dus daar zou ik me niet al te druk over maken. En een onrijpe tomaat is groen. Die kun je gemakkelijk eruit vissen ![]() | |
THCees | vrijdag 7 september 2007 @ 13:38 |
update : varengata met vrucht ![]() ![]() Tepin begint af te rijpen !!!! ![]() ![]() Madamme Jeanette krijgt eindelijk pepers. ![]() ![]() De Ajoema Chocolata gaat lekker hard ![]() ![]() En de Amarillo krijgt ook eindelijk vruchten ![]() ![]() En nu maar hopen op een beetje zonnig en warm najaar ![]() | |
Nembrionic | vrijdag 7 september 2007 @ 13:42 |
Ik hoop het ook maar ik vrees het ergste ![]() Overigens was het allereerst bloemetje van mijn habaneroes dat open ging niet bevrucht en er compleet afgevallen ![]() Mijn hoop is op de rest die nu in bloei staat ![]() | |
Thorical | vrijdag 7 september 2007 @ 19:10 |
THCees schreef "quote:". Hoeveel dagen boven de 20 graden hebben we dan nog te verwachten dit jaar? Want met de opbrengst die ik nu heb zou ik als chillieboer failliet gegaan zijn. ![]() | |
Mind_Fuck | vrijdag 7 september 2007 @ 19:46 |
quote:Capsicum Lombardo en Capsicum Toreador. De toreador is een zoete puntpaprika, de Lombardo is een mediterane variant die voornamlijk in de italiaanse keuken wordt gebruikt. Ik heb al plaatjes opgezocht en vind eigenlijk alleen maar groene, terwijl op de verpakking weldegelijk rode pepers staan afgebeeld. quote:De gehele capsicum familie (waaronder ook de paprikas vallen) behoren tot de genus solanacea. Dit is een bijzonder grote familie van planten waarvan sommige onrijpe vruchten serieus gevaarlijk kunnen zijn. De tomaat is daar een goed voorbeeld van. Daarom ben ik extra voorzichtig met deze planten familie. Zeker als ik niet zeker ben wat nou rijp of onrijp is. In de tussentijd heb ik wel eentje geproeft.. kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen ![]() Smaakte best goed, duidelijk de peper smaak maar niet erg pittig (het zijn dan ook een paar van de minst ppittige varianten). Maar ik proefde ook nog een beetje het typische 'groene' plantenbitter-smaakje dat me verteld dat ze nog niet rijp zijn. Als het weer de komende twee weken verder achteruit gaat dan zet ik de kuip binnen (de broeikas staat eigenlijk al vol) We hebben een kamertje dat veel zon vangt en waar het lekker warm is. Volgend jaar ga ik zeker mee peper soorten planten en vroeger in het jaar. Dan ga ik ze in maart al achter glas opkweken en daarna uitplanten. Ik vind het erg fijne plantjes om mee te werken ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Mind_Fuck op 07-09-2007 22:21:00 ] | |
NagChampi | maandag 10 september 2007 @ 22:43 |
Wat een supertopic! En wat een mooie foto's! Je zorgt zeker goed voor je plantjes, THCees? Waarschijnlijk geheel overbodig, hier onder de peperkenners, maar misschien vinden jullie dit wel een aardige site. Nog gedeeltelijk under construction, maar...je kan je er voor $35 per jaar abonneren op een tijdschrift over pepers. Een must voor de échte liefhebber? http://www.chilepepper.com | |
NagChampi | maandag 10 september 2007 @ 23:00 |
En o ja, deze ook nog: http://www.chilihead.ch Wel in het Duits helaas. ![]() | |
Mind_Fuck | maandag 10 september 2007 @ 23:22 |
quote:Dit lijkt meer over peca-noten te gaan dan chillies. [ Bericht 0% gewijzigd door Mind_Fuck op 10-09-2007 23:31:23 ] | |
NagChampi | dinsdag 11 september 2007 @ 21:05 |
quote:Dit zeggen ze zelf: Welcome to Chile Pepper magazine, the hottest magazine around for those who love bold, flavorful food. We are your destination for recipes, travel ideas, news on hot sauces, the scoop on salsas and the zesty lifestyle. In each issue, you will find over 50 full-flavored recipes, as well as restaurant coverage from chili cook-offs and barbecue to southwestern and international fine dining. Chile Pepper has been the spicy food-lover's publication of choice for over 20 years. Our readers turn to us for everything from spicing up the holiday turkey, discovering new cooking gadgets, planning zesty vacations and learning how to grow chiles in the garden. With special issues on Latin, Caribbean, Cajun and Creole, Mediterranean and barbecue, there is something for everyone; even healthy, low-fat recipes. You will find all that and more in Chile Pepper. As fiery foods from around the world become more popular, things can only get hotter! | |
THCees | woensdag 12 september 2007 @ 17:51 |
ik heb ook nog wel wat leuke hoor. ![]() http://www.ringoffire.net/default.jsp http://www.chilliworld.com/FactFile/Scoville_Scale.asp http://www.thechileman.org/index.php http://www.southdevonchillifarm.co.uk/index.html http://www.chillifarm.com/ groeitips: http://www.ecoseeds.com/Pepper.growing.tips.html en als bonus nog een hele vette : http://www.hotsauceblog.com/ oh ja moet je dit zien..... ![]() ![]() The world's hottest hot sauce - The Source Hot Sauce - All things good or bad are driven by energy! Rated at 7.1 Million Scoville Units. The Legend of The Source: Ancient cultures, from the Egyptians, to the Mayans and the Aztecs, were bound by a common belief...that all things good or bad are driven by energy. It is the force behind the rising sun and the shining of a nighttime star; it's responsible for precision and passion. Legend has it that the god of love held the Source of all energy. He was trusted with this responsibility by the other gods because his heart was filled with good. For millenniums he used the energy to fill the world with love. But, a time came when the other gods quarreled amongst themselves. One after another they would come to the god of love demanding that he use the energy to serve their own selfish desires. At first he would yield to their demands, then he saw the outcome. The world was no longer filled with love...bad was beginning to prevail. He knew he had to protect the Source and not let bad grow stronger than it already had. He plotted, and deep within a long neglected pyramid he hid the Source. When the other gods came to him and demanded energy to achieve their evil deeds he told them of his defiant act. He steadfastly refused to reveal where the Source was hidden and the other gods banished him from his throne, leaving him to wander and die a mortal's death with his secret in his heart. With the Source hidden away good and bad held equal measure. After thousands upon thousands of years the Source became nothing more than a legend. Until now. In your hand is the Source. Now you have the responsibility to use the Source....Are you strong enough to face the challenge? This sauce comes with a disclaimer written on the box. Bron: maarrrrr ut kan nog gekker.... ![]() ![]() Blair's 16 Million Reserve World's Hottest Chilli Powder **Pure Capsaicin** Never before offered - This Blair's collector's reserve bottle contains 16 million Scoville Units of Pure Capsicum. The tiny 1ml vial inside contains pure capsicum crystals, hottest chili powder known to man. Nothing in the world could get hotter then this 16 Million Reserve. Be among the few to get one of these limited edition bottles. No more the 999 of Blair's 16 Million Reserve will be produced. Still don't think it's hot? Check out the 16 Million Reserve product review on HotSauceBlog.com. Heat Scale: 10+++ Scoville Units: 16 Million Size: 1 oz. Ingredients: Pure Capsicum (World's Hottest Chili Powder) Bron: hehe ....tjek de prijs : Blair's 16 Million Reserve BLAIR IS FEATURED IN THE 2007 Guinness Book of world Records !!!!!! .....16 million Pure Capsaicin...The King Of all Spice!!!!- Find out why Blair's has received WORLDWIDE media attention. We have only a couple of these available so first come first served. You will need to e-mail a waiver for insurance purposes as THIS IS NOT A FOOD PRODUCT! Price: £299.00 Bron: [ Bericht 15% gewijzigd door THCees op 13-09-2007 10:52:20 ] | |
Killer_Mom | donderdag 13 september 2007 @ 01:25 |
quote:dit lijkt meer op spam. ik hoef geen zaadjes van Dewie en zijn vriend, de gewone FOK peperzaadjes zijn er genoeg aanwezig om te ruilen. ![]() | |
THCees | donderdag 13 september 2007 @ 10:54 |
quote:is dat nou nodig ???? de volledige post quoten, terwijl het maar om 1 link gaat. maar goed hij is weg-ge-edit. | |
gekkehoedenmaker | donderdag 13 september 2007 @ 18:22 |
Ik zoek wat zaadjes van de Madame Jeanette en de Jalapeno! Voordat ik Vreekens zaden ga overvallen, ben ik benieuwd of iemand hier wil ruilen. ![]() In ruil voor Madame Jeanette en/of Jalapeno heb ik: Zaadjes van de Toscaanse Peper/pepperoncini. (Een mild pepertje.) Zaadjes van de Spaanse Rode Peper. Verder nog zaadjes van de Vleestomaat en Milanese Raapjes. [ Bericht 2% gewijzigd door gekkehoedenmaker op 13-09-2007 18:34:41 ] | |
THCees | donderdag 13 september 2007 @ 21:26 |
quote:Helaas heb jij wat ik al heb en ik kom niet om het zaad van beide, maar...... ik heb je een pm gestuurt ![]() | |
Nembrionic | donderdag 13 september 2007 @ 21:38 |
Ik heb wel Jalapenos voor je gekke hoed... | |
Killer_Mom | vrijdag 14 september 2007 @ 02:45 |
quote:sorry , was niet de bedoeling. edit knopje is wel handig ![]() | |
Killer_Mom | vrijdag 14 september 2007 @ 02:48 |
quote: | |
MissMSX | zaterdag 15 september 2007 @ 20:47 |
Ik heb vorig weekend een aantal kleine peperplantjes gekocht. Ik heb ze dezelfde dag nog verpot: gezellig met z'n drieen in een potje met gewone potgrond. Na een week zien ze er echter niet zo florisant meer uit: de pepertjes beginnen te rimpelen en de blaadjes laten los ![]() Ik heb ze gister van de eettafel verplaats naar de vensterbank in de hoop dat wat meer licht ze goed zal doen, maar ik vraag me af of dat zin heeft of dat ik beter (nog) iets anders kan doen om ze redden. Hoe zorg ik dat mijn peperplantjes het naar hun zin gaan hebben en ik nog lang van ze kan genieten? | |
THCees | zaterdag 15 september 2007 @ 21:01 |
quote:Als eerste denk ik dat het licht inderdaad je probleem is. Geef je planten een plek met zoveel mogelijk licht,zonodig bij-lichten. (+/- 14-18 uur) (1 a 2 TL van 15 W is voldoende) verder kan je plant last hebben van stress..... waarschijnlijk komen jou pepers uit een kas (constante temp) en nu merkt de plant voor het eerst wisselende temperaturen , dat zorgt voor stress. Geef het plantje dus wat tijd. Verder zorg ervoor dat je niet te nat houdt, en zorg voor voldoende licht. Misschien is het wat om de plant een beetje bij te mesten (koe- of kippenmest). Ik hoop dat je nog van een gezonde plant met veel pepertjes kan gaan genieten, suck6 | |
MissMSX | zaterdag 15 september 2007 @ 21:16 |
quote:Stress zou inderdaad wel kunnen ja. Ik heb ze natuurlijk ook nog eens verpot. Kan ik ze beter op het noorden of op het zuiden zetten? | |
Mind_Fuck | zaterdag 15 september 2007 @ 21:50 |
Stress is een factor, maar te weinig licht en te een te lage temperatuur zijn een andere factor. We naderen nu nl. het moment dat de dag/nacht cyklus ongeveer 12/12 is en steeds minder wordt. Tevens zijn de temperaturen te laag (buiten) voor pepers, minstens 20gr Celsius vinden ze wel lekker. Tenzij wij snel een indian-summer kijrgen zie ik mijn pepers niet buiten afrijpen. Dan maar de kuip naar binnen, want mijn eigen pepers eten zal ik! ![]() | |
Mind_Fuck | zaterdag 15 september 2007 @ 21:53 |
btw... op het zuiden heb je over het algemeen het meeste licht. Ik weet niet hoe jouw huis staat t.o.v. het zuiden, maar kies zeker de plek met het meeste zonlicht. Dit zijn immers mediterane tot tropische planten, die kunnen wel wat licht, wamte en water gebruiken. [ Bericht 0% gewijzigd door Mind_Fuck op 15-09-2007 22:24:12 ] | |
Mind_Fuck | zaterdag 15 september 2007 @ 21:54 |
Laat staan een rijke voeding... heb onlangs gelezen dat tijdens de vrucht-periode de plant veel voeding kan gebruiken. Zelf gebruik ik voor bijna alle planten simpele gedroogde koemest korrels, werkt als een tiet! ![]() | |
Mind_Fuck | zaterdag 15 september 2007 @ 22:32 |
quote:Hoeveel van die shizzle moet je dan in je chille con carne stoppen? Een 1/16 mespuntje ofzo? (in een pan met een inhoud van 5 liter chille con carne) Onmeetbare kleine hoeveelheden i.i.g. Als ik zie dat tabasco op minder dan 5000 scovile units wordt gewardeerd en dit @ 16 MILJOEN!!! Dan heb ik zoiets van:"OMG!, holy mary mother of god!!" ![]() Dit valt onder biological, chemical and nucliar warfare! De UN moet ingrijpen, Noord-Korea is een peuterspeelzaal vergeleken met diit!!! Als ik iemand een loer wil draaien, iemand die ik echt flink terug wil pakken, iemand die ik echt haat met al mijn ziel... iemand zoals Adolf Hitler en Jozef Stalin... die zouden dit toegedient kunnen krijgen. Otherwise... lijkt me dit onmenselijk. Maar zou het toch eens willen proberen ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Mind_Fuck op 15-09-2007 22:43:28 ] | |
Mind_Fuck | zaterdag 15 september 2007 @ 22:38 |
Het is trouwens een chille saus waar capsicum extract aan toegevoegd is geworden. Het is een capsicum chocolata soort met daarbij pure capsicum christallen. Het staat dan ook niet voor niets in het guinessbook of records. Op de tweede plaats staat een suas die maar liefst 7,XX miljoen scovile units scoort. Da's meer dan de helft minder ![]() | |
MissMSX | zondag 16 september 2007 @ 08:44 |
Bedankt iig. Ik ga m'n best doen ![]() | |
gekkehoedenmaker | maandag 17 september 2007 @ 16:17 |
Ik heb vandaag maar Madame Jeanettes bij de toko gehaald en daar mijn eigen sambal van gemaakt. En omg. ![]() ![]() Maargoed, het smaakt deelish. ![]() | |
THCees | maandag 17 september 2007 @ 16:49 |
quote:Gewooon 1 potje in je chilli con carne ........... ![]() ![]() Nee en inderdaad zal je het potje (als die leeg is)(wat zonde is;) ) weg moeten gooien in het klein chemisch afval emmertje ...... ja da wel ![]() Voor de rest lekker sausje tog ?? ![]() quote:Ik heb die chocolata staan ![]() ![]() deze heb ik van de week (net als alle andere planten) maar naar binnen verhuist,,,,, dat is denk ik de eenigste mogelijkheid om ze nog af te laten rijpen. Ja ja...... hij begint te kleuren. Ajoema Chocolata: ![]() Ook de Varengata vind het binnen veeeeeel beter ![]() ![]() De Madamme Jeanette produceerd maar door.... ![]() ![]() En de Tepin............WAUW ![]() ![]() zoals ik al schreef .....alles naar binnen...... pfffff ![]() ![]() ![]() | |
THCees | maandag 17 september 2007 @ 16:51 |
quote:Bewaar de zaadjes.....volgend jaar poten ![]() | |
gekkehoedenmaker | maandag 17 september 2007 @ 16:53 |
quote:Duh, helemaal vergeten. ![]() ![]() | |
ATuin-hek | maandag 24 september 2007 @ 20:50 |
Ohja laat ik dat ook eens doen ![]() | |
Mind_Fuck | dinsdag 25 september 2007 @ 14:55 |
Vandaag mijn pepers nagekeken en wonder-boven-wonder zijn een aantal pepers aan het roodkleuren ![]() Met een beetje geluk gaat het dus toch nog goedkomen. | |
Thorical | zondag 30 september 2007 @ 20:58 |
Ik wil een plant proberen over te houden door hem op zolder met een raam op het zuiden neer te zetten. Hoevaak moet ik die watergeven? En waar moet ik nog meer op letten bij het overhouden van een peperplant. Alle tips zijn welkom. | |
Mind_Fuck | dinsdag 2 oktober 2007 @ 19:03 |
Vandaag mijn eerste rijpe peper gegeten van de Lombardo variant. Sinds de kuip in de woonkamer staat komen er nu dagelijks rode pepers aan, het afrijpen gaat nu echt rap. De smaak was niet pittig, Lombardo is dan ook een van de minst pittige varianten en komen eerder in de buurt van de punt-paprika... maar dan net ietsie pittiger en veel voller van smaak. Volgend jaar ga ik eens echt van die pittige shit kweken waar de je vlam van uit de kont schiet. ![]() | |
Mind_Fuck | dinsdag 2 oktober 2007 @ 19:04 |
quote:Zet de kuip op een zonnige plek neer en geef water naar behoefte. Gewoon even iedere dag checken, begint de aarde droog te worden dan geef je water. Niet teveel over nadenken maar voelen, steek desnoods je vinger in de aarde om te voelen of het nog vochtig is. | |
THCees | donderdag 4 oktober 2007 @ 19:28 |
quote:Ja dat gaat snel in 1 keer, eerst beetje kleur en dan "overnight" veel meer gekleurden. Heb jij ook last van afvallende bladeren, en knopjes ??? Ze beginnen nu weer wat bij te trekken maar mijn god wat een drama de eerste weken....dacht dat ik kale bomen zou overhouden....maar niets is minder waar. Aan welke soorten zit je te denken?...die voor vlammen moet gaan zorgen bedoel ik..? Ik heb inmiddels mijn zaden collectie uitgebreid naar 30 stuks : ![]() Annuum: Peter / Penis Pepper Pequin/Piquin/chiletepin Tepin Varengata Peperone Jalapeno Baccatum: Inca Red Drop Inca Berry Aji Brazilian Starfish Chinense: Serena Surinaams Rood Madamme Jeanette Ajoema Orange Ajoema Chocolata Naga Morich Ivorian Pimente Long Chocolate Red Fatalli Habanero Red Red Mushroom Cap Venezuelan Sweet True Jamaican Scotch Bonnet Black Congo Peru Scarlet Lantern Frutescens: Purira Pubescens: Amarillo Other: Caribbean Blend Kiespijnboom/zanthoxylum simulans Serano Monte D' Oro Serbian Annuum En met een beetje geluk nog 15 soorten erbij in de aankomende weken. ![]() Jaaaa...ik begin het verzamelen van zaden ook wel leuk te vinden ![]() ![]() En nou maar hopen op een tropische zomer volgend jaar.....kannie wachten [ Bericht 17% gewijzigd door THCees op 04-10-2007 19:34:35 ] | |
Thorical | donderdag 4 oktober 2007 @ 21:16 |
Ik vond het maar moeizaam dit jaar. Veel meer ingelezen en nog een mindere oogst dan vorig jaar. Het volgend jaar dan maar afwachen en hopen dat ik m'n jalopeno over houd. Wat tomatenmest erbij en ik moet toch een eind komen? | |
Mind_Fuck | vrijdag 5 oktober 2007 @ 10:52 |
quote:Wat is er zo moeilijk aan dan? Ik heb er amper iets aan hoeven doen, af en toe wateren, soms een handvol koemest korrels en zo veel mogelijk in de zon zetten. Beestjes en schimmels heb ik ook totaal geen last van gehad. | |
Mind_Fuck | vrijdag 5 oktober 2007 @ 10:55 |
quote:Totaal geen last gehad van afvallende bladeren of knopjes. Een paar kleine pepertjes zijn wel afgebroken, maar da's te verwaarlozen. Die van mij groeien heel weelderig en hebben stapels vruchten er aan hangen. Misschien helpt het als je grotere kuipen gebruikt, vinden planten over het algeheel wel fijn. Die van mij staan in een speciekuip van 45 liter. Ik moet nog 'es goed orrienteren wat zoal te krijgen is. Maar de Chocolata lijkt me wel al eens interessant aangezien die gebruikt is geworden voor de 16milion reserve chilli saus. De varengata lijkt me ook wel mooi...al is het maar vanwege de estetische waarde (zwarte pepers). | |
Thorical | vrijdag 12 oktober 2007 @ 20:27 |
Dit ![]() Deze plant gaat dus naar zolder. Maar moet ik buiten het vochtighouden hem ook nog mest geven? | |
THCees | zaterdag 13 oktober 2007 @ 12:22 |
quote:Ziet er erg mooi uit man ![]() Mest geven kan.....maar is niet nodig, wel als hij weer naar buiten gaat in het voorjaar, maar dan geef ik hem zo-i-zo nieuwe aarde. (met wel of geen mest) Mocht je voor de zekerheid toch nog willen bijmesten, zou ik bio-korrels adviseren.(of koemest). Happy Growing !!! | |
Thorical | donderdag 1 november 2007 @ 18:42 |
Ik heb een zak terracottem gekocht. Mijn zolder peper gaat dus in aarde met terra cottum zodat ik maar eens in de week water hoef te geven. Want ik wil toch wel eens weten of ik een peper over kan houden en volgend jaar al met 1 grote peper kan beginnen. | |
Mind_Fuck | zaterdag 3 november 2007 @ 12:25 |
quote:Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Zelf denk ik dat pepers jaarlingen zijn. Het zijn sowieso kruidachtige planten, niet houtachtig. Kruidachtigen gaan, over het algemeen, maar een jaartje mee. | |
Nembrionic | zaterdag 3 november 2007 @ 13:01 |
Ik onderschrijf de ploblemen van Thorical en THCees. Moeizaam, afvallende knopjes(geen blaadjes). Het is gewoon net niet warm genoeg geweest hier. Veel in de zon gestaan maar wellicht te fris. Mijn Jalapenos heb ik allemaal geoogst en mijn habaneros zijn EINDELIJK eens aan het kleuren. Maar ze zijn enorm klein. | |
Thorical | zaterdag 3 november 2007 @ 14:52 |
quote:Ik dus ook maar ik hoor veschillende dingen. En wie niet waagd die niet wint. At the end of one season, we dug a tabasco plant out of the garden and put it in a 12-inch pot. It spent the winter in the greenhouse and retained all its leaves, while other species (including the chiltepins) dropped most of them and had to be pruned back. After the last frost the following spring, we placed it outside in full sun. It grew slowly and its yield of pods was considerably less than when it was growing in the garden. However, it remained an attractive, healthy plant, yielded well, and lived a total of three seasons in a pot before it lost vigor and died. http://www.fiery-foods.com/dave/containers.asp | |
reclamedoos | zaterdag 2 februari 2008 @ 19:30 |
Iemand enig idee waar ik zaad kan kopen van peppadew pepers/paprika's? Of een vergelijkbare soort uiteraard. | |
Mind_Fuck | dinsdag 12 februari 2008 @ 12:06 |
quote:Even in de catalogus van vreken zoeken: https://www.vreeken.nl/2007/index1280x1024.php?urloptions=' | |
Isdatzo | dinsdag 12 februari 2008 @ 17:09 |
TOF Pepers ![]() ![]() | |
patrickpepper | woensdag 13 februari 2008 @ 04:06 |
![]() [ Bericht 100% gewijzigd door patrickpepper op 13-02-2008 18:37:32 ] | |
Thorical | maandag 24 maart 2008 @ 16:56 |
Ik heb twee weken geleden weer wat pepers gezaaid in een kweekbakje op de vensterbank. Surinaamse rode, Jalapeno Early Hot, Ajoema-type Orange en nog een rijtje onbekende pepers. Helaas is er nog geen groen blaadje te bekennen. Daarnaast heb ik nog iets op zolder overgehouden waar al wel weer nieuwe blaadjes aankomen. Foto's volgen zodra er iets meer groen opkomt. | |
reclamedoos | zondag 11 mei 2008 @ 22:07 |
Hoe is het met de pepers hier? Bij mij staan alleen chillies en rode punt paprika's te genieten van het zonnetje. | |
Thorical | zaterdag 17 mei 2008 @ 20:35 |
Ik heb nog iets op zolder overgehouden waar al wel weer nieuwe blaadjes aankomen. Van de rest in het kweekbakje is niets meer over. Ik ben een weekje weggeweest en daar kunnen zaailingen niet goed tegen. Om opnieuw te zaaien is het te laat dus hoop ik dat er aan een 2-jarige peper ook nog iets wil groeien | |
NoCigar | maandag 19 mei 2008 @ 15:37 |
Ze zijn hier al een cm. of tien hoog; het is een beetje afhankelijk van de grootte van de potten. Ik heb alleen chili's. Eigenlijk jammer als ik die mooie pepers in de rest van dit topic zie, maar ik gebruik eigenlijk alleen maar die meest bekende soort. | |
Rostely | woensdag 21 mei 2008 @ 13:15 |
Heb zelf dit jaar ongeveer 80 tot 100 soorten staan. Vorig jaren waren het er ongeveer vijftien en het jaar daarvoor slechts één. Het kan dus héél hard gaan en vaak is het ook zo dat het werkelijk keihard gaat. Er zijn op het net een hele boel zadenuitwisselmogelijkheden waarmee ik zelf dus ook aardig wat bij elkaar heb gesprokkeld. Één van de soorten is trouwens te leuk om niet te delen en staat dit jaar in mijn kasje. De Peter Pepper Red. Hij staat ook wel bekend als de meest pornografische peper en wordt dan ook wel eens meer dan eens de Penus peper genoemd. Na het zien van de volgende afbeelding zal niemand dat eigenlijk echt verbazen. ![]() Geen photoshopcreatie! Hij bestaat dus echt. ![]() In Nederland is trouwens al een best grote pepercommunity. Vorig jaar augustus ben ik begonnen met een website over pepers waar zich nou al heel wat peperliefhebbers hebben verzameld. Eind van dit jaar zal het wel druk worden met het uitwisselen van zaden en het proberen van allerlei hete sauzen. ![]() Kweekse. :") | |
Rostely | zondag 24 augustus 2008 @ 13:44 |
Hoe staat met de peperplanten van de fokkers? Het weer heeft wederom dit jaar niet echt meegewerkt, maar als het goed is zitten er nou toch wel wat pepers aan de planten? Zelf ben ik dit jaar extreem laat en dat komt misschien wel door het vroege zaaien. Volgend jaar maar wat later beginnen en goed kijken wat er er mogelijk is met het gebruik van kweeklampen (misschien LEDS). ![]() Vandaag in ieder geval een paar pepertjes eraf gehaald. De Hungarian Cherry. Heb vorige week er ook al iets van geoogst en tijdens de buurtbarbecue deze in plakjes gesneden en tussen de shaslick van de overbuurman gestopt. Die kreeg het even warm! ![]() | |
Nembrionic | zondag 24 augustus 2008 @ 13:47 |
Ik heb een jaartje overgeslagen. | |
Thorical | maandag 25 augustus 2008 @ 13:25 |
Hier gaat het ook niet best met de pepers. Van het stel dat ik overgehouden heb zijn er zeggen en schrijven 7 pepertjes gekomen. | |
ASSpirine | zaterdag 30 augustus 2008 @ 23:48 |
veel pepers hier, mijn ouders hadden een plantje gekocht en er zijn heel veel pepers gegroeid. Alleen zijn ze allemaal heel klein, en niet zo groot zoals op de foto... Kheb de zaadjes eruit gehaald en drooggedept na het spoelen en ga ze bewaren voor volgend jaar. Probeer dan van het begin plantjes te kweken. Hopelijk lukt het ![]() | |
Mind_Fuck | zondag 31 augustus 2008 @ 21:08 |
quote:Sommige pepers zijn groot, de anderen weer klein... maar dat wil niks zeggen over de pittigheid. De indonesische krawit pepers zijn ook maar 2 a 3cm maar zijn heter dan de meeste pepers die je tegen komt. | |
ASSpirine | zondag 31 augustus 2008 @ 22:34 |
ik vind het alleen maar jammer dat ze niet groter zijn, meer langgerekt. Is mooier zo. | |
Thorical | dinsdag 9 februari 2010 @ 17:51 |
Het is al weer bijna tijd om te gaan zaaien maar dat moet in mijn geval met oud zaad gebeuren want ik heb niets nieuws gekocht. | |
Red_85 | dinsdag 9 februari 2010 @ 18:24 |
terug vind peper | |
Killer_Mom | donderdag 11 februari 2010 @ 00:19 |
quote: ![]() ik heb afgelopen herfst pepertjes van mijn zus gekrgen, en laten drogen. vers waren ze rood, 3 cm, en erg scherp. ze groeide bij haar in een grote pot in een vervallen kas, dus iets beschermd, nu helemaal uitgedroogd met veel zaadjes wil ik ze planten, ik heb geen kas of zo, gewoon zaadjes in potgrond planten en afwachten? eerst binnen en erna buiten uitplanten, dacht ik. goed idee of hoe moet ik het aanpakken....... | |
ki_ki | donderdag 11 februari 2010 @ 20:54 |
tvpepertje inderdaad | |
Bolkesteijn | donderdag 11 februari 2010 @ 23:30 |
Ik heb vorig jaar mij ook toegelegd op het tuinieren. Ik hou van pittig eten en dus heb ik pepers gekweekt (Jalapeno, Poblano, Cayenne en Hungarian Wax), er kwam zoveel af dat ik nu nog steeds 5 potten met ingemaakte pepers in de koelkast heb staan ( ![]() | |
NoCigar | vrijdag 12 februari 2010 @ 00:23 |
Ik gebruik al jaren hetzelfde zakje zaad, allang over de uiterste houdbaarheidsdatum. En ik heb ook nog steeds pepers over van vorig jaar: ze hangen een beetje halfuitgedroogd aan de plant in de pot in de tuin, maar toch. Het gaat overigens om gewone Spaanse/Chili/ Cayenne-pepers (dat is allemaal één soort?) die je in elke supermarkt kan kopen. | |
Bolkesteijn | vrijdag 12 februari 2010 @ 00:27 |
Aha, dan stop ik de zaden die ik nog heb ook dit jaar gewoon in de grond. Ze zien er nog redelijk uit dus ik ben benieuwd. ![]() Staan je pepers nog steeds in de tuin? Wat zullen die arme stakkers het koud hebben. ![]() ![]() | |
NoCigar | vrijdag 12 februari 2010 @ 00:28 |
quote:Een warme plek, in de zon en vochtig houden werkt bij mij. Ik houd er zolang mogelijk plasticfolie over. Als ze grote worden plant ik er een paar over in hele grote potten en die zet ik in de tuin. Een paar ander zet ik in potten van 20 cm ongeveer voor het keukenraam in de zon en bevrucht ik zelf ( met een kwastje in - of stokje voorzichtig tegen- de bloemetjes tikken zodat er pepers uitkomen.) Die in de keuken staan zijn eerder goed dan die in de tuin, maar die in de tuin doen het ook, maar eigenlijk pas laat: in september ongeveer. | |
NoCigar | vrijdag 12 februari 2010 @ 00:32 |
quote:Jaja, in een pot die inmiddels gebarsten is door de vorst. Naast de Rozemarijn en Laurier die gelukkig nog leven. Het peperplantje leeft trouwens wel amper meer, maar de vruchten zijn eigenlijk nog gewoon te gebruiken, hoewel het geen mooie frisse rode pepers meer zijn. Het is volgens mij ook maar een eenjarige plant, of dat maak ik ervan, dat kan ook. | |
Bolkesteijn | vrijdag 12 februari 2010 @ 00:53 |
quote:Het zouden eenjarig planten moeten zijn. Capsicum annuum is de naam voor een eenjarig (annuum dus) peper planten. De meest kruidachtige (dat wil zeggen dat ze geen hout vormen zoals struiken dat wel doen) peper planten zijn eenjarig, maar als je ze goed verzorgd in de winter, en op een lichte, koele plek neer zet, dan komen de meesten de winter prima door (toch laat ik ze lang niet allemaal overwinteren, sommige zijn na het seizoen lelijk uitgegroeide takkenbossen geworden, die laat ik gewoon buiten staan tot ze sterven). Ik heb een Cayennepeper plant die inmiddels aan zijn derde seizoen gaat beginnen (ik heb hem (?) zelfs een naam gegeven ![]() | |
Killer_Mom | zaterdag 13 februari 2010 @ 00:30 |
NoCigar , Bolkesteijn , bedankt voor jullie advies. de vlammen slaan al uit mijn keukenpannen in het late najaar . |