Wat het medische verzekeringsstelsel in de VS heb je nog wel een goed punt, maar dat van het subprime-debakel is toch wel iets anders. Mensen zijn wlllens en wetens echt de meest idiote leningen aangegaan en hebben daarbij zelfs hun inkomsten vervalst. Dit allemaal omdat ze dachten dat ze heel snel heel erg rijk zouden gaan worden (Legio Lease comes to mind again). Je moet toch echt wel zelf kunnen beredeneren dat er iets niet in de haak is als je met een salaris van 2000 dollar een huis van 400.000 dollar kunt kopen, lijkt me.quote:Op dinsdag 7 augustus 2007 16:53 schreef TomTancr3do het volgende:
Je ziet nu ook meteen wat voor een keiharde maatschappij er in de VS in wezen is. Honderden miljarden uitgeven aan de oorlog in Irak en andere spelletjes voor alfamannetjes, maar ondertussen je eigen bevolking het lekker allemaal zelf uit laten zoeken met de medische rekeningen en de hypotheek. Je kunt dat vanuit een soort sociaal-darwinistisch wereldbeeld best verantwoorden, maar ikzelf houd er toch een beetje een wrange smaak van in de mond. Maarja, ik ben dan ook gewoon een softie.
Ze hebben het aardig vaag gehouden, maar ik zou zeggen: jaquote:Op dinsdag 7 augustus 2007 23:19 schreef gronk het volgende:
Wat jatwerk:
Lees ik dit nou goed als 'wie weet gaan we aan het einde van dit jaar de rente verhogen?'
Dank je, maar doe maar nietquote:Op dinsdag 7 augustus 2007 14:58 schreef watchers het volgende:
Kortom: ik geloof je op je woord en klop voor beleggingstips voortaan bij jou aan
Ja, dat ben ik zeker met je eens. Daar loop ik ook regelmatig tegenaan (en haak ook regelmatig dan maar gewoon af). Kom je hetzelfde onderwerp later eens tegen in een beschrijving die wel duidelijk is, denk je: o, bedoel je dat. Zeg dat dan meteen.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 00:05 schreef gronk het volgende:
Dank je, maar doe maar niet
Ik heb eerlijk gezegd nauwelijks een idee van wat er allemaal mogelijk is in de financiele wereld, maar het valt me wel op dat de meeste financiele zaken onnodig complex gemaakt worden door heel veel jargon, uit de lucht getrokken conclusies en wollig taalgebruik. Terwijl het eigenlijk allemaal best eenvoudig zou moeten zijn.
Die man was wel erg overdreven natuurlijk en je weet gewoon nooit echt hoe het zal gaan maar er zijn wel zeker tekenen aan de wand dat het met amerika nog een heel stuk slechter zal gaan de komende tijd en dat heeft ook gevolgen hier. Huizenmarkt is dan 1 van die tekens zoals vele anderen.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 01:02 schreef Falco het volgende:
Gaat het nu helemaal verkeerd!?!? Zware economische crisis en dat soort shit?
Hypotheekrente is in de VS aftrekbaar van de belasting. Je kunt kiezen om de standaardaftrek te nemen (dat kan iedereen dus, huis of geen huis), of om al je aftrekposten op te sommen. De standaardaftrek is al +-10500$ voor een getrouwd stel, dus het totaal van hypotheekrente en andere aftrekposten komt daar vaak niet bovenuit.quote:Op dinsdag 7 augustus 2007 16:53 schreef TomTancr3do het volgende:
Je ziet nu ook meteen wat voor een keiharde maatschappij er in de VS in wezen is. Honderden miljarden uitgeven aan de oorlog in Irak en andere spelletjes voor alfamannetjes, maar ondertussen je eigen bevolking het lekker allemaal zelf uit laten zoeken met de medische rekeningen en de hypotheek. Je kunt dat vanuit een soort sociaal-darwinistisch wereldbeeld best verantwoorden, maar ikzelf houd er toch een beetje een wrange smaak van in de mond. Maarja, ik ben dan ook gewoon een softie.
4,5 ??, Vind je dat laag ??? man man, wat is de gemiddelde rente tegenwoordig dan wel ? ik heb geleend tegen 3.20 een paar jaar geleden, blijkbaar de echte goede tijdenquote:Op woensdag 8 augustus 2007 00:38 schreef Aasgier het volgende:
Kijk deze man heeft pas ''insight information''":
http://uk.youtube.com/watch?v=SWksEJQEYVU
THEY ARE ALL ASLEEP!! THE FED IS ASLEEP!! WE HAVE ARMAGEDDON!! ONLY ANSWER = CUT RATES! THEY TOOK TEASER RATES AND THEY ARE THE NEXT GUYS WHO WILL GOT BANKRUPT
Ik heb net een een hypotheek afgesloten met lage rente (voordat het ging stijgen, 4.5%) maar ja ik heb het vast voor 30 jaar dus...![]()
4.5 voor 30 jaar vast is iets anders als '3.2% variabele rente'.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 11:18 schreef petitlapin2 het volgende:
[..]
4,5 ??, Vind je dat laag ??? man man, wat is de gemiddelde rente tegenwoordig dan wel ? ik heb geleend tegen 3.20 een paar jaar geleden, blijkbaar de echte goede tijden![]()
ik heb ook vaste rente, voor 30 jaarquote:Op woensdag 8 augustus 2007 11:25 schreef gronk het volgende:
4.5 voor 30 jaar vast is iets anders als '3.2% variabele rente'.
sorry hoor, ik was gewoon serieus verbaasd over hoe hoog de rente inmiddels al weer stondquote:Op woensdag 8 augustus 2007 11:36 schreef Jumparound het volgende:
hey, dit is een iets ander topic mensen, opzouten met gezeur over wie de beste rente heeft
Klinkt goed.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 04:39 schreef StefanP het volgende:
[..]
Hypotheekrente is in de VS aftrekbaar van de belasting. Je kunt kiezen om de standaardaftrek te nemen (dat kan iedereen dus, huis of geen huis), of om al je aftrekposten op te sommen. De standaardaftrek is al +-10500$ voor een getrouwd stel, dus het totaal van hypotheekrente en andere aftrekposten komt daar vaak niet bovenuit.
Bron: RTLZquote:Problemen subprime hypotheken slaan over
ING, Aegon en Fortis zeggen nog weinig last te hebben van de Amerikaanse hypotheeksores. Andere Europese banken zeggen er wél problemen van te ondervinden.
Afboeking
De Nederlandse zakenbank NIBC heeft het afgelopen half jaar 137 miljoen euro afgeboekt op de beleggingsportefeuille in de VS. NIBC kwam vandaag vervroegd met halfjaarcijfers vanwege deze problemen.
IJskast
Vanwege de problemen op de Amerikaanse hypothekenmarkt zijn eerder al de plannen voor de beursgang in de ijskast gezet.
Minieme winst
Door de afboeking in de VS bleef er een nettowinst over van 3 miljoen euro. Vorig jaar boekte de bank in de eerste zes maanden nog een winst van 189 miljoen euro. De overige bedrijfsactiviteiten lieten volgens NIBC een ''gezonde groei'' zien.
Verdere verliezen
NIBC verwacht verdere boekverliezen op de Amerikaanse portefeuille met beleggingen in risicovolle hypotheken, de zogenoemde 'subprime markt'. De waarde van de beleggingen is nu nog 391 miljoen euro. Volgens een woordvoerster heeft 73% van de portefeuille een AAA-rating, 21% AA en 6% lager.
Opvallend
Opvallend is dat eerder grote partijen als ING, Fortis en Aegon aangaven relatief weinig last te hebben van de crisis op de Amerikaanse kredietmarkt, waarbij miljoenen minder draagkrachtige Amerikanen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
Ratings te hoog
Eerder onstond onrust omdat kredietbeoordelaars als Moody's de ratings van obligaties te hoog hadden ingeschat en daarmee dus de risico's te laag. Dit zou kunnen betekenen dat leningen met een AAA of AA-rating uiteindelijk minder veilig zullen blijken.
BNP Paribas
Vandaag werd ook bekend dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt zijn overgeslagen naar de Franse bank BNP Paribas. De bank ziet zich genoodzaakt de waarde van drie beleggingsfondsen niet vast te stellen. Door de marktomstandigheden zou dit niet mogelijk zijn.
Duitse bank
De drie fondsen hebben belegd in de Amerikaanse hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid, de zogenaamde 'subprime market'. Vorige week sloeg ook de Duitse IKB bank om dezelfde redenen alarm.
die 3 miljoen was de overgebleven winst. Anders hadden ze 139 miljoen winst. Dat is een heel groot verschil.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 13:45 schreef Jumparound het volgende:
Tja, dit zijn geen wereldschokkende bedragen...
met alles respect, 136 miljoen is peanuts voor beleginsbanken...
ik vind het zorgelijker dat kennelijk de andere takken van dat bedrijf maar 3 miljoen opbrengen
Klinkt bekend? Dit is de VS, daar waar een gemiddeld huis lang niet 6 keer bruto modaal kost. In Nederland is het in principe erger, ware het niet dat de staat hier de huizenbezitter bijspringt middels de HRA. Hoeveel mensen in Nederland zouden nog werkelijk in staat zijn hun hypotheek te betalen wanneer zij hiervoor de marktwaarde moesten hypotheken, en dan zonder HRA? Ik denk maar heel weinig. Zo woont mijn oma in haar kast van een vrijstaand huis (zonder hypotheek gelukkig) van haar AOW'tje. (geheel afgelost nu, dus verder niet belangrijk)quote:De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren in de VS zo hard gestegen dat het voor velen steeds moeilijker werd een huis te kopen. Maar omdat de rente zo laag was konden veel mensen via riskante hypotheekconstructies, vaak met variabele rente, toch nog net een huis bemachtigen. Nu de rente stijgt, neemt het aantal wanbetalingen echter navenant toe.
Een andere populaire constructie was het steeds opnieuw financieren van een huis. Omdat de waarde van de huizen almaar toenam, konden de maandlasten laag blijven door een gedeelte van de aflossing in de vorm van nieuwe schuld toe te voegen aan de hypotheek. Ook die groep komt nu in de problemen omdat de prijzen niet langer stijgen.
Nederlanders pompen met zijn allen per jaar ongeveer 50 miljard euro (10% van het BBP) aan extra hypotheekschulden in de economiequote:Op vrijdag 10 augustus 2007 00:11 schreef LXIV het volgende:
Het interessante is natuurlijk wat voor gevolgen dit voor Europa, en met name voor Nederland gaat hebben:
[..]
Klinkt bekend? Dit is de VS, daar waar een gemiddeld huis lang niet 6 keer bruto modaal kost. In Nederland is het in principe erger, ware het niet dat de staat hier de huizenbezitter bijspringt middels de HRA. Hoeveel mensen in Nederland zouden nog werkelijk in staat zijn hun hypotheek te betalen wanneer zij hiervoor de marktwaarde moesten hypotheken, en dan zonder HRA? Ik denk maar heel weinig. Zo woont mijn oma in haar kast van een vrijstaand huis (zonder hypotheek gelukkig) van haar AOW'tje. (geheel afgelost nu, dus verder niet belangrijk)
Er zit iets scheef in de markt, dankzij de overheid m.n. Ik vraag me af hoelang zij nog in staat is om zoveel geld erin te pompen om alles overeind te houden. Zeker wanneer de rente dan gaat stijgen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |