abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_74300432
quote:
Op zondag 1 november 2009 20:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

jummie, zelfgemaakt turks fruit?

Een deel ervan wel, maar met kaas lijkt me nog lekkerder eigenlijk. Het is echt best zoet, ook al heb ik 1/3 van de suiker weggelaten.
Het zit nu in het blik te drogen, zo mooi rood.. ben er best trots op
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
pi_74305374
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.

Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 2 november 2009 @ 08:31:11 #78
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_74305916
quote:
Op maandag 2 november 2009 06:49 schreef sigme het volgende:
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.

Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
Als het echt gist is er weinig meer mee te doen voor zover ik weet. Jam gist alleen als de potten niet schoon genoeg waren, het fruit rotte plekjes had en/of als de temperatuur van de jam te laag was. Volgens mijn jamboek is herstel niet mogelijk.
pi_74306037
Ok, bedankt !
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74558125
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
pi_74562660
quote:
Op maandag 9 november 2009 22:56 schreef lionessa het volgende:
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
Da's schimmel, dat wil prima. Gistende jam is wat anders .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_114696054
Kick!

Het wordt weer jamtijd!

Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen :)

borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle

Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
pi_114734628
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juli 2012 21:46 schreef CafeRoker het volgende:
Kick!

Het wordt weer jamtijd!

Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen :)

borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle

Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
2 weken geleden abrikozenjam met vanille gemaakt. Eens kijken wat de markt ons morgen weer brengt. En eind augustus natuurlijk niet vergeten om vlierbessen te plukken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:54:47 #84
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115088311
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren :9

Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:58:03 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115088369
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:54 schreef dr.Bellows het volgende:
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren :9

Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 22:06:36 #86
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115112343
Vanmiddag wat einde dag koopjes gescoord bij de groentekraam: oa aardbeien en rabarber. Samen met munt maakt dat een errug lekker jammetje, blijkt :9
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
pi_115203365
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006 :)

Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!

De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.

Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
Zolang er was is, is er leven.
pi_115204436
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
Net gedaan, een hoop nectarines en peren, een mango, een paar overgebleven druiven en tot slot twee verdwaalde tomaten. Ik ben benieuwd hoe het straks uit het potje is, vanuit de pan smaakte het nogal mierzoet.

quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 20:25 schreef Dinus het volgende:
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006 :)

Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!

De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.

Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
Je zou er een soort marmelade van kunnen maken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_115231689
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
Zolang er was is, is er leven.
  dinsdag 7 augustus 2012 @ 12:13:27 #90
378192 -mandy-
I am who I am
pi_115232569
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Ziet er heel goed uit!!

Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!

Ik ga volgende week ook nog eens jam maken. De plaatstelijke groenteboer heeft heel mooi fruit om jam van te maken.
Mijn leven begon voor de 2de keer toen ik Djeez ontmoette en werd compleet op 26 april 2013 met de geboorte van onze zoon.
pi_115251400
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 11:49 schreef Dinus het volgende:
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
Omdat marmelade jam van citrusvruchten is ;) Maar als je het zelf maakt hoef je er natuurlijk geen reepjes schil in te doen, en je kunt het wat zoeter maken.

Je zou het ook met wat nectarine of perzik kunnen mengen om het wat fruitiger te maken. Of wat steranijs meekoken voor een wat kruidiger (kerst?) smaakje.

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 12:13 schreef -mandy- het volgende:

[..]

Ziet er heel goed uit!!

Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!

Met Xenos-potjes heb ik telkens problemen. Ze sluiten vaak niet lekker waardoor de jam gaat schimmelen. Ik zweer op gewone schroefdekselpotjes, nooit problemen mee gehad en ook nog eens gratis ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 9 augustus 2012 @ 18:43:55 #92
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115345683
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 17:44:12 #93
381212 Gulara
From the future
pi_115387637
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 17:48:01 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115387826
quote:
5s.gif Op donderdag 9 augustus 2012 18:43 schreef dr.Bellows het volgende:
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Zijn ze behandeld?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 18:58:00 #95
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115390318
Behandeld, als in bespoten? Nee.
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 19:06:04 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115390637
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 18:58 schreef dr.Bellows het volgende:
Behandeld, als in bespoten? Nee.
Behandeld als in gewaxed.
Maar als ze dat niet zijn, de uiterste huid er af halen met een dunschiller zo, dat je het wit niet meeneemt. Dit aan dunne reepjes snijden. Dan met een scherp mes het wit er af snijden en de citroenen en limoenen in plakken snijden. Hun gewicht met een gelijk deel water verdunnen, en aan de kook brengen met de schilletjes. gelijke delen geleersuiker toevoegen en een tijdje laten koken.
Dus
200 gram citroen, 200 gram water, 400 gram geleersuiker.
Als je citroen onverdunt gebruikt smaakt het waarschijnlijk te scherp.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 19:07:25 #97
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115390676
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 19:10:43 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115390795
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Proef je citroenen eerst, als ze fris zoet-zuur smaken, zoals een rijpe citroen eigenlijk hoort te smaken hoe je het niet te verdunnen. Zijn ze erg zuur zoals supermarkt citroenen dan wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116204591
Morgen bramen plukken voor bramenjam ben erg benieuwd.
zetten jullie zo nog in een weckketel en zo ja hoe lang en welke temperatuur?
Lees ook eens mijn FOOD and FUNtastic blog:
http://foodandfuntastic.tumblr.com/
  vrijdag 31 augustus 2012 @ 09:39:27 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116222541
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Is het nog wat geworden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')