Kan je dan van bramen ook aardbeien maken ofzo?quote:
aardbeien met gesmolten chocolade, of aardbeien met balsamicosiroop voldoen ook wel I presume?quote:
Schepijs met slagroom dan?quote:Op dinsdag 17 juli 2007 23:16 schreef Harajuku. het volgende:
Ja, laatste keer werd het hangop met honing en geroosterde walnoten. Dus ik ga wel íets verder dan yoghurt..
Heb alleen mensen aan tafel die niet alles lusten.
Gaat het hier over geklopte slagroom of slagroom in een pakje?quote:Op woensdag 18 juli 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Oooohooh! Het allerallerlekkerste toetje zónder rare ingrediënten maar met een verrrrrrrrrukkelijke smaak is zonder twijfel de uit Engeland afkomstige lemon posset. Ik eet het toevalligerwijs vanavond zelf ook.
Ik quote nog maar eens wat Janneke, de kookcolumnmevrouw van nrc.next er een tijdje geleden over schreef:
"Ik durf te wedden dat als je dit toetje één keer gemaakt hebt, je het onmiddellijk opneemt in je Galerij der Onvergetelijke Desserts. Deze citroenroompuddinkjes zijn verfrissend, fluwelig, niet te zoet, niet te zuur, precies zoals een toetje bedoeld is. Ze zijn ook in luttele minuten te maken."
Precies wat je zoekt, toch?![]()
Benodigdheden voor twee personen:
- 250 ml slagroom
- 75 gram fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen
Slagroom met suiker langzaam aan de kook brengen in een steelpannetje en ongeveer twee minuten laten pruttelen. Eventjes af laten koelen, het citroensap erdoor roeren (zorgt ervoor dat de substantie heel wat dikker wordt) en dan verdelen over twee glaasjes. Een paar uur laten opstijven in de koelkast en als je zin hebt serveren met een takje rode bessen.
Heel simpel, je staat er vijf minuten voor in de keuken, en mensen die ik het heb voorgezet raken er bijkans ontroerd van, zó lekker.
En zo ziet het er ongeveer uit.
[afbeelding]
Met amandelen en een koekje erbij. Kan ook natuurlijk. Ik heb liever zonder.
Maak het nog lekkerder met wat mascarpone met echte vanille en wat fijngesneden muntquote:Op woensdag 18 juli 2007 00:01 schreef MissyMirjaM het volgende:
of aardbeien met balsamicosiroop voldoen ook wel I presume?
quote:RUJAK MANIS
vruchten in zoet-pittige saus
75 gram gula jawa (Javaanse suiker)
2 theelepels keukentamarinde (asam, potje)
1/4 theelepel sambal oelek
1/2 eetlepel ketjap manis
1 appel (Granny Smith)
1/2 eetlepel citroensap
1/2 kleine komkommer
1 mango
1 sinaasappel
VOORBEREIDEN:
In oelekan (of vijzel met stamper) gula jawa tot kleine stukjes verbrokkelen. 1 eetlepel warm water er door roeren. Blijven roeren tot gladde pap. Keukentamarinde erdoor roeren. Op smaak brengen met sambal en ketjap. Goed door elkaar roeren. In schaaltje doen.
Appel schillen en klokhuis verwijderen. In partjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
Komkommer schillen. Overlangs halveren en zaadlijsten verwijderen. Komkommer in brede reepjes snijden.
Mango schillen. Mango in schijfjes snijden.
Sinaasappel pellen en de witte velletjes verwijderen. Sinaasappel in partjes verdelen en in stukjes snijden.
Alle vruchten (appel, komkommer, mango en sinaasappel) in een kom doen. tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
BEREIDEN:
Sausje door elkaar roeren. (Als sausje gestold is, nog ±1 theelepel koud water erdoor roeren). Over 4 schaaltjes verdelen.Vruchtenmengsel erover verdelen.
rudjak=fruitquote:2 appels 2 bananen 2 sinaasappels
1 sjalotje stukje trassie theelpl. sambal oelek
olie 3-4 eetlpl. rietsuikerstroop
Bereidings wijze:
Fruit schoonmaken en in stukjes/plakjes snijden. Sjalotje
fijn snipperen en samen met de verkruimelde trassie en de
sambal in een beetje olie fruiten. Nu de rietsuikerstroop
toevoegen en even aan de kook brengen totdat het goed schuimt.
Deze saus warm over het fruit gieten en goed in laten
trekken. Af en toe even omscheppen en koud laten worden.
Dit gerecht wordt koud gegeten.
Ja ik weet dat je eigenlijk een recept moet posten, maar dat is mijn geheimquote:Op donderdag 19 juli 2007 02:04 schreef Leef het volgende:
moet je ook wel een recept posten.
Gejat van de internets:
[..]
[..]
rudjak=fruit
manis=zoet
pedis=heet
als je recepten zo geheim zijn waarom post je hier dan ueberhauptquote:Op donderdag 19 juli 2007 02:07 schreef EricT het volgende:
Ja ik weet dat je eigenlijk een recept moet posten, maar dat is mijn geheim![]()
Tja, get used to it, sommige mensen zijn niet zo religieus over recepten en gaan er gewoon mee aan de haal, en experimenteren met andere variaties. Trouwens, mij maak je niet wijs dat Indonesische mensen nog nooit een pisang hebben gezien..quote:En what the fuck, banaan en sinnasappel erin![]()
Dit ga ik makenquote:Op woensdag 18 juli 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Oooohooh! Het allerallerlekkerste toetje zónder rare ingrediënten maar met een verrrrrrrrrukkelijke smaak is zonder twijfel de uit Engeland afkomstige lemon posset. Ik eet het toevalligerwijs vanavond zelf ook.
Ik quote nog maar eens wat Janneke, de kookcolumnmevrouw van nrc.next er een tijdje geleden over schreef:
"Ik durf te wedden dat als je dit toetje één keer gemaakt hebt, je het onmiddellijk opneemt in je Galerij der Onvergetelijke Desserts. Deze citroenroompuddinkjes zijn verfrissend, fluwelig, niet te zoet, niet te zuur, precies zoals een toetje bedoeld is. Ze zijn ook in luttele minuten te maken."
Precies wat je zoekt, toch?![]()
Benodigdheden voor twee personen:
- 250 ml slagroom
- 75 gram fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen
Slagroom met suiker langzaam aan de kook brengen in een steelpannetje en ongeveer twee minuten laten pruttelen. Eventjes af laten koelen, het citroensap erdoor roeren (zorgt ervoor dat de substantie heel wat dikker wordt) en dan verdelen over twee glaasjes. Een paar uur laten opstijven in de koelkast en als je zin hebt serveren met een takje rode bessen.
Heel simpel, je staat er vijf minuten voor in de keuken, en mensen die ik het heb voorgezet raken er bijkans ontroerd van, zó lekker.
En zo ziet het er ongeveer uit.
[afbeelding]
Met amandelen en een koekje erbij. Kan ook natuurlijk. Ik heb liever zonder.
Ha-Ha, beetje snel op je teentjes getrapt gebakken eitjequote:Op donderdag 19 juli 2007 02:14 schreef Leef het volgende:
[..]
als je recepten zo geheim zijn waarom post je hier dan ueberhaupt
[..]
Tja, get used to it, sommige mensen zijn niet zo religieus over recepten en gaan er gewoon mee aan de haal, en experimenteren met andere variaties. Trouwens, mij maak je niet wijs dat Indonesische mensen nog nooit een pisang hebben gezien..
Verteeeel!quote:
Geconcentreerd? Serieus? Ik dacht dat het gewoon sap was! Stom!quote:Op donderdag 19 juli 2007 08:56 schreef Leef het volgende:
dude, dat spul in die gele flesjes heet niet voor niks geconcentreerd citroensap
Als ik geen citroenen in huis zou hebben, zou ik het gewoon niet maken trouwens.
Ben benieuwd hoe dit met sinaasappel smaakt. Dat ga ik eens proberen.
Limoen lijkt me ook erg lekker..quote:Op donderdag 19 juli 2007 09:03 schreef minilotje het volgende:
Verder las ik ergens de tip om het toetje te maken met het sap van een passievrucht. Schijnt helemáál tongstrelend te zijn. Dat probeer ik volgende week maar eens.
Dat wil ik morgen maken. Maar hoe ga ik om met de passievrucht? gewoon in de blender en dan erdoor gooien? Of is er een makkelijke manier om 'm te persen of te raspen?quote:Op donderdag 19 juli 2007 09:03 schreef minilotje het volgende:
Verder las ik ergens de tip om het toetje te maken met het sap van een passievrucht. Schijnt helemáál tongstrelend te zijn.
Hoe lang moet het dan in de koelkast?quote:Op vrijdag 20 juli 2007 00:24 schreef minilotje het volgende:
Hè? Je hoeft de room uberhaupt niet te kloppen!
Je kookt de ongeslagen room met suiker, laat het afkoelen, en roert er dan het citroensap door. Dan zo, hup, de glaasjes in. Het sap zorgt ervoor dat het spul indikt. De slagroom hoort in dit toetje gewoon ongeklopt te blijven.
Goede vraag, die ga ik vandaag dus makenquote:Op vrijdag 20 juli 2007 07:47 schreef Zij-en-Hij het volgende:
Wat ik me nog even afvraag over die Lemon Posset:
moet die room helemaal afkoelen voordat het vruchtensap er door gaat? Of gaat het door lauw-warme room?![]()
Ik heb een levenslang bavaroistrauma. Moesten we vroeger bij verzorging maken. kledderig en met klontjes gelatine werd het.quote:Op woensdag 18 juli 2007 07:21 schreef Leef het volgende:
gisteren mangobavarois gemaakt, is ook makkelijk
mango grof malen in de blender, licht opgeklopte room, suiker, melk en een paar blaadjes in koud water geweekte gelatine erbij, evt. nog een eierdooier of 2, alles door elkaar roeren
verdelen over wijnglazen
uurtje of zes in de ijskast laten staan
slagroom kloppen, sinaasappelschil over de slagroom raspen, roeren
slagroom uit de spuitzak eroverheen, half partje sinaasappel erop voor de gezelligheid
Ehmmmm... wat betekent eigenlijk tvp?quote:Op vrijdag 20 juli 2007 16:35 schreef scrub_nurse het volgende:
oeh tvp
TerugVindPostquote:Op vrijdag 20 juli 2007 17:15 schreef Zij-en-Hij het volgende:
[..]
Ehmmmm... wat betekent eigenlijk tvp?![]()
Ik kom het vaker tegen op fora maar heb eerlijk gezegd geen idee wat t betekent..![]()
60?quote:Op zaterdag 21 juli 2007 00:25 schreef Leef het volgende:
Vandaag Lemon Posset gemaakt, met citroen, toch niet met passievrucht.
Iedereen vond het lekker smaken maar mij viel het tegen.
Niet om de smaak maar omdat het helemaal niet stijf werd, ook niet na een uur of vier in de koelkast. Het was nog minder stijf dan een milkshake. Zelfs nog na een half uurtje extra in de -20 vriezer.
Ik heb het idee dat er in het recept voor twee teveel citroensap zit naar verhouding.
Maar goed, misschien had ik het ook niet meteen voor 60 personen moeten maken
Die heb ik nu net gemaakt, kom straks even vertellen hoe het smaaktquote:Op donderdag 19 juli 2007 16:03 schreef Zij-en-Hij het volgende:
[..]
Limoen lijkt me ook erg lekker..
Dit gaat echt een toetjes-uitprobeer-weekend worden..![]()
Dat lijkt me echt verschrikkelijk smerig.quote:Op zondag 22 juli 2007 09:58 schreef phileine het volgende:
Een heel simpel maar verrassend lekker toetje vond ik als kind altijd: Appelmoes in een schaal, laag geklopte slagroom erop, daar weer een laagje pure chocoladevlokken op. Enorm simpel, maar bijna iedereen vindt het lekker door de combinatie van zuur/zoet/bitter. En qua presentatie kun je het best aardig maken door het in ijsglazen oid te doen.
Ja dat leek mij ook de eerste keer dat ik het voorgezet kreeg. Maar toen ben ik overgehaald om het toch te proberen en het is verbazend lekker.quote:Op zondag 22 juli 2007 13:29 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dat lijkt me echt verschrikkelijk smerig.
Komend weekend maar eens proberen met limoen.. Mmm...quote:Op zondag 22 juli 2007 14:24 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik moet die lemon posset ook maar eens proberen van de week
Heb het gemaakt maar ik vond het niet echt lekker ruikenquote:Op woensdag 18 juli 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Oooohooh! Het allerallerlekkerste toetje zónder rare ingrediënten maar met een verrrrrrrrrukkelijke smaak is zonder twijfel de uit Engeland afkomstige lemon posset. Ik eet het toevalligerwijs vanavond zelf ook.
Dat is wel een beetje sufquote:Op maandag 23 juli 2007 17:32 schreef het-is-mij het volgende:
[..]
Heb het gemaakt maar ik vond het niet echt lekker ruikenen ook niet echt dat i kzoiets had van geweldig en heb het dus niet eens af laten koelen
maar gelijk weggedaan.
Nah, ik vond het koude puddinkje nog steeds zo weeig smaken hoor. Blegh.quote:Op maandag 23 juli 2007 17:35 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Dat is wel een beetje suf
Vooral omdat er een wereld van verschil is tussen warme slagroom en het afgekoelde product. Koude producten ruiken sowieso een stuk minder.
Ik vraag me ook af of mensen hier de room niet te hard laten koken? Wordt er wel geroerd e.d.?
Om even op die voet door te gaan: neem aardbeien, smelt een pure chocoladereep, giet over de aardbeien ->quote:Op maandag 23 juli 2007 18:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem een bak aardbeien en maak ze schoon, gooi ze in de blender en doe er suiker bij.
Blend Blend Blend
Of gebruik een staafmixer
Doe dit in de ijsmachine, draai
Het lekkerste aardbeiensorbet wat er is.
Neem een lekker ding, een pak vanillevla...quote:Op maandag 23 juli 2007 18:57 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Om even op die voet door te gaan: neem aardbeien, smelt een pure chocoladereep, giet over de aardbeien ->
Heb het vanmorgen vroeg weer gemaakt.quote:Op maandag 23 juli 2007 17:32 schreef het-is-mij het volgende:
[..]
Heb het gemaakt maar ik vond het niet echt lekker ruikenen ook niet echt dat i kzoiets had van geweldig en heb het dus niet eens af laten koelen
maar gelijk weggedaan.
Jaaaaa! dat is zo lekker (wel even weer een klein beetje bevriezen trouwens). Van die lekkere crunchy stukjes. MMM.quote:Op donderdag 26 juli 2007 14:29 schreef Hik het volgende:
Makkelijkste toetje aller tijden, je mag het niet eens meer een recept noemen...
(het enige "recept" dat ik heb overgenomen van een vriendinnetje die NIET kan koken)
Bokkepootjesijs
1. Verpulver een pak bokkepootjes
2. Meng dit door een bak goed vanilleijs of straciatellaijs
3. Serveer met slagroom en een parapluutje![]()
Ik heb het vanmiddag gemaakt, maar kom er vandaag niet meer aan teo om het te eten. Kan ik het laten staan tot morgenavond, of wordt het dan minder lekker?/te oud?quote:Op woensdag 18 juli 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Oooohooh! Het allerallerlekkerste toetje zónder rare ingrediënten maar met een verrrrrrrrrukkelijke smaak is zonder twijfel de uit Engeland afkomstige lemon posset. Ik eet het toevalligerwijs vanavond zelf ook.
Ik quote nog maar eens wat Janneke, de kookcolumnmevrouw van nrc.next er een tijdje geleden over schreef:
"Ik durf te wedden dat als je dit toetje één keer gemaakt hebt, je het onmiddellijk opneemt in je Galerij der Onvergetelijke Desserts. Deze citroenroompuddinkjes zijn verfrissend, fluwelig, niet te zoet, niet te zuur, precies zoals een toetje bedoeld is. Ze zijn ook in luttele minuten te maken."
Precies wat je zoekt, toch?![]()
Benodigdheden voor twee personen:
- 250 ml slagroom
- 75 gram fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen
Slagroom met suiker langzaam aan de kook brengen in een steelpannetje en ongeveer twee minuten laten pruttelen. Eventjes af laten koelen, het citroensap erdoor roeren (zorgt ervoor dat de substantie heel wat dikker wordt) en dan verdelen over twee glaasjes. Een paar uur laten opstijven in de koelkast en als je zin hebt serveren met een takje rode bessen.
Heel simpel, je staat er vijf minuten voor in de keuken, en mensen die ik het heb voorgezet raken er bijkans ontroerd van, zó lekker.
En zo ziet het er ongeveer uit.
[afbeelding]
Met amandelen en een koekje erbij. Kan ook natuurlijk. Ik heb liever zonder.
of het minder wordt qua smaak weet ik niet maar een folietje lijkt me sowieo wel slimquote:Op zondag 29 juli 2007 20:44 schreef augurkenkoning het volgende:
[..]
Ik heb het vanmiddag gemaakt, maar kom er vandaag niet meer aan teo om het te eten. Kan ik het laten staan tot morgenavond, of wordt het dan minder lekker?/te oud?
Zal ik er anders een folietje over de glazen heen doen?
Ik heb ooit iets soortgelijks klaargemaakt, tegelijkertijd minder en meer uitgebreid: er zit minder in het bladerdeeg, maar meer daar buitenquote:Op dinsdag 31 juli 2007 13:30 schreef guntherschneider het volgende:
Een paar vellen bladerdeeg ontdooien
Stevig appeltje schillen.
In blokjes snijden en mengen met een beetje citroensap, kaneel en suiker.
Een handje vol gehakte noten en een scheutje honing erdoor.
Mengsel verdelen op een het halve bladerdeeg en het velletje dichtvouwen
Afbakken op een vel bakpapier in de oven op 200/220 graden voor ongeveer 15 minuten.
Erg lekker met een bolletje ijs...
quote:Op dinsdag 31 juli 2007 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Heee een Michael Jackson toen ie klein was toetje
Dat denk ik ook wel ja. Ik kook alleen nooit voor kinderen. Misschien dat iemand wil testen wat kinderen er nou echt van vinden?quote:
quote:Op vrijdag 20 juli 2007 13:38 schreef minilotje het volgende:
Voor als je nog eens minder dan vijf uur aan wachttijd over hebt, hier nog een lekker én makkelijk toetje. Hoeft maar twee uur in de koelkast. Ook iets romigs en fruitigs in een glaasje, want daar hou ik van.Ooit eens uit zo'n obscuur weekblaadje van een b-supermarkt geplukt en naar smaak aangepast.
Sinaasappelcrème met chocoladesaus
(4 personen)
Ingrediënten:
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml sinaasappelsap (Mag vers, hoeft niet. Bij vers sap: eerst eventjes zeven.)
- 4 el witte basterdsuiker
- 250 ml crème fraiche
- 8 el chocoladesaus (flesje, Tova)
(optioneel: 1 blikje sinaasappelpartjes, of een in partjes gesneden verse sinaasappel)
Materiaal:
steelpannetje, coupes/glazen (deze vooraf even in de koelkast zetten)
Bereiding:
- Week de blaadjes gelatine vijf minuten in een bak met koud water.
- Verwarm ondertussen zachtjes het sinaasappelsap met de basterdsuiker in een steelpannetje. Het hoeft niet te koken, het hoeft alleen maar wat warmer te worden, zodat de suiker goed oplost.
- Knijp de gelatine goed uit, haal het sap van het vuur en roer de gelatine door het verwarmde sap.
- Laat het mengsel een minuut of tien afkoelen (even in de koelkast zetten, of in een bak met koud water)
- Roer de creme fraiche los en spatel dit voorzichtig door het sap, tot alles goed gemengd is.
- Giet het mengsel in coupes of glazen en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast.
- Schenk voor het serveren voorzichtig een laagje chocoladesaus over de sinaasappelcrème en garneer eventueel met sinaasappelpartjes.
Ik vind dit zelf erg lekker, en mijn lief ook. Als je van de combinatie sinaasappel/chocolade houdt moet je het echt eens proberen. De sinaasappelcrème met een dun laagje vloeibare chocoladesaus erop in een mooi glaasje ziet er ook erg leuk uit.
Voor wat meer kauwgelegenheid bij je toetje kun je er ook voor kiezen om geen chocoladesaus te gebruiken, maar in plaats daarvan chocoladekoekjes te verkruimelen en die in een laag van ongeveer een centimeter dik op de sinaasappelcrème te strooien.
Oo, wat hou ik toch van toetjes.![]()
Ik heb het ook maar uit een reclameblaadje gestolen en een beetje aangepast hoor.quote:
het staat ook gewoon in het FOK!-kookboek hoorquote:Op vrijdag 29 februari 2008 15:39 schreef Zij-en-Hij het volgende:
De topic maar weer eens van stal gehaald om het recept op te zoeken van de Lemon Posset..
Ik ben niet zo'n geroutineerde Fok!kerquote:Op vrijdag 29 februari 2008 18:34 schreef Muck het volgende:
[..]
het staat ook gewoon in het FOK!-kookboek hoor
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |