Een week geleden waren we in Frankrijk, nu heeft het hele circus zich verplaatst naar Engeland.
Wie gaat er winnen? kan Ferrari het opnieuw of pakt mclaren de overwinning nu. Silverstone het oudste circuit wat op de kalender staat.
Voor de uitslagen en statistieken van deze race kijk je natuurlijk op FOK!sport
Lengte: 5.141 km
Aantal ronden: 60
Totale lengte: 308.355 km
Ronderecord: 1.18.233 Kimi Raikkonen (McLaren MP4-20)
Snelste raceronde: 1.18.739 Michael Schumacher (Ferrari F2004)
Het wordt de bakermat van de autosport genoemd; Silverstone. Niet voor niets, in 1950 werd de allereerste Grand Prix voor het wereldkampioenschap verreden op het voormalig militair vliegveld. Het vliegveld is omgebouwd tot een circuit waarop hoge snelheden worden gehaald. Sinds de opening in 1948 zijn er continue aanpassing nodig geweest om aan de steeds strenger wordende veiligheidseisen te kunnen voldoen. Het circuit is zelfs enige malen ter discussie gesteld. Als gevolg hiervan verdwenen enkele bochten waar andere bochten voor in de plaats zijn gekomen. Inhalen is moeilijk op Silverstone. Desondanks is het circuit wel uitdagend voor de coureurs, mede door de vele hogesnelheidsbochten. Met name Becketts en Copse Corner genieten een reputatie.
Ongeveer 64% van een ronde wordt er volgas gereden, iets meer dan gemiddeld dit seizoen. Dankzij de drie rechte stukken krijgen de motoren het zwaar te verduren. De snelheid op deze rechte stukken wordt met name bepaald door de snelle bochten die hieraan vooraf gaan. Balans en stabiliteit zijn hier essentieel en worden voor een groot gedeelte bepaald door aerodynamica. De remmen krijgen het niet zwaar te verduren, in tegenstelling tot de banden.
Volgas: 64% van een rondje
Topspeed: 301 km/u
Langste volgas gedeelte 12 seconden (870 meter)
Bochten: 10 rechts en 7 links
Bandenslijtage: high
Remslijtage: low
Downforce-level: High
Grip-level: medium
Schakelen per ronde: 34
Traditioneel is de Engelse GP goedgezind aan Britten, wat hoop biedt voor Lewis Hamilton en McLaren. In de jaren 60 wist Jim Clark de GP maar liefst vijf keer te winnen in (natuurlijk) een Lotus. Nigel Mansell wist de Engelse GP maar liefst vier keer op zijn naam te schrijven. David Coulthard (2x), Damon Hill en Johnny Herbert zijn andere aansprekende Britse coureurs die de Engelse GP wisten te winnen.
In 1994 deed Michael Schumacher van zich spreken. Tijdens de opwarmronde haalde de Duitser tot tweemaal toe polesitter Damon Hill in. Schumacher kreeg hiervoor een stop and go-penalty, maar loste deze niet in. Omdat Schumacher de stop and go-penalty negeerde kreeg hij de zwarte vlag te zien, waar hij ook geen gehoor aan gaf. Pas na veertien ronden kwam de Duitser binnen om de stop and go in te lossen. Veel te laat, zijn tweede plaats werd na de race dan ook afgenomen. Damon Hill wint, voor Jean Alesi en Mika Hakkinen.
Ook in 1995 ging de winst naar een Brit, en deed Michael Schumacher stof opwaaien. Of eigenlijk Schumacher samen met Damon Hill. Hill dacht een gaatje te zien en wilde de Duitser passeren. Het gaatje was echter minimaal en Schumacher gooide de deur dicht. Gevolg was dat beiden in de grindbak eindigden. Johnny Herbert, teamgenoot van Schumacher, wist op deze manier in eigen land zijn eerste GP overwinning te behalen.
In 1998 is het opnieuw Michael Schumacher die de ogen op zich weet gericht. In de stromende regen stevent Mika Hakkinen af op een overwinning, tot de safety car het circuit op komt. Het regent te hard om nog veilig door te kunnen rijden. Bij de herstart pakt Schumacher de leiding af van de Fin, maar vlak voor het eind van de race krijgt hij een Drive Through-penalty opgelegd. Hij zou Hakkinen hebben ingehaald achter de safety car, waardoor een overwinning in rook leek op te gaan. Ferrari en Schumacher waren echter slim, en loste de straf pas in de laatse ronde in. Schumacher passeerde de finishlijn in de pitstraat, waarmee hij alsnog de race won. Ondanks de hevige protesten van de andere teams bleef de overwinning bij Schumacher.
In 1999 is Michael Schumacher minder gelukkig als hij in de eerste ronde zijn been breekt in Stowe. Hij is meteen kansloos voor de titel door de races die hij moet missen. David Coulthard wint, voor Eddie Irvine. Ook in 2000 is de Schot de snelste man.
In 2003 is de race op zich niet bijzonder spectaculair tot een priester daar verandering in brengt. Tijdens de race rent hij het circuit op waarna de hele slagvolgorde door elkaar is geschud. Met als gevolg dat het toch een mooie race werd, dat dan weer wel. Rubens Barrichello wist de zege te pakken.
In 2004 was het weer eens Michael Schumacher die de race wist te winnen. Vlak voor Kimi Raikkonen en Barrichello weet de Duitser te finishen, een close finish. In 2005 weet Juan Pablo Montoya zijn eerste race in dienst van McLaren te winnen op Silverstone. Na een heftig gevecht met Fernando Alonso weet de Colombiaan met drie seconden voorsprong de Spanjaard te verslaan.
In de kwalificatie op Silverstone valt het doek al direct voor Trulli, die zijn motor opblaast. Button komt niet verder dan een teleurstellende negentiende plaats. Vooraan de grid blijkt Alonso de snelste. Schumacher wordt op het laatste moment naar de derde startrij gedirigeerd door Räikkönen.
Na de start van de race is gelijk de safety car nodig, nadat Ralf Schumacher, Scott Speed en Mark Webber met elkaar in botsing komen. Button is de enige andere uitvaller in de race, na een mooie opmars door het veld. Alonso wordt het niet moeilijk gemaakt en wint de wedstrijd, terwijl achter hem Räikkönen met een lange pitstop de tweede plaats verliest aan Schumacher.
Ondertussen rommelt het in de Grand Prix Drivers' Association (GPDA). Pedro de la Rosa vindt de positie van voorzitter Michael Schumacher ongeloofwaardig na diens capriolen in de kwalificatie in Monaco en Jacques Villeneuve valt hem bij door ook ontslag te nemen als GPDA-lid. Alexander Wurz wil zelfs dat Schumacher uit zijn functie wordt gezet. Uiteindelijk blijft Schumacher gewoon aan als voorzitter.
![]()
Vrijdag 6 juli 2007 11:00 - 12:30 vrije training 1
15:00 - 16:30 vrije training 2
Zaterdag 7 juli 2007 12:00 - 13:00 vrije training 3
15:00 - 16:00 kwalificatie training
Zondag 8 juli 2007 14:00 - 2007 FORMULA 1 Santander British Grand Prix
Zaterdag 7 juli 2007 14:30 - 16:30 kwalificatie
Zondag 8 juli 2007 13:00 - 13:55 voorbeschouwing
14:00 - 15:40 Race
15:40 - 16:30 Nabeschouwing
Het Weer in Live Timing Zin om over F1 te chatten? kom dan gewoon naar het irc-kanaal #f1 Zie de
IRC FAQ voor meer informatie.
deze preview wordt u mede mogelijk gemaakt door Sanger & WESTDe OP is hier te vinden!Klagen, bashen en verdedigen van/op Christijan Albers kan hier![ Bericht 3% gewijzigd door sanger op 06-07-2007 12:03:20 ]
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.