abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_50404798
Receptnaam: Humus
Herkomst:Midden Oosten
Basis: Anders
Gang: Voorgerecht
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wat?
Is een saus uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahini doorheen zit. Vaak wordt het in pitabrood gegeten of van een bord, waarbij het authentiek met pitabroden wordt opgelepeld. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper.

Ingrediënten:
400 gram kikkererwten
2 teen knoflook
3 eetlepel tahin (sesampasta)
4 eetlepel citroensap
1 snufje cayennepeper
1 snufje paprikapoeder
1 snufje gemalen komijn
1 snufje zout
2 eetlepel fijngehakte peterselie

Voorbereiding:
- Pureer in de keukenmachine de kikkererwten met 3 a 4 eetlepels van het vocht uit het blik.
- De gepelde teentjes knoflook en de tahin (indien niet te krijgen neem dan ongeroosterd sesamzaad) tot een smeuig mengsel.
- Roer er naar smaak de citroensap, cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn en het zout door.
- Schep de humus in een schaaltje en garneer met wat paprikapoeder en de fijngehakte peterselie.
- Laat de smaken enige tijd intrekken.
Serveren met (pita)brood, olijven en andere hapjes.

Resultaat:



Eet smakelijk!

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2007 12:10:49 ]
  woensdag 13 juni 2007 @ 11:52:48 #2
70256 Baklap
it's true,I ate your flag
pi_50404814
Gumus?
Look who's here everyone! It's Zoidberg, the lovable tramp!
pi_50404856
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:52 schreef Baklap het volgende:
Gumus? Humus
  woensdag 13 juni 2007 @ 11:54:57 #4
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_50404902
Het zal best goed smaken, maar het ziet er niet uit...
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
pi_50404945
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:54 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Het zal best goed smaken, maar het ziet er niet uit...
Het is een sausje, smaakt zeker.
pi_50405490
Beetje creatief zijn en:





[ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2007 12:12:27 ]
pi_50405581
Thanks. Ik ga het vandaag meteen maken .
pi_50405654
Geef mij maar tehinna !
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
  woensdag 13 juni 2007 @ 12:17:34 #9
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_50405744
Ik vind kikkererwten op zich wel lekker, maar dit staat me toch wat tegen. Hoewel het in dat broodje best lekker uitziet. Zal het binnenkort eens proberen.
Vampire Romance O+
pi_50406055
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:13 schreef pussydeluxe het volgende:
Thanks. Ik ga het vandaag meteen maken .
Succes!
Laat weten wat je er van vond.
pi_50406079
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:17 schreef MouseOver het volgende:
Ik vind kikkererwten op zich wel lekker, maar dit staat me toch wat tegen.
want?
  woensdag 13 juni 2007 @ 12:51:47 #12
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_50406845
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:27 schreef Triggershot het volgende:

[..]

want?
Ik weet het niet, altijd al gehad. Misschien heeft het iets te maken met hoe het uitziet icm het nederlandse woord humus.
Vampire Romance O+
pi_50412898
bedankt voor het redept. Dat broodje ziet er lekker uit, kan ik wel eens maken van het weekend. Heb al alles in huis daarvoor (behalve sla)
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_50419297
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 15:30 schreef sieske het volgende:
bedankt voor het redept. Dat broodje ziet er lekker uit, kan ik wel eens maken van het weekend. Heb al alles in huis daarvoor (behalve sla)
Geen dank.
pi_50419326
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:51 schreef MouseOver het volgende:

[..]

Ik weet het niet, altijd al gehad. Misschien heeft het iets te maken met hoe het uitziet icm het nederlandse woord humus.
Mja, wat het uitzien betreft moet je gewoon creatief zijn en het heeft niets van NLse humus qua smaak
  donderdag 14 juni 2007 @ 00:01:00 #16
165237 Leef
Sunny side up!
pi_50433910
Ow Chumus

Ik vind het zo lekker
Mijn liefdesrelatie met Israelisch/Midden-Oosters eten begon toen ik op m'n eerste dag in Israel apart werd genomen door een Israelische kok. "Nu ga ik je leren wat wij hier in Israel lekker vinden".

Hij nam een bord en deed er chumus op, hij maakte er een "well" in (er is een speciale manier om het op het bord te doen zodat de olijfolie die je erin giet, een soort "oliebron" wordt

Toen nam hij een verkreukelde plastic fles met olijfolie die hij van een Arabische vriend had gehad
(Arabieren geven je altijd olijfolie cadeau als ze terugkomen van familiebezoek op het platteland, en daar moet je zuinig op zijn want het is de beste olijfolie ter wereld, die gasten weten wat ze moeten doen met hun boomgaarden) Hij goot olie in de well

Toen strooide hij er wat za'atar over, huisgemaakt door de moeder van (weer een andere) een Arabische vriend van hem. Dit is een heerlijke MO kruidenmix met veel hyssop en sesam.

Aan de kant van het bord wat tschug (een super pittig mixje met veel peper en veel knof)
En wat tgina (sesampasta)

En toen een stuk versgebakken challa erbij (gevlochten witbrood dat alleen voor shabat wordt gebakken)

.... Men wat heb ik lekker gegeten.
In Israel ben ik ook mijn minachting voor vegetariers verloren. Je kan daar als vegetarier echt goed eten.

Wel jammer trouwens dat ik het thuis nooit zo mooi glad krijg als uit de winkel..

[plug]de meeste Israelische dingen kun je trouwens in A'dam Buitenveldert halen bij Israelische delicatessenwinkel Mouwes.
Maar veel misschien ook wel bij Marokkaanse winkels.
En chumus (overigens geimporteerd uit Israel) ligt tegenwoordig zelfs bij de AH.. geen slechte kwaliteit trouwens, lekker veel knof. Maar wel zulke kleine bakjes

[ Bericht 3% gewijzigd door Leef op 14-06-2007 02:35:32 ]
pi_50494675
humus

Verscheidene malen geprobeerd te maken zoals de humus in Israel smaakt, mjammie zooo lekker
Die van AH is ook best lekker, maar vind m wel zout en uhhm kunstmatig ofzow
Nu komt ie aardig in de richting, maar ik zal jouw recept met afgepaste maten ook eens proberen
tvp
pi_50494830
humus

ik moet het ook eens leren maken
pi_50534194
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 00:01 schreef Leef het volgende:
En chumus (overigens geimporteerd uit Israel) ligt tegenwoordig zelfs bij de AH.. geen slechte kwaliteit trouwens, lekker veel knof. Maar wel zulke kleine bakjes
Die van AH is erg lekker vind ik! Hoewel ik het lekkerder gegeten heb

Dit recept zal ik binnenkort ook eens gaan proberen
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
  zondag 17 juni 2007 @ 00:29:50 #20
165237 Leef
Sunny side up!
pi_50534949
Het is trouwens ook super calorierijk (op een gezonde manier)
Als je de dag begint met een bord chumus met een flink eind brood erbij (zoals veel Arabische werklui doen) heb je 's avonds pas weer honger
pi_50535001
Bij welke andere waar zou ik dat chumus/hummus/hoummous bij de AH vinden? De toetjes of maaltijden ? Ik wil het wel eens proberen.
pi_50535056
Bij de AH's waar ik kom ligt het in de buurt van de verpakte vleeswaren en salades (rundvleessalade, eiersalade enz... dus niet bij de sla).

Het is van het merk 'Sabra'.
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_50535082
Ik wil leuke dingen gaan koken, die niet al te moeilijk zijn, omdat ik nou eenmaal nog 0 verstand er van heb, en dit ziet er wel gaaf uit en het lijkt niet zo heel moeilijk te maken te zijn. Ik laat wel weten hoe hip het wordt
  zondag 17 juni 2007 @ 03:09:53 #24
165237 Leef
Sunny side up!
pi_50537408
doe in elk geval eens gek, en koop een fles dure olijfolie.
Zelfs bij de AH kan je redelijke flessen kopen voor een euro of 9
Chumus op je brood, en giet de olie er voorzichtig overheen.
Zo lekker...
pi_50538911
Zeker, als je het doet moet je het goed doen.
Iemand al ondertussen geprobeerd?
pi_50539163
Ik heb geen kikkererwten in huis dus nee, nog niet geprobeerd
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
  zondag 17 juni 2007 @ 11:00:39 #27
96922 Public_NME
Come on you Whites!
pi_50539418
Toen ik nog in Engeland woonde kocht ik dit echt vaak. Daar is het nl. gewoon kant en klaar in de super te verkrijgen, echt lekker! (en in vele smaken)
The black and white you'll never pass, stick yer blue flag up yer arse!
'They know on the Continent that European football without the English is like a hot dog without the mustard' Sir Bobby Charlton
pi_50539519
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:00 schreef Public_NME het volgende:
Toen ik nog in Engeland woonde kocht ik dit echt vaak. Daar is het nl. gewoon kant en klaar in de super te verkrijgen, echt lekker! (en in vele smaken)
Ik ga morgen even met bonen proberen, lang niet meer gegeten, overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
  zondag 17 juni 2007 @ 15:47:43 #29
47102 Elvi
miemkwien
pi_50547326
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:14 schreef Roi het volgende:
Geef mij maar tehinna !
Wattes
pi_50548290
Misschien bedoelt hij tahin: sesampasta
Wordt bij humus ook als ingredient gebruikt
pi_50548552
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik ga morgen even met bonen proberen, lang niet meer gegeten, overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Absoluut, daarom ben ik heel blij met je recept en ga ik binnenkort zelf aan de slag.

En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.

Humus is té lekker.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 17 juni 2007 @ 17:08:28 #32
96922 Public_NME
Come on you Whites!
pi_50549243
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Geloof ik ook wel, maar ik kocht het vaak als broodbeleg voor tijdens de lunch. Lievelings was Red Pepper (rode paprika dus).
The black and white you'll never pass, stick yer blue flag up yer arse!
'They know on the Continent that European football without the English is like a hot dog without the mustard' Sir Bobby Charlton
pi_50560637
quote:
Op zondag 17 juni 2007 16:40 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Absoluut, daarom ben ik heel blij met je recept en ga ik binnenkort zelf aan de slag.

En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.

Humus is té lekker.
Je merkt/proeft inderdaad heel erg het verschil
Succes en eet smakelijk binnenkort, laat je weten wat je ervaringen zijn?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2007 23:02:51 ]
pi_50562138
Nou vooruit Trigger, dat akkefietje van net zal ik voor deze keer door de vingers zien.

.

Is hummus nou ook leuk zonder brood? Groenten, vlees, olijven... en hummus?
Oi!
Op maandag 5 april 2004 21:27 schreef Lorax het volgende:
Ik had die kop van SC wel willen zien toen MUUS 'm in z'n bek scheet
pi_50562476
quote:
Op zondag 17 juni 2007 00:36 schreef Maisnon het volgende:
Ik wil leuke dingen gaan koken, die niet al te moeilijk zijn, omdat ik nou eenmaal nog 0 verstand er van heb, en dit ziet er wel gaaf uit en het lijkt niet zo heel moeilijk te maken te zijn. Ik laat wel weten hoe hip het wordt
Dit is leuk: Eieren bakken in de oven

En hummus ga ik de eerstvolgende kindvrije dag proberen
pi_50562550
quote:
Op zondag 17 juni 2007 17:08 schreef Public_NME het volgende:

[..]

Geloof ik ook wel, maar ik kocht het vaak als broodbeleg voor tijdens de lunch. Lievelings was Red Pepper (rode paprika dus).
Met rode peper
pi_50562587
quote:
Op zondag 17 juni 2007 23:28 schreef MUUS het volgende:
Nou vooruit Trigger, dat akkefietje van net zal ik voor deze keer door de vingers zien.
quote:
Is hummus nou ook leuk zonder brood? Groenten, vlees, olijven... en hummus?
Mka, ik eet het altijd in combinatie met brood, rest moet je gewoon eigenlijk als accesoires zien en zo kan het ook bijvoorbeeld met aardappelen of falafel etc.
pi_50566676
Eet gewoon a7er7ur man,neppe eten uit het midden-oosten
Op zaterdag 23 juni 2007 18:54 schreef MASD het volgende:
Double-Helix is mijn held vandaag! _O_
pi_50568362
quote:
Op maandag 18 juni 2007 04:08 schreef Double-Helix het volgende:
Eet gewoon a7er7ur man,neppe eten uit het midden-oosten
Volgende x couscous, goed?
pi_50576862
quote:
Op maandag 18 juni 2007 09:37 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Volgende x couscous, goed?
Op zaterdag 23 juni 2007 18:54 schreef MASD het volgende:
Double-Helix is mijn held vandaag! _O_
pi_50588714
Deal!
pi_50598121
quote:
Op zondag 17 juni 2007 16:40 schreef shmoopy het volgende:
En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.
Als ik in een echte stad ben doe ik dat ook wel eens Maar die van AH is een goed alternatief, de Turkse winkels hier verkopen het alleen in blik en dat is echt smerig
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_73096210
*Gaat vanavond weer eens Humus maken
pi_73096948
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:05 schreef Triggershot het volgende:
*Gaat vanavond weer eens Humus maken
Je ging het mij nog leren
pi_73096975
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:33 schreef cikolata het volgende:

[..]

Je ging het mij nog leren
Staat op mijn to-do list
pi_73097047
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:34 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Staat op mijn to-do list
zet skype maar aan vanavond
pi_73097070
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:37 schreef cikolata het volgende:

[..]

zet skype maar aan vanavond
Ik zet vanavond enkel mijn fornuis aan.
pi_73097246
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:39 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik zet vanavond enkel mijn fornuis aan.
Dan blijf ik me behelpen met bakjes maza
pi_73101831
Hier nog een liefhebster van humus echt heeeeeerlijk spul!
Ik houd hem alleen wel wat dikker dan "normaal" En ik het ze het liefste met pitabroodjes *smul* *kwijl*

Mijn recept:

- 1 blik kikkererwten (koop wat duurdere die zijn toch t lekkerste)
- fikse scheut goede olijfolie
- peper
- zout
- knoflook
- beetje citroensap
- gemalen komijn (Djintan)
- naar smaak wat sambal

Dit meng ik allemaal met de staafmixer, net zolang er een vrij stevige massa ontstaat die nog wel te smeren is.

Vaak maak ik in een bakje apart nog een mix van sambal, olijfolie en citroensap. Dat smeer ik over de humus heen

Sommige recepten spreken ook van tahin (gemalen sesamzaad pasta) en koriander of cayennepeper. Maar bovenstaand recept vind ik het lekkerst.
  vrijdag 25 september 2009 @ 17:00:17 #50
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73104114
Met droge, verse kikkererwten is humus zooooo veel lekkerder. En het kost nauwelijk extra moeiete. Je moet t alleen wel een dag van te voren weten omdat de erwetn een nachtje in koud water moeten staan. Maar ik vind t echt een wereld van verschil.

Verder is het mooie van humus natuurlijk dat je zo eindeloos kunt combineren. Koriander, komijn, gerookte paprikapoeder, balsamico....Bijna alles kan je er wel in gooien
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 25 september 2009 @ 17:01:45 #51
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73104148
Morgen maar weer eens maken
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_73104406
Als er interesse voor is kan ik ook een Syrisch recept plaatsen.
Tevens ook een 'bestseller' in Istanbul.
  vrijdag 25 september 2009 @ 17:54:52 #53
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_73105361
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 18:39 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Mja, wat het uitzien betreft moet je gewoon creatief zijn en het heeft niets van NLse humus qua smaak
Ok, je had gelijk. Ik heb het een paar maanden na dit topic eens bij een vriend gehad. Was kant en klaar, maar ik moet zeggen dat het erg goed smaakte. Ik heb er sindsdien niet meer echt aan gedacht, maar door je kick viel het weer op. Ik ga duik morgen weer eens de keuken in

Trouwens, ik moest onwillekeurig hieraan denken
Vampire Romance O+
  vrijdag 25 september 2009 @ 19:24:17 #54
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73107835
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 17:12 schreef Triggershot het volgende:
Als er interesse voor is kan ik ook een Syrisch recept plaatsen.
Tevens ook een 'bestseller' in Istanbul.
natuurlijk, kom maar op
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_73123853
Hummus

Vooral die van mijn moeder is superlekker, maar wat hier staat spreekt me ook erg aan! Ik zal eens kijken of ik haar zo ver kan krijgen om haar recept vrij te geven
pi_73124883
Tip: ontdoe de kikkererwten van hun buitenste schilletje. Het is even een rotwerkje, maar de structuur van je hummus wordt er zoveel fijner van!
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 26 september 2009 @ 15:47:07 #57
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_73126369
Net maar weer een blikje bij de turk gehaald. Ik was de precieze smaak al weer vergeten, maar ik heb er heerlijk m'n buikje aan rond gegeten. Terwijl ik volgens mij maar een matige kwaliteit had. Of zit het altijd als een vaste massa in die blikjes?
Vampire Romance O+
  zaterdag 26 september 2009 @ 16:46:15 #58
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73127730
quote:
Op zaterdag 26 september 2009 14:28 schreef minilot het volgende:
Tip: ontdoe de kikkererwten van hun buitenste schilletje. Het is even een rotwerkje, maar de structuur van je hummus wordt er zoveel fijner van!
Doe jij dat dan na het weken of na het koken?

[ Bericht 1% gewijzigd door -Mellow- op 26-09-2009 17:14:38 ]
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 26 september 2009 @ 17:25:40 #59
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73128638
Zo, heb er een paar gedaan. Het velletje gaat er wel makkelijk af, maar wat een werk
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_73128685
Mellow, mijn scanner is nog niet geïnstalleerd, dus vandaar dat het wat vertraging oploopt.
  zaterdag 26 september 2009 @ 19:46:39 #61
79543 Eltonno
Candy mountain Charlie!
pi_73132153
Zie dit topic voor het eerst en heb toevallig gister alles gehaald om hummus te maken.
Ga dit recept proberen
* 265 gram kikkererwten, uit blik
* 75 milliliter tahin
* 3 teentjes knoflook
* sap van 1,5 citroen
* 10 centiliter olijfolie
* kookvocht
* 1 theelepel komijn
* 2 eetlepels gehakte koriander
* mespunt cayennepeper (ga ik tabasco voor gebruiken)
* zout
Maar nu zit ik met een klein probleem, ik heb geen blender. Zou het ook in een vijzel kunnen, of anders met een staafmixer?
-Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
"In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
pi_73132416
Je kan prima de staafmixer gebruiken
  zaterdag 26 september 2009 @ 20:07:01 #63
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73132761
oh het heeft geen haast hoor Triggershot.

Mijn humus is klaar, heb alle velletjes van de erwten gehaald. Veel werk, maar je krijgt er wel handigheid in en de humus is inderdaad heel smeuïg
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 26 september 2009 @ 22:26:02 #64
79543 Eltonno
Candy mountain Charlie!
pi_73136124
quote:
Op zaterdag 26 september 2009 19:55 schreef mascara-klodder het volgende:
Je kan prima de staafmixer gebruiken
Staafmixer deed het inderdaad prima!
-Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
"In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
pi_73138822
Apart! Keertje proberen
pi_73280060


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 01-10-2009 17:34:09 ]
  dinsdag 3 november 2009 @ 22:43:35 #67
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_74368217
*kickety*

Het valt me op dat veel recepten voor Humus nogal verschillen in de hoeveelheid olie die je erdoorheen gooit. Heb net een recept gevolgd van 3 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels tahin, maar daarvan wordt je Humus dus echt uebersmooth en heel machtig.

Volgens mij is 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels tahin plus misschien een scheutje sesamolie meer dan genoeg. Volgende keer ff proberen. Humus Lekker om op te lepelen met een wortel, rauwe broccoli of wat brood.
Confidence through competence
pi_74370235
Tahin maakt het wel fantastisch romig. Serieus goed spul En knettergezond. Ik mag dus graag stevig doseren met de sesam, gebruik dan vrij weinig olie.
  woensdag 4 november 2009 @ 00:11:13 #69
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_74371471
In principe is de Tahin idd al sesam + olie, dus tenzij de smaak daarvan te overheersend is, zou de smeuigheid het liefst van de Tahin moeten komen, en niet zozeer van de losse olijfolie.

Denk dat ik morgen een paar blikken kikkererwten koop en dan een lading Hummus ga invriezen ofzo....
Confidence through competence
pi_74371653
Het is idd vrij vet, maar gezonde vetten zijn goed jeweets

Invriezen gaat prima. Ik vind het trouwens ook erg lekker om een grote salade te maken met allerlei geroosterde groente (denk paprika, ui, aubergine etc) en het dan met wat sla en een flinke klodder hummus te eten
  woensdag 4 november 2009 @ 00:45:13 #71
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_74372081
humus invriezen ja? Daar heb ik nou nooit aan gedacht eigenlijk. Het komt nog wel eens voor dat ik een grote bak maak en het laatste beetje kan weggooien, zonde.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_74380338
hummus (invriezen, nog nooit aan gedacht, das wel een idee idd)

Lekkerste tot nu toe in Berlijn gegeten, ga er ook zeker weer eten als we er in dec heen gaan
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_78098303
Heerlijk, vandaag gemaakt! Twee kleine gedroogde chili's er doorheen gedaan, lekker veel knoflook. Top!
pi_78098859
Is dat Tahin perse nodig? Op dat spul na heb ik namelijk alles al in huis om het te maken
pi_78099762
oeh lekker
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_78099843
Goed topic

Heeft iemand de OP nu al geprobeerd?
pi_78099915
Ik had het eens op een broodje, ik vond de smaak wat stoffig.
HÆLP.
pi_78101941
quote:
Op woensdag 17 februari 2010 14:21 schreef heaven7 het volgende:
Is dat Tahin perse nodig? Op dat spul na heb ik namelijk alles al in huis om het te maken
Ik denk het wel; kikkererwten bevatten vrij veel zetmeel en ik denk dat het anders wel wat plakkerig/droog wordt.
  woensdag 17 februari 2010 @ 16:04:08 #79
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_78103053
Sesam heeft tevens een hele penetrante geur en smaak: de tahin geeft hummus voor een groot deel die karakteristieke smaak.
Confidence through competence
pi_78336632
Ik heb inderdaad witte tahin gebruikt, twee eetlepels voor zo'n 300 gr zelfgeweekte en gekookte kikkererwten. Aparte smaak inderdaad maar zo'n kleine hoeveelheid met zo veel kikkererwten is precies goed.
pi_78344259
hmm heb 1x humus gegeten, in een libanees restaurant in de vs. ik vond het vooral een beetje muf smaken. was dus niet onder de indruk.

toch maar een keer eens kijken of ik het kan maken.
Voor wat foto's, kijk hier
pi_78345958
In Egypte krijg je ook overal een bakje humus bij, ik ben er niet kapot van,
Smaakt een beetje naar karton, maar het is wel gezond!
pi_78382040
Nou, mijn zelfgemaakte hummus smaakt naar allesbehalve karton, met vers citroensap, geroosterde knoflook, chilipeperpuree en forse scheppen komijn en kukurma.

Die uit de supermarkt vind ik overigens écht niet te vreten.
Let me see you stripped down to the bone
pi_78398443
hmmm, yummie hummus... Ik maak het meestal gewoon lekker snel met kikkererwten uit blik, tahin, en wat avocado erdoor.
pi_78399173
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 09:08 schreef minilot het volgende:
Nou, mijn zelfgemaakte hummus smaakt naar allesbehalve karton, met vers citroensap, geroosterde knoflook, chilipeperpuree en forse scheppen komijn en kukurma.

Die uit de supermarkt vind ik overigens écht niet te vreten.
Geroosterde knoflook, hmm, dat is een goed idee Ik vind die uit de supermarkt hier wel eetbaar, zeker die met za'atar. Tuurlijk is zelfgemaakte lekkerder, maar ik heb niet altijd zin in of tijd voor dat gefrut met die velletjes.
  maandag 1 maart 2010 @ 18:18:02 #86
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_78600270
ik wil dit al tijden een keertje proberen, misschien maar eens die van de AH (of even richting een van die turkse winkeltjes hier in de buurt) proberen als begin en als ik het wat vind kan ik het nogaltijd zelf gaan maken.
pi_78620363
Humus!!!
Pas een zak gedroogde kikkererwten gekocht, nu nog tijd (kun je dat ook kopen ) om het weer te maken.

Ik zie trouwens dat er best veel mensen zijn die de humus van de ah goed te doen vinden. Vinden jullie m écht lekker? Ik vond hem namelijk nergens naar smaken..... heb het daardoor het jaren niet meer geprobeerd, tot ik een keer zelfgemaakte proefde. Maar dat is al lang geleden, misschien is de receptuur veranderd.
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 16:49 schreef emss het volgende:
hmmm, yummie hummus... Ik maak het meestal gewoon lekker snel met kikkererwten uit blik, tahin, en wat avocado erdoor.
Avocado erdoor? Hoe smaakt dat? Nog nooit gehoord/geproefd
(toevallig wel een avocado hier liggen, waarmee ik eigenlijk guacemole wilde maken...)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  dinsdag 2 maart 2010 @ 00:36:40 #88
277031 Zhe-AnGeL
Ikke ist lievt
pi_78620884
hmmmmmm op stokbrood
Snollebolt
  donderdag 4 maart 2010 @ 12:19:09 #89
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_78725544
Net voor het eerst zelf humus gemaakt (liet mijn moeder het eerst altijd doen ) en het resultaat was heerlijk. Heb het min of meer uit mn hoofd gedaan, zonder recept dus. Tahin, kikkererwten, citroensap, olijfolie, 3 tenen knoflook, paprikapoeder, peper en zout, bladpeterselie en blenderen maar.. Is heerlijk gelukt!
pi_78725977
Ik heb afgelopen weekend 3 liter hummus gemaakt. Serieus met geroosterde knoflook (geinspireerd door minilot ), en verschillende smaakjes: tomaat-koriander, ras-el-hannout, kurkuma, en 'gewone' met komijn. Nu lekker 6 bakjes in de diepvries
  donderdag 4 maart 2010 @ 13:03:52 #91
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_78727184
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 12:29 schreef ColdFeet het volgende:
Ik heb afgelopen weekend 3 liter hummus gemaakt. Serieus met geroosterde knoflook (geinspireerd door minilot ), en verschillende smaakjes: tomaat-koriander, ras-el-hannout, kurkuma, en 'gewone' met komijn. Nu lekker 6 bakjes in de diepvries
Oh dat klinkt als een goed idee, dat ga ik ook eens doen
  donderdag 4 maart 2010 @ 13:08:34 #92
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_78727415
Idd, humus invriezen, wat n uitkomst

Met ras el hannout is vast ook heel lekker, binnenkort eens proberen. Heb toch nog een enorme zak van dat spul liggen.

Gaat de smaak er trouwens niet op achteruit na invriezen Coldfeet?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_78727873
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 13:03 schreef Windigo het volgende:

[..]

Oh dat klinkt als een goed idee, dat ga ik ook eens doen
Het was toch zeikweer Lekker op de bank die velletjes eraf pulken.

Ik vind de smaak na invriezen echt prima, en de structuur blijft ook gewoon lekker
  donderdag 4 maart 2010 @ 13:28:58 #94
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_78728179
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 13:21 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Het was toch zeikweer Lekker op de bank die velletjes eraf pulken.

Ik vind de smaak na invriezen echt prima, en de structuur blijft ook gewoon lekker
Heb mijn moeder's hummus ook wel eens uit de vriezer gehad, smaakte nog steeds prima hoor
pi_78906792
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 17:00 schreef -Mellow- het volgende:
Met droge, verse kikkererwten is humus zooooo veel lekkerder. En het kost nauwelijk extra moeiete. Je moet t alleen wel een dag van te voren weten omdat de erwetn een nachtje in koud water moeten staan. Maar ik vind t echt een wereld van verschil.

Verder is het mooie van humus natuurlijk dat je zo eindeloos kunt combineren. Koriander, komijn, gerookte paprikapoeder, balsamico....Bijna alles kan je er wel in gooien
Ik heb het van de week een keer met blikerwten gemaakt en met droge erwten. Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar die met de droge erwten was echt niet lekker: droog, korrelig en muffig van smaak. Ik heb de erwten een dag en een nacht laten weken en ruim 1,5 uur gekookt. Daarna gepureerd met olijfolie, citroensap, knoflook, tahin, zout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper.

Die met de blikerwten daarentegen was heerlijk!

  dinsdag 9 maart 2010 @ 10:24:50 #96
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_78921941
quote:
Op maandag 8 maart 2010 20:46 schreef PiperMaru het volgende:

[..]

Ik heb het van de week een keer met blikerwten gemaakt en met droge erwten. Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar die met de droge erwten was echt niet lekker: droog, korrelig en muffig van smaak. Ik heb de erwten een dag en een nacht laten weken en ruim 1,5 uur gekookt. Daarna gepureerd met olijfolie, citroensap, knoflook, tahin, zout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper.

Die met de blikerwten daarentegen was heerlijk!

Wat ik altijd doe is een deel van het kookvocht van de erwten bewaren en daarvan een scheutje bij de puree doen voor wat meer smeuïgheid. Er zit veel smaak aan het kookvocht.

Oh en heb je ze buiten de koelkast geweekt? Een nacht is namelijk voldoende. Ik ben zelf een keer een bakje wekende erwten een dag vergeten. Toen zaten ze tegen bederving aan en roken ze ook muf. Als je ze langer laat staan kan je ze beter koel zetten.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 9 maart 2010 @ 10:48:52 #97
134009 Killaht
Words of Wisdom
pi_78922637
TVP
"Strange times are these in which we live
when old and young are taught in falsehoods school.
And the one man that dares to tell the truth is called at once a lunatic and fool"
pi_78923819
quote:
Op dinsdag 9 maart 2010 10:24 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Wat ik altijd doe is een deel van het kookvocht van de erwten bewaren en daarvan een scheutje bij de puree doen voor wat meer smeuïgheid. Er zit veel smaak aan het kookvocht.

Oh en heb je ze buiten de koelkast geweekt? Een nacht is namelijk voldoende. Ik ben zelf een keer een bakje wekende erwten een dag vergeten. Toen zaten ze tegen bederving aan en roken ze ook muf. Als je ze langer laat staan kan je ze beter koel zetten.
Oké, bedankt voor de tip; ik heb ze idd buiten de koelkast geweekt, een nacht en een hele dag. Misschien zijn ze net over het randje gegaan, de smaak was niet bedorven ofzo, maar wel heel muffig. Het rook ook niet lekker toen ze aan het koken waren.
pi_78929628
Kun je alle ingrediënten bij de supermarkt halen of kun je beter naar een Turks winkeltje gaan?
  dinsdag 9 maart 2010 @ 16:58:41 #100
60456 Gesloten
Niet open
pi_78935769
Heb het al gemaakt Lekker hoor.
pi_78948670
Ik wil het ook wel eens zelf gaan maken! Had pas deze gekocht bij de AH:



Vond 'm best wel oké smaken.

Heb er sandwiches van gemaakt met meergranenbrood, hummus, bladspinazie en stukjes peppadew.
  zondag 14 maart 2010 @ 06:33:08 #102
182949 inZanity
Feyenoord Rotterdam
pi_79118366
is de smaak hiervan enigzins te vergelijken met Falafel..?
  zondag 14 maart 2010 @ 16:07:17 #103
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_79129932
Nu al de zoveelste keer dat ik Hummus tegenkom. Ik ga het maar eens proberen. Ik wil het van de week eten (gewoon een bakje, eerst kijken of het lekker is) met brood en falafel met knoflooksaus erbij. Wat voor brood kan ik dan het beste nemen? Ik wil het gewoon in stukken snijden en dippen zeg maar. Is Turks brood lekker of beter iets anders? Pita lijkt me te droog om er gewoon mee te dippen.
L'Enfer, c'est les autres.
pi_79136598
gewoon lekker turks brood nemen. en ipv knoflooksaus op basis van mayonaisse zou ik turkse yoghurt nemen en liefst die met 10% vet en daar je saus van maken
  vrijdag 19 maart 2010 @ 16:06:31 #105
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_79340676
Heb vandaag een schep ras el hanout door de humus gegooid. Inderdaad erg lekker
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_79400010
Ik maak dit best vaak, vind het heerlijk voor op brood.

Vaak doe ik er sesamolie en sesamzaadjes doorheen ipv die sesampasta want die kan ik hier nooit vinden. Ik wissel andere ingredienten ook wel eens af. Zo heb ik eens in plaats van peterselie munt erdoor gedaan, was ook erg lekker.
pi_79400478
Veel koriander erdoor is ook lekker De blaadjes dus. koranderzaad trouwens ook wel
pi_79402430
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:52 schreef Triggershot het volgende:
Receptnaam: Humus
Herkomst:Midden Oosten
Basis: Anders
Gang: Voorgerecht
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wat?
Is een saus uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahini doorheen zit. Vaak wordt het in pitabrood gegeten of van een bord, waarbij het authentiek met pitabroden wordt opgelepeld. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo\'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper.

Ingrediënten:
400 gram kikkererwten
2 teen knoflook
3 eetlepel tahin (sesampasta)
4 eetlepel citroensap
1 snufje cayennepeper
1 snufje paprikapoeder
1 snufje gemalen komijn
1 snufje zout
2 eetlepel fijngehakte peterselie

Voorbereiding:
- Pureer in de keukenmachine de kikkererwten met 3 a 4 eetlepels van het vocht uit het blik.
- De gepelde teentjes knoflook en de tahin (indien niet te krijgen neem dan ongeroosterd sesamzaad) tot een smeuig mengsel.
- Roer er naar smaak de citroensap, cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn en het zout door.
- Schep de humus in een schaaltje en garneer met wat paprikapoeder en de fijngehakte peterselie.
- Laat de smaken enige tijd intrekken.
Serveren met (pita)brood, olijven en andere hapjes.

Resultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Eet smakelijk!


ik heb geen keukenmachine. en ook geen vijzel. is er nog een andere manier?
pi_79403558
Heb je een (staaf)mixer? Anders zou ik het ook niet zo goed weten. Zelf maak ik het altijd in de blender.
pi_79403596
quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:53 schreef gifkwal het volgende:
Heb je een (staaf)mixer? Anders zou ik het ook niet zo goed weten. Zelf maak ik het altijd in de blender.
ook al niet. vijzel moek nog eens kopen. electrische rommel hou ik het liefst beperkt ook vanwege ruimtegebrek.
pi_79403713
quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:54 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

ook al niet. vijzel moek nog eens kopen. electrische rommel hou ik het liefst beperkt ook vanwege ruimtegebrek.
Wellicht werkt het om het in een plastic zak of iets te doen en met iets van een deegroller eroverheen te gaan. Ik heb dit echter nooit geprobeerd en het lijkt me veel werk eer het een keer de juiste textuur heeft.
HÆLP.
pi_79403776
quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:58 schreef ehqo. het volgende:

[..]

Wellicht werkt het om het in een plastic zak of iets te doen en met iets van een deegroller eroverheen te gaan. Ik heb dit echter nooit geprobeerd en het lijkt me veel werk eer het een keer de juiste textuur heeft.
mja denk dat het de vijzel gaat worden.
  woensdag 31 maart 2010 @ 13:38:51 #113
295833 keukengek
maakt gezond makkelijk
pi_79786288
Kijk eens naar zo'n klein blendertje, neemt weinig ruimte en heel handig voor dit soort dingen. Personal Blender van Tribest (zie www.slowjuice.nl)

quote:
Op zondag 21 maart 2010 13:58 schreef ehqo. het volgende:

[..]

Wellicht werkt het om het in een plastic zak of iets te doen en met iets van een deegroller eroverheen te gaan. Ik heb dit echter nooit geprobeerd en het lijkt me veel werk eer het een keer de juiste textuur heeft.
  woensdag 31 maart 2010 @ 13:43:07 #114
295833 keukengek
maakt gezond makkelijk
pi_79786484
Maak hummus van de okara die over blijft als ik sojamelk heb gemaakt, dus ipv kikkererwten. Heb je ook geen blender nodig, alleen de ingredienten door elkaar roeren!
pi_85583042
quote:
Op woensdag 4 november 2009 00:19 schreef ColdFeet het volgende:
Het is idd vrij vet, maar gezonde vetten zijn goed jeweets :+

Invriezen gaat prima. Ik vind het trouwens ook erg lekker om een grote salade te maken met allerlei geroosterde groente (denk paprika, ui, aubergine etc) en het dan met wat sla en een flinke klodder hummus te eten :9
zo!

google: invriezen hummus ^O^

zojuist 2 zakjes ingevroren van mijn eerste hummus ooit :9 erg nom!
Ja doei.
pi_85583330
Hummus :9 moeten we ook weer eens maken
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_101630395
Schupke! Ik heb het nu 2 keer zelf gemaakt met kikkererwten, tahin, komijnpoeder, knoflook, paprikapoeder, zout, water, citroensap en zongedroogde tomaten maar het blijft een beetje wrang, bitter smaken? Ik heb er al meer water bij gedaan dan de eerste keer en het is beter maar het blijft bitterig.. Of hoort dat?
pi_101630535
Misschien teveel tahin? En ipv water het kikkererwtenvocht gebruiken.
pi_101630662
Ja ik heb idd al minder tahin gebruikt nu, 3 theelepels op 1 heel blik erwten..
Water zorgt toch niet voor een wrange smaak?
pi_101630771
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 14:00 schreef heaven7 het volgende:
Ja ik heb idd al minder tahin gebruikt nu, 3 theelepels op 1 heel blik erwten..
Water zorgt toch niet voor een wrange smaak?
het vocht van de kikkererwten is zoet ;) Ook dat kan de wrange smaak verminderen :)
pi_101642235
Ooh dat wist ik niet! Goeie tip dan :)
pi_101642624
Volgens mij staat het in de meeste recepten ook dat je het kikkererwtenvocht moet gebruiken :)

Ik gebruik inmiddels allang geen recept meer, maar doe het gewoon met steeds maar proeven en wat toevoegen ;)
pi_101642817
TS is geniaal, goed recept.. dankje TS O+

Vroeger kookte ik nog Midden Oosters man. :')

Nu Fred Kroket, Piet Friet en Doner Omer ;(
pi_101644717
quote:
9s.gif Op dinsdag 6 september 2011 19:31 schreef Triggershot het volgende:
TS is geniaal, goed recept.. dankje TS O+

Vroeger kookte ik nog Midden Oosters man. :')

Nu Fred Kroket, Piet Friet en Doner Omer ;(
:D
pi_101646699
Jummie! Mijn favoriet voor op brood! Ik eet het ook wel eens zonder brood, dan doop ik er komkommer, tomaat of paprika in.
  woensdag 7 september 2011 @ 00:20:07 #126
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_101659569
Nu ik dit topic weer zie krijg ik al meteen weer zin om hummus te maken :9
pi_101660179
quote:
0s.gif Op woensdag 7 september 2011 00:20 schreef GimmeGore het volgende:
Nu ik dit topic weer zie krijg ik al meteen weer zin om hummus te maken :9
Maar dan wel zonder blik he ^O^
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')