Een paar maanden geleden stuitten we op de site en spraken we af zodra we iets te vieren hadden er te gaan eten. In de keuken van Floris: een restaurant in Rotterdam met het heerlijke concept dat er maar 1 menu is en je dus niet hoeft te kiezen. Na een aperitief tegen zevenen wordt om half acht de eerste gang geserveerd. Vanaf dat moment volgt ongeveer elk half uur een nieuwe gang. Bij elke gang wordt een half glas wijn geserveerd. Je kunt ook kiezen voor een kwart
![]()
Theoretisch kun je gangen overslaan, maar dat is normaliter niet echt aan mij besteed. Na het proeven van de eerste gang al helemaal niet meer, toen was ik vastbesloten alles te proeven dat Floris voor ons in elkaar draaide.
De sfeer bij Floris was prettig: netjes, maar toch zo casual dat je zeker niet hoeft op te zitten. Kok Floris neemt de gerechten voor zijn rekening, gastheer Daan doet de rest. Voor een liefhebber van romantische gesprekken en elkaar diep in de ogen kijken is dit restaurant misschien niet de beste keus. Zeker niet als ze met mij op pad is. In de keuken van Floris is namelijk letterlijk
in de keuken van Floris. Langs de muur aan een kant van het restaurant staat een lange bank vanwaar je de kok heerlijk op de vingers kunt kijken tijdens het bereiden en opmaken van het eten. Voor de mensen aan de overkant van de tafel is het zicht iets minder, de interessantste taferelen spelen zich (schuin) achter hen af. Vandaar dat ik tijdens het aperitief lekker naast mijn date op de bank kroop om goed uitzicht te hebben. Gelukkig was het niet vol en werd er niet moeilijk gedaan. Vlak voor de eerste gang geserveerd werd, werden de tafeltjes (van ons en de buren, die ons voorbeeld volgden) heringericht, zodat we lekker zo konden blijven zitten. Perfect uitzicht, weinig romantisch gestaar.
Aan de andere kant van het restaurant was het overigens prima mogelijk je op je tafelgenoot te concentreren, daar kon je (logischerwijs) minder goed kijken. En kletsen. Floris hoort graag nog tijdens de avond wat mensen van het eten vinden en kletst er tijdens het werk gezellig over, als je dat leuk vindt.
Maar goed, ik probeer een recensie te schrijven, dan moet ik toch minstens iets over het eten melden. De wijnnamen ben ik meestal al vergeten voor ze uitgesproken zijn. Wijnen kiezen en onthouden is niet mijn sterkste kant. Wat ik op de foto kan nakijken, wordt bij naam genoemd.
Het menu van de avond (wisselt 10x per jaar) staat op een groot krijtbord:
![]()
Gang 1, de
zeeslammer, bestaat uit een oester, zeewier, een komkommerplantje en een gepocheerd kwartelei. Dit alles wordt in een glas geserveerd. Aan tafel wordt er kokendhete tonijnbouillon bij geschonken. Door met het glas te draaien, gaar je de oester. Dan drink je eerst de tonijnbouillon, om vervolgens van het vaste voedsel een enorme smaakexplosie te krijgen. Het kwarteleitje is zacht gepocheerd en dus van binnen nog vloeibaar. Dat verwachtte ik niet, dus ook qua mondgevoel was het nogal een verrassing, dat vloeibare ei met die iets stevige oester en de groene accentjes. Jammie.
![]()
Erbij werd witte Chateaux Pigoudet La chapelle geschonken. Die bracht achteraf de smaak van de oester heel sterk terug, dus dat bleef genieten.
Tussen de gangen dronken we Staatl Fachingen water (3.75 per fles). In dit water proef je de mineralen. Het werkte ideaal om de smaakpapillen te neutraliseren, zodat we ook weer konden genieten van gang 2:
Simmenthaler tartaar, eendelevercreme en crostini, met een beetje auberginecreme.
Het was erg leuk om Floris bezig te zien met het draaien van de tartaar en opmaken van deze bordjes. Lekker geconcentreerd, maar niet te beroerd om even te babbelen over zijn mooie Wusthof Culinar messen.
![]()
Qua gerecht deed dit het net niet helemaal voor mij. Alle smaken waren lekker, de tartaar ontzettend zacht en vol van smaak, maar na die explosie van gang 1 miste ik net de pit. Mijn date was wel erg tevree over de smaak.
![]()
Wijn: Rosa del Golfo. Deze spetterende rose blies het gerecht een beetje weg. Te lekker voor het eten. Zwaar van smaak, vol wild fruit.
Voor de geïnteresseerden was de hele avond te bekijken welke wijnen we gedronken hadden of nog gingen drinken. Die stonden namelijk, genummerd en wel, uitgestald op de bar.
![]()
De wodka hebben we niet gedronken. Die was waarschijnlijk voor de liefhebber.
Verder genieten van gang 3, een onverwacht smakelijke
Salade Caesar vegetarienne![]()
Floris had de sla (van die minikropjes) even gebakken en de ansjovis vervangen door kappertjesmayonaise. Normaal proef ik altijd alle smaakjes apart. Dat was hierbij geen goed idee, apart was het allemaal best lekker, maar niet bijzonder. De combinatie maakte het bijzonder en bijzonder lekker. Weer een verrassing, dat een simpel, vegetarisch slagerecht zo kan knallen.
Erbij weer een rose, Les Domaniers de Puits Mouret. Lekker, maar ik kon de rose van een gang eerder moeilijk vergeten.
Gang 4 is een soepje, en wel aspergebouillon met rollade en spekjes van Kamper lam.
Leuk, hoe de knapperige spekjes je even wakker schudden. Over dit gerecht is weinig te vertellen. Goede aspergebouillon, lekkere rollade, fijne combinatie.
![]()
De wijn was wel even schrikken. Een Riesling (van het etiket: 2005 Riesling hochgewachs trocken, monzinger fruhlingsplatzchen). Normaal voor mij geen wijn waar ik van geniet, maar deze was net een tikje ziltig en vulde de soep perfect aan.
Bijna halverwege het feest, gang 5, de
Noorse carver (moeilijk leesbaar).
Alweer lekker, aten we jonge kreeft.
![]()
Vooraan op het bordje mango met rode peper, achteraan avocado met Granny Smith. Ik vond het lekkerder met de mango, mijn date met de avocado. Grappig was wel dat de wijn duidelijk bij de avocado was uitgezocht. Daarmee smaakte hij super, terwijl hij in combinatie met de mango helemaal niet meer bijzonder was. De flits viel helaas bij de meeste foto's precies op deze fles, dus ik kan niet veel meer ontcijferen dan Veracruz.
Poeh, dit verhaal is een stuk uitgebreider dan gepland. Moet nu echt andere dingen gaan doen. De rest volgt, maar dat wordt niet meer vandaag of morgen. De conclusie is in elk geval dat Floris een groot succes is!