http://www.ons-derde-lichaam.edwardvandevendel.com/recept.htmlquote:Spaghetti alla puttanesca - 'Hoerensaus' - Uitleg en recept
Oorsprong:
Vanwaar de bijzondere naam voor deze Napolitaanse saus? Zoals met veel gerechten is er ook hier meer dan één verhaal te vinden over de oorsprong.
Sommigen schrijven opwekkende eigenschappen toe aan de saus (vanwege het pepertje).
De naam zou rond 1900 gegeven zijn door de eigenaar van een rendez-voushuis in het Spaanse kwartier van Napels. Hij bracht zijn gasten terug op krachten met dit makkelijke en vlug klaargemaakte gerecht.
Andere bronnen zeggen dat de kleuren van het gerecht verwijzen naar de kleuren van de lingerie die de dames in het huis van lichte zeden droegen:
groen(peterselie), rood(tomaten), donkerpaars(olijven) en grijs-groen (kappertjes).
Nog anderen gaan terug naar een dame van lichte zeden, Yvette la Francese, die al haar fantasie gebruikte om een gerecht klaar te maken, geïnspireerd op haar provencaalse afkomst.
Tenslotte is er ook nog een versie die beweert dat deze saus tot aan de Tweede Wereldoorlog "alla marinara", op zeemanswijze genoemd werd. De schilder Eduardo Colucci woonde op één van de schilderachtigste plekjes van Ischia. Hij ontving er in de zomer niet alleen veel vrienden, maar ook veel Italiaanse en buitenlandse personaliteiten. Vaak bereidde hij macaroni met deze saus als avondgerecht voor zijn gasten. Wie weet waarom, maar hij gaf er de naam "alla puttanesca" aan.
Ingrediënten:
6 ansjovisfilets in olie
200 gr zwarte ontpitte olijven
2 teentjes knoflook
1 bosje gehakte peterselie
20 gr kappertjes
5 gepelde tomaten
olijfolie
1 rood pepertje
zout
Bereiding :
Haal de ansjovisfilets uit de olie. Hak de knoflook en het pepertje fijn en fruit ze op een zacht vuur in wat olijfolie. Doe de ansjovisfilets erbij en plet ze fijn met een vork.
Pel de tomaten en haal de zaadjes eruit (om tijd te winnen kun je gepelde tomaten uit blik gebruiken). Snijd ze in blokjes. Snijd ook de olijven in schijfjes.
Spoel de kappertjes af en hak ze fijn. Voeg tomaten en kappertjes toe aan de knoflook. Laat op een zacht vuur 10 minuutjes sudderen.
Haal van het vuur en voeg de gehakte peterselie op het einde toe.
Deze saus is geschikt voor spaghetti en korte pastasoorten zoals pennette.
Ga je ons hierop trakteren?quote:Op vrijdag 8 juni 2007 00:51 schreef Gambrono het volgende:
er was nog geen bier gepost...
gefeliciteerd hoor![]()
[afbeelding]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |