quote:
Typo overkomt zelfs de beste
quote:
Vermeende risico's
In 1984 werd het eerste kritiek geluid. Door het Amerikaanse burgerinitiatief Common Cause werd beweerd dat de testen die voor de toelating werden gebruikt, vol fouten zaten. In 1983 werd door de Britse krant The Guardian bij toelating in Groot-Brittannië een hele serie artikelen tegen de zoetstof geplaatst. Zo zou onder andere zou aspartaam het hongergevoel bevorderen, de bloeddruk verhogen, de pijngevoeligheid van het lichaam beïnvloeden, en zou het slapeloosheid veroorzaken.
Aan het eind van de tachtiger jaren werd beweerd dat het oogziekten en psychiatrische ziekten zou veroorzaken. In 1990 werd door The Guardian beweerd dat testen door de producent van NutraSweet waren vervalst.
In 2002 had de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) een evaluatie[4] gedaan van alle tot op dat moment verrichte wetenschappelijke onderzoeken en had toen geen reden gezien om haar aanbeveling van een toelaatbare dagelijkse inname van maximaal 40 mg per kilogram lichaamsgewicht te wijzigen.
Desondanks was nog steeds niet iedereen overtuigd van de veiligheid van aspartaam. Toen een onderzoek[5] in het Italiaanse Bologna suggereerde dat er toch een verhoogd risico op kanker aanwezig was, verzocht de EFSA in 2005 inzage in de primaire onderzoeksgegevens, om de resultaten te kunnen controleren. Vooruitlopend op die controle gaf de EFSA het advies aan gebruikers om hun voedingsgewoonten vooralsnog niet te wijzigen. De nieuwe evaluatie is inmiddels afgerond. Het panel vond belangrijke methodologische fouten en onjuiste analysetechnieken in het onderzoek uit Bologna. Er waren diverse factoren aanwezig die de resultaten vertekenden. In mei 2006 publiceerde de EFSA de volgende bevindingen: "Samenvattend concludeert het panel dat er op basis van alle beschikbare onderzoeksgegevens van het ERF onderzoek (dat uit Bologna), andere recente onderzoeken, en eerdere evaluaties geen reden is om de al eerder gestelde ADI van 40 mg/kg lichaamsgewicht aspartaam te herzien"[6] [7].
De Ramazzini foundation heeft in maart 2006 nogmaals een onderzoek gepubliceerd over het verband van langtijdig gebruik van aspartaam en de ontwikkeling van kanker in de lever en het perifeer zenuwstelsel [8]. Dit is dezelfde groep onderzoekers wiens werk door de EU-onderzoeksgroep al eerder als onnauwkeurig en onbetrouwbaar werd verworpen.
[bewerk] Giftigheid door methanol
Zowel formaldehyde als mierenzuur, dat bij de metabolisering van methanol ontstaat, zijn giftig voor het lichaam. Formaldehyde omdat het reageert met de aminozuren in eiwitten en mierenzuur omdat het de functie van mitochondriën in de cel verstoort. De concentratie van methanol in het bloed als gevolg van het gebruik van aspartaam wordt niet verhoogd, wanneer aspartaam met gebruikelijke mate (4 mg/kg tot 10 mg/kg) wordt ingenomen. Slechts bij een dosis waarbij uitzonderlijk veel light-producten met aspartaam worden geconsumeerd (>50 mg/kg aspartaam) is een effect op de methanolconcentratie in bloed waarneembaar[4]. Methanol komt ook voor in vruchtensappen (via pectine[9]) en in alcoholische dranken zoals bier en wijn (in combinatie met ethanol welke de giftige werking van het methanol blokkeert, doordat methanol niet wordt gemetaboliseerd in aanwezigheid van voldoende ethanol) [10][11]).
[bewerk] Verhoogde concentratie van fenylalanine en aspartaat in het bloed
De bedenkingen richten zich hier op het verschil tussen opname van deze aminozuren in combinatie met andere aminozuren (zoals het geval is bij normaal eten) en de geïsoleerde inname als gevolg van het gebruik van aspartaam.
[bewerk] Neuroendocriene concentratieveranderingen in de hersenen
De bedenkingen richten zich hier op veranderde concentraties van dopamine, serotonine en noradrenaline (neurotransmitters) in de hersenen, die ertoe zouden kunnen leiden dat signalenoverdracht in de hersenen wordt gestoord. De afwezigheid van overige aminozuren wanneer aspartaam wordt ingenomen, kan leiden tot een lokale overconcentratie fenylalanine.
[bewerk] Epilepsie, hoofdpijn en hersentumoren
Het ontstaan van tumoren, epilepsie en hoofdpijn zou kunnen ontstaan door de bij de afbraak ontstane methanol en het in het afbraakproces ontstane formaldehyde en mierenzuur, of door de giftigheid van aspartaam zelf.
Wat is er nou werkelijk mis met suiker for the avarage person. Helemaal niks. Behave dan dat er wat personen zijn die er wat teveel van nemen.
We zijn er voor gemaakt om suiker te verteren, niet om aspartaam te verteren.
Dus mensen kap gewoon met het kopen van light producten en drink met mate. Als je dorst heb moet je water drinken. Frisdranken zijn voor de lekkerheid. Net als taart, snoep en dergelijke. Drink het niet als water, maar stop ook niet met ervan te genieten. Zeg nou zelf er gaat niets boven een ijskoud gals coca cola met ijsblokjes. Cocacola light/zere darintegen smaak gewoon 'anders'