quote:
Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:Wat mij betreft leven we allemaal in dezelfde wereld. Dat de een dit gelooft en de ander dat doet niks af aan het feit dat er maar 1 waarheid is.
Iedere deelnemer ziet de wereld vanuit zijn eigen gezichtspunt en ziet de wereld in een bepaald perspectief.
Er zijn twee alternatieven om de verschillende deelnemerperspectieven te integreren:
1. Je kunt beide perspectieven beschouwen als twee gezichtspunten op dezelfde realiteit. In dat geval is er
een overkoepelend perspectief mogelijk, dat beide omvat en de samenhang begrijpelijk maakt. Bijvoorbeeld, twee waarnemers zien een kopje (met een oor) vanuit verschillende gezichtspunten. De ene waarnemer ziet het oor en de andere niet. Is er nu wel of geen oor? Het waargenomen verschil betekent niet, dat er strijdige waarheden over het voorwerp bestaan, want de perspectieven sluiten elkaar niet uit. De waargenomen verschillen zijn uitsluitend een gevolg van het verschil in het gezichtspunt van de twee waarnemers en laten zich probleemloos tot een eenheid integreren. Het idee van een fysiek voorwerp integreert alle mogelijke perspectieven op het voorwerp tot één ruimtelijk ding. Het onafhankelijke bestaan van het voorwerp garandeert dat de waargenomen verschillen het gevolg zijn van verschillende gezichtspunten.
2. Je kunt één perspectief beschouwen als fundamenteel (het grondperspectief) en het andere perspectief als afgeleid. De inbedding van het ene perspectief in het andere noemt men
een reductie. Zo kun je ieder perspectief begrijpen in termen van je eigen perspectief. Kijk zeg je dan, zie je dat gebiedje daar, dat is nu jouw perspectief in mijn termen. In mijn perspectief, is jouw perspectief slechts….. Maar wacht zegt de ander, kom eens kijken naar mijn perspectief. Zie je dat gebiedje, dat is nu jouw perspectief in mijn termen. Jouw perspectief is in mijn termen slechts……. Een deelnemer beoordeelt het gezichtpunt van de ander in termen van zijn eigen gezichtspunt. Daarmee duidt hij zaken volkomen anders.
De aanname van een onafhankelijke objectieve wereld is een oplossing van het 1e soort. Deze objectieve wereld verduidelijkt je situatie als een deelnemer in de wereld. Het verduidelijkt het gevoel in een ruimte te zijn en in de stroom van de tijd. De wereld wordt een speelterrein waarin je leven zich ontvouwd. Het verduidelijkt het onderscheidt tussen jezelf en de ander. De ander krijgt dezelfde natuurlijke status als jezelf en wordt een medemens. Het verklaart je eigen bestaan in termen van de voortplanting binnen de menselijke soort. Daarom is de hypothese dat de buitenwereld onafhankelijk van jezelf bestaat, buitengewoon verhelderend en leidt het schrappen ervan tot een diepe vorm van desoriëntatie.
De gelovige versus de atheist is een voorbeeld van het 2e soort. Een gelovige gelooft dat God bestaat en een atheïst niet. Er is geen samenstelling tot een overkoepelend perspectief mogelijk, omdat de twee standpunten met elkaar in tegenspraak zijn. Een reductie is de enige mogelijke oplossing.
[ Bericht 6% gewijzigd door deelnemer op 01-09-2010 09:59:31 ]