Bron: Astrostart
Het Pinksterweekeinde wordt in grote delen van Europa beheerst door regen en onweer. De website Meteoalarm.eu kleurt in verschillende landen oranje of zelfs de hoogste waarschuwingsfase rood vanwege het onweersrisico. Lokaal is er al wateroverlast geweest, zoals in Volkstuinencomplex Deuteren in Den Bosch.
Vrijdagavond en nacht vielen de zwaarste buien in de oostelijke helft en vooral in het noordoosten van ons land. Finsterwolde tapte een etmaalsom af van 30 mm. De komende week worden lokaal nog flinke hoeveelheden verwacht zodat deze meimaand op de meeste plaatsen behalve warm ook bijzonder nat uitpakt. Het voorlopig maandgemiddelde van de temperatuur ligt ongeveer anderhalve graad boven de norm, maar nog afwijkender zijn de hoeveelheden neerslag.
De Bilt heeft deze maand al bijna 110 mm aan meiregen opgevangen en lokaal is al rond 140 mm gevallen. Daarmee is deze mei al op de achtste plaats in de top tien van natste meimaanden beland. Het natst was mei in 1979 met 133 mm.
Normaal levert mei in De Bilt 62 mm op en landelijk gemiddeld 55 mm in 40 uur. Vooral in een brede strook over het midden van het land heeft het deze maand flink geregend, maar in het zuiden en zuidwesten is aanmerkelijk minder gevallen. Regionaal zijn de verschillen in de neerslag dus groot, maar gemiddeld over het land is het nog aan de droge kant.
Ook de waterstand in de Rijn is nog aan de lage kant. "De grondwaterstanden zijn de afgelopen weken door de redelijk grote hoeveelheid neerslag weer gestegen. De lage tot zeer lage grondwaterstanden van april zijn inmiddels op de meeste locaties weer omstreeks het normale niveau. Het neerslagtekort dat begin mei nog extreem groot was, is inmiddels dankzij de neerslag aanzienlijk afgenomen, en gaat richting waarden die min of meer normaal zijn voor de tijd van het jaar", aldus het RIZA.
Volgens de berekeningen met computermodellen zou in vrijwel heel Europa de kans op een warme zomer dit jaar groter dan gemiddeld zijn. De berekeningen geven aan dat de zomer gemiddeld zo'n 1 tot 2 graden warmer wordt dan het langjarig gemiddelde. Betrouwbaar zijn de modeluitkomsten echter niet: er is geen verband bekend tussen het weer in het voorjaar en dat van de daaropvolgende zomer in deze gebieden. Wel is duidelijk dat de klimaatverandering een rol speelt. Door de opwarming, die in ons land twee keer zo snel gaat als wereldwijd, worden de zomers in ons land steeds warmer en is de kans groot dat ook deze zomer warmer is dan normaal.