quote:
Nieuwe tecnhieken voor meting kijkcijfers
Kijkcijfers zijn voor de meeste zenders en omroepen erg belangrijk en vaak zelfs een aalesbepalende factor of een programma mag blijven. Maar het meten van de kijktijd, dat wordt gedaan door de Stichting KijkOnderzoek wordt steeds ingewikkelder doordat er steeds meer mogelijkheden zijn om de programma’s te bekijken.
Consumenten hebben steeds meer apparatuur om programma’s te bekijken, waar en wanneer zij dat willen zoals video/dvd/hardiskrecorders. Maar ook via internet en de mobiele telefoon.
Om dat nieuwe kijkgedrag te registreren, heeft SKO een aantal maatregelen genomen. De organisatie wordt tot nieuwe technieken gedwongen door nieuwe tv’s, digitale zenders en kabelaars die andere frequenties hanteren voor dezelfde zenders.
SKO is begonnen met een proef om op basis van het geluidssignaal te peilen welk tv-station aanstaat in een kamer. Het geluid is namelijk altijd hetzelfde, via welke techniek het programma ook wordt bekeken. Ook ‘uitgesteld kijken’, met diverse recorders, kan op deze manier goed door onderzoekers in kaart worden gebracht, schetst directeur Bas de Vos.
Maar het kijken naar programma’s via de recorders blijft wel achter bij de verwachtingen. Van de Nederlanders met een harddisk-recorder kijkt nog steeds 90 procent het liefst naar programma’s die op dat moment worden uitgezonden door zenders. Het later terugkijken via websites als Uitzending Gemist is wel zeer populair. Om dat te communiceren wil SKO in het najaar komen met een lijst van programma’s die het meest zijn ‘gestreamd’.
Begin dit jaar is de stichting begonnen met een nieuwe wijze van interpreteren van data. Men gaat nu die van een exactere opbouw van de bevolking. Deze zogenoemde ‘gouden standaard’ gaat uit van onder meer een lager aantal jonge vrouwen en lager opgeleide oudere kijkers dan voorheen en meer hoger opgeleide ouderen en jongeren tussen de 13-19 jaar. Volgens De Vos vormt het 2700 leden tellende kijkerspanel nu een betere afspiegeling van de bevolking.
Door de nieuwe metingen is de totale kijktijd iets afgenomen, omdat bepaalde kijkers meer tv kijken en deze groep in het onderzoek iets kleiner is geworden. Programma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) hebben er ook last van, omdat die vaak door oudere kijkers worden bekeken.
Over de nieuwe werkwijze van SKO deed producent Paul Römer van Endemol, die GTST maakt, daarom onlangs zijn beklag. Het kijkcijfer van die RTL4-soap kwam lager uit door de invoering van de gouden standaard. (ANP/Medialog)
De GTST-kijkers zijn verdwenen in de Bermuda-kijkcijfer-driehoek.