abonnement Unibet Coolblue
pi_49231750
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:39 schreef LadyLovelyLocks het volgende:

[..]

Vertel eens, waarom zouden brokjes beter zijn voor de tanden en het gewicht ?

In brokjes zitten heel veel koolhydraten en volgens oa internist Slingerland van Universiteit Utrecht (spreker FelCan dag 2007) wordt een kat juist dik van koolhydraten. In natvoer zit juist heel veel water, daar kunnen ze toch niet dik van worden ?
Natvoer is vettiger dan brokken.

Toen m'n katten nog natvoer kregen waren ze een stuk dikker en het vergroot ook de kans op tandproblemen.

En wat voor internist is dat waar je het over hebt: een katteninternist ofzo?

Verder zeggen de dierenartsen die wij hebben (gehad) ook allemaal dat natvoer minder goed is. Enige wat ik wel geloof is dat het beter is dat er meer vocht bijzit. Maar aan de andere kant gaat een kat echt wel drinken als het nodig is. Heb nu niet bepaald het idee dat alle katten die aan de brokjes zitten 'uitdrogen'.
pi_49232283
Toen onze (wat oudere, inmiddels overleden) kat problemen kreeg met constipatie, gaven we hem altijd natvoer met nog extra water of bouillon er doorheen geprakt. Soms was het daardoor best wel een dun papje in zijn bakje. Dat was wel de enige manier om hem meer te laten drinken en het hielp zeker. Gebrek aan voedingsstoffen was op dat moment niet zo'n punt. Hij had in zijn leven al een lekker buikje opgebouwd en kreeg nog wel eens droogvoer als extraatje.
Trust me, I know what I'm doing.
  donderdag 10 mei 2007 @ 16:59:48 #28
1305 Casey
...psychisch zeer simpel
pi_49232487
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:25 schreef nummer_zoveel het volgende:

[..]

Jezus.

Niks te doen ofzo?

M'n katten krijgen gewoon brokjes, beter voor de tanden en het gewicht. Heb niet het idee dat ze iets tekortkomen en volgens de dierenarts zijn brokjes voldoende.

Het zijn nog altijd katten hoor.
Is dit jouw eigen kat?



Zo ja, then I rest my case.....

C.
pi_49232630
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:59 schreef Casey het volgende:

[..]

Is dit jouw eigen kat?

[afbeelding]

Zo ja, then I rest my case.....

C.
Ja, toen had ik 'm net uit het asiel, moddervet.

Hij is gewoon stevig en erg groot, heeft niks te maken met brokjes. Ik heb nog een kat en dat is echt een spinnetje, en die eet nog meer als hem.

So?

Oh ja, en ik ben klein en dun dus het lijkt erger dan het is.
  donderdag 10 mei 2007 @ 17:26:59 #30
4593 Marty
Digi-babe
pi_49233471
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:23 schreef LadyLovelyLocks het volgende:
Ik ben minstens 60 soorten hoogwaardig natvoer op mijn katten aan het uittesten, en die Gourmet Diamant heb ik toevallig ook in huis maar nog niet geprobeerd, ik weet niet of ik alle soorten heb (6), maar de mini filets met kip en die met rundvlees zijn volledig, de stukjes tonijn en zalm in saus en de tonijn en zeebrasem/pijlinktvis in gelei zijn aanvullend. Die 2 soorten mini-filets vind ik iets minder van samenstelling (bv mini filets met heerlijk rundvlees; vlees- en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, vis- en visbijproducten, suiker) dan de andere soorten (bv stukjes tonijn in gelei met garnalen; vis- en visbijproducten (tonijn minstens 50%) , schaal- en weekdieren (garnaal min 4%), vit E). Die mini-filets kun je als hoofdvoer geven en van de andere soorten staat op de verpakking 1(maximaal 2) blikjes per dag naast een complete kattenvoeding.

Van de Sheba zijn de kip, tonijn, kip/eend en zeecocktail aanvullend en de kipmousse, zalmmousse en kalfsmousse volledig (de eerste dingen zijn filets die er mooi uitzien en de mousses zijn volledig gemalen dus daar konden ze ook vies uitziende dingen in kwijt)

Animonda kuipjes zijn te koop bij sommige dierenwinkels (mijn discus heeft ze), maar ik koop ze altijd via internet bij Zooplus, dat is goedkoper en ze hebben daar ook blikken. Sheba is daar ook 20ct goedkoper dan bij mijn dsz.
Bedankt voor alle info.
Ik was dus meer geneigd om de filet bakjes te halen en niet de mousse, omdat de filet er inderdaad mooier uitziet.
Eigenlijk is het dus wel beter om de mousse te geven.
Ik zal in ieder geval in het vervolg wat beter op de etiketten gaan letten.
Toch weer wat geleerd vandaag
Zara zal wel blij zijn als ik haar nu wat meer blikvoer ga geven, want daar doet ze een moord voor
Forza Juve!
pi_49234287
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:45 schreef nummer_zoveel het volgende:

[..]

Natvoer is vettiger dan brokken.
Of natvoer meer vet bevat dan droogvoer hangt er maar net van af welk voer je met elkaar vergelijkt, Animonda nat en Iams droog bijvoorbeeld bevatten beide evenveel vet in droge stof, Hills nat bevat wel 3% meer vet dan Hill's droog (Hill's droog bevat wel 40% koolhydraten !!) maar als ik uit twee voeders zou moeten kiezen zou ik dus zelf juist kiezen voor een voer met meer eiwit en vet, omdat er dan minder koolhydraten in zitten.

Pas op het menselijke "vet is slecht"- verhaal op katten te projecteren. Katten hebben een eiwit- en vetverbranding, ongeveer 1/3 van hun voedsel moet uit vet bestaan (in droge stof). Katten worden juist van koolhydraten snel dik omdat ze geen glucokinase hebben om hu bloedsuikerpieken snel te normaliseren. Mensen verbranden doorgaans eerst hun koolhydraten, katten niet, want die eten normaal gesproken geen koolhydraten.
Wanneer er minder vetten in hun voer zitten gaan katten er ook minder mooi uitzien, daarom heeft bv Royal Canin een Beauty& Fit droogvoer voor een mooie vacht waar extra vet in zit vergeleken met hun andere droogvoeders.
quote:
Toen m'n katten nog natvoer kregen waren ze een stuk dikker en het vergroot ook de kans op tandproblemen.
Als je natvoer erbij gaat geven moet je wel wat minder droog geven natuurlijk Natvoer wordt juist vaak gebruikt om een kat af te laten slanken, lees dit maar eens (verhaal van Molly met foto's halverwege de pagina): http://www.catnutrition.org/obesity.html

Heb je ook iets van studies ofzo dat gewone brokken ook maar iets doen voor de mondgezondheid ? (denk nog eens aan die 80% huisdieren met tandproblemen, of aan katten die brokjes in z'n geheel doorslikken) ? Zo ja, in welke mate ?
In dit artikel een mooie lijst met referenties naar studies die geen of superweinig verschil aantoonden:
http://www.littlebigcat.com/?action=library&act=show&item=doesdryfoodcleantheteeth
Als het ontbreken van koolhydraten en de aanwezigheid van vocht zoveel gezondheidsvoordelen opleveren, hoe belangrijk is dan een klein verschil in tandplak ?
quote:
En wat voor internist is dat waar je het over hebt: een katteninternist ofzo?
Ja, hij doet onderzoek naar diabetes bij katten, katten die diabetes hebben (en waarvan de eigenaren nooit weg kunnen omdat ze 2x per dag insuline moeten spuiten) zet hij op een laag-koolhydraatdieet, zo vallen ze af en de meesten hebben dan geen insuline meer nodig.
quote:
Verder zeggen de dierenartsen die wij hebben (gehad) ook allemaal dat natvoer minder goed is. Enige wat ik wel geloof is dat het beter is dat er meer vocht bijzit. Maar aan de andere kant gaat een kat echt wel drinken als het nodig is. Heb nu niet bepaald het idee dat alle katten die aan de brokjes zitten 'uitdrogen'.
Nogmaals, hoeveel uurtjes theorie over kattenvoeding denk je dat je DA gehad heeft tijdens zijn opleiding, vooral in vergelijking met iemand als een hoogleraar diervoeding of een diabetesspecialist, of zelfs een studente diergeneeskunde die haar eigen kattenvoer maakt ?

Over dat vocht vergis je je (zoals de meesten). Even een quote uit de link die ik hierboven al gaf:
http://maxshouse.com/feli(...)ood.__Which_is_reall
quote:
When fed canned food (80% moisture) with access to drinking water, cats obtain over 90% of their total water intake from the diet, whereas on dry food, 96% of the total water intake is obtained by drinking. The total free water intake (from food and drinking water) decreases when cats are fed dry food only, so that the water to dry matter intake ratio when fed on commercial dry foods varies from 2.0 to 2.8: 1 whereas on canned foods it varies from 3. 0 to 5.7: 1. Thus for any given dry matter intake cats have a higher water turnover on canned than on dry foods. (National Research Council [National Academy of Science] Nutrient Requirements of Cats).

Diet moisture content is related to the observation that cats fed dry food drink more six times more water than cats fed canned food but that much of this water contributes to fecal moisture so that urine volume is lower and urine specific gravity higher in cats fed dry food. The urine concentration of all solutes, including potentially calculogenic crystalloids, depends on urine volume. Cats increase voluntary water intake when fed dry food but not in sufficient amounts to fully compensate for the lower moisture content of the food. In a recent study, cats consuming a diet containing 10% moisture with free access to drinking water had an average daily urine volume of 63 milliliters (ml). This volume increased to 112 ml/day when fed a canned diet with a moisture content of 75%. Urine specific gravity was also higher in cats that were fed the low-moisture food. Decreased urine volume may be an important risk factor for the development of urolithiasis in cats. Diets that cause a decrease in total fluid turnover can result in decreased urine volume and increased urine concentration, both of which may contribute to urolithiasis in cats.
Het is meerdere malen onderzocht en katten krijgen op droogvoer altijd minder vocht binnen dan op natvoer. Als ze droogvoer eten gaan ze inderdaad wel veel meer drinken, maar dus niet genoeg om het verschil in vocht te compenseren.
pi_49234438
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 17:26 schreef Marty het volgende:
Zara zal wel blij zijn als ik haar nu wat meer blikvoer ga geven, want daar doet ze een moord voor
Graag gedaan hoor. Kun je zonder schuldgevoel blikvoer geven. Zara wordt trouwens wel verwend zeg, ik ben veel te zuinig om vaak van die Sheba enzo te voeren. (ik let natuurlijk wel op de kwaliteit )
  donderdag 10 mei 2007 @ 18:47:25 #33
84328 Lllaura
painting pictures
pi_49236080
Onze kat lust alleen maar brokjes.



Zelfs nu ie nog maar twee kiezen heeft gaan ze al zoete koek naar binnen.
Kleine en domme mensen beleven niets, maar de sterken, van wie veel verwacht wordt, moeten van allerlei doormaken, opdat ze hun krachten leren kennen en gebruiken.
  donderdag 10 mei 2007 @ 19:22:24 #34
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49237265
tvp. ik geef altijd hills omdat ik heb gehoord dat dat het beste is.

natuurlijk ga ik overstag als iemand anders mij echt kan overtuigen. en ik vind de op behoorlijk goed. goed om in te verdiepen.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_49845358
ik weet niet wat het beste is. Ben geen deskundige daarin.
Maar hier krijgen ze gewoon brokken en water word 2 keer ververst.
Ik heb een paar keer geprobeert om ze nat voer te geven.. wat doen ze : ze likken het nat weg en de rest laten ze liggen.
Dus ja wat dan : idd brokken waar ze dol op zijn
Thank Drunk I'm a Goddess!
  maandag 28 mei 2007 @ 17:31:56 #36
20716 tonja
twitch.tv/tonjatekenshow
pi_49857636
Die van mij krijgen alleen rauw voer: Carnibest, lamshart en af en toe een kippennekje. Ze glimmen als spiegeltjes en hebben een superzachte vacht ervan gekregen.
In het begin moest ik wel blikvoer erdoor doen, na een week geleidelijk steeds minder blikvoer zaten ze volledig op het rauwvoeder. Ik zweer er inmiddels bij.
Afgelopen vrijdag bij de DA kwam ik erachter dat ze inmiddels hun neus ophalen voor blikvoer. De DA gaf ze een beetje blikvoer en ze weigerden. (Waarom de da dat blikvoer gaf vraag ik me eigenlijk af, het leek wel om te controleren of het waar was wat ik zei)
►►►https://www.twitch.tv/tonjatekenshow ◄◄◄◄
pi_49857765
Onze kat heeft al minstends 2 jaar last van chronisch nierfalen en krijgt 2 keer per dag zn soepje: een half blikje (sheba formaat) natvoer met een glas water. De dierenarts moedigde dit alleen maar aan: hoe meer water hoe beter, dat spoelt de gifstoffen weg.
(:
  maandag 28 mei 2007 @ 17:42:08 #38
20716 tonja
twitch.tv/tonjatekenshow
pi_49857979
Katten hebben, omdat ze erop gebouwd zijn het grootste gedeelte van het vocht wat ze nodig hebben uit prooidieren te halen, een slechte dorstprikkel. Daarom is het goed ze vocht in het voer aan te bieden naast een bak drinkwater.
►►►https://www.twitch.tv/tonjatekenshow ◄◄◄◄
  maandag 28 mei 2007 @ 17:46:05 #39
81283 ImHungryLetsGetATaco
Intelligenti pauca
pi_49858094
Aangezien ik twee katten heb, die nogal extreem verharen, schotel ik mijn katten Royal Canin Skin Care 33 (droogvoer) voor. DIt op aanraden van de dierenwinkel. Hier werd mij tevens verteld alleen deze voeding te geven, aangezien een combinatie hiervan met blikvoer niet of minder schijnt te werken. In hoeverre is dit waar of betreft het hier slechts een verkooppraatje? Bijna twintig euro voor een zak kattenvoer vind ik immers best veel, als je voor minder dan de helft ook kan krijgen.

Wie iemand misschien verder nog tips tegen verharen?
Shake'm U Won't Break'm
  † In Memoriam † maandag 28 mei 2007 @ 18:29:15 #40
43556 miss_dynastie
pi_49859420
Die van mij zitten volledig op Carnibest, met af en toe vers en af en toe een blikje van Gimpet tussendoor. Ook krijgen ze soms een handje brokjes i.v.m. restjes op de tanden.
pi_49860920
quote:
Op maandag 28 mei 2007 17:31 schreef tonja het volgende:
Die van mij krijgen alleen rauw voer: Carnibest, lamshart en af en toe een kippennekje. Ze glimmen als spiegeltjes en hebben een superzachte vacht ervan gekregen.
In het begin moest ik wel blikvoer erdoor doen, na een week geleidelijk steeds minder blikvoer zaten ze volledig op het rauwvoeder. Ik zweer er inmiddels bij.
Afgelopen vrijdag bij de DA kwam ik erachter dat ze inmiddels hun neus ophalen voor blikvoer. De DA gaf ze een beetje blikvoer en ze weigerden. (Waarom de da dat blikvoer gaf vraag ik me eigenlijk af, het leek wel om te controleren of het waar was wat ik zei)
Ik moet ook wel zeggen dat die vacht van jouw katten er heeel shiny uitziet! Ik heb er ook een tijdje over gedacht mijn kat rauw voer te geven, maar ik durf dat risico niet te nemen met zn nierfalen.
(:
  dinsdag 29 mei 2007 @ 15:39:34 #42
20716 tonja
twitch.tv/tonjatekenshow
pi_49890993
Verstandig. Als je kat medische problemen heeft moet je dat zeker niet zonder overleg met een DA doen.
►►►https://www.twitch.tv/tonjatekenshow ◄◄◄◄
  woensdag 30 mei 2007 @ 10:40:44 #43
125853 Ticootje
<3 6970 <3
pi_49918944
Onze katten krijgen brokken. Af en toe krijgen ze blikvoer.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_49921617
Mijn kat vindt natvoer niet lekker... Ik heb een aantal smaken en merken voorgeschoteld, maar ze likt er wat aan en dan laat ze 't links liggen... Verder krijgt ze alleen brokjes van Hill's, en die lust ze maar al te graag
Oh, you can't help that, we're all mad here.
  woensdag 30 mei 2007 @ 12:01:45 #45
149959 SQ
snelle trees
pi_49922046
Mijn kat eet gelukkig gewoon alles waar "kattenvoer" op staat Natvoer is een feest, ik geef het haar nu wat vaker omdat ik een kitten van 7 weken heb en die krijgt de harde brokken nog niet zo goed weg, dus elke ochtend krijgen ze samen een blikje Gourmet of een zakje Whiskas. Meer vind ik niet nodig, temeer omdat het binnenkatten zijn, die hebben veel minder nodig dan buitenkatten.
disclaimer
pi_49983094
Hier krijgt onze "pantoffelheld" iedere middag natvoer, maar ik zou graag hebben dat ze water drinkt, maar dat gebeurt dus haast nooit.

Ligt dat beest een ganse dag te bakken in de zon en drinken ze niet.
pi_49985101
wat zijn katten onderling toch ook verschillend. Natvoer geven is hier ook een feest, de brokjes gaan er tegen heug en meug in. Misschien omdat mijn kat de eerste maanden van z'n leven natvoer heeft gekregen? Grappige beesten zijn t toch
(:
  vrijdag 1 juni 2007 @ 15:20:03 #48
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_50002461
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 18:47 schreef Lllaura het volgende:
Onze kat lust alleen maar brokjes.



Zelfs nu ie nog maar twee kiezen heeft gaan ze al zoete koek naar binnen.
die is mooi!
pi_52980293
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:56 schreef senesta het volgende:
Wat ik me kan herinneren uit de tijd dat ik in de dierenwinkel werkte is dat er vaak aangegeven werd dat er te veel zouten en antioxidanten in blikvoer zaten.
Dat van 80% water is me inderdaad ook bekend.
Ik heb pas contact gehad met de helpdesks van Purina nestle en waltham, zij beweren dat enig zout in blikvoer al aanwezig is in de gebruikte grondstoffen. De mevrouw van Gourmet ging zelfs zover om na te vragen hoevéél zout er dan precies in zat, voor Gourmet diamant was dat gemiddeld 0.24-0.26%, maar volgens hun dierenarts heeft een kat ook gewoon een nutritionele behoefte aan natrium.
Ik heb daarna ook nog contact gehad met de taskforce Petfood van de voedsel- en warenautoriteit, die meneer heeft de wet- en regelgeving wat betreft etikettering voor me uitgezocht, toegevoegd zout is een voedermiddel en moet altijd op de verpakking vermeld staan, zout al aanwezig in de grondstoffen hoeft niet vermeld te worden, behalve als het over de 1% komt, dan moet het wel.


Wat antioxidanten betreft; die worden gebruikt om te voorkomen dat vet ranzig wordt, brokken worden tijdens de produktie overspoten met een vetlaagje, en in dat vetlaagje zitten dus een hoop antioxidanten om te voorkomen dat de brokken ranzig worden. Blikvoer wordt verhit en ingeblikt en daar zijn dus veel minder antioxidanten voor nodig, vaak worden er helemaal geen gebruikt of Vit E. (moet weer apart op het etiket vermeld worden omdat vit E op kan bouwen in het lichaam)
Ik ben zelf ook niet zo gek op allerlei antioxidanten maar Royal canin weet er zelfs een mooie spin aan te geven; anti-oxidanten zijn gezond ! Lees maar hier onder punt 6 :
http://www.royalcanin.nl/ioh/vragen.php?cat=algemeen
pi_52980430
Mijn poezels krijgen zowel blikvoer als brokken.
Hebben nooit ergens last van, en volgens de da zijn ze perfect!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')