abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_49193517
Vandaag zag ik in meerdere topics weer dat blikvoer voor katten werd afgeraden, en dat is vind ik altijd erg jammer.
Natvoer heeft juist veel voordelen tegenover het immer geprezen droogvoer. Op een Amerikaans messageboard waar ik ook actief ben merk ik dat veel DA's daar inmiddels actief natvoer aanbevelen, als preventie van chronisch nierfalen en andere kwaaltjes. Hier zie ik dat dus veel minder, hoewel rond dierendag vorig jaar de Wageningse hoogleraar diervoeding Wouter Hendriks in de media aan het woord kwam over dit onderwerp:
quote:
Je krijgt dan de wonderlijke situatie dat echte vleeseters als katten en honden steeds meer voer met veel plantaardige bestanddelen consumeren. Nat voer uit blik voor honden en katten is in principe veel beter geschikt, maar de eigenaars vinden het maar stinken. Daarom kopen eigenaars dit type voer steeds minder en krijgen honden en katten nu vooral veel brokjes voorgezet.
http://www.wur.nl/wever.internet/Print/Nieuwsbericht.aspx?FRAMELESS=true&NRNODEGUID=%7B9C77A5E0-5C3C-4FEB-A4B4-01703EFC8542%7D

Katten zijn carnivoren en leven al miljoenen jaren van kleine prooien als muizen en vogels. Nat voer dus, met 100% dierlijke bestanddelen. Pas de laatste decennia zijn kattenbrokken ingeburgerd geraakt, en moeten katten die niet meer zelf jagen het doen met een uitgedroogd dieet vol plantaardige bestanddelen. Droogvoer heeft voor ons als baasjes grote voordelen, het is relatief goedkoop, makkelijk op te slaan en te verstrekken. Geen wonder dat het met de juiste reclame snel ingeburgerd raakte. Zelfs zo goed dat natvoer maar als lastig en uiteindelijk blijkbaar zelfs als slecht werd gezien.

Veel gehoorde uitspraken:

In natvoer zitten niet genoeg voedingsstoffen; er zijn twee soorten natvoer op de markt, de meeste soorten zijn volledig/compleet en daar zitten alle voedingsstoffen in die een kat nodig heeft, volledig voer is dus een prima hoofdvoer. Er bestaat ook aanvullend voer, dat is meestal wat duurder voer in kleine blikjes wat vooral bestaat uit appetijtelijk uitziende stukjes vlees of vis (zoals Shinycat of Sheba luxe menu), katten hebben ook vies uitziende organen enzo nodig daarom is aanvullend voer alleen geschikt als verwennerij.
Er zijn genoeg natvoeders op de markt die qua samenstelling superieur zijn aan het beste droogvoer, brokjes moeten altijd voor een groot gedeelte uit zetmeel bestaan om samenhang te hebben, terwijl blikvoer makkelijk zonder plantaardige bestanddelen gemaakt kan worden. Lees dus voor het kopen het etiket, kies het liefst voor een voeder met geen of zo weinig mogelijk plantaardige bestanddelen, ingredienten staan op aflopende volgorde genoemd, de meest gebruikte eerst,

Natvoer bestaat voor 80% uit water, dat is toch zonde ? Katten hebben vocht in hun voer nodig, omdat hun lichaam met vocht naast hun voer niet zo handig omgaat en omdat katten uit zichzelf te weinig drinken (ze zijn dan ook gewend hun vocht uit zo'n sappige prooi te halen). Het vocht in natvoer is dus juist heel goed.
Wij mensen weten ook dat we om gezond te blijven voldoende moeten drinken, en zelfs met onze dorstprikkel lukt dat niet altijd, katten hebben nog een minder ontwikkelde dorstprikkel omdat ze als woestijndieren zijn geevolueerd, als ze dorst kregen was er niet altijd water in de buurt dus haalden ze hun vocht uit hun prooien. natvoer is dus een goede manier om vocht bij je kat naar binnen te krijgen, en helpt zo oa blaas en nierproblemen te voorkomen.

Katten moeten toch brokjes eten, veel natvoer is slecht voor de tanden ? Er is maar heel weinig verschil tussen de effecten van brokken en natvoer op het gebit van huisdieren, brokken zijn ook erg zacht. Daarom hebben 80% van de huisdieren boven de 3 jaar last van tandproblemen en wordt er tegenwoordig eigenlijk aangeraden de tanden van je huisdier te poetsen en/of regelmatig te laten reinigen bij de dierenarts (versvoerders raden aan vlees met eetbare botjes te voeren). Als het toch zo weinig verschil maakt voor de tanden'wat voor voer je geeft, kun je beter kiezen voor het voer wat het minste kans geeft op blaasproblemen, nierproblemen, overgewicht en diabetes. Natvoer dus.

Het kan om allerlei redenen soms nodig zijn je kat natvoer te geven, bijvoorbeeld om een groter urinevolume te creeren bij blaaspatienten of om bepaalde medicatie door te mengen. Katten die altijd alleen maar geleerd hebben droogvoer te eten weigeren in zulke gevallen vaak natvoer, en dan is er dus een probleem. Bied een kat dus altijd een gevarieerd dieet aan.
  woensdag 9 mei 2007 @ 18:18:54 #2
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_49193675
Interessante post; ik heb ook altijd meegekregen dat droge brokjes het beste zijn. Ik zal er eens meer over opzoeken...

Onze katten krijgen ongeveer een keer per week natte brokjes. We mengen het meestal nog extra met water.
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
  woensdag 9 mei 2007 @ 18:18:58 #3
92960 Knip
Ik ben die ik ben
pi_49193676
Mooi topic. LLL.

Ik heb ook een vraag:
Als ik mijn harige huisdieren wat lekkers wil vooschotelen, bv. vers stukje kip of kippenlever. Moet ik het dan eerst koken, of heeft het poezenbeest genoeg weerstand tegen eventuele salmonella etc?
Non possumus non loqui
pi_49193683
Dan doe ik het zonder over nagedacht te hebben goed!
Er staan bij mij standaard brokjes (van goede kwaliteit), en ze krijgen dagelijks ieder anderhalf zakje natvoer.
Het leven is te hard om zacht te zijn.
pi_49193725
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:18 schreef Knip het volgende:
Mooi topic. LLL.

Ik heb ook een vraag:
Als ik mijn harige huisdieren wat lekkers wil vooschotelen, bv. vers stukje kip of kippenlever. Moet ik het dan eerst koken, of heeft het poezenbeest genoeg weerstand tegen eventuele salmonella etc?
Kippenvlees kook ik altijd even, runderhart geef ik rauw, en varkensvlees krijgen ze nooit.
Het leven is te hard om zacht te zijn.
pi_49194296
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:18 schreef Knip het volgende:
Mooi topic. LLL.

Ik heb ook een vraag:
Als ik mijn harige huisdieren wat lekkers wil vooschotelen, bv. vers stukje kip of kippenlever. Moet ik het dan eerst koken, of heeft het poezenbeest genoeg weerstand tegen eventuele salmonella etc?
OK, dat is wel erg grappig. Ik breek hier nu een lans voor natvoer (wat gekookt is) omdat het een verbetering is tov droogvoer, over vers vlees begin ik maar niet omdat de meeste mensen dat een beetje eng vinden. Zelf vind ik vers vlees perfect. Mijn katten eten het als hoofdvoer, met af en toe een blikje voor het lekkere. Voor mensen is rauwe kip niet verstandig, maar katten zijn er helemaal op gebouwd hun vogels niet te hoeven braden, je kunt het dus best rauw geven. Katten hebben een heel kort maagdarmkanaal waardoor bacterien daar niet veel tijd krijgen zich te gaan vermenigvuldigen en hun gastheer te infecteren. Dieren die regelmatig rauw eten hebben erg zuur maagzuur (oa om botten te verteren) en gezonde katten hebben ook bepaalde enzymen die ziekteverwekkers te lijf gaan. Met een kat die niet gewend is rauw vlees te eten én die een verzwakt immuunsysteem heeft zou ik een beetje oppassen, maar anders kun je gewoon rauw vlees geven. Die van mij zijn in de jaren dat ik vers voer niet meer ziek geweest.
  woensdag 9 mei 2007 @ 18:47:50 #7
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_49194665
Ik voer mijn kat versvoer en een speciaal dieet brok ( is een kat met een nier aandoening. )
Ik zweer bij versvoer en hoop dat heeel veel mensen eindelijk ook om gaan.
  woensdag 9 mei 2007 @ 18:50:45 #8
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_49194761
Ik ben het met je eens dat de verguizing van blikvoer en de ophemeling van droogvoer beide niet terecht zijn.

Mijn poes krijgt beide. Door stress heeft ze af en toe last van een geïrriteerde blaas, veel kleine plasjes op de bak doen, en zo. Het enige antwoord van de dierenarts was 'antibiotica' terwijl hij in de urine geen bacteriële infectie kon ontdekken. Sindsdien heeft ze twee keer weer last gekregen van veel kleine plasjes doen. Ik ben toen direct overgeschakeld op alleen blikvoer met nog wat extra water erdoorheen en na drie dagen was het probleem over.
The love you take is equal to the love you make.
pi_49194933
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:18 schreef soylent het volgende:
Interessante post; ik heb ook altijd meegekregen dat droge brokjes het beste zijn. Ik zal er eens meer over opzoeken...
Ik was vergeten wat informatieve links toe te voegen:
Erg uitgebreid artikel over voedingsbehoeften van katten in het Nederlands:
http://users.pandora.be/muvadi/katten_voedingopnieuwbekeken.htm

Artikel met veel dezelfde info in het Engels:
http://maxshouse.com/feli(...)ood.__Which_is_reall

http://www.catinfo.org/
  Moderator woensdag 9 mei 2007 @ 18:56:28 #10
121347 crew  senesta
Risicovol
pi_49194953
Wat ik me kan herinneren uit de tijd dat ik in de dierenwinkel werkte is dat er vaak aangegeven werd dat er te veel zouten en antioxidanten in blikvoer zaten.
Dat van 80% water is me inderdaad ook bekend.
JoOlz: "So much good shit in senesta's head, I call it Ideahhrea."
<a href="http://www.librarything.com/catalog/senesta" target="_blank" rel="nofollow">http://www.librarything.com/catalog/senesta</a>
pi_49195238
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:50 schreef Lienekien het volgende:
Ik ben het met je eens dat de verguizing van blikvoer en de ophemeling van droogvoer beide niet terecht zijn.

Mijn poes krijgt beide. Door stress heeft ze af en toe last van een geïrriteerde blaas, veel kleine plasjes op de bak doen, en zo. Het enige antwoord van de dierenarts was 'antibiotica' terwijl hij in de urine geen bacteriële infectie kon ontdekken. Sindsdien heeft ze twee keer weer last gekregen van veel kleine plasjes doen. Ik ben toen direct overgeschakeld op alleen blikvoer met nog wat extra water erdoorheen en na drie dagen was het probleem over.
Ik heb al vaak gelezen dat zo rond de 5% van alle blaasontstekingen bij katten bacterieel van aard is (inflammatie is niet hetzelfde als infectie) , interessant dat het bij jouw poes zo makkelijk op te lossen valt.
pi_49221777
Hier krijgen ze beide. Nat en droog.
Droog vind ik bv belangerijk voor hun gebit en nat is bv belangerijk voor het vocht.
Soms hebben ze geen zin in drinken en toch krijgen ze vocht binnen door natvoer.
Ook is het natvoer voor hun echt een extraatje en vinden ze het heerlijk.
  donderdag 10 mei 2007 @ 13:02:36 #13
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_49221859
Maar droog is volgens mij helemaal niet zo goed voor hun gebit.

Droog is volgens mij wel goed voor een stevige ontlasting.
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 10 mei 2007 @ 13:05:10 #14
111829 MissBliss
Godin van SHO
pi_49221938
Onze kat krijgt beide, overdag brokjes en 's avonds natvoer.
Ziggy played guitar
Op donderdag 23 maart 2006 18:21 schreef Zhenar het volgende:
De gedachte alleen al om in de sig van MissBliss te staan maakt mij bronstig als een everzwijn bij volle maan :9~
  donderdag 10 mei 2007 @ 14:38:20 #15
4593 Marty
Digi-babe
pi_49226020
Wat voor soort natvoer geven jullie?

Zara krijgt eigenlijk alleen maar harde brokjes van Hill's (omdat ik ook altijd te horen heb gekregen dat natvoer helemaal niet zo goed is) en zo af en toe eens een klein blikje (gourmet/sheba) als traktatie.
Als ik haar nu eens wat vaker natvoer wil geven kan ik haar dan het beste maar de kleine blikjes van Hill's geven of is dat ook meer een traktatie zoals gourmet?
Forza Juve!
  donderdag 10 mei 2007 @ 14:41:22 #16
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_49226145
Ik vind het natvoer één pot nat. Ik geef Kitekat-zakjes en uit blik, eigen merk bijv.
The love you take is equal to the love you make.
pi_49228592
De mijne krijgen dieetvoer tegen blaas gruis. En mogen dus niet eens wat anders. Dit is aangeraden door de DA. Ze mogen dus geen natte bagger. Die zooi is ook veel te duur. En het stinkt
pi_49228659
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 14:38 schreef Marty het volgende:
Wat voor soort natvoer geven jullie?

Zara krijgt eigenlijk alleen maar harde brokjes van Hill's (omdat ik ook altijd te horen heb gekregen dat natvoer helemaal niet zo goed is) en zo af en toe eens een klein blikje (gourmet/sheba) als traktatie.
Als ik haar nu eens wat vaker natvoer wil geven kan ik haar dan het beste maar de kleine blikjes van Hill's geven of is dat ook meer een traktatie zoals gourmet?
Ik geef het liefste voer zonder plantaardige bestanddelen, suiker etc. Dus wel vlees- en dierlijke bijproducten, vis-en visbijproducten, melk-en melkbijproducten, ei-en eibijproducten, mineralen, desnoods gist. Een piepklein beetje zetmeel om een sausje te binden ofzo vind ik nog OK, maar meer is niet nodig. Op het etiket staan de gebruikte ingredienten van meest gebruikt naar minst gebruikt opgenoemd, dus je wil zoveel mogelijk vlees vooraan.

Ik zal even wat voorbeelden geven (allemaal complete voeders):

1: Animonda Carny rund:
prijs; 1.04 euro voor 400 gram
ingrdienten: vlees en dierlijke bijprodukten (100% rund), mineralen.

2: Kruidvat pate met rund:
Prijs:1.28 euro voor 400 gram (wordt per 100 gram verkocht)
Ingredienten: vlees en dierlijke bijprodukten (waarvan rund minimaal 4%), mineralen

3: Hill's volwassen dier met rund:
Prijs; 1.33 euro voor 400 gram
Rund (minstens 29%), lever, kip, rijst, rijstmeel, dierlijk vet, maisglutenmeel, kippeneiwithydrosylaat, cellulose, eetbare gom, calciumcarbonaat, dicalciumfosfaat, kaliumchloride, cholinechloride, calciumsulfaat, taurine, DL-methionine, gejodeerd zout, magnesiumoxide, mineralen/vitaminemix

4: Lascat (van Lidl) met rund:
Prijs; iets van 0.30 euro voor 400 gram
Ingredienten: Vlees- en dierlijke bijproducten (rund 4%), granen, vis- en visbijproducten, mineralen, kleurstoffen

1; De Animonda gebruikt 100% rundvlees (met organen), je weet dus precies wat er inzit.
2: De Kruidvat bevat minstens 4% rundvlees, de andere 96% kan allerlei soorten vlees zijn, maar wel vlees.
3: De Hill's bevat sowieso 29% rund, van welk dier de lever en vet afkomen weet je niet. Verder zit er nog een hoop plantaardige bestanddelen in die katten echt niet nodig hebben. Hier wordt zout ook op de verpakking genoemd (ik weet niet of dat verplicht is).
4: Zeker weten 4% rund, wat de rest voor vlees en vis is geen idee. Jammer van die granen en kleurstoffen.

Ik geef zelf graag Animonda, Kruidvat paté en die ronde kuipjes van Sheba.

[ Bericht 0% gewijzigd door LadyLovelyLocks op 10-05-2007 15:42:54 ]
pi_49229063
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 15:32 schreef grassiekuik het volgende:
De mijne krijgen dieetvoer tegen blaas gruis. En mogen dus niet eens wat anders. Dit is aangeraden door de DA. Ze mogen dus geen natte bagger. Die zooi is ook veel te duur. En het stinkt
heb je de quote van Prof Hendriks in de OP gelezen ?

Jouw DA moet nodig op nascholing. Van alle soorten veterinair dieet bestaat natvoer, en dat heeft bewezen minder herhaling van blaasklachten te geven dan hetzelfde dieet in droogvoer. Mijn DA adviseert gelukkig alleen natvoer bij blaasklachten.

Als een kat gevoelig is voor blaasgruis is het belangrijk dat een kat vaak plast (om de boel door te spoelen) en om een verdunde urine te hebben. In geconcentreerde urine ontstaan makkelijker kristallen. Katten die uitsluitend natvoer eten maken 2x zoveel urine als katten die uitsluitend droogvoer eten.
  donderdag 10 mei 2007 @ 16:00:33 #20
4593 Marty
Digi-babe
pi_49229858
Wanneer ze Sheba of Gourmet krijgt dan geef ik haar ook altijd de variaties met bijv. stukken kip/rund/vis in gelei.

Dat ziet er smakelijk uit (je zou er zelf bijna honger van krijgen, ha ha) en je ziet ook precies wat het is.
Dit zou ze dus wel goed elke avond kunnen eten? Of is het meer als traktatie bedoeld?
Ik heb nog nooit de etiketten gelezen en weet dus niet goed wat er allemaal in zit

Kun je Animonda bij de dierenwinkel krijgen? Dan kunnen we dat ook wel eens proberen.
Forza Juve!
pi_49230752
Ik ben minstens 60 soorten hoogwaardig natvoer op mijn katten aan het uittesten, en die Gourmet Diamant heb ik toevallig ook in huis maar nog niet geprobeerd, ik weet niet of ik alle soorten heb (6), maar de mini filets met kip en die met rundvlees zijn volledig, de stukjes tonijn en zalm in saus en de tonijn en zeebrasem/pijlinktvis in gelei zijn aanvullend. Die 2 soorten mini-filets vind ik iets minder van samenstelling (bv mini filets met heerlijk rundvlees; vlees- en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, vis- en visbijproducten, suiker) dan de andere soorten (bv stukjes tonijn in gelei met garnalen; vis- en visbijproducten (tonijn minstens 50%) , schaal- en weekdieren (garnaal min 4%), vit E). Die mini-filets kun je als hoofdvoer geven en van de andere soorten staat op de verpakking 1(maximaal 2) blikjes per dag naast een complete kattenvoeding.

Van de Sheba zijn de kip, tonijn, kip/eend en zeecocktail aanvullend en de kipmousse, zalmmousse en kalfsmousse volledig (de eerste dingen zijn filets die er mooi uitzien en de mousses zijn volledig gemalen dus daar konden ze ook vies uitziende dingen in kwijt)

Animonda kuipjes zijn te koop bij sommige dierenwinkels (mijn discus heeft ze), maar ik koop ze altijd via internet bij Zooplus, dat is goedkoper en ze hebben daar ook blikken. Sheba is daar ook 20ct goedkoper dan bij mijn dsz.
  donderdag 10 mei 2007 @ 16:24:05 #22
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_49230790
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:23 schreef LadyLovelyLocks het volgende:
Ik ben minstens 60 soorten hoogwaardig natvoer op mijn katten aan het uittesten
Is dit er een?

Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_49230826
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:23 schreef LadyLovelyLocks het volgende:
Ik ben minstens 60 soorten hoogwaardig natvoer op mijn katten aan het uittesten, en die Gourmet Diamant heb ik toevallig ook in huis maar nog niet geprobeerd, ik weet niet of ik alle soorten heb (6), maar de mini filets met kip en die met rundvlees zijn volledig, de stukjes tonijn en zalm in saus en de tonijn en zeebrasem/pijlinktvis in gelei zijn aanvullend. Die 2 soorten mini-filets vind ik iets minder van samenstelling (bv mini filets met heerlijk rundvlees; vlees- en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, vis- en visbijproducten, suiker) dan de andere soorten (bv stukjes tonijn in gelei met garnalen; vis- en visbijproducten (tonijn minstens 50%) , schaal- en weekdieren (garnaal min 4%), vit E). Die mini-filets kun je als hoofdvoer geven en van de andere soorten staat op de verpakking 1(maximaal 2) blikjes per dag naast een complete kattenvoeding.

Van de Sheba zijn de kip, tonijn, kip/eend en zeecocktail aanvullend en de kipmousse, zalmmousse en kalfsmousse volledig (de eerste dingen zijn filets die er mooi uitzien en de mousses zijn volledig gemalen dus daar konden ze ook vies uitziende dingen in kwijt)
Jezus.

Niks te doen ofzo?

M'n katten krijgen gewoon brokjes, beter voor de tanden en het gewicht. Heb niet het idee dat ze iets tekortkomen en volgens de dierenarts zijn brokjes voldoende.

Het zijn nog altijd katten hoor.
pi_49231327
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:24 schreef soylent het volgende:

[..]

Is dit er een?

[afbeelding]


We zijn al een paar maanden bezig en hebben pas 20 soorten gehad, dus zo krijg ik ze niet. Ik heb er juist eentje die ik wat wil laten aankomen (de DA vind hem prima op gewicht maar op show hebben al twee keurmeesters gezegd dat ze hem iets flinker zouden willen zien, gewoon voor het mooie).
pi_49231497
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:25 schreef nummer_zoveel het volgende:

[..]

M'n katten krijgen gewoon brokjes, beter voor de tanden en het gewicht. Heb niet het idee dat ze iets tekortkomen en volgens de dierenarts zijn brokjes voldoende.
Vertel eens, waarom zouden brokjes beter zijn voor de tanden en het gewicht ?

In brokjes zitten heel veel koolhydraten en volgens oa internist Slingerland van Universiteit Utrecht (spreker FelCan dag 2007) wordt een kat juist dik van koolhydraten. In natvoer zit juist heel veel water, daar kunnen ze toch niet dik van worden ?
Hoeveel denk je dat je dierenarts over kattenvoer geleerd heeft tijdens zijn opleiding in vergelijking met bv een Professor als die Hendriks of als die Slingerland ?
pi_49231750
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:39 schreef LadyLovelyLocks het volgende:

[..]

Vertel eens, waarom zouden brokjes beter zijn voor de tanden en het gewicht ?

In brokjes zitten heel veel koolhydraten en volgens oa internist Slingerland van Universiteit Utrecht (spreker FelCan dag 2007) wordt een kat juist dik van koolhydraten. In natvoer zit juist heel veel water, daar kunnen ze toch niet dik van worden ?
Natvoer is vettiger dan brokken.

Toen m'n katten nog natvoer kregen waren ze een stuk dikker en het vergroot ook de kans op tandproblemen.

En wat voor internist is dat waar je het over hebt: een katteninternist ofzo?

Verder zeggen de dierenartsen die wij hebben (gehad) ook allemaal dat natvoer minder goed is. Enige wat ik wel geloof is dat het beter is dat er meer vocht bijzit. Maar aan de andere kant gaat een kat echt wel drinken als het nodig is. Heb nu niet bepaald het idee dat alle katten die aan de brokjes zitten 'uitdrogen'.
pi_49232283
Toen onze (wat oudere, inmiddels overleden) kat problemen kreeg met constipatie, gaven we hem altijd natvoer met nog extra water of bouillon er doorheen geprakt. Soms was het daardoor best wel een dun papje in zijn bakje. Dat was wel de enige manier om hem meer te laten drinken en het hielp zeker. Gebrek aan voedingsstoffen was op dat moment niet zo'n punt. Hij had in zijn leven al een lekker buikje opgebouwd en kreeg nog wel eens droogvoer als extraatje.
Trust me, I know what I'm doing.
  donderdag 10 mei 2007 @ 16:59:48 #28
1305 Casey
...psychisch zeer simpel
pi_49232487
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:25 schreef nummer_zoveel het volgende:

[..]

Jezus.

Niks te doen ofzo?

M'n katten krijgen gewoon brokjes, beter voor de tanden en het gewicht. Heb niet het idee dat ze iets tekortkomen en volgens de dierenarts zijn brokjes voldoende.

Het zijn nog altijd katten hoor.
Is dit jouw eigen kat?Zo ja, then I rest my case.....

C.
pi_49232630
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:59 schreef Casey het volgende:

[..]

Is dit jouw eigen kat?

[afbeelding]

Zo ja, then I rest my case.....

C.
Ja, toen had ik 'm net uit het asiel, moddervet.

Hij is gewoon stevig en erg groot, heeft niks te maken met brokjes. Ik heb nog een kat en dat is echt een spinnetje, en die eet nog meer als hem.

So?

Oh ja, en ik ben klein en dun dus het lijkt erger dan het is.
  donderdag 10 mei 2007 @ 17:26:59 #30
4593 Marty
Digi-babe
pi_49233471
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:23 schreef LadyLovelyLocks het volgende:
Ik ben minstens 60 soorten hoogwaardig natvoer op mijn katten aan het uittesten, en die Gourmet Diamant heb ik toevallig ook in huis maar nog niet geprobeerd, ik weet niet of ik alle soorten heb (6), maar de mini filets met kip en die met rundvlees zijn volledig, de stukjes tonijn en zalm in saus en de tonijn en zeebrasem/pijlinktvis in gelei zijn aanvullend. Die 2 soorten mini-filets vind ik iets minder van samenstelling (bv mini filets met heerlijk rundvlees; vlees- en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, vis- en visbijproducten, suiker) dan de andere soorten (bv stukjes tonijn in gelei met garnalen; vis- en visbijproducten (tonijn minstens 50%) , schaal- en weekdieren (garnaal min 4%), vit E). Die mini-filets kun je als hoofdvoer geven en van de andere soorten staat op de verpakking 1(maximaal 2) blikjes per dag naast een complete kattenvoeding.

Van de Sheba zijn de kip, tonijn, kip/eend en zeecocktail aanvullend en de kipmousse, zalmmousse en kalfsmousse volledig (de eerste dingen zijn filets die er mooi uitzien en de mousses zijn volledig gemalen dus daar konden ze ook vies uitziende dingen in kwijt)

Animonda kuipjes zijn te koop bij sommige dierenwinkels (mijn discus heeft ze), maar ik koop ze altijd via internet bij Zooplus, dat is goedkoper en ze hebben daar ook blikken. Sheba is daar ook 20ct goedkoper dan bij mijn dsz.
Bedankt voor alle info.
Ik was dus meer geneigd om de filet bakjes te halen en niet de mousse, omdat de filet er inderdaad mooier uitziet.
Eigenlijk is het dus wel beter om de mousse te geven.
Ik zal in ieder geval in het vervolg wat beter op de etiketten gaan letten.
Toch weer wat geleerd vandaag
Zara zal wel blij zijn als ik haar nu wat meer blikvoer ga geven, want daar doet ze een moord voor
Forza Juve!
pi_49234287
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 16:45 schreef nummer_zoveel het volgende:

[..]

Natvoer is vettiger dan brokken.
Of natvoer meer vet bevat dan droogvoer hangt er maar net van af welk voer je met elkaar vergelijkt, Animonda nat en Iams droog bijvoorbeeld bevatten beide evenveel vet in droge stof, Hills nat bevat wel 3% meer vet dan Hill's droog (Hill's droog bevat wel 40% koolhydraten !!) maar als ik uit twee voeders zou moeten kiezen zou ik dus zelf juist kiezen voor een voer met meer eiwit en vet, omdat er dan minder koolhydraten in zitten.

Pas op het menselijke "vet is slecht"- verhaal op katten te projecteren. Katten hebben een eiwit- en vetverbranding, ongeveer 1/3 van hun voedsel moet uit vet bestaan (in droge stof). Katten worden juist van koolhydraten snel dik omdat ze geen glucokinase hebben om hu bloedsuikerpieken snel te normaliseren. Mensen verbranden doorgaans eerst hun koolhydraten, katten niet, want die eten normaal gesproken geen koolhydraten.
Wanneer er minder vetten in hun voer zitten gaan katten er ook minder mooi uitzien, daarom heeft bv Royal Canin een Beauty& Fit droogvoer voor een mooie vacht waar extra vet in zit vergeleken met hun andere droogvoeders.
quote:
Toen m'n katten nog natvoer kregen waren ze een stuk dikker en het vergroot ook de kans op tandproblemen.
Als je natvoer erbij gaat geven moet je wel wat minder droog geven natuurlijk Natvoer wordt juist vaak gebruikt om een kat af te laten slanken, lees dit maar eens (verhaal van Molly met foto's halverwege de pagina): http://www.catnutrition.org/obesity.html

Heb je ook iets van studies ofzo dat gewone brokken ook maar iets doen voor de mondgezondheid ? (denk nog eens aan die 80% huisdieren met tandproblemen, of aan katten die brokjes in z'n geheel doorslikken) ? Zo ja, in welke mate ?
In dit artikel een mooie lijst met referenties naar studies die geen of superweinig verschil aantoonden:
http://www.littlebigcat.com/?action=library&act=show&item=doesdryfoodcleantheteeth
Als het ontbreken van koolhydraten en de aanwezigheid van vocht zoveel gezondheidsvoordelen opleveren, hoe belangrijk is dan een klein verschil in tandplak ?
quote:
En wat voor internist is dat waar je het over hebt: een katteninternist ofzo?
Ja, hij doet onderzoek naar diabetes bij katten, katten die diabetes hebben (en waarvan de eigenaren nooit weg kunnen omdat ze 2x per dag insuline moeten spuiten) zet hij op een laag-koolhydraatdieet, zo vallen ze af en de meesten hebben dan geen insuline meer nodig.
quote:
Verder zeggen de dierenartsen die wij hebben (gehad) ook allemaal dat natvoer minder goed is. Enige wat ik wel geloof is dat het beter is dat er meer vocht bijzit. Maar aan de andere kant gaat een kat echt wel drinken als het nodig is. Heb nu niet bepaald het idee dat alle katten die aan de brokjes zitten 'uitdrogen'.
Nogmaals, hoeveel uurtjes theorie over kattenvoeding denk je dat je DA gehad heeft tijdens zijn opleiding, vooral in vergelijking met iemand als een hoogleraar diervoeding of een diabetesspecialist, of zelfs een studente diergeneeskunde die haar eigen kattenvoer maakt ?

Over dat vocht vergis je je (zoals de meesten). Even een quote uit de link die ik hierboven al gaf:
http://maxshouse.com/feli(...)ood.__Which_is_reall
quote:
When fed canned food (80% moisture) with access to drinking water, cats obtain over 90% of their total water intake from the diet, whereas on dry food, 96% of the total water intake is obtained by drinking. The total free water intake (from food and drinking water) decreases when cats are fed dry food only, so that the water to dry matter intake ratio when fed on commercial dry foods varies from 2.0 to 2.8: 1 whereas on canned foods it varies from 3. 0 to 5.7: 1. Thus for any given dry matter intake cats have a higher water turnover on canned than on dry foods. (National Research Council [National Academy of Science] Nutrient Requirements of Cats).

Diet moisture content is related to the observation that cats fed dry food drink more six times more water than cats fed canned food but that much of this water contributes to fecal moisture so that urine volume is lower and urine specific gravity higher in cats fed dry food. The urine concentration of all solutes, including potentially calculogenic crystalloids, depends on urine volume. Cats increase voluntary water intake when fed dry food but not in sufficient amounts to fully compensate for the lower moisture content of the food. In a recent study, cats consuming a diet containing 10% moisture with free access to drinking water had an average daily urine volume of 63 milliliters (ml). This volume increased to 112 ml/day when fed a canned diet with a moisture content of 75%. Urine specific gravity was also higher in cats that were fed the low-moisture food. Decreased urine volume may be an important risk factor for the development of urolithiasis in cats. Diets that cause a decrease in total fluid turnover can result in decreased urine volume and increased urine concentration, both of which may contribute to urolithiasis in cats.
Het is meerdere malen onderzocht en katten krijgen op droogvoer altijd minder vocht binnen dan op natvoer. Als ze droogvoer eten gaan ze inderdaad wel veel meer drinken, maar dus niet genoeg om het verschil in vocht te compenseren.
pi_49234438
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 17:26 schreef Marty het volgende:
Zara zal wel blij zijn als ik haar nu wat meer blikvoer ga geven, want daar doet ze een moord voor
Graag gedaan hoor. Kun je zonder schuldgevoel blikvoer geven. Zara wordt trouwens wel verwend zeg, ik ben veel te zuinig om vaak van die Sheba enzo te voeren. (ik let natuurlijk wel op de kwaliteit )
  donderdag 10 mei 2007 @ 18:47:25 #33
84328 Lllaura
painting pictures
pi_49236080
Onze kat lust alleen maar brokjes.Zelfs nu ie nog maar twee kiezen heeft gaan ze al zoete koek naar binnen.
Kleine en domme mensen beleven niets, maar de sterken, van wie veel verwacht wordt, moeten van allerlei doormaken, opdat ze hun krachten leren kennen en gebruiken.
  donderdag 10 mei 2007 @ 19:22:24 #34
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49237265
tvp. ik geef altijd hills omdat ik heb gehoord dat dat het beste is.

natuurlijk ga ik overstag als iemand anders mij echt kan overtuigen. en ik vind de op behoorlijk goed. goed om in te verdiepen.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_49845358
ik weet niet wat het beste is. Ben geen deskundige daarin.
Maar hier krijgen ze gewoon brokken en water word 2 keer ververst.
Ik heb een paar keer geprobeert om ze nat voer te geven.. wat doen ze : ze likken het nat weg en de rest laten ze liggen.
Dus ja wat dan : idd brokken waar ze dol op zijn
Thank Drunk I'm a Goddess!
  maandag 28 mei 2007 @ 17:31:56 #36
20716 tonja
www.tonja-tekenshow.tk
pi_49857636
Die van mij krijgen alleen rauw voer: Carnibest, lamshart en af en toe een kippennekje. Ze glimmen als spiegeltjes en hebben een superzachte vacht ervan gekregen.
In het begin moest ik wel blikvoer erdoor doen, na een week geleidelijk steeds minder blikvoer zaten ze volledig op het rauwvoeder. Ik zweer er inmiddels bij.
Afgelopen vrijdag bij de DA kwam ik erachter dat ze inmiddels hun neus ophalen voor blikvoer. De DA gaf ze een beetje blikvoer en ze weigerden. (Waarom de da dat blikvoer gaf vraag ik me eigenlijk af, het leek wel om te controleren of het waar was wat ik zei)
►►►TONJA'S TEKENSHOW !!! ELKE DINSDAGAVOND VANAF 8 UUR
http://tonja-tekenshow.tk WIL JE MEEDOEN? STUUR ME EEN DM
◄◄◄◄
pi_49857765
Onze kat heeft al minstends 2 jaar last van chronisch nierfalen en krijgt 2 keer per dag zn soepje: een half blikje (sheba formaat) natvoer met een glas water. De dierenarts moedigde dit alleen maar aan: hoe meer water hoe beter, dat spoelt de gifstoffen weg.
(:
  maandag 28 mei 2007 @ 17:42:08 #38
20716 tonja
www.tonja-tekenshow.tk
pi_49857979
Katten hebben, omdat ze erop gebouwd zijn het grootste gedeelte van het vocht wat ze nodig hebben uit prooidieren te halen, een slechte dorstprikkel. Daarom is het goed ze vocht in het voer aan te bieden naast een bak drinkwater.
►►►TONJA'S TEKENSHOW !!! ELKE DINSDAGAVOND VANAF 8 UUR
http://tonja-tekenshow.tk WIL JE MEEDOEN? STUUR ME EEN DM
◄◄◄◄
  maandag 28 mei 2007 @ 17:46:05 #39
81283 ImHungryLetsGetATaco
Intelligenti pauca
pi_49858094
Aangezien ik twee katten heb, die nogal extreem verharen, schotel ik mijn katten Royal Canin Skin Care 33 (droogvoer) voor. DIt op aanraden van de dierenwinkel. Hier werd mij tevens verteld alleen deze voeding te geven, aangezien een combinatie hiervan met blikvoer niet of minder schijnt te werken. In hoeverre is dit waar of betreft het hier slechts een verkooppraatje? Bijna twintig euro voor een zak kattenvoer vind ik immers best veel, als je voor minder dan de helft ook kan krijgen.

Wie iemand misschien verder nog tips tegen verharen?
Shake'm U Won't Break'm
pi_49859420
Die van mij zitten volledig op Carnibest, met af en toe vers en af en toe een blikje van Gimpet tussendoor. Ook krijgen ze soms een handje brokjes i.v.m. restjes op de tanden.
pi_49860920
quote:
Op maandag 28 mei 2007 17:31 schreef tonja het volgende:
Die van mij krijgen alleen rauw voer: Carnibest, lamshart en af en toe een kippennekje. Ze glimmen als spiegeltjes en hebben een superzachte vacht ervan gekregen.
In het begin moest ik wel blikvoer erdoor doen, na een week geleidelijk steeds minder blikvoer zaten ze volledig op het rauwvoeder. Ik zweer er inmiddels bij.
Afgelopen vrijdag bij de DA kwam ik erachter dat ze inmiddels hun neus ophalen voor blikvoer. De DA gaf ze een beetje blikvoer en ze weigerden. (Waarom de da dat blikvoer gaf vraag ik me eigenlijk af, het leek wel om te controleren of het waar was wat ik zei)
Ik moet ook wel zeggen dat die vacht van jouw katten er heeel shiny uitziet! Ik heb er ook een tijdje over gedacht mijn kat rauw voer te geven, maar ik durf dat risico niet te nemen met zn nierfalen.
(:
  dinsdag 29 mei 2007 @ 15:39:34 #42
20716 tonja
www.tonja-tekenshow.tk
pi_49890993
Verstandig. Als je kat medische problemen heeft moet je dat zeker niet zonder overleg met een DA doen.
►►►TONJA'S TEKENSHOW !!! ELKE DINSDAGAVOND VANAF 8 UUR
http://tonja-tekenshow.tk WIL JE MEEDOEN? STUUR ME EEN DM
◄◄◄◄
  woensdag 30 mei 2007 @ 10:40:44 #43
125853 Ticootje
<3 6970 <3
pi_49918944
Onze katten krijgen brokken. Af en toe krijgen ze blikvoer.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_49921617
Mijn kat vindt natvoer niet lekker... Ik heb een aantal smaken en merken voorgeschoteld, maar ze likt er wat aan en dan laat ze 't links liggen... Verder krijgt ze alleen brokjes van Hill's, en die lust ze maar al te graag
Oh, you can't help that, we're all mad here.
  Moderator woensdag 30 mei 2007 @ 12:01:45 #45
149959 crew  SQ
snelle trees
pi_49922046
Mijn kat eet gelukkig gewoon alles waar "kattenvoer" op staat Natvoer is een feest, ik geef het haar nu wat vaker omdat ik een kitten van 7 weken heb en die krijgt de harde brokken nog niet zo goed weg, dus elke ochtend krijgen ze samen een blikje Gourmet of een zakje Whiskas. Meer vind ik niet nodig, temeer omdat het binnenkatten zijn, die hebben veel minder nodig dan buitenkatten.
disclaimer
www.nyumbani.nl: ons nieuwe huis!
pi_49983094
Hier krijgt onze "pantoffelheld" iedere middag natvoer, maar ik zou graag hebben dat ze water drinkt, maar dat gebeurt dus haast nooit.

Ligt dat beest een ganse dag te bakken in de zon en drinken ze niet.
pi_49985101
wat zijn katten onderling toch ook verschillend. Natvoer geven is hier ook een feest, de brokjes gaan er tegen heug en meug in. Misschien omdat mijn kat de eerste maanden van z'n leven natvoer heeft gekregen? Grappige beesten zijn t toch
(:
  vrijdag 1 juni 2007 @ 15:20:03 #48
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_50002461
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 18:47 schreef Lllaura het volgende:
Onze kat lust alleen maar brokjes.Zelfs nu ie nog maar twee kiezen heeft gaan ze al zoete koek naar binnen.
die is mooi!
pi_52980293
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:56 schreef senesta het volgende:
Wat ik me kan herinneren uit de tijd dat ik in de dierenwinkel werkte is dat er vaak aangegeven werd dat er te veel zouten en antioxidanten in blikvoer zaten.
Dat van 80% water is me inderdaad ook bekend.
Ik heb pas contact gehad met de helpdesks van Purina nestle en waltham, zij beweren dat enig zout in blikvoer al aanwezig is in de gebruikte grondstoffen. De mevrouw van Gourmet ging zelfs zover om na te vragen hoevéél zout er dan precies in zat, voor Gourmet diamant was dat gemiddeld 0.24-0.26%, maar volgens hun dierenarts heeft een kat ook gewoon een nutritionele behoefte aan natrium.
Ik heb daarna ook nog contact gehad met de taskforce Petfood van de voedsel- en warenautoriteit, die meneer heeft de wet- en regelgeving wat betreft etikettering voor me uitgezocht, toegevoegd zout is een voedermiddel en moet altijd op de verpakking vermeld staan, zout al aanwezig in de grondstoffen hoeft niet vermeld te worden, behalve als het over de 1% komt, dan moet het wel.


Wat antioxidanten betreft; die worden gebruikt om te voorkomen dat vet ranzig wordt, brokken worden tijdens de produktie overspoten met een vetlaagje, en in dat vetlaagje zitten dus een hoop antioxidanten om te voorkomen dat de brokken ranzig worden. Blikvoer wordt verhit en ingeblikt en daar zijn dus veel minder antioxidanten voor nodig, vaak worden er helemaal geen gebruikt of Vit E. (moet weer apart op het etiket vermeld worden omdat vit E op kan bouwen in het lichaam)
Ik ben zelf ook niet zo gek op allerlei antioxidanten maar Royal canin weet er zelfs een mooie spin aan te geven; anti-oxidanten zijn gezond ! Lees maar hier onder punt 6 :
http://www.royalcanin.nl/ioh/vragen.php?cat=algemeen
pi_52980430
Mijn poezels krijgen zowel blikvoer als brokken.
Hebben nooit ergens last van, en volgens de da zijn ze perfect!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')