Nee, want ik heb juist van en over Chomsky wel veel gelezen.quote:
Binnen de taalwetenschap vertegenwoordigt Chomsky de norm waartegen iedereen een verdediging dient te hebben.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:44 schreef Floripas het volgende:
[..]
Nee, want ik heb juist van en over Chomsky wel veel gelezen.
Nee, ik begreep uit het NRC dat alleen Utrecht Chomsky nog aanhangt. Groningen, Nijmegen en Leiden schijnen hem een doorgeslagen idioot te vinden.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:45 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Binnen de taalwetenschap vertegenwoordigt Chomsky de norm waartegen iedereen een verdediging dient te hebben.
Nee, dat dunkt me ook.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:46 schreef bofneger het volgende:
Zetelt zich in de loop van de tijd trouwens. Er bestaat niet zoiets als een aangeboren lexicon, me dunkt.
Er zijn hooguit filosofen die beweren dat concepten (zowel bestaande concepten als alle concepten die mogelijk zijn) aangeboren zijn, maar die hebben het dan inderdaad over iets wat iedereen bezit (zoals Floripas al uitlegde).quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:46 schreef bofneger het volgende:
Zetelt zich in de loop van de tijd trouwens. Er bestaat niet zoiets als een aangeboren lexicon, me dunkt.
Okee.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:48 schreef Floripas het volgende:
[..]
Nee, dat dunkt me ook.
Dus is zoiets als "sematsch aangelegd" zijn onzin.
Ja, dat is een theorie, maar die is dan bij iedereen aanwezig, en niet bij sommigen meer dan anderen. Net als normaliter iedereen dezelfde aanleg heeft voor tien vingers. De één is niet tienvingeriger aangelegd dan de ander. Als je tenminste Chomsky en Plato wil geloven.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:50 schreef bofneger het volgende:
[..]
Okee.
Wat ik bedoel met aanleg is de infrastructuur die het ons mogelijk maakt om ueberhaupt te leren. Groeven. Infrastructuur. De metafoor.
Tenzij je in groter filosofisch verband stelt dat "de mens semantisch is aangelegd ten opzichte van het schaap" vind ik het nog steeds geen goeie uitdrukking.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:50 schreef Sidekick het volgende:
Maar goed, concluderend, semantisch aangelegd is toepasbaar maar qua context wellicht niet al te sterk; er was maar 1 user met camera tijdens de POL-meet maar Foks huispsychopaat denkt zich overal doorheen te kunnen bluffen en hopelijk kunnen we er nog wat gaan genieten voor de ban komt.
*tvp*
Iemand die semantisch aangelegd is, zal hoogstwaarschijnlijk veel woorden kennen, maar moet er wel voor gekozen hebben zijn potentie te vervullen ("Word die je bent!").quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:48 schreef Floripas het volgende:
[..]
Nee, dat dunkt me ook.
Dus is zoiets als "sematsch aangelegd" zijn onzin.
Dan ben je hooguit verbaal begaafd. Iedereen kent namelijk in potentie grammaticale structuren en de betekenissen van woorden.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:54 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Iemand die semantisch aangelegd is, zal hoogstwaarschijnlijk veel woorden kennen, maar moet er wel voor gekozen hebben zijn potentie te vervullen ("Word die je bent!").
Iedereen begint gelijk. En geleidelijk aan ontwikkelen zich talenten, al dan niet door onvoorziene of voorziene omstandigheden. Taal en gedrag als meest basaal en, gek genoeg, uiteindelijk ook blijvend rudimentair (je kan je taal niet zodanig doorontwikkelen dat je boven de taal uitsteekt). Gevolgd door talenten voor muziek, sport, wetenschap etc. waarin je wél kunt excelleren.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:51 schreef Floripas het volgende:
[..]
Ja, dat is een theorie, maar die is dan bij iedereen aanwezig, en niet bij sommigen meer dan anderen. Net als normaliter iedereen dezelfde aanleg heeft voor tien vingers. De één is niet tienvingeriger aangelegd dan de ander. Als je tenminste Chomsky en Plato wil geloven.
Dan ben je dus nooit in het bijzonder "semantisch aangelegd". (Of iederéén is "semantisch aangelegd")quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:57 schreef bofneger het volgende:
[..]
Iedereen begint gelijk. En geleidelijk aan ontwikkelen zich talenten, al dan niet door onvoorziene of voorziene omstandigheden. Taal en gedrag als meest basaal en, gek genoeg, uiteindelijk ook blijvend rudimentair (je kan je taal niet zodanig doorontwikkelen dat je boven de taal uitsteekt). Gevolgt door talenten voor muziek, sport, wetenschap etc. waarin je wél kunt excelleren.
Woordjes stampen is een kwestie van doen, maar aanleg betekent dat je de potentie hebt om het te doen. Geen taal is in essentie zo ingewikkeld dat je 'm nooit zult kunnen doorgronden.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:57 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Even mijn vraag in de herhaling... waarom kan iemand wel wiskundig aangelegd zijn, maar niet semantisch? Als iemand goed is in woordjes stampen, zou die persoon dan goed semantisch aangelegd zijn ofzo?
Zelfs Groningen, Nijmegen en Leiden zullen een argumentatie tegen Chomsky moeten hebben om hun eigen theorie plausibel te maken. En de taalkundestudenten in die steden zullen ongetwijfeld allemaal netjes leren wat de generatieve grammatica voorstelt. De reden daarvoor is dat internationaal Chomsky en kornuiten nog altijd de norm stellen. Als een 'doorgeslagen idioot' wordt hij ook niet bepaald meer gezien, want hij is de laatste jaren juist steeds genuanceerder geworden.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:47 schreef Floripas het volgende:
[..]
Nee, ik begreep uit het NRC dat alleen Utrecht Chomsky nog aanhangt. Groningen, Nijmegen en Leiden schijnen hem een doorgeslagen idioot te vinden.
Dan komen we weer terug op de vraag: waar heb je precies aanleg voor als je 'semantisch aangelegd' bent? (Dat is waar ik gebleven was toen ik zei dat ik aan het nadenken was over 'aanleg hebben om semantisch te zijn'. ) Misschien speelt ellipsis hier een rol.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:57 schreef Floripas het volgende:
Dan ben je hooguit verbaal begaafd. Iedereen kent namelijk in potentie grammaticale structuren en de betekenissen van woorden.
Ok, het niet kunnen (snappen) is wat anders dan iets wel kunnen maar het lastiger vinden.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:59 schreef Floripas het volgende:
[..]
Woordjes stampen is een kwestie van doen, maar aanleg betekent dat je de potentie hebt om het te doen. Geen taal is in essentie zo ingewikkeld dat je 'm nooit zult kunnen doorgronden.
Nee, het verschil zit hem dan alleen in de mate van snelheid waarmee je je groeven vult. Wat dan weer verklaart waarom Jantje sneller leert dan Pietje.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:58 schreef Floripas het volgende:
[..]
Dan ben je dus nooit in het bijzonder "semantisch aangelegd". (Of iederéén is "semantisch aangelegd")
Je ondertitel en usericon deden al niet vermoeden dat je geïnteresseerd was in een serieus gesprek.quote:Op zaterdag 14 april 2007 00:03 schreef Floripas het volgende:
Maar dit topic is niet leuk meer, want taalkunstenaar-psycho-babelbot is er niet meer.
Goed punt. En dat noemen we een 'taalknobbel'.quote:Op vrijdag 13 april 2007 23:57 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Even mijn vraag in de herhaling... waarom kan iemand wel wiskundig aangelegd zijn, maar niet semantisch?
Eh...dan heb je nog niet genoeg van me gezelezen, opervlakkig wichtje.quote:Op zaterdag 14 april 2007 00:06 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Je ondertitel en usericon deden al niet vermoeden dat je geïnteresseerd was in een serieus gesprek.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |