Ik zet espresso's met een Francis! X3.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 11:40 schreef Gauge het volgende:
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger
Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...
Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?
Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)
In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...
En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
Ja, dat denk ik ook maar ik vraag me af of de kleuren wel helemaal goed zijn van de foto? Zoals het er nu uitziet smaakt het vast niet heel erg goed.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:28 schreef marmhz het volgende:
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
Ik heb vandaag een brander in bruikleen gekregen van de vriendelijke jongens van Kaldi Groningen. Zal 'ns kijken of ik zodra ik groene bonen binnen heb een mini-repo van de eerste keer branden kan maken!quote:Op vrijdag 13 juli 2007 14:29 schreef faberic het volgende:
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
Als dit een double is na 25secs denk ik dat het probleem eerder bij de koffie ligt (niet vers)quote:Op vrijdag 13 juli 2007 13:24 schreef R34L-SIcK het volgende:
Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.
Niks mis meequote:Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Voor beide is het het makkelijkst om ze gewoon heet te maken met water uit de boiler van je apparaat.quote:Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.
Voordat je gaat backflushen is het wel belangrijk te checken of je apparaat een zogeheten threeway-valve heeft. Als ie die niet heeft en je gaat backflushen kan je apparaat flink verrot gaan. Of de FF!X3 die heeft weet ik niet..quote:En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Lijkt mij goedkoper om een waterfilterkan te kopen zoals die van Brita, deze gebruik ik zelf ook.quote:Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )
Kan maar heeft alleen zin als de bonen echt heel vers zijn (zeg, net gebrand).quote:P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.quote:Op maandag 23 juli 2007 23:31 schreef Fixers het volgende:
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.
Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
Ik heb nog een extra Isomac piston liggen die niet helemaal in orde is. De uitlooppijpjes zitten niet goed. 'k Kan die openzagen. Zo nog tips hoe je dat doet, dat ding is van verchroomd kopernamelijk. Ik zou haast denken dat je dat op een draaibank moet uitfrezenquote:Op maandag 23 juli 2007 23:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
Ah, met goede resultaten bedoelde ik voor espresso goed resultaten.quote:Op maandag 23 juli 2007 23:19 schreef W1ZZ het volgende:
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
Be my guest, maar ik geloof niet dat je de precisie van pak 'm beet een mazzer kunt bereiken met een handmatige maling. Daarbij geloof ik ook niet dat warmte zo'n enorme invloed heeft op de gemalen koffie.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |