Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:40 schreef rooienar het volgende:
[..]
Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.
Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:30 schreef search64 het volgende:
Ik heb een tweedehands Rancilio Silvia gevonden voor 225 euro, dik 4 jaar oud, net een servicebeurt gehad waarbij alle rubbers zijn vervangen. Lijkt me een goede deal toch?
Ontluchten heet dat, en is belangrijk voor alle pistonmachines. Belangrijk om te doen als je apparaat nieuw is, lang niet is gebruikt en na het stomen is het ook aan te raden. Mensen vergeten het nogal eens als ze terug komen van vakantie. In augustus komen dan ook veel machines terug met oververhittingsschade. Een twee weekjes warme zomer is vaak genoeg om de het water in de boiler te doen verdampen.quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:50 schreef Herodus het volgende:
[..]
Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.
Ik heb de mijne ook tweedehands gekocht en gebruik hem ook al weer een paar jaar naar volle tevredenheid.
Let erop dat wanneer je het stoompijpje gebruikt hebt, ervoor zorgdraagt dat er daarna weer water uit is gekomen. Dus even in een bakje water laten spuwen. Als je dat niet doet brandt nl. de boiler door (oid). Je stoppen slaan door en je moet de boiler vervangen en dat kost weer een euro of 90. Heb ik nl zelf meegemaakt met mijn apparaat toen ik hem pas had, er zat geen gebruiksaanwijzing bij en ik wist dat dus niet.
ja dat is hem. zal vanavond wat foto's posten.quote:Op donderdag 5 juli 2007 22:43 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?
[afbeelding]
Ben geneigd te zeggen dat het niet kan eerlijk gezegd, maar laat eens een foto zien van alleen je portafilter (met filterbasket eruit)?
Aan de meent zelf, of bij die parkeerplaats op de hoek van die keukenzaak?quote:Op maandag 8 januari 2007 19:16 schreef W1ZZ het volgende:
Wellicht niet helemáál het goede topic, maar voor de liefhebbers van echte espresso die in Rotterdam wonen heb ik een nieuw zaakje "ontdekt". Dit zit aan de Meent vlakbij de markt (tijdens het seizoen is het een Italiaanse ijssalon, nu wordt er alleen koffie geserveerd). Met afstand de beste ristretto die ik ooit heb gehad in Nederland!
Ah, dank je. Ik zal zelf wel wat meer gaan zoeken over die dingen. Klinkt intteresant, en iig leuk om zelf mee te experimenteren. Eventueel zien of de baas kan voorzien in zo'n ding.quote:Op donderdag 5 juli 2007 18:06 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Vijf zelfs!
1) Het is leuk om de stroom koffie op die manier uit je piston te zien stromen
2) Het is beter voor de crema en de algehele 'mouthfeel' (hoe de koffie aanvoelt in je mond) omdat de koffie direct in het koffie valt en niet eerst tegen de bodem van het piston waar vuil enzo op kan zitten
3) Je ziet eerder wanneer de koffie gaat blonden
4) Het helpt je bij het opsporen van fouten in je techniek. Als je bijv. ziet dat er gaten in die grote schijf zitten (plekken dus waar de koffie niet doorstroomt) weet je dat je distributie niet goed is.
5) Ik heb alleen een doublespouted piston en gebruik illy kopjes die niet op een mooie manier beide stralen van dat piston op kunnen vangen dus kan ik zonder eigenlijk niet mooi een double zetten.
[..]
Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?
P.S.: Hier nog een klein plaatje van m'n net gezette kop om mezelf voor die blonder van vorige keer te revancheren
[[url=http://xs217.xs.to/xs217/07274/DSC01091.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ik heb inmiddels zo'n beetje de hele stad afgezocht maar bij winkels als Blokker en Marskramer hebben ze geen popcornpoppers... Weet iemand toevallig waar je zo'n ding nog kunt halen? Ik wil namelijk liever eerst 1 à 2 tientjes aan zo'n ding uitgeven en daarna pas naar ene iRoast2 gaan als 't bevalt... Ben wel DEZE online tegengekomen maar volgens mij moet 't cheaper kunnen en bij deze kan ik ook niet weten of de lucht van de zijkant komt... Thx!quote:Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Brandt jij alleen maar zelf of koop je ook af en toe kaldi oid? En hoe verhoudt zich die koffie t.o.v. wat je zelf brandt? Ik denk erover om een I-roast 2 aan te schaffen, 185 euro vindt ik echter wel érg veel geld...quote:Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Als je er twee maakt uit een double spout (met twee tuitjes) dan maal je in één keer, als je er twee achter maakt uit een single spout (één tuitje dus) dan is het verstandiger om in twee keer te malen.quote:Op woensdag 11 juli 2007 10:24 schreef R34L-SIcK het volgende:
Grinder-vraagjes:
Stel, je gaat twee espresso's maken, gooi je in één keer de bonen voor 2 espresso's in de maler?
Of per espresso?
Je zult altijd iets morsen. Ik weet niet hoe jouw nieuwe maler daarin is, maar mijn mazzer produceert nauwelijks maalverlies, zo weinig iig dat ik me daar niet mee bezighoud. 9 gram is een goede start, meer zul je iig niet nodig hebben en als 't te veel is kun je altijd verminderen.quote:Hoeveel gram bonen per espresso? 7 gram? 9 gram? Of nog iets meer i.v.m. morsen, maalverlies e.d.?
Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!quote:Stel dat je maling te grof is, is de koffie dan nogmaals te malen?
Of moet je dan gewoon nieuwe bonen pakken?
True....quote:Op woensdag 11 juli 2007 11:21 schreef W1ZZ het volgende:
Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!
Als je apparaat waterpas staat betekent het waarschijnlijk dat je distributie niet in orde is. In het kort komt het erop neer dat je 'puck' dan op sommige plaatsen meer weerstand aan het water biedt dan op andere, en het water zal altijd de weg van de minste weerstand volgen waardoor aan één kant meer koffie naar beneden stroomt. Wat je dus moet proberen is zorgvuldiger de koffie gelijkmatig in het mandje doen. Een goede methode die mij erg heeft geholpen is de Weiss Distribution Technique.quote:Op woensdag 11 juli 2007 11:37 schreef R34L-SIcK het volgende:
[..]
True....
Ok, mijn espresso-apparaat heeft een double sprout, echter, als ik 2 kopjes onder de piston zet, loopt het ene kopje beduidend voller dan het andere?
Het apparaat staat gewoon vlak, in de sprout zelf zijn geen onvolkomenheden of giet-fouten te zien?
Verder is hij ook niet verstelbaar ofzo?
Denk dus dat ik een single sprout of een verstelbare double sprout moet aanschaffen.
En per shot malen dus.
Bedankt voor de info.
Nice, rij zelf een 900 supersportquote:Op donderdag 12 juli 2007 23:11 schreef DucatiOwner het volgende:
[..]
Haha, 748r, tweedehands overgekocht van een oom...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |