abonnement Unibet Coolblue
pi_51183685
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:40 schreef rooienar het volgende:

[..]

Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.
Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?



Ben geneigd te zeggen dat het niet kan eerlijk gezegd, maar laat eens een foto zien van alleen je portafilter (met filterbasket eruit)?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51183932
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:30 schreef search64 het volgende:
Ik heb een tweedehands Rancilio Silvia gevonden voor 225 euro, dik 4 jaar oud, net een servicebeurt gehad waarbij alle rubbers zijn vervangen. Lijkt me een goede deal toch?
Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.

Ik heb de mijne ook tweedehands gekocht en gebruik hem ook al weer een paar jaar naar volle tevredenheid.
Let erop dat wanneer je het stoompijpje gebruikt hebt, ervoor zorgdraagt dat er daarna weer water uit is gekomen. Dus even in een bakje water laten spuwen. Als je dat niet doet brandt nl. de boiler door (oid). Je stoppen slaan door en je moet de boiler vervangen en dat kost weer een euro of 90. Heb ik nl zelf meegemaakt met mijn apparaat toen ik hem pas had, er zat geen gebruiksaanwijzing bij en ik wist dat dus niet.
pi_51186121
Filterbakjes voor spaziale passen niet in saeco (en solis sl90, mijn eigen apparaat) , pistonhouder spaziale schijnt breder te zijn ondanks zelfde 53 mm tamper maat , spaziale portafilter in een Saeco machine gaat helaas niet lukken.
pi_51194778
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:50 schreef Herodus het volgende:

[..]

Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.

Ik heb de mijne ook tweedehands gekocht en gebruik hem ook al weer een paar jaar naar volle tevredenheid.
Let erop dat wanneer je het stoompijpje gebruikt hebt, ervoor zorgdraagt dat er daarna weer water uit is gekomen. Dus even in een bakje water laten spuwen. Als je dat niet doet brandt nl. de boiler door (oid). Je stoppen slaan door en je moet de boiler vervangen en dat kost weer een euro of 90. Heb ik nl zelf meegemaakt met mijn apparaat toen ik hem pas had, er zat geen gebruiksaanwijzing bij en ik wist dat dus niet.
Ontluchten heet dat, en is belangrijk voor alle pistonmachines. Belangrijk om te doen als je apparaat nieuw is, lang niet is gebruikt en na het stomen is het ook aan te raden. Mensen vergeten het nogal eens als ze terug komen van vakantie. In augustus komen dan ook veel machines terug met oververhittingsschade. Een twee weekjes warme zomer is vaak genoeg om de het water in de boiler te doen verdampen.

De watertank vol doen en gelijk, dus koud, de pomp door laten draaien. Je moet dan tegelijk de stoompijp én de piston door laten lopen. Zo raak je alle lucht die in de boiler en pomp zit kwijt en behoed je je machine voor oververhitte boilers.
pi_51197693
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:43 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?

[afbeelding]

Ben geneigd te zeggen dat het niet kan eerlijk gezegd, maar laat eens een foto zien van alleen je portafilter (met filterbasket eruit)?
ja dat is hem. zal vanavond wat foto's posten.
pi_51209048
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
pi_51209107
Ik vergat nog. Koelen na het branden is heel belangrijk. Daarvoor moet je de bonen op een grote ovenschaal of iets dergelijks gooien en op en neer bewegen zodat ze hun warmte kwijt kunnen. Doe je dat niet dan branden de bonen door.
  vrijdag 6 juli 2007 @ 19:12:11 #233
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_51210193
quote:
Op maandag 8 januari 2007 19:16 schreef W1ZZ het volgende:
Wellicht niet helemáál het goede topic, maar voor de liefhebbers van echte espresso die in Rotterdam wonen heb ik een nieuw zaakje "ontdekt". Dit zit aan de Meent vlakbij de markt (tijdens het seizoen is het een Italiaanse ijssalon, nu wordt er alleen koffie geserveerd). Met afstand de beste ristretto die ik ooit heb gehad in Nederland!
Aan de meent zelf, of bij die parkeerplaats op de hoek van die keukenzaak?

Cappucino (met 1 c ja) in de hoogstraat heeft ook erg goeie sinds ze nieuwe bonen en een nieuw apparaat hebben. Hun vorige was ook erg goed, maar deze is gewoon nog beter.

FYI:
Bonen zijn van Kimbo uit Italië (toscane als ik me niet vergis)
pi_51211198
Kimbo is napolitaans maar zijn wel goede bonen zolang ze maar vers zijn... Ik bedoelde aan De Meent zelf die ook grote beste ijs van 2006 ofzoiets buiten heeft hangen... Moet wel zeggen dat het er afhangt van wie 'm zet... Wel weer onnederlands goedkoop, een espresso is 1 e'tje!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 6 juli 2007 @ 19:51:16 #235
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_51211645
Wow van de week maar ff checken dan, ben toch vaak genoeg in de buurt van de Meent.

De bonen van Cappucino zijn altijd vers, ze jagen er genoeg per dag door heen . Hangt trouwens ook wel een beetje vanaf wie m zet, maar hij smaakt iig altijd goed, de een zet m alleen wat beter dan de ander daar.
pi_51218521
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 18:06 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Vijf zelfs!

1) Het is leuk om de stroom koffie op die manier uit je piston te zien stromen
2) Het is beter voor de crema en de algehele 'mouthfeel' (hoe de koffie aanvoelt in je mond) omdat de koffie direct in het koffie valt en niet eerst tegen de bodem van het piston waar vuil enzo op kan zitten
3) Je ziet eerder wanneer de koffie gaat blonden
4) Het helpt je bij het opsporen van fouten in je techniek. Als je bijv. ziet dat er gaten in die grote schijf zitten (plekken dus waar de koffie niet doorstroomt) weet je dat je distributie niet goed is.
5) Ik heb alleen een doublespouted piston en gebruik illy kopjes die niet op een mooie manier beide stralen van dat piston op kunnen vangen dus kan ik zonder eigenlijk niet mooi een double zetten.
[..]

Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?

P.S.: Hier nog een klein plaatje van m'n net gezette kop om mezelf voor die blonder van vorige keer te revancheren

[[url=http://xs217.xs.to/xs217/07274/DSC01091.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ah, dank je. Ik zal zelf wel wat meer gaan zoeken over die dingen. Klinkt intteresant, en iig leuk om zelf mee te experimenteren. Eventueel zien of de baas kan voorzien in zo'n ding.

Ik weet niet hoe het zit met de online bestelligen bij Boot. Voor winkeliers is het iig zo dat de koffie die wordt aangeleverd nooit ouder is dan 5 dagen. Ik denk dat ze het met online bestellingen ook wel zo doen.

Je mag ook gewoon 'mondgevoel' zeggen hoor. (ik gebruik het liefst gewoon nederlands als er prima woorden voor zijn.
pi_51255989
quote:
Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Ik heb inmiddels zo'n beetje de hele stad afgezocht maar bij winkels als Blokker en Marskramer hebben ze geen popcornpoppers... Weet iemand toevallig waar je zo'n ding nog kunt halen? Ik wil namelijk liever eerst 1 à 2 tientjes aan zo'n ding uitgeven en daarna pas naar ene iRoast2 gaan als 't bevalt... Ben wel DEZE online tegengekomen maar volgens mij moet 't cheaper kunnen en bij deze kan ik ook niet weten of de lucht van de zijkant komt... Thx!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51271310
Die op de foto lijkt precies op de mijne. Alleen is die wit en is 1200 watt. Zoals ik al schreef heb ik de mijne bij de Aldi gehaald een week of 3 terug. Cheapo shops als de Action enz hebben ze ook wel eens liggen. Anders zoek eens op Marktplaats.
  maandag 9 juli 2007 @ 11:43:27 #239
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51285471
quote:
Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Brandt jij alleen maar zelf of koop je ook af en toe kaldi oid? En hoe verhoudt zich die koffie t.o.v. wat je zelf brandt? Ik denk erover om een I-roast 2 aan te schaffen, 185 euro vindt ik echter wel érg veel geld...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51308898
Je kan ook branden op/in een oude koekenpan hoor.... alleen oppassen voor oppoppende koffieboontjes, die zijn nl. zeer heet!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_51352915
Heb een maler besteld die de gemalen koffie direct in de piston gooit (Demoka 205).



Los van dat ik een Mazzer of Macap te groot vind, vond ik het een beetje overdone om voor 4 tot 6 espresso's per dag zo'n maler te halen.
Mocht deze maler toch tegenvallen of snel kapot gaan dan zien we wel weer

Grinder-vraagjes:

Stel, je gaat twee espresso's maken, gooi je in één keer de bonen voor 2 espresso's in de maler?
Of per espresso?
Hoeveel gram bonen per espresso? 7 gram? 9 gram? Of nog iets meer i.v.m. morsen, maalverlies e.d.?

Stel dat je maling te grof is, is de koffie dan nogmaals te malen?
Of moet je dan gewoon nieuwe bonen pakken?

Bij voorbaat dank.

[ Bericht 20% gewijzigd door R34L-SIcK op 11-07-2007 10:33:59 ]
pi_51354460
quote:
Op woensdag 11 juli 2007 10:24 schreef R34L-SIcK het volgende:

Grinder-vraagjes:

Stel, je gaat twee espresso's maken, gooi je in één keer de bonen voor 2 espresso's in de maler?
Of per espresso?
Als je er twee maakt uit een double spout (met twee tuitjes) dan maal je in één keer, als je er twee achter maakt uit een single spout (één tuitje dus) dan is het verstandiger om in twee keer te malen.
quote:
Hoeveel gram bonen per espresso? 7 gram? 9 gram? Of nog iets meer i.v.m. morsen, maalverlies e.d.?
Je zult altijd iets morsen. Ik weet niet hoe jouw nieuwe maler daarin is, maar mijn mazzer produceert nauwelijks maalverlies, zo weinig iig dat ik me daar niet mee bezighoud. 9 gram is een goede start, meer zul je iig niet nodig hebben en als 't te veel is kun je altijd verminderen.
quote:
Stel dat je maling te grof is, is de koffie dan nogmaals te malen?
Of moet je dan gewoon nieuwe bonen pakken?
Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51354978
quote:
Op woensdag 11 juli 2007 11:21 schreef W1ZZ het volgende:

Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!
True....

Ok, mijn espresso-apparaat heeft een double sprout, echter, als ik 2 kopjes onder de piston zet, loopt het ene kopje beduidend voller dan het andere?
Het apparaat staat gewoon vlak, in de sprout zelf zijn geen onvolkomenheden of giet-fouten te zien?
Verder is hij ook niet verstelbaar ofzo?
Denk dus dat ik een single sprout of een verstelbare double sprout moet aanschaffen.
En per shot malen dus.

Bedankt voor de info.
pi_51355195
quote:
Op woensdag 11 juli 2007 11:37 schreef R34L-SIcK het volgende:

[..]

True....

Ok, mijn espresso-apparaat heeft een double sprout, echter, als ik 2 kopjes onder de piston zet, loopt het ene kopje beduidend voller dan het andere?
Het apparaat staat gewoon vlak, in de sprout zelf zijn geen onvolkomenheden of giet-fouten te zien?
Verder is hij ook niet verstelbaar ofzo?
Denk dus dat ik een single sprout of een verstelbare double sprout moet aanschaffen.
En per shot malen dus.

Bedankt voor de info.
Als je apparaat waterpas staat betekent het waarschijnlijk dat je distributie niet in orde is. In het kort komt het erop neer dat je 'puck' dan op sommige plaatsen meer weerstand aan het water biedt dan op andere, en het water zal altijd de weg van de minste weerstand volgen waardoor aan één kant meer koffie naar beneden stroomt. Wat je dus moet proberen is zorgvuldiger de koffie gelijkmatig in het mandje doen. Een goede methode die mij erg heeft geholpen is de Weiss Distribution Technique.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51410720
Oh my god !!!!!

De molen is binnen
Gelijk bonen gehaald (Segafredo Espresso Casa) en aan de slag gegaan.
Na diverse keren proberen op een instelling gekomen ( zal nog wel niet definitief zijn, voor zover dat ooit is?).
De espresso's die nu gezet zijn zijn niet te vergelijken met de ESE-espresso's en die gezet van voorgemalen Illy-koffie !!!!!!!
Zaten bittere espresso's bij, kopjes zonder crema en zowaar goed drinkbare espresso's
Ook al mooie pucks gezien
Behoorlijk verslavend moet ik zeggen, het zetten van shots, op jacht naar "een goede espresso..."

Kom tot nu toe met 8 gram bonen tot het beste resultaat, bij meer koffie lekt er water langs de piston.
Wel ook gemerkt dat met één en dezelfde maling er toch behoorlijk verschil kan zitten in doorlooptijd.
Verschillen van 15 tot meer dan 30 seconden.
Zit dit in het verdelen en tampen van de koffie?
Kan het zijn dat de koffie eigenlijk te fijn is, maar door het "slechte" verdelen/ tampen toch een doorlooptijd van ongeveer 25 seconden gehaald wordt?
Heb direct in de piston gemalen, met de vinger de koffie verdeeld en daarna met de tamper aan de slag.
Ik tamp nu met de toendertijd meegeleverde tamper (van plastic).

Tijd dus om een goeie tamper te halen en een single en een afstelbare double sprout.

Nog even wat vraagjes:

De koffiebonen vriezen jullie in? Toch?
Zit er ook verschil in doorlooptijd tussen verschillende soorten koffie?
Dus dat bij deze afstelling en andere bonen er ineens een andere doorlooptijd is?
Hoe maken jullie tussen shots door de piston en machine schoon?
Met een natte doek? Vaatdoek?

Nu kan ook de zoektocht beginnen naar lekkere koffiebonen
pi_51412005
Yeah! Gefeliciteerd met je molen! Ik merkte ook direct verschil tussen m'n espresso'tjes toen ik m'n molentje had, ook al gebruikte ik 'vers' gemalen bonen van Brandmeester en andere, gespecialiseerde koffiezaken. Ik heb niet een bling-bling espressomachine en ik heb het gevoel dat ik door specifiek te malen toch erg lekkere bakjes kan zetten.

Ikzelf heb wel het idee dat het soort boon verschil kan maken in de doorlooptijd, ook al gebruik je dezelfde maling. Moet nog eens een vergelijkend onderzoek gaan doen naar het soort boon, tot nu toe denk ik dat het aan de branding ligt en aan het soort boon. Sommige bonen zijn minder goed met de hand fijn te knijpen dan andere. Aan de andere kant: als ze gemalen zijn op een bepaalde fijnheid, zouden ze die fijnheid moeten hebben of ze nou hard zijn of niet. Ben er nog niet helemaal uit.

Ik klop het piston uit en maak het dan schoon door de machine door te laten lopen en het piston eronder te houden. Piston schoon en gelijk alweer een beetje warm voor de volgende bak (die meestal direct erna komt .
De machine zelf (de zetgroep) maak ik schoon met een keukenpapiertje. Vaatdoek is leuk, maar die is na een paar kopjes smerig dus ik vind het wat minder praktisch...
Ik haal meestal in elke stad waar ik ben bonen: bij het Blanche Doel, de Pelikaan, Verwijs en zn., Inproc, etc. Heb een boek, vrij bekend, heet 'Koffie...' waar voor een aantal steden in Nederland en in de rest van de wereld koffiezaakjes met adres staan vermeld, als ik pad ga schrijf ik gelijk even de adresjes over. Ik ga ook bij Brandmeester halen, maar daar neem ik meestal alleen maar de Sidamo of de Ethiopische, alhoewel ze laatst een Guatelmateek hadden die ook erg lekker was... .

Heel veel plezier met espresso'tjes!
pi_51412325
Offtopic:

Wat voor Duc rij je?
pi_51412551
quote:
Offtopic:

Wat voor Duc rij je?
Haha, 748r, tweedehands overgekocht van een oom...
pi_51412745
quote:
Op donderdag 12 juli 2007 23:11 schreef DucatiOwner het volgende:

[..]

Haha, 748r, tweedehands overgekocht van een oom...
Nice, rij zelf een 900 supersport
pi_51413094
quote:
Nice, rij zelf een 900 supersport
Ja, ik zag het net in je fotoboek, mooi ding man! Maar goed, waarschijnlijk komt er zo een mod die zegt dat je er geen koffie mee kan zetten dus dat we moeten opzouten naar PTA...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')