...en als je dan je eigengemaakte azijn hebt, kan je hiermee verder:
Ananas-azijn
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
resten en afsnijsel van ananas
4 flinke lepels donkerbruine basterdsuiker
1,25 l water
* Bereiding
Meng alles (schillen, vruchtvlees, suiker en water) in een grote kom en zet de kom - onafgedekt - op een warm, zonnig plekje tot de inhoud - na een dag of drie - begint te gisten.
Laat de kom staan tot alle suiker is vergist en de suikers zijn omgezet in zuren; dit kan drie weken of langer duren.
In het begin wordt de vloeistof troebel, maar na een tijdje verdwijnt die troebelheid en wordt de vloeistof amberkleurig.
Na een week of drie ontstaat het begin van een wittige, gelatineuze 'wolk'; dit is de 'azijnmoeder'.
Laat alles staat tot die wolk vrij compact is geworden, hetgeen eveneens een week of drie kan duren.
Giet de vloeistof - die inmiddels de naam 'azijn' mag dragen, door een zeef in een grote kan en schenk hem over in een fles die met een kurk kan worden afgesloten.
De in de zeef achtergebleven azijnmoeder kan, met een nieuwe hoeveelheid bruine suiker en water (en eventueel ook wat ananasresten) worden gebruikt voor het maken van een nieuwe hoeveelheid azijn.
-------------------------------------------------------------------------
Azijn met dragon en groene peperkorrels
Menugang: -
Keuken: -
Soort: Inmaak
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
2 1/2 dl verse dragonblaadjes, aangedrukt gemeten, afgespoeld en drooggeslingerd
1 eetlepel gedroogde, grof geplette groene peperkorrels
5 dl witte wijnazijn
twijgjes dragon voor de garnering
hele groene peperkorrels voor de garnering
* Bereiding
Deze azijn blijft maanden goed. De garnering en andere vaste stoffen in de azijn kunnen echter verkleuren of vergaan.
Doe de dragonblaadjes in een gesteriliseerde glazen pot van 1 liter inhoud en kneus ze met een houten lepel.
Voeg de gekneusde peperkorrels en de azijn toe, sluit de pot af en laat de azijn op een koele donkere plaats minstens vier dagen tot twee weken trekken.
Zeef de azijn door een fijnmazige zeef in een glazen kan.
Gooi de vaste bestanddelen weg.
Giet de azijn in twee gesteriliseerde glazen flessen of potten van 2 ½ dl inhoud.
Voeg een paar twijgjes dragon en een paar hele groene peperkorrels toe als garnering en sluit de flessen of potten af.
-------------------------------------------------------------------------
Azijn, gearomatiseerd
Menugang: -
Keuken: -
Soort: Inmaak
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Tip
Kenmerken:
* Ingrediënten
azijn
dragon, rozemarijn of tijm, rode pepers of frambozen
* Bereiding
Leuk om cadeau te geven: zelf gearomatiseerde azijn. Gebruik gesteriliseerd, ongekleurd glaswerk met schroefdoppen of gesteriliseerde kurken.
Als basis gebruikt u een goede kwaliteit azijn. Lekkere smaakstoffen zijn:
gewassen en gedroogde takjes dragon, rozemarijn of tijm, rode pepers en frambozen. Laat de azijn minstens 3 weken op een lichte plaats trekken. Wilt u de azijn lang bewaren? Zeef dan de smaakstoffen er weer uit. Als u de azijn bewaart op een koele donkere plaats dan is hij ongeveer een jaar houdbaar.
-------------------------------------------------------------------------
Citroenazijn, scherpe
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
6 citroenen in parten
2.4 l wijnazijn
50 g pimentkorrels
50 g zwarte peperkorrels
50 g geraspte mierikswortel
1 blaadje foelie
6 kruidnagels
75 g zout
* Bereiding
Specerij & azijn tegen de kook brengen, van het vuur nemen.
Citroen met zout inwrijven en in diepe stenen kom of pot schikken. Hete azijn erover, doek erop, 4 dagen trekken.
Azijn zeven, citroenen uitknijpen, in een schone fles doen en kurk er los op.
Voor marinades of (met olie) in aardappelsalades.
-------------------------------------------------------------------------
Frambozenazijn
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
1 kg frambozen
1,1 l rode of witte wijnazijn
125 g suiker per 600 ml vocht na de eerste bereiding
* Bereiding
Doe 1 kg frambozen in een grote kom, giet er 1,1 liter rode of witte wijnazijn over en laat dit 4 dagen afgedekt op een koele plaats staan.
Giet de inhoud van de schaal door een fijne zeef, die op een grote pan ligt.
Laat de vloeistof in de pan lopen en druk dan het fruit voorzichtig door de zeef.
Weeg per 600 ml vocht 125 gr suiker af en doe de suiker bij het vocht in de pan.
Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.
Laat het opnieuw door het zeef druppelen en doe het in flessen, die u eerst met sodawater heeft omgespoeld.
-------------------------------------------------------------------------
Frambozenazijn
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: joyke38
Kenmerken:
* Ingrediënten
450 gram frambozen
600 ml rode of witte wijnazijn
voor iedere 600 ml azijn 450 gr suiker
eventueel een paar hele frambozen
Dit recept werkt ook voor bramen en zwarte bessen.
* Bereiding
Je neemt 450 gram frambozen, doe deze in een schaal en kneus ze met een houten spatel. Schenk hier 600 ml rode of witte wijnazijn op, dek het af met een doek en laat het 3-4 dagen staan. Af en toe roeren.
Door kaasdoek (o.i.d.) zeven en de azijn opnieuw meten. Voor iedere 600 ml azijn 450 gr suiker toevoegen en samen 10 minuten koken. Af laten koelen en opnieuw zeven. Schenk in flessen met deksels die tegen azijn bestand zijn.
Je kunt eventueel een paar hele frambozen erbij doen.
Dit recept werkt ook voor bramen en zwarte bessen.
-------------------------------------------------------------------------
Frambozenazijn
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr verse frambozen
1 1/2 liter witte wijnazijn
1 eetlepel suiker
* Bereiding
Laat de frambozen en de azijn in een gesteriliseerde, luchtdicht afgesloten, glazen pot op een warme plaats trekken.
Schud de pot af en toe om.
Zeef na twee weken door een fijnmazige zeef de azijn van de frambozen af.
Pers de frambozen licht om de smaak (maar niet de pulp) er uit te krijgen.
Breng de azijn met de suiker langzaam aan de kook en laat hem 10 minuten zachtjes sudderen.
Giet hem dan in gesteriliseerde flessen of potten.
Leg, indien gewenst, in iedere fles of pot een paar rijpe frambozen.
-------------------------------------------------------------------------
Kruidenazijn
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
kruiden
witte wijnazijn
Gebruik, naast knoflook, bijvoorbeeld basilicum, laurier, kervel, bieslook, dille, vlierbloem, jeneverbes, venkel, lavendel, maggi, marjolein, munt, Oostindische kers, oregano, rozemarijn, salie, kleine pimpernel, selderij, tijm of dragon.
* Bereiding
Doe kruiden 1-2 weken in witte wijnazijn, op een warme plaats, daarna koel en donker bewaren.
-------------------------------------------------------------------------
Specerij-azijn
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
1 l wijnazijn
10 kruidnagels
1 kaneelstokje
24 peperkorrels
1 laurierblad
1 lepel wit mosterdzaad
djahe
2 blaadjes foelie
1 lepel spaanse pepertjes
15 pimentkorrels
* Bereiding
Doe alles in een stopfles, schud af en toe en laat 1-2 maanden trekken, daarna zeven en in een schone fles doen. Ook voor inmaak.
-------------------------------------------------------------------------
Vlierbessenazijn, zoete
Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
1.5 kg vlierbessen
1.5 l wijnazijn
basterdsuiker
* Bereiding
Was 1½ kg vlierbessen, ris ze niet af. Doe in stenen pot of diepe kom en doe er 1½ l wijnazijn over. Afdekken met schone doek, 5-10 dagen trekken, af en toe met een pollepel omroeren.
Zeven, per 6 dl 350 g basterdsuiker erbij. Op laag vuur oplossen. Dan 10 minuten bruisend koken. Heet in verwarmde flessen doen en goed afsluiten.
Kan zo gedronken worden. Kan ook met andere zachte vruchten, met name zwarte bessen en frambozen.
-------------------------------------------------------------------------
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)