FOK!forum / Planes, Trains & Automobiles / Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 7.
sweekmaandag 17 mei 2004 @ 16:49
Welkom in het treinentopic!

De vorige topics:
  • Wie heeft er mooie treinpics?
  • Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 2.
  • Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 3
  • Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 4
  • Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 5
  • Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 6

    In dit topic kun je het over alles wat met treinen te maken heeft hebben, maar ook metro's en trams kunnen hier besproken worden. Ook als je er niet veel van af weet kun je gerust meepraten, maar aangezien er misschien veel termen voorkomen die je niet kent, zullen we die in deze openingspost proberen uit te leggen.

    Allereerst een actuele spoorkaart van Nederland.


    Zoals je kunt zien heeft Nederland een erg uitgebreid spoorwegennet... en dit zijn alleen nog maar de sporen waar personentreinen overheen rijden. De nieuwste aanwinsten zijn twee boven die sinds eind 2003 gebruikt worden, de zogenaamde Hemboog (tussen Zaandam en Amsterdam Lelylaan, Sloterdijk en Centraal overslaand) en de Gooiboog. (tussen Naarden-Bussum en Almere Muziekwijk, hierdoor kunnen passagiers rechtstreeks vanuit Utrecht naar Flevoland) De Hanzelijn is een lijn die gepland staat, die Lelystad met Zwolle via Kampen zou verbinden. Verder komt er misschien een Zuiderzeelijn, welke Amsterdam via Flevoland, Heerenveen en Drachten met Groningen zou verbinden. Of deze lijn er komt is nog niet zeker, en of het gaat gaan om gewoon spoor, een hogesnelheidslijn of misschien zelfs een magneetbaan ook niet.

    Er zijn zowel diesel- als elektrische lijnen in Nederland. De volgende lijnen zijn die diesellijnen:
  • Roermond - Nijmegen
  • Elst - Tiel
  • Zevenaar - Winterswijk
  • Zutphen - Winterswijk
  • Zutphen - Hengelo
  • Almelo - Mariënberg
  • Leeuwarden - Harlingen Haven
  • Leeuwarden - Stavoren
  • Leeuwarden - Groningen
  • Groningen - Roodeschool
  • Groningen - Delfzijl
  • Groningen - Leer (de)
  • Enschede - Gronau (De)
  • Heerlen - Aachen (De)
    Al de rest van de (passagiers)lijnen is elektrisch.

    Er rijden sinds enkele jaren verschillende vervoerders op het spoor, het gaat niet meer alleen om de NS. Het is begonnen met Lovers, die een tijdje enkele treinen lieten rijden tussen Haarlem en Amsterdam Centraal. Nu zijn er Syntus, die in de oosten van het land enkele lijntjes hebben overgenomen, namelijk Arnhem - Winterswijk, Zutphen - Winterswijk, Zutphen - Hengelo en Almelo - Mariënberg. (deze laatste in opdracht van Connexxion)
    Een andere vervoerder is NoordNed, die rijden op de noordelijke diesellijntjes vanuit Leeuwarden en Groningen. De lijntjes waar het dan over gaat zijn Leeuwarden - Harlingen Haven, Leeuwarden - Stavoren, Leeuwarden - Groningen, Groningen - Roodeschool, Groningen - Delfzijl en Groningen - Nieuweschans. Ook rijden er op de grenslijnen Buitenlandse treinen (of delen ervan) het land in. De Intercity Brussel Zuid - Amsterdam bestaat uit Nederlandse rijtuigen (inclusief stuurstand), maar wordt getrokken door een Belgische loc. Die Bahn verzorgt de verbindingen vanuit Enschede naar Duitsland, en doet dat ook vanuit Heerlen, Venlo en Nieuweschans.
    De ICE-treinen van Amsterdam naar Keulen worden afwisselend door Nederlandse en Duitse treinen gereden. De Belgische NMBS verzorgt het stoptreintje van Roosendaal naar Antwerpen-Centraal, en die van Maastricht naar Liege-Guillemins. De EuroCity van Schiphol naar Berlijn bestaat uit Duitse rijtuigen, die tot Bad Bentheim (De) getrokken worden door een Nederlandse locomotief.

    De volgende treinen, rijtuigen, stuurstandrijtuigen en locomotieven rijden er rond in ons land.
    (Ik heb de verschillende benamingen van de Duitse rijtuigen en loccen die in Nederland rijden (Intercity Schiphol - Berlijn en RegionalExpress Venlo - Hamm) weggelaten, maar heb wel algemene foto's van die treinen.)

    Elektrische treinstellen

  • Koploper (ICM3 - ICM4)

    ICM3 te Zwolle, als stoptrein naar Groningen

    ICM4 in Gouda, voorbijsnellend richting Utrecht
    De Koploper (InterCity Materieel, ICM) bestaat in zowel drie- als vierbaksversie, zoals hier te zien, en wordt vooral gebruikt als InterCity van Groningen / Leeuwarden - koppelen in Zwolle - splitsen in Utrecht - Rotterdam CS / Den Haag CS en Enschede - splitsen in Amersfoort - Amsterdam Centraal / Schiphol (en Hoofddorp) Op de terugweg koppelen ze waar ze hier splitsen en omgekeerd natuurlijk. Ook wisselen deze IC's om het uur van bestemming: dan rijdt de IC vanuit Enschede naar Rotterdam en Den Haag, en de IC uit Groningen en Leeuwarden naar Amsterdam en Schiphol (en Hoofddorp).
    Doordat je cross-transfer (op het andere perron) kunt overstappen in Amersfoort van de ene op de andere heb je toch altijd mooi om het half uur een trein. In de spits rijden de treinen trouwens niet gekoppeld, aangezien men dan over de maximale lengte van 15 bakken zou gaan. De treinen hebben een doorloopkop, die goed te zien is op de foto van de ICM4. De machinist zit zoals je kunt zien een stuk hoger dan normaal, waardoor reizigers onder de machinist door kunnen lopen naar het treinstel wat er aan gekoppeld is. Vooral voor railtenders was dit erg handig. Tegenwoordig worden ze meestal ook nog wel aan elkaar gekoppeld, maar bij vertragingen slaat men het over om tijd te winnen. Naast die IC-lijnen kom je ze ook tegen als stoptrein van Zwolle naar Groningen en van Almelo naar Deventer, en als sneltrein van Den Haag en Rotterdam, met koppelen/splitsen in Gouda, naar Arnhem. Af en toe kom je ze ook tegen als IC tussen Eindhoven en Utrecht.
    Er zijn er van de driebaksversie zo'n 100 en van de vierbaksversie zo'n 50, en de eersten zijn geïntroduceerd in 1977.

  • RegioRunner (IRM3 - VIRM4 - VIRM6)

    IRM3 in Etten-Leur, als sneltrein van Zwolle naar Roosendaal

    VIRM4 in Vlissingen, als InterCity naar Amsterdam

    Een VIRM6 InterCity uit Nijmegen die is aangekomen in Den Helder, en zometeen weer teruggaat
    De RegioRunner (InterRegio Materieel, IRM) is het nieuwste materieel van de NS, als je vernieuwingen aan bestaande treinen niet meetelt. Ze doken voor het eerst op in 1994, als drie- en vierbakstreinstellen. De drietjes zijn bijna allemaal verbouwd en verlengd tot viertjes, en de viertjes tot zesjes. De nieuwe bakken hebben een nieuw interieur, en de treinen kunnen alvast een spanning van 25.000 volt aan. De treinen hadden vooral in het begin erg last van een een vreemd geluid dat tijdens het rijden te horen was, maar dat is bij de meesten weggewerkt, waardoor het waarschijnlijk de stilste (nationale) treinen zijn. Deze treinen rijden op heel wat trajecten, onder andere als InterCity tussen Nijmegen en Den Helder, tussen Amsterdam en Roosendaal - Vlissingen en meestal tussen Utrecht en Eindhoven. Ook heel wat sneltreinen tussen Zwolle en Roosendaal bestaan uit één of meerdere RegioRunners, en ze rijden sinds kort ook mee op Haarlem - Maastricht / Heerlen.
    Er zijn al heel wat van deze treinen, namelijk zo'n 130, en er komen er nog heel wat bij. De NS heeft er namelijk zo'n 250 besteld in 2002, en deze zijn er nog niet allemaal. Nog iets opvallends aan deze trein zijn de erg dure liften voor de Railtenders, die uiteindelijk maar heel even gebruikt zijn. Tegenwoordig zijn de liftschachten dan ook gewoon leeg.

  • Railhoppers (SM'90)

    Railhopper net vertrokken uit Emmen, als sneltrein naar Zwolle
    Deze brede treinen kwamen in 1993 te voorschijn en waren prototypes bedoeld om de Plan V's en T's op te volgen, maar er zijn omwille van heel wat kinderziektes, die nog steeds niet helemaal opgelost zijn, nooit meer dan 9 van deze treinstellen gemaakt. De negen treinstellen die er wel zijn komen normaalgezien maar op één lijn, Zwolle - Emmen, en verzorgen daar de sneltreinservice.
    De techniek die hierin gebruikt werd heeft uiteindelijk geleid tot de RegioRunners, en het interieur is ook toegepast in de Buffels.
    De kans is groot dat deze treinen deze zomer niet meer gaan gebruikt worden omwille van de nog steeds aanwezige problemen.

  • Sprinters (SGM3 - SGMm3)

    Oude Sprinter SGM3 in Breukelen, als sneltrein vanuit Alkmaar naar Utrecht Centraal

    Vernieuwde Sprinters SGMm3 in Haarlem, als sprinter van Amsterdam Centraal naar Uitgeest
    De Sprinters (StadsGewestelijk Materieel, SGM) zijn treinstellen met een lage maximumsnelheid (120 km/u), maar die snel kunnen optrekken en afremmen, en dus handig zijn om gebruikt te worden als stoptrein (of als sprinter, wat eigenlijk ook gewoon een stoptrein is) op lijnen waar veel stations op niet al te grote afstand van elkaar liggen, waarbij m'n enkele lijnen in de Randstad in gedachten had. De oude Sprinters zijn geïntroduceerd in 1979, maar bestonden maar uit twee bakken. Een aantal zijn later verlengd tot drie bakken, anderen zijn Citypendels geworden. Een aantal Sprinters zijn onlangs vernieuwd, en hebben onder andere een heel nieuw uiterlijk, een nieuw interieur en extra deuren. De oude Sprinters zijn bijvoorbeeld te vinden als stoptrein tussen Utrecht en Alkmaar, en op de Zoetermeerstadslijn. De nieuwe versies rijden voorlopig nog maar op één lijn, Amsterdam - Haarlem - Uitgeest, alhoewel ze af en toe wel ergens anders te zien zijn. Er zijn er op dit moment zo'n 60 van te vinden.

  • Plan V / Plan T (Mat '64)

    Een uit Breda vertrekkende Plan V als stoptrein naar Eindhoven

    Een Plan T als stoptrein tussen Breda en Eindhoven, hier in Tilburg aangekomen
    De Plan V en Plan T's vormen samen het Mat '64 (oftewel de Apekoppen), en zijn praktisch overal in het land te zien. De Plan T is de vierbaksversie van de uit twee bakken bestaande Plan V. Ze worden vooral gebruikt als stoptreinen, maar ook als sneltreinen komen ze voor. Heel soms zelfs als InterCity in de late uurtjes, of bij tekort aan materieel. Het zijn al erg oude treinstellen, en rijden al sinds begin jaren '60 rond. Er zijn al heel vaak plannen voor geweest om deze treinen te vervangen, maar door tekort aan materieel zijn ze nog steeds te zien. Wel zijn er al een aantal van deze treinstellen zijn dan ook al naar de sloop gegaan. Er zijn qua tweede klasse-interieur zowel grijze als groene versies van de Plan V te vinden, die nou niet echt lekker zitten. Vergeleken met de compleet geen beenruimte meer hebbende Plan T valt het trouwens wel weer goed mee.
    Er zijn er zo'n 280 van te vinden, waarvan 30 T'tjes.

  • Citypendel (SGM2)

    Citypendel SGM2 (StadsGewestelijk Materieel) staat klaar in Den Haag Centraal om te vertrekken naar Rotterdam Hofplein
    De Citypendel is het broertje van de al besproken Sprinter. Het zijn verbouwde Sprinters die uit twee bakken bestonden, en die verbouwing heeft gezorgd voor een erg simpel turquoise interieur zonder eerste klasse of toilet, met weinig beenruimte en veel staanplaatsen. Ze zijn vooral te vinden op de Hofpleinlijn (Den Haag Centraal - Rotterdam Hofplein) en in de spits tussen Rotterdam en Maassluis.

  • DD-AR / mDDM

    Een DD-AR stam van 6 bakken met een 1700 locomotief voorop, onderweg als sneltrein naar Lelystad Centrum.

    Twee mDDM-stammen bestaande uit 4 bakken in Breda, die gebruikt worden als sneltrein naar Amsterdam Centraal via Haarlem.
    Begin jaren '90 kwamen de eerste dubbeldekkers te voorschijn in Nederland, gebaseerd op de al bestaande dubbeldeksrijtuigen (DDM) Er werden vaste stammen van gemaakt, bestaande uit een locomotief en een aantal rijtuigen, afgesloten met een stuurstandrijtuig.
    Deze werden DD-AR, oftewel DubbelDekker Agglo-Regio stammen genoemd. Later kwamen er motorrijtuigen, zoals het eerste rijtuig op de foto hier (makkelijk te herkennen aan het ontbreken van een benedenverdieping), die de locs hebben verplaatst, waardoor het een echt treinstel werd. Hierbij spreekt men van een mDDM-stam.
    Ze zijn bijvoorbeeld te zienals sneltrein tussen Breda en Amsterdam Centraal, via Haarlem en als sneltrein van Amersfoort naar Alkmaar. Ook alle treinen van en naar Flevoland zijn oude dubbeldekkers.
    Er zijn een vijftigtal van deze treinstellen, en zo'n 80 DD-AR'en met locomotief.

    Diesteltreinstellen

  • Wadloper (DH1 - DH2)

    Wadloper bestaande uit maar 1 bak (DH1) in Almelo, richting Mariënberg vertrekkend
    Wadloper DH 2 baks 7 Gn

    Tweebaks-Wadloper in Groningen op het opstelterrein, vanaf de brug aan de noordkant genomen.
    Gebaseerd op oude Duitse treinstellen, en dan ook al zo'n 50 jaar oud eigenlijk. De Wadlopertjes rijden op de noordelijke diesellijnen, en tussen Almelo en Mariënberg. Er bestaan zowel één- als tweebaksversies van. Connexxion / Syntus heeft er twee van gehuurd om te gebruiken als "VeenExpress" tussen Almelo en Mariënberg, de rest huurt NoordNed voor de noordelijke lijnen.
    Het interieur is al een aantal keren vernieuwd, en heeft nu ook een eerste klasse.
    Van de 19 Wadlopers rijden er 17 voor NoordNed en twee voor Connexxion.

  • Buffel (DM'90)

    De stoptrein Roermond - Blerick in Venlo
    Buffels (Diesel-Mechanische treinen jaren '90) zijn moderne en voor dieseltreinen erg snelle (160 km/u) treinstellen.
    De Buffels zijn sinds 2004 de enige dieseltreinstellen die door de NS worden gebruikt. Je vindt ze dan ook op hun diesellijntjes Nijmegen - Roermond en Arnhem - Tiel. Ook Syntus en Noordned gebruiken ze op hun lijnen. Bij Noordned gaat het om de sneltreinen tussen Leeuwarden en Groningen.
    De Buffels hebben een mooi interieur, en een "spitsruimte" met veel staanplaatsen en klapstoelen aan de zijkant. Een groot probleem met de Buffels is dat er maar weinig (en kleine) raampjes in te vinden zijn, en dat het er 's zomers wel eens heel erg warm kan worden.
    NoordNed heeft er 4 van, Syntus 6. De andere 46 zijn in dienst van de NS.

  • Lint

    Twee Lint-stellen komen aan in Arnhem, om weer te vertrekken als stoptrein naar Winterswijk
    Linttreinstellen zijn lichte, moderne dieseltreintjes die op heel wat plaatsen in de wereld gebruikt worden, en ook door Syntus op hun lijntjes. De stoelen zijn hard en beenruimte is er bijna niet, maar ach, je kan niet alles hebben. Je hebt dan wel weer een display, en je hoort elektronisch de haltes en overstapmogelijkheden omgeroepen.
    Ze rijden praktisch altijd van Arnhem naar Winterswijk, van Zutphen daarheen, en van Zutphen naar Hengelo. Af en toe kan er een Buffeltje tussendoor komen.

    Locomotieven

    Er zijn eigenlijk maar twee soorten locomotieven die door de NS worden gebruikt bij normaal passagiersvervoer, namelijk:
  • E-Loc klasse 1700

    Een 1700 loc in het zonnetje in Breda
    De klasse 1700 locs zijn eigenlijk de nieuwe van de twee, alhoewel de naam misschien anders doet vermoeden. Het zijn in Frankrijk gemaakte, en er dan ook Frans uitziende elektrische locomotieven, die een snelheid van 160 km/u kunnen halen.
    Er rijden er 81 van rond, gebruikt bij getrokken materieel en als "treinstel" in combinatie met dubbeldeksrijtuigen en een stuurstandrijtuig. (een DD-AR vormend)

  • E-Loc klasse 1800

    Een 1800 loc in Eindhoven, de InterCity naar Den Haag CS trekkend
    De klasse 1800 locomotieven zijn omgebouwde 1600 locomotieven, die ook uit Frankrijk afkomstig zijn. Zowel qua uiterlijk als technisch verschillen ze niet al te veel met 1700'en.
    1800'en worden vooral gebruikt om dubbeldekstreinstellen te vormen. (DD-AR) Er zijn er 58 van in dienst.

    Rijtuigen

  • ICR-rijtuig

    Een ICR-rijtuig in Maastricht, straks weer vertrekkend naar Haarlem
    ICR staat gewoon voor InterCity rijtuig, en ze zijn gebaseerd op de al eerder besproken Koplopers qua interieur. Ze zijn sinds 1980 de standaardrijtuigen in de InterCity's, alhoewel dat nu wel aan het veranderen is.
    Er zijn eerste klas, tweede klas, en tweede klas met veel bagageruimteversies van, waarbij de eerste klas werkt met 2 + 1 zitplaatsen en enkele hokjes voor 6 personen, en de tweede klas met 2 + 2 zitplaatsen.
    Ze zijn te vinden als rijtuigen in de IC's tussen Haarlem en Maastricht / Heerlen en op de Ijssellijn. (Zwolle - Roosendaal) Er zijn ook Beneluxversies van gemaakt, in de kleuren bordeaux-geel, die gebruikt worden in de IC Brussel Zuid - Amsterdam.
    Er zijn er zo'n 250 van in dienst in totaal, waarvan een groot deel al is omgevormd tot ICRm.

  • ICRm-rijtuig

    Een ICRm-rijtuig 's avonds in Maastricht, gaande naar Haarlem.
    ICRm's zijn zijn verbouwde ICR's, en hebben heel wat verbeteringen gekregen ten opzichte van hun voorgangers.
    In deze rijtuigen is er airconditioning, en is er een mooi nieuw interieur. In eerste klas is er ook stroomvoorziening voor de reizigers.
    Ze hebben dezelfde indeling als hun voorgangers, en rijden ook op dezelfde trajecten. Ook deze bestaan in Benelux-versie voor de dienst van Amsterdam naar Brussel.
    Hoeveel van de ICR-rijtuigen al omgebouwd zijn tot ICRm, weet ik niet.

  • ICK-rijtuig

    Een ICK rijtuig in de InterCity van Maastricht naar Haarlem
    ICK (Inter City Korte termijn) rijtuigen zijn oude Duitse rijtuigen, die de NS overgekocht heeft om tijdelijk te gebruiken. Er zijn drie versies van: eerste klas, tweede klas en tweede klas met veel bagageruimte en een gehandicaptentoilet. Het interieur bestaat in tweede klas uit gesloten hokjes voor zes personen. In de tweede klas heb je ook rijtjes met drie stoelen, zonder een scheiding met een "hokje van zes" ernaast.
    Ze zijn voor het eerst gebruikt in 1978 maar hebben sindsdien wel revisies gekregen.
    Deze zijn normaalgezien alleen te vinden als InterCity tussen Den Haag CS en Eindhoven / Venlo, maar tegenwoordig ook in de 3500-serie tussen Eindhoven en Amsterdam. De NS heeft er zo'n 140 van.

  • DDM-rijtuig

    Een DDM-rijtuig in Maastricht in de InterCity naar Haarlem.
    DDM-rijtuigen waren de eerste dubbeldeksrijtuigen in Nederland, en werden gemaakt midden in de jaren '80 om meer passagiers in een trein te krijgen zonder dat die treinen de maximale lengte, en dus ook de perronlengtes zouden overschrijden.
    Ze zijn niet erg geliefd bij de reizigers omwille van het oncomfortabele interieur en de meeste mensen zullen er dan ook niet gaan zitten zolang er nog genoeg andere plaatsen zijn.
    Deze rijtuigen worden, naast in de treinstellen DD-AR en mDDM-stammen, gebruikt in de IC's tussen Haarlem en Maastricht / Heerlen. Ze zitten normaalgezien aan een uiteinde van de trein. Er zijn er zo'n 80 van in dienst.

    Stuurstandrijtuigen
    Stuurstandrijtuigen zijn rijtuigen met een cabine voor de machinist, die vandaaruit de trein kan bedienen indien hij geduwd wordt door een locomotief. Op deze manier hoeft men niet de locomotief te laten omlopen bij het wisselen van rijrichting, en bespaart men dus tijd uit.

  • BDs-stuurstandrijtuig

    Een BDs in de sneltrein van Zwolle naar Roosendaal in Breda, op dit moment niet gebruikt aangezien de loc de trein trekt
    BDs-stuurstandrijtuigen zijn ICRm rijtuigen met dus een extra cabine. Ze worden gebruikt tussen Roosendaal en Zwolle op dit moment, maar in de toekomst waarschijnlijk ook van Haarlem naar Heerlen en Maastricht. Deze rijtuigen zijn nog niet zo oud, ze zijn pas in 2003 in dienst gegaan.

  • DDM-stuurstandrijtuig

    Een stuurstandrijtuig in Rhenen, straks weer vertrekkend naar Utrecht als stoptrein
    DDM-stuurstandrijtuigen zijn gebaseerd op de DDM-rijtuigen, en worden alleen gebruikt in combinatie met louter andere DDM-rijtuigen, dus bij DD-AR en mDDM-stammen.

  • BKD-stuurstandrijtuig

    Een BKD-stuurstandrijtuig in de internationale trein naar Brussel-Zuid
    Deze stuurstandrijtuigen met ICR interieur (tweede klasse) worden gebruikt bij de Beneluxtreinen van Amsterdam naar Brussel Zuid.
    Vooral omwille van de stop in kopstation Antwerpen-Centraal waren ze erg handig, maar ook nu ze er niet stoppen kan men op deze manier natuurlijk nog een stuk sneller keren in Brussel en Amsterdam.

    Getrokken Materieel
    Getrokken Materieel zijn treinen die bestaan uit een locomotief, rijtuigen, en eventueel een stuurstandrijtuigen. DD-AR en mDDM-stammen zijn bedoeld als vaste formaties en vallen hier dan ook niet onder.

  • Beneluxtrein (Amsterdam Centraal - Brussel Zuid)

    Beneluxtrein in Amsterdam die op dat moment vertrok richting Brussel-Zuid
    Dit getrokken materieel bestaat uit een Belgische NMBS-locomotief (die beide stroomspanningen aankan), gevolgd door Nederlandse ICR en ICRm-rijtuigen. Ze worden afgesloten met een BKD-stuurstandrijtuig. Ze zijn als het goed is allemaal bordeaux-geel van kleur, maar omwille van de verbouwingen van ICR's tot ICRm kom je op dit moment ook heel wat blauw-gele rijtuigen tegen hier.

  • Haarlem - Heerlen / Maastricht

    Getrokken mat, gebruikt als IC tussen Maastricht / Heerlen en Haarlem, aan de kant staand in Maastricht
    De IC's Haarlem - Heerlen / Maastricht zijn de series 800 en 900, en bestaan uit een 1700 of 1800 loc en DDM, ICR en ICRm-rijtuigen. In de toekomst wordt er waarschijnlijk ook gebruik gemaakt van een BDs-stuurstandrijtuig.

  • Den Haag Centraal - Eindhoven / Venlo

    De IC naar Den Haag in Venlo, klaar voor vertrek
    Deze treinen (serie 1900/2500) bestaan uit een 1700 of 1800 loc en enkel ICK rijtuigen.

  • Zwolle - Roosendaal

    De sneltrein naar Roosendaal in Etten-Leur
    Deze sneltreinen (serie 2600) bestaan uit een 1700 of 1800 loc, ICR en ICRm rijtuigen, en een stuurstand BDs-rijtuig.

    Lightrail / Tram
    Op twee plaatsen in Nederland wordt gebruik gemaakt van zogenaamd lightrail-materieel. Dit is een soort tussenvorm van tram en trein.

  • A32 Lightrail (Gouda - Alphen aan den Rijn)

    Een A32-lightrailstel, net aangekomen in Alphen aan den Rijn uit Gouda (de display is nog niet aangepast)
    Deze half in Stockholm, half in Wenen gebouwde trams zijn aangekocht door de HTM, die ze in samenwerking met de NS laat rijden tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, als proef om ze te gaan gebruiken op de Zoetermeerstadslijn en de Hofpleinlijn.

  • TW600 Tram (Houten - Houten Castellum)

    Een TW600 in Houten, klaar voor het korte ritje naar de wijk Castellum
    Deze voormalig Hannoverse TW600 trams worden (tijdelijk) gebruikt om te pendelen tussen Houten en Houten Castellum. Als het goed is krijgt Houten Castellum over enkele jaren een "echt" station, en kan er dan plaats worden gevonden in de dienstregeling van de stoptreinen om ook daar te stoppen, aangezien het spoor dan verdubbeld is daar.

    Buitenlandse treinen

  • InterCity Express (ICE-3) (Amsterdam - Keulen)

    Een uit Duitsland komende ICE komt aan in Utrecht, om dan verder te rijden naar Duivendrecht en Amsterdam Centraal
    ICE-3's zijn Duitse hogesnelheidstreinen die gebruikt worden in Duitsland, en om Duitsland te verbinden met de omliggende landen. De ICE rijdt over "normaal" spoor in Nederland en kan daar dan ook zeker niet z'n topsnelheid bereiken. De trein bestaat uit 8 bakken met daarbij ook een restauratiewagen, en is zeer comfortabel in zowel eerste als tweede klas. In beide klassen is er een stroomvoorziening en radio, in de eerste klas ook een tv-schermpje in de leuning van de stoelen voor je. Alleen de derde generatie ICE-treinen zijn geschikt om in Nederland te rijden, de anderen zul je hier dan ook niet tegenkomen.
    De NS heeft hiervan 4 rijtuigen, maar de rest van de lijn wordt door Duitse ICE's gereden. Daarom heb ik ze ook onder het kopje "buitenlandse treinen" gezet.

  • Thalys (Amsterdam - Parijs) (PBA - PBKA)

    Thalys in Den Haag Hollands Spoor, onderweg naar Amsterdam Centraal

    Een Thalys PBKA die zometeen gaat vertrekken naar Parijs
    De Thalystreinen zijn hoge snelheidstreinen die een snelheid van 300 km/u kunnen halen in gewone dienst, maar dat doen ze nog niet op het Nederlands gedeelte van het traject. Als de HSL klaar is zal dat natuurlijk wel gebeuren. Er zijn twee verschillende types, met duidelijk verschillende neuzen, waarbij het PBA-type (Parijs - Brussel - Amsterdam) het Franse, Belgische en Nederlandse voltage aankan. PBKA (Parijs - Brussel - Keulen - Amsterdam) kan ook nog eens het Duitse voltage aan, en rijdt dan ook naar Keulen. De NS heeft vier van deze treinen, de rest wordt gereden door Frans en Duitse treinen, wat dan ook de reden is om ze bij "buitenlandse treinen" te zetten.

  • Talent (DB) (643 - 644) (Enschede - Munster) (Heerlen - Gronau)

    Een 3-baks 643 Talent in Gronau, onderweg naar Enschede

    Een 3-baks 644 Talent in Heerlen, straks rijdend naar Stolberg (De)
    Talenten zijn Duitse dieseltreinstellen die op twee grenslijnen gebruikt worden, namelijk Enschede - Munster en Heerlen - Gronau. Het grootste verschil tussen de 643 en 644 klasse is het aantal deuren per bak, wat zoals je kunt zien twee aan iedere kant is bij de 644, en maar 1 bij de 633.

  • AM62 (NMBS) (Maastricht - Luik)

    AM62 als stoptrein naar Luik, in Maastricht
    AM62-treinen zijn Belgische elektrische treinstellen bestaande uit twee bakken, die gebruikt worden als stoptrein tussen Liège-Guillemins en Maastricht. Ze zijn erg oud, en aan het interieur te zien ook niet al te vaak gereviseerd.

  • 624 (DB)

    Een 624 in Enschede
    624's zijn oude Duitse dieseltreinstellen, die gebruikt worden op twee grenstrajecten, namelijk tussen Enschede - Dortmund en Nieuweschans - Leer. Erg comfortabel zijn ze niet echt.

  • RegionalExpress Mat Venlo - Hamm

    De RegionalExpress naar Hamm staat klaar in Venlo, om over enkele seconden te vertrekken
    Deze treinen, bestaande uit een locomotief, verschillende Duitse rijtuigen en een stuurstandrijtuig, worden gebruikt tussen Venlo en Hamm. Er zitten enkele redelijk comfortabele rijtuigen tussen, in de anderen gaat dan ook niemand zitten zolang het niet al te druk is, wat het wel vaak kan zijn op deze lijn.

  • InterCity Schiphol - Berlijn

    De InterCity van Schiphol naar Berlijn in Deventer
    Deze treinen rijden met Duitse rijtuigen, die getrokken worden door Nederlandse 1700/1800 tot Bad Bentheim, waar een Duitse locomotief het werk overneemt. De treinen zitten lekker en ook hier is er een restauratiewagen aanwezig.

  • CityNightLiner (CNL)
    [img]Nog geen foto! Komt nog wel.[/img]

    CityNightLiners zijn nachttreinen rijdende vanuit Amsterdam naar Keulen, en vandaaruit soms verder naar Basel of Munchen. Ze bestaan uit slaap- en restauratierijtuigen.

    Tot zover de passagierstreinen die in Nederland rijden.

    In deze topics zul je ook vaak afkortingen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de afkortingen van materieeltypes zoals hierboven vermeld. Ook stationsafkortingen komen heel vaak voor in deze topics.
    In deze lijst kun je alle stationsafkortingen vinden.
    In deze lijst[url] vind je dan weer heel wat spoorjargon, wat hier ook wel eens gebruikt zal worden.

    * Andere handige linkjes

  • [url=http://www.ns.nl/]Officiële NS site (algemene informatie, reisplanner, werkzaamheden en storingen)
  • Syntus site
  • NoordNed site
  • The European Railway Server (veel informatie en foto's van Europees materieel)
  • Railserver.net (nieuws over en foto's van Nederlandse treinen)
  • OVL Yahoo groep (discussiegroep, registratie vereist)
  • Nedrail 1435 (foto's en technische informatie)
  • Sporenplan (schematische sporenplannen van alle Nederlandse spoorwegen)
  • NS FAQ (verouderd, maar nog steeds boordevol handige informatie)
  • Stationsweb (stationsfoto's en -informatie)
  • Ongeordende foto's van MREn
  • Open dir met foto's van sweek

    Foto's en tekst gemaakt door sweek... Indien er nog fouten of onvolledigheden zijn, meldt ze dan even hier of via sweek[at]pandora.be.
  • Pizzamanmaandag 17 mei 2004 @ 16:51
    Ah leuk dat hier ook een topic loopt.

    Er zit alleen een klein foutje in de startpost bij het eerste puntje.
    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 16:53
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 16:51 schreef Pizzaman het volgende:
    Ah leuk dat hier ook een topic loopt.

    Er zit alleen een klein foutje in de startpost bij het eerste puntje.
    Het editten van lange posts lukt niet echt... maar ik ga het via een modje proberen.

    Ow, en 2cv.. ik kom er nooit, maar het zou heel goed kunnen dat ik ook dat gevoel zou hebben als ik even wat foto's bekijk ja... .
    2cvmaandag 17 mei 2004 @ 16:53
    Ik was gister op station Centrum Schiedam (of Schiedam Centrum, weet ik veel) en ik werd er haast depressief van. Wat een lelijk, saai, levenloos, uitgewoond, naar, eng ding ! Er zijn hopelijk niet meer van die gruweldingen in Nederland te vinden he ?
    2cvmaandag 17 mei 2004 @ 16:55
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 16:53 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Waar zie je die?

    Ow, en cv2.. ik kom er nooit, maar het zou heel goed kunnen dat ik ook dat gevoel zou hebben als ik even wat foto's bekijk ja... .
    Omdat ik dacht dat niemand m'n post gelezen had, heb ik em ge-herpost (moderators: laat em ajb toch staan, denk niet dat er veel mensen terugkijken naar oude topics).

    Maarruh, ik heb er geen foto's van. Ik verspil ook liever niet foto's aan zo'n lelijk geval.
    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 16:58
    http://stationsweb.brinks(...)iedam&vraag=schiedam Hier heb je foto's. .
    Klonkmaandag 17 mei 2004 @ 17:01
    afdeling OP's om U tegen te zeggen

    dan doe ik ook nog een foto om deel 7 te vieren

    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 17:03
    Ow, en gruweldingen in Nederland... tja, ik hou wel van moderne stations.
    Ik vind vooral Rotterdam Centraal echt lelijk, zeker voor een station van zo'n grote stad moet het veel beter kunnen.
    Voor de rest ken ik niet zo snel een echt lelijk station... alhoewle ieder klein stationnetje nou niet echt mooi is, maar dat hoeft ook niet...

    O, en leuke foto weer Klonk! .

    Ik zie trouwens nog wel wat foutjes... kan ze dus alleen niet verbeteren. (bij het Koplopergedeelte > uur moet half uur zijn, het NS linkje onderaan en het spoorjargonlinkje)

    [ Bericht 15% gewijzigd door sweek op 17-05-2004 17:10:54 ]
    Klonkmaandag 17 mei 2004 @ 17:06
    Venlo is ook niet echt een schoonheid

    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 17:14
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 17:06 schreef Klonk het volgende:
    Venlo is ook niet echt een schoonheid

    [afbeelding]
    Haha, ja! Nu je het zegt!
    Het pleintje waarvan deze foto is genomen is trouwens wel redelijk mooi vind ik... .
    Ze vragen je er ook vaak in het Duits of je nog drugs wilt... .
    Klonkmaandag 17 mei 2004 @ 17:25
    Niet alleen op dat pleintje
    2cvmaandag 17 mei 2004 @ 17:29
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 17:03 schreef sweek het volgende:
    Ow, en gruweldingen in Nederland... tja, ik hou wel van moderne stations.
    Ik vind vooral Rotterdam Centraal echt lelijk, zeker voor een station van zo'n grote stad moet het veel beter kunnen.
    Voor de rest ken ik niet zo snel een echt lelijk station... alhoewle ieder klein stationnetje nou niet echt mooi is, maar dat hoeft ook niet...

    O, en leuke foto weer Klonk! .

    Ik zie trouwens nog wel wat foutjes... kan ze dus alleen niet verbeteren. (bij het Koplopergedeelte > uur moet half uur zijn, het NS linkje onderaan en het spoorjargonlinkje)
    Centraal gaat nog wel, maar ik vindt Schiedam ook een gruwel omdat ik op 1 of andere manier misselijk word van lage plafonds (bij wijze van spreken dan) en dat gecombineerd met een hoop zwart + een uitgelefd uiterlijk
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 18:08
    Wat een mooie Talent en een 624 in die openingspost. .
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 18:10
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 17:03 schreef sweek het volgende:
    Ow, en gruweldingen in Nederland... tja, ik hou wel van moderne stations.
    Ik vind vooral Rotterdam Centraal echt lelijk, zeker voor een station van zo'n grote stad moet het veel beter kunnen.
    Vanaf deze zomer gaan ze beginnen met een ongeveer compleet nieuw Rotterdam Centraal. Niet erg prestigeus (erfenis van Pim), maar alles is beter dan wat er nu staat. Even kijken of ik een impressie kan vinden.
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 18:14
    Station Enschede is trouwens ook niet geniaal ofzo.
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 18:21
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 18:10 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    Vanaf deze zomer gaan ze beginnen met een ongeveer compleet nieuw Rotterdam Centraal. Niet erg prestigeus (erfenis van Pim), maar alles is beter dan wat er nu staat. Even kijken of ik een impressie kan vinden.
    Nou ja, impressie, meer dan een plattegrond is het niet. Maar het geeft een idee. Één dezer dagen moeten er echte schetsen komen. De informatievoorziening hieromheen is SLECHT.

    Larry101maandag 17 mei 2004 @ 18:26
    Als dit het nieuwe rotterdam CS moet worden, dan vind ik het een beetje erg futurischtisch...





    thatsmemaandag 17 mei 2004 @ 18:45
    tvp
    Againzendermaandag 17 mei 2004 @ 18:59
    quote:
    ARNHEM Duitsland begint in 2008 met de
    aanleg van een goederenspoorlijn tussen
    Emmerich en Oberhausen.Dat hebben
    bestuurders van de Duitse deelstaten
    die aan Overijssel,Gelderland en
    Limburg grenzen,in Arnhem meegedeeld.

    De aansluiting op de Betuwelijn moet
    in 2010 klaar zijn.Tot die tijd zullen
    goederentreinen uit Rotterdam bij
    Zevenaar moeten wachten als het druk is
    op het bestaande spoor.Duitsland vond
    tot dusver de twee spoorlijnen voor het
    goederenverkeer voldoende.

    De Nederlandse bestuurders zijn,aldus
    de Gelderse commissaris van de koningin
    Kamminga,verheugd over de beslissing.
    Nee maar, ze gaan hem nog aansluiten ook!
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 19:10
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 18:26 schreef Larry101 het volgende:
    Als dit het nieuwe rotterdam CS moet worden, dan vind ik het een beetje erg futurischtisch...

    [afbeelding]

    [afbeelding]

    [afbeelding]
    Dat wordt het niet, plan is jaren geleden al afgekeurd (voornamelijk door Leefbaar Rotterdam, die trouwens een groot fan zijn van het huidige station. Ze willen het het liefste bewaren als monument). Alsop
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 19:11
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 18:59 schreef Againzender het volgende:

    [..]

    Nee maar, ze gaan hem nog aansluiten ook!
    Afaik is het 3e spoor al lang in aanleg hoor.
    2cvmaandag 17 mei 2004 @ 19:14
    Rotterdam CS hoeft wat mij betreft niet op de schop. Ik wordt er iig niet 'depressief 'van
    danosmaandag 17 mei 2004 @ 19:20
    Apeldoorn station (voordat ik op vakantie ging):
    MREnmaandag 17 mei 2004 @ 19:20
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 18:59 schreef Againzender het volgende:

    [..]

    Nee maar, ze gaan hem nog aansluiten ook!
    De aanlstuiting ligt er al, de Duitsers wilden alleen niet investeren in nieuwe sporen als het nog niet nodig zou zijn. De capaciteit is voldoende om het verwachte verkeer aan te kunnen (in andere woorden: overcapaciteit betuweroute), en er was gezegd dat de uitbreiding zou komen op het moment dat de verwachte vraag de capaciteit zou gaan overschrijden.
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 19:36
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 19:14 schreef 2cv het volgende:
    Ik wordt er iig niet 'depressief 'van
    De rest van nederland wel. Mijn god, wat een kutstation is dat. En ook nog waaaaaaay te klein.
    Larry101maandag 17 mei 2004 @ 21:36
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 19:10 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    Dat wordt het niet, plan is jaren geleden al afgekeurd (voornamelijk door Leefbaar Rotterdam, die trouwens een groot fan zijn van het huidige station. Ze willen het het liefste bewaren als monument). Alsop
    Aha, ik heb natuurlijk maar weer half gezocht..
    Gelukkig wordt dit het niet, ben benieuwd hoe het uiteindelijke ontwerp er van voren uit ziet.
    mvtmaandag 17 mei 2004 @ 21:48
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 19:36 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    De rest van nederland wel. Mijn god, wat een kutstation is dat. En ook nog waaaaaaay te klein.
    Ik heb er andere gevoelens bi, namelijk dat ze daar niet goed om kunnen gaan met plakband.

    Zat ooit op zo'n geel boogje. Toen zag ik aan de overkant opeens een briefje "nat" hangen. Heeft trouwens wel een gele broek + gele IC+ bank opgeleverd
    QyRoZmaandag 17 mei 2004 @ 21:55
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 21:36 schreef Larry101 het volgende:

    [..]

    Aha, ik heb natuurlijk maar weer half gezocht..
    Gelukkig wordt dit het niet, ben benieuwd hoe het uiteindelijke ontwerp er van voren uit ziet.
    Gelukkig? Helaas. Dit was een wereldplan, had Rotterdam echt op de kaart gezet. Nu wordt het echt KUT. Het budget is nog niet de helft van wat het eerst was. Het wordt het zoveelste kut-station in Nederland.
    Duveldinsdag 18 mei 2004 @ 09:25
    Het huidige Rotterdam CS vind ik eigenlijk best mooi. Als je foto's ziet uit de jaren '50 dan moet je het bijna met me eens zijn: een ruime hal met prachtig plafond, licht, ruimte. Helaas is de hal volgestouwd met nutteloze winkels. Ook in de jaren '50 was men trouwens al niet blij met het relatief kleine stationsgebouw, en zeker naast zijn buren steekt het schril af. De perronkappen zijn trouwens Europees bewonderd om hun mooie vloeiende lijnen.

    Momenteel is het station helaas veel te krap. Tijd voor een nieuw station dus, waardoor het acht jaar lang een puinhoop zal zijn (of zoiets). En uiteindelijk blijkt dat de problemen van 50 jaar terug nog steeds niet zijn opgelost: men wil een megacomplex om de stad op de kaart te zetten, maar vergeet daarvoor het budget beschikbaar te stellen...

    En als het af is, woon ik er waarschijnlijk niet meer...
    Lucskedinsdag 18 mei 2004 @ 17:10
    quote:
    Doordat je cross-transfer (op het andere perron)
    Dat heet cross-platform.
    quote:
    VIRM: De nieuwe bakken hebben een nieuw interieur, en de treinen kunnen alvast een spanning van 25.000 volt aan.
    Dat kunnen ze niet.
    quote:
    SM '90: De kans is groot dat deze treinen deze zomer niet meer gaan gebruikt worden omwille van de nog steeds aanwezige problemen.
    Waar haal je dat vandaan? Met die problemen valt het mee en als ze na de zomer buiten dienst gaan heeft dat niks te maken met opduikende problemen.
    quote:
    Plan V/T: Er zijn al heel vaak plannen voor geweest om deze treinen te vervangen, maar door tekort aan materieel zijn ze nog steeds te zien.

    Mwa... dat heeft weer andere redenen.

    [quote]Er zijn een vijftigtal van deze treinstellen, en zo'n 80 DD-AR'en met locomotief.
    Er zijn zo'n tachtig DD-AR'en, waarvan zo'n vijftig met loc.
    quote:
    Zowel qua uiterlijk als technisch verschillen ze niet al te veel met 1700'en.
    1800'en worden vooral gebruikt om dubbeldekstreinstellen te vormen. (DD-AR) Er zijn er 58 van in dienst.
    1800'en verschillend qua techniek behoorlijk van 1700'en. Ze worden niet gebruikt voor DD-AR (daar kunnen ze níet mee rijden), maar voor stammen DDM1. Er zijn er 35 van.
    quote:
    ICR: Er zijn er zo'n 250 van in dienst in totaal, waarvan een groot deel al is omgevormd tot ICRm.
    316, waarvan één koninklijk rijtuig.
    quote:
    ICK: In de tweede klas heb je ook rijtjes met drie stoelen, zonder een scheiding met een "hokje van zes" ernaast.
    Dat is in de eerste klas.
    quote:
    ICK: De NS heeft er zo'n 140 van.
    150.
    quote:
    BDs-stuurstandrijtuigen zijn ICRm rijtuigen met dus een extra cabine. Ze worden gebruikt tussen Roosendaal en Zwolle op dit moment, maar in de toekomst waarschijnlijk ook van Haarlem naar Heerlen en Maastricht. Deze rijtuigen zijn nog niet zo oud, ze zijn pas in 2003 in dienst gegaan.
    Niet waarschijnlijk, maar zeker.
    quote:
    Een stuurstandrijtuig in Rhenen, straks weer vertrekkend naar Utrecht als stoptrein
    Dat is geen DDM1-stuurstandrijtuig, dat is een DD-AR.
    quote:
    DDM-stuurstandrijtuigen zijn gebaseerd op de DDM-rijtuigen, en worden alleen gebruikt in combinatie met louter andere DDM-rijtuigen, dus bij DD-AR en mDDM-stammen.
    DDM1-stuurstandrijtuigen worden alleen in combinatie met andere DDM1-rijtuigen gebruikt. DDM1 en DD-AR heeft, afgezien van het feit dat het dubbeldekkers zijn, niks met elkaar te maken. Het is ook niet "DD-AR én mDDM-stammen", maar "DD-AR, waarvan een aantal mDDM-stammen".
    quote:
    Een BKD-stuurstandrijtuig in de internationale trein naar Brussel-Zuid
    Dat is een Bs, een tweede klasse stuurstandrijtuig. Een BKD-stuurstandrijtuig, een BKDs zou dan dan zijn, bestaat niet.
    quote:
    Deze stuurstandrijtuigen met ICR interieur (tweede klasse)
    Nogal logisch, het zíjn ICR'en.
    quote:
    Benelux:gevolgd door Nederlandse ICR en ICRm-rijtuigen. Ze worden afgesloten met een BKD-stuurstandrijtuig.
    Zie hierboven.
    quote:
    De IC's Haarlem - Heerlen / Maastricht zijn de series 800 en 900, en bestaan uit een 1700 of 1800 loc en DDM, ICR en ICRm-rijtuigen. In de toekomst wordt er waarschijnlijk ook gebruik gemaakt van een BDs-stuurstandrijtuig.
    Niet waarschijnlijk, maar zeker.
    quote:
    De sneltrein naar Roosendaal in Etten-Leur[/sup]
    Deze sneltreinen (serie 2600)
    Treinserie 3600.
    quote:
    bestaan uit een 1700 of 1800 loc, ICR en ICRm rijtuigen, en een stuurstand BDs-rijtuig.

    Óf 1700 + ICR A/B/AB + ICR BDs, óf 1700 + ICR A/B/AB + 1700. 1800'en kunnen niet met BDs'en rijden en horen niet in de 3600 thuis.

    [quote]De NS heeft hiervan 4 rijtuigen
    Treinstellen.
    quote:
    Thalys: De NS heeft vier van deze treinen
    Twee.
    quote:
    Talenten zijn Duitse dieseltreinstellen die op twee grenslijnen gebruikt worden, namelijk Enschede - Munster en Heerlen - Gronau.
    Heerlen - Stolberg Altstadt
    quote:
    AM62: Ze zijn erg oud, en aan het interieur te zien ook niet al te vaak gereviseerd.
    Dat gebeurt nu, er rijden ook gereviseerde stellen naar Mt.
    quote:
    CityNightLiner (CNL)
    City Nightline.

    Succes met verbeteren.
    sweekdinsdag 18 mei 2004 @ 17:50
    Hmm, dan zijn er blijkbaar heel wat sites met verkeerde info die ik vertrouwde... . En het is erg stom van mij om motorrijtuigen en stuurstanden door elkaar te halen bij de dubbeldekkers.
    Zitten ook wel een paar gewone typfoutjes tussen, vooral bij getallen.
    Maar bedankt, het is verbeterd... nu maar hopen dat de veranderingen ook in de openingspost kunnen worden toegepast.

    [ Bericht 16% gewijzigd door sweek op 18-05-2004 18:01:06 ]
    Blehdinsdag 18 mei 2004 @ 17:59
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2004 17:50 schreef sweek het volgende:
    Hmm, dan zijn er blijkbaar heel wat sites met verkeerde info die ik vertrouwde... . Zitten ook wel een paar gewone typfoutjes tussen, denk ik.
    Maar bedankt, het is verbeterd... nu maar hopen dat de veranderingen ook in de openingspost kunnen worden toegepast.
    Keep on the good work!
    JMTdinsdag 18 mei 2004 @ 18:57
    quote:
    [quote]Er zijn een vijftigtal van deze treinstellen, en zo'n 80 DD-AR'en met locomotief.
    Er zijn zo'n tachtig DD-AR'en, waarvan zo'n vijftig met loc.
    Inderdaad zo'n 80 stuks DD-AR, maar waarvan 50 met mABk (de 7701-7750) ipv loc; en zijn er "maar" 30 met een loc (1701-1730)
    Duveldinsdag 18 mei 2004 @ 19:30
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2004 18:57 schreef JMT het volgende:

    [..]

    Inderdaad zo'n 80 stuks DD-AR, maar waarvan 50 met mABk (de 7701-7750) ipv loc; en zijn er "maar" 30 met een loc (1701-1730)
    Er zijn 79 DD-AR Bvk's, en er zijn 50 mDDM's en 30 1700'en beschikbaar als trekkracht. Er zullen dus ook nooit 79 "treinstellen" DD-AR op de baan zijn i.v.m. defecten, ruimte in de materieelomloop, etc.
    CasBdinsdag 18 mei 2004 @ 20:21
    Een aantal foto's van vandaag, bij ddzd, samen met RubberDuckey wezen spotten

















    Een SGM citypendel (met automatische deuren), en een SGM. (wtf deden die daar )
















    Zo

    [ Bericht 0% gewijzigd door CasB op 18-05-2004 20:32:24 ]
    sweekdinsdag 18 mei 2004 @ 20:41
    Erg mooie foto's! .
    Denk dat ik morgen ook even ga spotten, waar weet ik alleen nog niet...
    QyRoZdinsdag 18 mei 2004 @ 20:51
    Ik ga morgen lekker biertjes spotten op het terras.
    sweekdinsdag 18 mei 2004 @ 21:05
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2004 20:51 schreef QyRoZ het volgende:
    Ik ga morgen lekker biertjes spotten op het terras.
    Oe! Foto's!
    Duveldinsdag 18 mei 2004 @ 21:06
    * Duvel is jaloers op QyRoZ.
    CasBdinsdag 18 mei 2004 @ 21:40
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2004 20:51 schreef QyRoZ het volgende:
    Ik ga morgen lekker biertjes spotten op het terras.
    Over spotten gesproken:


    Meisje op de fiets


    Wie zegt dat wachten erg is?
    Lucskedinsdag 18 mei 2004 @ 21:55
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2004 20:21 schreef CasB het volgende:
    Een aantal foto's van vandaag, bij ddzd, samen met RubberDuckey wezen spotten
    [afbeelding]
    Extreem stoer treintje met die carbon-wagens aan de loc!
    RubberDuckeydinsdag 18 mei 2004 @ 22:33
    Mijn foto`s dan ook maar ff posten.....
    Sorry als er dubbele zijn







    de mooiere versie van de Thalys:


    SL met een vertraging van 2 uur....














    Zal zo ook nog ff wat foto`s van Dordt in Stoom en vorige week woensdag van de 419 ed zoeken.
    RubberDuckeydinsdag 18 mei 2004 @ 22:45
    ff beginnen met woensdag 12 mei, ook bij Ddzd:































    [ Bericht 0% gewijzigd door RubberDuckey op 18-05-2004 23:11:47 ]
    RubberDuckeydinsdag 18 mei 2004 @ 22:50
    Vrijdag 14 mei in Ede:







    De defecte loc werd op sleeptouw genomen:


    Hier ging het me om, de 23 071 van de VSM, op weg naar Rotterdam, het depot van SSN.
    Op zaterdag zou de trein verder rijden naar Dordrecht om te pendelen samen met een SSN loc.


    RubberDuckeydinsdag 18 mei 2004 @ 23:04
    En dan de foto`s van Dordt in Stoom op zondag 16 mei.

































    Zo dat was het...
    Waarschijnlijk vrijdag maar spotten in Zwolle, voor de UMR.
    Hopelijk weer met José en Anneke ervoor en erachter.
    Lucskedinsdag 18 mei 2004 @ 23:20
    Stond er de vorige week in Ddzd nog iemand bij, een wat oudere man?
    Lucskewoensdag 19 mei 2004 @ 12:41
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 19:20 schreef MREn het volgende:

    [..]

    De aanlstuiting ligt er al, de Duitsers wilden alleen niet investeren in nieuwe sporen als het nog niet nodig zou zijn. De capaciteit is voldoende om het verwachte verkeer aan te kunnen (in andere woorden: overcapaciteit betuweroute), en er was gezegd dat de uitbreiding zou komen op het moment dat de verwachte vraag de capaciteit zou gaan overschrijden.
    De overcapaciteit hoeft niet per sé op de betuweroute te liggen, die kan ook aan de Duitse zijde aanwezig zijn.
    RubberDuckeywoensdag 19 mei 2004 @ 16:39
    quote:
    Op dinsdag 18 mei 2004 23:20 schreef Lucske het volgende:
    Stond er de vorige week in Ddzd nog iemand bij, een wat oudere man?
    Op een bepaald moment waren we met z`n vijven op die plek, later met z`n tweeën.
    Lucskewoensdag 19 mei 2004 @ 17:06
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 16:39 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Op een bepaald moment waren we met z`n vijven op die plek, later met z`n tweeën.
    Stond er een wat oudere man bij?
    RubberDuckeywoensdag 19 mei 2004 @ 17:26
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 17:06 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Stond er een wat oudere man bij?
    ja dus
    Lucskewoensdag 19 mei 2004 @ 18:11
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 17:26 schreef RubberDuckey het volgende:
    [..]
    ja dus
    Baardje, beetje kaal? Hehe, leuk, zal 'm eens vragen. Is ook hier uit 't dorp.
    Klonkwoensdag 19 mei 2004 @ 18:12
    mooie foto's
    Lucskewoensdag 19 mei 2004 @ 18:15
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 18:12 schreef Klonk het volgende:
    mooie foto's
    Nee, jij vindt het mooie foto's. Ga eens kijken op bijvoorbeeld de Yahoogroup SWFML, of blader eens in enkele treinenbladen. Dáár staan, ook met uitzondering, mooie foto's in. Foute zonnestand, palen en andere zaken hinderlijk in beeld, horen m.i. niet thuis op "mooie foto's".
    Klonkwoensdag 19 mei 2004 @ 18:16
    details....
    RubberDuckeywoensdag 19 mei 2004 @ 18:47
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 18:11 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Baardje, beetje kaal? Hehe, leuk, zal 'm eens vragen. Is ook hier uit 't dorp.
    dan moet jij uit Echt komen.......
    Hij voldoet iig aan je omschrijvingen.

    Was je bezig met spotters spotten?
    WernerVonPinkywoensdag 19 mei 2004 @ 22:39
    Tussen Heerlen en Stolberg Altstad rijden tegenwoordig 2 maal een tweebak, ipv één driebak:


    Lucskewoensdag 19 mei 2004 @ 23:30
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 18:47 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    dan moet jij uit Echt komen.......
    Inderdaad.
    quote:
    Was je bezig met spotters spotten?
    Nee, maar ik stond gisteren nog met 'm te vertellen & ff meegereden vanaf de haven in Born na daar wat te hebben geplaat en toen ging het nog even over Ddzd en wat 'ie vorige keer gezien had (bijna-kruising ACTS met Strukton o.i.d.) en nu zie ik de dingen die hij beschreef hier verschijnen, zodoende.
    Lucskewoensdag 19 mei 2004 @ 23:40
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 22:39 schreef WernerVonPinky het volgende:
    Tussen Heerlen en Stolberg Altstad rijden tegenwoordig 2 maal een tweebak, ipv één driebak:
    [afbeelding]

    [afbeelding]
    En met wat meer omgeving in beeld kan dat er zo uitzien:
    Duveldonderdag 20 mei 2004 @ 11:42
    quote:
    Op woensdag 19 mei 2004 23:40 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    En met wat meer omgeving in beeld kan dat er zo uitzien:
    [afbeelding]
    Fraeyen plaet!
    DrMartendonderdag 20 mei 2004 @ 16:05
    Ik mis in de openingspost het diesellijntje Enschede-Zwolle met daaraan het mooiste station van Nederland. Wie wil er nou niet uitstappen in Heino

    Tussen Zwolle en Kampen rijden trouwens ook diesels, die staat er ook niet bij.
    thatsmedonderdag 20 mei 2004 @ 17:41
    quote:
    Tussen Zwolle en Kampen rijd trouwens ook een diesel , die staat er ook niet bij.
    Lucskedonderdag 20 mei 2004 @ 19:37
    quote:
    Op donderdag 20 mei 2004 17:41 schreef thatsme het volgende:
    Tussen Zwolle en Kampen rijden trouwens ook diesels
    Niet iedere dag hetzelfde stel.
    sweekvrijdag 21 mei 2004 @ 11:03
    Die diesellijntjes zal ik nog even toevoegen... .

    En als ik straks naar Ddzd ga, hoe kom ik dan in die mooie, bosrijke omgeving? Naar het zuiden lopen lijkt me logisch, maar toch...
    Lucskevrijdag 21 mei 2004 @ 12:43
    Die plek met dat beekje voor het spoor is makkelijk te vinden: station uit aan Westkant en langs het beekje naar het Zuiden lopen. Het is namelijk de eerste overweg ten Zuiden van het station Dordrecht Zuid.
    Razzerrvrijdag 21 mei 2004 @ 20:04
    Nu.nl:
    quote:
    Gewonden bij botsing treinen Amsterdam CS

    Uitgegeven: 21 mei 2004 19:26

    AMSTERDAM - Aan de oostzijde van het Centraal Station in Amsterdam is vrijdagavond omstreeks half zeven een intercity met passagiers op een wissel in de zijkant van een leeg treinstel gereden. Dat heeft de railverkeersleiding meegedeeld. Volgens eerste, onzekere berichten van de spoorwegpolitie zijn er tien tot vijftien gewonden gevallen.

    De intercity kwam uit de richting Utrecht en was op weg naar Haarlem. De spanning is van de bovenleiding gehaald. Er is geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Weesp en tussen Amsterdam Centraal en Breukelen. Een traumahelikopter en meerdere ambulances zijn ter plaatse.

    De eerste intercitywagon is door de botsing over de locomotief geschoven en steekt de lucht in.
    fok.nl:
    quote:
    Aan de oostzijde van het station Amsterdam Centraal zijn rond 18:30 uur een intercity en een leeg treinstel op elkaar gebotst. De intercity kwam uit de richting Utrecht en was op weg naar Haarlem. De lege trein was aan het rangeren.

    Na het ongeluk is de spanning van de bovenleiding gehaald en is het Centraal Station inclusief omgeving geheel ontruimd. Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is stilgelegd.

    Update 19:20 uur
    Zojuist werd bekend dat het eerste treinstel achter de locomotief van de intercity door de kracht van de botsing over de locomotief zelf heen geduwd is.

    Update 19:40 uur
    Volgens de laatste onbevestigde berichten zouden er twee doden en 20 gewonden gevallen zijn.

    Update 20:03 uur
    Volgens het NOS Journaal "valt het nog mee". Er zijn veel mensen met lichte verwondingen zoals een tand door de lip en lichte bloedingen. Twee andere mensen zijn ernstig gewond. Er zit nog een vrouw bekneld in het treinstel.


    sweekvrijdag 21 mei 2004 @ 20:08
    Ik hoorde het, ja... . Wat kun je er over zeggen?
    Razzerrvrijdag 21 mei 2004 @ 20:11
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:08 schreef sweek het volgende:
    Ik hoorde het, ja... . Wat kun je er over zeggen?
    Tsja, hoe kan dat nou gebeuren?
    sweekvrijdag 21 mei 2004 @ 20:22
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:11 schreef Razzerr het volgende:

    [..]

    Tsja, hoe kan dat nou gebeuren?
    De precieze oorzaak weet ik ook niet hoor, maar onder de 40 km/u werkt de Automatische Treinbeïnvloeding niet... in ieder geval niet de eerste generatie, zoals daar.
    sweekvrijdag 21 mei 2004 @ 20:22
    De Wadfietser in Leeuwarden

    Het spoor in Stavoren


    En twee Wadlopers, een uurtje later zowat


    Dordrecht-Zuid... ik heb de plek gevonden, Luckske. .

    Plan T


    Loc + ICK's



    Beneluxtreinen




    Regiorunners






    Een goederentrein... daar weet ik helemaal niks van, maar die wagonnen met die knikjes zagen er leuk uit... stonden er ook heel wat van in Lage Zwaluwe


    Oude dubbeldekkertjes






    Thalys PBKA
    MutZvrijdag 21 mei 2004 @ 20:48
    Omdat dit ongeluk redelijk belangrijk nieuws is, open ik hier even een apart topic over
    sweekvrijdag 21 mei 2004 @ 21:00
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:48 schreef MutZ het volgende:
    Omdat dit ongeluk redelijk belangrijk nieuws is, open ik hier even een apart topic over
    Treinbotsing Amsterdam Centraal Deel 2
    Die is er daar al...
    ROGvrijdag 21 mei 2004 @ 21:28
    Hoe "diep" is de cabine van zo'n loc trouwens? Kan je daar als machinist je een beetje in "verbergen" als je een botsing aan ziet komen? Want bij bijv. die Regiorunners remmen de machinisten en rennen het balkon op d.m.v. het deurtje maar bij zo'n loc?
    sweekvrijdag 21 mei 2004 @ 21:31
    Kan een machinist ook niet gewoon er uit springen op zo'n moment?
    Niet dat dat helemaal veilig is natuurlijk, maar in zo'n geval...
    Lucskevrijdag 21 mei 2004 @ 21:31
    Die is niet diep....
    VORvrijdag 21 mei 2004 @ 22:27
    De machinist kan aan de zijkant van de loc ook nog lopen.
    Lucskevrijdag 21 mei 2004 @ 23:03
    Inderdaad, maar of je daar zo gelukkig mee moet zijn bij een zijdelingse aanrijding?
    VORvrijdag 21 mei 2004 @ 23:36
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 23:03 schreef Lucske het volgende:
    Inderdaad, maar of je daar zo gelukkig mee moet zijn bij een zijdelingse aanrijding?
    Voor zover ik kan zien is de trein toch van de voorkant geraakt?
    ROGzaterdag 22 mei 2004 @ 00:00
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 22:27 schreef VOR het volgende:
    De machinist kan aan de zijkant van de loc ook nog lopen.
    Door de loc zelf, langs het stuk van de motor(en) (waar je buiten die zwarte roosters ziet)?
    VORzaterdag 22 mei 2004 @ 08:58
    quote:
    Op zaterdag 22 mei 2004 00:00 schreef ROG het volgende:

    [..]

    Door de loc zelf, langs het stuk van de motor(en) (waar je buiten die zwarte roosters ziet)?
    Ja, daar kan je lopen. Er is daar een soort gang langs die zwarte roosters, waardoor je bij de motoren kan komen. Die gang is verbonden met de cabine waar de machinist zit.
    Aquilazaterdag 22 mei 2004 @ 11:01
    Hallo mensen, ik heb een vraagje overde NS treinnummers. Ik vroeg mij namelijk af of er een bepaald systeem in zit.
    Nu hoorde ik van een vriend dat de achterste 2 getallen afhankelijk zijn van het tijdstip op de dag. Men begint dus bij 01 en telt dan bij elke trein op. Het schijnt dan ook zo te zijn dat even nummers de ene kant op rijden en de oneven nummers de andere kant op.
    Nu horen de de getallen die daar aan vooraf gaan dus bij een bepaalde route. Nu vroeg ik me af welke routes bij welk getal horen.

    Als iemand mij daaraan kan kan helpen dan zou ik hem heel dankbaar zijn.
    sweekzaterdag 22 mei 2004 @ 11:10
    Even een voorbeeldje, waaraan je het wel kunt zien. .

    De stoptrein van Zwolle naar Kampen van 7.20 is trein 8517, die van 7.51 is nummertje 8519 enzovoorts.
    De omgekeerde trein van 7.33 is 8522, van 8.04 8524 enzovoorts...

    Eerste twee nummers bepalen de trein, laatste twee het tijdstip dus... even gaat de ene kant op, oneven de andere.
    Aquilazaterdag 22 mei 2004 @ 11:34
    Maar is er dan ergens online ook een tabel te vinden van die eerste twee nummers? Want ik ben namelijk bezig met het maken van een applicatie waarbij ik wil filteren op routes.
    sweekzaterdag 22 mei 2004 @ 12:15
    quote:
    Op zaterdag 22 mei 2004 11:34 schreef Aquila het volgende:
    Maar is er dan ergens online ook een tabel te vinden van die eerste twee nummers? Want ik ben namelijk bezig met het maken van een applicatie waarbij ik wil filteren op routes.
    http://finance.groups.yahoo.com/group/OVL/
    Hier even lid worden... en dan bij databases.
    Ik zie wel dat er ook nog series bij staan die er niet meer zijn.
    hooibaalzaterdag 22 mei 2004 @ 12:43
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_treinseries_in_Nederland

    Lijkt op het eerste oog redelijk recent.
    Lucskezaterdag 22 mei 2004 @ 13:06
    Ook die is niet actueel. Geen zin om alles uit te zoeken, maar 69xx = Sittard - Heerlen (-Kerkrade centrum)
    RubberDuckeyzondag 23 mei 2004 @ 17:13
    Lucske, ik zat van het weekend nog wat te denken en die man (Chris) had het ook nog over jou gehad Doe hem de groeten als je hem weer ziet.
    Afgelopen vrijdag ook weer een onverwachte ontmoeting, nu met de webmaster van xtrax.xl toen ik in Coevorden was voor de UMR (had nix beters te doen).
    De foto`s zal ik strax online zetten en dan even hier ook posten.
    Alexxxxxzondag 23 mei 2004 @ 17:40
    om nog even terug te komen op de neit zo fijne stations: wat vinden jullie van station Rijswijk? Die vind ik eng :| Van buiten ziethet er leuk uit, maar als je er binnen komt, brrrr
    RubberDuckeyzondag 23 mei 2004 @ 18:05
    quote:
    Op zondag 23 mei 2004 17:40 schreef Alexxxxx het volgende:
    om nog even terug te komen op de neit zo fijne stations: wat vinden jullie van station Rijswijk? Die vind ik eng :| Van buiten ziethet er leuk uit, maar als je er binnen komt, brrrr
    Ik had echt geen problemen met het station...
    Ik vind Blaak er leuk uit zien, maar het is er vreselijk donker als je niet bij de trappen staat en er lopen wat figuren rond die je liever niet wil tegen komen. Al is dat laatste de laatste paar weken wel minder geworden.
    RubberDuckeyzondag 23 mei 2004 @ 18:12
    Hier de foto`s van afgelopen vrijdag:

    Coevorden:






    Emlichheim (Duitsland):


    Mariënberg:












    Lucskezondag 23 mei 2004 @ 18:16
    Maar goed dat ik thuis ben gebleven met dat licht....
    QyRoZzondag 23 mei 2004 @ 18:23
    Welk licht?
    RubberDuckeyzondag 23 mei 2004 @ 18:24
    Het was idd niet echt lekker om foto`s te maken, maarja ik had toch nix beters te doen.
    Toen ik ff in Duitsland was begon het ook ineens te gieten, snel maar weer de auto in gegaan.
    Cootzdinsdag 25 mei 2004 @ 12:43
    quote:
    Op zaterdag 22 mei 2004 11:34 schreef Aquila het volgende:
    Maar is er dan ergens online ook een tabel te vinden van die eerste twee nummers? Want ik ben namelijk bezig met het maken van een applicatie waarbij ik wil filteren op routes.
    Hier bij Prorail
    sweekdinsdag 25 mei 2004 @ 15:42
    quote:
    De spoorlijnen op de Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Den Haag, de Zoetermeerlijn, de lijn Arnhem-Tiel en Geldermalsen-Dordrecht worden vanaf april 2005 niet meer door de NS bediend. Het spoorbedrijf wil dat binnenkort aan staatssecretaris Melanie Schultz laten weten. Honderden banen staan nu op de tocht.

    De lijnen zijn volgens NS te duur. In een brief aan het personeel schrijft directievoorzitter Pamela Boumeester van NS Reizigers dat slechts een klein aantal reizigers gebruik maakt van de laatste twee lijnen. Eerder al vroeg NS extra geld van de staatssecretaris om de lijnen in stand te houden. Maar hier ging Schultz niet op in.

    De ondernemingsraad moet nog een advies uitbrengen over de afstoting, maar die zou in meerderheid al voor zijn.
    Frontpage
    Hoe definitief is dit nu, want ik heb er al heel wat over gehoord ondertussen... en zijn er voor Dordt - Geldermalsen en Arnhem - Tiel misschien andere maatschappijen die het willen overnemen? Syntus komt al tot Arnhem...
    hooibaaldinsdag 25 mei 2004 @ 15:58
    Hierover was net een discussie in de Tweede Kamer tijdens het Vragenuurtje.
    [offtopic]
    Het kennisniveau van de Tweede Kamerleden op dit onderwerp is trouwens bedroevend slecht. Het onderscheid tussen NS, NS Reizigers, ProRail en de functie van de overheid was absoluut niet bekend cq. duidelijk. Die Schultz van Dinges wist nog wel redelijk waar z ehet over had.
    [/offtopic]
    Het is nog niet 'officieel' door NS aan het ministerie bekend gemaakt dat ze stoppen met de bediening van die 4 lijnen, maar er waren toch al Kamervragen over de toekomst ervan. Er zal gesproken worden met lokale overheden om na te gaan of die mogelijkheden zien om die lijnen regionaal aan te besteden aan de hand van bepaalde contracten zoals dat ook bij bijv. de Friese en Groningse lijnen is gebeurd. Als dit lukt, is het opgelost. In een dergelijk contract zou trouwens best een subsidieclausule opgenomen kunnen worden, maar liever niet. Lukt dit niet, dan moet er een andere oplossing gevonden worden. In de tussentijd bestaat de mogelijkheid dat het Ministerie aan NSR vraagt om de dienst tijdelijk te blijven uitvoeren, eventueel m.b.v. een (verhoogde) subsidie.
    Het ministerie zal echter kijken naar de beste oplossing voor het totaal aan reizigers in een bepaald gebied. Als blijkt dat de gunstigste oplossing gevonden kan worden door de spoorlijn te sluiten en over te gaan op (fijnmaziger?) busvervoer, zou zomaar daarvoor gekozen kunnen worden.Wat ik mij bij bijvoorbeeld Almelo-Marienberg of Elst-Tiel best zou kunnen voorstellen. Lullig voor de treinenfan, maar niet noodzakelijk slecht(er) voor de reiziger.
    Jammer dat (m.n. SP- en GroenLinks-) Kamerleden er automatisch van uit gaan dat sluiting van een spoorlijn een verslechtering van het aanbod betekent, terwijl dit niet per definitie waar is.

    Maar goed, dat de NS op termijn gaat stoppen met bovengenoemde lijnen is definitief, dat ze ook gesloten worden absoluut niet.
    sweekdinsdag 25 mei 2004 @ 16:04
    Ik heb dit trouwens al eens gezegd, maar ik vraag me echt af wat nou zo verlieslatend is aan Dordrecht - Geldermalsen, of in ieder geval het stuk tot Gorinchem. Treinen rijden daar gewoon frequent, en rustig vind ik het daar absoluut niet...

    Een idee is trouwens ook nog om via de Betuwelijn (Rotterdam - Gorinchem - Tiel - aansluiting op gewone lijn naar Arnhem) deze twee verbindingen een beetje op te vangen, maar of dat het winstgevend maakt...
    Pizznixdinsdag 25 mei 2004 @ 16:27
    Wie weet trouwens wat er met de 1300-serie locs gaat gebeuren? Deze zouden tochterug naar NS-Reizigers gaan? Zou wel leuk zijn want het is nu wat saai op het spoor met feitelijk 1 type e-loc.
    sweekdinsdag 25 mei 2004 @ 16:37
    http://www.ns.nl/pers/actueeltjes.cgi?529

    Geen woord over de shuttles naar Den Haag...?
    Lucskedinsdag 25 mei 2004 @ 17:24
    quote:
    Op dinsdag 25 mei 2004 16:27 schreef Pizznix het volgende:
    Wie weet trouwens wat er met de 1300-serie locs gaat gebeuren? Deze zouden tochterug naar NS-Reizigers gaan? Zou wel leuk zijn want het is nu wat saai op het spoor met feitelijk 1 type e-loc.
    De 1300'en zijn alweer een jaar of vier van NS Reizigers maar komen niet in dienst. Zeker niet met het grote loccenoverschot van nu.
    Razzerrdinsdag 25 mei 2004 @ 20:04
    quote:
    Op dinsdag 25 mei 2004 16:37 schreef sweek het volgende:
    http://www.ns.nl/pers/actueeltjes.cgi?529

    Geen woord over de shuttles naar Den Haag...?
    Stoppen die HSL treinen niet meer in Roosendaal?
    Pizznixdinsdag 25 mei 2004 @ 20:27
    De 1300'en zijn alweer een jaar of vier van NS Reizigers maar komen niet in dienst. Zeker niet met het grote loccenoverschot van nu.


    Zonde, het zijn mooie stoere locs, Eigenlijk de mooiste elocs van NS tot nu toe.
    hooibaaldinsdag 25 mei 2004 @ 20:45
    Nèh, serie 1000 was mooier. Ondoorgrondelijk en Onhandig, maar wel een mooi staaltje Zwitserse techniek.
    sweekdinsdag 25 mei 2004 @ 21:10
    quote:
    Op dinsdag 25 mei 2004 20:04 schreef Razzerr het volgende:

    [..]

    Stoppen die HSL treinen niet meer in Roosendaal?
    Dat doet de Thalys zelfs nu al niet meer, hoor...
    En de HSL-lijn loopt ook gewoon helemaal niet door Roosendaal.
    sweekdinsdag 25 mei 2004 @ 23:40
    http://www.highspeedalliance.nl/xhtml/treinen.html
    Waarom gaan ze eigenlijk niet voor snellere treinen? Heeft dat geen zin?
    Larry101woensdag 26 mei 2004 @ 16:52
    Volgens mij is 250 het maximum dat ze in NL mogen rijden....
    hooibaalwoensdag 26 mei 2004 @ 16:57
    Volgens mij is de maximum baanvaksnelheid 140, althans op de huidige baanvakken.
    Op de HSL zal de maximumsnelheid wel hoger worden, maar die haalt die trein volgens mij niet eens gezien de korte afstanden.
    sweekwoensdag 26 mei 2004 @ 17:22
    De Thalyssen gaan over datzelfde spoor 300 rijden, maar misschien ligt het inderdaad aan de kortere afstanden...
    sweekwoensdag 26 mei 2004 @ 20:24
    Luckske of iemand anders die iets weet van SWFML of Yahoo-groepen in het algemeen...
    Hoe zie ik nu de attachments bij berichten?
    Heb de Help-functie al gebruikt hoor, maar ik vind nou niet echt een uitleg.

    Ik zie alleen dit staan:

    Attachment (not stored)
    d080-29.jpg
    Type: image/jpeg
    Lucskewoensdag 26 mei 2004 @ 21:00
    Niet. Yahoo slaat geen attachments op. De enige manier om die te zien is om je mail te laten afleveren en niet via de Yahoo-website te lezen.

    Je hebt er net weer twee gemist trouwens .

    O ja, schrijf m'n naam eens goed ja .
    CasBwoensdag 26 mei 2004 @ 21:07
    Vandaag ff op citypendeljacht geweest bij mij in de buurt:



    sweekwoensdag 26 mei 2004 @ 21:38
    Oké, stel ik dat maar even in. .

    En de eerste foto is best leuk, Casb. .
    Lucskewoensdag 26 mei 2004 @ 21:44
    Schitterend! Uitmuntend! Wat een klasse! Eerste prijs in de Fok! Treinfoto-categoriën bewogen, foute kleurbalans, foute zonnestand en hinderlijke voorwerpen in beeld .
    sweekwoensdag 26 mei 2004 @ 21:51
    Ik had niets anders verwacht van je. .

    Heb je nog commentaar op die foto's van mij van Ddzd eigenlijk?
    MREnwoensdag 26 mei 2004 @ 21:57
    quote:
    Op woensdag 26 mei 2004 16:52 schreef Larry101 het volgende:
    Volgens mij is 250 het maximum dat ze in NL mogen rijden....
    160
    Lucskewoensdag 26 mei 2004 @ 22:36
    quote:
    Op woensdag 26 mei 2004 21:51 schreef sweek het volgende:
    Heb je nog commentaar op die foto's van mij van Ddzd eigenlijk?
    Als je er om vraagt:
    - Waarom maak je foto's met de zon aan de foute kant? Je staat daar aan de kant van het beekje, terwijl je gewoon even door moet lopen naar de overweg. Een DD-AR, een IRM of een gewone IC zijn echt niet speciaal, dus waarom je daar zoveel foto's van maakt? Steeds op dezelfde plaats fout voor de zon.

    - De foto's zijn onscherp. Heb je zo'n huis-tuin-keuken-digicam waar je niet handmatig instellingen in kunt voeren?

    - Je hebt vaak hindeljike voorwerpen in beeld. Een paal precies voor de neus, een struik precies voor de neus en zo'n toestanden zijn nergens voor nodig. Je ogen beter openhouden en vóórdat de trein komt die je op de foto wilt hebben, kijken of er geen hinderlijke dingen in beeld staan.

    - Je kapt te veel rond de trein af. We willen meer zien dan de trein, de bovenleidingsportalen en het ballastbed. Omgeving erbij is niet een strook grassprietjes ervoor . Om te beginnen kun je eens aanhouden dat het spoor natuurlijk uit het beeld moet verdwijnen in de verte, dus dat je het spoor niet afkapt aan de rand van het beeld.

    Zie onderstaande foto. Zelfs hier staat de zon nog niet helemaal goed. Ik heb nu geen tijd om de scan ff bij te werken (scan van dia vertoont altijd afwijkingen), maar het is wel een goed voorbeeld van hoe het kán zijn daar in Ddzd:


    Bij deze.

    [ Bericht 10% gewijzigd door Lucske op 26-05-2004 22:41:55 ]
    Lucskewoensdag 26 mei 2004 @ 22:37
    quote:
    Op woensdag 26 mei 2004 21:57 schreef MREn het volgende:

    [..]

    160
    Le-zen! Het gaat om de nieuw bestelde treinen die op de HSL 250 km/h gaan rijden, niet om de Thalys'n die nu op bestaand spoor 160 km/h rijden.
    sweekwoensdag 26 mei 2004 @ 23:21
    Ik wist niet echt hoe ik aan de andere kant moest komen, en ze zijn inderdaad niet geweldig scherp... ligt aan de camera inderdaad, geen al te goede.
    Zal proberen met de andere tips rekening te houden, dankjewel. .

    En ik vind trouwens dat je ook van veel voorkomende treinen mooie foto's kunt maken, hoor. Heb gewoon alles gefotografeerd wat langskwam eigenlijk.
    Lucskewoensdag 26 mei 2004 @ 23:27
    Ik zeg nergens dat je daar geen mooie foto's van kunt maken, dat genereer je zelf. Ik wees je er op dat het in mijn ogen volstrekt zinloos is om vier, vijf foto's te maken vanaf een zeker niet ideale plek, terwijl datgene wát je op de foto zet niet bijzonder is en dus altijd kan. Dat hoeft niet per sé op dat moment dat je op die slechte plek staat, te gebeuren.
    sweekwoensdag 26 mei 2004 @ 23:40
    Het was gewoon wat oefenen, kijken of ik ze beter kon krijgen...
    CasBdonderdag 27 mei 2004 @ 00:00
    quote:
    Op woensdag 26 mei 2004 21:44 schreef Lucske het volgende:
    Schitterend! Uitmuntend! Wat een klasse! Eerste prijs in de Fok! Treinfoto-categoriën bewogen, foute kleurbalans, foute zonnestand en hinderlijke voorwerpen in beeld .
    Hmmja ik weet het, maar daar in de buurt was echt geen betere plek...naja dan maar een keer om 7.00 's ochtends daar foto's maken
    Dichterbijerdonderdag 27 mei 2004 @ 00:07
    Ey vraagje aan jullie, misschien dat jullie het weten. Op het rangeer terrein van Amersfoort staat zo'n koploper. (twee stellen, beide kop) Volgens mij staat ie op een spoor zonder bovenleiding. De naam bordjes ding zit boven een zitplaats van de passagiers.

    Is dit de eerste koploper van de NS geweest? En ik meen nog meer van dit soort types op een andere plek te hebben gezien, volgens mij bij die reperatie werkplaats vlakbij haren (gr).

    Kan iemand mij iets meer vertellen over dit type?
    sweekdonderdag 27 mei 2004 @ 00:11
    Ik weet niet wat er in Amersfoort staat, maar bij Haren staan inderdaad de allereerste Koplopers (ICM0), die een prototype waren voor degenen die we nu hebben.

    http://mercurio.iet.unipi(...)ICM/4001-07/pix.html
    MREndonderdag 27 mei 2004 @ 00:16
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 00:07 schreef Dichterbijer het volgende:
    Ey vraagje aan jullie, misschien dat jullie het weten. Op het rangeer terrein van Amersfoort staat zo'n koploper. (twee stellen, beide kop) Volgens mij staat ie op een spoor zonder bovenleiding. De naam bordjes ding zit boven een zitplaats van de passagiers.

    Is dit de eerste koploper van de NS geweest? En ik meen nog meer van dit soort types op een andere plek te hebben gezien, volgens mij bij die reperatie werkplaats vlakbij haren (gr).

    Kan iemand mij iets meer vertellen over dit type?
    Het is idd één van de eerste koplopers geweest (4001-4007) en dit was de 4005, alleen nu zonder AB-bak (naar Stentor). Rest: sloop

    Foto is ook al eerder voorbijgekomen:
    Dichterbijerdonderdag 27 mei 2004 @ 00:18
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 00:11 schreef sweek het volgende:
    Ik weet niet wat er in Amersfoort staat, maar bij Haren staan inderdaad de allereerste Koplopers (ICM0), die een prototype waren voor degenen die we nu hebben.

    http://mercurio.iet.unipi(...)ICM/4001-07/pix.html
    Hij staat meestal achter een aantal goederentreinen.

    Maar waarom worden deze treinen uit bedrijf gehaald? Of zijn ze gewoon te oud geworden...
    MREndonderdag 27 mei 2004 @ 00:20
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 00:18 schreef Dichterbijer het volgende:

    [..]

    Hij staat meestal achter een aantal goederentreinen.

    Maar waarom worden deze treinen uit bedrijf gehaald? Of zijn ze gewoon te oud geworden...
    Kleine series zijn relatief duur in onderhoud, deze serie is namelijk nogal afwijkend van de drie andere ICM-series. Echt oud zijn ze niet (26jaar), revisietermijn in wel verlopen.
    Dichterbijerdonderdag 27 mei 2004 @ 08:42
    Aha, die manier.... nouja, is me dat ff weer duidelijk
    Maar wel vreemd dat ze die afschrijven, want ze klagen soms toch over een tekort van materieel??
    thatsmedonderdag 27 mei 2004 @ 09:06
    niet meer er is nu een materieel overschot...
    Duveldonderdag 27 mei 2004 @ 10:27
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 09:06 schreef thatsme het volgende:
    niet meer er is nu een materieel overschot...
    Mwah, valt wel mee. Om 25 stellen Plan V te kunnen afvoeren is een aantal treinen moedwillig verkleind, naar het schijnt. Om dat nou een materieeloverschot te noemen...
    Lucskedonderdag 27 mei 2004 @ 10:30
    Die zijn verkleind maar zijn recentelijk in de omloop weer gewoon aangevuld. Er is wel degelijk een mat. overschot.
    Dichterbijerdonderdag 27 mei 2004 @ 10:36
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 10:27 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Mwah, valt wel mee. Om 25 stellen Plan V te kunnen afvoeren is een aantal treinen moedwillig verkleind, naar het schijnt. Om dat nou een materieeloverschot te noemen...
    Ik meen me te herrinderen dat er een aantal van deze stellen bij een militair rangeerterein nabij Amerersfoort staan. Kan me vergissen, zal proberen volgende week vrijdag als ik met de trein ga mijn fototoestel mee te nemen.
    Lucskedonderdag 27 mei 2004 @ 10:38
    Vergist: dat is plan u en geen plan v
    Duveldonderdag 27 mei 2004 @ 11:25
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 10:30 schreef Lucske het volgende:
    Die zijn verkleind maar zijn recentelijk in de omloop weer gewoon aangevuld. Er is wel degelijk een mat. overschot.
    Ach so... Het blijkt maar weer hoe lastig het is om een goede lange-termijn planning te maken qua materieel. Een paar jaar geleden was er nog een schreeuwend mat-tekort, en brachten ICK en vIRM opluchting, en nu mag ICK wellicht alweer gedeeltelijk in de mottenballen. Volgens mij is dat toch een vorm van kapitaalvernietiging.
    sweekdonderdag 27 mei 2004 @ 11:29
    Hadden ze ICK niet beter kunnen huren, zoals bij de K4-rijtuigen?
    Dichterbijerdonderdag 27 mei 2004 @ 11:30
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 11:25 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ach so... Het blijkt maar weer hoe lastig het is om een goede lange-termijn planning te maken qua materieel. Een paar jaar geleden was er nog een schreeuwend mat-tekort, en brachten ICK en vIRM opluchting, en nu mag ICK wellicht alweer gedeeltelijk in de mottenballen. Volgens mij is dat toch een vorm van kapitaalvernietiging.
    Absoluut, maar waarom zetten ze dit materiaal niet in op de trajecten met oudere treinstellen?

    Ik heb vaak genoeg in een koploper gezeten of in een oude hondekop die kuren had.

    Maar ja, ben nog een beetje een n00b op dit gebied en mijn intresse is de laatste paar maand aangezwengeld omdat ik steeds vaker met de trein van Groningen naar het westen moet.
    En dan kijk ik uit het raampje en zie ik op de verschillende rangeersporen weer giga veel materiaal staan.

    -- edit --

    Owja, is dit de oude of de nieuwe koninklijke treinstel

    thatsmedonderdag 27 mei 2004 @ 11:38
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 11:25 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ach so... Het blijkt maar weer hoe lastig het is om een goede lange-termijn planning te maken qua materieel. Een paar jaar geleden was er nog een schreeuwend mat-tekort, en brachten ICK en vIRM opluchting, en nu mag ICK wellicht alweer gedeeltelijk in de mottenballen. Volgens mij is dat toch een vorm van kapitaalvernietiging.
    geld verspilling is het zeker, en wie hebben we het te danken, aan de staat, een tijdje heeft de NS geen nieuwe materieel aangeschaf omdat er totaal geen zekerheid over de toekomst na het privatiseren van het spoorwegnet. Nu ze dat wel weten hebben ze vollop nieuw spul gekocht.
    Duveldonderdag 27 mei 2004 @ 11:39
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 11:30 schreef Dichterbijer het volgende:

    [..]
    Owja, is dit de oude of de nieuwe koninklijke treinstel

    [afbeelding]
    Dit is de nieuwe. Een verbouwde ICR geloof ik. De oude koninklijke trein was vooroorlogs o.i.d.
    Lucskedonderdag 27 mei 2004 @ 11:50
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 11:30 schreef Dichterbijer het volgende:
    Absoluut, maar waarom zetten ze dit materiaal niet in op de trajecten met oudere treinstellen?

    Ik heb vaak genoeg in een koploper gezeten of in een oude hondekop die kuren had.

    Maar ja, ben nog een beetje een n00b op dit gebied en mijn intresse is de laatste paar maand aangezwengeld omdat ik steeds vaker met de trein van Groningen naar het westen moet.
    En dan kijk ik uit het raampje en zie ik op de verschillende rangeersporen weer giga veel materiaal staan.
    Omdat dat niet zo makkelijk gaat als menigeen denkt. Sowieso zijn er nauwelijks treinstellen die je kunt kwalificeren als achterhaald en waar ICK een kwaliteitsverbetering oplevert, hoogstens plan V. In die diensten ICK inzetten heeft echter geen nut: weinig deuren, smalle deuren, smalle gangpaden. ICK is ook niet gebouwd voor korte-afstandsverkeer. Daarnaast, maar nu zal dat met een paar rijtuigen wel meevallen, moet je ook rekening houden met de rijkarakteristieken. Een loc met twaalf rijtuigen trekt niet zo snel op als een paar stellen plan V.

    Overigens: afgezien van de zeven proto-stellen zijn ICM's echt niet zo oud.

    [ Bericht 3% gewijzigd door Lucske op 27-05-2004 11:59:31 ]
    rubiniodonderdag 27 mei 2004 @ 17:23
    Op Amersfoort heb ik al heel wat keren een 2-baks koploper op het rangeerterrein gezien....bestaat die en wat voor treinstelnummer is dat?
    Of zou het kunnen zijn dat ze voor de grap het middelste rijtuig er maar ff hebben uitgehaald ik kan namelijk niks vinden over zo'n 2baks koploper
    Lucskedonderdag 27 mei 2004 @ 17:31
    Mocht je deze vraag serieus bedoelen: kijk verder dan je neus lang is (zo'n zestien posts hoger).
    Mocht je deze vraag grappig bedoelen: er is niks grappigs aan.
    rubiniodonderdag 27 mei 2004 @ 17:43
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 17:31 schreef Lucske het volgende:
    Mocht je deze vraag serieus bedoelen: kijk verder dan je neus lang is (zo'n zestien posts hoger).
    shit ik ben slecht, zit ik 80% hier te lezen en ook nog eens die grote openingspost zie ik dat geeneens! Lag er aan dat ik dit topic gister heb doorgelezen en daarna pas die foto is gepost
    quote:
    Mocht je deze vraag grappig bedoelen: er is niks grappigs aan.
    Vind ik ook niet, thnx
    Dichterbijerdonderdag 27 mei 2004 @ 19:12
    Nouja kan gebeuren toch? Maar idd beter lezen

    Vandaag even over het perron van Groningen gelopen en er stonden weer genoeg koplopers te wachten. Allemaal 3 stels....
    Waar rijden die langere versie's?
    Lucskedonderdag 27 mei 2004 @ 19:18
    Ook daar . Heb je toevallig wat treinen gezien die omloopmatig met drie stellen rijden of zo.

    [ Bericht 3% gewijzigd door Lucske op 27-05-2004 19:34:13 ]
    Lucskedonderdag 27 mei 2004 @ 22:26
    Ik ben zo nog wat tussen de posts aan 't neuzen en kwam dit nog tegen:
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 00:16 schreef MREn het volgende:
    Het is idd één van de eerste koplopers geweest (4001-4007) en dit was de 4005, alleen nu zonder AB-bak (naar Stentor). Rest: sloop
    Jij kwatsjt wat veel . De AB gaat naar het NSM, de kopbakken naar Stentor. Niks sloop dus. Wat wel naar de sloop gaat zijn de kopbakken van de 4007 een dezer dagen, maar dat stel staat dus niet in Amf.
    Camickaezevrijdag 28 mei 2004 @ 00:22
    Heeft iemand duidelijke foto's van nieuwe en "oude" koplopers? Want hoelang gaat die serie al wel niet rond in Nederland?!
    Dichterbijervrijdag 28 mei 2004 @ 00:34
    quote:
    Op donderdag 27 mei 2004 19:18 schreef Lucske het volgende:
    Ook daar . Heb je toevallig wat treinen gezien die omloopmatig met drie stellen rijden of zo.
    Hmm, daar vraag je me wat Heb daar nog niet echt opgelet... I keep my eyes open

    Hierbij nog een foto die als achtergrond van mijn website dient



    [ Bericht 16% gewijzigd door Dichterbijer op 28-05-2004 00:46:38 (toevoeging) ]
    MREnvrijdag 28 mei 2004 @ 01:02
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 00:22 schreef Camickaeze het volgende:
    Heeft iemand duidelijke foto's van nieuwe en "oude" koplopers? Want hoelang gaat die serie al wel niet rond in Nederland?!
    oud = zie plaatje eerder (dingen zijn uit '79 geloof ik)

    Nieuwste zijn uit 1994, dus slechts 10 jaar oud.
    Lucskevrijdag 28 mei 2004 @ 11:43
    Enige zichtbare verschil van buiten is de deur zonder ruitje bij de cabine, de plaats van de koersrol, wat uitsteeksels voor op de neus en iets aan de ramen en draaistellen.
    Duvelvrijdag 28 mei 2004 @ 13:24
    Enige hoorbare verschil was dat bij de proto's boven ieder draaistel een emmer spijkers stond.
    MREnvrijdag 28 mei 2004 @ 13:27
    Enig voelbare verschil is dat het in de proto's altijd een stuk warmer was dan in de andere stellen.
    Duvelvrijdag 28 mei 2004 @ 14:15
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 13:27 schreef MREn het volgende:
    Enig voelbare verschil is dat het in de proto's altijd een stuk warmer was dan in de andere stellen.
    En dat ze heerlijk wiegden, meer dan de andere stellen. Dat tezamen met de temperatuur maakte ze heerlijk om in te slapen.
    rubiniovrijdag 28 mei 2004 @ 15:38
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 14:15 schreef Duvel het volgende:
    En dat ze heerlijk wiegden, meer dan de andere stellen. Dat tezamen met de temperatuur maakte ze heerlijk om in te slapen.
    Vroegah!
    Fencevrijdag 28 mei 2004 @ 18:29
    Die ICM-0's waren volgens mij nog de eerste (en tegelijk ook de laatste) treinstellen die met Nederlandse meisjes- danwel jongensnamen als Nel, Loes, Hein etc. getooid waren.
    Lucskevrijdag 28 mei 2004 @ 19:02
    Ja idd....
    456vrijdag 28 mei 2004 @ 20:03
    Ik neem aan dat je idd echt treinSTELLEN bedoelt, immers, de 6400 reeks is ook voorzien van namen.
    rubiniovrijdag 28 mei 2004 @ 20:19
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 20:03 schreef 456 het volgende:
    Ik neem aan dat je idd echt treinSTELLEN bedoelt, immers, de 6400 reeks is ook voorzien van namen.
    Volgens mij ging het alleen om de ICM's
    456vrijdag 28 mei 2004 @ 20:22
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 20:19 schreef rubinio het volgende:

    [..]

    Volgens mij ging het alleen om de ICM's
    owwwww
    sorry. kstapte ff middenin een discussie.
    overigens nooit opgevallen van die namen op icm0
    Fencevrijdag 28 mei 2004 @ 20:28
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 20:03 schreef 456 het volgende:
    Ik neem aan dat je idd echt treinSTELLEN bedoelt, immers, de 6400 reeks is ook voorzien van namen.
    Yep.
    Nu moet ik er wel bij zeggen dat het in minuscule lettertjes op gele uitsteeksels o.i.d. op de frontdeuren van de ICM-0 was geplakt, dus het viel nauwelijks op.

    Maar er hangt me iets bij van dat het destijds (zo eind jaren 70) de bedoeling was dat "een eventuele vervolgserie" ( ) van deze koplopers allemaal een naam toebedeeld zouden krijgen.
    Daar is dus niets meer van terechtgekomen. Wel hebben ze de alombekende typeaanduiding "Koploper" gekregen, maar dus geen afzonderlijke namen in de trant van de 6400'en.
    RubberDuckeyvrijdag 28 mei 2004 @ 20:44
    Er is een Zandloper, de 4062 als ik het goed kan lezen:


    En we hebben natuurlijk de Mendini, met voorop en achterop de kopdeuren "Er gaat niets boven groningen." Nummer even onbekend, normaal weet ik um wel.


    Ik weet het, het zijn niet de meest mooie foto`s....
    Lucskevrijdag 28 mei 2004 @ 20:50
    4023 = Mendini en er zijn drie Zandlopers als het goed is.
    RubberDuckeyvrijdag 28 mei 2004 @ 21:40
    Dat was um jah.
    Hmmz heb nog maar 1 zandloper gezien, naja goed blijven zoeken dan.
    sweekvrijdag 28 mei 2004 @ 21:42
    Wat is trouwens de beste manier om die Mendini eens tegen te komen? Een dagje op Amersfoort rondhangen? Of kan het makkelijker, en minder tijdrovend?
    Fencevrijdag 28 mei 2004 @ 21:51
    Waarom heten eigenlijk de Zandlopers "Zandlopers"?
    sweekvrijdag 28 mei 2004 @ 21:53
    quote:
    Op vrijdag 28 mei 2004 21:51 schreef Fence het volgende:
    Waarom heten eigenlijk de Zandlopers "Zandlopers"?
    Omdat ze een soort van zand op de rails strooien om meer grip te hebben bij het remmen, bij gladde sporen.
    RubberDuckeyvrijdag 28 mei 2004 @ 21:57
    De Mendini rijdt meestal naar Groningen toe, dus Amersfoort mot je hem wel eens tegenkomen jah.
    Of je kan somda in de gaten houden.
    http://www.somda.nl
    QyRoZvrijdag 28 mei 2004 @ 22:17
    Nee hoor, dat ding rijdt volledig willekeurig, heb hem overal al gezien behalve in groningen.
    Lucskevrijdag 28 mei 2004 @ 22:56
    Stel 4023 is natuurlijk aan geen enkele specifieke dienst gekoppeld, die kan ik elke ICM-dienst opduiken.
    RubberDuckeyvrijdag 28 mei 2004 @ 23:01
    Als ik um zag ging ie naar Gn, zullen de friezen er wel bij mee zijn.
    Er staat "er gaat niets boven groningen", zullen de ras-friezen dan niet de trein gaan bestoken ofzo
    Alexxxxxzondag 30 mei 2004 @ 19:36
    * Alexxxxx is Fries.

    Ik rijd altijd van Leeuwarden naar Heerenveen en weer terug.. en ik kan zeggen dat de rasfriezen inderdaad niet blij zijn met deze trein Maar en half uur wachten op een andere doen ze dan weer niet....
    sweekmaandag 31 mei 2004 @ 10:18
    Planning invoering ov-chipkaart en poortjes

    * Nu-voorjaar 2005: Voorbereidingen, zoals verbouwingen op de stations op de Hoekse Lijn en testen van de apparatuur door klanten en medewerkers
    * Voorjaar 2005: Introductie ov-chipkaart op de Hoekse Lijn, in de Rotterdamse metro van de RET en in de bussen van Connexxion die rijden in de Hoekse Waard en op Voorne-Putten.
    * 2006: Landelijke invoer ov-chipkaart voor NS (voorgenomen besluit), en invoer ov-chipkaart voor de metro in Amsterdam, overige openbaar vervoer in Rotterdam bij de RET en in de bussen van Connexxion in de Randstad.
    * 2007-2008: ov-chipkaart landelijk ingevoerd voor geheel het openbaar vervoer.

    Ben benieuwd hoeveel er hiervan ook echt gaat komen... ben er wel blij mee in ieder geval. .
    SpeedyRichmaandag 31 mei 2004 @ 10:33
    NS heeft 4 ICE treinstellen
    NS Heeft 2 Thalys treinstellen 4331 en 4332
    NS Serie 1600/17/18 halen een top van 200 km/u en kunnen als je elektronica 'manipuleert' in 6,5 sec naar de 100 alleen en met een goedere- of reizigerstrein
    Lucskemaandag 31 mei 2004 @ 11:07
    1600/1700/1800 zijjn toegelaten voor 160 km/h, maar begrensd op 140.
    DaafAzuilmaandag 31 mei 2004 @ 12:20
    Ik zie hier in Utrecht heel vaak de trein van Maastricht naar Haarlem voorbij komen en zolang als ik me kan herinneren zit er altijd één dubbeldekker treinstel bij, weet iemand waarvoor dat is? 't ziet er altijd zo lelijk uit... (10 "koploper" treinstellen en 1 dubbeldekker, ziet er gewoon niet uit)
    sweekmaandag 31 mei 2004 @ 12:45
    Die "koploperrijtuigen heten ICR. .
    En ik weet het ook niet, vind het er ook niet mooi uitzien... maar op deze manier heb je wel altijd nog de keuze. Zolang het niet druk is, ga je er gewoon niet zitten. Als ze een trein net alleen maar dubbeldeksrijtuigen zouden maken, dat lijkt me toch minder.
    Lucskemaandag 31 mei 2004 @ 13:20
    Die DDM1-rijtuigen die je bedoelt zitten daar in om wat meer zitplaatscapaciteit te hebben. Dat is alles.
    sweekmaandag 31 mei 2004 @ 22:04
    Syntus: trein Arnhem- Emmerich kan december rijden
    De Gelderlander - 28 mei 2004

    Als het aan de Achterhoekse vervoersmaatschappij Syntus ligt komt er nog dit jaar een treinverbinding Arnhem - Emmerik met tussenstops in Duiven en Zevenaar.

    Herstel van de lijn Arnhem-Emmerik is mogelijk nu de provincie Gelderland zich woensdag bereid toonde daarvoor geld op tafel te leggen, mits ook het Knooppunt Arnhem-Nijmegen meebetaalt.

    De regionale overheid in Duitsland heeft al twee ton toegezegd voor het herstel van de verbinding. Ook van Nederlandse zijde moet twee ton aan euro's op tafel komen. Tot november 2000 bestond de verbinding nog. Vanaf dat moment hoefde de internationale trein niet meer van locomotief te wisselen in Emmerik en rijdt de ICE de Duitse plaats voorbij. De verbinding kan nu alleen hersteld worden met een aparte dieseltrein tussen Arnhem en Emmerik.

    Directeur Frank van Setten van Syntus zegt er helemaal klaar te zijn. "Alles wat we hoeven te doen is een extra treinstel mee te laten rijden met de trein die vanaf Arnhem naar Doetinchem en Winterswijk rijdt", zo legt Van Setten uit. "Dat extra treinstel wordt afgekoppeld bij Zevenaar en rijdt door naar Emmerik. Op de terugweg naar Arnhem wordt het treinstel ook weer bij station Zevenaar aan de trein Doetinchem-Arnhem gekoppeld. Op die manier verandert er voor de huidige passagiers op de bestaande lijnen niets."

    De bedoeling is een twee-uursverbinding tussen Arnhem en Emmerik te realiseren. Op werkdagen kan er dan vijf tot zes keer op Emmerik worden gereden en op zon- en feestdagen vier keer. Frank van Setten van Syntus: "Als het even kan willen we onze treinen aan laten sluiten op de bestaande halfuursdienst vanuit Emmerik naar het Roergebied en naar Koblenz. Dat zou het voor veel reizigers meteen een stuk interessanter maken.

    Het traject Arnhem-Emmerik kan alleen met Nederlandse treinen worden gereden. Dit omdat alleen die treinen over de voor het Nederlandse spoor noodzakelijke veiligheidssysteem beschikken. Of de trein inderdaad nog dit jaar gaat rijden is afhankelijk van de snelheid van handelen van diverse partijen. Zo zullen in elk geval ProRail, de Duitse NVN (Nahverkehrs-Zweckverband Niederrhein), de DB Regionalbahn Rhein-Ruhr en DB-Netz (de Duitse ProRail) groen licht moeten geven. In principe moet dat geen probleem zijn omdat met de bijdrage van de provincie Gelderland de kosten gedekt zijn.

    Directeur van Setten van Syntus: "Onze machinisten zullen nog wel een extra opleiding in Duitsland moet volgen, omdat de Duitse seinen weer anders werken dan in Nederland. En waarschijnlijk zal ook de afdeling inspectie van Verkeer en Waterstaat nog toestemming moeten geven, voordat de trein kan gaan rijden.

    De verbinding Arnhem-Emmerik zal in eerste instantie worden hersteld voor een proefperiode van twee jaar. In die tijd moet duidelijk worden af het reizigersaanbod aan de verwachtingen voldoet. De 400.000 euro subsidie van Duitse en Nederlandse zijde is vooral bedoeld om het verwachte exploitatietekort te dekken. De verwachting is dat er zeker de eerste tijd geld bij zal moeten. Na twee jaar moet de treinverbinding dan zo populair zijn bij de reiziger dat de exploitatie op zijn minst kostendekkend is.
    Bron

    Goed idee? Een beetje frequentere verbinding met het ruhrgebied lijkt me niet slecht.
    Duveldinsdag 1 juni 2004 @ 08:51
    quote:
    Op maandag 31 mei 2004 11:07 schreef Lucske het volgende:
    1600/1700/1800 zijjn toegelaten voor 160 km/h, maar begrensd op 140.
    Hoe zijn ze begrensd dan? Door de techniek, dus bijvoorbeeld bij snelheid groter dan 140 de snelschakelaar open, of door het seinwezen (ATB: geen code voor >140)?
    Lucskedinsdag 1 juni 2004 @ 17:48
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 08:51 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Hoe zijn ze begrensd dan? Door de techniek, dus bijvoorbeeld bij snelheid groter dan 140 de snelschakelaar open, of door het seinwezen (ATB: geen code voor >140)?
    Dat laatste.
    ElCrizdinsdag 1 juni 2004 @ 18:35


    RubberDuckey, waar hebben jullie deze foto gemaakt? Mijn collega en ik zijn wel geinteresseerd in de locatie, hoog gelegen, veel treinen en vlak aan het bos zo te zien
    RubberDuckeydinsdag 1 juni 2004 @ 18:44
    Die heb in Ede gemaakt.
    ik citeer mezelf van m`n site
    quote:
    Op het station zelf kan je foto`s maken, maar als je richting Arnhem gaat lopen kom je een hele mooie plek tegen. Je volgt gewoon het spoor en gaat steeds met de weg mee. Je komt dan een bos tegen en aan je linkerhand heb je meteen een metalen hek. Als je hier doorheen gaat heb je een hele brede strook langs het spoor waar je kan lopen.
    Deze plek kan voor de gehele dag goed zijn om foto`s te maken.
    Voordeel is dat je de overweg hoort een 100 meter of minder verder op, je weet dus wanneer er iets komt. Je kan ook de seinen in de gaten blijven houden natuurlijk als je goed staat.
    Larry101dinsdag 1 juni 2004 @ 18:52
    Tussen Apeldoorn en Amersfoort kun je terhoogte van Halte Assel ook hele mooie foto's maken van treinen in de bossen/hei... is er nog nooit van gekomen, maar wil ik wel nog een keer doen...
    sweekdinsdag 1 juni 2004 @ 18:59
    He, bedankt RubberDuckey. .
    Leuke site ook.

    Wolvega is ook een plaats die ik vaak zie terugkomen, is dat ook makkelijk te bereiken vanaf het station?
    Alexxxxxdinsdag 1 juni 2004 @ 20:26
    Bij Wolvega komen alleen maar koplopers en tweemaal daag de containertrein....
    Lucskedinsdag 1 juni 2004 @ 20:32
    Idd. spannend hoor!! .
    sweekdinsdag 1 juni 2004 @ 20:34
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 20:26 schreef Alexxxxx het volgende:
    Bij Wolvega komen alleen maar koplopers en tweemaal daag de containertrein....
    Euh, ik bedoel Wolfheze... sorry. .
    Alexxxxxdinsdag 1 juni 2004 @ 20:35
    Ow, even iemand optrommelen die daar vaak komt met de trein
    RubberDuckeydinsdag 1 juni 2004 @ 20:43
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 18:59 schreef sweek het volgende:
    He, bedankt RubberDuckey. .
    Leuke site ook.
    Op de 1 of andere manier zijn veel foto`s verwijderd en is het fotoalbum ff k*t.
    Ben druk bezig om dit te veranderen.

    Over Wolfheze ff, hier rijden dezelfde treinen volgens mij die Ede ook voorbij komen.
    Op www.somda.nl kan je als je je inschrijft een passeerlijst opzoeken en dan weet je dus welke treinen er voorbij komen en hoe laat. Je moet alleen wel ff zelf uitzoeken wat voor trein het is.
    Tip: treinnummers met 5 cijfers zijn meestal goederentreinen.

    laterz
    rubiniodinsdag 1 juni 2004 @ 21:44
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 18:52 schreef Larry101 het volgende:
    Tussen Apeldoorn en Amersfoort kun je terhoogte van Halte Assel ook hele mooie foto's maken van treinen in de bossen/hei... is er nog nooit van gekomen, maar wil ik wel nog een keer doen...
    Je kan daar mooi op een dijk naast het spoor staan net zoals op doe foto hierboven bij ede.
    Maar zoveel verschillende treinen komen daar helaas niet langs. Alleen goederentreinen, vooral koplopers en 4x daags de IC naar Berlijn / Leipzig.
    Lucskedinsdag 1 juni 2004 @ 22:15
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 20:43 schreef RubberDuckey het volgende:
    Tip: treinnummers met 5 cijfers zijn meestal goederentreinen.
    Kom nu niet aan met die kwatsj. Alles boven de 30000 is niet de normale reizigersdienst. Wel: cargo, meetspul, werkspul, museum, locritten, overbrengingen, ledig mat.-ritten, reizigers bij calamiteiten, extra's e.d. Bij Prorail staat ergens een overzicht van treinnummerreeksen. Reguliere cargo vind je tussen 40xxx en 60xxx zo ongeveer.
    Wezlidinsdag 1 juni 2004 @ 22:19
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 20:34 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Euh, ik bedoel Wolfheze... sorry. .
    Tussen Oosterbeek en Wolfheze ligt een mooie strook bos, als je goed je best doet kun je daar mischien foto's maken. Tussen Arnhem en Oosterbeek gaan de treinen door een geul, dat lijkt me nog beter, het lijkt daar op de foto van RubberDuckey.
    DaafAzuildinsdag 1 juni 2004 @ 22:48
    hey grappig, ik ben opgegroeid in Ede en heb ontelbare keren daar in 't bos (waar RubberDuckey die foto heeft genomen) in 't bos gespeeld en hutten gebouwd. Super veel mooie treinen voorbij zien komen daar
    idd mooie plek daar, ik heb ooit nog wel mooie foto's van treinen in de sneeuw toen ik in de winter in 't bos liep erg mooi plaatje.
    RubberDuckeydinsdag 1 juni 2004 @ 23:45
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 22:15 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Kom nu niet aan met die kwatsj. Alles boven de 30000 is niet de normale reizigersdienst. Wel: cargo, meetspul, werkspul, museum, locritten, overbrengingen, ledig mat.-ritten, reizigers bij calamiteiten, extra's e.d. Bij Prorail staat ergens een overzicht van treinnummerreeksen. Reguliere cargo vind je tussen 40xxx en 60xxx zo ongeveer.
    Ik zeg dan ook meestal, en volgens mij staat er in somda niet de extra treinen, maar alleen de reguliere dienstregelingen. De extra dienstregelingen staan op het voorblad.
    CasBdinsdag 1 juni 2004 @ 23:52
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 22:15 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Kom nu niet aan met die kwatsj. Alles boven de 30000 is niet de normale reizigersdienst. Wel: cargo, meetspul, werkspul, museum, locritten, overbrengingen, ledig mat.-ritten, reizigers bij calamiteiten, extra's e.d. Bij Prorail staat ergens een overzicht van treinnummerreeksen. Reguliere cargo vind je tussen 40xxx en 60xxx zo ongeveer.
    Le-zen

    De reguliere treinen zitten tussen de 2 en 5 cijfers. Dus als je een 5-cijferige dienst tegenkomt heb je grote kans dat het niet-regulier is...
    RubberDuckeywoensdag 2 juni 2004 @ 00:00
    Ff nog een toevoeging, het ging dus in m`n post om Wolfheze.
    Ik heb de passeerlijst van somda erbij gezocht en ik zie daar geen enkele reizigerstrein met 5 cijfers.....
    Bij de reguliere dienstregeling waar ik het dus over had.
    Dus volgens mij lul ik hier geen "kwatsj".
    MREnwoensdag 2 juni 2004 @ 01:02
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 00:00 schreef RubberDuckey het volgende:
    Ff nog een toevoeging, het ging dus in m`n post om Wolfheze.
    Ik heb de passeerlijst van somda erbij gezocht en ik zie daar geen enkele reizigerstrein met 5 cijfers.....
    Bij de reguliere dienstregeling waar ik het dus over had.
    Dus volgens mij lul ik hier geen "kwatsj".
    Beter zoeken, de gesplitste IC's op de Noordoost krijgen een 10 of 12 voor het treinnummer, bijvoordbeeld de IC Lw-Gvc is tot Zl de 125xx en daarna de 5xx.

    Lw-Asd krijgt een 10 voor het nummer, en aldus: 5 cijfers.
    CasBwoensdag 2 juni 2004 @ 01:21
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 01:02 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Beter zoeken, de gesplitste IC's op de Noordoost krijgen een 10 of 12 voor het treinnummer, bijvoordbeeld de IC Lw-Gvc is tot Zl de 125xx en daarna de 5xx.

    Lw-Asd krijgt een 10 voor het nummer, en aldus: 5 cijfers.
    Wolfheze
    RubberDuckeywoensdag 2 juni 2004 @ 01:22
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 01:02 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Beter zoeken, de gesplitste IC's op de Noordoost krijgen een 10 of 12 voor het treinnummer, bijvoordbeeld de IC Lw-Gvc is tot Zl de 125xx en daarna de 5xx.

    Lw-Asd krijgt een 10 voor het nummer, en aldus: 5 cijfers.
    Huh sinds wanneer komt de IC van Asd naar Lw door Wolfheze?

    [ Bericht 1% gewijzigd door RubberDuckey op 02-06-2004 01:30:29 (ff Wf iets duidelijker gemaakt) ]
    Lucskewoensdag 2 juni 2004 @ 07:11
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 23:52 schreef CasB het volgende:

    [..]

    Le-zen

    De reguliere treinen zitten tussen de 2 en 5 cijfers. Dus als je een 5-cijferige dienst tegenkomt heb je grote kans dat het niet-regulier is...
    Nee, dat is onzin. 5-cijferig bevat gewoon reguliere diensten, zowel reizigers, als cargo. Het aantal cijfers zegt nu net niks over de soort trein.
    RubberDuckeywoensdag 2 juni 2004 @ 08:40
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 07:11 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Nee, dat is onzin. 5-cijferig bevat gewoon reguliere diensten, zowel reizigers, als cargo. Het aantal cijfers zegt nu net niks over de soort trein.
    Lucske ga nu eens ff de passeerlijst van Wf erbij pakken aub.
    Bvd
    CasBwoensdag 2 juni 2004 @ 08:59
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 07:11 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Nee, dat is onzin. 5-cijferig bevat gewoon reguliere diensten, zowel reizigers, als cargo. Het aantal cijfers zegt nu net niks over de soort trein.
    Voor de laatste keer: Het gaat hier om de treinen die langs Wolfheze komen.
    En daar rijden dus GEEN pasagierstreinen met 5 cijfers.
    Lucskewoensdag 2 juni 2004 @ 11:49
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 08:59 schreef CasB het volgende:

    [..]

    Voor de laatste keer: Het gaat hier om de treinen die langs Wolfheze komen.
    En daar rijden dus GEEN pasagierstreinen met 5 cijfers.
    Dan moet je dat er maar duidelijker bij zeggen. Achteraan ergens "tip: blabla" zetten geeft niet aan dat je het alleen over een bepaald baanvak hebt. Nu even wachten op werkzaamheden rond Ut en hé, reizigerstreinen met vijf-cijferige treinnummers!
    RubberDuckeywoensdag 2 juni 2004 @ 12:53
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 11:49 schreef Lucske het volgende:
    Dan moet je dat er maar duidelijker bij zeggen. Achteraan ergens "tip: blabla" zetten geeft niet aan dat je het alleen over een bepaald baanvak hebt. Nu even wachten op werkzaamheden rond Ut en hé, reizigerstreinen met vijf-cijferige treinnummers!
    Kijk nog eens goed, ik heb het voor je vetgedrukt en onderstreept wat ik bij m`n eerste post heb gezegd.
    quote:
    Op dinsdag 1 juni 2004 20:43 schreef RubberDuckey het volgende:
    Over Wolfheze ff, hier rijden dezelfde treinen volgens mij die Ede ook voorbij komen.
    Op www.somda.nl kan je als je je inschrijft een passeerlijst opzoeken en dan weet je dus welke treinen er voorbij komen en hoe laat. Je moet alleen wel ff zelf uitzoeken wat voor trein het is.
    Tip: treinnummers met 5 cijfers zijn meestal goederentreinen.

    laterz
    Ik heb het daarna nog een keer gepost, en dan beweert iemand dat de treinen vanaf Zwolle via Wolfheze naar Leeuwarden gaan....

    Maar lucske ik heb nu toch de fok! fotowedstrijd van mei gewonnen, thema was herhaling.
    Voor jou dan hier ook wat herhaling en voor de anderen die over wat dingen hadden heengelezen.
    Het gaat om Wolfheze, ook in m`n post met de passeerlijst gaat het om Wolfheze.
    In andere gedeelten van het land rijden wel reizigerstreinen met 5 cijfers.
    Nu ook voor jou duidelijk Lucske, en ook voor de anderen natuurlijk?
    Alexxxxxwoensdag 2 juni 2004 @ 13:00



    Foto's genomen op station Nijmegen, vanuit de trein.

    Luckske: je mag zeggen wat je van de foto's vind
    CasBwoensdag 2 juni 2004 @ 15:18
    Foto 1: Scheef
    Fredericwoensdag 2 juni 2004 @ 16:07
    Effe melden dat de site van de NMBS volledig vernieuwd is, met meer info over de aankoop van nieuwe treinen: 320 nieuwe dubbeldekkers, GEN-treinen, zelfs HST-treinen i.s.m. de NS...

    Er staan ook heel wat foto's op van de oude en nieuwe treinen, van de stations....

    www.nmbs.be
    Dichterbijerwoensdag 2 juni 2004 @ 16:48
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 16:07 schreef Frederic het volgende:
    Effe melden dat de site van de NMBS volledig vernieuwd is, met meer info over de aankoop van nieuwe treinen: 320 nieuwe dubbeldekkers, GEN-treinen, zelfs HST-treinen i.s.m. de NS...

    Er staan ook heel wat foto's op van de oude en nieuwe treinen, van de stations....

    www.nmbs.be
    Onoverzichtelijk zeg ik al desginer in opleiding

    Maar verder erg lekker veel foto's
    Lucskewoensdag 2 juni 2004 @ 16:54
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 12:53 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Kijk nog eens goed, ik heb het voor je vetgedrukt en onderstreept wat ik bij m`n eerste post heb gezegd.
    [..]
    Wat heeft die tip daar dan mee te maken? Ik kan ook wel iets achter een ander stukje plakken, dan hoort het nog niet automatisch bij dat speficieke stuk.
    quote:
    Ik heb het daarna nog een keer gepost, en dan beweert iemand dat de treinen vanaf Zwolle via Wolfheze naar Leeuwarden gaan....
    Dat kwam doordat er eerst Wolvega i.p.v. Wolfheze stond.
    Lucskewoensdag 2 juni 2004 @ 16:55
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 13:00 schreef Alexxxxx het volgende:
    [afbeelding]
    [afbeelding]
    [afbeelding]
    Foto's genomen op station Nijmegen, vanuit de trein.

    Luckske: je mag zeggen wat je van de foto's vind
    Een werkmachine op een station met veel te veel palen (1), scheef (2), een halvetrein, interessant (3), niet goed belicht (4) en de scherpte is niet geweldig (5).

    [ Bericht 0% gewijzigd door Lucske op 02-06-2004 18:10:40 ]
    Alexxxxxdonderdag 3 juni 2004 @ 00:04
    1, 3, 4 en 5 ben ik het helemaal mee eens Allen over puntje 3: dat was juist de bedoeling. Ik wilde de aandacht leggen op de specifieke punten die ik dus heb gefotografeerd
    CasBdonderdag 3 juni 2004 @ 00:51
    quote:
    Op woensdag 2 juni 2004 16:55 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Een werkmachine op een station met veel te veel palen (1), scheef (2), een halvetrein, interessant (3), niet goed belicht (4) en de scherpte is niet geweldig (5).
    Goh..je avatar...een halve trein...
    Lucskedonderdag 3 juni 2004 @ 07:10
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 00:51 schreef CasB het volgende:

    [..]

    Goh..je avatar...een halve trein...
    Sinds wanneer is een avatar bedoeld om het vastgelegde onderwerp aan iemand te laten zien? M.i. valt dan onder een simpele "versiering" van je posts en foto's toch echt niet. Maar waarom sta je daar nu tegen de muur te springen? Er werd gevraagd om kritiek te geven, dan geef je je opmerkingen erover en dan is het weer niet goed? Altijd wat hè, die hollanders daar...!
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 00:04 schreef Alexxxxx het volgende:
    1, 3, 4 en 5 ben ik het helemaal mee eens Allen over puntje 3: dat was juist de bedoeling. Ik wilde de aandacht leggen op de specifieke punten die ik dus heb gefotografeerd
    Zal best en moet je zelf weten, ander punt is of het het waard is om te publiceren .
    QyRoZdonderdag 3 juni 2004 @ 09:03
    Jongens, wees eens lief voor elkaar.
    sweekdonderdag 3 juni 2004 @ 09:42
    Wilde de CityNightLine nog fotograferen gisteren, maar ik had dan nog enkele uren moeten wachten in Asd of Ut. Denk dat ik hem 's ochtendsvroeg maar ga proberen te fotograferen, alhoewel dat wel erg vroeg opstaan gaat worden dan. .
    Blehdonderdag 3 juni 2004 @ 10:02
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 09:42 schreef sweek het volgende:
    Wilde de CityNightLine nog fotograferen gisteren, maar ik had dan nog enkele uren moeten wachten in Asd of Ut. Denk dat ik hem 's ochtendsvroeg maar ga proberen te fotograferen, alhoewel dat wel erg vroeg opstaan gaat worden dan. .
    Ha die zag ik gistermorgen nog tegen tienen in de boog naar Haarlem bij Sloterdijk. Is weer eens wat anders
    sweekdonderdag 3 juni 2004 @ 10:22
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 10:02 schreef Bleh het volgende:

    [..]

    Ha die zag ik gistermorgen nog tegen tienen in de boog naar Haarlem bij Sloterdijk. Is weer eens wat anders
    Reed 'ie daar of stond 'ie daar opgesteld? Want ik heb hem nog nooit ergens zien staan bij Centraal.
    Dichterbijerdonderdag 3 juni 2004 @ 10:39
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 09:42 schreef sweek het volgende:
    Wilde de CityNightLine nog fotograferen gisteren, maar ik had dan nog enkele uren moeten wachten in Asd of Ut. Denk dat ik hem 's ochtendsvroeg maar ga proberen te fotograferen, alhoewel dat wel erg vroeg opstaan gaat worden dan. .
    Wat is dat voor trein? Er gaat geen lampje bij mij branden
    sweekdonderdag 3 juni 2004 @ 10:42
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 10:39 schreef Dichterbijer het volgende:

    [..]

    Wat is dat voor trein? Er gaat geen lampje bij mij branden
    Nachttrein naar het zuiden van Duitsland, en één keer per week ook naar Zwitserland geloof ik.
    Rijdt 1 keer per dag, vertrekt rond 20.30 in Amsterdam.
    http://www.ns.nl/internat(...)reinen/CityNightLine
    Dichterbijerdonderdag 3 juni 2004 @ 10:46
    Aha owke... ik ben benieuwd naar de foto's
    Blehdonderdag 3 juni 2004 @ 12:20
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 10:22 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Reed 'ie daar of stond 'ie daar opgesteld? Want ik heb hem nog nooit ergens zien staan bij Centraal.
    Hij reed daar. Opzich niet veel te zoeken richting Hlm.
    spectrumanalyserdonderdag 3 juni 2004 @ 16:47
    Open dag bij de NS:

    Op zaterdag 12 juni of zaterdag 26 juni aanstaande kunt u als vaste klant een kijkje nemen in de keuken van NS.

    met als programmadelen:

    2. Maak ‘De reis van de klant’ in het NS Trefpunt: 10.00 uur (wisselprogramma)
    3. Loop mee met de stationsmanager van Utrecht Centraal: 11.00 uur (wisselprogramma)
    4. Stap bij de machinist in de cabine: 12.00 uur (wisselprogramma)
    Lucskedonderdag 3 juni 2004 @ 16:54
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 12:20 schreef Bleh het volgende:

    [..]

    Hij reed daar. Opzich niet veel te zoeken richting Hlm.
    Iedere rijdag komt het ding naar Haarlem.
    Betsedonderdag 3 juni 2004 @ 18:11
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 10:42 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Nachttrein naar het zuiden van Duitsland, en één keer per week ook naar Zwitserland geloof ik.
    Rijdt 1 keer per dag, vertrekt rond 20.30 in Amsterdam.
    http://www.ns.nl/internat(...)reinen/CityNightLine
    Ik zie hem rond die tijd idd ook nog wel es in Arnhem staan...

    Okeej ik ben nieuw in dit topic i know, maar ik ga interrailen door oost europa en ga wel wat leuke treinpics schieten. Neem aan dat jullie dat ook wel leuk vinden
    Blehdonderdag 3 juni 2004 @ 19:30
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 16:54 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Iedere rijdag komt het ding naar Haarlem.
    Wat doen ze er dan daar mee?
    Lucskevrijdag 4 juni 2004 @ 00:36
    quote:
    Op donderdag 3 juni 2004 19:30 schreef Bleh het volgende:

    [..]

    Wat doen ze er dan daar mee?
    Kopmaken en terugrijden naar de Meer.
    Blehvrijdag 4 juni 2004 @ 08:56
    Even een rustig plekje zoeken dus om kop te maken.
    Lucskevrijdag 4 juni 2004 @ 12:40
    Precies.
    Dichterbijervrijdag 4 juni 2004 @ 21:11
    Vandaag ff weer ge-treind naar Utrecht en heb de Groninger Museum koploper zien staan in Groningen. Wel een aparte trein!

    En onderweg een tweestels koploper tegen gekomen. Ik dacht dat er maar 1 was en dat die gerangeerd stond in Amersfoort.

    En veel materiaal wat gewoon niet reed. Volledige dubbeldekkers die bij terugkomst er nog stonden. Beetje apart....
    Lucskevrijdag 4 juni 2004 @ 22:18
    quote:
    Op vrijdag 4 juni 2004 21:11 schreef Dichterbijer het volgende:
    En onderweg een tweestels koploper tegen gekomen. Ik dacht dat er maar 1 was en dat die gerangeerd stond in Amersfoort.
    Er is er ook maar één. Waar heb je die gezien?

    Overigens met een : het is één stel, bestaande uit twee bakken. Iets staat niet gerangeerd, maar opgesteld.
    quote:
    En veel materiaal wat gewoon niet reed. Volledige dubbeldekkers die bij terugkomst er nog stonden. Beetje apart....
    In Amersfoort? Logisch dan.
    Dichterbijerzaterdag 5 juni 2004 @ 00:04
    Nee Zwolle.... de nieuwste versie van de dubbeldekkers...

    En die koploper kwam ik onderweg tegen....
    Lucskezaterdag 5 juni 2004 @ 09:31
    quote:
    Op zaterdag 5 juni 2004 00:04 schreef Dichterbijer het volgende:
    Nee Zwolle.... de nieuwste versie van de dubbeldekkers...
    Ah zo. Och, 't kan.... Verwonderlijk is het niet eigenlijk.
    quote:
    Op zaterdag 5 juni 2004 00:04 schreef Dichterbijer het volgende:
    En die koploper kwam ik onderweg tegen....
    Dan heb je toch niet goed gekeken.

    [ Bericht 30% gewijzigd door Lucske op 06-06-2004 14:47:17 ]
    Cootzwoensdag 9 juni 2004 @ 21:45
    "Trein botst op boot in Groningen"
    "BEDUM EN STEDUM - Een trein heeft woensdagmiddag rond half twee tussen de Groningse plaatsen Bedum en Stedum een botsing gehad met een schip." (bron)

    Hmm, dat hoor je nou niet vaak. Dat er regelmatig vanalles in de weg ligt op het spoor weten we allemaal... maar een boot?
    Againzenderwoensdag 9 juni 2004 @ 22:19
    quote:
    Op woensdag 9 juni 2004 21:45 schreef Cootz het volgende:
    "Trein botst op boot in Groningen"
    "BEDUM EN STEDUM - Een trein heeft woensdagmiddag rond half twee tussen de Groningse plaatsen Bedum en Stedum een botsing gehad met een schip." (bron)

    Hmm, dat hoor je nou niet vaak. Dat er regelmatig vanalles in de weg ligt op het spoor weten we allemaal... maar een boot?
    Hm, stond dat ding op een trailer ofzo
    Larry101woensdag 9 juni 2004 @ 22:26


    Baan1980donderdag 10 juni 2004 @ 00:07
    Zo te zien een losgeslage woonboot.... kan gebeure. Als er betonne randjes op de brug lag was er geen probleem.

    Geen gewonden?
    tiepvautdonderdag 10 juni 2004 @ 14:21
    gisteren op Rotterdam CS nog wat speciaals gezien. een zandloper gekoppeld met de Mendini. Had helaas geen tijd om een foto te maken.
    Dichterbijerdonderdag 10 juni 2004 @ 15:08
    Het hele verhaal van de woonboot en de trein:
    quote:
    Geramde woonboot blijft voorlopig in het Boterdiep liggen

    Tjitske Ypma



    bedum - Voorlopig blijft de nieuwe woonboot van Jacques Tersteeg en zijn vrouw Fenny waar hij is: in het Boterdiep in Bedum. De schrik zit hen na het ongeluk van woensdagmiddag behoorlijk in de benen. Toen reed een trein over de spoorbrug waar hun woonboot tegenaan dobberde en ramde het vaartuig.
    Ze hadden speciaal met de gemeente Bedum geregeld dat de Gele Klap omhoog getakeld werd, zodat zij hun boot naar het nieuwe stekje konden varen, ondanks de vertraging die is opgetreden in de restauratie van de brug.

    Dat ging al niet echt soepel: de geïmproviseerde kademuur lag in de weg. Maar met duwen en trekken lukte het de boot de bocht door te krijgen. Drie bruggen verder bleek de spoorbrug net niet ver genoeg omhoog te kunnen: de boot dreigde bekneld te raken. Het woonschip werd een eindje teruggetrokken, waar de schoorsteen en een stuk dakleer verwijderd werden. Ondertussen zouden er twee treinen passeren.

    Brugwachter Jeroen Spaan draaide de brug daarom weer naar beneden. Een windvlaag blies de boot tegen de brug, terwijl de spoorbomen aan het einde van de Wilhelminalaan al naar beneden gingen en de bellen begonnen te rinkelen. Tersteeg en zijn vrouw en twee vrienden probeerden met touwen vanaf de wal de boot terug te trekken, maar die lag al over dwars in het water en ving volop wind.

    Even later was het raak. Met schreeuwen breng je een trein niet tot stilstand, dus het gele gevaarte ramde de boot voluit. Er vloog een stuk van de voorkant van het schip, maar verder bleef het 15 ton wegende gevaarte liggen op de plek waar het lag.

    De bumper van de trein raakte zwaar beschadigd en een van de laatste treden van een van de wagons brak af. De machinist stopte een eindje verderop. Hij had de schrik ook goed te pakken: een collega reed de trein terug naar Groningen, waar een nieuw treinstel werd gehaald om de rit te vervolgen.

    De politie heeft uitgebreid proces-verbaal opgemaakt. Tersteeg hoopt dat zijn verzekering de schade aan de trein vergoedt. De schade aan zijn boot schat hij op enkele honderden euro's.


    Bron: http://www.dvhn.nl
    ROGdonderdag 10 juni 2004 @ 17:00
    In augustus een lang weekje naar Praag en Budapest: Utrecht - Frankfurt - Nurnberg per ICE, daarna een IC naar Praag. Praag - Budapest (per EuroCity geloof ik?), Budapest - Wenen per ??, Wenen Dusseldorf nachtrein. En vanaf Dusseldorf weer per ICE naar Utrecht.

    Iemand wat foto's van wat er bijvoorbeeld tussen Budapest en Wenen rijdt? Bvd.
    Lucskedonderdag 10 juni 2004 @ 17:09
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 14:21 schreef tiepvaut het volgende:
    gisteren op Rotterdam CS nog wat speciaals gezien. een zandloper gekoppeld met de Mendini. Had helaas geen tijd om een foto te maken.
    Wat is daar speciaal aan? Dat komt wel vaker voor.
    Duveldonderdag 10 juni 2004 @ 18:12
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 17:09 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Wat is daar speciaal aan? Dat komt wel vaker voor.
    Zullen we een poll openen om te onderzoeken wie nog meer op deze reactie zaten te wachten en wie voorspeld had dat het ook deze user zou zijn die hem zou plaatsen?
    Lucskedonderdag 10 juni 2004 @ 19:02
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 18:12 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Zullen we een poll openen om te onderzoeken wie nog meer op deze reactie zaten te wachten en wie voorspeld had dat het ook deze user zou zijn die hem zou plaatsen?
    Zullen we een poll openen wie nog meer besluit om door het irritante gezanik van sommigen bepaalde zaken maar niet meer kenbaar te maken, als in: niet meer de moeite nemen om dingen uit te zoeken?

    Als je je verstand eens zou gebruiken zou je snappen dat daar niks speciaals aan kán zijn, daar beide stellen geen gesloten omloop hebben en elkaar dus gewoon zullen tegenkomen. Maar ja, in plaats van na te denken moet je weer interessant onzinberichten plaatsen, waar je overigens jezelf alleen maar mee hebt.

    Ga overigens je gang en open die poll. Eens kijken wat je allemaal van plan bent.

    [ Bericht 6% gewijzigd door Lucske op 10-06-2004 19:07:26 ]
    Duveldonderdag 10 juni 2004 @ 19:16
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 19:02 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Zullen we een poll openen wie nog meer besluit om door het irritante gezanik van sommigen bepaalde zaken maar niet meer kenbaar te maken, als in: niet meer de moeite nemen om dingen uit te zoeken?

    Als je je verstand eens zou gebruiken zou je snappen dat daar niks speciaals aan kán zijn, daar beide stellen geen gesloten omloop hebben en elkaar dus gewoon zullen tegenkomen. Maar ja, in plaats van na te denken moet je weer interessant onzinberichten plaatsen, waar je overigens jezelf alleen maar mee hebt.

    Ga overigens je gang en open die poll. Eens kijken wat je allemaal van plan bent.
    De smiley is je blijkbaar vreemd. Natuurlijk is het mogelijk om die stellen gekoppeld aan te treffen. Er zijn drie Zandlopers of zo, en één Mendini. 't Zou leuk zijn om eens uit te rekenen hoe groot de kans is dat je de Mendini gekoppeld met een Zandloper tegenkomt, juist op Rotterdam. Ik zou ook zoiets hebben van: "Oh, grappig."

    Je zult toch vroeg of laat moeten accepteren dat er mensen zijn die bezig zijn met het opbouwen van kennis over hun beginnende hobby. Een mens kan niet alles weten, en leren is een groot goed. Om iedere keer een demotiverende post te plaatsen als iemand iets beweert dat volgens jou "irritant gezanik" is, lijkt me geen juiste manier van met elkaar omgaan, zeker niet omdat het hier alleen om geschreven tekst gaat waar de nuance snel verloren gaat.

    Overigens nodig ik je van harte uit om de door jou voorgestelde poll te openen. Verder hoop ik dat je ook ooit in zult zien dat dit géén forum is dat alleen maar wordt bezocht door doorgewinterde hobbyisten.
    Lucskedonderdag 10 juni 2004 @ 19:19
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 19:16 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    De smiley is je blijkbaar vreemd. Natuurlijk is het mogelijk om die stellen gekoppeld aan te treffen. Er zijn drie Zandlopers of zo, en één Mendini. 't Zou leuk zijn om eens uit te rekenen hoe groot de kans is dat je de Mendini gekoppeld met een Zandloper tegenkomt, juist op Rotterdam. Ik zou ook zoiets hebben van: "Oh, grappig."

    Je zult toch vroeg of laat moeten accepteren dat er mensen zijn die bezig zijn met het opbouwen van kennis over hun beginnende hobby. Een mens kan niet alles weten, en leren is een groot goed. Om iedere keer een demotiverende post te plaatsen als iemand iets beweert dat volgens jou "irritant gezanik" is, lijkt me geen juiste manier van met elkaar omgaan, zeker niet omdat het hier alleen om geschreven tekst gaat waar de nuance snel verloren gaat.

    Overigens nodig ik je van harte uit om de door jou voorgestelde poll te openen. Verder hoop ik dat je ook ooit in zult zien dat dit géén forum is dat alleen maar wordt bezocht door doorgewinterde hobbyisten.
    Ik zie het anders. Ik vraag waarom dat dan speciaal is en ben benieuwd naar het verhaal erachter. Dan kun je daarna aangeven waar een denkfout gemaakt wordt. Ik vraag me dan af waarom jij je er mee moet bemoeien en dan zeker door met je onnozele, uitlokkende bericht aan te komen. Iets zinnigs heb je blijkbaar niet te melden.
    Duveldonderdag 10 juni 2004 @ 19:40
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 19:19 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Iets zinnigs heb je blijkbaar niet te melden.
    Ik vind dat in mijn bovenstaande post genoeg zinnigs staat wat je eventueel ter harte kunt nemen.
    Lucske: discussie gesloten.
    Lucskedonderdag 10 juni 2004 @ 19:42
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 19:40 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ik vind dat in mijn bovenstaande post genoeg zinnigs staat wat je eventueel ter harte kunt nemen.
    Wat jij vindt interesseert mij niet bepaald .
    quote:
    Lucske: discussie gesloten.
    'Oi, als dit al een discussie is....
    contradonderdag 10 juni 2004 @ 19:47
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 19:42 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Wat jij vindt interesseert mij niet bepaald .
    [..]

    'Oi, als dit al een discussie is....
    ...begin ik me af te vragen wat jij een discussie vindt.....

    neuh, hoef geen voorbeeld
    Lucskedonderdag 10 juni 2004 @ 19:55
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 19:47 schreef contra het volgende:

    [..]

    ...begin ik me af te vragen wat jij een discussie vindt.....

    neuh, hoef geen voorbeeld
    Ben maar niet bang, daar ga ik me de tijd ook niet aan verdoen. Het gaat hier over treintjes, niet over onzin.
    sweekdonderdag 10 juni 2004 @ 20:26
    Paar foto'tjes, licht zat niet echt mee jammergenoeg...











    Allemaal in de buurt van Wolfheze, laatste in Sittard... gewoon, omdat Koplopers daar niet zo veel voorkomen normaalgezien.
    Duveldonderdag 10 juni 2004 @ 20:54
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 20:26 schreef sweek het volgende:
    Paar foto'tjes, licht zat niet echt mee jammergenoeg...

    [afbeelding]

    Allemaal in de buurt van Wolfheze, laatste in Sittard... gewoon, omdat Koplopers daar niet zo veel voorkomen normaalgezien.
    Leuke foto, zo laag genomen! Ben je er speciaal voor gaan liggen of stond je al laag?

    Voor deze ben ik wel even door de knieën gegaan:

    sweekdonderdag 10 juni 2004 @ 21:15
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 20:54 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Leuke foto, zo laag genomen! Ben je er speciaal voor gaan liggen of stond je al laag?

    Voor deze ben ik wel even door de knieën gegaan:

    [afbeelding]
    Het liep nogal stijl bergaf, zoals je kunt zien op
    (ookal was die wel van de andere kant gemaakt. .

    Ga trouwens morgen naar Parijs, maak daar ook wel een paar foto'tjes denk ik. .
    sweekdonderdag 10 juni 2004 @ 22:57
    De lightraildingetjes voor de Zoetermeerstadslijn
    Duvelvrijdag 11 juni 2004 @ 07:23
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 22:57 schreef sweek het volgende:
    De lightraildingetjes voor de Zoetermeerstadslijn
    [afbeelding]
    En voor de "metro" van Den Haag naar Rotterdam toch? Eerst nog even een tunneltje graven
    sweekzondag 13 juni 2004 @ 19:46
    quote:
    Op vrijdag 11 juni 2004 07:23 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    En voor de "metro" van Den Haag naar Rotterdam toch? Eerst nog even een tunneltje graven
    Vast wel ja.... waar moet dat tunneltje dan precies komen? Want er loopt toch op zich al een spoor R'dam Kleiweg naar Centraal? Willen ze het verder de stad in laten lopen?
    QyRoZzondag 13 juni 2004 @ 20:15
    QyRoZzondag 13 juni 2004 @ 20:16
    De verbindingsboog Kleiweg-Centraal is al opgebroken. Ik geloof voor de aansluiting van de HSL op die plek.
    Duvelzondag 13 juni 2004 @ 20:36
    quote:
    Op zondag 13 juni 2004 20:16 schreef QyRoZ het volgende:
    De verbindingsboog Kleiweg-Centraal is al opgebroken. Ik geloof voor de aansluiting van de HSL op die plek.
    De verbinding van de HSL ligt iets dichter bij 't Centraal. De Sint-Fransiscusdriehoek is opgebroken omdat op die plaats de tunnelboormachine de grond in moet.
    Overigens zijn ze een paar weken geleden begonnen met de bouw van station Blijdorp, wat inhoudt dat de kruising Statenweg/Stadhoudersweg nu een puinhoop is... En dat zal blijven tot 2008 of zo...
    Crocidura-Russulamaandag 14 juni 2004 @ 23:14
    Gaan ze eigenlijk ook zo'n randstadrail-net rond Utrecht aanleggen? Ik heb er wel eens wat over gehoord maar ik geloof dat het nog niet zo opschiet.
    Duveldinsdag 15 juni 2004 @ 12:24
    quote:
    Op maandag 14 juni 2004 23:14 schreef Crocidura-Russula het volgende:
    Gaan ze eigenlijk ook zo'n randstadrail-net rond Utrecht aanleggen? Ik heb er wel eens wat over gehoord maar ik geloof dat het nog niet zo opschiet.
    Dat moet er wel gaan komen inderdaad, en het heet daar Randstadspoor. D'r komen allerlei haltes rondom Utrecht. Ik had er laatst iets over gelezen, maar weet helaas niet meer precies waar en hoe...
    MREnwoensdag 16 juni 2004 @ 01:02
    quote:
    Op dinsdag 15 juni 2004 12:24 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Dat moet er wel gaan komen inderdaad, en het heet daar Randstadspoor. D'r komen allerlei haltes rondom Utrecht. Ik had er laatst iets over gelezen, maar weet helaas niet meer precies waar en hoe...
    In onderzoek: Utrechts Majella en Lage Weide.

    Er worden zeven stations gebouwd dan wel uitgebreid: Tiel Passewaaij, Amersfoort Vathorst, Utrecht Zuilen, Houten Castellum, Utrecht Terwijde, Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Vaartsche Rijn.
    USS-Spectrewoensdag 16 juni 2004 @ 10:51
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 21:15 schreef sweek het volgende:

    [..]


    Ga trouwens morgen naar Parijs, maak daar ook wel een paar foto'tjes denk ik. .
    Nog foto's gemaakt?
    Gare du Nord?
    456woensdag 16 juni 2004 @ 11:16
    quote:
    Op woensdag 16 juni 2004 01:02 schreef MREn het volgende:

    [..]

    In onderzoek: Utrechts Majella en Lage Weide.

    Er worden zeven stations gebouwd dan wel uitgebreid: Tiel Passewaaij, Amersfoort Vathorst, Utrecht Zuilen, Houten Castellum, Utrecht Terwijde, Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Vaartsche Rijn.
    Tiel???
    Ze wilden die lijn toch opgeven???
    Of had dat enkel betrekking op het rijden van Arnhem - Tiel vv. en niet op Ut-Tl?
    QyRoZwoensdag 16 juni 2004 @ 11:34
    Ut-Tl was nooit bedreigd, is een behoorlijk drukke lijn hoor. Zit niet voor niets al het langste onder de waslijn van de hele Betuwelijn.
    sweekwoensdag 16 juni 2004 @ 19:01
    quote:
    Op woensdag 16 juni 2004 10:51 schreef USS-Spectre het volgende:

    [..]

    Nog foto's gemaakt?
    Gare du Nord?
    Ja, wel een paar. .

    Gare D'Austerlitz


    Gare de Lyon, toch wel het mooiste station. .






    Gare d'Orlay (nu geen Gare meer )


    Gare de Montparnasse



    "Le Meteor", volautomatische metro (lijn 14)



    Gare Saint Lazare


    Gare du Nord


    Fencewoensdag 16 juni 2004 @ 22:36
    Vanavond deze locomotief gespot op rangeerterrein Waalhaven Zuid in Rotterdam.



    Helaas is daar de bovenleidingportaaldichtheid zo groot, dat er geen mooi staatsieportret van deze loc gemaakt kon worden.

    Vanmiddag had ik de loc, de BR 185 in Rail4Chem-outfit uitgedost, al zien rangeren samen met een loc van Shortlines.

    Iemand een idee met welke doeleinden deze loc hier in de Waalhaven was?

    [ Bericht 23% gewijzigd door Fence op 16-06-2004 22:48:24 ]
    QyRoZwoensdag 16 juni 2004 @ 23:27
    Geen Gare de l'Est, sweek?
    sweekdonderdag 17 juni 2004 @ 08:55
    Nee... . Komt vast nog wel een keertje. .
    MREndonderdag 17 juni 2004 @ 18:59
    Helaas nogal bewolkt vandaag, maar toch maar even de 4028 (Kinderboeken-trein) op de foto gezet, nu het ding voor de tweede maal (na vanochtend) naar het oostenkwam.


    Hier net vertrokken uit Hengelo


    Hier net voor vertrek uit Enschede. Hoek is wat raar omdat aan de achterzijde de DB-Regionahlbahn-boemel stond die normaal tegelijk met de IC vertrekt.
    sweekdonderdag 17 juni 2004 @ 19:06
    Leuk! . Kende hem nog niet...
    Alexxxxxdonderdag 17 juni 2004 @ 19:08
    Nee, idd, is voor mijook nieuw

    Heeft er ook nog iemand foto's van een jaar of 10 a 15 geleden? toen waren er meerdere koplopers in aparte kleurtjes, zoals Aegon, een krant en KLM, meen ik?
    MREndonderdag 17 juni 2004 @ 19:12
    Het ding bestaat ook pas sinds gisteren, en zit vandaag voor het eerst in de reizigersdienst.

    Foto's van Aagon, KLM, AD en Martinair heb ik zelf niet, maar nu je de merken weet, ben je met het toevoegsel 'koploper' op google snel klaar
    Alexxxxxdonderdag 17 juni 2004 @ 19:15
    met het woord koploper vind je verdacht weinig op google image search helaas
    MREndonderdag 17 juni 2004 @ 19:19
    http://mercurio.iet.unipi(...)mu/ICM/4050/pix.html
    MREndonderdag 17 juni 2004 @ 19:22


    Alexxxxxdonderdag 17 juni 2004 @ 19:39
    Gaaf Dankjewel

    Ik heb ooit nog in de Aegon trein gezeten, ik meen bij de viering 150 jaar NS in Leeuwarden Verdraaid lang geleden dus
    Dichterbijervrijdag 18 juni 2004 @ 01:52
    quote:
    http://homepages.cwi.nl/~dik/nederlands/openbaar_vervoer/plaatjes/icm14012.jpg
    Hmm, waarom doet die witte vanaf de bovenkant mij zoveel denken aan een boeing 747
    En stiekum vind ik ze er zo mooier uitzien dan het geel met blauw van nu....
    Lucskevrijdag 18 juni 2004 @ 10:01
    quote:
    Op woensdag 16 juni 2004 22:36 schreef Fence het volgende:
    Vanavond deze locomotief gespot op rangeerterrein Waalhaven Zuid in Rotterdam.

    [afbeelding]

    Helaas is daar de bovenleidingportaaldichtheid zo groot, dat er geen mooi staatsieportret van deze loc gemaakt kon worden.

    Vanmiddag had ik de loc, de BR 185 in Rail4Chem-outfit uitgedost, al zien rangeren samen met een loc van Shortlines.

    Iemand een idee met welke doeleinden deze loc hier in de Waalhaven was?
    ...

    A la, die komt mee met de R4C-trein, de loc heeft geen ander werk in de tussentijd en wordt dus gewoon meegenomen. Duurt waarschijnlijk nog een weekje.
    Rnejvrijdag 18 juni 2004 @ 10:07
    quote:
    Op donderdag 10 juni 2004 22:57 schreef sweek het volgende:
    De lightraildingetjes voor de Zoetermeerstadslijn
    [afbeelding]
    dat worden de nieuwe trams in den haag or...
    Blehdinsdag 22 juni 2004 @ 14:56
    quote:
    Twee doden bij werkzaamheden aan spoor in Hoeven (NB.)


    Bij onderhoudswerkzaamheden aan de bovenleiding in de gemeente Hoeven (Noord-Brabant) zijn vannacht twee medewerkers van spooraannemer Strukton Railinfra België omgekomen. Om 0.38 uur botste de intercity vanuit Amsterdam in de buurt van een spoorwegovergang in Hoeven op de ladderwagen van de onderhoudswerkers. ProRail betreurt het ongeval ten zeerste.


    De Inspectie Verkeer & Waterstaat (IVW, divisie Rail) stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. De Raad voor de Transportveiligheid is een verkennend onderzoek begonnen. ProRail is inmiddels ook een intern onderzoek gestart en een onderzoeksteam samengesteld.

    Rond 10.00 uur vanochtend is het treinverkeer op het baanvak Roosendaal – Dordrecht hervat.
    Persbericht IE only
    sweekdinsdag 22 juni 2004 @ 15:01
    quote:
    Op vrijdag 18 juni 2004 10:07 schreef Rnej het volgende:

    [..]

    dat worden de nieuwe trams in den haag or...
    Euh, ook ja... de Zoetermeerlijn gaat gewoon verder de stad in rijden.
    sweekdinsdag 22 juni 2004 @ 15:02
    quote:
    Op dinsdag 22 juni 2004 14:56 schreef Bleh het volgende:

    [..]

    Persbericht IE only
    Ik hoorde het, ja... .
    Hoor je zo'n IC niet aankomen en kun je dan niet wegspringen ofzo?
    Blehdinsdag 22 juni 2004 @ 15:13
    quote:
    Op dinsdag 22 juni 2004 15:02 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Ik hoorde het, ja... .
    Hoor je zo'n IC niet aankomen en kun je dan niet wegspringen ofzo?
    Geen idee, de exacte details aan de hand waarvan je het zou kunnen zeggen worden niet vermeld...
    Wegspringen vanaf enkele meters hoogte is ook niet verstandig, maar beter als een trein tegen je aan komt.
    Ben wel zeer benieuwd naar de toedracht. Het zal wel een communicatiefout zijn. Of bij de treindienstleiding of bij de werkers zelf.

    [ Bericht 21% gewijzigd door Bleh op 22-06-2004 15:19:29 ]
    Alexxxxxdonderdag 24 juni 2004 @ 17:29

    Vandaag in Groningen een NoordNed-Wadloper gezien die reclame maakte voor het Noordelijk treinmuseum oid..
    Ik had btw vertraging door een wisselstoring bij Zuidhorn
    Camickaezemaandag 28 juni 2004 @ 22:17
    Van het weekend voor het eerste een ICE-T gezien IRL.. Wat een mooie trein zeg!!
    Duvelmaandag 28 juni 2004 @ 22:23
    quote:
    Op maandag 28 juni 2004 22:17 schreef Camickaeze het volgende:
    Van het weekend voor het eerste een ICE-T gezien IRL.. Wat een mooie trein zeg!!
    IJs-Thee?? Wat is de ICE-T?
    QyRoZmaandag 28 juni 2004 @ 22:40
    Ik ken alleen de TD.
    QyRoZmaandag 28 juni 2004 @ 22:41
    ICE-T:

    Duvelmaandag 28 juni 2004 @ 22:41
    quote:
    Op maandag 28 juni 2004 22:41 schreef QyRoZ het volgende:
    ICE-T:

    [afbeelding]
    En ik maar denken dat de ICE's wit zijn...
    QyRoZmaandag 28 juni 2004 @ 22:43
    quote:
    Op maandag 28 juni 2004 22:41 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    En ik maar denken dat de ICE's wit zijn...
    Deze moeten ze eens schoonmaken.
    mvtmaandag 28 juni 2004 @ 22:52
    woei, eindelijk een digicam, nu wat meer geheugen en binnenkort schiet ik ook wat terinenplaatjes
    Duveldinsdag 29 juni 2004 @ 06:12
    quote:
    Op maandag 28 juni 2004 22:52 schreef mvt het volgende:
    terinenplaatjes
    Neenee, het is terrine, met dubbel r en zonder n!

    Maar goed, veel succes en ik ben benieuwd!
    Alexxxxxdinsdag 29 juni 2004 @ 15:32
    Gister zo'n lightraildinggeval zien rijden vlak buiten Gouda.. wist niet dat die al in het wild rondreden... helaas geen foto kunnen maken, zat zelf in een rijdende trein
    thatsmedinsdag 29 juni 2004 @ 15:37
    lamaar
    rubiniodinsdag 29 juni 2004 @ 17:02
    quote:
    Op dinsdag 29 juni 2004 15:32 schreef Alexxxxx het volgende:
    Gister zo'n lightraildinggeval zien rijden vlak buiten Gouda.. wist niet dat die al in het wild rondreden... helaas geen foto kunnen maken, zat zelf in een rijdende trein
    Alexxxxxdinsdag 29 juni 2004 @ 17:04
    Hmm.. ik merk dat ik een domme opmerking heb gemaakt?
    Ik om niet zo vaak in gouda en omstreken, dus ik wist niet dat ze al reden.
    rubiniodinsdag 29 juni 2004 @ 17:13
    quote:
    Op dinsdag 29 juni 2004 17:04 schreef Alexxxxx het volgende:
    Hmm.. ik merk dat ik een domme opmerking heb gemaakt?
    Ik om niet zo vaak in gouda en omstreken, dus ik wist niet dat ze al reden.
    Wat een mooie openingspost he?
    quote:
    Op maandag 17 mei 2004 16:49 schreef sweek het volgende:
    A32 Lightrail (Gouda - Alphen aan den Rijn)

    Een A32-lightrailstel, net aangekomen in Alphen aan den Rijn uit Gouda (de display is nog niet aangepast)
    Deze half in Stockholm, half in Wenen gebouwde trams zijn aangekocht door de HTM, die ze in samenwerking met de NS laat rijden tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, als proef om ze te gaan gebruiken op de Zoetermeerstadslijn en de Hofpleinlijn.

    Alexxxxxwoensdag 30 juni 2004 @ 13:19
    * Alexxxxx schaamt zich diep

    Maar ik lees de openingspost niet elke keer als ik in dit topic kijk.. ik lees gewoon vanaf waar ik gebleven ben
    Alexxxxxwoensdag 30 juni 2004 @ 14:18
    Gisteren gezien op Nijmegen CS:


    45 kolenwagons (ja, ik heb ze geteld, nee ik had inderdaad niks beters te doen..) Op de achtergrond de plan '64 --> stoptrein naar 's hertogenbosch.

    Eergitser in Zwolle de trein waarin ik zat gefotografeerd vanuit de trein waarin ik zat... Helaas zat er iemand met een roze shirtje aan voor me
    MREnwoensdag 30 juni 2004 @ 16:28
    Waarom ga je dan ook niet uit het raam hangen?
    Alexxxxxwoensdag 30 juni 2004 @ 16:31
    Dat vroeg ik me ook af toen ik die foto postte

    Ik denk uit angst om mn hoofd te verliezen
    MREnwoensdag 30 juni 2004 @ 16:39








    MREnwoensdag 30 juni 2004 @ 16:42
    ..en deeltje acht al weer van deze succesvolle reeks:

    Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8
    Alexxxxxwoensdag 30 juni 2004 @ 16:42
    Jij hebt meer lef dan ik

    Als jij die foto's hebt gemaakt dan
    rubiniowoensdag 30 juni 2004 @ 17:03
    laatste post

    veel inhoud overigens