FOK!forum / Planes, Trains & Automobiles / Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 6
MREnwoensdag 14 april 2004 @ 22:20
Hier alweer deeltje zes in een (schijnbaar) succesvolle serie. Liefhebbers van de oude delen, komen hier aan hun trekken:

Wie heeft er mooie treinpics?
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 2.
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 3
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 4
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 5

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een introductie van het meest gebruikte reizigersmat in Nederland. Goederenzut is niet veel intresse in, iig niet bij mij en ik heb er weinig vraag naar gezien, dus daar ga ik niet op in.
Recentelijk 'verdwenen' mat. soorten als plan W of 1300-locs ga ik ook niet op in, maar wil je er wat van weten: de 'experts' lopen dit topic vaak genoeg tegen het lijf, dus vraag maar raak. Het is mij te veel werk om dit op voorhand allemaal te gaan zitten typen.

Dat 'de NS' niet meer overal rijdt, zal inmiddels wel bekend zijn. 'De NS' is inmiddels oa NS Reizigers en NS Internationaal. De andere reizigersvervoerders zijn NoordNed, Connexxion en Syntus, en voor het grensoverschrijdend verkeer nog de NMBS en DB Regionahlbahn.

NoordNed rijdt in het noorden de stoptreinen Leeuwarden-Stavoren, Leeuwarden-Harlingen, Groningen-Roodeschool, Groningen-Delfzijl, Groningen-Nieuweschans/Leer. Verder verzorgd NoordNed het vervoer op Groningen-Leeuwarden in opdracht van NS.
Syntus is actief in Twente in de Achterhoek op Arnhem-Wintersijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Oldenzaal.
Verder rijdt Syntus nog in naam van Connexxion op Almelo-Marienberg.

De NMBS rijdt op Maastricht-Luik en Roosendaal-Antwerpen.
DB Regionalbahn is te vinden op Heerlen-Aachen, Venlo-Hamm, Enschede-Munster/Dortmund en Nieuweschans-Leer.
De andere twee grensovergangen wat het spoor betreft (Zevenaar-Emmerich en Oldenzaal-Bad Bentheim), wordt alleen overschreden door de ICE respectievelijk de internationale IC Berlijn-Schiphol. Verder rijdt er via Roosendaal naast de stoptrein van de NMBS nog de internationale trein Amsterdam-Brussel.

Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar waarmee wordt dat allemaal gereden?

Noordned:
Laten we in het noorden beginnen met NoordNet. Dit bedrijf (100% dochter van Arriva) huurt haar mat van NS Financial services. Er wordt gereden met DM90(Buffel) op Groningen-Leeuwarden en met Wadlopers (overige lijnen, alsmede Groningen-Leeuwarden).

Links de Wadloper (DH2), dit is het enige groene stel van Noordned. Naast de tweedelige wadlopers, zijn er ook nog de één delige (DH1), waarvan sommige voorzien van extra ruimte voor fietsvervoer (de Wadfietser). Voor de DM90-foto's: zie NS.

Syntus
Syntus rijdt ook met DM90's gehoord van NS, en met eigen spul: de lightrail Lint's.



Twee Syntus Buffels, met daaronder een Lint van buiten en van binnen.

Connexxion
Bij velen bekend om het busvervoer, minder bekend als spoorbedrijf. Ze hebben ook maar één lijntje: Almelo-Marienberg. Rustig enkelspoors lijntje door de Twentse venen. Verder stelt het geen drol voor, vooral vanwege de dramatisch slecht aansluitingen in Marienberg.
Connexxion heeft twee DH1-wadlopers omgedoopt tot Veenexpress en voert daarnee de diensten uit. In de spits worden beide veenexpressen bijgestaan door een Lint van Syntus.

Interieur en exterieur.


NS Reizigers
diesel
Bij NSR is de verscheidenheid weer wat groter.
Ook NS exploiteerd nog enige diesellijnen (Enschede-Zwolle, Apeldoorn-Zutphen, Arnhem-Tiel en Nijmegen-Roermond), en maakt daarvoor uitsluitend gebruikt van de tweedelige DM90/Buffels. Wat moderner dan de wadlopers van NoordNed en Connexxion, en wat stiller dan de nieuwere Lints van Syntus.

Een Buffel van binnen en van buiten. Op de buitenfoto staat twee stellen gekoppeld.

electrisch
En omdat een groot deel van Nederland nu eenmaal geëlectrificeerd is, wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van electrische treinstellen en locs. omdat die over het algemeen wat goedkoper in het gebruik zijn.

De getrokken treinen worden aangedreven door een loc uit de 1700 of 1800 serie. Deze zijn vrijwel identiek, alleen is de 1700 ietsje nieuwer, en heeft wat meer mogelijkheden wat betreft multitractie (samenwerken met een andere 1700) en Dubbeldeksmaterieel (alleen DD-AR, DDM-1 wordt met 1800'en gereden).
Getrokken treinen zijn vooral te vinden op de langere intercity trajecten als Venlo-Den Haag, Maastricht/Heerlen-Haarlem, Zwolle-Roosendaal en wat kortere (spits)routes daarbinnen als bijvoorbeeld Eindhoven-Utrecht.

Achter de locs uiteraard de nodige voorzieningen voor het vervoer van reizigers, iets dat wat gemakkelijker gaat door het aanbrengen van deuren, waarin ter meerdere glorie van de reiziger nog banken staan ook.
Momenteel zijn er (ruwweg) drie series rijtuigen: ICR, ICRm en ICK. Afkortingen komen wel meer terug in dit topic dus een kleine uitleg: ICR = InterCityRijtuig. ICRm = gemoderniseerde ICR (met oa airco en nieuwe bankjes) en de ICK zijn eigenlijk 2e hands Duitse rijtuigen voor de korte termijn (vandaar de 'K') die zijn gekocht om wat extra zitplaatsen te verzorgen.
ICR en ICRm wordt door elkaar gebruikt op de trajecten Maastricht/Heerlen-Haarlem, waar ICK zo veel mogelijk op Venlo-Den Haag en in de spitstreinen ook op Eindhoven-Utrecht rijdt.
Hoe eea er van binnen en van buiten uitziet, zie de foto'jes.

Een 1700 loc met een sliert ICR en ICRm-rijtuigen en een ICRm tweede klas interieur.


Een ICR 1e klas interieur voor en na de verbouwing.


Het ICK van buiten.

Nu is zo'n loc aan één kant wat lastig als men op het eindpunt om moet draaien. Daarom worden sommige ICR-bakken (weer zo'n treinterm, is gewoon 'treindeel' of 'rijtuig') voorzien van een zgn. stuurstand; een cabine vanwaaruit de loc bediend kan lopen die de trein dan niet trekt maar duwt. Zo kan op het eindpunt bijvoorbeeld in geval van vertraging sneller gekeerd worden. Deze stuurstanden worden vooralsnog alleen ingezet op Roosendaal-Zwolle.


Andere getrokken/geduwde treinen van NSR zijn de 'oude dubbeldekkers': DDM en DD-AR. Om loc's vrij te maken voor andere werkzaamheden is bij sommige stammen (een stam is een min of meer vaste combinatie van loc+rijtijgen) de loc vervangen door een half-dubbeldeks motorwagen waarbij je boven kan zitten en de benedenverdieping vol staat met de motoren.

Een maal geduwd mat, en een (smerige) motorwagen.


...en van binnen. De groene bankjes is de 1e klas, de blauwe 1e klas.

Buiten het getrokken mat, wordt er ook gebruikt gemaakt van treinstellen. Achtereenvolgens ICM, DD-IRM, SM90, plan V, plan T en SGM.

De treinstellen voor de lange afstand, is natuurlijk het ICM (ook: Koploper). Vooral te vinden in het noorden en oosten van het land. Door de doorloopkop en snelle koppeling is het mogelijk om onderweg te combineren met een ander treindeel, als versterking of vanuit een andere plaats. Andersom natuurlijk ook.
De treinen combineren en splitsen op de volgende routes:
Amsterdam/Schiphol-Amerfoort (koppelen)-Enschede
Den Haag/Rotterdam-Utrecht(kop.)-Zwolle(ontkopp.)-Groningen/Leeuwarden.
Elk halfuur wisselen de bestemmingen zodat bijvoorbeeld vanuit Enschede eens per uur naar Amsterdam/Schiphol kan worden gereist, en een halfuur later naar Den Haag/Rotterdam. De treinseries (qua dienstregeling dus) zijn zo ontworpen dat altijd in Amersfoort een cross-platform overstap is op de andere trein.
Verder wordt het ICM ingezet als (luxe!) stoptrein op Zwolle-Groningen en Deventer-Almelo, als IC op Eindhoven-Utrecht en als sneltrein op Den Haag/Rotterdam-Arnhem (koppelen in Gouda).

Foto's:

Een close-upje van de doorloopkop, en een frontshot met (uiteraard) gesloten kopdeuren.

De Koploper rijdt in twee varianten rond: drie en vier bakken. Het verschil is (behalve ruim 26 meter lengte) een extra setje motoren. De langste reizigerstreinen van het land bestaan uit 5 ICM3'tjes (403 meter!) en bieden aldus aan 935 personen een zitplaats. Verder rijden er nog twee speciale koplopers rond, genummerd 4023 en 4444. De eerste is ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Mendini en maakt reclame voor het Groninger museum. De 4444 is een vier baks ICM, maar heeft itt een gewone ICM4 2 bakken (de helft dus) aan 1e klas plaatsen, waar dat normaal slecht 1 bak (een kwart) is.

Mendini-interieur, 2e en 1e klas.

Mendini van buiten (witte deuren), en de 4444 in de sigarettenrook.

Het nieuwste spul van NSR is de DD-IRM; dubbeldeks interregio mat. Wordt gebruikt op allerhande IC en sneltreintrajecten, en soms als stoptrein. Nadat er oorspronkelijk alleen drietjes en vierstjes waren (u raad het al, 3 respectievelijk 4 bakken lengte), worden deze as we speak in het kader van de zitplaatskansverhoging omgebouwd tot viertjes (de drietjes) en zesjes (de viertjes). Ook zijn er helemaal nieuwe viertjes en zesjes besteld. Waar de 'standaard' treinen met 12 bakken (de max lengte bij getrokken mat.) ICR nog niet genoeg zijn, wordt 2*IRM6 ingezet, met een capaciteit van bijna 1150 personen. Nu het reizigersvervoer wat terugloopt, komt NSR om in de IRM-stellen en ze weten van gekheid niet wat ze er mee moeten doen, dus ze komen de komende tijd op de gekste plaatsen in dienst, bijvoorbeel op Venlo-Haarlem. Op Heerlen/Maastricht-Haarlem rijden al twee setjes van twee zesjes gekoppeld om alle reizigers van de perrons in de trein te kunnen krijgen.
En natuurlijk weer de foto's...

1e en 2e klas interieur, beide van de nieuwe stellen, danwel de nieuwe tussendelen van de verlengde stellen. Nu staan de stoelen ook achter elkaar (coach) omdat 'men' dit fijner zou vinden bij drukte.

verlengd IRM (VIRM6) van de buitenkant.

Een wat minder bekend treinstel is de SM90, ofwel Railhopper. Qua technologie voorloper van de al besproken IRM en qua inrichting en uiterlijk voorloper van de DM90. Is een experimenteel treinstel bedoeld om de (hierna volgende) stellen mat'64 te vervangen als stoptrein, alleen door de vele problemen (drie verschillende computersystemen, en er zit meer electronica in een SM90 dan in een TGV) zijn er nooit meer dan negen gekocht. Het gebeurd regelmatig dat ze weer alle negen in Zwolle aan de kant staan, al mogen ze tegenwoordig weer als los treinstel rijden, waar vroeger altijd met twee stellen moest worden gereden zodat het evt. defecte stel gesleept kon worden door het tweede stel. Door de zeer brede body van de trein, waren in den beginne enkele stellen in de tweede klas voorzien van 2+3 opstelling en mocht niet overal worden gereden inverband met uitstekende stukken trein.
Tegenwoordig is de indeling (in beide klassen, net als DM90) 2+2, en is de inzet beperkt tot Zwolle-Emmen. Als ze werken is het echter één van de fijnste treinen van het land.
Wederom foto'jes.

1e klas interieur (zo ruim dat je niet met je poten op de bank tegenover je kunt zitten), en de rolstoellift.

En van de buitenkant ziet het ding er zo uit.

Het mat dat door de Railhopper/SM90 vervangen zou moeten worden, is het mat'64, onder te verdelen in de tweedelige plan V en de vierdelige plan T. Recentelijk wordt aardig wat mat'64 aan de kan gezet danwel gesloopt omdat men anders de nieuwe IRM-instroom niet aankan. Plan V rijdt rond in vele kleuren en deelseries, dit komt door de grootte van de series (er zijn er bijna 250 gebouwd) en de dus niet gelijktijdige revisie. De oudste zijn 10 jaar ouder dan de nieuwste.
Plan T is wel één serie, en die zien er alle 30 ruwweg hetzelfde uit.
De belangrijkste overeenkomst is dat beiden gehaat worden voor hun krottigheid en harde bankjes. Bij drukte zit je met je knieën in je nek en in de nek van de persoon tegenover je. Plan V's zijn overigens wat nieuwer dan de T's, en zijn de laatste stellen die in Nederland (Werkspoor) gebouwd zijn.
De selectieprocedure voor vervangers is al een tijd bezig, en verwacht wordt dat dit jaar toch eindelijk eens besloten wordt waarmee mat'64 vervangen gaat worden. Het zit er dik in dat het deze keer geen speciaal Nederlands product wordt, maar een kant-en-klaar trein.

Een T en een V.

Ook een V'tje, maar in een ander kleurtje komt het toch sympatieker over.

Tenslotte rijdt in de randstad nog wat SGM (stadsgewestelijk materieel) rond. Te zien in drie smaken: de tweebaks Citypendel en de driebaks Sprinter. Van de laatste zijn inmiddels ook weer gereviseerde exemplaren te zien: de SGm.
De Citypendels zijn eigenlijk alleen de vinden op de Zoetermeer Stadlijn: een inefficiënte spoorlus in de vorm van een krakeling met meer dan 10 haltes in Zoetermeer, bekend als aggressielijn.
De Sprinters (drietjes) zijn in de zegn 'ruime randstad' te zien, op Utrecht-Rotterdam, Utrecht-Rhenen, Rotterdam-Hoek van Holland, en in de hoek Haarlem-Uitgeest-Amsterdam.
Door de vele deuren en het snelle optrekken (helaas max 125 km/uur), zijn ze uitermate geschikt voor drukke trajecten met veel stops. Sinds vorig jaar zijn de eerste Sprinters weer terug uit Denemarken, en daarmee voerde NS Commercie het product 'Sprinter' in, ipv gewone stoptrein. De indeling van binnen is wat opener, alleen het verschil tussen 1e en 2e klas is compleet verwenen.

SGM2 (citypendel) en SGM3 (sprinter)

SGMm van binnen en buiten.

NS Internationaal
NSI houdt zich (naast verlies lijden) vooral bezig met drie grensoverschrijdende verbindingen:
Amsterdam-Brussel (elk uur)
Amsterdam-Keulen (5x per dag)
Schiphol-Berlijn (4x per dag)
Amsterdam-Parijs (wisselend)

De verbinding naar België loopt goed en is altijd goed gevuld, net als de treinen naar Berlijn, al wil men graag laten geloven dat ze hier verlies op lijden. M.i.v. december 2003 is dus 1 van de 5 ritten geschrapt.
De verbinding met Keulen wordt verzorgd door ICE's, wat vooralsnog geen doorslaand succes is, niet in de laatste plaats vanwege de prijs als is NSI tegenwoordig qua prijs met Ryanair/Easyjet aan het concurreren.


ICE, buitenkant en 1e klas int (met dvd/cd)


meerspannings BNL-loc (NMBS), en 2e klas interieur (idd ICRm van NS).
De loc kan in Nederland en België rijden (1500 en 3000V) en is eigendom van de NMBS. De rijtuigen zijn van NS en voorzien van een rode (NMBS kleur) raamband icm met het gele van NS. Regelmatig rijden er ook blauw-gele tussen, dat komt door de ombouwactie naar ICRm die ook voor het BNL-spul geld.


Bij gebrek aan meerspanningslocs wordt de IC vanuit Berlijn in Bad Bentheim overgenomen door een Nederlandse loc.


Thalys.

Overig internationaal
Hier alleen maar wat foto's.
Op Enschede-Munster/Dortmund rijden Bauheihe 643 en 624. De eerste komt ook in Heerlen vanuit Aachen.


Op Roosendaal-Antwerpen:


Nieuweschans-Leer
Maastricht-Luik
(nog geen foto's)

Venlo-Hamm:


Overig binnenland
Er zijn ook nog twee light-rail experimenten aan de gang: Gouda-Alphen a/d Rijn en Houten-Houten Castellum.
De tweede komt vooral doordat er geen tijd was om de huidige stoptreinen ook nog op castellum te laten stoppen. Nu rijden er twee trams van de HTM, evenals op de Rijn-Gouwelijn, waar NS samenwerkt met de HTM. De laatste is zo'n succes dat inmiddels de helft van de reizigers aldaar een andere vorm van vervoer heeft gevonden. Pics heb ik helaas niet van mezelf. Deze leen ik even van sweek:



Uit de andere topics:
* Andere handige linkjes
  • Officiële NS site (algemene informatie, reisplanner)
  • The European Railway Server
  • Railserver.net
  • OVL Yahoo groep (registratie vereist)
  • Nedrail 1435
  • Sporenplannen van heel Nederland
  • NS FAQ, verouderd, maar nog steeds boordevol handige informatie
  • Mooie foto's, wel ongeordend
  • Mijn eigen foto's, ook ongeordend

    Voor zaken die verder nog onduidelijk zijn, vraag maar raak in dit topic!!

    [ Bericht 61% gewijzigd door MREn op 15-04-2004 01:55:52 ]
  • MREnwoensdag 14 april 2004 @ 22:22
    quote:
    Op woensdag 14 april 2004 22:15 schreef Lucske het volgende:Jammer dat je een loc ziet . Voordat we zometeen van die flauwe onzin krijgen als "een benelux-A", ook dat is een ICR.
    Nee, zo flauw ben ik niet...
    sweekwoensdag 14 april 2004 @ 22:27
    Psst. .
    http://users.pandora.be/s(...)ost/Treinentopic.txt


    Vandaag ritje Schinnen - Sittard - Venlo - Nijmegen - Zuthpen - Hengelo - Enschede - Gronau (de) - Enschede - Zwolle - Groningen - Leeuwarden - Utrecht - Sittard gemaatk (op al die plaatsen nog eens overgestapt ook, buiten begin- en eindpunt dan)
    Zometeen wat foto's. .
    sweekwoensdag 14 april 2004 @ 22:39
    Het was mistig vanochtend in Limburg...

    Buffeltjes in Roermond als stoptrein naar Venlo - Blerick.. .



    Duitse stuurstand (hoe heet die? En hoe heten de rijtuigen die daar gebruikt worden?) met daarachter bijbehorende rijtuigen en een loc.
    (stoptrein Venlo - Hamm)


    Buffeltje in Venlo (ging nergens heen)


    In Enschede een ritje naar Gronau gemaakt...
    Heen met de 424.


    Erg lekker zat het niet, maar het geluid dat 'ie maakte was wel erg mooi.

    En terug met een net iets modernere Talent:


    Het erg mooie station Groningen. Van dichtbij lukte het nog wel om een foto te maken met tegenlicht, maar bij het Museum lukte het niet zo goed... ben nog even Groningen in geweest met Qyroz (die meereisde vanaf Enschede) Ziet er erg leuk uit. .


    En nog even een ICE-3 in Utrecht, richting Dvd en Asd.


    Bijzonderheden? Mwoah, ijk heb het groene Wadlopertje met m'n eigen ogen mogen aanschouwen, en er reed een IRM-4 als stoptrein tussen Ht en Nm.

    Leuk dagje toch. . Uiteindelijk van 07.59 tot 21.18 bezig geweest.

    Nog een vraagje... hoe heten de oude Benelux stuurstanden?
    http://www.nicospilt.com/z31353.JPG
    Deze dus...

    [ Bericht 5% gewijzigd door sweek op 15-04-2004 00:52:32 ]
    sweekwoensdag 14 april 2004 @ 22:48
    Nou, raden maar... redelijk makkelijk hoor. .



    [ Bericht 15% gewijzigd door sweek op 14-04-2004 23:39:21 ]
    mvtwoensdag 14 april 2004 @ 22:57
    quote:
    Op woensdag 14 april 2004 22:48 schreef sweek het volgende:
    Nou, raden maar... redelijk makkelijk hoor. .

    [afbeelding]
    [afbeelding]
    ken de typenaam niet, maar dat is die getrokken omgebouwde duitse intercity
    sweekwoensdag 14 april 2004 @ 23:05
    quote:
    Op woensdag 14 april 2004 22:57 schreef mvt het volgende:

    [..]

    ken de typenaam niet, maar dat is die getrokken omgebouwde duitse intercity
    Ze zijn niet allebei van dezelfde trein. .
    mvtwoensdag 14 april 2004 @ 23:09
    quote:
    Op woensdag 14 april 2004 23:05 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Ze zijn niet allebei van dezelfde trein. .
    oh, ik zie DCP_1036.jpg niet

    zag nieteens dat er een 2e plaatje was, mozilla laat dat neit zien
    sweekwoensdag 14 april 2004 @ 23:37
    quote:
    Op woensdag 14 april 2004 23:09 schreef mvt het volgende:

    [..]

    oh, ik zie DCP_1036.jpg niet

    zag nieteens dat er een 2e plaatje was, mozilla laat dat neit zien
    Ow... . Zie al wat er fout ging... zal hem een andere keer wel even uploaden. .
    Nee, je hebt wel gelijk hoor, het is een ICK. .
    QyRoZdonderdag 15 april 2004 @ 02:18
    Ik heb de groene Wadloper nog gezien in Gn, sweek.
    En je had een foto moeten maken van die rare switch in die 624. Eigenlijk.
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 02:50
    Er ziten nog een paar kleine typ-foutjes in, maar de hoere-database list plat (schijnbaar alleen voor mij), dus ik kan ff niet editten.

    test-edit

    [ Bericht 4% gewijzigd door MREn op 15-04-2004 03:02:02 ]
    sweekdonderdag 15 april 2004 @ 10:34
    Mooi gemaakt, die startpost! .
    Mis trouwens wel nog de dubbeldeksrijtuigen...

    Hier heb je een foto van een AM86 (Maastricht - Luik)
    http://users.pandora.be/sweek/misc/treinen/Woerden/DCP_1297.jpg

    En heb ook nog wel interieur van die trams voor je

    http://users.pandora.be/s(...)stellum/DSC00668.jpg
    http://users.pandora.be/s(...)0Alphen/DSC00727.jpg
    thatsmedonderdag 15 april 2004 @ 11:10
    nog ff over de fotovraag van het interieur bij topic nr 5, is dat niet de eerste klas in het extra 1e klas rijtuig in de 4444? dit omdat er 4 stoelen eerste klas naast elkaar staan
    Larry101donderdag 15 april 2004 @ 11:17
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 11:10 schreef thatsme het volgende:
    nog ff over de fotovraag van het interieur bij topic nr 5, is dat niet de eerste klas in het extra 1e klas rijtuig in de 4444? dit omdat er 4 stoelen eerste klas naast elkaar staan
    Dat kan niet, want dan zou je aan het einde van de coupe geen licht kunnen zien.
    thatsmedonderdag 15 april 2004 @ 11:56
    da's waar, je hebt gelijk!
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 12:04
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 11:10 schreef thatsme het volgende:
    nog ff over de fotovraag van het interieur bij topic nr 5, is dat niet de eerste klas in het extra 1e klas rijtuig in de 4444? dit omdat er 4 stoelen eerste klas naast elkaar staan
    Nee.

    Er staan trouwens 1+2 stoelen, maar dat is wellicht niet goed te zien.
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 12:06
    [
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 10:34 schreef sweek het volgende:
    Mooi gemaakt, die startpost! .
    Mis trouwens wel nog de dubbeldeksrijtuigen...
    Die heb ik samen met DD-AR op een hoop gegooit,l maar ik kan er wel int. foto's van bij plaatsen in topic 7.
    quote:
    Hier heb je een foto van een AM86 (Maastricht - Luik)
    http://users.pandora.be/sweek/misc/treinen/Woerden/DCP_1297.jpg

    En heb ook nog wel interieur van die trams voor je

    http://users.pandora.be/s(...)stellum/DSC00668.jpg
    http://users.pandora.be/s(...)g
    Maar helaas kan ik niet meet editten, zal dan voor het volgende topic worden. Zie
    http://forum.fok.nl/topic/527765

    [ Bericht 8% gewijzigd door MREn op 15-04-2004 12:11:47 ]
    sweekdonderdag 15 april 2004 @ 12:24
    Hoop dat een modje het nog kan gaan regelen... .
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 12:41
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 12:24 schreef sweek het volgende:
    Hoop dat een modje het nog kan gaan regelen... .
    Schijnt vooralsnog een bug te zijn waar ook mods tegenaan lopen. Ik heb het DDM-1 verhaal wat uitgebreid, en je foto's van Maastricht-Luik en de beide tram int.'s toegevoegd.
    Alexxxxxdonderdag 15 april 2004 @ 16:22
    Die typfoutjes maken mij niet zoveel uit, het is gewoon een gweldige openingspost geworden
    vandaag uit de bieb gehald: "Elektrische treinen in Nederland deel 1" en "Diesellocomotieven in Nederland" Hopelijk is hert wat

    En ik heb van mn vader zijn collectie treinkaarten gekregen Je weet wel, die serie informatiekaarten die je een paar jaar geleden kon sparen. Mn vader had de hele serie compleet, 6 mappen vol
    2cvdonderdag 15 april 2004 @ 18:21
    Laatst stond er een goederentrein stil aan een perron van Utrecht CS. Zijn er nou veel mensen die in zo'n situatie op 1 van de wagons klimmen en zoo mee rijden. Ik had n.l. die neiging een beetje.
    Duveldonderdag 15 april 2004 @ 19:13
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 18:21 schreef 2cv het volgende:
    Laatst stond er een goederentrein stil aan een perron van Utrecht CS. Zijn er nou veel mensen die in zo'n situatie op 1 van de wagons klimmen en zoo mee rijden. Ik had n.l. die neiging een beetje.
    Als je enigszins verstand hebt doe je dat niet, maar ja...

    Over dat rijtuig trouwens: in treinstel 4444 heb je wel een stuk rijtuig dat geen coupé is waar wel gerookt mocht worden. Maar het licht op het balkon laat duidelijk zien dat dit geen 4444 is.
    Alexxxxxdonderdag 15 april 2004 @ 19:47
    Is dat wel het balkon vraag ik me af? En misschen staan de deuren open? Want ik herken er een 1e klas koploper stel in... Zeker als je naar de raampjes en tafeltjes kijkt...
    QyRoZdonderdag 15 april 2004 @ 19:57
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 19:47 schreef Alexxxxx het volgende:
    Is dat wel het balkon vraag ik me af? En misschen staan de deuren open? Want ik herken er een 1e klas koploper stel in... Zeker als je naar de raampjes en tafeltjes kijkt...
    Rijtuig dus. En ICR en ICM heeft rookcoupe's in de coupe's. Stond al eerder vermeld. Ik weet het ook niet, maar ik ben geen rijtuigen-kenner.
    Alexxxxxdonderdag 15 april 2004 @ 20:06
    Maar de 1eklas stellen in de 4444 zijn de twee middelste stellen, niet de koppen

    Laat maar ik geef het op..
    Sjoerd102donderdag 15 april 2004 @ 20:19
    [quote]Op woensdag 14 april 2004 22:39 schreef sweek het volgende:
    Het was mistig vanochtend in Limburg...

    Duitse stuurstand (hoe heet die? En hoe heten de rijtuigen die daar gebruikt worden?) met daarachter bijbehorende rijtuigen en een loc.
    (stoptrein Venlo - Hamm)
    [afbeelding]

    Hoelaat heb je die foto gemaakt in Venlo??? volgens mij heb ik je dan gezien was namelijk iemand rond 9.05 bezig een foto te maken van de stoptrein naar Hamm.
    sweekdonderdag 15 april 2004 @ 20:33
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 20:19 schreef Sjoerd102 het volgende:
    Hoelaat heb je die foto gemaakt in Venlo??? volgens mij heb ik je dan gezien was namelijk iemand rond 9.05 bezig een foto te maken van de stoptrein naar Hamm.
    Euh, ja, zo laat was het inderdaad. .
    Voor een foto van mij kun je in het fotoboek kijken. .
    sweekdonderdag 15 april 2004 @ 20:45
    Kan iemand hier trouwens de rijtuigen die gebruikt worden naar Berlijn en die naar Hamm uithalen?
    http://mercurio.iet.unipi.it/pix/de/car/pix.html
    Roydonderdag 15 april 2004 @ 21:07
    Ik vraag me nu al een hele tijd af wat er nu voor'n sleutelgat in de dubbeldeks (DD-IRM) treinstellen aan de achterkant van sommige stoelen zitten, zie onderstaande foto (sorry voor slechte kwaliteit):


    Waar dient dit sleutelgat voor?
    Lucskedonderdag 15 april 2004 @ 21:29
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 21:07 schreef Roy het volgende:
    Ik vraag me nu al een hele tijd af wat er nu voor'n sleutelgat in de dubbeldeks (DD-IRM) treinstellen aan de achterkant van sommige stoelen zitten, zie onderstaande foto (sorry voor slechte kwaliteit):
    [afbeelding]

    Waar dient dit sleutelgat voor?
    De lift van de catering.
    Lucskedonderdag 15 april 2004 @ 21:32
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 20:45 schreef sweek het volgende:
    Kan iemand hier trouwens de rijtuigen die gebruikt worden naar Berlijn en die naar Hamm uithalen?
    http://mercurio.iet.unipi(...)l
    Welke rijtuigtypes precies hier zijn toegelaten weet ik niet, in ieder geval staat hier wel wat tussen:
    http://mercurio.iet.unipi(...)R/Amz-ABomz/pix.html
    http://mercurio.iet.unipi(...)R/Apmz-Avmz/pix.html
    http://mercurio.iet.unipi(...)m-Bomz-Bvmz/pix.html
    http://mercurio.iet.unipi(...)imz-ARkimbz/pix.html
    Roydonderdag 15 april 2004 @ 21:47
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 21:29 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    De lift van de catering.
    Dank u, eindelijk duidelijkheid
    Maar is dit voor het openen van de deur of voor het 'activeren' van de lift?
    QyRoZdonderdag 15 april 2004 @ 21:53
    Rare plek voor een slot. Best wel.
    Lucskedonderdag 15 april 2004 @ 22:01
    quote:
    Op woensdag 14 april 2004 22:20 schreef MREn het volgende:
    Recentelijk wordt aardig wat mat'64 aan de kan gezet danwel gesloopt omdat men anders de nieuwe IRM-instroom niet aankan.
    Men kan de instroom van IRM best aan. Vooral de benodigde revisies in geval van in dienst houden zijn de oorzaak.
    quote:
    Plan V rijdt rond in vele kleuren
    Allemaal dezelfde kleur geel.
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 22:51
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 20:45 schreef sweek het volgende:
    Kan iemand hier trouwens de rijtuigen die gebruikt worden naar Berlijn en die naar Hamm uithalen?
    http://mercurio.iet.unipi(...)l
    naar Berlijn is Amvz
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 22:52
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 22:01 schreef Lucske het volgende:


    Allemaal dezelfde kleur geel.
    qua interieur natuurlijk...zal het ff aanpassen
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 22:53
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 20:06 schreef Alexxxxx het volgende:
    Maar de 1eklas stellen in de 4444 zijn de twee middelste stellen, niet de koppen

    Laat maar ik geef het op..
    Het was een ex-BNL AB-bak Dus geen coupe's.
    sweekdonderdag 15 april 2004 @ 23:04
    Volgens mij is het dan Aimz tussen Venlo en Hamm. Bedankt. .
    Ga morgen trouwens een stukje daarmee reizen, naar Monchengladbach.
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 23:05
    Vandaag weer een 'leuke' ervaring met het hersenloze deel van Nederland...




    Eén of andere mongool heeft de trein (voor de administratie: stel 3445) met een steeen bekogeld. Vrouw op klapbank kreeg bijna een hartaanval, maar gelukkig mochten we vanaf Hengelo toch door naar Enschede.
    MREndonderdag 15 april 2004 @ 23:09
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 23:04 schreef sweek het volgende:
    Volgens mij is het dan Aimz tussen Venlo en Hamm. Bedankt. .
    Ga morgen trouwens een stukje daarmee reizen, naar Monchengladbach.
    Kan je er op kijken

    De loc is trouwens een Baureihe 141.


    Lucskevrijdag 16 april 2004 @ 07:46
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 22:53 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Het was een ex-BNL AB-bak Dus geen coupe's.
    Een ICR dus, nog steeds BNL AB trouwens.
    En A, AB... .
    QyRoZvrijdag 16 april 2004 @ 10:12
    De AB's sla ik altijd over wegens ranzigheid
    2cvvrijdag 16 april 2004 @ 10:53
    quote:
    Op donderdag 15 april 2004 19:13 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Als je enigszins verstand hebt doe je dat niet, maar ja...

    (...)
    Waarom niet? Je zit redelijk beschut. Het is alleen wat koud, lijkt me.

    [ Bericht 0% gewijzigd door 2cv op 16-04-2004 11:00:01 (Zpelvaut) ]
    Lucskevrijdag 16 april 2004 @ 12:17
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 10:53 schreef 2cv het volgende:

    [..]

    Waarom niet? Je zit redelijk beschut. Het is alleen wat koud, lijkt me.
    Vooral doen inderdaad. Het leukste is als je naar Utrecht Centraal moet en de trein gaat rechtsaf richting Amersfoort, dan zit je daar.
    2cvvrijdag 16 april 2004 @ 12:38
    Het gaat er mij niet om waar ik heen wil, maar of het veilig genoeg is e.d.
    Lucskevrijdag 16 april 2004 @ 16:21
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 12:38 schreef 2cv het volgende:
    Het gaat er mij niet om waar ik heen wil, maar of het veilig genoeg is e.d.
    Het is er niet voor gemaakt en er zijn dus ook geen veiligheidsvoorzieningen voor reizigers.
    Dizzeevrijdag 16 april 2004 @ 19:27
    vandaag weer kutdag voor NS.
    vertrek ik om half 3 uit Amsterdam CS, om pas om kwart over 5 aan de komen in Deventer?!?!?!

    volgens conducteur veel storingen.

    wat betekent trouwens : HC ACB ofzo....trein maakte volgens mij een noodstop, toen ik dit door de intercom hoorde. trein reed na 10/15 sec. wel weer gewoon verder
    teigvrijdag 16 april 2004 @ 19:29
    Heb van de week in die mendini trein gezeten. Als je nog geen ADHD hebt, krijg je het daar wel van. Werd helemaal hyper

    Voor de mensen die het willen weten, was van Driebergen-Zeist naar Arnhem
    Lucskevrijdag 16 april 2004 @ 19:56
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 19:27 schreef Dizzee het volgende:
    vandaag weer kutdag voor NS.
    vertrek ik om half 3 uit Amsterdam CS, om pas om kwart over 5 aan de komen in Deventer?!?!?!

    volgens conducteur veel storingen.

    wat betekent trouwens : HC ACB ofzo....trein maakte volgens mij een noodstop, toen ik dit door de intercom hoorde. trein reed na 10/15 sec. wel weer gewoon verder
    HC ATB, dat betekënt "hoofdconducteur, dit was een ATB-remming." De ATB (automatische treinbeďnvloeding) bewaakt de snelheid en het remgedrag en wanneer daar iets fout gaat grijpt deze in en zet een noodremming in.
    Dante_Avrijdag 16 april 2004 @ 19:56
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 12:17 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Vooral doen inderdaad. Het leukste is als je naar Utrecht Centraal moet en de trein gaat rechtsaf richting Amersfoort, dan zit je daar.
    Of je eindigt op een immens rangeerterrein van Hoogovens Corus .

    Ik heb trouwens ook wel eens moeite me te bedwingen
    Lucskevrijdag 16 april 2004 @ 20:44
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 19:56 schreef Dante_A het volgende:

    [..]

    Of je eindigt op een immens rangeerterrein van Hoogovens Corus .
    Dat is niet erg, dan kom je wel gewoon via Utrecht .
    teigvrijdag 16 april 2004 @ 23:16
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 19:27 schreef Dizzee het volgende:
    vandaag weer kutdag voor NS.
    vertrek ik om half 3 uit Amsterdam CS, om pas om kwart over 5 aan de komen in Deventer?!?!?!

    volgens conducteur veel storingen.

    wat betekent trouwens : HC ACB ofzo....trein maakte volgens mij een noodstop, toen ik dit door de intercom hoorde. trein reed na 10/15 sec. wel weer gewoon verder
    Ja dat had ik gister ook. Alleen was het ons niet gegund om na 10-15 seconden weer weg te rijden. Bleven 20 minuten staan. 2 minuten van station Arnhem af!
    Dizzeevrijdag 16 april 2004 @ 23:48
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 19:56 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    HC ATB, dat betekënt "hoofdconducteur, dit was een ATB-remming." De ATB (automatische treinbeďnvloeding) bewaakt de snelheid en het remgedrag en wanneer daar iets fout gaat grijpt deze in en zet een noodremming in.
    viel me al op dat die trein wel erg snel reed
    MREnzaterdag 17 april 2004 @ 01:57
    quote:
    Op vrijdag 16 april 2004 23:48 schreef Dizzee het volgende:

    [..]

    viel me al op dat die trein wel erg snel reed
    Dat kan, is een reden voor de ATB om in te grijpen. Gebeurd hier op weg naar Enschede ook wel eens: daar liggen de snelheden wat lager omdat het een kopstation is.
    Dizzeezaterdag 17 april 2004 @ 12:40
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2004 01:57 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Dat kan, is een reden voor de ATB om in te grijpen. Gebeurd hier op weg naar Enschede ook wel eens: daar liggen de snelheden wat lager omdat het een kopstation is.
    wie regelt de snelheid dan?
    gewoon de machinist toch, of heb ik het helemaal verkeerd?
    Dante_Azaterdag 17 april 2004 @ 13:34
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2004 12:40 schreef Dizzee het volgende:

    [..]

    wie regelt de snelheid dan?
    gewoon de machinist toch, of heb ik het helemaal verkeerd?
    De machinist inderdaad, totdat hij harder rijdt dan op een bepaald traject is toegestaan, dan grijpt de trein (door middel van ATB) zelf in.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Dante_A op 17-04-2004 13:43:43 ]
    MREnzaterdag 17 april 2004 @ 13:38
    Stroomstoring Zwolle vanochtend (08:30-09:30) door het doorknippen van de verkeerde kabels bij werkzaamheden *zucht*

    Waardoor de huidige stroomstoring is veroorzaakt is nog niet bekend, maar het zal me weer wat zijn met die prutsaannemers, danwel van de instantie (naam is me even ontschoten) die alle kabels en buizen in de bodem op kaart heeft en aanlevert mij dergelijke werkzaamheden.

    En dat voor het het Utrecht belangrijkste spoorwegknooppunt van het land...
    Alexxxxxzaterdag 17 april 2004 @ 13:51
    En Utrecht is op dit moment ook niet alles

    Ik zag gisterochtend trouwens zo'n oude dubbeldekker (motortuig, 4 stellen) in Heerenveen.. Voor het eerst dat daar iets anders reed dan een koploper zonder dat er een grote storing is voor zover ik weet.. Weet ieman dwaarom dit was of zou kunnen zijn?
    Dizzeezaterdag 17 april 2004 @ 13:55
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2004 13:34 schreef Dante_A het volgende:

    [..]

    De machinist inderdaad, totdat hij harder rijdt dan op een bepaald traject is toegestaan, dan grijpt de trein (door middel van ATB) zelf in.
    zozo...dus de trein weet wat de maximum snelheid is.....nooit geweten..
    Lucskezaterdag 17 april 2004 @ 17:25
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2004 13:55 schreef Dizzee het volgende:

    [..]

    zozo...dus de trein weet wat de maximum snelheid is.....nooit geweten..
    Dat geeft de ATB dus door.
    Lucskezaterdag 17 april 2004 @ 17:26
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2004 13:51 schreef Alexxxxx het volgende:
    En Utrecht is op dit moment ook niet alles

    Ik zag gisterochtend trouwens zo'n oude dubbeldekker (motortuig, 4 stellen) in Heerenveen.. Voor het eerst dat daar iets anders reed dan een koploper zonder dat er een grote storing is voor zover ik weet.. Weet ieman dwaarom dit was of zou kunnen zijn?
    Omdat het nodig was om ander materieel in te zetten. Er kunnen zo veel redenen zijn om dat te doen en die redenen zijn echt niet vaak bekend.
    mvtzaterdag 17 april 2004 @ 21:59
    Ik zat vandaag rond half 7 in de trein naar Enkhuizen te wachten op vertrek en toen zag ik weer een groene trein langsrijden, maar wat ik zo snel door de hekken van de trap door zag leek het haast wel zo eentje
    Klonkzaterdag 17 april 2004 @ 22:51
    Ben gisteren met een paar vrienden naar Keulen geweest, wat een geweldige stad om treinen te spotten, je word er doodgegooid met ICE's en Thalys treinen.

    Om te spotten 1 superplek ondekt, namelijk de Frankenplatz (in de rode cirkel op het kaartje)



    Makkelijk te bereiken door in het station naar spoor 1 te gaan, en dat perron af te lopen richting de brug, op een gegeven moment zit er een doorgang naar buiten, dan linksaf en je dan loop je nog een beetje verder richting de brug en vlak voor die brug kun je achter een hek recht naast het spoor staan waar de ICE en Thalys treinen op een arm lengte afstand voorbij komen.

    Mooi trouwens om het generatie verschil te zien tussen de ICE's die daar binnen komen.

    Als ik tijd heb plaatst ik binnenkort wel wat foto's

    [ Bericht 2% gewijzigd door Klonk op 17-04-2004 23:25:52 ]
    Fixerszondag 18 april 2004 @ 14:46
    Ik moets laatst weer eens terug denken aan leuke ervaring toen je nog catering in de intercity's had:

    Dagelijks reis ik van Houten naar Den Haag (doe ik nu al bijna 5 jaar). Ooit lang geleden lieper er zo'n albron figuur met z'n karretje van achter naar voren om in Den Haag vlot uit te kunnen stappen. Op het moment dat hij mijn coupe binnenkomt gaat de mcn vol in de remmen (waarschijnlijk bijna voorburg vergeten). Ik heb nog nooit iemand zo hard achter zo'n karretje aan zien rennen.

    Nog twee vraagjes:
    Ik kwam onlangs de "Zandloper" tegen. Toen ze ermee kwamen deden ze net alsof het nieuw was zand voor je willen strooien voor extra wrijving tussen wielen en spoor. Dit hebben ze toch al zolang er zware locs/treinen rijden. Of werdt dit alleen toegepast op zwaar goederenmaterieel?

    Zijn de beelden van de camera's die op Utrecht staan ook op het web te bekijken (webcam)? Er staan nu naast het grote blauwe vertrekbord een paar schermen waarop je kan zien wat ze aan het doen zijn.
    Lucskezondag 18 april 2004 @ 15:44
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2004 21:59 schreef mvt het volgende:
    Ik zat vandaag rond half 7 in de trein naar Enkhuizen te wachten op vertrek en toen zag ik weer een groene trein langsrijden, maar wat ik zo snel door de hekken van de trap door zag leek het haast wel zo eentje [afbeelding]
    Klopt, de mat '46 had een ritje.
    Lucskezondag 18 april 2004 @ 15:46
    quote:
    Op zondag 18 april 2004 14:46 schreef Fixers het volgende:
    Nog twee vraagjes:
    Ik kwam onlangs de "Zandloper" tegen. Toen ze ermee kwamen deden ze net alsof het nieuw was zand voor je willen strooien voor extra wrijving tussen wielen en spoor. Dit hebben ze toch al zolang er zware locs/treinen rijden. Of werdt dit alleen toegepast op zwaar goederenmaterieel?
    Loccen hebben zandbakken waarmee ze zand voor de wielen kunnen strooien. Dit wordt gebruikt bij het optrekken (slip). De zandlopers hebben een voorraadtank zand, die ze tijdens het rijden continu kunnen strooien.
    sweekzondag 18 april 2004 @ 21:33
    Wat foto'tjes van een klein reisje naar Moenchengladbach:

    Getrokken mat met ICK rijtuigen in Venlo


    De RegionalExpress van Venlo naar Hamm, met prachtige rijtuigen...




    En het interieur... dan denk je van Plan W af te zijn, kom je dit tegen.

    Maar gelukkig ook wel wat modernere rijtuigen:




    De omgeving is ook niet slecht, daar...


    En dezelfde (soort) trein terug.



    RubberDuckeymaandag 19 april 2004 @ 19:46
    Vorige week vrijdag naar zwolle geweest.
    Laatste spots geweest met m`n camera, hij is helaas overleden
    Niet alle foto`s zijn mooi gelukt, maar hopelijk gaat de timing met m`n nieuwe cam wat beter....






    Eindelijk de Mendini op de gevoelige plaat gekregen:








    MREndinsdag 20 april 2004 @ 00:28
    Wel naar Zwolle, maar geen SM90 op de foto?



    Verder heden ochtend te Zl:


    En eerder deze week nog wat terzijde staand mat te Hgl, voornamelijk mat'64, uit de serie V1t/m3, alsmede een Lint (botsinkje met tractor, laat duidelijk zien hoe stevig zo'n Lint is) en een DH1 van Connexxion (overnachten/onderhoud te Hgl).


    Thetallguydinsdag 20 april 2004 @ 15:03
    Hengelo is ruk. klote overstap altijd van de intercity's op de stoptreinen.
    MREndinsdag 20 april 2004 @ 15:32
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 15:03 schreef Thetallguy het volgende:
    Hengelo is ruk. klote overstap altijd van de intercity's op de stoptreinen.
    Vanuit Enschede: neem de stoptrein van 8 minuten later en je aansluitingen zijn perfect.
    Vanuit het westen: stap in Almelo over op de stoptrein, is minder lang wachten dan in Hengelo.
    Vanuit Amersfoort: reis via Zwolle of met de internationale trein, heb je nog bier ook.

    Trouwens: Oldenzaal (daar zal het wel over gaan) is ook redelijk snel per bus vanuit zowel Hengelo als Enschede te bereiken, geen idee goed de overstap daarop in Hengelo is, in Enschede heb je 8 minuten.

    Moet je de andere stoptreinen hebben:
    -naar Delden, Goor, Lochem: via Zuthpen reizen.
    - naar Drienerlo: via Enschede, daar trein terug of bus 1. Vanuit Hengelo bus 3.
    Thetallguydinsdag 20 april 2004 @ 15:53
    Hmm ik dacht dat Hengelo-Oldenzaal iig geen bus meer reed sinds de overname van de spoorverbinding door Syntus. en als ik dan via Enschede ga ben ik volgens mij langer onderweg dan als ik die 20-25 minuutjes wacht
    In Almelo op de stoptrein overstappen wordt dan weer rennen in Hengelo, en het perron lijkt dan opeens altijd nog langer als normaal

    Vandaag maar blijven zitten in de stoptrein om te kijken hoe het is om via Zutphen te gaan (moest naar Utrecht, normaal naar Den Haag) dus Oldenzaal-Zutphen-Arnhem-Utrecht. Fijn dat je dan ook in Zutphen een overstap van iets te weinig minuten hebt, zeker als je al binnenkomt met vertraging

    Maar ik heb mijn vriendin inmiddels ook geimporteerd naar Den Haag dus mijn reisjes richting Twente zijn van 4-6x in de maand teruggebracht tot hoogstens 1x
    MREndinsdag 20 april 2004 @ 16:19
    Volgens mij rijdt op Hengelo-Oldenzaal nog altijd Connexxion.
    MREndinsdag 20 april 2004 @ 16:22
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 15:53 schreef Thetallguy het volgende:


    Vandaag maar blijven zitten in de stoptrein om te kijken hoe het is om via Zutphen te gaan (moest naar Utrecht, normaal naar Den Haag) dus Oldenzaal-Zutphen-Arnhem-Utrecht. Fijn dat je dan ook in Zutphen een overstap van iets te weinig minuten hebt, zeker als je al binnenkomt met vertraging
    Het probleem daar is dat het geen officiele aansluiting betreft, vraag me niet waarom. Waarschijnlijk omdat de overstaptijd op de 3600 naar Arnhem/Roosendaal te krap is. Meestal wordt er wel gewacht trouwens.

    Maar die overstap zal er met Syntus niet beter op zijn geworden, die Lint-krotten kunnen maar 100, terwijl NS er met 130 per uur overeen vloog en toen was de aansluiting al krap bij elke vertraging.
    Thetallguydinsdag 20 april 2004 @ 16:33
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 16:19 schreef MREn het volgende:
    Volgens mij rijdt op Hengelo-Oldenzaal nog altijd Connexxion.
    kan er niks over vinden op connexxion.nl

    en een uur in een Lint zitten is ook bagger zeg, vind 10 minuutjes altijd al lang zat in zo'n liliputterding
    Fixersdinsdag 20 april 2004 @ 16:36
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 16:22 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Het probleem daar is dat het geen officiele aansluiting betreft, vraag me niet waarom. Waarschijnlijk omdat de overstaptijd op de 3600 naar Arnhem/Roosendaal te krap is. Meestal wordt er wel gewacht trouwens.

    Maar die overstap zal er met Syntus niet beter op zijn geworden, die Lint-krotten kunnen maar 100, terwijl NS er met 130 per uur overeen vloog en toen was de aansluiting al krap bij elke vertraging.
    Wat is dat toch met die Lint dingetjes? Ik he zie ze vaak als ik met 140 (of zoiets) langs Gouda raas maar vind ze er wel koel uitizen enzo. (ik heb er overigens nog nooit ingezeten)
    Thetallguydinsdag 20 april 2004 @ 16:41


    Lint



    Lightrail Gouda
    Fixersdinsdag 20 april 2004 @ 16:48
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 16:41 schreef Thetallguy het volgende:
    [afbeelding]

    Lint

    [afbeelding]

    Lightrail Gouda
    I stand corrected. Maar voor de leek lijken ze best wel op elkaar.
    QyRoZdinsdag 20 april 2004 @ 17:02
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 16:22 schreef MREn het volgende:

    [..]


    Maar die overstap zal er met Syntus niet beter op zijn geworden, die Lint-krotten kunnen maar 100, terwijl NS er met 130 per uur overeen vloog en toen was de aansluiting al krap bij elke vertraging.
    En een drukkere bezetting van het enkelspoorsbaanvak. Maar volgens mij kunnen die Lintjes toch 120? Dat had ik gelezen. Dat is zeker op Winterswijk - Zp een probleem, omdat het daar gedeeltelijk 140 is gemaakt voor de halfuursdienst.
    MREndinsdag 20 april 2004 @ 17:03
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 16:36 schreef Fixers het volgende:

    [..]

    Wat is dat toch met die Lint dingetjes? Ik he zie ze vaak als ik met 140 (of zoiets) langs Gouda raas maar vind ze er wel koel uitizen enzo. (ik heb er overigens nog nooit ingezeten)
    Lint ziet er leuk uit, maar is alleen geschikt voor mensen van maximaal 1m50 en voor stukjes van een kwartier. Lange stukken als Hengelo-Zuthen of Arnhem-Winterswijk zijn een ramp.
    MREndinsdag 20 april 2004 @ 17:12
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 17:02 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    En een drukkere bezetting van het enkelspoorsbaanvak. Maar volgens mij kunnen die Lintjes toch 120? Dat had ik gelezen. Dat is zeker op Winterswijk - Zp een probleem, omdat het daar gedeeltelijk 140 is gemaakt voor de halfuursdienst.
    Je hebt gelijk, lint is max 120, buffel max 140.

    Verder vind ik dat de regio Twente zich gruwelijk heeft laten naaien met die zooi: er werd speciaal de eis gesteld aan de leeftijd van het mat., zodat NS niet kon blijven rijden met hun Buffels. Syntus heeft toen nieuw mat gekocht, maar rijdt zeer regelmatig met te oud materieel (regio Achterhoek). Verder vind ik het ontbreken van een 1e klas op een belanrijk regionaal traject als Hgl-Zp een behoorlijke misser, en voor mij een reden om om te reizen over Utrecht of Deventer.
    Lucskedinsdag 20 april 2004 @ 17:55
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 17:12 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Je hebt gelijk, lint is max 120, buffel max 140.

    Verder vind ik dat de regio Twente zich gruwelijk heeft laten naaien met die zooi: er werd speciaal de eis gesteld aan de leeftijd van het mat., zodat NS niet kon blijven rijden met hun Buffels. Syntus heeft toen nieuw mat gekocht, maar rijdt zeer regelmatig met te oud materieel (regio Achterhoek).
    Kwatsj. Er zijn een stuk of zes stellen DM '90 aanwezig, tegen een ong. twintig stellen Lint voor de Achterhoek. "Zeer regelmatig" is wel wat overdreven, aangezien de Linten volop worden ingezet. Daarnaast verbaast het mij niks als dat officieel zelfs mag, DM '90 inzetten.
    MREndinsdag 20 april 2004 @ 17:58
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 17:55 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Kwatsj. Er zijn een stuk of zes stellen DM '90 aanwezig, tegen een ong. twintig stellen Lint voor de Achterhoek. "Zeer regelmatig" is wel wat overdreven, aangezien de Linten volop worden ingezet. Daarnaast verbaast het mij niks als dat officieel zelfs mag, DM '90 inzetten.
    Le-zen: het gaat hier om de regio Twente.

    Lint-stellen voor de achterhoek zijn (evenals DM'90) te oud voor deze concessie, maar worden toch volop gebruikt op Odz-Zp.
    QyRoZdinsdag 20 april 2004 @ 18:03
    Leeftijdsbullshit, DM'90 is een stuk fijner dan een Lint. . Die lui van de Regio Twente hebben er echt compleet geen verstand van. .
    Thetallguydinsdag 20 april 2004 @ 18:10
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 17:03 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Lint ziet er leuk uit, maar is alleen geschikt voor mensen van maximaal 1m50 en voor stukjes van een kwartier. Lange stukken als Hengelo-Zuthen of Arnhem-Winterswijk zijn een ramp.
    En nauwelijks bagagerekken en weinig prullebakken wat inhoudt dat het ook al snel een zooi wordt
    sweekdinsdag 20 april 2004 @ 18:50
    Waar ik hier AM86 zei bedoelde ik trouwens AM62, foutje...

    Heb nu ook een interieurfoto ervan:
    Kolkiedinsdag 20 april 2004 @ 22:52
    [newbievraag]

    Ik kan mij herinneren dat er een jaar of 3 geleden in de kranten werd aangekondigd dat de NS maar liefst 250 nieuwe treinen gekocht had en volgens mij zouden die zo in 2003/2004 oid geleverd gaan worden. Zijn dat net zulke treinen als die (tot nu toe?) nieuwste modellen dubbeldekker en zo ja is de levering al begonnen? Zo nee: wanneer komt die rommel deze kant op?

    Die Lint-trein in Hengelo staat er trouwens al tijjjjjjden. Zal wel voor de onderdelen gebruikt gaan worden ofzo.
    Lucskedinsdag 20 april 2004 @ 23:06
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 22:52 schreef Kolkie het volgende:
    [newbievraag]

    Ik kan mij herinneren dat er een jaar of 3 geleden in de kranten werd aangekondigd dat de NS maar liefst 250 nieuwe treinen gekocht had en volgens mij zouden die zo in 2003/2004 oid geleverd gaan worden. Zijn dat net zulke treinen als die (tot nu toe?) nieuwste modellen dubbeldekker en zo ja is de levering al begonnen? Zo nee: wanneer komt die rommel deze kant op?
    Ja, dat zijn de "nieuwe" dubbeldekkers.
    quote:
    Die Lint-trein in Hengelo staat er trouwens al tijjjjjjden. Zal wel voor de onderdelen gebruikt gaan worden ofzo.
    Daar wordt het stel al tijden voor gebruikt inderdaad.
    QyRoZdinsdag 20 april 2004 @ 23:10
    De levering is al bijna afgelopen zelfs

    En dat waren 250 bakken, geen treinen.
    MREnwoensdag 21 april 2004 @ 00:18
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2004 23:10 schreef QyRoZ het volgende:
    De levering is al bijna afgelopen zelfs

    En dat waren 250 bakken, geen treinen.
    het is maar hoe je 'bijna' definieerd natuurlijk, duurt nog wel minumaal een jaartje voor alles er is. Minstens 15 VIRM3-VI's en nog iets van 6 drietjes en nog een mij onbekend aantal viertjes moeten nog verlengd worden.
    Lucskewoensdag 21 april 2004 @ 07:52
    quote:
    Op woensdag 21 april 2004 00:18 schreef MREn het volgende:

    [..]

    het is maar hoe je 'bijna' definieerd natuurlijk, duurt nog wel minumaal een jaartje voor alles er is. Minstens 15 VIRM3-VI's en nog iets van 6 drietjes en nog een mij onbekend aantal viertjes moeten nog verlengd worden.
    Volgens mij zelfs nog wat meer VI'en . Levering zou tot begin 2005 duren.
    sweekdonderdag 22 april 2004 @ 17:33
    Ritje naar A'pen.

    Heb ook even interieurfoto's van de andere tweede klas, en de eerste klas gemaakt van de AM66.


    Komt dit nog uit de tijd van drie klassen ofzo?

    Het zelfs nu nog erg mooie Antwerpen Centraal






    Loc met nieuwe dubbeldeksrijtuigen (M8 geloof ik)


    Belgische dieseltreintjes... ze koppelen er echt ontzettend veel aan elkaar vaak.


    En trammetjes, die ook onder de grond gaat en dan prémetro heten.
    Alexxxxxdonderdag 22 april 2004 @ 19:02
    Ik ben wat dichter bij huis gebleven voor mn Belgische treinenfoto.. Amsterdam CS.. Het was de bedoeling om in Enkhuizen treinenfoto's te maken, maar ik heb in Lelystad de bus over de dijk gemist, en ik had geen zin om 2 uur te wachten op de volgende bus, dus ik heb de trein naar Amsterdammaar gepakt
    Maar de foto's:


    Belgische loc, nederlnadse wagons en stuurstand

    Voor het eerst de groene mat '64 gezien Leuk contrast naast zo'n ICE, maar jammer dat ie zo ver weg stond

    De sprinter zn nieuwe jas ook voor het eerst gezien Apart dat de deuren van dat ding telkens dicht gaan.. en elke keer als er weer een deur spontaan dichtgaat rent er wel iemand in paniek naar de trein omdat hij of zij denkt dat ie em mist...

    De trein de me vanuit Lelystad naar Amsterdam voerde

    Mn hele trienreis heb ik trouwens telkens dezelfde conductrice gehad.. Ze heeft me gecontroleerd in Almere, vlak bij Amsterdam en tussen Steenwijk en Wolvega Het rondje om de kerk gaat voor haar blijkbaar niet op?
    Fixersdonderdag 22 april 2004 @ 19:25
    Deuren die steeds dichtgaan, gaat dat automatisch bij de nieuwe sprinters of zat er iemand met de knopjes te spelen?

    Afgelopen week 2 keer lol gehad met de trein van Utrecht naar Den Haag.

    Dinsdagochtend een foutje van de verkeersleiding, de IC naar rotterdam stond ook op spoor 7 ipv 8. Buiten de spits rijden die twee treinen tussen zwolle en utrecht gecombineerd. Maar in de spits zijn ze dan te lang. Dus nu stond de helft van het haagse gedeelte nog een eind buiten het perron. Ja wat doen we dan? het heeft 10 minuten geduurd voor ze de ic naar r'dam een stukje verder naar achter reden. En al dat volk als een kip zonder knop rondlopen, op het knopje drukken en in paniek raken als die deur maar niet open wil.

    Vanmorgen stonden de conducteurs en machinist luidkeels te roepen welk deel er naar r'dam ging (het treinaanwijsbord vertoonde kuren). Dat ging zo:
    "Rrrroterrrdam, alleen staanplaatsen, geen korrrting!!"
    Volgens mij hebben ze hun roeping als marktkoopman gemist.

    Overigens iedere dag pret op Utrech CS met die verherbouwing. Het tijdelijke perron 18 een houten stiger met in het midden een groot blok beton.
    MREndonderdag 22 april 2004 @ 19:31
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 19:25 schreef Fixers het volgende:
    Deuren die steeds dichtgaan, gaat dat automatisch bij de nieuwe sprinters of zat er iemand met de knopjes te spelen?
    Gebeurd idd automatisch als er enige tijd niemand meer ingestapt is. Zit ook in de Lint's van Syntus, en recentelijk in enkele Citypendels.
    quote:
    Dinsdagochtend een foutje van de verkeersleiding, de IC naar rotterdam stond ook op spoor 7 ipv 8. Buiten de spits rijden die twee treinen tussen zwolle en utrecht gecombineerd. Maar in de spits zijn ze dan te lang. Dus nu stond de helft van het haagse gedeelte nog een eind buiten het perron. Ja wat doen we dan? het heeft 10 minuten geduurd voor ze de ic naar r'dam een stukje verder naar achter reden. En al dat volk als een kip zonder knop rondlopen, op het knopje drukken en in paniek raken als die deur maar niet open wil.
    Dat kotm door het tekort aan perrons wegens werkzaamheden te Utrecht, daarom worden treinen de los reden nu vaak gekoppeld op het perron gezet, waarmee er nu (schijnbaar) ook treinen met 16 bakken ICM reden.
    Lucskedonderdag 22 april 2004 @ 20:28
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 19:02 schreef Alexxxxx het volgende:
    [afbeelding]
    Voor het eerst de groene mat '64 gezien Leuk contrast naast zo'n ICE, maar jammer dat ie zo ver weg stond
    Stel heeft minimaal onderhoud gehad en gaat nog wat wegleerritten rijden binnenkort.
    RubberDuckeydonderdag 22 april 2004 @ 22:53
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 20:28 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Stel heeft minimaal onderhoud gehad en gaat nog wat wegleerritten rijden binnenkort.
    Toch nog?
    Beter, kan ik um nog een keer op de gevoelige plaat vastleggen
    Helaas toen de 419 naar Bd ging dat het gezeik was met de havenspoorlijn enzo, hij reed niet of tot ergens anders.
    Maar Lucske, weet jij meer van de wegleerritten, welke data enzo?
    Lucskedonderdag 22 april 2004 @ 23:53
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 22:53 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Toch nog?
    Beter, kan ik um nog een keer op de gevoelige plaat vastleggen
    Wie weet, afhankelijk van het weer e.d. ga ik er misschien ook nog wel eens een dagje achteraan.
    quote:
    Helaas toen de 419 naar Bd ging dat het gezeik was met de havenspoorlijn enzo, hij reed niet of tot ergens anders.
    Meer het gezeik bij Barendrecht, de havenlijn had daar niet direct mee te maken.
    quote:
    Maar Lucske, weet jij meer van de wegleerritten, welke data enzo?
    Nee, want qua exacte inzet is nog niks bekend.
    MREnvrijdag 23 april 2004 @ 01:09
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 22:53 schreef RubberDuckey het volgende:


    Maar Lucske, weet jij meer van de wegleerritten, welke data enzo?
    Dat komt tzt op http://www.nvbs.com/419/419.htm die zitten achter de schilderactie.
    MREnvrijdag 23 april 2004 @ 01:38
    Nog wat nachtplaatjes uit Zwolle:


  • Met uitsterven bedreigde Railhopper.


  • ICM4+3 baant zich een weg door de Zwolse wissels.
  • sweekvrijdag 23 april 2004 @ 01:39
    Erg mooi, die Railhopper.
    Nachtplaatjes zijn sowieso erg leuk. .
    RubberDuckeyvrijdag 23 april 2004 @ 09:37
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 23:53 schreef Lucske het volgende:
    Meer het gezeik bij Barendrecht, de havenlijn had daar niet direct mee te maken.
    De 419 reed over de goederensporen, er was bij Brd maar 1 spoor beschikbaar voor het goederenverkeer. Ok, de oorzaak was een laag water waardoor heel het treinverkeer een rotzooi was.
    Lucskevrijdag 23 april 2004 @ 11:02
    quote:
    Op vrijdag 23 april 2004 09:37 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    De 419 reed over de goederensporen, er was bij Brd maar 1 spoor beschikbaar voor het goederenverkeer. Ok, de oorzaak was een laag water waardoor heel het treinverkeer een rotzooi was.
    Klopt en dat had niks met de Havenlijn te maken :p.
    RubberDuckeyvrijdag 23 april 2004 @ 18:38
    Nu een bericht "opgevangen" van OVL, morgen zal de 419 rijden!
    Hier de drgl:
    Richttijden:
    Asd 7.00 - Hvs 7.30 - Utm 7.45 - Gdm 8.10 - Ddr 8.50/9.10 - Rsd 9.35 -
    Bgn 9.45/10.00 - Gs 10.20/55 - Vs 11.15

    Vs 11.35 - Gs 11.50 - Rsd 12.20

    Rsd 12.35 - Bgn 12.45/13.00 - Gs 13.20/55 - Vs 14.15

    Vs 14.35 - Gs 14.50 - Bgn 15.10

    Bgn 15.25 - Gs 15.50

    Gs 17.50 - Rsd 18.20 - Bd 18.40 - Tb 19.00 - Ht 19.20 - Utm 19.55 -
    Hvs 20.15 - Asd 20.50
    Lucskevrijdag 23 april 2004 @ 19:24
    Voor de SM '90-, ICK- en plan V-freaks:
    De actueelste plannen zijn dat 1/3 van het ICK-park in de reserves gaat, SM '90 na de zomerdienst uit de dienst verdwijnt en er nog eens elf stellen plan V extra terzijde gaan.
    QyRoZvrijdag 23 april 2004 @ 19:38
    quote:
    SM'90 na de zomerdienst uit de dienst verdwijnt
    Zonde.
    sweekvrijdag 23 april 2004 @ 19:42
    quote:
    Op vrijdag 23 april 2004 19:38 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    Zonde.
    Ja... . Maaargoed, ze blijven problemen vertonen, en hebben in ieder geval gezorgd voor goede opvolgers.
    Is er geen andere plaats (in het buitenland anders?) waar ze gebruikt kunnen worden?
    Lucskevrijdag 23 april 2004 @ 20:07
    quote:
    Op vrijdag 23 april 2004 19:42 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Ja... . Maaargoed, ze blijven problemen vertonen, en hebben in ieder geval gezorgd voor goede opvolgers.
    Ach ja.... Zo goed werkt VIRM niet.
    quote:
    Is er geen andere plaats (in het buitenland anders?) waar ze gebruikt kunnen worden?
    Vast niet.
    CasBvrijdag 23 april 2004 @ 23:31
    Vandaag @ rtd, samen met RubberDuckey


    De zandloper


    Het bewijs


    Zelfde spoor, dubbeldekkertje aan het wachten.
    sweekzaterdag 24 april 2004 @ 18:30
    Van de NS site, over de ICE en CNL treinen vanuit Duitsland.

    ˇ Alle ICE-International treinen en CityNightline rijden via een andere route en stoppen niet in Utrecht Centraal en Duivendrecht.

    Alle ICE-International treinen en CityNightLine stoppen extra in Driebergen Zeist waar reizigers met bestemming Utrecht Centraal en Duivendrecht overstappen op binnenlandse treinen

    Hoe kunnen ze via een andere route rijden maar wel in Driebergen-Zeist stoppen?
    Is het gewoon niet mogelijk deze ook op die paar perrons die er op dit moment zijn in Utrecht te laten stoppen?
    sweekzaterdag 24 april 2004 @ 19:26
    Ik ben trouwens eigenlijk wel benieuwd naar het aantal reizigers per lijn...
    Ik kan van een paar lijnen wel schattingen van de DDR zien, maar hebben die ook een homepage waar dat opstaat ofzo?
    Lucskezaterdag 24 april 2004 @ 22:02
    quote:
    Op zaterdag 24 april 2004 18:30 schreef sweek het volgende:
    Van de NS site, over de ICE en CNL treinen vanuit Duitsland.

    ˇ Alle ICE-International treinen en CityNightline rijden via een andere route en stoppen niet in Utrecht Centraal en Duivendrecht.

    Alle ICE-International treinen en CityNightLine stoppen extra in Driebergen Zeist waar reizigers met bestemming Utrecht Centraal en Duivendrecht overstappen op binnenlandse treinen

    Hoe kunnen ze via een andere route rijden maar wel in Driebergen-Zeist stoppen?
    Asd-Hvs-Utm-Db-Ah-Em.
    quote:
    Is het gewoon niet mogelijk deze ook op die paar perrons die er op dit moment zijn in Utrecht te laten stoppen?
    Nee, anders gebeurde dat wel.
    sweekzaterdag 24 april 2004 @ 22:45
    quote:
    Op zaterdag 24 april 2004 22:02 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Asd-Hvs-Utm-Db-Ah-Em.
    Gebruikt men de route Utm wel vaker voor "gewoon" vervoer? Wist ik niet...
    MREnzaterdag 24 april 2004 @ 23:05
    Ik reed vanochtend over de A16 ri. Rotterdam en toen kwam me ter hoogte van Prinsenbeek een ICE tegemoed, dacht dat het een omgeleide was van Amsterdam naar Duitsland (via Venlo), maar het zal wel een LM-rit geweest zijn dan?

    Kon niet zien of er personen in zaten...zal ook wel niet om 6:30.
    Lucskezaterdag 24 april 2004 @ 23:35
    quote:
    Op zaterdag 24 april 2004 22:45 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Gebruikt men de route Utm wel vaker voor "gewoon" vervoer? Wist ik niet...
    Vooral cargo rijdt daar wel, ook wat ledig mat. denk ik.
    Lucskezaterdag 24 april 2004 @ 23:36
    quote:
    Op zaterdag 24 april 2004 23:05 schreef MREn het volgende:
    Ik reed vanochtend over de A16 ri. Rotterdam en toen kwam me ter hoogte van Prinsenbeek een ICE tegemoed, dacht dat het een omgeleide was van Amsterdam naar Duitsland (via Venlo), maar het zal wel een LM-rit geweest zijn dan?

    Kon niet zien of er personen in zaten...zal ook wel niet om 6:30.
    Weet je zeker dat het een ICE was? Niks gezien van stremming en/of omleiding, klinkt interessant .
    Lucskezondag 25 april 2004 @ 12:10
    quote:
    Op donderdag 22 april 2004 22:53 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Toch nog?
    Beter, kan ik um nog een keer op de gevoelige plaat vastleggen
    Helaas toen de 419 naar Bd ging dat het gezeik was met de havenspoorlijn enzo, hij reed niet of tot ergens anders.
    Maar Lucske, weet jij meer van de wegleerritten, welke data enzo?
    9 mei vermoedelijk weer een rit.
    JMTzondag 25 april 2004 @ 15:12
    quote:
    Op zaterdag 24 april 2004 23:05 schreef MREn het volgende:
    Ik reed vanochtend over de A16 ri. Rotterdam en toen kwam me ter hoogte van Prinsenbeek een ICE tegemoed, dacht dat het een omgeleide was van Amsterdam naar Duitsland (via Venlo), maar het zal wel een LM-rit geweest zijn dan?
    Kon niet zien of er personen in zaten...zal ook wel niet om 6:30.
    Het kan best een LM-rit geweest zijn aangezien een aantal ICE-stellen onderhouden worden in Leidschendam, misschien ivm de werkzaamheden te Utrecht omgeleid via Rotterdam/Breda?
    Dizzeezondag 25 april 2004 @ 15:29
    weetje wat ik zo raar vind,
    op elk station hoor ik dezelfde man omroepen dat er vertragingen of perronwijzigingen zijn.

    vet vreemd iig.
    JMTzondag 25 april 2004 @ 15:59
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 15:29 schreef Dizzee het volgende:
    weetje wat ik zo raar vind,
    op elk station hoor ik dezelfde man omroepen dat er vertragingen of perronwijzigingen zijn.

    vet vreemd iig.
    LOL, er is niet voor elk station een aparte omroeper hoor :-)
    Vaak is dat per regio verdeeld volgens mij.
    sweekzondag 25 april 2004 @ 16:03
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 15:59 schreef JMT het volgende:

    [..]

    LOL, er is niet voor elk station een aparte omroeper hoor :-)
    Vaak is dat per regio verdeeld volgens mij.
    Ja... en misschien heb je ook al door dat er tegenwoordig ook met een computer gewerkt woirdt? . Dat is dan ook iedere keer dezelfde stem.
    thatsmezondag 25 april 2004 @ 16:08
    "DAMES EN HEREN, de intercity naar zwolle heeft bij aankomst een vertraging van ongeveer 5 minuten, deze intercity stopt tot zwolle op alle tussengelegen stations" en dan sta je in hoogeveen, heb je alleen meppel dus nog
    JMTzondag 25 april 2004 @ 16:37
    Wat omroepberichten betreft: op http://www.omroephumor.nl/ staan een hoop grappige berichten
    Lucskezondag 25 april 2004 @ 16:43
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 15:12 schreef JMT het volgende:

    [..]

    Het kan best een LM-rit geweest zijn aangezien een aantal ICE-stellen onderhouden worden in Leidschendam, misschien ivm de werkzaamheden te Utrecht omgeleid via Rotterdam/Breda?
    Om die reden lijkt mij stug, want die ritten komen niet door Utrecht.
    Dizzeezondag 25 april 2004 @ 17:15
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 15:59 schreef JMT het volgende:

    [..]

    LOL, er is niet voor elk station een aparte omroeper hoor :-)
    Vaak is dat per regio verdeeld volgens mij.
    ow dat dacht ik
    JMTzondag 25 april 2004 @ 17:29
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 16:43 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Om die reden lijkt mij stug, want die ritten komen niet door Utrecht.
    Onee dat is idd ook zo ja, nouja dan weet ik het ook niet
    MREnzondag 25 april 2004 @ 22:24
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 15:29 schreef Dizzee het volgende:
    weetje wat ik zo raar vind,
    op elk station hoor ik dezelfde man omroepen dat er vertragingen of perronwijzigingen zijn.

    vet vreemd iig.
    Als het geplande werkzaamheden zijn is dat idd voor heel Nederland dezelfde persoon (zal wel automatisch per computer gaan, al dan niet centraal), het is namelijk van de zotte om op elke groep stations om de 15 minuten de zelfde tekst op te gaan zitten lezen
    MREnzondag 25 april 2004 @ 22:25
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 16:08 schreef thatsme het volgende:
    "DAMES EN HEREN, de intercity naar zwolle heeft bij aankomst een vertraging van ongeveer 5 minuten, deze intercity stopt tot zwolle op alle tussengelegen stations" en dan sta je in hoogeveen, heb je alleen meppel dus nog
    Waarschijnlijk automagische omroep.
    MREnzondag 25 april 2004 @ 22:28
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 15:12 schreef JMT het volgende:

    [..]

    Het kan best een LM-rit geweest zijn aangezien een aantal ICE-stellen onderhouden worden in Leidschendam, misschien ivm de werkzaamheden te Utrecht omgeleid via Rotterdam/Breda?
    Er waren plannen om Leidschendam qua ICE's op te doeken, geen idee wat daar nu de status van is.
    quote:
    Op zaterdag 24 april 2004 23:36 schreef Lucske het volgende:

    Weet je zeker dat het een ICE was? Niks gezien van stremming en/of omleiding, klinkt interessant .
    Lang en wit met raampjes een een rode band...lijkt mij een ICE

    En het moet tussen Prinsenbeek en de Moerdijk zijn geweest omdat daar het spoor parrallel ligt aan de A16 en ik er bij de A59 ri. Zierikzee af moest.

    [ Bericht 18% gewijzigd door MREn op 25-04-2004 22:35:14 ]
    MREnzondag 25 april 2004 @ 22:31
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 17:15 schreef Dizzee het volgende:

    [..]

    ow dat dacht ik
    Nee dus, vaak een centrale omroeper voor een berg stations. Wel grappig als hij/zij het verkeerde knopje omzet en de berichten voor Roermond in Den Bosch klonken. Ik vroeg me al af sinds wanneer er treinen naar Venlo in Den Bosch kwamen.

    (geen idee welke stations het precies waren, alleen Den Bosch weet ik zeker en dat het voor een Limburgs station bedoeld was).
    MREnzondag 25 april 2004 @ 22:33
    Vrijdag nog even het noodperron bekeken:


    Onder het perron ligt het 'oude' spoor 18, dat spoor dat in gebruik is, is het perronloze spoor 17. Met daarop 2*DD-AR als stopper naar Tiel/Geldermalsen.
    Lucskemaandag 26 april 2004 @ 08:57
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 22:28 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Er waren plannen om Leidschendam qua ICE's op te doeken, geen idee wat daar nu de status van is.
    Niet meer dan misschien plannen .
    Againzendermaandag 26 april 2004 @ 11:17
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 12:10 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    9 mei vermoedelijk weer een rit.
    Gisteravond kwam de 419 langs Lelylaan rijden, of zijn er nog meer van deze retro-groene treinen?
    sweekmaandag 26 april 2004 @ 11:31
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 11:17 schreef Againzender het volgende:

    [..]

    Gisteravond kwam de 419 langs Lelylaan rijden, of zijn er nog meer van deze retro-groene treinen?
    Volgens mij is er wel een "echte" oude, en dus groene Plan V. Maar die zal het wel niet geweest zijn.
    De 419 had eergisteren ook nog eens A'dam Centraal als eindbestemming, dus hij moet het wel geweest zijn. .
    Blehmaandag 26 april 2004 @ 13:36
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 11:31 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Volgens mij is er wel een "echte" oude, en dus groene Plan V. Maar die zal het wel niet geweest zijn.
    De 419 had eergisteren ook nog eens A'dam Centraal als eindbestemming, dus hij moet het wel geweest zijn. .
    Klopt gisteren om 21:00 stond hij onder de kap van Amsterdam CS.
    MREnmaandag 26 april 2004 @ 13:57
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 11:31 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Volgens mij is er wel een "echte" oude, en dus groene Plan V. Maar die zal het wel niet geweest zijn.
    De 419 had eergisteren ook nog eens A'dam Centraal als eindbestemming, dus hij moet het wel geweest zijn. .
    dat is mat'54
    QyRoZmaandag 26 april 2004 @ 15:11
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 13:57 schreef MREn het volgende:

    [..]

    dat is mat'54
    De 766. Die stond zaterdag nog op de Wgm.
    sweekmaandag 26 april 2004 @ 16:20
    Ow, kan ook. . Kan me hem alleen maar vaag herinneren. .
    QyRoZmaandag 26 april 2004 @ 16:52
    Ik heb er ooit nog in gezeten.

    2cvmaandag 26 april 2004 @ 17:38
    Een poos terug heb ik in Deventer een oude spoorlijn bekeken (railtracking heet dat ofzo). Ik heb (helaas) maar 1 foto gemaakt:



    Alles wat hier op staat (qua treinen en rails natuurlijk) is buiten gebruik.
    Klonkmaandag 26 april 2004 @ 17:40
    Dat was een leuke plek, kan me nog herinneren dat ik daar menigmaal als kind in de file heb gestaan en dat ik zwaar onder de indruk was van de treinen die zo dichtbij langskwamen en nog wel over de straat.
    2cvmaandag 26 april 2004 @ 17:45
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 17:40 schreef Klonk het volgende:
    Dat was een leuke plek, kan me nog herinneren dat ik daar menigmaal als kind in de file heb gestaan en dat ik zwaar onder de indruk was van de treinen die zo dichtbij langskwamen en nog wel over de straat.
    Daar rijdt nu de bus. Van trein naar bus. Als ze de bovenleiding hadden laten hangen hadden ze trolleybussen in kunnen zetten
    Dante_Amaandag 26 april 2004 @ 19:14
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 17:40 schreef Klonk het volgende:
    Dat was een leuke plek, kan me nog herinneren dat ik daar menigmaal als kind in de file heb gestaan en dat ik zwaar onder de indruk was van de treinen die zo dichtbij langskwamen en nog wel over de straat.
    Ik kan me vaag nog iets herinneren van de afvaltrein die vroeger dwars door de Schilderswijk in Den Haag reed. Toen was ik nog een heel klein jongetje. Dan stond er ineens een man met een rode vlag midden op het Hobbemaplein, allemaal auto's meteen vast, en dan kwam er een ontzettend lange trein voorbij op weg naar de vuilverbranding (midden in de stad!) en hing ik met open mond uit het autoraampje. Tegenwoordig rijdt alleen nog Tram 11 diezelfde route.
    QyRoZmaandag 26 april 2004 @ 19:28
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 17:40 schreef Klonk het volgende:
    Dat was een leuke plek, kan me nog herinneren dat ik daar menigmaal als kind in de file heb gestaan en dat ik zwaar onder de indruk was van de treinen die zo dichtbij langskwamen en nog wel over de straat.
    Hier een foto van de laatste rit over het Deventer straatspoor waar ik bij was:

    2cvmaandag 26 april 2004 @ 22:01
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 19:28 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    Hier een foto van de laatste rit over het Deventer straatspoor waar ik bij was:

    [afbeelding]
    Ik herken het Daar ben ik ongeveer begonnen met spoorzoeken.
    QyRoZmaandag 26 april 2004 @ 22:09
    Dat is tussen de Saxion Hogeschool IJsselland en het ROC
    JDudemaandag 26 april 2004 @ 23:02
    quote:
    Op zondag 25 april 2004 16:08 schreef thatsme het volgende:
    "DAMES EN HEREN, de intercity naar zwolle heeft bij aankomst een vertraging van ongeveer 5 minuten, deze intercity stopt tot zwolle op alle tussengelegen stations" en dan sta je in hoogeveen, heb je alleen meppel dus nog
    Dat kan best nuttig zijn want tussen Groningen en Zwolle heb je zowel intercitys die alleen in assen stoppen, als treinen die weliswaar als intercity op de borden staan, maar tussen groningen en zwolle toch alle stations stoppen
    nmgndinsdag 27 april 2004 @ 01:27
    Ik heb niet veel verstand van dienstregelingen maken, maar het volgende vond ik wel erg stom:
    Kom je vanuit Heerlen/Eindhoven in 's Hertogenbosch aan, en moet je richting Oss/Nijmegen, dan mis je net op 10 seconden de overstap.
    De eerste keer miste ik zelf de overstap net, de deuren bij mij gingen open, toen de trein naar Nijmegen net begon te rijden.
    En toen ik een half uur later in de sneltrein naar Oss zat, was het nog krapper.
    Kan die trein naar Oss, niet gewoon 2 minuten langer blijven staan??

    Als je vanuit Nijmegen/Oss komt is er trouwens precies hetzelfde aan de hand, zij het dat het verschil iets groter is.
    Lucskedinsdag 27 april 2004 @ 10:24
    quote:
    Op dinsdag 27 april 2004 01:27 schreef nmgn het volgende:
    Ik heb niet veel verstand van dienstregelingen maken, maar het volgende vond ik wel erg stom:
    Kom je vanuit Heerlen/Eindhoven in 's Hertogenbosch aan, en moet je richting Oss/Nijmegen, dan mis je net op 10 seconden de overstap.
    De eerste keer miste ik zelf de overstap net, de deuren bij mij gingen open, toen de trein naar Nijmegen net begon te rijden.
    En toen ik een half uur later in de sneltrein naar Oss zat, was het nog krapper.
    Kan die trein naar Oss, niet gewoon 2 minuten langer blijven staan??
    Nee, dat kan niet "zomaar". De rijtijden bij getrokken mat. zijn niet erg ruim en je moet ook rekening houden met het feit dat je dan tot aan Zwolle en Roosendaal toe later aankomt en daar aansluitingen wegvallen.
    MREndinsdag 27 april 2004 @ 11:13
    quote:
    Op dinsdag 27 april 2004 01:27 schreef nmgn het volgende:
    Ik heb niet veel verstand van dienstregelingen maken, maar het volgende vond ik wel erg stom:
    Kom je vanuit Heerlen/Eindhoven in 's Hertogenbosch aan, en moet je richting Oss/Nijmegen, dan mis je net op 10 seconden de overstap.
    De eerste keer miste ik zelf de overstap net, de deuren bij mij gingen open, toen de trein naar Nijmegen net begon te rijden.
    En toen ik een half uur later in de sneltrein naar Oss zat, was het nog krapper.
    Kan die trein naar Oss, niet gewoon 2 minuten langer blijven staan??

    Als je vanuit Nijmegen/Oss komt is er trouwens precies hetzelfde aan de hand, zij het dat het verschil iets groter is.
    Dat is gedeeltelijk opgelost.

    In de spits in de 3500 ingelegd, waarmee wel goede aansluitingen in Ht zijn op de 3600 (in Ut overigens ook op de NoordOost-IC's). Dat er niet gewacht kan worden komt oa door de al krappe aanluitingen op oa Zp en Dv (andere kant op oa in Bd). En vertraging goedmaken is in die treinserie redelijk kansloos.

    Bovendien kunnen reizigers naar O en Nm de stopper van -08 en -38 nemen.
    Dizzeedinsdag 27 april 2004 @ 18:47
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 19:28 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    Hier een foto van de laatste rit over het Deventer straatspoor waar ik bij was:

    [afbeelding]
    haha daar heb ik op school gezeten! kom ik zomaar zo'n foto hier tegen .

    dat spoor word idd niet meer gebruikt. aan de achterzijde v/d fotograaf is een kruispunt, waar ze dat spoor hebben weggehaald, en opnieuw geasfalteerd omdat er een knik in zat.

    weet nog wel toen ik daar zat, dat die trein er elke morgen langs kwam. met zo'n man die dan d.m.v vlaggen het hele kruispunt lam legde.
    Kolkiedinsdag 27 april 2004 @ 23:12
    quote:
    Op vrijdag 23 april 2004 19:24 schreef Lucske het volgende:
    Voor de SM '90-, ICK- en plan V-freaks:
    De actueelste plannen zijn dat 1/3 van het ICK-park in de reserves gaat, SM '90 na de zomerdienst uit de dienst verdwijnt en er nog eens elf stellen plan V extra terzijde gaan.
    Dat die dingen zo onbetrouwbaar zijn . Ik heb er 4 jaar lang bijna dagelijks mee gereisd en het is me nooit echt opgevallen dat ze zo onbetrouwbaar zijn. Ik denk dat het op 1 hand te tellen is dat ze echt bleven staan ... magoed dat komt misschien ook omdat ik de boemel almelo-marienberg gewend was . Dat spul was op het laatst volgens mij 49 (!!) jaar oud....
    MREnwoensdag 28 april 2004 @ 00:04
    quote:
    Op dinsdag 27 april 2004 23:12 schreef Kolkie het volgende:

    [..]

    Dat die dingen zo onbetrouwbaar zijn . Ik heb er 4 jaar lang bijna dagelijks mee gereisd en het is me nooit echt opgevallen dat ze zo onbetrouwbaar zijn. Ik denk dat het op 1 hand te tellen is dat ze echt bleven staan ...
    Ik vind het nu ook wel meevallen. Ik kom vrij vaak in Zwolle en de laatste tijd zie er er zeer weinig aan de kant staan.

    Blijft het probleem dat kleine series duur zijn in onderhoud (kennis, onderdelen). Al blijft het zonde natuurlijk, want ik vind het prachttreinen die heerlijk rijden.
    quote:
    magoed dat komt misschien ook omdat ik de boemel almelo-marienberg gewend was . Dat spul was op het laatst volgens mij 49 (!!) jaar oud....
    Yep, bouwjaar 1954.
    Lucskewoensdag 28 april 2004 @ 15:30
    Vast onder de noemer vr maakt de 419 nu twee slagen Zl-Gbg. Eerste rit vertrok om 14.05 uit Zwolle, de tweede zo'n 4,5 uur later.
    JMTwoensdag 28 april 2004 @ 15:55
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 15:30 schreef Lucske het volgende:
    Vast onder de noemer vr maakt de 419 nu twee slagen Zl-Gbg. Eerste rit vertrok om 14.05 uit Zwolle, de tweede zo'n 4,5 uur later.
    Vanmorgen op OVL:
    "Een nogal hectische rit van de 419 tot nu toe en zometeen. Vanwege
    noodzakelijk vertrek uit de Wgm via Diemen Zuid liep de 417 zijn
    laatste zelfstandige kilometers voorop naar Arnhem. In Arnhem is
    vannacht de 813 spontaan door de deuren van de washal gereden en dit
    stel wordt nu met de 419 meegegevne naar Zwolle. Verder is zojuist de
    428 uit de rijdende dienst gehaald (Zutphen - Nijmegen) en voorop
    bijgeplaatst, zodat ook dit stel vanmorgen zijn laatste kilometers
    zal rijden: het gaat onttakeld worden in Zwolle. Samenstelling Ah -
    Zl dus 428 + 419 + 813, vertrek om ca. 12.30"
    JMTwoensdag 28 april 2004 @ 16:04
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 15:30 schreef Lucske het volgende:
    Vast onder de noemer vr maakt de 419 nu twee slagen Zl-Gbg. Eerste rit vertrok om 14.05 uit Zwolle, de tweede zo'n 4,5 uur later.
    Oh en een nieuwer bericht:
    "Thans (14.15 uur) is de 419 op weg van Zwolle naar Gramsbergen voor
    het ophalen van een jubilaris. Wordt vanavond herhaald voor het
    terugbrengen: Zwolle v. 18.30, Gbg v. 19.35 uur ongeveer."
    Khad nog niet verder gelezen, oeps
    Lucskewoensdag 28 april 2004 @ 16:10
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 16:04 schreef JMT het volgende:

    [..]

    Oh en een nieuwer bericht:
    "Thans (14.15 uur) is de 419 op weg van Zwolle naar Gramsbergen voor
    het ophalen van een jubilaris. Wordt vanavond herhaald voor het
    terugbrengen: Zwolle v. 18.30, Gbg v. 19.35 uur ongeveer."
    Khad nog niet verder gelezen, oeps
    Ook goedemorgen, daarover post ik toch .
    sweekwoensdag 28 april 2004 @ 17:38
    Weet iemand trouwens goed wanneer de regiorunners rijden in de 800/900 reeks?
    Misschien zijn er nog meer mensen die er vaak in zitten...
    Ik weet niet echt in hoeverre ik er van uit mag gaan dat een trein bij het eindpunt niet wordt gewisseld, dus of ik echt gewoon logisch kan doortrekken weet ik niet. Ook splitst 'ie af en toe van twee naar éé regiorunner volgens mij.

    Het gele hier ben ik best zeker van, omdat ik er zelf redelijk vaak in zit... grijs zijn logische gevolgen, maar zullen wel niet echt kloppen in verband met het splitsen van de treinen enzo.
    http://users.pandora.be/sweek/misc/treinen/Reeks%20800-900.xls
    JMTwoensdag 28 april 2004 @ 18:36
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 17:38 schreef sweek het volgende:
    Weet iemand trouwens goed wanneer de regiorunners rijden in de 800/900 reeks?
    Misschien zijn er nog meer mensen die er vaak in zitten...
    Ik weet niet echt in hoeverre ik er van uit mag gaan dat een trein bij het eindpunt niet wordt gewisseld, dus of ik echt gewoon logisch kan doortrekken weet ik niet. Ook splitst 'ie af en toe van twee naar éé regiorunner volgens mij.

    Het gele hier ben ik best zeker van, omdat ik er zelf redelijk vaak in zit... grijs zijn logische gevolgen, maar zullen wel niet echt kloppen in verband met het splitsen van de treinen enzo.
    http://users.pandora.be/s(...)s
    Ik heb hem ooit gehad via OVL maar kan hem niet meer vinden dus ik zal hem wel gedeleted hebben, sowwy, maar heb wel nog een overzichtje van de eerste drie BDs-trek/duwstammen die in de 800/900 ingezet zullen worden. Let wel: pas per 13 juni! Iemand daarin wel interesse? Dan post ik hem wel
    sweekwoensdag 28 april 2004 @ 18:38
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 18:36 schreef JMT het volgende:

    [..]

    Ik heb hem ooit gehad via OVL maar kan hem niet meer vinden dus ik zal hem wel gedeleted hebben, sowwy, maar heb wel nog een overzichtje van de eerste drie BDs-trek/duwstammen die in de 800/900 ingezet zullen worden. Let wel: pas per 13 juni! Iemand daarin wel interesse? Dan post ik hem wel
    Ben benieuwd! .
    JMTwoensdag 28 april 2004 @ 18:50
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 18:38 schreef sweek het volgende:
    [..]
    Ben benieuwd! .
    Oke, onder voorbehoud:

    dagelijks:
    821/834/947/960/873

    ma/vr:
    817/830/943/956/869/882,
    822/935/948/861/874/987

    za:
    825/838/951/964/877
    920/833/846/959/972/885

    zo:
    830/943/956/869/882
    838/951/964/877
    sweekwoensdag 28 april 2004 @ 18:56
    Hmm, ziet er goed uit. .
    Wist niet dat er zo veel BDs'en zijn gemaakt...
    Dit kan er wel voor zorgen dat de kans dat de vertraging "doorstroomt" naar de volgende rit kleiner is. Ik kom niet vaak in Heerlen of Haarlem, maar in Maastricht zie ik wel vaak dat de trein met een kwartier vertraging vertrekt, gewoon omdat ze de loc nog moeten laten omlopen bij het vertrek. Kunnen ze niet een stam in elkaar zetten met een van de vele locs en wat rijtuigen daar, die ze kunnen inzetten op zo'n moment?
    JMTwoensdag 28 april 2004 @ 19:35
    Lijkt me ook, maar jah, je weet, NS = Pruts0r
    Overigens zijn er al zo'n stuk of 15 BD's-sen als ik het goed heb, ze rijden al op de 3600, in ieder geval heb ik 2 keer in de 3651 gezeten van Dv tot Ht. Verder staan er o.a. in Mt en Wgm nog zo een bakje met een loc voor instructie.
    sweekwoensdag 28 april 2004 @ 19:48
    In de 3600 heb je geloof ik geen getrokken mat zonder BDs meer... in het begin gebeurde het wel eens dat er aan de BDs nog een loc zat ook, omdat het blijkbaar nog niet helemaal werkte... maar ook dat merk ik nooit meer.
    Lucskewoensdag 28 april 2004 @ 20:36
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 19:35 schreef JMT het volgende:
    Lijkt me ook, maar jah, je weet, NS = Pruts0r
    Maar goed dat niet NSR de stammen daar in elkaar knutselt.
    quote:
    Overigens zijn er al zo'n stuk of 15 BD's-sen als ik het goed heb, ze rijden al op de 3600, in ieder geval heb ik 2 keer in de 3651 gezeten van Dv tot Ht. Verder staan er o.a. in Mt en Wgm nog zo een bakje met een loc voor instructie.
    In Mt staat er al een aantal weken geen en Wgm waag ik ook te betwijfelen. Eentje staat er op Asd.
    MREnwoensdag 28 april 2004 @ 21:41
    Het BDs'en paradijs blijft nog altijd Zwolle, binnen rijden vanuit Amf en weer verder richting Mp en je kunt er her en der nog wel een stuk of vijf zien.
    Lucskewoensdag 28 april 2004 @ 22:26
    quote:
    Op woensdag 28 april 2004 21:41 schreef MREn het volgende:
    Het BDs'en paradijs blijft nog altijd Zwolle, binnen rijden vanuit Amf en weer verder richting Mp en je kunt er her en der nog wel een stuk of vijf zien.
    Vind je dat gek als Zl de enige plaats is van waaruit ze worden ingezet ?
    rubiniodonderdag 29 april 2004 @ 14:07
    quote:
    Op dinsdag 27 april 2004 10:24 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Nee, dat kan niet "zomaar". De rijtijden bij getrokken mat. zijn niet erg ruim en je moet ook rekening houden met het feit dat je dan tot aan Zwolle en Roosendaal toe later aankomt en daar aansluitingen wegvallen.
    Nou dat die trein ri. Zwolle iets later in Deventer aan zou komen maakt niet zoveel uit aangezien mensen die nu van Apeldoorn naar Zwolle willen best vaak hun aansluiting in Deventer missen! Toen ik een keer naar Zwolle moest reed de sneltrein net weg toen mijn intercity binnenliep
    Larry101donderdag 29 april 2004 @ 14:41
    quote:
    Op donderdag 29 april 2004 14:07 schreef rubinio het volgende:

    [..]

    Nou dat die trein ri. Zwolle iets later in Deventer aan zou komen maakt niet zoveel uit aangezien mensen die nu van Apeldoorn naar Zwolle willen best vaak hun aansluiting in Deventer missen! Toen ik een keer naar Zwolle moest reed de sneltrein net weg toen mijn intercity binnenliep
    Ja, ik ken het principe... Heb ook al een aantal keer kunnen zwaaien naar mijn aansluiting richting Zwolle. 1x zelfs toen de deuren niet open gingen en ik de aansluiting aan de andere kant van het perron de deuren zag sluiten..

    Maar ja, die trein sluit in Zwolle weer aan op treinen naar Groningen en Leeuwarden, dus die aansluiting moet natuurlijk ook gehaald worden. De aansluiting op de trein naar Kampen is nu ook al krap btw... Zeker sinds ze de aankomst vanuit Deventer (en vertrek) hebben verplaatst naar Perron 7, moet je soms hard rennen.
    Fixersdonderdag 29 april 2004 @ 15:58
    Raad het materieel:

    Staat in de Myx van deze maand.
    QyRoZdonderdag 29 april 2004 @ 17:15
    Een Plan U. Ik zie geen panto's.
    Lucskedonderdag 29 april 2004 @ 17:30
    quote:
    Op donderdag 29 april 2004 17:15 schreef QyRoZ het volgende:
    Een Plan U. Ik zie geen panto's.
    Die zie je bij een plan V/T ook niet zo vooraan op de bak. Het moet doorgaan voor een plan V/T, zie de ruimte rond de koppeling.
    Alexxxxxdonderdag 29 april 2004 @ 18:55
    [stripliefhebber]het is de Myxx, met 2 x-en.. Mensen met 1 x hebben te weinig [/stripliefhebber]

    En ik denk niet dat de tekenaar gericht een trein na heeft getekend.... Of ten minste niet met de gedachte "laat ik Dirk Jan eens in een Plan V afbeelden"
    Fixersdonderdag 29 april 2004 @ 19:13
    quote:
    Op donderdag 29 april 2004 18:55 schreef Alexxxxx het volgende:
    [stripliefhebber]het is de Myxx, met 2 x-en.. Mensen met 1 x hebben te weinig [/stripliefhebber]

    En ik denk niet dat de tekenaar gericht een trein na heeft getekend.... Of ten minste niet met de gedachte "laat ik Dirk Jan eens in een Plan V afbeelden"
    Ik had even een erbij moeten zetten. Dat raad het materieel was niet echt zereneus (maar dat had iedereen hier wel door natuurlijk). Het ging mij meer gewoon om de droge/flauwe* grap.
    * Doorhalen wat niet van toepassing is.
    DaMartdonderdag 29 april 2004 @ 19:22
    Weet iemand trouwens wat de 1781 bij de werkplaats Haarlem doet ? Ik ben er de laatste weken meerdere malen langsgereden en elke keer stond die loc daar. Staat hij daar defect (in dat geval: ik dacht dat Tilburg alle locreparaties deed) of als 'testloc' voor nieuwe BDs'en ?
    QyRoZdonderdag 29 april 2004 @ 20:30
    quote:
    Op donderdag 29 april 2004 17:30 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Die zie je bij een plan V/T ook niet zo vooraan op de bak. Het moet doorgaan voor een plan V/T, zie de ruimte rond de koppeling.
    Hmmz, shit, je hebt gelijk
    sweekvrijdag 30 april 2004 @ 12:20
    Waar ik trouwens laatst aan dacht... is het niet handig om een aantal Regiorunner drietjes te behouden, zodat je ook treinen van 15 bakken kunt vormen indien dat nodig zou zijn?
    Daarin heb je zo'n 1500 plaatsen. (zijn dat alleen nog maar de zitplaatsen?)
    mvtvrijdag 30 april 2004 @ 12:30
    quote:
    Op maandag 26 april 2004 16:52 schreef QyRoZ het volgende:
    Ik heb er ooit nog in gezeten.

    [afbeelding]
    Mijn vader kwam vroeger (rond '85 denk ik) nog wel eens vol trots thuis dat ie in die trein gezeten had.

    Gingen die toevallig naar Duitsland?? Om een of andere reden dacht ik dat namenlijk
    mvtvrijdag 30 april 2004 @ 12:36
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 12:20 schreef sweek het volgende:
    Waar ik trouwens laatst aan dacht... is het niet handig om een aantal Regiorunner drietjes te behouden, zodat je ook treinen van 15 bakken kunt vormen indien dat nodig zou zijn?
    Daarin heb je zo'n 1500 plaatsen. (zijn dat alleen nog maar de zitplaatsen?)
    jammer dat ze niet 16 bakken lang kunnen, anders had je natuurlijk 4*4 kunnen doen
    Duvelvrijdag 30 april 2004 @ 13:50
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 12:20 schreef sweek het volgende:
    Waar ik trouwens laatst aan dacht... is het niet handig om een aantal Regiorunner drietjes te behouden, zodat je ook treinen van 15 bakken kunt vormen indien dat nodig zou zijn?
    Daarin heb je zo'n 1500 plaatsen. (zijn dat alleen nog maar de zitplaatsen?)
    De ICs tussen Haarlem en Maastricht zjin volgens mij maximaal 12 bakken lang, dus dan is het niet nodig. 't Lijkt me omlooptechnisch ook niet ideaal, drie typen materieel uit elkaar houden. Stel je voor dat een drietje in de omloop van een zes terecht komt...
    Alexxxxxvrijdag 30 april 2004 @ 16:59
    Ik zag trouwens dat er op de voorpagina van een Sjef van Oekel album ook een Plan U/V/T staat
    sweekvrijdag 30 april 2004 @ 17:15
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 12:36 schreef mvt het volgende:

    [..]

    jammer dat ze niet 16 bakken lang kunnen, anders had je natuurlijk 4*4 kunnen doen
    Ja, dat zou ook een oplossing kunnen zijn ja... waarom is het precies 15?
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 13:50 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    De ICs tussen Haarlem en Maastricht zjin volgens mij maximaal 12 bakken lang, dus dan is het niet nodig. 't Lijkt me omlooptechnisch ook niet ideaal, drie typen materieel uit elkaar houden. Stel je voor dat een drietje in de omloop van een zes terecht komt...
    De IC Haarlem - Maastricht is volgens mij buiten de spits twaalf bakken lang, en dan nog zit 'ie vaak erg vol hoor... maar bij speciale gelegenheden zou je dan die drietjes er aan vast kunnen koppelen, zoals bijvoorbeeld vanmorgen bij de IC's naar Amsterdam.
    Razzerrvrijdag 30 april 2004 @ 17:53
    Deze zag ik vandaag op TV, de Koninklijke trein:



    Nooit geweten dat er zo'n ding was. Heeft iemand nog meer pics van deze 'trein'?
    Fencevrijdag 30 april 2004 @ 17:55
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 17:15 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Ja, dat zou ook een oplossing kunnen zijn ja... waarom is het precies 15?
    Waarschijnlijk houden ze het op 15 omdat de perrons geen langere treinen aankunnen, dacht ik.
    Alexxxxxvrijdag 30 april 2004 @ 18:59
    Ze zijn nu toch overal en nergens de perrons aan het verlengen zodat ze langere treinen aan kunnen? In Leeuwarden in ieder geval wel
    Duvelvrijdag 30 april 2004 @ 20:15
    De IC's Haarlem - Maastricht stoppen ook op (kleinere) stations die maar 12 bakken aankunnen. Ik denk dan aan stations als Weert en dergelijke. Er zijn in Nederland niet zoveel stations die treinen van 15 bakken aankunnen, zo uit mijn hoofd: Rotterdam, Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Eindhoven en Den Haag C. Ik geloof dat de Bergland Expressen een van de weinige reizigerstreinen waren met 15 bakken.

    Ik heb trouwens wel ergens een dia van het koninklijk rijtuig van dichtbij, maar moet even zoeken.
    ElCrizvrijdag 30 april 2004 @ 21:53
    Even een vraagje...
    Aanstaande zondag reis ik per trein vanuit Parijs met de SNCF naar Caen (Normandië). Ik kan via diverse websites (ook niet die van de SNCF, Franse spoorwegen) niet wijzer van worden wat voor soort trein ik dan nou in zit... Ik ben namelijk nu bezig met het plannen van alle dingetjes, dus dat ik straks niet daar sta en niet weet welke kant ik nu op moet/trein ik in moet

    Het gaat om een zogenaamde Corail-trein vanaf Paris St.Lazare naar Caen. Wat is dit precies voor een soort type trein? Ik dacht eerst dat het om een aparte spoorwegmaatschappij ging, maar volgens mij is het een soort rijtuig op zich. Wat voor een soort loc zou ervoor kunnen rijden? Heeft iemand ideeën? Lijkt me ook gewoon leuk om te weten aangezien ik al sinds ik een klein jochie was geďnteresseerd ben in treinen, maar ook gewoon praktisch omdat ik nog nooit in Frankrijk met de trein heb gereisd... En ik zit er best wel aan een strak schema vast..

    Als iemand mij verder zou kunnen helpen of wat plaatjes zou kunnen laten zien, graag!
    sweekzaterdag 1 mei 2004 @ 10:11
    Googelen op Corail levert heel wat plaatjes op... ik kan je dus niet helpen...

    Het volgende nieuws is zelf even overgetypt, dus er zullen nog wel wat foutjes in zitten...

    Twijfel over lijn Hasselt - Maastricht

    MAASTRICHT
    De spoorlijn Hasselt-Lanaken-Maastricht moet niet worden heropend, omdat dit onrendabel is. Dat is de conclusie van een studie van de Vlaamse regering.

    In de Belgische politiek is nu een twijfel ontstaan over het doorgaan van het plan. Maar volgens de Limburgse gedeputeerde M. Vestjens is er nog geen reden voor paniek. "We geven niet zomaar op. Het was natuurlijk gunstiger geweest als het rapport positievere dingen naar voren had gebracht, maar er zijn meer aspecten die een rol spelen. De definitieve besluitvorming hangt niet alleen maar af van de rendabiliteit Maandag komen alle partijen weer bij elkaar en dan praten we verder."
    De studie die de Vlaamse regering heeft verricht, werd al op 17 december 2003 afgerond. Maar deze is vervolgens nooit publiek gemaakt. Volgens J vande Lanotte - als minister verantwoordelijk voor de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) - is ze zelfs niet aan de NMBS bezorgd. Uit een tussenrapport zou blijken dat maximaal 250 personen (in de drukste rijrichting en tijdens de avondpiek) deze verbinding zouden gebruiken. Volgens de NMBS komt dit overeen met vroegere studies waarin een onvoldoende rendement werd aangetoond.
    Volgens het Belgische CD&V-Kamerlid L. van der Auwera is het plan geruisloos door de politieke agende verdwenen. Zij stelde vragen over de voortgang van het project aan minister Vande Lanotte. Uit de antwoorden bleek dat het project bijna vergeten is. Van der Auera is ontgoocheld. Zij vindt het onbegrijpelijk dat noch Vande Lanotte, noch de NMBS een dossier heeft over spoorlijn 20. "Ondanks herhaalde beloftes is Limburg een nieuwe illusie armer.", zegt het Kamerlid.
    De passagierslijn tussen Maastricht en Hasselt is één van de projecten die moeten leiden tot verbetering van het spoorwegennet tussen de beide Limburgen. Een goederenspoorlijn tussen Maastricht en Lanaken is een ander speerpunt. Die verbinding komt er wel. De lijn van Maastricht naar Hasselt zou er met name moeten komen voor studenten van de transnationale Universiteit Limburg, de tUL. Op 14 december 2001 gaf de Vlaamse regering de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM de opdracht om een studie te maken over de uitbouw van het spoorwegennet in Limburg.
    Het doortrekken van de spoorlijn van Maastricht naar Hasselt kwam in een stroomversnelling door de samenwerking tussen de Universiteiten van Maastricht en het Belgische Diepenbeek.
    Uit: Dagblad de Limburger

    Ik vind het maar een hele rare studie, hoor. Wat bedoelen ze nu met "Uit een tussenrapport zou blijken dat maximaal 250 personen (in de drukste rijrichting en tijdens de avondpiek) deze verbinding zouden gebruiken. "? In de hele avondspits rijden er in de drukste rijrichting 250 personen? Want dat lijkt me eigenlijk best veel... waarschijnlijk zou het gaan om 1 stoptreintje per uur, en dan zou er in de avondspits (treinen van 5, 6 en 7 uur bvb...?) in één richting al 250 personen zitten... Dat zijn 3 volle stoptreintjes hoor.
    Klonkzaterdag 1 mei 2004 @ 10:37
    Beetje laat maar hierbij zoals beloofd wat foto's van een uurtje spotten nabij het hoofdstation Keulen.

    We beginnen met het meest voor de hand liggende ICE's







    Ook de Thalys mag niet ontbreken



    verderop stond de E03001 voor een sonderzug, mooi om weer eens te zien



    Verder reed er natuurlijk het nodige regiomaterieel rond






    op deze foto is goed zichtbaar hoe dicht het spoor langs de dom loopt.

    Tot zover een eerste bloemlezing uit de bijna 160 foto's (:@) die ik daar gemaakt heb
    Razzerrzaterdag 1 mei 2004 @ 15:29
    ff een snel vraagje tussendoor: Weet iemand hier toevallig of mijn voordeel-uren-kaart in de meivakantie ook voor 09.00 uur geldig is?
    Fixerszaterdag 1 mei 2004 @ 16:02
    quote:
    Op zaterdag 1 mei 2004 15:29 schreef Razzerr het volgende:
    ff een snel vraagje tussendoor: Weet iemand hier toevallig of mijn voordeel-uren-kaart in de meivakantie ook voor 09.00 uur geldig is?
    Is alleen in de zomermaanden (volgens mij juli en augustus)
    Razzerrzaterdag 1 mei 2004 @ 20:11
    quote:
    Op zaterdag 1 mei 2004 16:02 schreef Fixers het volgende:

    [..]

    Is alleen in de zomermaanden (volgens mij juli en augustus)
    Hé, das nou jammer. Moet ik morgen weer ¤10 extra voor de trein dokken
    2cvzondag 2 mei 2004 @ 00:51
    Vanavond om even voor 11 is er nabij station Heerenveen een 'bouwtrein' (trein die ingericht is om iets met de raild e.d. te doen, duidelijk niet een omgebouwde passagierstrein) op een zijzoppr gezet. Iemand enig idee waarom? Gaan ze daar werkzaamheden uitvoeren? Of was het de eerste de beste 'parkerplaats' die voorhanden was?
    Lucskezondag 2 mei 2004 @ 10:48
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 12:20 schreef sweek het volgende:
    Waar ik trouwens laatst aan dacht... is het niet handig om een aantal Regiorunner drietjes te behouden, zodat je ook treinen van 15 bakken kunt vormen indien dat nodig zou zijn?
    Daarin heb je zo'n 1500 plaatsen. (zijn dat alleen nog maar de zitplaatsen?)
    Het is sowieso niet handig in verband met de voorbereidingen voor 25 kV die in de bak die wordt tussengeplaatst zijn aangebracht. Je kunt dan wel weer een apart verbouwingsplan voor die drietjes gaan opstellen en dat kost ¤¤¤¤, heel veel ¤¤¤¤.
    Lucskezondag 2 mei 2004 @ 10:51
    quote:
    Op zondag 2 mei 2004 00:51 schreef 2cv het volgende:
    Vanavond om even voor 11 is er nabij station Heerenveen een 'bouwtrein' (trein die ingericht is om iets met de raild e.d. te doen, duidelijk niet een omgebouwde passagierstrein) op een zijzoppr gezet. Iemand enig idee waarom? Gaan ze daar werkzaamheden uitvoeren? Of was het de eerste de beste 'parkerplaats' die voorhanden was?
    Ik kan zo 123 niks van werkzaamheden vinden. Mogelijk wordt er 's nachts gewerkt en zodanig dat de treindienst er geen last van heeft.
    Fixerszondag 2 mei 2004 @ 14:42
    quote:
    Op zondag 2 mei 2004 10:51 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Ik kan zo 123 niks van werkzaamheden vinden. Mogelijk wordt er 's nachts gewerkt en zodanig dat de treindienst er geen last van heeft.
    Mischien was ie inderweg naar Utrecht. Ze zijn er gisteren wwer begonnen met de tweede fase van het onderhoud. (duurt nog de hele week). Er stonden vanmiddag drie strooi treinen met balastgrint (met van die lopende banden) en ze waren er druk mee bezig. Voor de lief hebbers van zwaar materieel wellicht een kijkje waard.
    Lucskezondag 2 mei 2004 @ 14:43
    Hm, Zl-Amf zou ook nog kunnen.
    Foo_nikszondag 2 mei 2004 @ 16:49


    [ Bericht 100% gewijzigd door Foo_niks op 02-05-2004 17:42:35 ]
    2cvzondag 2 mei 2004 @ 18:34
    quote:
    Op zondag 2 mei 2004 14:42 schreef Fixers het volgende:

    [..]

    Mischien was ie inderweg naar Utrecht. Ze zijn er gisteren wwer begonnen met de tweede fase van het onderhoud. (duurt nog de hele week). Er stonden vanmiddag drie strooi treinen met balastgrint (met van die lopende banden) en ze waren er druk mee bezig. Voor de lief hebbers van zwaar materieel wellicht een kijkje waard.
    Nop, het ding kwam vanuit zuidelijke richting. Lijkt me dus sterk.

    Misschien moesten ze em ff kwijt. Is dan wel een heel eind uit de richting ...
    sweekmaandag 3 mei 2004 @ 08:20

    Een RegioRunner drietje, gisteren tegengekomen in Etn. .
    Op het Zuidelijke deel van de 800/900 (tot Ehv) rijden op het moment trek-trekstammen, best leuk om te zien. . Daarna lijkt het iedere keer verder te gaan met Regiorunners naar Utrecht, waar je dan weer moet overstappen voor het laatste deel. (wat ik nog niet gedaan heb)

    Ik weet niet of het daardoor komt, maar ik kwam ook RegioRunners tegen op de 1900/2500.
    Lucskemaandag 3 mei 2004 @ 10:51
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 08:20 schreef sweek het volgende:
    [afbeelding]
    Ik weet niet of het daardoor komt, maar ik kwam ook RegioRunners tegen op de 1900/2500.
    Nee, die horen daar sowieso.
    Alexxxxxmaandag 3 mei 2004 @ 15:02
    Ze zijn op dit moment druk bezig met het spoor tussen Heerenveen en Leeuwarden... Al weken lang... Ik kan het weten, zoef er minstens tweemaal daags langs
    sweekmaandag 3 mei 2004 @ 16:09
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 10:51 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Nee, die horen daar sowieso.
    Hmm, heb wel eens zoiets gehoord ja, nu je het zegt. .
    Nu ze al die ICK-rijtuigen weer moeten repareren omwille van de deuren zul je ze zeker meer gaan zien?
    MREnmaandag 3 mei 2004 @ 21:40
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 12:36 schreef mvt het volgende:

    [..]

    jammer dat ze niet 16 bakken lang kunnen, anders had je natuurlijk 4*4 kunnen doen
    Dat kan zeer zeker. Maar het werkt niet ivm (oa) perron-lengten.

    Getrokken mat heeft nog te maken met (oa) remdruk, maar mocht het nodig zijn, is het niet onmogelijk om met meer bakken te rijden, zie de recordpoging een jaar of 15 geleden.

    Verder reed ICM vorige week ook af en toe met 16 bakken (normaal max.15) van/naar Utrecht ivm grote drukte en tekort aan sporen voor de normaal twee treinen.
    MREnmaandag 3 mei 2004 @ 21:43
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 16:09 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Hmm, heb wel eens zoiets gehoord ja, nu je het zegt. .
    Nu ze al die ICK-rijtuigen weer moeten repareren omwille van de deuren zul je ze zeker meer gaan zien?
    Niets mis met die deuren.

    Alleen als je als een of andere halve zool met alle kracht aan zo'n deur zit te wrikken kan bij sommige bakken de deur openen...niets geen aanpassing nodig. In de meeste auto's kunnen de deuren ook gewoon open op de snelweg en daar hoor je niemand over.
    MREnmaandag 3 mei 2004 @ 21:50
    quote:
    Op vrijdag 30 april 2004 20:15 schreef Duvel het volgende:
    De IC's Haarlem - Maastricht stoppen ook op (kleinere) stations die maar 12 bakken aankunnen. Ik denk dan aan stations als Weert en dergelijke. Er zijn in Nederland niet zoveel stations die treinen van 15 bakken aankunnen, zo uit mijn hoofd: Rotterdam, Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Eindhoven en Den Haag C. Ik geloof dat de Bergland Expressen een van de weinige reizigerstreinen waren met 15 bakken.
    Amsterdam heeft lange perrons om twee treinen per perron te kunnen verwerken.

    Het station met (bij mijn weten zo uit het hoofd) de langste sporen:Amersfoort (430 meter ofzo, ik heb een lijst thuis liggen).

    Eindhoven kon geen 15-baks treinen aan, maar is sinds de verlenging naar 400 meter om ooit eens gekoppelde ICE's aan te kunnen. Omloopmatig te langste reizigerstreinen van Nederland rijden op Zwolle-Amersfoort-Utrecht: 15 bakken ICM.
    sweekdinsdag 4 mei 2004 @ 10:14
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 21:43 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Niets mis met die deuren.

    Alleen als je als een of andere halve zool met alle kracht aan zo'n deur zit te wrikken kan bij sommige bakken de deur openen...niets geen aanpassing nodig. In de meeste auto's kunnen de deuren ook gewoon open op de snelweg en daar hoor je niemand over.
    Ik weet het, het was voor die eerste "reparatie" ook gewoon al praktisch onmogelijk...
    Duveldinsdag 4 mei 2004 @ 10:41
    In de hondekoppen kon je de deuren ook gewoon opentrekken tijdens de rit: lekker koel op het balkon in de zomer. Ook nooit iemand over gehoord, en die hebben toch 40 jaar rondgereden.

    Een sticker op de deur met "niet openen tijdens de rit" zou toch voldoende moeten zijn. Degene die de deur opent tijdens de rit en daardoor uit de trein valt, zou moeten worden genomineerd voor een Darwin award.
    sweekdinsdag 4 mei 2004 @ 11:06
    Zo'n sticker zou het alleen maar erger maken, dan gaan mensen het proberen. .
    Ik zie trouwens in de zomer ook machinisten rijden met hun deur open, in ieder geval bij vertrek... ik weet niet of ze zo echt de hele rit lang blijven rijden.
    Lucskedinsdag 4 mei 2004 @ 12:07
    quote:
    Op dinsdag 4 mei 2004 11:06 schreef sweek het volgende:
    Zo'n sticker zou het alleen maar erger maken, dan gaan mensen het proberen. .
    Ik zie trouwens in de zomer ook machinisten rijden met hun deur open, in ieder geval bij vertrek... ik weet niet of ze zo echt de hele rit lang blijven rijden.
    Ja, want dat zorgt tenminste voor wat verkoeling.
    QyRoZdinsdag 4 mei 2004 @ 12:20
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 21:43 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Niets mis met die deuren.

    Alleen als je als een of andere halve zool met alle kracht aan zo'n deur zit te wrikken kan bij sommige bakken de deur openen...niets geen aanpassing nodig. In de meeste auto's kunnen de deuren ook gewoon open op de snelweg en daar hoor je niemand over.
    Ach ja, auto's. Elke debiel mag daarin rijden en de veiligheid daar is ZO slecht geregeld. Zeker in vergelijking met het spoor waar alles 20-voudig veilig moet zijn. Probeer maar eens een automatische auto-beinvloeding te installeren en let dan eens op de reacties. Kom niet aan auto's, want dan kom je aan de vrijheid. De veiligheid op het spoor is gewoon belachelijk.
    Fixersdinsdag 4 mei 2004 @ 13:35
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 21:50 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Amsterdam heeft lange perrons om twee treinen per perron te kunnen verwerken.

    Het station met (bij mijn weten zo uit het hoofd) de langste sporen:Amersfoort (430 meter ofzo, ik heb een lijst thuis liggen).

    Eindhoven kon geen 15-baks treinen aan, maar is sinds de verlenging naar 400 meter om ooit eens gekoppelde ICE's aan te kunnen. Omloopmatig te langste reizigerstreinen van Nederland rijden op Zwolle-Amersfoort-Utrecht: 15 bakken ICM.
    Ze rijden dan in nederland: gekoppelde Thalys. In de zomer de doorgaande trein van Amsterdam naar Lyon of Nice (zonthalys) rijdt vanauit brussel als een gecombineerde trein. Als ik het artikel mij goed herinner rond de 500 meter.
    sweekdinsdag 4 mei 2004 @ 15:01
    Eventjes op "mijn" station geweest:

    Een volledige intercity om gebruikt te worden tussen Maastricht / Heerlen en Haarlem die aan de kant staat in Maastricht.


    En dit is hoe ze er op het moment uitzien, veel korter en met locs aan beide einden dus...


    Van de andere kant:


    En even wat foto's van alle soorten rijtuigen die werden gebruikt, zodat ik ook zelfgemaakte foto's van ze allemaal heb. .




    ICRm B, ICR A, ICR B (met ruimte voor fietsen) en DDM.
    nmgndinsdag 4 mei 2004 @ 16:48
    quote:
    Eindhoven kon geen 15-baks treinen aan, maar is sinds de verlenging naar 400 meter om ooit eens gekoppelde ICE's aan te kunnen. Omloopmatig te langste reizigerstreinen van Nederland rijden op Zwolle-Amersfoort-Utrecht: 15 bakken ICM.
    idd, en op Deventer-Amersfoort rijden ze ook wel eens met 15 bakken.
    Thetallguydinsdag 4 mei 2004 @ 21:10
    retourtje Den Haag HS - R'dam CS gekocht, op de terugweg bij Blaak ingestapt en netjes een extra enkeltje Blaak - CS gekocht, zegt de conducteur dat Blaak en CS hetzelfde is en je dus met een kaartje voor Blaak ook naar CS kan en andersom
    sweekdinsdag 4 mei 2004 @ 22:13
    quote:
    Op dinsdag 4 mei 2004 21:10 schreef Thetallguy het volgende:
    retourtje Den Haag HS - R'dam CS gekocht, op de terugweg bij Blaak ingestapt en netjes een extra enkeltje Blaak - CS gekocht, zegt de conducteur dat Blaak en CS hetzelfde is en je dus met een kaartje voor Blaak ook naar CS kan en andersom
    Een enkeltje of retourtje (of wat dan ook...) van Holland Spoor naar Centraal of Blaak kost evenveel in ieder geval... maar dat ze dit dan ook niet erg vinden wist ik niet. .
    Je kunt op zich gewoon altijd een kaartje naar Blaak kopen als je dit vaker doet, kost toch evenveel...
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 00:54
    Wat nog mist naast de ICM-III en ICM-IV is natuurlijk de ICM-II.

    thatsmewoensdag 5 mei 2004 @ 08:59
    haha die zag ik ook afgelopen weekend in amersfoort staan
    Fixerswoensdag 5 mei 2004 @ 13:26
    Vraag me af waarom niet al die automatische koppelingen hetzelfde zijn. Lijkt me toch eenvoudiger met reserveonderdelen en reparaties. En als het nodig is kunnen ze ook verschillende typen combineren.
    towncarwoensdag 5 mei 2004 @ 14:33
    Naar mijn bescheiden mening zijn dit de mooiste treinstellen die ooit in Nederland hebben rondgereden:
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 14:33
    Van vrijwel al het nieuwe (vanaf mat '64) heeft al dezelfde koppeling.

    M.u.v getrokken mat en DDAR
    hooibaalwoensdag 5 mei 2004 @ 14:39
    Sterker nog, sinds mat '35 worden al de zelfde (Scharfenberg) koppelingen gebruikt. Maar sinds mat '64 zitten ze óf iets hoger óf iets lager waardoor plan V's niet met hondekoppen of Pecs te koppelen waren. Tijdens de aflevering van de Buffels zijn tussen Helmond en Ehv proefritten gemaakt met een Buffel gekoppeld aan een ICM, om proeven te doen op 140 km/u (wat Buffels dus niet uit zichzelf kunnen rijden). Dus zelfs dat is te koppelen.
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 14:40
    Buffels kunnen toch wel lekker 140 blazen? Gebeurde volgens mij al tussen Lochem en Zuthpen (kan ook 130 zijn).

    Er rijden trouwens dagelijks [ma-vr] twee overbreng-ritten waarin een Buffel met een IRM van/naar Zwolle-Nijmegen wordt gesleept.
    mvtwoensdag 5 mei 2004 @ 14:49
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 21:40 schreef MREn het volgende:
    Verder reed ICM vorige week ook af en toe met 16 bakken (normaal max.15) van/naar Utrecht ivm grote drukte en tekort aan sporen voor de normaal twee treinen.
    Aha, ik dacht dat er een soort technisch maximum was, maar het is dus meer praktisch ( te lang voor stations). Iets wat dacht ik bij DDar we weer was (maximaal 2 treinstellen achter elkaar)
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 14:53
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 14:49 schreef mvt het volgende:

    [..]

    Aha, ik dacht dat er een soort technisch maximum was, maar het is dus meer praktisch ( te lang voor stations). Iets wat dacht ik bij DDar we weer was (maximaal 2 treinstellen achter elkaar)
    Dat heeft weer te maken met de tractie, 2*1700 wil nog wel (beide half vermogen), maar met die van die loc's trekt de bovenleiding het niet meer.
    thatsmewoensdag 5 mei 2004 @ 15:08
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 13:26 schreef Fixers het volgende:
    Vraag me af waarom niet al die automatische koppelingen hetzelfde zijn. Lijkt me toch eenvoudiger met reserveonderdelen en reparaties. En als het nodig is kunnen ze ook verschillende typen combineren.
    het is soms het geval dat er veschillende treinstellen wel aan elkaar kunnen koppelen, maar dan kan er echter maar een soort tractie leveren, dit omdat de techniek steeds verder gaat en dit ook doorgevoerd wordt in de treinen, en dus ook in de koppeling. dus door de vooruitgang in de techniek is het dan onmogelijk om met elkaar te communiseren (elkaar aansturen).
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 18:19
    quote:
    Op dinsdag 4 mei 2004 12:20 schreef QyRoZ het volgende:

    [..]

    Ach ja, auto's. Elke debiel mag daarin rijden en de veiligheid daar is ZO slecht geregeld. Zeker in vergelijking met het spoor waar alles 20-voudig veilig moet zijn. Probeer maar eens een automatische auto-beinvloeding te installeren en let dan eens op de reacties. Kom niet aan auto's, want dan kom je aan de vrijheid. De veiligheid op het spoor is gewoon belachelijk.
    http://nieuws.fok.nl/nieuws/40497

    De 19-jarige inwoner van Blerick die dit weekend zwaargewond raakte toen hij op de snelweg uit zijn auto stapte om mee te rennen, is overleden aan zijn verwondingen. De jongeman zette op de A67 de cruise-control van zijn auto op 35 kilometer per uur. Toen hij uitstapte om mee te rennen kwam hij ten val; daarbij raakte hij zwaar gewond aan zijn hoofd.
    Vandaag is hij in een ziekenhuis in Eindhoven overleden ten gevolge van het ernstige hersenletsel dat hij opliep.

    Om maar eens een kneus te noemen...
    DaMartwoensdag 5 mei 2004 @ 18:57
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 14:49 schreef mvt het volgende:

    [..]

    Aha, ik dacht dat er een soort technisch maximum was, maar het is dus meer praktisch ( te lang voor stations). Iets wat dacht ik bij DDar we weer was (maximaal 2 treinstellen achter elkaar)
    Ik heb me ooit eens door een machinist laten vertellen dat Mat '64 een maximum van 10 bakken per trein heeft. Ik heb er ook wel eens eentje zo lang gezien, toen er vorig jaar een defecte combinatie Plan V + Plan T door een andere Plan T vanaf Zandvoort werden gesleept.
    sweekwoensdag 5 mei 2004 @ 19:24
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 18:57 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Ik heb me ooit eens door een machinist laten vertellen dat Mat '64 een maximum van 10 bakken per trein heeft. Ik heb er ook wel eens eentje zo lang gezien, toen er vorig jaar een defecte combinatie Plan V + Plan T door een andere Plan T vanaf Zandvoort werden gesleept.
    Af en toe rijden ze met 10 bakken, ja... . Weet niet of dat het maximum is.
    Volgens mij gebeurt het wel eens in de spits tussen Geldermalsen en Utrecht.
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 20:04
    Afgelopen koninginnedag zag ik ook 5V's achter elkaar vertrekken vanuit Asd.

    Maar idd: in de spits tussen Ut en Gdm rijden ze. Nu even 2*DD-AR ivm werkzaamheden Utrecht.
    Lucskewoensdag 5 mei 2004 @ 21:49
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 19:24 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Af en toe rijden ze met 10 bakken, ja... . Weet niet of dat het maximum is.
    Volgens mij gebeurt het wel eens in de spits tussen Geldermalsen en Utrecht.
    [afbeelding]
    Hé, mij weer even herinneren aan dat zon-uit-trauma .

    .
    sweekwoensdag 5 mei 2004 @ 22:08
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 21:49 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Hé, mij weer even herinneren aan dat zon-uit-trauma .

    .
    Ik had geen idee! .
    mvtwoensdag 5 mei 2004 @ 23:07
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 18:57 schreef DaMart het volgende:

    [..]

    Ik heb me ooit eens door een machinist laten vertellen dat Mat '64 een maximum van 10 bakken per trein heeft. Ik heb er ook wel eens eentje zo lang gezien, toen er vorig jaar een defecte combinatie Plan V + Plan T door een andere Plan T vanaf Zandvoort werden gesleept.
    Ik telde die krengen vroeger altijd, maar ondanks ik het niet zeker weet denk ik dat ze bij ons weleens langer dan 10 bakken waren, vooral in de spits. En dat zal me helemaal niets meer verbazen aangezien ze tegenwoordig in de spits met 2*4 DDAR rijden en er 6 baks regiorunners rijden (spitstrein A'dam - Eindhoven)
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 23:13
    Ik geloof niet dat ze ooit langer dan 10 bakken zijn geweest in de reizigersdienst, ik meen dat er wel eens een lange sleep is geweest in het midden/noorden van het land, maar dat kunnen ook de hondekoppen zijn geweest, weet ik zo niet meer.

    2*DDAR komt door het te korte spoor in Utrecht momenteel waardoor er geen plan V past.

    en reden alle spitstreinen (serie 3500) maar met IRM, ik heb vaak genoeg in een V gezeten van Ut to Ehv
    mvtwoensdag 5 mei 2004 @ 23:32
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 23:13 schreef MREn het volgende:
    Ik geloof niet dat ze ooit langer dan 10 bakken zijn geweest in de reizigersdienst,
    Ik was een jaar of 10 , weet het ondertussen ookal nietmeer
    quote:
    2*DDAR komt door het te korte spoor in Utrecht momenteel waardoor er geen plan V past.
    heb ik gelukkig niet mee te maken. Mijn trein gaat maar tot A'dam (woon bij bkg)
    quote:
    en reden alle spitstreinen (serie 3500) maar met IRM, ik heb vaak genoeg in een V gezeten van Ut to Ehv
    Zover ik weet zijn er ook nog koplopers die als spitstrein rijden
    MREnwoensdag 5 mei 2004 @ 23:35
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 23:32 schreef mvt het volgende:

    Zover ik weet zijn er ook nog koplopers die als spitstrein rijden
    Ja, 1 treinenpaar per dag... maar ach als binnenkort ICRm-A zn intrede doet in de 3600 ga ik daar wel door
    mvtwoensdag 5 mei 2004 @ 23:46
    quote:
    Op woensdag 5 mei 2004 23:35 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Ja, 1 treinenpaar per dag... maar ach als binnenkort ICRm-A zn intrede doet in de 3600 ga ik daar wel door
    Rede die niet al (deels) op dat traject?? In combinatie met ICR en ICK en dan 2 locs
    MREndonderdag 6 mei 2004 @ 00:03
    Nee, in de 3600 (Rsd-Zl) rijdt alleen ICRm-B en ICR-A, dus geen ICRm-A ICK heeft er nog nooit gereden.

    Deel van de stammen rijdt idd met 2 locs (trek-duw, multitractie) de rest van de stammen heeft een stuurstandrijtuig.
    Larry101donderdag 6 mei 2004 @ 11:44
    Ik heb even een vraagje.

    Ik kom nu regelmatig in Nijmegen op het station en daar hebben ze een spoor 35. Ik heb hier ooit eens een verhaal over gehoord waarom dit zo is, maar kan het helaas niet meer terugvinden en ook op internet kan ik het niet vinden.

    Weet iemand hier waarom spoor 35 zo heet?
    sweekdonderdag 6 mei 2004 @ 12:00
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 11:44 schreef Larry101 het volgende:
    Ik heb even een vraagje.

    Ik kom nu regelmatig in Nijmegen op het station en daar hebben ze een spoor 35. Ik heb hier ooit eens een verhaal over gehoord waarom dit zo is, maar kan het helaas niet meer terugvinden en ook op internet kan ik het niet vinden.

    Weet iemand hier waarom spoor 35 zo heet?
    Omdat alle sporen die niet aan een perron liggen ook een nummer hebben... En dat zijn er heel wat in Nijmegen. Ik denk dus dat het gewoon echt het 35ste spoor is wat daar werd neergelegd.
    Lucskedonderdag 6 mei 2004 @ 13:11
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 00:03 schreef MREn het volgende:
    Nee, in de 3600 (Rsd-Zl) rijdt alleen ICRm-B en ICR-A, dus geen ICRm-A ICK heeft er nog nooit gereden.
    In de dagen na 19 mei mag je ergens heel kort genieten van ICRm A. Proefbedrijf.
    Larry101donderdag 6 mei 2004 @ 13:59
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 12:00 schreef sweek het volgende:

    [..]

    Omdat alle sporen die niet aan een perron liggen ook een nummer hebben... En dat zijn er heel wat in Nijmegen. Ik denk dus dat het gewoon echt het 35ste spoor is wat daar werd neergelegd.
    [afbeelding]
    Ja, dat zou kunnen, maar er zijn genoeg andere stations waar ook in een later stadium sporen aan toe zijn gevoegd. Als dit goed doorgezet zou zijn, dan zou je op meer stations sporen moeten hebben met niet opvolgende en hoge nummers en die ken ik zo niet.

    Daarnaast staat me er ergens iets van bij dat hier een verhaal achter zit.
    sweekdonderdag 6 mei 2004 @ 17:14
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 13:59 schreef Larry101 het volgende:

    [..]

    Ja, dat zou kunnen, maar er zijn genoeg andere stations waar ook in een later stadium sporen aan toe zijn gevoegd. Als dit goed doorgezet zou zijn, dan zou je op meer stations sporen moeten hebben met niet opvolgende en hoge nummers en die ken ik zo niet.

    Daarnaast staat me er ergens iets van bij dat hier een verhaal achter zit.
    In Sittard hebben de sporen 1, 2, 3, en 20 een perron.
    En er zijn heel wat stations waarop je ook bepaalde sporen hebt zonder perron die (meestal ook letterlijk) tussen degenen met perron inliggen. Breda, Utrecht CS of Amsterdam CS bijvoorbeeld.

    Ik zou eigenlijk niet echt een voorbeeld weten van een station waarbij een nieuw perron niet gewoon het volgende nummer heeft gekregen.
    Lucskedonderdag 6 mei 2004 @ 17:27
    Amsterdam C. heeft 1, 2, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13, 14 en 15 als perronsporen, 3, 6, 9 en 12 als middensporen.
    Utrecht C. heeft 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 17, 18 en 19 als perronsporen, 6 bestaat niet en 10, 13 en 16 als middensporen.

    [ Bericht 2% gewijzigd door Lucske op 06-05-2004 17:55:08 ]
    Larry101donderdag 6 mei 2004 @ 17:55
    ok, dat van sittard wist ik niet, maar zoals hier boven wordt gezegd is het in zowel Amsterdam als Utrecht redelijk logisch allemaal. En in Nijmegen is het 1, 3, 4 en 35 een perron. De logica ontgaat me dus. Maar als jullie zeker weten dat er geen verhaal achter zit en het gewoon nu eenmaal zo is, dan wil ik dat ook aannemen hoor...
    sweekdonderdag 6 mei 2004 @ 18:05
    Je kunt ook altijd gewoon een perronopzichter ofzo eens aanspreken. .
    Kan ook goed zijn dat ze een verhaal zijn gaan verzinnen omdat hun de logica ook ontging gewoon...

    Morgen ga ik trouwens een lijntje doen dat ik nog nooit gedaan heb, Utrecht - Baarn. En dan vanuit Baarn de sneltrein naar Amersfoort, waarna ik daar eens in de Eurocity stap, ook nog nooit gedaan. .
    Wel hopen dat ik geen vertraging oploop, want die EC kan je nu niet echt ieder half uur nemen.
    Againzenderdonderdag 6 mei 2004 @ 18:08
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 17:27 schreef Lucske het volgende:

    Utrecht C. heeft 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 17, 18 en 19 als perronsporen, 6 bestaat niet en 10, 13 en 16 als middensporen.
    Er staat mij bij dat er vroeger wel een spoor 6 op Utrecht CS was. Of ben ik nu in de war?
    MREndonderdag 6 mei 2004 @ 18:44
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 18:08 schreef Againzender het volgende:

    [..]

    Er staat mij bij dat er vroeger wel een spoor 6 op Utrecht CS was. Of ben ik nu in de war?
    spoor 6 is het toilet

    (uit de tijd dat station nog niet zo groot waren).
    MREndonderdag 6 mei 2004 @ 18:51
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 17:55 schreef Larry101 het volgende:
    ok, dat van sittard wist ik niet, maar zoals hier boven wordt gezegd is het in zowel Amsterdam als Utrecht redelijk logisch allemaal. En in Nijmegen is het 1, 3, 4 en 35 een perron. De logica ontgaat me dus. Maar als jullie zeker weten dat er geen verhaal achter zit en het gewoon nu eenmaal zo is, dan wil ik dat ook aannemen hoor...
    Het kan zijn dat 1 het eerste was en dat vanaf daar alles genummerd is richting westen. Daarna spoort 1 verlengd waardoor ook aan de oostzijde (waar het stationsgebouw ophiel) gestopt kon worden door treinen. Omdat nummers 1 t/m 34 al ingebruik waren, is het logische nummer 35 omdat dat het eerste is dat vrij is.
    Larry101donderdag 6 mei 2004 @ 19:02
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 18:51 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Het kan zijn dat 1 het eerste was en dat vanaf daar alles genummerd is richting westen. Daarna spoort 1 verlengd waardoor ook aan de oostzijde (waar het stationsgebouw ophiel) gestopt kon worden door treinen. Omdat nummers 1 t/m 34 al ingebruik waren, is het logische nummer 35 omdat dat het eerste is dat vrij is.
    Kilinkt logisch.
    Lucskedonderdag 6 mei 2004 @ 20:01
    O ja, ik kwam deze reactie nog tegen:
    quote:
    Op maandag 3 mei 2004 16:09 schreef sweek het volgende:
    Hmm, heb wel eens zoiets gehoord ja, nu je het zegt. .
    Nu ze al die ICK-rijtuigen weer moeten repareren omwille van de deuren zul je ze zeker meer gaan zien?
    Helemaal niet. Die tweede actie is al een tijdje terug uitgevoerd en dat gebeurt gewoon bij binnenkomst. Ze worden niet allemaal aan de kant gegooid.
    Lucskedonderdag 6 mei 2004 @ 20:03
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 18:08 schreef Againzender het volgende:

    [..]

    Er staat mij bij dat er vroeger wel een spoor 6 op Utrecht CS was. Of ben ik nu in de war?
    Nee, dat klopt. Spoor 6 was een kopsoor.
    Lucskedonderdag 6 mei 2004 @ 20:04
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 18:05 schreef sweek het volgende:
    Je kunt ook altijd gewoon een perronopzichter ofzo eens aanspreken. .
    Kan ook goed zijn dat ze een verhaal zijn gaan verzinnen omdat hun de logica ook ontging gewoon...

    Morgen ga ik trouwens een lijntje doen dat ik nog nooit gedaan heb, Utrecht - Baarn. En dan vanuit Baarn de sneltrein naar Amersfoort, waarna ik daar eens in de Eurocity stap, ook nog nooit gedaan. .
    Wel hopen dat ik geen vertraging oploop, want die EC kan je nu niet echt ieder half uur nemen.
    Het is een IC, geen EC . Tot eind 2002 was die verbinding trouwens een IR.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Lucske op 06-05-2004 21:39:03 ]
    sweekdonderdag 6 mei 2004 @ 22:04
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 20:04 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Het is een IC, geen EC . Tot eind 2002 was die verbinding trouwens een IR.
    Hmm, heette het niet ooit Eurocity dan? Ik zal het toch niet verzonnen hebben... .
    MREndonderdag 6 mei 2004 @ 22:53
    Treinen naar Keulen waren voor de ICE EuroCities.
    Treinen naar Berlijn vanwege hun stops op niet al te grote stations IR's, maar nu schijnbaar gewoon IC's.
    hooibaalvrijdag 7 mei 2004 @ 02:32
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 18:08 schreef Againzender het volgende:

    [..]

    Er staat mij bij dat er vroeger wel een spoor 6 op Utrecht CS was. Of ben ik nu in de war?
    Nee, dat was er ook, uiteraard tussen wat nu spoor 5 en spoor 7 was. kopspoor aan de westzijde. Als je wat over dat perron gaat banjeren kom je de plek nog wel tegen waar het lag. Stopten daar niet de boemels naar Leiden vroeger?
    Againzendervrijdag 7 mei 2004 @ 09:19
    quote:
    Op vrijdag 7 mei 2004 02:32 schreef hooibaal het volgende:

    [..]

    Nee, dat was er ook, uiteraard tussen wat nu spoor 5 en spoor 7 was. kopspoor aan de westzijde. Als je wat over dat perron gaat banjeren kom je de plek nog wel tegen waar het lag. Stopten daar niet de boemels naar Leiden vroeger?
    Als dat zo is, dan begrijp ik wel waarom het mij bijstaat. Heb vroeger nog wel eens de stoptrein naar Vleuten gepakt vanaf Utrecht.
    Maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee van welk spoor die vertrok, het is een hele tijd spoor 15 geweest, en later spoor 19.
    Duvelvrijdag 7 mei 2004 @ 15:24
    Spoor 19 bestaat ook pas een paar jaar, dus daar zal ie vroeger zeker niet vertrokken zijn. Had Den Haag HS niet vroeger ook zo'n kopspoor midden in het perron? Of was dat alleen voor posttreinen voordat het moderne EKP werd gebouwd?
    JDudevrijdag 7 mei 2004 @ 16:04
    quote:
    Op donderdag 6 mei 2004 17:14 schreef sweek het volgende:

    [..]

    In Sittard hebben de sporen 1, 2, 3, en 20 een perron.
    En er zijn heel wat stations waarop je ook bepaalde sporen hebt zonder perron die (meestal ook letterlijk) tussen degenen met perron inliggen. Breda, Utrecht CS of Amsterdam CS bijvoorbeeld.
    Breda niet hoor... daar hebben 2,3,4,5,6 een perron... ernaast ligt nog een behoorlijk rangeerterrein maar dat wordt volgens mij binnenkort afgebroken. waar 1 is gebleven weet niemand, naast 2 begint meteen de stationshal
    sweekvrijdag 7 mei 2004 @ 21:32
    quote:
    Op vrijdag 7 mei 2004 16:04 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Breda niet hoor... daar hebben 2,3,4,5,6 een perron... ernaast ligt nog een behoorlijk rangeerterrein maar dat wordt volgens mij binnenkort afgebroken. waar 1 is gebleven weet niemand, naast 2 begint meteen de stationshal
    Hmm, ik dacht dat spoor 1 het spoor was waar de sneltreinen naar A'dam vertrekken, en dat twee dus een tussenspoor was.
    Maar dit kan zeker ook hoor. . Het is niet zo goed te zien door die betonnen dingen.

    Paar foto'tjes gemaakt vandaag, komen straks online. .
    Lucskevrijdag 7 mei 2004 @ 22:31
    In Bd is het sp. 2, het postperron.
    sweekvrijdag 7 mei 2004 @ 22:59
    Vandaag van Schinnen via Eindhoven en Utrecht naar Baarn gegaan, en dan naar Amersfoort om daar de IC naar Berlijn te nemen tot Deventer, waarna ik terug naar Utrecht ben gegaan aangezien ik daar afgesproken had met wat mensen. .

    Soest... een mooie omgeving daar! Wachtend op de tegenligger.


    En daar was 'ie dan... enige positieve aspect aan de regen vandaag, de treinen gaan er mooi van glimmen. .


    Treintje waar ik daarnet in zat, gefotografeerd na het uitstappen in Baarn.


    Koploper-drietje aan de kant in Deventer


    De IC naar Berlijn... niet echt goed gelukt, jammergenoeg... te donker.



    [
    Oom_Agentvrijdag 7 mei 2004 @ 23:15
    Mooie foto's Sweek

    Ik zat net even te zoeken naar de opgeheven internationale treinen en gesloten grenstrajecten. Erg jammer dat de meeste niet meer rijden. Het huidige internationale treinverkeer met z'n Thalys en ICE is natuurlijk ook wel leuk, maar het kan, wat mij betreft, niet tippen aan de vroegere internationale D treinen. De echte treinen tijd......

    Zoals de blinkende Eurocity "Etoile du Nord van Amsterdam CS naar Paris Gare du Nord", plus de 4 dagelijkse D treinen naar Parijs. Die over de ijzeren hefbrug bij, in die tijd, het echte treinliefhebber station, Rotterdam Blaak denderden.



    De trein van Amsterdam via Maastricht naar Luxemburg - Basel en Ancona. ( Herrinering uit de Tienertoer tijd lekker rustig in een trein van maar 4 rijtuigen waarvan 2 duitse en 2 italiaanse van Asd naar Mt reizen ) En te bedenken dat een doodnormaal station zoals Sittard een rechtstreekse verbinding had met Basel, Milaan en Ancona. Niet te geloven gewoon.....

    En de D treinen die reden van Amsterdam - via Nijmegen - Kranenburg- Frankfurt naar Klagenfurt en Graz. Gewoon een superlange trein die met 60 km/u door de bossen bij Groesbeek over het kronkelige spoor naar het Duitse Kranenburg reden. Onwijs gaaf......... zoals hieronder de stoptrein van Nijmegen naar Frankfurt op Nijmegen Heyendaal.



    Een trein die door de bossen van Groesbeek de Duitse grens nadert


    Wie herrinert zich nog de Britannia Expres vanuit Köln Deutz naar Hoek van Holland H. met aansluiting op de boottrein naar (London) en de Eurocity "Admiraal de Ruyter" die gewoon een ordinaire mat'54 Hondekop was, die van Amsterdam Centraal naar Hoek van Holland reed.
    Nee........ de Nord West expres.. dat was pas een trein !! Die reed van Hoek van Holland over Utrecht, Hengelo naar Berlijn, Warschau en Moskou waar hij 2 dagen later arriveerde. ( Een aantal rijtuigen werden in Rheine afgekoppeld om naar Hamburg - Puttgarden en Kopenhagen te rijden)
    Als je in die "Moskwa Express" in Hengelo instapte om naar Hoek van Holland te reizen, mocht je wel een wasknijper op je neus zetten in de Russische wagons. Alles was vies, oud en muf, de Poolse en Russische passagiers lagen brak, in de krakende en piepende trein, op de grond te slapen. Het leek de Orient Express wel..... bah bah

    De laatste Nord-West expres in 1993 tussen Rotterdam en Gouda op weg naar het verre Moskou


    Een zogenaamd "Zuglaufschild"


    De treinen Amsterdam - Nijmegen - Kranenburg - Köln ( v. -.19) en Asd - Ah- Emmerich - Köln (v.-.49, eentje reed s'ochtends naar Winterberg en s'avonds weer terug) mis ik ook. In die wagons kon je dat grote raam naar beneden trekken en er lekker met je hoofd uithangen ( alleen met gepaste snelheid natuurlijk ) .....wacht eens..... die reden natuurlijk ook tussen Den Haag CS en Köln


    Ach ik kan wel door blijven gaan..........natuurlijk ook zonde dat er van Groningen geen treinen meer naar Oldenburg rijden, van Maastricht naar Aachen en Brussel/Knokke.

    Wat heb je, behalve de korte reistijd, eigenlijk aan zo'n ICE of Thalys waar nog geen eens een raampje open kan om even de heerlijke buitenlucht op te snuiven van het station waar je binnen komt glijden. echt zonde dat die mooie ouwe, krakende , piepende D treinen zijn verdwenen.

    Fencezaterdag 8 mei 2004 @ 10:33
    quote:
    Op vrijdag 7 mei 2004 23:15 schreef Oom_Agent het volgende:
    Mooie foto's Sweek

    Ik zat net even te zoeken naar de opgeheven internationale treinen en gesloten grenstrajecten. Erg jammer dat de meeste niet meer rijden. Het huidige internationale treinverkeer met z'n Thalys en ICE is natuurlijk ook wel leuk, maar het kan, wat mij betreft, niet tippen aan de vroegere internationale D treinen. De echte treinen tijd......

    Wie herrinert zich nog de Britannia Expres vanuit Köln Deutz naar Hoek van Holland H. met aansluiting op de boottrein naar (London)
    Ja, de Brittannia Express. Wat een jeugdsentiment. Jarenlang mee gereisd, dagelijks van Eindhoven nonstop naar Rotterdam CS. Reed altijd net achter de normale intercity aan die stampvol was. Nadat in Eindhoven die gewone IC vertrokken was, kwam enkele minuten later de Brittannia Express voorgereden, met Duitse wagens met de bekende coupeetjes, met zittingen in de tweede klas, waarvan je bij aanblik ervan dacht dat je in de eerste klas zat. Maar meestal was deze trein zo goed als leeg, lekker rustig dus. En dan maar genieten van het niet stoppen bij stations als Tilburg, Breda en Dordrecht.
    De Brittannia Express . Ik zal hem nooit meer vergeten.

    Als laatste herinnering heb ik toen eens een geluidsopname gemaakt vanuit de Brittannia Express, op weg naar Rotterdam, ter hoogte van Boxtel. Klik hier om die te beluisteren.
    Overigens kun je hier nog een passerende Bergland Express beluisteren.

    Ook was er nog de Rhein Express, 's ochtends van Hoek van Holland naar Köln, en 's avonds weer terug. Ook altijd wel leuk.

    Maar vergeet ook de Duitse vakantietreinen niet. Er reden er destijds twee van. Een van Köln naar Alkmaar, als ik het wel heb.
    Maar ook één die reed van Hagen, via Köln, Venlo, Eindhoven en dan nonstop naar Roosendaal, en verder naar Goes, Middelburg en Vlissingen. Trein 2528 heen, en 2529 terug. Met van die oude Silberlingen. Ik vergeet het nooit meer. Zucht.
    quote:
    De trein van Amsterdam via Maastricht naar Luxemburg - Basel en Ancona. ( Herrinering uit de Tienertoer tijd lekker rustig in een trein van maar 4 rijtuigen waarvan 2 duitse en 2 italiaanse van Asd naar Mt reizen ) En te bedenken dat een doodnormaal station zoals Sittard een rechtstreekse verbinding had met Basel, Milaan en Ancona. Niet te geloven gewoon.....
    Die trein staat me ook nog goed bij. Trein D 297 heen, en D 296 terug. Inderdaad rustig, althans vóórdat het vakantieseizoen was gestart. Tijdens het vakantieseizoen was die trein afgelaaien vol, en waren zelfs de gangpaden mudvol. Verder hadden die Italiaanse wagens een supervering, die wagens hoorde je niet als ze voorbijdenderden. Wat me ik ook van deze trein kan herinneren, zijn de enorme vertragingen die deze trein uit Italië had bij aankomst in Eindhoven. Het kwam wel erg vaak voor dat die meer dan een uur vertraging had.
    quote:
    Nee........ de Nord West expres.. dat was pas een trein !! Die reed van Hoek van Holland over Utrecht, Hengelo naar Berlijn, Warschau en Moskou waar hij 2 dagen later arriveerde.
    Alweer jeugdsentiment. Wij gingen vaak naar mijn oom in Bremen, en dan hadden we altijd de Nord-West Express. Met een coupeetje voor onszelf. En dan de grenscontrole in Bad Bentheim. Altijd voelde je een bepaalde spanning, als de trein vaak lange tijd stilstond, en de Duitse douane de paspoorten van de passagiers controleerden .
    Je had toen nog het gevoel dat je echt naar het buitenland op reis was. Dat gevoel is nu gewoon grotendeels verdwenen.
    quote:
    Ach ik kan wel door blijven gaan..........natuurlijk ook zonde dat er van Groningen geen treinen meer naar Oldenburg rijden.
    Dat hebben we ook eens gedaan, op weg naar Bremen.
    Man wat was dat een wereldreis. Eerst van Eindhoven naar Utrecht, dan de hondekoppen naar Groningen, en van daaruit via Oldenburg naar Bremen. We kwamen daar gebroken aan.
    De terugreis idemdito. En dan kom je 's avonds laat dorstig aan in Utrecht CS, en dan was er geen drinken meer te krijgen, want al die automaten waren of leeg of defect. Via Groningen naar Duitsland, dat was dus eens maar nooit weer.
    quote:
    Wat heb je, behalve de korte reistijd, eigenlijk aan zo'n ICE of Thalys waar nog geen eens een raampje open kan om even de heerlijke buitenlucht op te snuiven van het station waar je binnen komt glijden. echt zonde dat die mooie ouwe, krakende , piepende D treinen zijn verdwenen.
    Je hebt gelijk, het romantische is er wel vanaf. Je kan niet meer even zo in de treinen stappen, voor alles moet vantevoren gereserveerd worden.
    Of je moet een eurodomino voor Duitsland kopen. Reserveren hoeft niet, je stapt van de ene IC in de andere EC, of andersom natuurlijk, je hebt er geen omkijken naar. Misschien wel een idee voor Sweek.

    Lekker genieten van de treinen waarin vaak nog enkele oude Duitse rijtuigen meerijden, met de oude vertrouwde coupeetjes waarvan je de ramen nog gewoon kan openen, en kan meegenieten van het oorstrelende geluid van het gedender van de wielen op de spoorstaven.

    Zo'n rit heb ik eens in de zomer gemaakt in de EC Berner Oberland. Ingestapt in Köln, en dan via Oberhausen naar Emmerich. Raam open gezet, maar wat een machtig mooi geluid geeft dat. Erg indrukwekkend. Zeker als die treinen daar 160 km/u rijden.

    [ Bericht 3% gewijzigd door Fence op 08-05-2004 13:57:19 ]
    Fixerszaterdag 8 mei 2004 @ 10:52
    Tijdens mijn trip naar Berlijn en Praag (met de trein helmaal geweldig) heb ik ook nog met mijn kop uit het raam gehangen bij het binnenrijden van de Ostbanhof. Dat was de eurocity naar berlijn, 2 jaar geleden. Voor de treinliefhebbers kan ik het overigens wel aanraden vooral het stuk vanaf berlijn naar praag is een mooit traject. Maar geen haast hebben, die tjechen rijden niet zo hard.

    Ik zal eens zijn of er nog wat foto's zijn,
    Oom_Agentzaterdag 8 mei 2004 @ 19:28
    quote:
    Op zaterdag 8 mei 2004 10:33 schreef Fence het volgende:

    [..]

    Als laatste herinnering heb ik toen eens een geluidsopname gemaakt vanuit de Brittannia Express, op weg naar Rotterdam, ter hoogte van Boxtel. Klik hier om die te beluisteren.
    Overigens kun je hier nog een passerende Bergland Express beluisteren.

    Ook was er nog de Rhein Express, 's ochtends van Hoek van Holland naar Köln, en 's avonds weer terug. Ook altijd wel leuk.
    Ha Fence ,
    Echt wel gaaf die trein, ik ging speciaal van Nijmegen met de stoptrein naar Venlo om met die trein naar Hoek van Holland te reizen die vertrok om 08.35 u uit Venlo en kwam om 10:42 u aan in HvH. En idd genieten dat er na Ehv alleen nog maar in Rtd werd gestopt. Leuke geluidsbestandjes, heimwee krijg ik er wel van
    quote:
    Maar vergeet ook de Duitse vakantietreinen niet. Er reden er destijds twee van. Een van Köln naar Alkmaar, als ik het wel heb.
    Maar ook één die reed van Hagen, via Köln, Venlo, Eindhoven en dan nonstop naar Roosendaal, en verder naar Goes, Middelburg en Vlissingen. Trein 2528 heen, en 2529 terug. Met van die oude Silberlingen. Ik vergeet het nooit meer. Zucht.
    Yep, nou je het zegt, eentje reed van Köln naar Den Helder en weer terug. En die van Köln naar Vlissingen ( v. 14:32 uit Vlissingen retour) kan ik me ook nog herrineren

    Heb trouwens nog een 101 loc gevonden met hetzelfde nummer als in je usericon




    Oww ja voor alle (Duitse) treinfans, op onderstaande link staat een hele mooie site met mooie foto's

    http://www.zu-den-zuegen.de/Seiten/startframe.htm

    sweekzaterdag 8 mei 2004 @ 23:29
    Hmm, Duitse treintjes... toch maar eens proberen. .

    Bedankt voor de tips en mooie nostalgische verhalen in ieder geval! .

    Ik ben trouwens op zoek naar een goede spoorkaart van Duitsland, ik heb er alleen maar eentje met de belangrijkere lijntjes... Anders per Bundesland ofzo, maakt me niet uit.
    Friebozondag 9 mei 2004 @ 00:07
    quote:
    Op zaterdag 8 mei 2004 23:29 schreef sweek het volgende:
    Ik ben trouwens op zoek naar een goede spoorkaart van Duitsland, ik heb er alleen maar eentje met de belangrijkere lijntjes... Anders per Bundesland ofzo, maakt me niet uit.
    http://bueker.net/trainspotting/index.php gebruik ik meestal.....
    sweekzondag 9 mei 2004 @ 01:52
    quote:
    Op zondag 9 mei 2004 00:07 schreef Friebo het volgende:

    [..]

    http://bueker.net/trainspotting/index.php gebruik ik meestal.....
    Dankjewel! . Kende ik niet.
    Fencezondag 9 mei 2004 @ 07:15
    quote:
    Op zaterdag 8 mei 2004 19:28 schreef Oom_Agent het volgende:

    Ha Fence ,
    Echt wel gaaf die trein, ik ging speciaal van Nijmegen met de stoptrein naar Venlo om met die trein naar Hoek van Holland te reizen die vertrok om 08.35 u uit Venlo en kwam om 10:42 u aan in HvH. En idd genieten dat er na Ehv alleen nog maar in Rtd werd gestopt.
    Ja, en aankomst in Eindhoven om 08.58 uur, en vertrek 09.00 uur, dat staat me ook nog bij. Er is trouwens nog een tijd geweest dat die om 9.17 vertrok uit Eindhoven.

    En ze hebben hem nog eens een tijdje omgedoopt in Loreley Express.
    Gelukkig hebben ze dat vrij snel daarna teruggedraaid. Ik vond het echt "heiligschennis."

    Wat wel een nadeel was, of je nu in Rotterdam was uitgestapt of in Hoek van Holland: je moest dan met de "gewone" trein weer terug. Dat was dan toch wel weer een soort van anti-climax.
    quote:
    Heb trouwens nog een 101 loc gevonden met hetzelfde nummer als in je usericon

    [afbeelding]
    Dat izzum.
    Echt geweldige machines met een power waar je alleen maar bewondering voor kunt opbrengen.
    quote:
    Oww ja voor alle (Duitse) treinfans, op onderstaande link staat een hele mooie site met mooie foto's

    http://www.zu-den-zuegen.de/Seiten/startframe.htm
    Inderdaad een mooie site. Overigens vind ik Duitsland toch een mooier land om daar treinfoto's te schieten, maar dat heeft meer te maken met het landschap aldaar.

    [ Bericht 15% gewijzigd door Fence op 09-05-2004 09:26:51 ]
    Fencezondag 9 mei 2004 @ 07:34
    quote:
    Op zaterdag 8 mei 2004 23:29 schreef sweek het volgende:
    Hmm, Duitse treintjes... toch maar eens proberen. .

    Bedankt voor de tips en mooie nostalgische verhalen in ieder geval! .

    Ik ben trouwens op zoek naar een goede spoorkaart van Duitsland, ik heb er alleen maar eentje met de belangrijkere lijntjes... Anders per Bundesland ofzo, maakt me niet uit.
    Kende je deze site van de Duitse Spoorwegen al?
    http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn

    Je voert bij "Halt" een stad in, klikt op "Anzeigen", en je krijgt een lijst met alle treinen die op dat station in dat uur aankomen en vertrekken. Het aardige is dat je op die manier ook Nederlandse plaatsnamen in kunt geven. Bij de aangegeven treinen die alleen in Duitsland rijden, wordt ook vermeld of een trein vertraging heeft of niet.

    De NS-site heeft ook wel zoiets maar minder uitgebreid.
    sweekzondag 9 mei 2004 @ 09:29
    Nee, wel handig... .
    Die van de NS werkt ook wel oké, maar ik heb het gevoel dat niet alle vertragingen er op staan... misschien ook wel, en schat ik het aantal vertragingen gewoon te hoog in. .
    Jammer wel dat je nog niet echt alle stations kunt kiezen.
    vw_caddyzondag 9 mei 2004 @ 20:08
    quote:
    Op zondag 9 mei 2004 07:34 schreef Fence het volgende:

    [..]


    De NS-site heeft ook wel zoiets maar minder uitgebreid.
    En dat bleek meteen alweer fout te zijn. De tijd op de server liep achter met de tijd die de CTA-bakken en TAS-schermen lieten zien. Dus de website gaf aan dat de trein er nog stond, terwijl hij allang was vertrokken
    sweekzondag 9 mei 2004 @ 20:13
    quote:
    Op zondag 9 mei 2004 20:08 schreef vw_caddy het volgende:

    [..]

    En dat bleek meteen alweer fout te zijn. De tijd op de server liep achter met de tijd die de CTA-bakken en TAS-schermen lieten zien. Dus de website gaf aan dat de trein er nog stond, terwijl hij allang was vertrokken
    Dat maakt toch weinig uit?
    Als je maar kan zien of je trein is uitgevallen of vertraagd...
    vw_caddyzondag 9 mei 2004 @ 20:20
    Dan zit er nog een vertraging in. Als een trein die +5 heeft, na die 5 minuten van het TAS-scherm verdwijnt, zou het daarna nog 3-4 minuten duren voordat van de inet-lijst afkwam. Ze geven je het vermoeden dat ie er nog staat, maar nix was minder waar.
    sweekzondag 9 mei 2004 @ 20:29
    Ik denk dat het voor de meeste mensen toch wel redelijk onmogelijk is om een trein die dus binnen de 5 minuten ofzo vertrekt nog te halen op het station...
    SevenWonderswoensdag 12 mei 2004 @ 17:34
    Zojuis heb ik ook een 'spot' gedaan. Terwijl ik bijna thuis was, ging de overweg in het lijntje van Dordrecht naar Gorinchem dicht en zag ik vanaf het station Dordrecht een trein aankomen. Het was een groene ! Het was dus die befaamde 419 waarover ik in dit forum al gelezen heb. Was wel grappig, ergens heel vaag in mijn geheugen weet ik nog dat sommige treinen uit mijn vroege jeugd ook die kleur hadden....maar wast staat dat ding vreemd hoog op zijn wielen (of lijkt dat maar zo). In ieder geval mag hij wel eens een wasstraat zien. Wel grappig is de bestemming 'Rembrandtplein', die ze kennelijk uit een tram hebben geskoopt, die in die bestemmingenlichtbakkrantding is te zien.
    KonnieKipkewoensdag 12 mei 2004 @ 18:13
    Kan er iemand wat vertellen over de lijn Amsterdam zuid- Amstelveen - Uithoorn - Nieuwersluis?
    QyRoZwoensdag 12 mei 2004 @ 18:14


    KonnieKipkewoensdag 12 mei 2004 @ 18:21
    Werd niet tot eind 1970 de lijn Uithoorn - Amsterdam ge-exploiteerd? Kan goed kloppen rembrandtplein.
    Lucskewoensdag 12 mei 2004 @ 18:22
    quote:
    Op woensdag 12 mei 2004 17:34 schreef SevenWonders het volgende:
    Zojuis heb ik ook een 'spot' gedaan. Terwijl ik bijna thuis was, ging de overweg in het lijntje van Dordrecht naar Gorinchem dicht en zag ik vanaf het station Dordrecht een trein aankomen. Het was een groene ! Het was dus die befaamde 419 waarover ik in dit forum al gelezen heb. Was wel grappig, ergens heel vaag in mijn geheugen weet ik nog dat sommige treinen uit mijn vroege jeugd ook die kleur hadden....maar wast staat dat ding vreemd hoog op zijn wielen (of lijkt dat maar zo)
    Wat jij wil, niet anders dan anders.
    quote:
    In ieder geval mag hij wel eens een wasstraat zien.
    Ik denk dat je dat wel kunt vergeten.
    KonnieKipkewoensdag 12 mei 2004 @ 18:23
    Richting Haarlemmermeer
    Geopend 19150501 vanaf station Willemspark (vanaf 19330515 station Haarlemmermeer) via de stations Coenenkade, Kalfjeslaan, Amstelveenscheweg (vanaf 19331008 station Amsterdamscheweg) en Karselaan naar station Amstelveen (bij, hoe kan het anders, de Stationsstraat), en verder richting Bovenkerk, Aalsmeer en Haarlemmermeer. Dit is eigenlijk geen echte spoorweg maar een lokaalspoorweg. In de periode 19420201-19440917 werd lokaal vervoer op GTA kaartjes met een toeslag van 5 cent toegelaten op het traject Haarlemmermeer-Kalfjeslaan omdat de bus op dat traject niet meer reed. De lijn is 19500903 opgeheven voor personenvervoer, 19720528 voor goederenvervoer. 19750920 werd de lijn vanaf station Haarlemmermeer weer in dienst gesteld voor de museumtrams van de Electrisch Museumlijn Amsterdam; eerst tot de ringspoorweg, vanaf 19790524 tot het Jollenpad, vanaf 19810528 tot de Kalfjeslaan en vanaf 19830403 tot station Amstelveen, dat nog steeds bestond.
    Fixerswoensdag 12 mei 2004 @ 19:15
    quote:
    Op zondag 9 mei 2004 20:20 schreef vw_caddy het volgende:
    Dan zit er nog een vertraging in. Als een trein die +5 heeft, na die 5 minuten van het TAS-scherm verdwijnt, zou het daarna nog 3-4 minuten duren voordat van de inet-lijst afkwam. Ze geven je het vermoeden dat ie er nog staat, maar nix was minder waar.
    Ik meen me te herinneren dat er bij de bekendmaking in de metro en spits ook bij stond dat er wat vertraging inzit. Lijkt me ook niet zo heel erg trouwens, 't geeft een indicatie van tijden. Ik neem aan dat je niet op internet gaat kijken welke trein je over twee minuten moet hebben.
    sweekwoensdag 12 mei 2004 @ 21:00
    Vandaag kwam de 419 toevallig net over een brug tussen Asd en Ass, toen ik naar de Spaarndammerbuurt liep (bij het Westerpark ergens dus...).
    Rond een uur of drie moet dat geweest zijn. .
    Ook kwam er een trein bestaande uit een loc + ICK'tjes Asd binnenrijden vanuit het noorden om 17.30 ongeveer. .

    [ Bericht 4% gewijzigd door sweek op 12-05-2004 21:59:11 ]
    Dante_Awoensdag 12 mei 2004 @ 21:04
    quote:
    Op woensdag 12 mei 2004 18:21 schreef KonnieKipke het volgende:
    Werd niet tot eind 1970 de lijn Uithoorn - Amsterdam ge-exploiteerd? Kan goed kloppen rembrandtplein.
    Bij mijn weten liep die lijn (net als nu nog dat museumlijntje) tot het Haarlemmermeerstation. Rembrandtplein ligt niet op die route. Dat zou hoogstens een doortrekken van het oude 'Rhijnspoor' inhouden maar die liep volgens mij maar tot het huidige Amstel-hotel.

    Heb je toevallig 'Publieke werken" gelezen van Thomas Rosenboom? Dan begrijp je meteen waarom Amsterdam zo veel zeer dure hotels heeft liggen op rare plaatsen. Dat waren verwachtte locaties voor het nieuw te bouwen Centraal Station. Hotel Americain ligt bijvoorbeeld op het Leidseplein waar ooit het Centraal Station misschien zou komen. Het Amstel Hotel bij het Rhijnspoorplein. Uiteindelijk trok het Victoria Hotel aan het langste eind, dat ligt nu tegenover het uiteindelijke CS.

    [ Bericht 1% gewijzigd door Dante_A op 12-05-2004 21:12:32 ]
    Lucskewoensdag 12 mei 2004 @ 22:58
    quote:
    Op woensdag 12 mei 2004 21:00 schreef sweek het volgende:
    Vandaag kwam de 419 toevallig net over een brug tussen Asd en Ass, toen ik naar de Spaarndammerbuurt liep (bij het Westerpark ergens dus...).
    Rond een uur of drie moet dat geweest zijn. .
    Dat is geen toeval, het stel is weer bezig met wegleerritten.

    Voor morgen onder voorbehoud:
    Asd 6.54, Gd 7.45, Rtd 8.01/.07, Ddr 8.27/.47, Bd 9.13/.30, Rtd 10.05/.40, Ddr 10.56/11.04, Bd 11.24/.30, Rtd 12.06/.25, Dt 12.38/.45, Gv 12.52/13.10, Ledn 13.22/.39, Asd 14.17/.54, Hmla 15.23/.31, Gd 15.46, Rtd 16.02/.07, Ddr 16.26/.34, Bd 16.55/17.04, Rtd 17.41/18.28, Ddr 18.43/.48, Bd 19.15/.27, Ddr 19.52, Rtd 20.06/.22, Gv 20.42, Asd 21.32.

    [ Bericht 28% gewijzigd door Lucske op 12-05-2004 23:08:25 ]
    sweekwoensdag 12 mei 2004 @ 23:01
    Nee, dat weet ik hoor, maar het was wel toevallig dat 'ie net daar voorbijkwam toen ik er langs liep... .
    Weet je ook iets van die ICK's?
    Edit: lees net wat op railserver.net... opgelost. .

    [ Bericht 23% gewijzigd door sweek op 12-05-2004 23:07:37 ]
    Againzenderdonderdag 13 mei 2004 @ 15:15
    quote:
    Op woensdag 12 mei 2004 21:04 schreef Dante_A het volgende:

    [..]

    Heb je toevallig 'Publieke werken" gelezen van Thomas Rosenboom? Dan begrijp je meteen waarom Amsterdam zo veel zeer dure hotels heeft liggen op rare plaatsen. Dat waren verwachtte locaties voor het nieuw te bouwen Centraal Station. Hotel Americain ligt bijvoorbeeld op het Leidseplein waar ooit het Centraal Station misschien zou komen. Het Amstel Hotel bij het Rhijnspoorplein. Uiteindelijk trok het Victoria Hotel aan het langste eind, dat ligt nu tegenover het uiteindelijke CS.
    Dat is wel een leuk weetje, wist ik nog niet

    Wat betreft de spoorlijn Amsterdam Haarlemmermeerstation - Uithoorn - Nieuwersluis vond ik nog wat:
    quote:
    De Haarlemmermeerspoorlijn, zoals de spoorlijn officieel heette, beleefde z’n gloriedagen in het begin van de vorige eeuw. De aanleg begon in 1906 en tot in de Tweede Wereldoorlog werden er rails bij gelegd. Het eerste traject, dat in 1912 in gebruik werd genomen, was Leiden-Haarlem. Later ontwikkelde het net zich in oostelijke richting. Ook plaatsen als Hoofddorp, Alphen aan den Rijn, Uithoorn, Bovenkerk, Mijdrecht, De Hoef, Wilnis en Nieuwersluis kregen een stationnetje.

    Doordat het aantal reizigers de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij tegenviel, werd al in de jaren dertig begonnen met sloop van de eerste baanvakken. Maar de meest rendabele delen, tussen Uithoorn en Amsterdam (Haarlemmermeerstation) en Uithoorn en Nieuwersluis, bleven nog lang in gebruik. Uithoorn-Nieuwersluis zelfs tot 1986, als goederenlijn.
    Er staat mij bij dat de lijn vroeger een gelijkvloerse(!) kruising had met de A2. Je reed dus op de A2 gewoon een spoorwegovergang over! Dit heeft in de mist volgens mij ook eens geleid tot een enorm ongeluk.

    Je ziet de oude spoordijk nog steeds liggen (tussen de afslagen Breukelen en Vinkeveen) langs de A2.
    Lucskedonderdag 13 mei 2004 @ 15:20
    Klopt ^.
    hooibaaldonderdag 13 mei 2004 @ 15:43
    Nog meer over die Haarlemmermeerlijnen: Dat laatste stukkie tussen Nieuwersluis en Uithoorn is inderdaad nog in gebruik geweest als goederenlijn tot 1986, maar de laatste jaren mocht die overweg in de A2 alleen gebruikt worden als een politie-escorte eerst het verkeer op de snelweg had stilgezet, dan pas mocht de trein erdoor. Bij de aanleg van de Schiphollijn is men min of meer in het midden begonnen met bouwen, er lag dus een geďsoleerd stuk spoor tussen Amsterdam Zuid en Schiphol. De enige manier om materieel (Plan V) op dat stuk lijn te krijgen was via de oude Haarlemmermeerlijn. Ergens bij het al eerder genoemde Jollenpad is toen een kleine (krappe) verbindingsboog gelegd voor deze overbrengingen, die daarna meteen weer is afgebroken, samen met de rest van de lijn. Ik zal kijken of ik ergens een fotootje kan vinden van zo'n transport.
    JDudevrijdag 14 mei 2004 @ 15:23
    Die overweg herinner ik me ook nog volgens mij!!
    Ik heb altijd zeker geweten dat ik me van lang geleden een kruising snelweg/spoorweg kon herinneren maar ik kon er niet meer op komen waar dat ooit geweest moest zijn. Weet ik dat ook weer 's.
    sweekvrijdag 14 mei 2004 @ 23:11
    Tochtje van Maastricht naar Delfzijl en Roodeschool... wat een ontzettend lang stuk zeg. . Maargoed, ik heb heel wat kunnen lezen en luisteren.

    Maar een paar foto'tjes gemaakt, van Wadlopertjes in Groningen.




    De spitstrein van Mt naar Asd 's ochtends is trouwens echt ontzettend rustig... was heerlijk reizen voor dat tijdstip.

    [ Bericht 1% gewijzigd door sweek op 16-05-2004 18:19:48 ]
    sweekzondag 16 mei 2004 @ 18:19
    Paar foto'tjes in A'dam...
    Beneluxtrein naar Brussel-Zuid...



    Thalys naar Paris-Nord


    Sprinters, oud en nieuw...

    mvtzondag 16 mei 2004 @ 20:23
    Ik was vandaag op de baan in uitgeest. Deze ligt redelijk dicht bij het station en je hebt een prachtig uitzicht op de bocht van het spoor richting Haarlem. Erg veel sprintertjes en dubbeldekkers voorbij zien komen, erg mooi zo in de zon. Jammergenoeg geen cam mee.
    sweekzondag 16 mei 2004 @ 20:56
    quote:
    Op zondag 16 mei 2004 20:23 schreef mvt het volgende:
    Ik was vandaag op de baan in uitgeest. Deze ligt redelijk dicht bij het station en je hebt een prachtig uitzicht op de bocht van het spoor richting Haarlem. Erg veel sprintertjes en dubbeldekkers voorbij zien komen, erg mooi zo in de zon. Jammergenoeg geen cam mee.
    Klinkt goed... .
    Ik moet echt eens gaan spotten op een andere plaats dan een station. .

    (mag ik trouwens het volgende topic openen? )
    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 08:26
    De SP-a wil hier trouwens het openbaar vervoer van Limburg eens gaan aanpassen, maar of het doorgaat... ik hoop in ieder geval van wel. .

    Hij wi drie sneltramlijnen aanleggen: eentje van Hasselt naar Neerpelt, die later doorgetrokken kan worden naar Weert of Eindhoven. Daarnaast een lijn van Hasselt naar Maasmechelen, die later zou kunnen worden doorgetrokken naar Sittard of zelfs Aken. En dan nog spoorlijn 20 dus, van Hasselt via Lanaken naar Maastricht. Door de rest van Limburg heen rijden dan nog eens snelbussen die hierop aangesloten zijn, en de huidige spoorlijnen worden opgewaardeerd, wat men al van plan was... Als ik vanuit Lanaken naar Antwerpen zou willen zou dat in plaats van in 144 in 81 minuten moeten gaan gaan... ben benieuwd.
    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 16:31
    Het artikel...
    http://www.hbvl.be/vindzo(...)DF1081}&check=online

    Er stond wel een uitgebreider artikel hier in de krant, en er stond ook een leuk foto'tje en een grafiekje van reistijden bij... .
    Klonkmaandag 17 mei 2004 @ 16:36
    Zomaar een foto van een Buffel, onderweg van Roermond naar Venlo t.h.v. Belfeld

    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 16:40
    Mooie foto! .


    Heb de plaatjes trouwens even gefotografeerd...

    2cvmaandag 17 mei 2004 @ 16:41
    Ik was gister op station Centrum Schiedam (of Schiedam Centrum, weet ik veel) en ik werd er haast depressief van. Wat een lelijk, saai, levenloos, uitgewoond, naar, eng ding ! Wie is het met mij eens ?
    Klonkmaandag 17 mei 2004 @ 16:42
    Dank je wel

    Wat ik me afvraag, waarom zien de Belgen wel in hoe belangrijk het openbaar vervoer is, belgen horen dom te zijn volgens ons Hollanders, maar ik begin meer en meer het gevoel te krijgen dat wij de dommertjes zijn.
    Klonkmaandag 17 mei 2004 @ 16:43
    ik voel deel 7 aankomen.
    sweekmaandag 17 mei 2004 @ 16:48
    Ik open hem wel even! .

    En we hebben vooral Steve Stevaert (SP) die gewoon erg pro-openbaar vervoer is.... maar de rest lijkt wel te volgen.