abonnement Unibet Coolblue
pi_182399798
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2018 20:19 schreef martijnde3de het volgende:
Ik weet niet wat ik van Jair Bolsonaro moet denken. Aan de ene kant heeft hij goede punten en ziet hij de problemen, anderzijds hij is veel te extreem en anti-democratisch.
Noem eens drie goede punten.
  maandag 8 oktober 2018 @ 21:49:19 #64
377395 martijnde3de
Freedom is not free
pi_182400584
quote:
1s.gif Op maandag 8 oktober 2018 21:18 schreef westwoodblvd het volgende:

[..]

Noem eens drie goede punten.
- Aanpakken corruptie
- Aanpakken maffia en kartels
- zorgen voor een balanced budget

Maar het blijft wel een mafkees met extreme retoriek en dat zeg ik iemand die behoorlijk rechts is. Dus dan weet je het wel :P
Government exists to protect us from each other. Where government has gone beyond its limits is in deciding to protect us from ourselves.
pi_182404346
quote:
1s.gif Op maandag 8 oktober 2018 08:23 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Ja ze wisten het te verbeteren door enorm veel geld te spenderen, maar het is niet houdbaar. En ze hebben ook lekker hun eigen zakken gevuld. Het is zeker de reden dat deze Nazi wappie nu zo richt bij de macht zit.
Het zou wel degelijk houdbaar geweest kunnen zijn maar helaas zijn daar niet altijd de juiste investeringen voor gedaan, alhoewwl die ongekende groei van de middenklasse uiteraard niet verkeerd was, wat dat betreft.
pi_182411355
quote:
1s.gif Op maandag 8 oktober 2018 14:43 schreef westwoodblvd het volgende:

[..]

En jij wou zeggen dat je wel een expert bent? :')

De kloof tussen arm en rijk is het grootste probleem. Elk ander probleem dat je noemt ligt in het verlengde daarvan. En aan die kloof gaat deze man echt niks proberen te veranderen hoor, als hij en zijn rijke blanke vrienden maar veilig achter de hoge hekken zitten en overal een wapen mogen gaan dragen. Dan kan je nog beter die halve communist hebben.
Ik acteer niet dat ik de expert ben.

Ondertussen lijkt het erop dat mensen vooral o.b.v. etnische scheidslijnen gestemd hebben, zoals je zelf al aangeeft:
quote:
1s.gif Op maandag 8 oktober 2018 18:08 schreef westwoodblvd het volgende:
Kaartje met de resultaten per gemeente:

[ afbeelding ]

Bolsonaro doet het goed m.n. in de blanke staten en in de rijkere staten, terwijl Haddad scoort in het armere noorden (waar ook meer niet-blanken wonen).
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brazilian_general_election,_2018

Gezien het stemverdelingskaartje lijkt een overwinning voor Bolsonaro in de maak. Ook hebben de kiezers overwegend gouverneurs, gedeputeerden en staatsvertegenwoordigers gekozen die pro-Bolsonaro zijn.

[ Bericht 2% gewijzigd door Oostwoud op 09-10-2018 13:27:33 ]
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_182425267
quote:
Annelies Beck: "Brazilië stelt zich graag voor als de ideale melting pot, maar dat is het niet"

Wordt Jair Bolsonaro, de uiterst rechtse presidentskandiaat en ook wel de Trump van de Tropen genoemd, de nieuwe leider van Brazilië? Na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen ziet het er voor hem alvast heel goed uit. Een verrassing, zo lijkt het, maar niet voor wie Brazilië door en door kent. Zo propageert het land zich misschien als de ideale smeltkroes, waar iedereen gelijk is, maar dat is helemaal niet zo, aldus Braziliëwatcher Annelies Beck in "De afspraak".

Floor Bruggeman
di 09 okt 22:09

Van "Homo's respecteren? Het is omgekeerd, zij moeten ons respecteren" tot "Martelen moet kunnen" en "Mijn dochter is verwekt op een moment van zwakheid". Het zijn allemaal uitspraken van de uiterst rechtse Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro. Hij won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen en kan zich op dit moment de populairste politicus van Brazilië noemen.

"In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afgelopen weekend haalde hij 46 procent van de stemmen", vertelt Brazilië-watcher Annelies Beck in "De afspraak". "Dat was beter dan gepeild, maar niet de 50+1 waardoor hij meteen na die eerste ronde al president zou zijn." Over drie weken, op 28 oktober, staat de tweede ronde gepland.

Wie is Bolsonaro?

Maar wie is die Bolsonaro precies en waar komt hij plots vandaan? "Hij heeft in het leger gezeten en hij zit al sinds 1991 in het parlement. Hij is eigenlijk een beroepspoliticus. Hij heeft ook altijd heel uitgesproken ideeën gehad. Hij is ook van heel veel partijen lid geweest, maar heeft nooit potten gebroken. Hij heeft in totaal 17 voorstellen gedaan, twee ervan zijn ooit wet geworden. Hij is eigenlijk een one man politician. Maar de laatste maanden capteert hij iets in de Braziliaanse samenleving dat al heel lang smeult en de vlam is nu in de pan."

Waarom stemt men op Bolsonaro?
Mensen stemmen voor heel veel uiteenlopende redenen op Bolsonaro, vertelt Beck. "Je ziet hem dingen zeggen over vrouwen, homo's, zwarten... Hij is seksist en racist. Je mag niet vergeten dat Brazilië zichzelf graag propageert als de ideale melting pot (smeltkroes nvdr.), iedereen is daar zogezegd gelijk, maar dat is helemaal niet zo. Er is wel degelijk nog institutioneel racisme. Om een voorbeeld te geven: zijn vicepresident is een oud-generaal en die heeft het gepresteerd om een foto te tonen van zijn zonen en te zeggen: "kijk de verblanking is hier geslaagd". Verblanking is een heel beladen term, dat was in de jaren 20-30 een officieel idee. Dat ze Brazilië wit gingen maken, door goed te mengen en eens Brazilië wit ging zijn, zouden ze erbij horen. Dat idee is nu verlaten, maar je ziet dat er nog resten van zijn."

"Racisme is er, machismo is er, en dan heb je daarnaast een heleboel gebeurtenissen de afgelopen jaar: de economische crisis en de corruptieschandalen waar bijna alle partijen, behalve Bolsonaro zelf, bij betrokken zijn. Dat leidt ertoe dat heel veel Brazilianen teleurgesteld zijn in het systeem. Wie moeten ze nog geloven? Bolsonaro presenteert zich als de enige zuivere die nu orde op zaken zal stellen."

Professor Europese studies Paul Scheffer treedt Beck bij: "De crisis rond veiligheid in Brazilië, een land met krankzinnig veel moorden per jaar, zorgt ervoor dat de roep om veiligheid zich keert tegen vrijheid. Je ziet hoe ontzettend veel mensen bereid zijn om hun lot in handen te leggen van een autoritaire leider, die zelf ook een militaire dictatuur in Brazilië verheerlijkt. Bolsonaro past wel in een patroon dat we in heel veel landen zien: opkomende economieën met Poetin in Rusland, Xi Jinping in China en Modi in India... Ik zag overigens een geweldig treurige statistiek waarin voorspeld wordt dat over 5 jaar de autoritair geleide economieën een groter aandeel zullen hebben in de wereldeconomie dan de economieën die door liberale democratieën geleid worden. Dat is iets om bij stil te staan."

Bolsonaro heeft als minister van Economie ook een "diehard diepblauwe liberale vrijemarkteconoom naar voren geschoven", vult Beck aan. "Als antwoord op het socialistische beleid van de Arbeiderspartij van de vorige president. Om zo te zeggen: het moet helemaal anders."

Verscheurdheid
De presidentsverkiezingen in Brazilië verdelen het land, zo stelt Beck ook vast uit gesprekken die ze heeft met Brazilianen. "Ik hoor verschillende meningen. De ene groep zegt dat het volk wakker is geworden en dat ze nog drie weken gaan vechten tot de laatste snik. Want laten we niet vergeten: er is ook 30 procent dat niet is komen opdagen of dat blanco heeft gestemd. Er zijn anderen die wanhopig zijn. De verscheurdheid is enorm, ik hoor van families waar familieleden niet meer met elkaar praten, van collega's die ruzie maken..."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/09/brazilie-annelies-beck/
  woensdag 10 oktober 2018 @ 12:57:19 #68
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_182430457
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2018 21:49 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

- Aanpakken corruptie
- Aanpakken maffia en kartels
- zorgen voor een balanced budget

Heeft hij ook nog gezegd hoe hij de corruptie en maffia wil aanpakken? Want volgens mij blijft het voornamelijk bij lege retoriek.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 10 oktober 2018 @ 13:00:57 #69
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182430519
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 12:57 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Heeft hij ook nog gezegd hoe hij de corruptie en maffia wil aanpakken?
Ja, door de problemen op te lossen. En met oplossingen te komen.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  woensdag 10 oktober 2018 @ 13:04:12 #70
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_182430565
quote:
9s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 13:00 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Ja, door de problemen op te lossen. En met oplossingen te komen.
Slim. ^O^ Ik hou van oplossingen voor problemen.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  woensdag 10 oktober 2018 @ 17:56:30 #71
377395 martijnde3de
Freedom is not free
pi_182435763
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 12:57 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Heeft hij ook nog gezegd hoe hij de corruptie en maffia wil aanpakken? Want volgens mij blijft het voornamelijk bij lege retoriek.
- zwaardere straffen op corruptie.
- jagen op leden van kartels met toestemming shoot to kill.
- Hele ministeries weg bezuinigen.
Government exists to protect us from each other. Where government has gone beyond its limits is in deciding to protect us from ourselves.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 10 oktober 2018 @ 17:57:21 #72
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182435783
Oh ja, ministeries van sport en milieu enzo wegbezuinigen, ook zo briljant.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  woensdag 10 oktober 2018 @ 19:27:09 #73
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_182437604
quote:
9s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 17:57 schreef heywoodu het volgende:
Oh ja, ministeries van sport en milieu enzo wegbezuinigen, ook zo briljant.
Ja het amazonewoud staat er immers zodat het gekapt kan worden
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 10 oktober 2018 @ 19:27:39 #74
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182437617
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:27 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Ja het amazonewoud staat er immers zodat het gekapt kan worden
Precies, en die bewoners en stammen enzo hadden daar maar gewoon niet vele honderden jaren voor de rest moeten wonen :(
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  woensdag 10 oktober 2018 @ 19:28:42 #75
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_182437651
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:27 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Precies, en die bewoners en stammen enzo hadden daar maar gewoon niet vele honderden jaren voor de rest moeten wonen :(
En je weet dat de enige reden dat het budget niet in balans is, uitgaven aan sport zijn.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 10 oktober 2018 @ 19:29:56 #76
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182437681
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:28 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

En je weet dat de enige reden dat het budget niet in balans is, uitgaven aan sport zijn.
Honderd procent. Die jaarbudgetten van 28 euro voor de sportbonden (nou vooruit, misschien 21 euro nu de Spelen in Rio voorbij zijn) doen het land de das om.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  woensdag 10 oktober 2018 @ 19:31:44 #77
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_182437719
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:29 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Honderd procent. Die jaarbudgetten van 28 euro voor de sportbonden (nou vooruit, misschien 21 euro nu de Spelen in Rio voorbij zijn) doen het land de das om.
Je legt de vinger op de zere plek, mijn beste
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_182440759
Bolsonaro aanhangers snijden een hakenkruis in de buik van een anti-Bolsonaro demonstrant:

Jovem é agredida e marcada com canivete por vestir camiseta com 'ele não' em Porto Alegre
https://g1.globo.com/goog(...)m-porto-alegre.ghtml

Wordt aardig grimmig daar.
  donderdag 11 oktober 2018 @ 05:08:41 #79
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_182444910
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 21:33 schreef westwoodblvd het volgende:
Bolsonaro aanhangers snijden een hakenkruis in de buik van een anti-Bolsonaro demonstrant:

Jovem é agredida e marcada com canivete por vestir camiseta com 'ele não' em Porto Alegre
https://g1.globo.com/goog(...)m-porto-alegre.ghtml

Wordt aardig grimmig daar.
Binnenkort Braziliaanse vluchtelingen in Nederland :p
pi_182447504
Jornal OGlobo met een eerste poll voor de tweede ronde:

Datafolha: Bolsonaro tem 58% dos votos válidos; Haddad aparece com 42%
https://oglobo.globo.com/(...)tps://t.co/HnFAv5Yld

Bolsonaro met een flinke voorsprong, dus.
pi_182507892
quote:
1s.gif Op zondag 7 oktober 2018 13:21 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Nou, het is zover.

Nederlandse media noemen die Jair een 'Tropische Trump', maar dat is bullshit. Deze man is geen normale populist die mensenrechten ondersteunt en meer directe democratie wil zoals in Europa of Amerika, maar eem bona fide Nazi-figuur die Haitianen en Arabieren wil vermoorden, vrouwen en homo's haat en het liefst een millitaire dictatuur installeert.

Dit, Mark Rutte, is nou echt "verkeerd populisme". Aan de andere kant, de situatie in Brazilie is ook niet te vergelijken met het Westen. Zo'n enorme kloof tussen arm en rijk. En nu de socialisten de laatste jaren het geld hebben opgemaakt en door corruptie hebben laten wegvloeien, wordt het alleen maar erger. Mensen zijn wanhopig.

Ik hoop niet dat hij wint maar verwacht het wel.
Wat een gelul. Waar haal je het vandaan dat hij Haïtianen en Arabieren wil vermoorden?
pi_182509693
al die rijke braziliaanse voetballers stemmen natuurlijk ook bolsonaro...

Die zege in de kwartfinale van het WK doet plots extra veel deugd.
PVDA-PTB lid. Sanders supporter. Student psychologie. Interesse voor films, sport, geschiedenis, multimedia, wereldpolitiek, geologie en het weer.
pi_182710745
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 17:56 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

- zwaardere straffen op corruptie.
- jagen op leden van kartels met toestemming shoot to kill.
Maar het staatsapparaat dat jaagt en straft is ook hartstikke corrupt.
  donderdag 25 oktober 2018 @ 20:24:55 #84
377395 martijnde3de
Freedom is not free
pi_182742135
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 12:13 schreef Igen het volgende:

[..]

Maar het staatsapparaat dat jaagt en straft is ook hartstikke corrupt.
Dat moet ook worden opgeschoond, daar is zowel links als rechts het over eens.
Government exists to protect us from each other. Where government has gone beyond its limits is in deciding to protect us from ourselves.
  donderdag 25 oktober 2018 @ 20:32:51 #85
377395 martijnde3de
Freedom is not free
pi_182742295
Sommige mensen snappen niet waarom mensen stemmen op een persoon die niet negatief was over de junta dictatuur, wel hierom:

De Braziliaanse dictatuur was met circa vierhonderd vermoorde of verdwenen politieke tegenstanders over 21 jaar tijd niet de bloedigste in de regio. De kiezers zijn wel bang voor het criminele bloedvergieten dat dit jaar alleen al aan 34.000 mensen het leven heeft gekost (tot 1 september).
Government exists to protect us from each other. Where government has gone beyond its limits is in deciding to protect us from ourselves.
  zondag 28 oktober 2018 @ 13:32:31 #86
377395 martijnde3de
Freedom is not free
pi_182791451
Government exists to protect us from each other. Where government has gone beyond its limits is in deciding to protect us from ourselves.
  Eindredactie Sport / Forummod zondag 28 oktober 2018 @ 13:33:27 #87
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182791468
quote:
0s.gif Op donderdag 25 oktober 2018 20:32 schreef martijnde3de het volgende:
Sommige mensen snappen niet waarom mensen stemmen op een persoon die niet negatief was over de junta dictatuur, wel hierom:

De Braziliaanse dictatuur was met circa vierhonderd vermoorde of verdwenen politieke tegenstanders over 21 jaar tijd niet de bloedigste in de regio. De kiezers zijn wel bang voor het criminele bloedvergieten dat dit jaar alleen al aan 34.000 mensen het leven heeft gekost (tot 1 september).
Veel te weinig, volgens Bolsonaro.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Eindredactie Sport / Forummod zondag 28 oktober 2018 @ 13:37:14 #88
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182791534
In de peilingen is Bolsonaro de laatste dagen iets gedaald, maar hij staat nog altijd hoog in de 40. Brazilië gaat barre tijden tegemoet dus.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_182791649
Gister bij Nieuwsuur een stukje over de verkiezingen. Bolsonaro is een militaire engerd, tis nou niet zo dat de afgelopen 10-20 jaar het fantastisch ging.
  Eindredactie Sport / Forummod zondag 28 oktober 2018 @ 13:49:47 #90
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_182791715
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2018 13:44 schreef Adrie072 het volgende:
Gister bij Nieuwsuur een stukje over de verkiezingen. Bolsonaro is een militaire engerd, tis nou niet zo dat de afgelopen 10-20 jaar het fantastisch ging.
Maar ja, 'corruptie aanpakken' is zo'n slogan van iedereen. Het engere is dat Brazilië een gigantisch repressief regime lijkt te gaan krijgen en niet alleen wat betreft criminaliteit. Dat je dat deel niet aan gaat pakken door gevangenisstraffen met een jaartje te verhogen moge duidelijk zijn, maar om criminaliteit aan te pakken hoef je niet allerlei normale vrijheden (denk aan rechten van de in Brazilië al behoorlijk gediscrimineerde homo's) hard in te gaan perken onder de noemer 'morele waarden'.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_182791806
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 05:08 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Binnenkort Braziliaanse vluchtelingen in Nederland :p
Krijgen we waarschijnlijk problemen tussen Venezolanen en Brazilianen op Curaçao.
pi_182791841
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2018 13:49 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Maar ja, 'corruptie aanpakken' is zo'n slogan van iedereen. Het engere is dat Brazilië een gigantisch repressief regime lijkt te gaan krijgen en niet alleen wat betreft criminaliteit. Dat je dat deel niet aan gaat pakken door gevangenisstraffen met een jaartje te verhogen moge duidelijk zijn, maar om criminaliteit aan te pakken hoef je niet allerlei normale vrijheden (denk aan rechten van de in Brazilië al behoorlijk gediscrimineerde homo's) hard in te gaan perken onder de noemer 'morele waarden'.
Mee eens hoor, alleen dit lijken aannames te zijn op basis van uitspraken die soms al 7 jaar geleden door hem zijn gedaan. Waaruit blijkt dat hij echt zulke maatregelen wil nemen, in het verkiezingsprogramma?
  zondag 28 oktober 2018 @ 14:03:42 #93
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_182791915
quote:
0s.gif Op donderdag 25 oktober 2018 20:32 schreef martijnde3de het volgende:
Sommige mensen snappen niet waarom mensen stemmen op een persoon die niet negatief was over de junta dictatuur, wel hierom:

De Braziliaanse dictatuur was met circa vierhonderd vermoorde of verdwenen politieke tegenstanders over 21 jaar tijd niet de bloedigste in de regio. De kiezers zijn wel bang voor het criminele bloedvergieten dat dit jaar alleen al aan 34.000 mensen het leven heeft gekost (tot 1 september).
Bolsonaro is wel een tikje meer dan 'niet negatief'. Hij heeft gesteld dat een mankement ervan is dat er wel gemarteld maar niet gemoord werd. De militaire dictatuur in Brazilië heeft inderdaad relatief weinig doden op haar geweten, maar heel veel martelingen en hij zegt 'die mensen had je moeten vermoorden'.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')