abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 21:24:45 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181456177

Welkom in 'het vintage objectieven topic' voor vintage/legacy lenzen. Heb je zelf al een mooie collectie oud glas opgebouwd? Show ze hier en deel je ervaringen! Benieuwd naar leuke oude objectieven? Doe hier inspiratie op! :Y
't Is hier een gezellig koffiehoekje, c_/ , dus ouwehoer lekker mee. Thee, fris of iets sterkers mag overigens ook natuurlijk.

Waarom vintage/legacy?
Vroeger zijn echt klasbakken van glasbakken gefabriceerd. Optisch sterk met veel karakter en kwaliteit en gebouwd als een tank. Ze doen vaak niet onder voor lenzen van tegenwoordig en zijn vaak ook voor een habbekrats te verkrijgen!

Ja, maar...
... ik heb geen oude camera en wil ook niet met film werken. Je kunt tegenwoordig met menig digitale camera een adapter gebruiken waardoor je toch gewoon van diverse oldschool objectieven kunt genieten met de voordelen van de hedendaagse technologie. :Y Je beschikt dan echter niet over het in-camera kunnen laten zetten van het diafragma en autofocus bijvoorbeeld. Voor je iets in huis haalt loont het je eerst een beetje in te lezen en ook te kijken hoe de compatibiliteit van bepaalde lenzen met het systeem waarop je schiet is.
SPOILER: Compatibiliteit
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"Je zei 'voordelen van de hedendaagse technologie' hč, dus ik kan een objectief gewoon precies zo gebruiken als bijvoorbeeld de 18-55mm kitlens die bij m'n 1200D zat?" Nou ja, vintage objectieven zijn oud en missen dus elektronica. Zogenaamde 'domme' adapters lenen zich prima om je objectief op je camerasysteem te mounten, maar nogmaals: het diafragma en de focus dienen handmatig ingesteld te worden. Met 'voordelen van de hedendaagse technologie' wordt vooral het gemak van digitale instellingen, instant feedback, leer- & probeercurve door vele foto's en fouten te maken zonder telkens filmrolletjes te hoeven laten ontwikkelen en de bijkomst van digitale nabewerking en het schieten van foto's in RAW-formaat bedoeld.

Vintage/legacy objectieven hebben vaak een sterk karakter. Dat zie je terug in de scherpte, rendering van de onscherpe uit-focus gebieden/achtergrond (bokeh), kleuren en flares bijvoorbeeld. Het handigste is gewoon ff bij Google te beginnen. Tig mensen waren je al voor en schieten al met vintage objectieven, dus ga online op zoek naar anderen die ervaring met jouw systeem hebben en kijk eens naar de objectieven die zij gebruiken. Als je dan een leuk objectief gevonden hebt kun je bijvoorbeeld eens op Flickr kijken naar andere gebruikers die met dat objectief hebben gefotografeerd om de kwaliteit en sfeer te proeven. Of misschien zijn er zelfs video's van op YouTube te vinden. Uiteraard loont het ook een beetje in het topic hier wat reacties door te nemen, mogelijk kom je daar nog gouden tips en goede raad tegen en/of kun je hierom vragen.

Kopen
Online is natuurlijk een goed idee en is misschien het makkelijkst om een bepaald objectief te vinden en heb je waarschijnlijk het grootste aanbod. Dan moet je vooral denken aan eBay. Er komt o.a. veel aanbod uit Duitsland ook, dus het is een aardig idee om te kijken naar Europese listings. Groot-Brittannië, Italië, de Oekraďne en Rusland hebben ook veel te bieden. En schuw je niet om iets van overzees te halen, kun je op 'wereldwijde' listings zoeken en bijvoorbeeld iets uit Amerika halen. 't Is alleen moeilijk in te schatten wat de daadwerkelijke staat van een objectief is van een paar woorden en/of plaatjes en vaak wordt er geen 'niet goed, geld terug'-garantie geboden.

Het is dus ook eigenlijk fijner iets aan de levende lijven te kunnen inspecteren. Dus op Marktplaats bijvoorbeeld iets zoeken waar je het objectief kunt afhalen en misschien in je buurt te koop staat. Denk verder ook aan tweedehands zaakjes, rommelmarkten en beurzen.

Zijn er nog een paar tips die me helpen om te zien of een objectief een goede koop is (inspecteren)?
Jazeker. :Y Misschien is het gevaarlijkste probleem wel schimmel (Engels: fungus, Duits: Pilz)! Deze kan zich binnen de lens uitbreiden en zelfs overslaan op je andere objectieven. Hier dus mee oppassen; dit is een no-go. Dan heb je nog het diafragma (Engels: aperture blades, Duits: Blende). Alles wat bewegende delen heeft is onderhevig aan slijtage en een verhoogd risico om kapot te gaan. Het kan dus zijn dat een lens er cosmetisch puntgaaf uitziet, maar de bladen van het diafragma in een bepaalde positie vastzitten. Of... dat de bladen in olie zwemmen. Ook de focusring is een puntje om naar te kijken. Draait de boel nog een beetje soepel? Veelal zijn de focusgrips rubberized... dit wil echter in loop der tijd weleens loskomen; ook een puntje van aandacht dus.

Qua optisch elementen zelf moet je opletten dat het glas niet al te rigoureus is geprobeerd schoon te maken. Het wil nog weleens voorkomen dat er door fout onderhoud schoonmaakvlekken e.d. ontstaan. Dat is uiteraard niet bevorderend voor de beeldkwaliteit. Dan heb je nog krassen (Engels: scratches, Duits: Kratzer) op de voor- en achterkant van de glaselementen. Die hoeft niet per se de beeldkwaliteit te beďnvloeden, maar liever het zekere voor het onzekere natuurlijk. Met objectieven die al een paar decennia rondzwerven is het vrijwel onvermijdelijk om er stof (Engels: dust, Duits: Staub) in te krijgen. Een paar microscopisch kleine deeltjes gaan je foto's niet ruďneren, maar zit het er vol mee, wordt het natuurlijk wat problematisch.

Cosmetisch kan het zijn dat de behuizing wat lakschade heeft. Dit is vrij normaal voor een oud objectief. De mate van lakschade en aanwezigheid van krassen laat vaak wel afleiden hoe er met het objectief is omgesprongen. Nu zijn veel van deze objectieven als een tank gebouwd en kunnen ze over het algemeen best tegen een stootje, maar het kan ook zijn dat er gewoon hele deuken in zitten. Dit is vooral storend als dat de filterschroefdraad betreft... zo wordt het natuurlijk lastig/onmogelijk er filters op te draaien. Verder worden lang niet alle objectieven nog met een originele verpakking of alleen al de voor- en achterdeksel geleverd. Als iets nog alle orginele accessoires heeft, bijvoorbeeld een leren case en de deksels en de boel er netjes uitziet, zegt dat meestal wel dat er zuinig mee is omgegaan. Er zijn verder op eBay bijvoorbeeld vele handelaren in oud glas. Deze listen objectieven vaak ook met een rating zoals 'A++' en 'EXC+++'. Vaak zit hier wel waarheid achter, maar het kan niet schaden om een beetje achterdochtig te blijven. Voor je iets koopt ook vooral goed lezen wat erbij vermeld staat. Als je online meebiedt op een (op de plaatjes) mooi objectief voor een heel zacht prijsje, kan het best eens zijn dat er in de omschrijving ergens staat dat de lens eigenlijk defect is.

Lesefutter
http://www.fotografica.nl/?page_id=231http://www.vintagelensesforvideo.comhttp://dslrvideoshooter.com/video-gear/lenses/vintage-manualhttp://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.htmlhttp://www.google.nl [..]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181456567
Iemand hier ervaring mee? ik heb deze vanmiddag gekregen en nog niet kunnen testen,

52mm Digital High Definition 0.45 x Super Wide Angle Lens with Macro, Japan Optics

#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:46:37 #3
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_181459977
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 21:40 schreef Clayton1 het volgende:
Iemand hier ervaring mee? ik heb deze vanmiddag gekregen en nog niet kunnen testen,

52mm Digital High Definition 0.45 x Super Wide Angle Lens with Macro, Japan Optics

[ afbeelding ]
Ah, een voorbindgroothoek.

Even kijken wat voor draad er achterop zit en dan kijken of je een lens hebt waar ie voor gebonden kan worden.
Draai hem niet op een AF-lens want dan verkruk je je AF-motor, dus bij voorkeur op een 50mm of korter manual focus en dan maar kijken wat er gebeurt.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_181494204
Iemand hier interesse in een Tokina SD 70-210 f4-5,6 met Pentax K-mount?

Is in prima staat en heb ik een jaar of 3 geleden op de kop getikt om te kijken of het zoombereik voor mij nuttig zou zijn, zonder direct een native lens te kopen.

Inmiddels ligt het ding maar te verstoffen... Adapter zit er niet bij. Verder wel compleet met originele lenshood en kapje, en beschrijving.

10 euro + verzendkosten uit Duitsland.
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
pi_181505716
Iemand interesse?

Sigma 70-210mm F 4-5.6 incl zonnekap
Deze heeft een Minolta A mount maar past ook Sony Camera.

Internetplaatje,
#35.
pi_181507900
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:46 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Ah, een voorbindgroothoek.

Even kijken wat voor draad er achterop zit en dan kijken of je een lens hebt waar ie voor gebonden kan worden.
Draai hem niet op een AF-lens want dan verkruk je je AF-motor, dus bij voorkeur op een 50mm of korter manual focus en dan maar kijken wat er gebeurt.
Ik heb een 28mm 2.8 waar de voorbind op past, zal van de week een wat testen
#35.
pi_181527861
Bij de Super wide angel lens zie ik helemaal geen verandering in de plaatjes.

Blijkt dat je het bovenste deel er ook af kan halen, dan heb je ineens een macro lens. :)



dan krijg je dit,
#35.
pi_181685109
Iemand tips voor een vintage 35mm objectief? Heb een A6000 maar adapter is niet zo'n probleem. Budget ligt tegen de 50 euro aan (is niet veel, maar aangezien ik een native 35mm heb zou deze vintage alleen voor de heb zijn).
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  dinsdag 4 september 2018 @ 16:45:50 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181685384
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:28 schreef Hojdhopper het volgende:
Iemand tips voor een vintage 35mm objectief? Heb een A6000 maar adapter is niet zo'n probleem. Budget ligt tegen de 50 euro aan (is niet veel, maar aangezien ik een native 35mm heb zou deze vintage alleen voor de heb zijn).
EBay, marktplaats, vlooienmarkten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181685444
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

EBay, marktplaats, vlooienmarkten
Dankje, maar ik bedoelde meer suggesties van objectieven zelf. Zou kunnen dat jullie heel pareltjes weten die over het algemeen voor een laag bedrag verkocht worden op de gebruikelijke online handelsplatformen.
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  dinsdag 4 september 2018 @ 17:02:08 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181685717
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:48 schreef Hojdhopper het volgende:

[..]

Dankje, maar ik bedoelde meer suggesties van objectieven zelf. Zou kunnen dat jullie heel pareltjes weten die over het algemeen voor een laag bedrag verkocht worden op de gebruikelijke online handelsplatformen.
Wat voor een adapter wil je gebruiken? Welke functionaliteit moet deze hebben, als hij niets hoeft te communiceren zoals diafragma, kan je kijken naar objectieven met een m42 draad (dus een jaar of 40-50 oud) pentax, asahi, takumar, (zelfde optiek waarschijnlijk) Schneider Kreutznach, Zeiss, of een van de vele andere fabrikanten.
Omdat je camera geen Full Frame is zullen objectieven die op Full Frame het wat minder doen het prima bij jou doen omdat hij het midden van het beeld neemt en geen last heeft van vertekening aan de randen wat bij goedkopere groothoek vaker een probleem is op FF
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 4 september 2018 @ 19:26:29 #12
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_181689008
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:28 schreef Hojdhopper het volgende:
Iemand tips voor een vintage 35mm objectief? Heb een A6000 maar adapter is niet zo'n probleem. Budget ligt tegen de 50 euro aan (is niet veel, maar aangezien ik een native 35mm heb zou deze vintage alleen voor de heb zijn).
Met een beetje zoeken pak je een van de A-merken die tot aan de 80's allemaal wel een 35mm hadden en die waren eigenlijk allemaal dik in orde. Indien mogelijk pak je dus een Takumar, een Rokkor, een Zuiko of een Nikkor.

Aanradertjes vanwege karakter en apart:
Meyer Lydith 3.5/30mm, Lens van eind jaren 60 met een best wel aparte weergave. Kan na wat Meyer re-issues wel een beetje uit je budget lopen.
Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm. Ook heel apart en er zijn er bijzonder veel van in omloop.

Asahi Takumar 35mm. Het toppertje uit begin 70's, destijds zijn er veel verkocht en aangezien een Tak zo goed als onverwoestbaar is moeten die nog makkelijk te vinden zijn.

Bijna vergeten: Minolta Rokkor 2.8/35mm. Minolta maakte in de 70's en 80's absolute topkwaliteit en met een MD naar Emount adaptertje(spotgoedkoop bij de opstuurchinees) hang je ze zo op je A6000. Even opletten bij de advertenties, sommigen worden zowat weggegeven, andere vragen de hoofdprijs.
Met een Rokkor heb je iets vergelijkbaars als met de Takumars, al is die lens vijftig jaar oud dan nog voelt ie meestal aan alsof ie net nieuw uit de verpakking komt.
ik heb zelf een paar Rokkors waaronder die 35mm

Verder is eigenlijk elke 35mm uit genoemd tijdvak gewoon goed en omdat er destijds best veel van verkocht zijn is de keuze veertig jaar nadien nog vrij goed.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  dinsdag 4 september 2018 @ 19:43:07 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181689332
Tja, als je moderne vaste brandpuntsafstand lenzen bekijkt is er de laatste 40 -50 jaar ofzo nauwelijks iets aan de optiek veranderd, muv de coatings. Eigenlijk is Sigma de enige afaik met de Art serie die daar verandering in bracht.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181698873
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 september 2018 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat voor een adapter wil je gebruiken? Welke functionaliteit moet deze hebben, als hij niets hoeft te communiceren zoals diafragma, kan je kijken naar objectieven met een m42 draad (dus een jaar of 40-50 oud) pentax, asahi, takumar, (zelfde optiek waarschijnlijk) Schneider Kreutznach, Zeiss, of een van de vele andere fabrikanten.
Omdat je camera geen Full Frame is zullen objectieven die op Full Frame het wat minder doen het prima bij jou doen omdat hij het midden van het beeld neemt en geen last heeft van vertekening aan de randen wat bij goedkopere groothoek vaker een probleem is op FF
Had ik erbij moeten vermelden; maar eigenlijk maakt het me niet uit. Manueel is prima. Adapter koop ik er wel bij (hoewel ik op dit moment een Pentax K > E-Mount bezit). Ik gebruik op het moment regelmatig een 50 f/1.8 van Auto Chinon, prima dingetje, maar door de cropfactor (want FF > APSC) is het me toch teveel tele. Daarom ben ik op zoek naar een 35mm objectief zodat ik effectief uit kom op rond de 50mm.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 19:26 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Met een beetje zoeken pak je een van de A-merken die tot aan de 80's allemaal wel een 35mm hadden en die waren eigenlijk allemaal dik in orde. Indien mogelijk pak je dus een Takumar, een Rokkor, een Zuiko of een Nikkor.

Aanradertjes vanwege karakter en apart:
Meyer Lydith 3.5/30mm, Lens van eind jaren 60 met een best wel aparte weergave. Kan na wat Meyer re-issues wel een beetje uit je budget lopen.
Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm. Ook heel apart en er zijn er bijzonder veel van in omloop.

Asahi Takumar 35mm. Het toppertje uit begin 70's, destijds zijn er veel verkocht en aangezien een Tak zo goed als onverwoestbaar is moeten die nog makkelijk te vinden zijn.

Bijna vergeten: Minolta Rokkor 2.8/35mm. Minolta maakte in de 70's en 80's absolute topkwaliteit en met een MD naar Emount adaptertje(spotgoedkoop bij de opstuurchinees) hang je ze zo op je A6000. Even opletten bij de advertenties, sommigen worden zowat weggegeven, andere vragen de hoofdprijs.
Met een Rokkor heb je iets vergelijkbaars als met de Takumars, al is die lens vijftig jaar oud dan nog voelt ie meestal aan alsof ie net nieuw uit de verpakking komt.
ik heb zelf een paar Rokkors waaronder die 35mm

Verder is eigenlijk elke 35mm uit genoemd tijdvak gewoon goed en omdat er destijds best veel van verkocht zijn is de keuze veertig jaar nadien nog vrij goed.
Geweldig, dank voor deze concrete tips. Ik ga eens rondspeuren op internet. :D ^O^

quote:
1s.gif Op dinsdag 4 september 2018 19:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, als je moderne vaste brandpuntsafstand lenzen bekijkt is er de laatste 40 -50 jaar ofzo nauwelijks iets aan de optiek veranderd, muv de coatings. Eigenlijk is Sigma de enige afaik met de Art serie die daar verandering in bracht.
Wat is er zo anders aan de Art serie?
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  woensdag 5 september 2018 @ 09:32:09 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181699030
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 09:23 schreef Hojdhopper het volgende:

[..]

Had ik erbij moeten vermelden; maar eigenlijk maakt het me niet uit. Manueel is prima. Adapter koop ik er wel bij (hoewel ik op dit moment een Pentax K > E-Mount bezit). Ik gebruik op het moment regelmatig een 50 f/1.8 van Auto Chinon, prima dingetje, maar door de cropfactor (want FF > APSC) is het me toch teveel tele. Daarom ben ik op zoek naar een 35mm objectief zodat ik effectief uit kom op rond de 50mm.

[..]
Er zijn voor de K Bajonet ook veel objectieven te vinden, maar dan wel wat duurder.

quote:
Wat is er zo anders aan de Art serie?

Sigma heeft nogal geinvesteerd om deze serie erg goed te maken als ik de testen zo lees. De camerafabrikanten hebben de vaste brandpunt (dus niet zoom) objectieven de afgelopen decennia niet echt vernieuwd, optisch zijn ze niet echt veranderd de afgelopen decennia.
Sigma zag daar klaarblijkelijk een gat in en heeft deze lenzen nieuw ontworpen zover ik kan beoordelen. Voor een aantal heeft dat gezorgd dat ze een zeer duidelijke verbetering zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 9 september 2018 @ 14:10:14 #16
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_181796644
Oude lenzen en nieuwe technieken :')

In de tijd dat mijn Sigma APO 5.6/180mm op de markt verscheen bestond er nog niet zoiets als EXIF-data. De contacten die in de lens zaten waren alleen bedoeld om de AF en het diafragma aan te sturen, wat voor lens er op de camera stond was totaal irrelevant.
Er werd wel iets doorgegeven waarmee de belichtingsautomaat kon voorkomen dat je te lange sluitertijden ging gebruiken, maar erg gedetailleerd was die data niet

Een en ander leidt tot rare weergaven van gegevens. Kennelijk is er wel iets waaruit kan worden afgeleid dat het een 180mm is maar de lens doet zich gewoon voor als een 2.8/100mm, zowel in de RAW-converter als op flickr.
Bedenk daar dan bij dat Sigma nooit een 2.8/100mm heeft gehad maar wel een 90mm en later een 105 8)7



Dit is overigens niet de enige met rare EXIF-data, zo wordt de Sigma 135-400mm ook geďndentificeerd als een 70-300mm net als de iets oudere 5.6/400 APO Macro.
Kampioen maffe EXIF is een van mijn gechipte 4/3-adapters die om een of andere reden gewoon een hele binary short vol enen meegeeft waardoor het brandpunt als 65535mm wordt weergegeven
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_182132468
Poosje geleden een MD to m4/3 adaptor gekocht voor op de G1
zodat ik mijn Panagor 80-205 1:4,5 met MD vatting kon gebruiken.

Ineens realiseerde ik me dat ik nog een leuke Lens met MD vatting had liggen.



Nu alles bij elkaar een mooi setje dat ook op mijn Olympus Pen1 past. :)

En er komt best nog wel een fraai plaatje uit.


[ Bericht 13% gewijzigd door Clayton1 op 27-09-2018 21:11:02 ]
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 september 2018 @ 22:12:47 #18
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182212897
Vandaag maar weer eens de Jupiter J9 2.0/85mm wat frisse lucht gegund. Erachter zat een nieuweling in de collectie, een jong gebruikte Pentax K500 met een issue waardoor ie vooreerst alleen nog met niet-automatische MF-lenzen bruikbaar is.
Issue is de beruchte solenoid die het diafragma aanstuurt die op een aantal types van Pentax een probleempje geeft. De oplossing weten we inmiddels, we moeten nog even tijd vinden om hem uit te voeren en dan zou de K500 weer volledig mee kunnen doen. Voorlopig dus nog alleen met presetlenzen.

Keertje op volle opening
Jupiter J9@2.0 by Ouwesok, on Flickr

Keertje op 4.0
Jupiter J9@4.0 by Ouwesok, on Flickr

Als iemand echt met old-school lenzen wil gaan fotograferen is de J9 toch eigenlijk verplichte kost
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 29 september 2018 @ 22:50:16 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182214096
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2018 22:12 schreef Ouwesok het volgende:
Vandaag maar weer eens de Jupiter J9 2.0/85mm wat frisse lucht gegund. Erachter zat een nieuweling in de collectie, een jong gebruikte Pentax K500 met een issue waardoor ie vooreerst alleen nog met niet-automatische MF-lenzen bruikbaar is.
Issue is de beruchte solenoid die het diafragma aanstuurt die op een aantal types van Pentax een probleempje geeft. De oplossing weten we inmiddels, we moeten nog even tijd vinden om hem uit te voeren en dan zou de K500 weer volledig mee kunnen doen. Voorlopig dus nog alleen met presetlenzen.

Keertje op volle opening
[ link | afbeelding ]Jupiter J9@2.0 by Ouwesok, on Flickr

Keertje op 4.0
[ link | afbeelding ]Jupiter J9@4.0 by Ouwesok, on Flickr

Als iemand echt met old-school lenzen wil gaan fotograferen is de J9 toch eigenlijk verplichte kost
Wat een gruwelijk lelijke Bokeh
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 september 2018 @ 22:58:55 #20
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182214496
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 september 2018 22:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat een gruwelijk lelijke Bokeh
Staat genoteerd :')
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_182240259
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 21:51 schreef Clayton1 het volgende:
Poosje geleden een MD to m4/3 adaptor gekocht voor op de G1
zodat ik mijn Panagor 80-205 1:4,5 met MD vatting kon gebruiken.

Ineens realiseerde ik me dat ik nog een leuke Lens met MD vatting had liggen.

[ afbeelding ]

Nu alles bij elkaar een mooi setje dat ook op mijn Olympus Pen1 past. :)

En er komt best nog wel een fraai plaatje uit.
[ afbeelding ]
Iemand interesse in deze set,?
#35.
pi_182341100
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 september 2018 22:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat een gruwelijk lelijke Bokeh
Misschien is dit ook niet de optimale situatie om de lens in te gebruiken. Alles is subjectief, maar ik merk dat met name takjes en andere rechte voorwerpen in zo'n foto de achtergrond enorm kunnen verpesten.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 6 oktober 2018 @ 00:04:08 #23
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182345682
Nog maar eens een paar besjes met de J9, nu met een iets behoudender achtergrond

J9 besjes by Ouwesok, on Flickr

J9 besjes by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 6 oktober 2018 @ 08:56:01 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182348414
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2018 20:26 schreef Vervangbaar het volgende:

[..]

Misschien is dit ook niet de optimale situatie om de lens in te gebruiken. Alles is subjectief, maar ik merk dat met name takjes en andere rechte voorwerpen in zo'n foto de achtergrond enorm kunnen verpesten.
Neemt niet weg dat het objectief een lelijke drukke onscherpte heeft die afleidt, terwijl een onscherpte nu juist níet moet afleiden maar de aandacht op hetgeen dat scherp is moet vergroten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 13 oktober 2018 @ 11:41:51 #25
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182488536
Rondje Apenheul met de A6000 en de Tair-3-PhS 4/300mm die ooit deel uitmaakte van een Zenit Photo Sniper. Een set met een Zenit camera en die lens op een soort pistoolgreep en als extra'tje een Helios 2.0/58mm.
Anders dan een Novoflex gebruik je die greep niet om scherp te stellen en dus is er weinig winst mee te halen.
Waar je de Tair wel mee scherpstelt is met een draaiknop aan de voorkant die over een tandheugel (rack&pinion-drive zoals de Fransen zeggen) de scherpstelling doet.
Het diafragma is van oorsprong halfautomatisch, je moet hem spannen en met een pal in de pistoolgreep wordt de veer losgelaten en valt het diafragma dicht. Dat klinkt wegens Russisch veerwerk ongeveer als een pistoolschot :')
met een EVF kan het diafragma gewoon dicht blijven en stelt ie nog net zo makkelijk scherp

Plaatje van de lens en van die knop van internet geleend


Hij was al een tijdje niet meer naar buiten geweest en dan duurt het even een uurtje voor je weer aan die knop gewend bent. Voornaamste ding om aan te wennen is de voor een tandheugel normale speling die je hebt tussen linksom en rechtsom draaien. Na even een tijdje blunderen komen er dan vanzelf plaatjes uit waarbij weer eens duidelijk wordt hoe handig focus peaking is.

Ander dingetje met de Tair is dat je je na een uurtje rondzeulen afvraagt hoe men er in voormalig Sovjet Rusland er in slaagde een pijp met een diafragma en drie dunne stukjes glas erin zo groot en zwaar wist te maken :')
met zonnekap en al past ie in mijn rugtas met wat frommelen in de ruimte waar ook mijn EOS met 150-600 in past

Plaatjes dan. De Tair is gediafragmeerd tot 8.

Lemur Catta by Ouwesok, on Flickr

Lemur Catta by Ouwesok, on Flickr

Lemur Catta by Ouwesok, on Flickr

Gorillaglas :?

Gorilla gorilla gorilla by Ouwesok, on Flickr

Gorilla gorilla gorilla by Ouwesok, on Flickr

Eigenlijk jammer dat de Tair niet vaker mee naar buiten gaat. Moesten we maar eens verandering in brengen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_182501670
Productie werd in de Sovjet-Unie vaak in gewicht gemeten, men bestelde dus x ton lenzen. Was dan handig als ze een onsje zwaarder waren ;).
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 13 oktober 2018 @ 23:36:01 #27
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182502966
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 22:39 schreef ultra_ivo het volgende:
Productie werd in de Sovjet-Unie vaak in gewicht gemeten, men bestelde dus x ton lenzen. Was dan handig als ze een onsje zwaarder waren ;).
Dit staaltje planeconomie maar ook de overkoepelende Russische ontwerpopvatting die zoveel betekende dat spullen door een landbouwmechanicien moesten kunnen worden gerepareerd. Dat gold zowel voor lenzen als voor straaljagers.
Een oude Russische lens haal je zelfs met twee linkerhanden nog vrij eenvoudig uit elkaar en het verschil met Japanse lenzen is dat je die Russische daarna ook weer vrij eenvoudig in elkaar draait.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Moderator zaterdag 10 november 2018 @ 21:59:14 #28
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_183070704
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 23:36 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Dit staaltje planeconomie maar ook de overkoepelende Russische ontwerpopvatting die zoveel betekende dat spullen door een landbouwmechanicien moesten kunnen worden gerepareerd.
Dat maakt je gereedschapskist wel een stuk eenvoudiger. Een 15 duims Bacho, een grote platte schroevendraaier en een hamer. Meer ben je niet nodig :7
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 11 november 2018 @ 23:38:17 #29
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183092714
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 21:59 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Dat maakt je gereedschapskist wel een stuk eenvoudiger. Een 15 duims Bacho, een grote platte schroevendraaier en een hamer. Meer ben je niet nodig :7
De keer dat ik een Russische 45mm uit elkaar haalde had ik aan één stevige kruiskopschroevendraaiert genoeg.
Een hamer moet je tegen een Russische lens niet inzetten, dat kost je je hamer.

Terug naar vintage objectieven. Mijn serie jaren70-Sigma macro's is er weer een rijker, de 2.8/55mm, de enige die geen 'naam' heeft, is vandaag aan de collectie toegevoegd. De enige die nu nog ontbreekt is wat Sigma de Micromacro heeft genoemd, een 2.8/100mm.
Plaatjes van en met de 55mm komen binnenkort wel. De eerste indruk is dat het dingetje best wel aardige plaatjes kan maken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 13 november 2018 @ 01:21:11 #30
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183115074
Schijtweer op zo'n zeldzaam dagje vrij. In die paar minuten dat er nog iets was dat op licht leek en het even niet regende snel even een paar opnamen met de Sigma 2.8/55 macro, een lens uit 1974 uit het midden van Sigma's periode van maffe lenzen.
Van zijn tijdgenoten was al bekend dat ze op volle opening erg lastig scherpstellen en pas vanaf 8 bruikbaar beeld opleveren.
Blij verrast was ik dan ook toen deze 55mm daar een aangename uitzondering op maakte. Scherpstellen lukt ook op volle opening en het uiteindelijke plaatje is qua scherpte en contrast eigenlijk best wel dik in orde voor zo'n ouwe lens.

Met het diafragma op 8. De lens zit op de Sony A6000
Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Op zijn kortst gefocust komt ie tot 1:2. Doet ie best aardig
Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 17 november 2018 @ 18:02:44 #31
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183209159
Nog een aanwinst in mijn collectie gouwe ouwe is een Sigma 3.5/18mm uit 1992. Hij komt uit de reeks Sigma's met dat biologisch afbreekbare zen-coating.
Korrtom, weer zo'n ding dat er totaal niet uitziet maar eigenlijk wel lekker fotografeert. Eerste proeven op de A7 zien er hoopgevend uit.



Eerste proefje op de A7

Sigma 3.5/18mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

[ Bericht 29% gewijzigd door Ouwesok op 17-11-2018 18:17:41 ]
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 17 november 2018 @ 19:53:30 #32
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183210731
Vintage spul met een vintage lens.

Onderwerpen genoeg als je op een fotograficabeurs rondloopt. Vooral handig als je een potentiele aanwinst ziet en toch even wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Een vrij jonge Chinees(Seagull 4B) geflankeerd door twee Duitsers op leeftijd. Opname met de A6000 en een 70's Makinon 4/300mm.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 november 2018 @ 20:45:55 #33
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183250740
De 1974 Sigma 2.8/55mm macro



Een relatief compacte klomp glas en metaal die er nog best wel jong uitziet. Hij gaat tot 1:2 en is door zijn YS-adapter(T2-compatible) aan heel veel klassieke vattingen pas te maken. Deze heeft een pdraad en past dus al zo ongeveer op alles.

Ik doe er wat herfstige plaatjes mee en wederom blijkt deze 55mm met kop en schotel boven zijn Sigma-leeftijdgenoten uit te steken. De beeldkwaliteit zit net iets onder die van de Komine 55mm die echter weer zes jaar later op de markt verscheen.
Scherpstellen loopt wat zwaarder en trager dan op de nieuwere macrolenzen maar al met al is ie best wel bruikbaar en een leuke aanvulling op de serie die ik al had en waarvan dus alleen de 100mm nog ontbreekt.

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Diafragma op 4 en focus op het rechter blad.
Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 november 2018 @ 00:04:29 #34
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183296595
De 55mm deed het goed op zijn eerste wandelingetje en dus mocht ie mee naar Burgers Mangrove voor een rondje vlinders.

Wederom op de A6000, diafragma naar de 11 en gaan met die tomaat

Geen idee welke vlinder dit is, ik vond hem ook niet op de zoekkaart.
Vlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr

Heliconius Hecale by Ouwesok, on Flickr

Mechanitis polymnia by Ouwesok, on Flickr

Heliconius charitonia by Ouwesok, on Flickr

Heliconius charitonia by Ouwesok, on Flickr

Heliconius charitonia by Ouwesok, on Flickr

Laparus doris by Ouwesok, on Flickr

Of er nog iets opvalt ten opzichte van jongere macrolenzen :?
Scherpte van deze Sigma is goed maar hij houdt niet zoveel over als de 1990 Sigma 2.8/50mm. Verder valt op dat de achtergronden bij nieuwere macrolenzen wat rustiger zijn.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 19:54:47 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183610714
Kreeg vandaag 2 restlichtversterkers (vermoed Warschau Pakt militair spul) cadeau met lenzen
1. Cyclop 85 mm 1.5 objectief op een H3T-1, Made in Russia
Objectief heeft geen diafragma, is speciaal gemaakt voor restlichtversterkers, ben benieuwd wat die aan mijn canon 5DmII gaat doen
2. Jupiter-9 85mm 2.0 objectief ook op een H3T-1
Objectief heeft een 15 (!) lamellen diafragma en is een kopie van de Zeiss Sonnar 85mm 2.0, werkt nog prima, ben zeer benieuwd wat deze aan mijn canon gaat doen.
Ook een infrarood laser AP-1
Verder een soort telescoop
Optoyith 22x70 Diflex, Made in Germany

[ Bericht 13% gewijzigd door Pietverdriet op 08-12-2018 20:46:52 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 december 2018 @ 20:48:38 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183612125
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 19:53 schreef Ouwesok het volgende:
Vintage spul met een vintage lens.

Onderwerpen genoeg als je op een fotograficabeurs rondloopt. Vooral handig als je een potentiele aanwinst ziet en toch even wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Een vrij jonge Chinees(Seagull 4B) geflankeerd door twee Duitsers op leeftijd. Opname met de A6000 en een 70's Makinon 4/300mm.
[ afbeelding ]
Heb nog een Mamiya met een lederen tas waarin gedrukt staat, Made in Occupied Japan. Serienummers van de objectieven in de 4 cijfers, geweldig stukje geschiedenis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2018 @ 21:25:26 #37
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183613130
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 19:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Kreeg vandaag 2 restlichtversterkers (vermoed Warschau Pakt militair spul) cadeau met lenzen
1. Cyclop 85 mm 1.5 objectief op een H3T-1, Made in Russia
Objectief heeft geen diafragma, is speciaal gemaakt voor restlichtversterkers, ben benieuwd wat die aan mijn canon 5DmII gaat doen
2. Jupiter-9 85mm 2.0 objectief ook op een H3T-1
Objectief heeft een 15 (!) lamellen diafragma en is een kopie van de Zeiss Sonnar 85mm 2.0, werkt nog prima, ben zeer benieuwd wat deze aan mijn canon gaat doen.
Ook een infrarood laser AP-1
Verder een soort telescoop
Optoyith 22x70 Diflex, Made in Germany
Die Cyclop is een tijdje erg hot geweest onder liefhebbers van maffe bokeh. Het is een speciale versie van de Helios-40 waar geen diafragma in zit omdat dat voor die restlichtkijker niet nodig is. Je kunt er op een EOS5D best wel aparte dingen mee doen al heb je wel de beperking dat je hem niet voor wat extra contrast kunt diafragmeren.

De J9 is eigenlijk een must-have voor iedere liefhebber van klassiek glas. Diafragmeren tot 4 en je hebt een heerlijke portrettele met een wel erg apart karakter.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 21:29:22 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183613224
De Restlichtversterkers zijn trouwens aan gort, vermoed dat de vorige bezitter daar overdag mee heeft zitten kijken en de buizen nu geheel versleten zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2018 @ 21:40:05 #39
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183613522
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:29 schreef Pietverdriet het volgende:
De Restlichtversterkers zijn trouwens aan gort, vermoed dat de vorige bezitter daar overdag mee heeft zitten kijken en de buizen nu geheel versleten zijn.
Op zich niet vreemd, de meeste Russische restlichtkijkers die je tegenwoordig ziet zijn om een of andere reden niet goed meer. Gelukkig heb je de lenzen nog :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 21:43:36 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183613609
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:40 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Op zich niet vreemd, de meeste Russische restlichtkijkers die je tegenwoordig ziet zijn om een of andere reden niet goed meer. Gelukkig heb je de lenzen nog :Y
Ik heb de boel cadeau gekregen, werd er mee verrast.
Niet alleen de Russsische restlichtversterkers zijn vaak slecht, alle restlichtversterkers op basis van beeldbuizen zijn dat. Die hebben een beperkte levensduur, en als je hem teveel licht geeft door hem overdag of bij veel licht te gebruiken slijten ze snel. Je had dat vroeger ook met videocamera’s, richte je die op een felle lamp of zon dan branden die ook in
Moderne op basis van ccd of Galium arsenide chips trouwens ook, maar veel minder snel.\
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2018 @ 21:48:06 #41
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183613709
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb de boel cadeau gekregen, werd er mee verrast.
Niet alleen de Russsische restlichtversterkers zijn vaak slecht, alle restlichtversterkers op basis van beeldbuizen zijn dat. Die hebben een beperkte levensduur, en als je hem teveel licht geeft door hem overdag of bij veel licht te gebruiken slijten ze snel. Je had dat vroeger ook met videocamera’s, richte je die op een felle lamp of zon dan branden die ook in
Moderne op basis van ccd of Galium arsenide chips trouwens ook, maar veel minder snel.\
Iets dergelijks gold vroegâh ook voor de vroege kleurenanalyzers voor in de donkere kamer. Daarin zat een photo-multiplier en daar zat een soort dekseltje op dat je vooral niet moest vergeten te sluiten voor het gewone licht weer aan ging anders kon je hem laten vervangen.
die dingen waren krankzinnig duur
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 21:51:41 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183613796
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:48 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Iets dergelijks gold vroegâh ook voor de vroege kleurenanalyzers voor in de donkere kamer. Daarin zat een photo-multiplier en daar zat een soort dekseltje op dat je vooral niet moest vergeten te sluiten voor het gewone licht weer aan ging anders kon je hem laten vervangen.
die dingen waren krankzinnig duur
Jep, Zo bedacht ik me jaren terug trouwens dat een ouderwetse lichtmeter eigenlijk een beeldsensor is met 1 pixel
:s)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 16 december 2018 @ 22:22:02 #43
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183774691
Een van de minst opvallende lenzen uit mijn collectie moet wel de Minolta Rokkor 2.8/35mm zijn. In geen enkel opzicht zit er iets spectaculairs aan de lens waardoor je hem bijna zou vergeten, zeker omdat Minolta ook een 1.8/35mm had die veel complexer in elkaar zat en daarom nog iets van een smoel had. Verder had de Minolta line-up in de 70's nog een 2.8/35mm met een shiftfunctie voor perspectiefcorrecties.

Ik adapter hem naar mijn A7 en neem hem mee naar Elburg waar zaterdag in de gierende kou 'Winter in de vesting' werd gehouden met heel veel oude kledij en dingen uit de oudheid.
Nooit geweten dat ze honderd jaar geleden in Elburg al zoveel hamburgers aten maar da's een andere discussie

Het licht was in een woord ruk en het was bitter koud. Ik draai het diafragma op 5.6 en ga eens kijken hoe goed de Rokkor is.

Nog buiten de vesting eerst zo'n schot om te kijken of de boel(zoeker, automaat) goed ingesteld staat en of de lichtmeter niet door de Rokkor verstoord wordt. Een toiletgebouwtje volstaat daarvoor :') .

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Contrast gaat al ver boven verwachting. Was al bij de opname te merken, gediafragmeerd en wel bleef mijn focus peaking gewoon werken ondanks het donkere grijze weer.

De Rokkor blijkt heerlijk te werken op de A7. Je fietst hem makkelijk de scherpte in en hoeft niet eens zo vaak de loupfunctie in te schakelen.
Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

De hellebaardiers zochten snel een goed heenkomen, hadden niet door dat het mij meer om de steentjes ging en over hoe het verloop van scherp naar onscherp eruit komt te zien.
Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Nog een keer de achtergrondjes, nu met een onderwerp in de voorgrond. De Rokkor blijkt best wel scherpte te leveren.
Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr
Best wel raar is hoe die ledlampjes in de achtergrond eruit komen te zien. Ik heb niet het idee dat die Rokkor daar iets aan kan doen.

Eindelijk. Een oud ambacht met van allerhande soorten licht. Een beetje uit de lucht, een beetje uit de lampen en een beetje uit het kolenvuur van de smederij. Kijken hoe de Rokkor werkt op de manier van nu, ofwel schermpje van de A7 plat en uit de heup schieten.

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Best wel om blij van te worden deze 35mm :Y . Het is een van die voorbeelden van 70's lenzen waarbij de eenvoudigste van opzet gewoon de beste lens bleek zoals ook uit dit artikeltje blijkt
Een dergelijk plaatje zie je ook bij Pentax en Olympus die in die tijd van hun 28 en 135mm's een 2.8 en een 3.5-versie hadden. Die 3.5's waren niet de meest tot de verbeelding sprekende lenzen maar qua prestaties veegden ze de vloer aan met hun lichtsterkere varianten
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 december 2018 @ 17:32:29 #44
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183923478
Wandelingetje met de A6000 en de Tamron 23A, een 3.8-5.4/60-300mm die bij Tamron best wel lang in de line-up heeft gezeten, van 1983 tot aan 2000. Aan de aantallen te zien is het niet de grootste verkoopknaller van Tamron en eigenlijk een beetje onterecht. Onder de MF-liefhebbers heeft ie inmiddels wel een aardige reputatie opgebouwd.
De lens is lang en heeft ook behoorlijke massa. Om in te zoomen moet je hem uitschuiven anders dan bij de Tokina AT-X'en die je om in te zoomen juist weer ín moet schuiven. Wat het beste is is een kwestie van smaak, ik vind zelf de Tokina's in dat opzicht net iets lekkerder werken.
De scherpstelslag is aardig kort en met de spiegelloze A6000 maakt dat een behoorlijk snelle combinatie.

Gisteren mocht ie weer eens mee naar buiten voor wat plaatjes in Natuurpark Lelystad, schijtweer of niet.

Schaamteloze crosspost uit het vogeltjestopic om aan te tonen dat het onderweg naar het Natuurpark al raak was.
Buteo Buteo by Ouwesok, on Flickr

Eenmaal in het natuurpark gewoon lekker schieten op alles, of het nou beweegt of niet.
Diafragma op 8, sluiter op 1/320, ISO op automatisch. Correctiewiel als achtergronden te donker of te licht worden.

Knobbelzwanen
Cygnus olor by Ouwesok, on Flickr

Ooievaar tegen witte lucht. Het lijkt wel mishandeling. Correctie naar +1 en gaan.
Ciconia ciconia by Ouwesok, on Flickr

Even naar de volle opening voor het vintage karakter. Let daarbij op het verloop van scherp naar onscherp. Anno 1980 toen de lens werd ontworpen had men nog niet die voorkeur voor zo'n minimaal scherptevlak met daarachter alleen nog waas. Dat kwam later pas, deze verloopt bijna net zo smooth als een oude achromaat.
Tamron 23A@4 by Ouwesok, on Flickr

Ook bij diafragmeren blijft er genoeg in de achtergrond over, deze weer op 8 en de correctie op -0.7 om de achtergrond zo donker te houden als ie was.
Tamron 23A@8 by Ouwesok, on Flickr

Dan bij de edelherten waar je ook ziet dat het scherpteverloop bijzonder smooth is
Cervus elaphus by Ouwesok, on Flickr

Donker onder de bomen. Correctie naar -1 en dan maar zien of we de herten later terugvinden
Ze hebben mij in elk geval wél in de smiezen
Cervus elaphus by Ouwesok, on Flickr

Nee, volgens de echte conservatief komt homosexualiteit in het dierenrijk helemaal niet voor :')
Cervus elaphus by Ouwesok, on Flickr
en nee, er zitten ruim zestig vrouwtjes in dat gebied en maar een paar mannetjes, dus de keuze is reuze
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 december 2018 @ 17:42:11 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183923689
Bij laag contrast in de achtergrond werkt de onscherpte erg mooi, bij hoog contrast onrustig. Vraag me af of daar het zachte licht van invloed op is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 december 2018 @ 19:15:19 #46
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183925842
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 17:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij laag contrast in de achtergrond werkt de onscherpte erg mooi, bij hoog contrast onrustig. Vraag me af of daar het zachte licht van invloed op is.
Er zijn nogal wat invloeden waarmee een achtergrond rustig, onrustig of chaotisch wordt. De lens is er daar maar één van.
Bij de plaatjes uit de 23A zijn bij de buizerd en de ooievaar de achtergronden best wel druk. Zit hem in de aard van die achtergrond (kale bomen) maar vooral de afstanden tussen camera en ondewerp en onderwerp naar achtergrond. Die laatste is bij zowel buizerd als ooievaar drie keer zo groot als de eerste en waarschijnlijk komt daar dat onrustige vandaan, ook omdat de vogel op vrij korte afstand zit.
Bij de edelherten zie je wat meer afstand en een verhouding camera-onderwerp:onderwerp-achtergrond die wat meer naar de 1:1 gaat.

Wel weer leuke materie voor een volgende keer dat ik een MF-lens ga uitlaten :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 december 2018 @ 19:47:01 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183926620
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 19:15 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Er zijn nogal wat invloeden waarmee een achtergrond rustig, onrustig of chaotisch wordt. De lens is er daar maar één van.
Bij de plaatjes uit de 23A zijn bij de buizerd en de ooievaar de achtergronden best wel druk. Zit hem in de aard van die achtergrond (kale bomen) maar vooral de afstanden tussen camera en ondewerp en onderwerp naar achtergrond. Die laatste is bij zowel buizerd als ooievaar drie keer zo groot als de eerste en waarschijnlijk komt daar dat onrustige vandaan, ook omdat de vogel op vrij korte afstand zit.
Bij de edelherten zie je wat meer afstand en een verhouding camera-onderwerp:onderwerp-achtergrond die wat meer naar de 1:1 gaat.

Wel weer leuke materie voor een volgende keer dat ik een MF-lens ga uitlaten :Y
Ik heb altijd geleerd hoe ronder het diafragma hoe rustiger de onscherpte, maar niet waarom. Zo weet ik ook dat ontwerp van het objectief ook het contrast beďnvloed en dat kwaliteitsfabrikanten er naar streven hun objectieven hetzelfde contrastomvang te geven, maar hoe je dat doet, behalve door coatings en het aantal lens/lucht oppervlakken heb ik ook geen idee van.
Wel interessante materie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 december 2018 @ 20:16:18 #48
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183927370
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 19:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb altijd geleerd hoe ronder het diafragma hoe rustiger de onscherpte, maar niet waarom.
Klopt en dat heeft te doen met de vorm van de verstrooiingscirkeltjes. Naarmate die hoekiger worden krijg je een onrustiger achtergrond. Is de opening zuiver rond dan wordt ie rustiger.
Heb je een spiegeltele, dan worden het verstrooiingscirkeltjes en die kunnen een uiterst onrustige bijna psychedelische achtergrondscherpte geven.

Overigens is die ronde opening niet de enige factor. Denk hierbij aan een Helios of een J9 die beide een zuiver rond diafragma hebben maar bekend staan om hun 'swirly' achtergrondjes.

quote:
Zo weet ik ook dat ontwerp van het objectief ook het contrast beďnvloed en dat kwaliteitsfabrikanten er naar streven hun objectieven hetzelfde contrastomvang te geven, maar hoe je dat doet, behalve door coatings en het aantal lens/lucht oppervlakken heb ik ook geen idee van.
Wel interessante materie.
Minstens zo fraai is als je ziet dat een fabrikant erin slaagt om zijn hele lenzenlijn hetzelfde karakter te geven. Mooiste voorbeeld daarvan is Minolta waarvan met name rond 1985 alle lenzen hetzelfde karakter lieten zien met een hele aparte en vooral herkenbare kleurweergave. Bekendste lens met die typische kleurweergave is Beercan (4/70-210mm) maar eingelijk hebben ze het allemaal, ook de latere series.

Voorbeeldje uit Big Beercan, de loodzware 4.5-5.6/75-300 van 1985
Falco sparverius by Ouwesok, on Flickr
waarbij wel aangetekend dat je bij die verschillen met andere lenzen niet aan 'dag en nacht' moet gaan denken. Het zijn allemaal subtiele verschillen maar het maakt zo'n lenzenlijn wel herkenbaar, ze krijgen een soort handschrift

Zomogelijk nóg knapper is dat Minolta dat karakter ook nog laat zien in lenzen die ze door anderen hebben laten bouwen zoals de AF Minolta 3.5-4.5/28-85 die door Tokina werd gebouwd en die ook gewoon die 'Minoltakleuren' geeft waar die weer ontbreken in de AT-X285 van Tokina zelf en de Yashica AF 28-85mm die beide wel dezelfde formule hebben en mechanisch zo identiek zijn dat zelfs het hobbeltje dat je in de zoomring kunt voelen bij alle drie aanwezig is. Scherpte en contrast zijn dan bij alle drie weer wél gelijk.

Inderdaad interessante materie en eigenlijk best leuk om met dergelijke stukken fotogeschiedenis te fotograferen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 december 2018 @ 20:30:05 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183927720
Ik weet dat contrast, kleureigenschappen, scherpte en onscherpte met objectieven te beďnvloeden zijn. Ik zou alleen graag de theorie erachter hoe beter willen kennen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 december 2018 @ 20:38:27 #50
141665 IrishBastard
Is that right, Rambo?
pi_183927953
Leuk topic! Zitten wel halve pros hier zo te zien, maar mag de pret niet drukken :)

Meeste lenzen die ik heb zijn vintage, begonnen bij mijn eerste Nikon D50 tijdens mijn studie. Leuke manier om goedkoop wat verschillende dingen te proberen. Daarmee ook goed de belichtingsdriehoek leren kennen want de lenzen ondersteunden geen lichtmeting natuurlijk.

Nu vooral nog wat Nikon E-series over (50mm 1.8 en een 75-150 geloof ik) en een AF 70-300 meen ik. Zal eens kijken binnenkort :s)
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 24 december 2018 @ 01:50:00 #51
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183934493
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 20:38 schreef IrishBastard het volgende:
Leuk topic! Zitten wel halve pros hier zo te zien, maar mag de pret niet drukken :)
Geen halve pro's hoor. Ook niet een klein beetje. Fotograferen met oud spul is hobby as hobby can be. Zou het om geld verdienen gaan dan pak ik gewoon moderne spullen, veel trefzekerder en je kunt je meer op je plaatje concentreren dan dat je bezig bent het onderste uit de kan te trekken met een oud stuk optiek.

quote:
Meeste lenzen die ik heb zijn vintage, begonnen bij mijn eerste Nikon D50 tijdens mijn studie. Leuke manier om goedkoop wat verschillende dingen te proberen. Daarmee ook goed de belichtingsdriehoek leren kennen want de lenzen ondersteunden geen lichtmeting natuurlijk.

Nu vooral nog wat Nikon E-series over (50mm 1.8 en een 75-150 geloof ik) en een AF 70-300 meen ik. Zal eens kijken binnenkort :s)
De Series-E van Nikon had echt een hilarische introductie tegelijk met de Nikon EM, de eerste 'populair geprijsde' Nikon spiegelreflex. De Nikonliefhebbers anno 1978 vonden het drie keer niks, zo'n kleine Nikon en die goedkope lenzen zouden dan ook wel van plastic zijn :')
De EM werd best wel een succes en de Serie E lenzen bleken in een woord magnifiek. De knaller van de serie was de 2.8/100mm, een hele compacte performer die razend populair is onder MF-liefhebbers. Ook met de rest van de serie kun je eigenlijk niet mis gaan, de enige die een beetje tegenviel was de 36-72mm standaardzoom.
Met een Sony A7 of een full frame Nikon en uit de Serie E de 35mm, de 100mm en de 4/70-210mm heb je eigenlijk een dijk van een reportagesetje.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_183945822
Ik heb nog een paar oude lenzen gevonden waaronder deze: Riconar 55 mm 1: 2.2
Is deze op de één of andere manier te gebruiken op mijn Canon 4000D. Ik ga er van uit van niet, maar ben toch benieuwd....
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 24 december 2018 @ 22:00:52 #53
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183948876
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 19:31 schreef soapie het volgende:
Ik heb nog een paar oude lenzen gevonden waaronder deze: Riconar 55 mm 1: 2.2
Is deze op de één of andere manier te gebruiken op mijn Canon 4000D. Ik ga er van uit van niet, maar ben toch benieuwd....
Die is er in zowel p-draad als K-Mount geweest. Ricoh had weliswaar een eigen opvatting van de K-Mount die op zich wel compatible was met Pentax, tenminste toen ze uitkwamen. Op een digitale Pentax kan een Ricoh-mount hopeloos vast komen te zitten.
Voor beide zijn voor Canon EF adapters leverbaar en anders dan bij Pentax is een Ricoh-bajonet op een Canon adapter voor zover mij bekend zonder beperkingen te gebruiken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_183956003
Dank je wel voor je antwoord!
Het gaat om deze: Met pin dus.



Als ik je goed begrijp zou ik deze dus moeten hebben...

https://www.bol.com/nl/p/(...)hGWQ.1.4.ProductPage
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 25 december 2018 @ 20:15:32 #55
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183966016
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 11:01 schreef soapie het volgende:
Dank je wel voor je antwoord!
Het gaat om deze: Met pin dus.

[ afbeelding ]

Als ik je goed begrijp zou ik deze dus moeten hebben...

https://www.bol.com/nl/p/(...)hGWQ.1.4.ProductPage
Het is wel het correcte adapter, alleen een tikkie aan de prijzige kant. Als je onderstaand adapter neemt ben je voor een derde van de prijs klaar en piept de camera ook nog eens als je iets in de scherpte hebt.
https://nl.aliexpress.com(...)68-8990-1e1162ca5c38

Kun je het zonder die piep (Focus Assist) af, dan kost een adapter bij ArieExpress of op fleabay ongeveer een euro of zeven inclusief verzenden.
Het duurt wel even een paar weken voor de roeiboot uit Chinezië hier aanlegt
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_183966552
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 20:15 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Het is wel het correcte adapter, alleen een tikkie aan de prijzige kant. Als je onderstaand adapter neemt ben je voor een derde van de prijs klaar en piept de camera ook nog eens als je iets in de scherpte hebt.
https://nl.aliexpress.com(...)68-8990-1e1162ca5c38

Kun je het zonder die piep (Focus Assist) af, dan kost een adapter bij ArieExpress of op fleabay ongeveer een euro of zeven inclusief verzenden.
Het duurt wel even een paar weken voor de roeiboot uit Chinezië hier aanlegt
Gelijk besteld, onwijs bedankt voor je adviezen! Ik laat het hier weten als ik hem heb uitgeprobeerd!
pi_183966681
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 20:49 schreef soapie het volgende:

[..]

Gelijk besteld, onwijs bedankt voor je adviezen! Ik laat het hier weten als ik hem heb uitgeprobeerd!
Die dingen werken perfect, gebruik ze zelf ook.
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 25 december 2018 @ 21:00:13 #58
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183966768
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 20:49 schreef soapie het volgende:

[..]

Gelijk besteld, onwijs bedankt voor je adviezen! Ik laat het hier weten als ik hem heb uitgeprobeerd!
We gaan het zien ^O^

Heb je nog meer lenzen dan alleen die 2.2/55 :?
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_183976007
Ik heb ook nog een:
- Varexon EEK 28mm,
- Panacor PCM auto tele zoom 80-205mm,
- Vivitar 135mm
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 26 december 2018 @ 13:41:30 #60
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183979893
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 10:24 schreef soapie het volgende:
Ik heb ook nog een:
- Varexon EEK 28mm,
- Panacor PCM auto tele zoom 80-205mm,
- Vivitar 135mm
Daar moet wel een paar uur speelplezier in zitten.

Het leuke aan die drie lenzen is hun merknamen. Alledrie hebben ze een handelsnaam en een van de leuke dingen met deze categorie 'vreemdmerklenzen' is het uitzoeken wie hem nou eigenlijk écht heeft gebouwd en dan blijkt dat in de seventies er ondanks tientallen merknamen er maar een stuk of vijf producenten van lenzen waren die op verzoek van meestal Amerikaanse winkelketens lenzen met een eigen merknaam maakten.
Vivitar was bijvoorbeeld de merknaam van Ponder&Best, een Amerikaanse groothandel en distributeur van fotografische producten. De naam Vivitar vind je dan weer terug op producten van meerdere fabrikanten. Ik heb zelf Vivitars van o.a. Komine, Kino Precision Optics maar ook gewoon van Tokina.

Panagor was een merknaam van JaCa-corporation, een Japans bedrijf vergelijkbaar met Ponder&Best voor de VS die lenzen van diverse herkomst leverde onder de merknamen Panagor en Elicar.

Uiteindelijk kun je dezeflde lens onder meerdere namen weer tegenkomen. Zelf heb ik een serie Komine macro's van rond 1980 met zowel Panagor als Vivitar als merknaam.

Die Varexon 28mm vind je ook onder andere namen, onder deze naam die verwijst naar Exacta dat sinds de 70's ook een handelsmerk is geworden is ie zo aan de zoekresultaten te zien beduidend minder gangbaar. Dezelfde lens zie je ook vaak onder de namen Pallas, Combex en Chinon. Die laatste naam zou wel eens kunnen beteken dat de lens afkomstig is van Cosina. Toen nog klein maar na het inlijven van diverse andere spelers ineens een van de grootste lenzenboeren. Wat nu onder de naam Voigtländer wordt verkocht (toplenzen die in de Zeiss/Leitz-league meespelen) is in werkelijkheid Cosina.
In de 90's werden zelfs heel veel A-merk spiegelreflexen door Cosina gebouwd
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_184007161
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 13:41 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Daar moet wel een paar uur speelplezier in zitten.

Het leuke aan die drie lenzen is hun merknamen. Alledrie hebben ze een handelsnaam en een van de leuke dingen met deze categorie 'vreemdmerklenzen' is het uitzoeken wie hem nou eigenlijk écht heeft gebouwd en dan blijkt dat in de seventies er ondanks tientallen merknamen er maar een stuk of vijf producenten van lenzen waren die op verzoek van meestal Amerikaanse winkelketens lenzen met een eigen merknaam maakten.
Vivitar was bijvoorbeeld de merknaam van Ponder&Best, een Amerikaanse groothandel en distributeur van fotografische producten. De naam Vivitar vind je dan weer terug op producten van meerdere fabrikanten. Ik heb zelf Vivitars van o.a. Komine, Kino Precision Optics maar ook gewoon van Tokina.

Panagor was een merknaam van JaCa-corporation, een Japans bedrijf vergelijkbaar met Ponder&Best voor de VS die lenzen van diverse herkomst leverde onder de merknamen Panagor en Elicar.

Uiteindelijk kun je dezeflde lens onder meerdere namen weer tegenkomen. Zelf heb ik een serie Komine macro's van rond 1980 met zowel Panagor als Vivitar als merknaam.

Die Varexon 28mm vind je ook onder andere namen, onder deze naam die verwijst naar Exacta dat sinds de 70's ook een handelsmerk is geworden is ie zo aan de zoekresultaten te zien beduidend minder gangbaar. Dezelfde lens zie je ook vaak onder de namen Pallas, Combex en Chinon. Die laatste naam zou wel eens kunnen beteken dat de lens afkomstig is van Cosina. Toen nog klein maar na het inlijven van diverse andere spelers ineens een van de grootste lenzenboeren. Wat nu onder de naam Voigtländer wordt verkocht (toplenzen die in de Zeiss/Leitz-league meespelen) is in werkelijkheid Cosina.
In de 90's werden zelfs heel veel A-merk spiegelreflexen door Cosina gebouwd
Gaaf om te lezen, ik ging er vanuit dat het troep zou zijn waar ik niks meer mee zou kunnen. Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn en zal ze hier zeker posten!! Thnx voor de info!
pi_184101851
Nog iemand interesse in oude Kiron 80-200 F4.5 met zoomlock, met Y/C vatting?

internet plaatje,
#35.
pi_184106303
Binnen spelen met een Albinar 80-200 uit de oude doos,



#35.
pi_184131734
Netjes Clayton!


MEYER-OPTIK GÖRLITZ Oreston 50mm f/1.8 - Panasonic Lumix G2
pi_184165510
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 20:55 schreef Clayton1 het volgende:

[..]

Die dingen werken perfect, gebruik ze zelf ook.
Ik heb hem nu al binnen, van de week maar eens mee spelen!!
pi_184165601
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 19:12 schreef soapie het volgende:

[..]

Ik heb hem nu al binnen, van de week maar eens mee spelen!!
Suc6 ermee komt goed hoor
#35.
pi_184166283
quote:
1s.gif Op woensdag 2 januari 2019 19:16 schreef Clayton1 het volgende:

[..]

Suc6 ermee komt goed hoor
Thnx, ik ben benieuwd!
  Moderator woensdag 2 januari 2019 @ 21:43:17 #68
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_184168910
quote:
Gave vlakverdeling!
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_184170514
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 21:43 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Gave vlakverdeling!
Thx
#35.
pi_184216500
Ik heb een Sony A6000 en zou graag wat willen experimenteren met een (groot) tele objectief. Omdat ik nog niet weet hoe dit gaat bevallen wil ik nog niet een (nieuwe) moderne lens aanschaffen (zoals de sigma 150-600mm met adapter).

Dus ik zoek een analoog objectief in de range van 100-500mm walke met een adapter op de A6000 past. Gewicht maakt niet zo veel uit, budget ongeveer ¤150. Hebben jullie tips welke modellen interessant zijn om op te zoeken (marktplaat/ebay)?
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 5 januari 2019 @ 12:34:24 #71
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_184216885
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 11:58 schreef fourierreeks het volgende:
Ik heb een Sony A6000 en zou graag wat willen experimenteren met een (groot) tele objectief. Omdat ik nog niet weet hoe dit gaat bevallen wil ik nog niet een (nieuwe) moderne lens aanschaffen (zoals de sigma 150-600mm met adapter).

Dus ik zoek een analoog objectief in de range van 100-500mm walke met een adapter op de A6000 past. Gewicht maakt niet zo veel uit, budget ongeveer ¤150. Hebben jullie tips welke modellen interessant zijn om op te zoeken (marktplaat/ebay)?
Veel kom je er niet tegen, kwestie van scherp opletten dus.
Een paar types uit mijn eigen collectie om in de gaten te houden want wel leuk om aan het instituut supertele te snuffelen.

Cosina 5.6-8/100-500mm.
onder de link een paar voorbeelden van wat ie kan
Een voor zijn bereik compacte en net niet te zware zoomtoeter. In Nederland iets moeilijker te vinden, op ebay zul je hem vaker tegenkomen in landen waar ie destijds iets beter verkocht.

Lastiger te vinden want zeldzamer en daarom nogal eens best prijzig, De Tokina AT-X150 5.6/150-500mm.

A6000 + Tokina AT-X150 by Ouwesok, on Flickr

Best wel kolossaal maar een van mijn mooiste oude superteles die nog gewoon met mijn modernere Sigma's mee kan doen. Zoals gezegd vrij lastig te vinden maar in combi met een A6000 best wel een lens om blij mee te zijn.

De keuze wordt wat beter als je je niet tot superzooms beperkt maar ook gewoon lange telelenzen zoekt.
Een Sigma APO 5.6/400mm (wel de APO pakken, die is duidelijk beter dan zijn voorganger) zie ik regelmatig op de advertentiesites langskomen en daar is ook best goed mee te spelen op een A6000 of zoals in onderstaand plaatje op een m4/3-ding

Recurvirostra avosetta by Ouwesok, on Flickr

Iets ouder maar daarom ook vaak goedkoper zijn de 400mm's van Tokina maar ook die van Komine. Die laatste kom je meest tegen onder de naam Vivitar, Panagor en nog een paar handelsmerken. Deze 400mm's zijn wat ouder van optisch concept en dat merk je omdat ze wat lastiger scherpstellen dan een modernere APO Sigma. Heb je ze in de vingers dan is er nog best wel serieuze fotografie mee mogelijk en heb je voor tientjeswerk plus een paar euro voor een adapter uren speelplezier, zelfs als je al een modernere rappe AF-tele gebruikt.

Budgettechnisch is het het leukste als je tegen zo'n lens aanloopt met een oude vatting als Minolta MD of Canon FD maar da's een gelukskwestie. In elk geval kun je elke oudere vatting aanpassen naar e-mount.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 7 januari 2019 @ 00:02:50 #72
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_184252801
Van dat twijfelachtige weer en dus wél buiten wandelen maar met een klain handzaam setje dat zich vrij makkelijk in een snuittasje laat wegmoffelen mocht het beginnen te gieten.

Vandaag viel de keuze op de Sony A7 met de Olympus OM Zuiko 2.8/24mm, één van de mooiere groothoeken ooit uitgevonden
84o beelhoek op full frame en daarmee nét geen supergroothoek ofwel dit is een lens waarmee je nog een beetje gewoon kunt doen.

Diafragma op 8, Zuiko op zijn minimumafstand van 25 centimeter en spelen maar.

OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

Opvallend als je met de Zuiko op de A7 fotografeert is dat je focuspeaking het gediafragmeerd en wel gewoon blijft doen ook als je de loup inschakelt. Het contrast van de ouwe Oly is fenomenaal.

komt nog meer
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 7 januari 2019 @ 00:31:13 #73
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_184253210
Ook buiten zijn minimuminstelafstand is de Zuiko best wel een smullens :Y

Misschien een leuke libellenstek voor komend voorjaar
OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

Avondzon door de bomen
OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

Groothoekbomen
OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr

Zo'n stuk bos waar je zomaar een depressieve wolf uit een oude kinderserie verwacht
OM Zuiko 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Moderator zaterdag 12 januari 2019 @ 20:36:26 #74
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_184365436
Die laatste is gaaf vind ik
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 24 februari 2019 @ 00:47:21 #75
445108 t4600c
Preserving the Past for.......
pi_185205477
Deze gruwelijke NASA lens, serial nummer 2, heeft een brandpunt van 153mm en een instelbraar diafragma van f1 tot f4. De beeldcircel is groot genoeg voor 70mm.






De kooper vraagt voor meer informatie over de lens, hier: https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=47503.0
Watch me at: YouTube
Experience the past: Flickr
Support me on Patreon
  Moderator zondag 24 februari 2019 @ 00:59:00 #76
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_185205653
Gaaf ding
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 24 februari 2019 @ 09:21:47 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185207810
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:47 schreef t4600c het volgende:
Deze gruwelijke NASA lens, serial nummer 2, heeft een brandpunt van 153mm en een instelbraar diafragma van f1 tot f4. De beeldcircel is groot genoeg voor 70mm.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

De kooper vraagt voor meer informatie over de lens, hier: https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=47503.0
De fabrikant is een gespecialiseerde optiek maker, oa periscopen voor de marine, zijn nu L-3

https://www.masslive.com/(...)en_has_new_name.html

http://topics.masslive.com/tag/kollmorgen/index.html
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_185207949
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 19:12 schreef soapie het volgende:

[..]

Ik heb hem nu al binnen, van de week maar eens mee spelen!!
Door een zware griep steeds niet van gekomen. Vanmorgen eindelijk even kort geprobeerd maar alles onscherp, binnenkort een nieuwe poging!
pi_185218267


Hier eentje die wel redelijk is, nog niet scherp maar wel vintage...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 24 februari 2019 @ 19:35:18 #80
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_185219924
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 18:30 schreef soapie het volgende:
[ afbeelding ]

Hier eentje die wel redelijk is, nog niet scherp maar wel vintage...
Welke lens was dit en hoe had je de boel ingesteld :?

Nog een vraag: Staat je zoeker goed ingesteld :? Dat kan namelijk een verschil van dag en nacht betekenen bij het instelgemak.
Je zoeker instellen kan gewoon met een AF-zoomlens. Je laat dan de AF scherpstellen op een 'ding' op flinke afstand (een kerktoren heb je vaak wel ergens bij de hand) en je draait het correctiewieltje van je zoeker zodanig tot je én die toren scherp ziet én de zoekerinfo zoals de scherpstelvakjes op je matglas. Na die operatie wordt het een stuk makkelijker om scherpte te vinden.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 11 maart 2019 @ 11:34:48 #81
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_185537088
Vroeger, toen we nog op filmpjes fotografeerden omdat er niet anders was had je ook al fotograficabeurzen. Kwam je daar een aparte lens tegen, dan was die niet verder te insepcteren dan hem eens op je camera zetten en een idee krijgen van hoe het ding zou gaan performen. De harde werkelijkheid kwam pas boven tafel wanneer je na aankoop je eerste filmpje ermee had openomen en dat filmpje ontwikkeld en wel in je vergroter of projector zat.

Anno nu werkt dat anders, bij mij tenminste wel. Vind ik iets aparts dan wordt eerst het bijbehorende adapter opgediept en wordt de lens in kwestie op de A7 of de A6000 en krijgt dan gelijk al een idee van wat er allemaal in de lens zit. Eén opname en je ziet daarna nog veel beter wat voor vlees je in de kuip hebt.

Gisteren op de voorjaarsfotograficabeurs in Hilversum stuitte ik op weer een apart stukje glas. Een Sigma 3.5-4.5/18-35mm met een Canon FD-mount. Op zich niet vreemd tot je ziet dat de lens uit 1994 stamt toen Canon al negen jaar de EOS-serie met bijbehorende vatting had. Dit moet dus zo ongeveer de laatste Sigma met een FD-mount zijn geweest.
Meer bepaald een van de laatste Sigma's die voor alle toenmalige AF en MF-vattingen op de markt werd gebracht. Omdat midden 90's de hele spiegelreflexmarkt op zijn reet lag probeerden de lenzenleveranciers als Sigma kosten te besparen door lenzen alleen nog maar in de meest gangbare vattingen uit te brengen, ofwel Canon EF, NIkon, Minolta en Pentax. Alle overige MF-mounts en dat waren er toen nog best veel deden niet meer mee. Omdat AF toen al de boventoon voerde deed Tamron ook zo goed als niets meer met het Adaptall-systeem.

Terug naar het uitproberen.
Als eerste ga je zo'n lens even helemaal 'bevoelen' ofwel. Lopen alle ringen soepel, zit er geen rare speling in de lens, is de scherpstelling nog goed gedempt, geen deuken of andere dingen die een gevechtsverleden verraden. Dan kunnen we naar stap 2, fotograferen.
Overigens is het beoordelen van het mechanische stuk geen exacte wetenschap. Bij sommige lenzen zit ik er totaal niet mee als het mechanisch al een beetje onder de leeftijd te lijden heeft. Als ie echter als nieuw is is dat mooi meegenomen.
FD-mount op de A7, lens erop, keertje scherpstellen met loup. Diafragma een eindje dicht en een keer afvuren.

Sigma 3.5-4.5/18-35mm Manual Focus by Ouwesok, on Flickr

Daarna in de zoeker het plaatje bekijken:
Lens overstraalt ietsje(rond tl-verlichting), gaan we buiten niks van merken. Alle andere groothoeken die ik in die hal ooit kocht lieten hetzelfde beeld zien.
Die groene zooi rond de tl-balken komt door het discontinue spectrum, gaan we buiten niet merken, kwam ook al bij andere lenzen langs.
Vertekening valt voor een zoomlens in het algemeen en een groothoek in het bijzonder enorm mee. Contrast is best wel in orde, niet spijkerhard of boterzacht en beeldscherpte valt voor een zoom wederom mee.
Prijs viel ook reuze mee en dus zit deze Sigma nu in mijn collectie, deels om zijn historische waarde maar ook omdat het op de A7 een leuke gebruikslens is.

Hopelijk zeer binnenkort ermee buiten spelen hesjtek zin an
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 16 maart 2019 @ 19:15:50 #82
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_185654201
Eerder deze week even met de MF 18-35 buiten kunnen lopen. Door de buien effectief maar tien minuten over om echt plaatjes te maken.

Zo ziet ie er ongeveer uit. Best compact als je bedenkt dat heel veel van de lengte wordt opgeslokt door het FD-emount-adapter.


Wie scherp is op FD-mounts had al gezien dat ik de breechlock niet voldoende had gelockt waarmee de lens wél vast zit maar het diafragma vol open blijft staan, wat je ook instelt.
Onbedoeld zat ik daarom alleen nog maar met resultaten op volle opening en om eerlijk te zijn vallen ze nog mee ook. Had ik de lens aanvankelijk gekocht voor historische redenen(een van de laatste zooms met FD-mount), het blijkt ook nog gewoon een hele puike gebruikslens te zijn. Bij diafragmeren wordt ie alleen maar beter.

Paar plaatjes, nog niet voor de mooi, alleen voor de probeer.

De takjes in de hoeken blijven ook gewoon scherp, best goed voor een oudere groothoekzoom, al helemaal op een A7 die de reputatie heeft erg slecht met groothoeken te zijn.
al is dat voornamelijk bij rectiliniaire groothoeken, minder bij retrofocussen en zooms

Sigma 3.5-4.5/18-35mm testrun by Ouwesok, on Flickr

Sigma 3.5-4.5/18-35mm testrun by Ouwesok, on Flickr

Waaiwilg
Sigma 3.5-4.5/18-35mm testrun by Ouwesok, on Flickr

Sigma 3.5-4.5/18-35mm testrun by Ouwesok, on Flickr

Sigma 3.5-4.5/18-35mm testrun by Ouwesok, on Flickr

Hopelijk binnenkort wat beter weer en dus meer plaatjes
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Moderator zaterdag 16 maart 2019 @ 20:03:02 #83
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_185655136
Die foto met die wilg is gaaf!
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 24 april 2019 @ 01:02:50 #84
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_186390982
Eindelijk een keer wél goed weer en dus de 18-35 op de A7 gedraaid en de Waterleidingduinen in voor wat landschapjes.
De 18-35 presteert ver boven verwachting. Mooi scherp van hoek naar hoek. Niet die typische vervaging aan de randen. Nauwelijks lichtafval en alleen wat lichte rottigheid als de zon te dicht bij je plaatje komt.. Met 18mm op fullframe is dat nogal snel het geval :')

Waterleidingduinen by Ouwesok, on Flickr

Waterleidingduinen by Ouwesok, on Flickr

Waterleidingduinen by Ouwesok, on Flickr

Waterleidingduinen by Ouwesok, on Flickr

Waterleidingduinen by Ouwesok, on Flickr

Waterleidingduinen by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 28 april 2019 @ 23:16:41 #85
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_186488338
Je kunt in de ontwikkeling van de zoomlenzen een paar interessante tijdvakken zien. Tot 1980 zag je voornamelijk telezoomlenzen ontstaan en die werden al snel steeds beter. Standaarzooms waren tot 1980 meest bedenkelijk van kwaliteit maar werden vanaf toen steeds beter.
Na de introductie van de autofocus in 1985 ging het ineens in razend tempo met de zooms. De standaardzoom groeide uit van aanvankelijk een 35-70 naar 28-90 en daar hield het niet op. Vanaf 1990 gold als ideaal 'één lens voor alles' en dat mondde via de 28-200 uiteindelijk uit in wat men bij de introductie de 'hyperzoom' noemde, de 28-300. Een lens voor zo ongeveer alles.

Onder de echte hobbyist hadden die zoomlenzen overigens geen beste reputatie en eigenlijk hebben zoomlenzen met een heel lang bereik dat nog steeds niet.

Alweer even geleden wist ik voor afbraakprijs een hele vroege superzoom in mijn collectie te krijgen, de Tamron 185D. Een 3.5-6.3/28-300mm en na wat losse pogingen mocht ie vorige week mee naar de waterleidingduinen op de A7 want de lens is van oorsprong gemaakt voor kleinbeeld wat we tegenwoordig dan fullframe noemen.

Wat mag je van deze pionier verwachten. Ik vermoed dat ie het op 28mm prima gaat doen en dat ie hoe verder je hem inzoomt steeds matiger zal gaan performen. De vraag is echter of het ding, zoals zijn reputatie zegt 'totaal onbruikbaar' is of dat het eigenlijk allemaal wel wat meevalt.

Onderhand heb ik wat ervaring met APS-C superzooms. De goedkopere zijn bijzonder aardig maar geen top. Scherpte is door de eenvoudige opzet wat wollig en contrast aan de lange kant een flinke tand onder de maat. De duurdere doen het eerlijk gezegd gewoon bijzonder goed over het hele bereik. Mooi scherp en goed contrast aan de lange kant hoewel het allemaal nog een fractie achterblijft bij een telezoom.

Mooi weer, tikkie vertroebeld zicht door de harde wind wat voor de tele-opnamen wat minder is.
We doen eerst eens wat landschapsdingetjes in de groothoekstand. Diafragma ergens bij de 8.

Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Even samenvattend. Contrast is heel behoorlijk aan de groothoekkant en de scherpte in het middenstuk is ook gewoon goed hoewel niet overdreven.
Op de originele RAW zie je aan de randen echter een opeenstapeling van lensfouten ontstaan. Scherpte wordt daar wat matig en dat is maar deels op te lossen in cameraraw.
Vertekening kun je met landschap en natuur geen zinnig woord over zeggen, daarvoor zou ik er stadslandschapjes mee moeten doen.
Volgende setje gaan we de telekant eens bekijken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 29 april 2019 @ 00:38:33 #86
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_186489798
We gaan er eens wat mee zoomen, de vorige serie was alles op zo ongeveer 28mm gedaan.

Op Langevelderslag net buiten de Waterleidingduinen

Eerst weer eens die 28mm
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Ietsies op naar de 70mm. Hier doet ie het nog bijzonder verdienstelijk
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

En dan door naar de 300mm wat met deze lens neerkomt op een enorme draai aan de zoomring. De lens wordt ineens drie keer zo lang.
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Met dit opnamecontrast doet ie het nog helemaal niet verkeerd.

Terug in de Waterleidingduinen, de blik op de parkeerplaats bij het strand op 180mm
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Contrast gaat prima, in de RAW zie je dat de detailscherpte niet optimaal is, tikje wollig. Uiteindelijk is er met minimaal nabewerken nog best wel een plaatje uit te persen.

Iets verder de duinen in. Een fraai in vorm gewaaid struikje op 28mm
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

En een dergelijk struikje op 200mm waarop je duidelijk het contrast aardig ziet teruglopen. Wel te corrigeren maar toch.
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Close op 300mm. De achtergrond is niet echt om blij van te worden. Onrustig alsof je met een spiegeltele werkt.
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Nog een keer die onscherpte, nu op wat langere afstand. Niet echt geweldig, misschien knapt het op als je het diafragma nog wat verder dichtdraait.
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

Hertje nog
Tamron 185D by Ouwesok, on Flickr

en dan de conclusie:
Er valt op deze eerste hyperzoom best wel het nodige aan te merken maar vooral op de kortere brandpunten performt ie best wel aardig.
Na deze 185D zijn er van Tamron nog zeker vier generaties 28-300's uitgekomen waarvan je zou mogen verwachten dat de nadelen van deze eerste poging er zoveel mogelijk uit zijn gehaald en dan ineens heb je best wel een leuk concept voor op een fullframe-camera.
Op APS-C zet je beter een superzoom in die ergens op de 18mm of korter begint zodat je ook een échte groothoek aan boord hebt. Ook dit type lens is nog volop in ontwikkeling, Tamron heeft momenteel al een 18-400mm die opvallend goeie reviews krijgt
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 7 augustus 2019 @ 22:02:33 #87
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_188337536
In de vroege zoomlenzen kwam je van veel merken de 70-150mm tegen, meestal met een constante lichtsterkte van 3.5 of 4. Reden voor dat korte bereik was dat men daar nog precies de kwaliteit aardig tussen de lijntjes kon houden zonder dat de lens ondraagbaar en vooral onbetaalbaar werd.

Rond 1980 kwam de laatste generatie van deze zooms in de handel met even een korte race tussen Tamron en Tokina die resulteerde in een best wel aardig zoomlensje, de Tamron 20AB 3.5/70-150mm.
Die lichtsterkte haalt ie overigens niet. Men had de boel eigenlijk lopen belazeren door er 3.5 op te zetten. Het was voornamelijk bedoeld om Tokina de loef af te steken, die hadden een versie met lichtsterkte 3.8. Binnen de toleranties vond Tamron dat je 4 rustig 3.5 mag noemen. Zo ging dat toen

De 20B is een klein en relatief licht zoomlensje, een schuifzoom (of in goed Nederlands een push&pull :') ). Na al die decennia loopt het lensje nog steeds voorbeeldig.
Wat aan het lensje opvalt is dat ie over het hele bereik tot 70cm instelbaar is en dan kun je er op 150mm al aardig close-upperig mee werken :Y

Hier staan alle bijzonderheden
waarbij de lens dan ineens 20A heet, mijn 20AB is
En dan de hamvraag: Is er nog fotografie mee mogelijk :?

Daartoe zet ik het lensje op mijn Olympus E-PL1. Die heeft de minste scherpstelhulpjes en na wat plaatjes weet je dan exact of het allemaal een beetje bruikbaar is en wat blijkt, voor een oude zoomlens werkt deze Tamron heel aardig op de Oly

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Tamron 20AB Testdrive by Ouwesok, on Flickr

Scherpte is voor zo'n ouwe zoom bovengemiddeld goed, contrast mag er ook zijn. Daarnaast doet ie het op korte afstand heel erg leuk met een hele aparte achtergrondweergave.

Samenvatting: Leuk lensje :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 27 augustus 2019 @ 22:16:00 #88
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_188659072
Zoomlensje van een bereik dat eind jaren 80 ineens erg hot werd, een 4-5.6/60-300mm. Ze waren er van verschillende fabrikanten en onder heel veel verschillende namen en zowel manual als autofocus.

Ik had al de Tamron opvatting van dit bereik. Inmiddels heeft die gezelschap gekregen van een Cosina en die is weer 'Soligor-branded'. Het is een schuifzoom en daar moet je van houden. Met zijn MD-mount kan ie bij mij op de Sony e-mounts en de m4/3'tjes



Deze Cosina heeft zich nogal een reputatie opgebouwd onder MF-liefhebbers, de lens is in alle opzichten een regelrechte aanrader. Scherpte en contrast waren voor een zoomlens uit dit prijssegment bijzonder goed en kunnen zelfs vandaag nog prima door de beugel.
Mechanisch is het een stukje vakwerk. Hebben we van Cosina wel eens anders gezien.

Closefocussen kan tot 1:4 en dat maakt hem geschikt voorrrrrrr

Kempense heidelibellen :Y
Sympetrum depressiusculum by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 1 september 2019 @ 14:33:11 #89
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_188736103
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik weet dat contrast, kleureigenschappen, scherpte en onscherpte met objectieven te beďnvloeden zijn. Ik zou alleen graag de theorie erachter hoe beter willen kennen.
Dan moet je verdiepen in de lens ontwerpen van zeiss, de grote 5 (6) hologon, distagon,biogon,planar, en tessar.( en misschien de sonnar alhoewel dit eigenlijk een verbeterde tessar is)
Hoe ze zijn ontstaan, wat de specifieke eigenschappen van alle 5 zijn en wat er nou zo bijzonder aan is.
Vrijwel alle lenzen die vandaag de dag gemaakt worden zijn 1 van die 5 ontwerpen aan de basis, ook die van bv leica zijn zeiss ontwerpen eveneens die van schneider,canon,nikon,sony,minolta,pentax, etc.
De reden is dat zeiss de eerste was, zeiss had de beste wiskundigen zoals abbe, de eerste maker van echt optisch glas Schott en de hulp van de duitse overheid in het beschermen vd patenten, voor wwII was dit nog een overheids kwestie waar bv later het fraunhoffer instituut uit is voortgekomen.(fraunhoffer is bv de patent gerechtigde van mp3 en nu de beheerder van al die patenten en optische wetten en de nalatenschap van die wiskundigen.
Vrijwel alle belangrijke optische wetten en ontdekkingen zijn gedaan door zeiss medewerkers, daarvoor werden lenzen empirisch ontwikkelt maw je maakt op de gok wat, doet een testje en verandert er dan weer wat aan en doet weer een testje enz enz.
Abbe was degene die al die optische wetten heeft bedacht waarmee men kon rekenen aan lenzen ipv gokken en abbe was in dienst van zeiss.

Op de zeiss site kun je van alle 5 een pdf downloaden met daarin de uitleg over opbouw, de specifieke sterke en zwakke kanten etc etc.
Dit is al een aardig begin: http://ilovehatephoto.com(...)-zeiss-nomenclature/ , de links naar de zeiss pdf staan in het artikel.

Het ontwerp herleiden tot 1 van die 5 geeft je meestal vrij nauwkeurig een voorspelling van wat je kunt verwachten van een lens, waar de sterke en zwakke punten zullen liggen en zal je tot de conclusie laten komen dat bv een lichtsterke lens niet persee "beter" is dan een wat minder lichtsterke als je een hele hoge resolutie wilt hebben.
Het kan je ook al van te voren vertellen of een bepaald type oude lens op een dslr knutselen zin heeft, vooral bij groothoek is er een aanzienlijk verschil tussen een digi camera en een film camera, lichtstralen die onder een grote hoek op film vallen belichten de film probleemloos en zonder nadelen, lichtstralen die een sensor onder een grote hoek raken leveren geen signaal vd sensor op omdat deze, in principe alleen onder 90 graden loodrecht kunnen werken.
Bv een hologon op een digicam is pointless, het achterste lenselement van een hologon is een bol en zit enige mm vd sensor af, door de heftige kromming vd achterste lens ligt de zijkant vd lens 15 mm vd sensor en 40% vh beeld raakt de sensor onder zo'n extreme hoek dat er allerlei narigheid als kleurshift, vignetering en fase problemen ontstaan, film is niet hetzelfde als een sensor.

Vb


Beide een 21/2,8 maar met totaal verschillende eigenschappen als gevolg van een ander lens ontwerp.
Hoofdzakelijk ook het gevolg van de keuze slr of zoeker camera, grote of kleine afstand tot filmvlak.
Een biogon heeft een erg kleine backfocus afstand en is voor een meetzoeker en kan niet op een slr, een distagon kan op beide en is feitelijk een retrofocus tessar en werkt totaal anders dan de biogon.
De verschillen zijn dan bv dat een biogon niet zo lichtsterk kan als een distagon maar een biogon hoef je vrijwel niet te diafragmeren voor optimaal contrast, een distagon kan met een groter diafragma maar de lichtafval en contrast is aanzienlijk te verbeteren door te diafragmeren, de scherpte zal echter nooit op het niveau van de biogon op volle opening kunnen komen simpelweg door de grote hoeveelheid lucht/glas vlakken.
Een biogon is door de symetrische opbouw vrijwel vertekeningloos, een distagon gaat bij grotere hoeken serieus vertekenen,sferisch ipv planisch.

Als je dat wat verder uitdiept zul je ontdekken waar sony's grote push vd reflexloze digicameras vandaan komt; je komt met een slr in zeer kostbare ontwerpen als je het onderste uit de kan wilt door de grote back focus afstand, het zal een retro focus ontwerp moeten zijn zoals de distagon en dat betekent bij een groothoek veel en kostbaar(asferisch en fluoriet) speciaal glas.

Het eenvoudigere biogon ontwerp is dan icm met een spiegeloze camera veel goedkoper maar omdat die problemen geven met de instraal hoek op de korte backfocus afstand hebben ze dus bv zo'n biogon ontwerp aangepast aan de digi eisen, je krijgt zo een compacte relatief goedkope lens die erg makkelijk heel hoog kan presteren.
Ik las van een nieuwe sony a7 met 61 mpixel..., daar kan je geen distagon meer op zetten of je resolutie gaat er aan.
Sensoren beginnen op dit moment een dermate hoge resolutie te bieden dat het lens ontwerp kostbaar word voor een slr, een zoeker camera haalt met een simpeler ontwerp met minder glas/lucht vlakken goedkoper een beter resultaat.
Dit is overigens altijd al zo geweest ook in de film tijd, om de gemiddelde 35mm vast brandpunt f:3,5 uit een compact camera te evenaren moest je een retrofocus slr lens van honderden/duizenden euros (zoals een distagon)naast zetten.

Een goede tip voor dit soort kennis: de focus foto en film encyclopedie, daar staan heel veel van die historische ontwerpen,geschiedenis etc in. Vaak met het schema vd lensopstelling in een objectief.
Ook alle optische wetten kun je er in vinden en nog veeeeel meer, zoeken op marktplaats en boekenwinkeltjes, de laatste is uit de jaren 80 en was in 2000 al zeldzaam maar soms vind je er een.

Lees de geschiedenis van de kmz jupiter serie en hoe de russen er aan zijn gekomen en je begrijpt waarom het zulke brilliante lenzen zijn, vooral de j12 (= biogon) en de j3/j8 (tessar)en jouw j9(sonnar)
Als je 1 vd eerste exemplaren hebt zit daar zelfs zeiss glas in dat de russen ook vanuit jena hadden gejat meegenomen naar krasnogorsk.

Als je een vrijwel "perfecte" zou willen hebben; die nieuwe a7 met contax G lenzen 🤤 alhoewel de vraag is of dat gaat werken vanwege het verschil film/sensor.
De G lenzen zijn allen symmetrische met een erg korte backfocus afstand, de hologon gaat sowiezo niet werken.
Ik denk dat het setje G lenzen zo'n beetje het beste is wat zeiss ooit geproduceerd heeft voor een 35 mm zoeker camera, wil je verder terug dan kom je op de bron van die lenzen, de contarex bullseye.

[ Bericht 6% gewijzigd door robber57 op 01-09-2019 15:52:08 ]
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 2 september 2019 @ 22:02:27 #90
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_188761801
Die Contax G-serie gaat optisch op een A7 heel erg goed. Alleen de Hologon 16mm zou een probleem kunnen opleveren al hangt dat ook weer af van welke A7 je gebruikt.
De eerste serie A7 had een nogal dik filter voor de sensor zitten dat bij gebruik van échte groothoeken tot een volslagen rampzalig beeld leidde. De A7II had een veel dunner filter en zelfs de Voigtländer Ultrawide Heliar 12mm schijnt het daar best wel goed op te doen.
[sub]ander ding met die symmetrische groothoeken is dat ze, zowel op film als op digitaal nogal wat lichtafval naar de randen hebben. Dat is ook de reden dat er voor die Voigtländer groothoeken net als voor de Schneider Super-Angulons en de Rodenstok Grandagons (beide grootformaat groothoeken) vaak een centerfilter wordt gebruikt dat het centrum iets tegenhoudt en waarmee de plaatjes weer egaal verlicht worden.

Van de overige Contax G-lenzen heb ik al waanzinnig leuke resultaten gezien. Enige puntje is wel dat de ergonomie met een manual adapter aardig achteruit gaat, je moet de lens scherpstellen met een klein wieltje op het adapter.

Wie ze met maximaal werkgemak wil gebruiken op een A7 tast nog eens flink in de buidel en probeert er een Techart adapter bij te krijgen waarmee van de G-lenzen de AF ineens met de A7 samenwerkt. Omdat de G'tjes schroevendraaierautofocus hebben zal dat niet zo rap zijn als je van de huidige lenzen gewend bent, het gaat echter wel bijzonder trefzeker.
Het adapter wordt inmiddels niet meer gemaakt maar is met wat zoeken nog best wel goed te vinden.


Zijn we toch bij Techart en goeie lenzen. Ze hebben inmiddels ook een adapter dat je op een A7 draait en waar in de voorkant een lens met Leica M vatting past. Die doet het dan ineens ook met de AF van de A7 (werkt alleen op de A7II en later). Voor dit adapter zijn dan weer aanvullingen leverbaar waarmee andere klassieke vattingen weer met de AF van de A7 bruikbaar worden.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  dinsdag 3 september 2019 @ 18:17:39 #91
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_188774096
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2019 22:02 schreef Ouwesok het volgende:
Die Contax G-serie gaat optisch op een A7 heel erg goed. Alleen de Hologon 16mm zou een probleem kunnen opleveren al hangt dat ook weer af van welke A7 je gebruikt.
De eerste serie A7 had een nogal dik filter voor de sensor zitten dat bij gebruik van échte groothoeken tot een volslagen rampzalig beeld leidde. De A7II had een veel dunner filter en zelfs de Voigtländer Ultrawide Heliar 12mm schijnt het daar best wel goed op te doen.
[sub]ander ding met die symmetrische groothoeken is dat ze, zowel op film als op digitaal nogal wat lichtafval naar de randen hebben. Dat is ook de reden dat er voor die Voigtländer groothoeken net als voor de Schneider Super-Angulons en de Rodenstok Grandagons (beide grootformaat groothoeken) vaak een centerfilter wordt gebruikt dat het centrum iets tegenhoudt en waarmee de plaatjes weer egaal verlicht worden.

Van de overige Contax G-lenzen heb ik al waanzinnig leuke resultaten gezien. Enige puntje is wel dat de ergonomie met een manual adapter aardig achteruit gaat, je moet de lens scherpstellen met een klein wieltje op het adapter.

Wie ze met maximaal werkgemak wil gebruiken op een A7 tast nog eens flink in de buidel en probeert er een Techart adapter bij te krijgen waarmee van de G-lenzen de AF ineens met de A7 samenwerkt. Omdat de G'tjes schroevendraaierautofocus hebben zal dat niet zo rap zijn als je van de huidige lenzen gewend bent, het gaat echter wel bijzonder trefzeker.
Het adapter wordt inmiddels niet meer gemaakt maar is met wat zoeken nog best wel goed te vinden.


Zijn we toch bij Techart en goeie lenzen. Ze hebben inmiddels ook een adapter dat je op een A7 draait en waar in de voorkant een lens met Leica M vatting past. Die doet het dan ineens ook met de AF van de A7 (werkt alleen op de A7II en later). Voor dit adapter zijn dan weer aanvullingen leverbaar waarmee andere klassieke vattingen weer met de AF van de A7 bruikbaar worden.
Mooie info! :Y
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 3 september 2019 @ 22:04:14 #92
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_188777963
Supergroothoekzooms zijn er eigenlijk nog niet zo ontzettend lang. Ik had al een 18-35mm van Sigma van begin jaren 90. Inmiddels is de collectie uitgebreid en wel met een iets vroegere groothoekzoom. Qua merk heet ie Exakta* Varioplan 4-4.5/18-28mm. De lens is gebouwd door Samyang en is onder verschillende namen te koop geweest en ondanks dat is ie niet bepaald algemeen.
Die naam Exakta is een handelsmerk en heeft niets te maken met de legendarische naam Exacta

De internetreputatie van deze lens is tweeledig. Sommige mensen vinden hem compleet ruk, anderen vinden hem best wel dik in orde.

Mijn voorlopig oordeel :?
Mechanisch een erg fraai werkje voor een vroege groothoekzoom. Alles loopt smooth en de lens ligt fijn in de hand.
Optisch is het een vroege groothoekzoom van een toen nog vrij onbekende fabrikant. Contrast ziet er prima uit. Scherpte is in het centrum best wel goed, naar de randen en hoeken loopt ie merkbaar weg.
Tegenlichtopnamen komen nog, daar laat de Samyang het nogal afweten maar het mateloos flaren heeft men bij supergroothoekzooms eigenlijk nog maar kort weten te bedwingen.
Je moet bij het beoordelen van dergeljike lenzen altijd even het tijdgewricht meenemen waarin ze tot stand gekomen zijn. Ik schat deze ongeveer van begin jaren tachtig, zeker omdat ie een pdraadvatting heeft

Op de A7 doen we er even een wolkenluchtje mee en dat gaat eigenlijk best wel dat je zegt van goed.
Exacta Varioplan 4-4.5/18-28mm by Ouwesok, on Flickr

Exacta Varioplan 4-4.5/18-28mm by Ouwesok, on Flickr

Binnenkort ook nog even plaatjes met voor een ouwe groothoekzoom wat meer issues.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 5 september 2019 @ 23:02:07 #93
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_188807987
En wat doet die ouwe groothoekzoom als je er een lekkere tegenlichtopname mee maakt :?

Nou, dit dus
Exakta Varioplan 4-4.5/18-28mm by Ouwesok, on Flickr

Latere supergroothoekzooms hebben hier beduidend minder last van al kun je ook daarmee nog wel een hele serie reflecties door je plaatje krijgen als de zon ergens in beeld komt
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_189870311
Probleempje met vintage lenzen.

Ik krijg het niet voor elkaar om met vintage lenzen nu fotos te maken.
Ze zijn allemaal overbelicht omdat ik een diafrgama van 5,6 moet gebruiken anders werkt de scherp stel indicatie niet.Alles komt er dan ongeveer zo uit te zien.Ik gebruik stand AV, Auto ISO.
Ik heb al verschillende lenzen geprobeerd maar allemaal hetzelfde


Wat doe ik niet goed?
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 10 november 2019 @ 18:33:30 #95
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_189882953
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 november 2019 20:47 schreef Clayton1 het volgende:
Probleempje met vintage lenzen.

Ik krijg het niet voor elkaar om met vintage lenzen nu fotos te maken.
Ze zijn allemaal overbelicht omdat ik een diafrgama van 5,6 moet gebruiken anders werkt de scherp stel indicatie niet.Alles komt er dan ongeveer zo uit te zien.Ik gebruik stand AV, Auto ISO.
Ik heb al verschillende lenzen geprobeerd maar allemaal hetzelfde
[ afbeelding ]

Wat doe ik niet goed?
Check even welk diafragma door de chip aan de camera wordt doorgegeven, dit kan soms een totaal verkeerde waarde zijn. Ondanks dat de camera dan niks kan aansturen gaat de lichtmeting compleet verkeerd.
Zet je het adapter met een lens eraan op je camera en zie je als diafragma 1.4 in je zoeker staan als je Av gebruikt, draai dan even met je instelwiel tot er een waarde als 4.0 verschijnt en maak ene proefopname om te zien of de lichtmeting dan minder van slag is.
Luistert dat nog steeds niet, dan gebruik je niet de automatische ISO maar stel je een vaste waarde in die tot bruikbare belichtingstijden leidt.

Een andere manier om met vintage lenzen toch een beetje automatisch te kunnen fotograferen doe ik vaak met mijn spiegelloze camera's.
De automaat gaan in de stand S ofwel sluitertijdvoorkeuze waarbij ik een tijd instel die tot goeie plaatjes zou moeten leiden. Het diafragma stuur ik zelf aan en de ISO zet ik op Auto. Voordeel van die werkwijze is dat de automaat me niet verrast met veel te lange tijden of met veel te korte tijden in combinatie met te hoge ISO's
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 10 november 2019 @ 18:54:22 #96
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_189883410
Na de najaarseditie van fotografica Hilversum is de collectie uitgebreid met:
- Een Sigma APO 5.6/400mm MF, een mooiere en mechanisch betere dan ik al had.
- De Vivitar-versie van mijn Tokina AT-X M90, de Series-1 2.5/90mm die optisch gelijk is aan de Tokina maar qua behuizing totaal anders
- Een Soligor 3.5/180mm preset waarvan ik nog even alle details moet uitpluizen. Waarschijnlijk ook gebouwd door Tokina ergens in het eind van de 60's. Geeft met 15 lamellen in het diafragma wonderbaarlijk leuke achtergrondjes.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_189886634
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 18:33 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Check even welk diafragma door de chip aan de camera wordt doorgegeven, dit kan soms een totaal verkeerde waarde zijn. Ondanks dat de camera dan niks kan aansturen gaat de lichtmeting compleet verkeerd.
Zet je het adapter met een lens eraan op je camera en zie je als diafragma 1.4 in je zoeker staan als je Av gebruikt, draai dan even met je instelwiel tot er een waarde als 4.0 verschijnt en maak ene proefopname om te zien of de lichtmeting dan minder van slag is.
Luistert dat nog steeds niet, dan gebruik je niet de automatische ISO maar stel je een vaste waarde in die tot bruikbare belichtingstijden leidt.

Een andere manier om met vintage lenzen toch een beetje automatisch te kunnen fotograferen doe ik vaak met mijn spiegelloze camera's.
De automaat gaan in de stand S ofwel sluitertijdvoorkeuze waarbij ik een tijd instel die tot goeie plaatjes zou moeten leiden. Het diafragma stuur ik zelf aan en de ISO zet ik op Auto. Voordeel van die werkwijze is dat de automaat me niet verrast met veel te lange tijden of met veel te korte tijden in combinatie met te hoge ISO's
In stand TV met vaste iso stand ging het stukken beter. ^O^
#35.
pi_189888008
Met Albinar 80-200mm op de Canon dmv een pk adapter.



Ja ja, kan nog stukken beter. :)

ps, je ziet in mijn bovenste regel op de dmv een pk...
in werkelijkheid staat er op de ( mijn merk camera) dmv een pk ......
Mogen we geen merken meer posten?

[ Bericht 15% gewijzigd door Clayton1 op 10-11-2019 23:02:37 ]
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 16 november 2019 @ 20:46:49 #99
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_189975350
De A6000 met een Sigma APO 5.6/400mm.

Sigma APO 5.6/400mm by Ouwesok, on Flickr

Die lens had ik al maar ik kwam er een tegen die uiterlijk wat minder ver heen was dan degene die ik al had. In kader van de universele Wet tot Behoud van Ellende is deze dan aan de binnenkant weer een tandje minder, met name de scherpstelling loopt wat stroever dan van het exemplaar dat ik al had.
maar voor een prijs die je normaal kwijt bent voor een Sigma frontdop voor zo'n ding kon ik hem niet laten liggen

Vanmiddag even mee wezen wandelen, resultaten binnenkort in dit theater.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 17 november 2019 @ 01:56:57 #100
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_189981707
Uitproberen ging alleen met het licht van vandaag en het licht van vandaag was soms best wel mooi, maar om met lange lenzen te spelevaren eigenlijk veel te weinig.

Toch proberen en de eerste indruk is dat als ik eenmaal aan die wat stroevere scherpstelling gewend ben er best wel lekker plaatjes mee valt te maken. Hij lijkt iets sneller te overstralen maar dat kan ook het licht van vandaag zijn geweest en soms leidt dat tot best leuke dingen.

Cygnus cygnus by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')