abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 21:24:45 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181456177

Welkom in 'het vintage objectieven topic' voor vintage/legacy lenzen. Heb je zelf al een mooie collectie oud glas opgebouwd? Show ze hier en deel je ervaringen! Benieuwd naar leuke oude objectieven? Doe hier inspiratie op! :Y
't Is hier een gezellig koffiehoekje, c_/ , dus ouwehoer lekker mee. Thee, fris of iets sterkers mag overigens ook natuurlijk.

Waarom vintage/legacy?
Vroeger zijn echt klasbakken van glasbakken gefabriceerd. Optisch sterk met veel karakter en kwaliteit en gebouwd als een tank. Ze doen vaak niet onder voor lenzen van tegenwoordig en zijn vaak ook voor een habbekrats te verkrijgen!

Ja, maar...
... ik heb geen oude camera en wil ook niet met film werken. Je kunt tegenwoordig met menig digitale camera een adapter gebruiken waardoor je toch gewoon van diverse oldschool objectieven kunt genieten met de voordelen van de hedendaagse technologie. :Y Je beschikt dan echter niet over het in-camera kunnen laten zetten van het diafragma en autofocus bijvoorbeeld. Voor je iets in huis haalt loont het je eerst een beetje in te lezen en ook te kijken hoe de compatibiliteit van bepaalde lenzen met het systeem waarop je schiet is.
SPOILER: Compatibiliteit
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"Je zei 'voordelen van de hedendaagse technologie' hč, dus ik kan een objectief gewoon precies zo gebruiken als bijvoorbeeld de 18-55mm kitlens die bij m'n 1200D zat?" Nou ja, vintage objectieven zijn oud en missen dus elektronica. Zogenaamde 'domme' adapters lenen zich prima om je objectief op je camerasysteem te mounten, maar nogmaals: het diafragma en de focus dienen handmatig ingesteld te worden. Met 'voordelen van de hedendaagse technologie' wordt vooral het gemak van digitale instellingen, instant feedback, leer- & probeercurve door vele foto's en fouten te maken zonder telkens filmrolletjes te hoeven laten ontwikkelen en de bijkomst van digitale nabewerking en het schieten van foto's in RAW-formaat bedoeld.

Vintage/legacy objectieven hebben vaak een sterk karakter. Dat zie je terug in de scherpte, rendering van de onscherpe uit-focus gebieden/achtergrond (bokeh), kleuren en flares bijvoorbeeld. Het handigste is gewoon ff bij Google te beginnen. Tig mensen waren je al voor en schieten al met vintage objectieven, dus ga online op zoek naar anderen die ervaring met jouw systeem hebben en kijk eens naar de objectieven die zij gebruiken. Als je dan een leuk objectief gevonden hebt kun je bijvoorbeeld eens op Flickr kijken naar andere gebruikers die met dat objectief hebben gefotografeerd om de kwaliteit en sfeer te proeven. Of misschien zijn er zelfs video's van op YouTube te vinden. Uiteraard loont het ook een beetje in het topic hier wat reacties door te nemen, mogelijk kom je daar nog gouden tips en goede raad tegen en/of kun je hierom vragen.

Kopen
Online is natuurlijk een goed idee en is misschien het makkelijkst om een bepaald objectief te vinden en heb je waarschijnlijk het grootste aanbod. Dan moet je vooral denken aan eBay. Er komt o.a. veel aanbod uit Duitsland ook, dus het is een aardig idee om te kijken naar Europese listings. Groot-Brittannië, Italië, de Oekraďne en Rusland hebben ook veel te bieden. En schuw je niet om iets van overzees te halen, kun je op 'wereldwijde' listings zoeken en bijvoorbeeld iets uit Amerika halen. 't Is alleen moeilijk in te schatten wat de daadwerkelijke staat van een objectief is van een paar woorden en/of plaatjes en vaak wordt er geen 'niet goed, geld terug'-garantie geboden.

Het is dus ook eigenlijk fijner iets aan de levende lijven te kunnen inspecteren. Dus op Marktplaats bijvoorbeeld iets zoeken waar je het objectief kunt afhalen en misschien in je buurt te koop staat. Denk verder ook aan tweedehands zaakjes, rommelmarkten en beurzen.

Zijn er nog een paar tips die me helpen om te zien of een objectief een goede koop is (inspecteren)?
Jazeker. :Y Misschien is het gevaarlijkste probleem wel schimmel (Engels: fungus, Duits: Pilz)! Deze kan zich binnen de lens uitbreiden en zelfs overslaan op je andere objectieven. Hier dus mee oppassen; dit is een no-go. Dan heb je nog het diafragma (Engels: aperture blades, Duits: Blende). Alles wat bewegende delen heeft is onderhevig aan slijtage en een verhoogd risico om kapot te gaan. Het kan dus zijn dat een lens er cosmetisch puntgaaf uitziet, maar de bladen van het diafragma in een bepaalde positie vastzitten. Of... dat de bladen in olie zwemmen. Ook de focusring is een puntje om naar te kijken. Draait de boel nog een beetje soepel? Veelal zijn de focusgrips rubberized... dit wil echter in loop der tijd weleens loskomen; ook een puntje van aandacht dus.

Qua optisch elementen zelf moet je opletten dat het glas niet al te rigoureus is geprobeerd schoon te maken. Het wil nog weleens voorkomen dat er door fout onderhoud schoonmaakvlekken e.d. ontstaan. Dat is uiteraard niet bevorderend voor de beeldkwaliteit. Dan heb je nog krassen (Engels: scratches, Duits: Kratzer) op de voor- en achterkant van de glaselementen. Die hoeft niet per se de beeldkwaliteit te beďnvloeden, maar liever het zekere voor het onzekere natuurlijk. Met objectieven die al een paar decennia rondzwerven is het vrijwel onvermijdelijk om er stof (Engels: dust, Duits: Staub) in te krijgen. Een paar microscopisch kleine deeltjes gaan je foto's niet ruďneren, maar zit het er vol mee, wordt het natuurlijk wat problematisch.

Cosmetisch kan het zijn dat de behuizing wat lakschade heeft. Dit is vrij normaal voor een oud objectief. De mate van lakschade en aanwezigheid van krassen laat vaak wel afleiden hoe er met het objectief is omgesprongen. Nu zijn veel van deze objectieven als een tank gebouwd en kunnen ze over het algemeen best tegen een stootje, maar het kan ook zijn dat er gewoon hele deuken in zitten. Dit is vooral storend als dat de filterschroefdraad betreft... zo wordt het natuurlijk lastig/onmogelijk er filters op te draaien. Verder worden lang niet alle objectieven nog met een originele verpakking of alleen al de voor- en achterdeksel geleverd. Als iets nog alle orginele accessoires heeft, bijvoorbeeld een leren case en de deksels en de boel er netjes uitziet, zegt dat meestal wel dat er zuinig mee is omgegaan. Er zijn verder op eBay bijvoorbeeld vele handelaren in oud glas. Deze listen objectieven vaak ook met een rating zoals 'A++' en 'EXC+++'. Vaak zit hier wel waarheid achter, maar het kan niet schaden om een beetje achterdochtig te blijven. Voor je iets koopt ook vooral goed lezen wat erbij vermeld staat. Als je online meebiedt op een (op de plaatjes) mooi objectief voor een heel zacht prijsje, kan het best eens zijn dat er in de omschrijving ergens staat dat de lens eigenlijk defect is.

Lesefutter
http://www.fotografica.nl/?page_id=231http://www.vintagelensesforvideo.comhttp://dslrvideoshooter.com/video-gear/lenses/vintage-manualhttp://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.htmlhttp://www.google.nl [..]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181456567
Iemand hier ervaring mee? ik heb deze vanmiddag gekregen en nog niet kunnen testen,

52mm Digital High Definition 0.45 x Super Wide Angle Lens with Macro, Japan Optics

#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:46:37 #3
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_181459977
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 21:40 schreef Clayton1 het volgende:
Iemand hier ervaring mee? ik heb deze vanmiddag gekregen en nog niet kunnen testen,

52mm Digital High Definition 0.45 x Super Wide Angle Lens with Macro, Japan Optics

[ afbeelding ]
Ah, een voorbindgroothoek.

Even kijken wat voor draad er achterop zit en dan kijken of je een lens hebt waar ie voor gebonden kan worden.
Draai hem niet op een AF-lens want dan verkruk je je AF-motor, dus bij voorkeur op een 50mm of korter manual focus en dan maar kijken wat er gebeurt.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_181494204
Iemand hier interesse in een Tokina SD 70-210 f4-5,6 met Pentax K-mount?

Is in prima staat en heb ik een jaar of 3 geleden op de kop getikt om te kijken of het zoombereik voor mij nuttig zou zijn, zonder direct een native lens te kopen.

Inmiddels ligt het ding maar te verstoffen... Adapter zit er niet bij. Verder wel compleet met originele lenshood en kapje, en beschrijving.

10 euro + verzendkosten uit Duitsland.
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
pi_181505716
Iemand interesse?

Sigma 70-210mm F 4-5.6 incl zonnekap
Deze heeft een Minolta A mount maar past ook Sony Camera.

Internetplaatje,
#35.
pi_181507900
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:46 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Ah, een voorbindgroothoek.

Even kijken wat voor draad er achterop zit en dan kijken of je een lens hebt waar ie voor gebonden kan worden.
Draai hem niet op een AF-lens want dan verkruk je je AF-motor, dus bij voorkeur op een 50mm of korter manual focus en dan maar kijken wat er gebeurt.
Ik heb een 28mm 2.8 waar de voorbind op past, zal van de week een wat testen
#35.
pi_181527861
Bij de Super wide angel lens zie ik helemaal geen verandering in de plaatjes.

Blijkt dat je het bovenste deel er ook af kan halen, dan heb je ineens een macro lens. :)



dan krijg je dit,
#35.
pi_181685109
Iemand tips voor een vintage 35mm objectief? Heb een A6000 maar adapter is niet zo'n probleem. Budget ligt tegen de 50 euro aan (is niet veel, maar aangezien ik een native 35mm heb zou deze vintage alleen voor de heb zijn).
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  dinsdag 4 september 2018 @ 16:45:50 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181685384
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:28 schreef Hojdhopper het volgende:
Iemand tips voor een vintage 35mm objectief? Heb een A6000 maar adapter is niet zo'n probleem. Budget ligt tegen de 50 euro aan (is niet veel, maar aangezien ik een native 35mm heb zou deze vintage alleen voor de heb zijn).
EBay, marktplaats, vlooienmarkten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181685444
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

EBay, marktplaats, vlooienmarkten
Dankje, maar ik bedoelde meer suggesties van objectieven zelf. Zou kunnen dat jullie heel pareltjes weten die over het algemeen voor een laag bedrag verkocht worden op de gebruikelijke online handelsplatformen.
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  dinsdag 4 september 2018 @ 17:02:08 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181685717
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:48 schreef Hojdhopper het volgende:

[..]

Dankje, maar ik bedoelde meer suggesties van objectieven zelf. Zou kunnen dat jullie heel pareltjes weten die over het algemeen voor een laag bedrag verkocht worden op de gebruikelijke online handelsplatformen.
Wat voor een adapter wil je gebruiken? Welke functionaliteit moet deze hebben, als hij niets hoeft te communiceren zoals diafragma, kan je kijken naar objectieven met een m42 draad (dus een jaar of 40-50 oud) pentax, asahi, takumar, (zelfde optiek waarschijnlijk) Schneider Kreutznach, Zeiss, of een van de vele andere fabrikanten.
Omdat je camera geen Full Frame is zullen objectieven die op Full Frame het wat minder doen het prima bij jou doen omdat hij het midden van het beeld neemt en geen last heeft van vertekening aan de randen wat bij goedkopere groothoek vaker een probleem is op FF
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 4 september 2018 @ 19:26:29 #12
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_181689008
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 16:28 schreef Hojdhopper het volgende:
Iemand tips voor een vintage 35mm objectief? Heb een A6000 maar adapter is niet zo'n probleem. Budget ligt tegen de 50 euro aan (is niet veel, maar aangezien ik een native 35mm heb zou deze vintage alleen voor de heb zijn).
Met een beetje zoeken pak je een van de A-merken die tot aan de 80's allemaal wel een 35mm hadden en die waren eigenlijk allemaal dik in orde. Indien mogelijk pak je dus een Takumar, een Rokkor, een Zuiko of een Nikkor.

Aanradertjes vanwege karakter en apart:
Meyer Lydith 3.5/30mm, Lens van eind jaren 60 met een best wel aparte weergave. Kan na wat Meyer re-issues wel een beetje uit je budget lopen.
Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm. Ook heel apart en er zijn er bijzonder veel van in omloop.

Asahi Takumar 35mm. Het toppertje uit begin 70's, destijds zijn er veel verkocht en aangezien een Tak zo goed als onverwoestbaar is moeten die nog makkelijk te vinden zijn.

Bijna vergeten: Minolta Rokkor 2.8/35mm. Minolta maakte in de 70's en 80's absolute topkwaliteit en met een MD naar Emount adaptertje(spotgoedkoop bij de opstuurchinees) hang je ze zo op je A6000. Even opletten bij de advertenties, sommigen worden zowat weggegeven, andere vragen de hoofdprijs.
Met een Rokkor heb je iets vergelijkbaars als met de Takumars, al is die lens vijftig jaar oud dan nog voelt ie meestal aan alsof ie net nieuw uit de verpakking komt.
ik heb zelf een paar Rokkors waaronder die 35mm

Verder is eigenlijk elke 35mm uit genoemd tijdvak gewoon goed en omdat er destijds best veel van verkocht zijn is de keuze veertig jaar nadien nog vrij goed.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  dinsdag 4 september 2018 @ 19:43:07 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181689332
Tja, als je moderne vaste brandpuntsafstand lenzen bekijkt is er de laatste 40 -50 jaar ofzo nauwelijks iets aan de optiek veranderd, muv de coatings. Eigenlijk is Sigma de enige afaik met de Art serie die daar verandering in bracht.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181698873
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 september 2018 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat voor een adapter wil je gebruiken? Welke functionaliteit moet deze hebben, als hij niets hoeft te communiceren zoals diafragma, kan je kijken naar objectieven met een m42 draad (dus een jaar of 40-50 oud) pentax, asahi, takumar, (zelfde optiek waarschijnlijk) Schneider Kreutznach, Zeiss, of een van de vele andere fabrikanten.
Omdat je camera geen Full Frame is zullen objectieven die op Full Frame het wat minder doen het prima bij jou doen omdat hij het midden van het beeld neemt en geen last heeft van vertekening aan de randen wat bij goedkopere groothoek vaker een probleem is op FF
Had ik erbij moeten vermelden; maar eigenlijk maakt het me niet uit. Manueel is prima. Adapter koop ik er wel bij (hoewel ik op dit moment een Pentax K > E-Mount bezit). Ik gebruik op het moment regelmatig een 50 f/1.8 van Auto Chinon, prima dingetje, maar door de cropfactor (want FF > APSC) is het me toch teveel tele. Daarom ben ik op zoek naar een 35mm objectief zodat ik effectief uit kom op rond de 50mm.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2018 19:26 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Met een beetje zoeken pak je een van de A-merken die tot aan de 80's allemaal wel een 35mm hadden en die waren eigenlijk allemaal dik in orde. Indien mogelijk pak je dus een Takumar, een Rokkor, een Zuiko of een Nikkor.

Aanradertjes vanwege karakter en apart:
Meyer Lydith 3.5/30mm, Lens van eind jaren 60 met een best wel aparte weergave. Kan na wat Meyer re-issues wel een beetje uit je budget lopen.
Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm. Ook heel apart en er zijn er bijzonder veel van in omloop.

Asahi Takumar 35mm. Het toppertje uit begin 70's, destijds zijn er veel verkocht en aangezien een Tak zo goed als onverwoestbaar is moeten die nog makkelijk te vinden zijn.

Bijna vergeten: Minolta Rokkor 2.8/35mm. Minolta maakte in de 70's en 80's absolute topkwaliteit en met een MD naar Emount adaptertje(spotgoedkoop bij de opstuurchinees) hang je ze zo op je A6000. Even opletten bij de advertenties, sommigen worden zowat weggegeven, andere vragen de hoofdprijs.
Met een Rokkor heb je iets vergelijkbaars als met de Takumars, al is die lens vijftig jaar oud dan nog voelt ie meestal aan alsof ie net nieuw uit de verpakking komt.
ik heb zelf een paar Rokkors waaronder die 35mm

Verder is eigenlijk elke 35mm uit genoemd tijdvak gewoon goed en omdat er destijds best veel van verkocht zijn is de keuze veertig jaar nadien nog vrij goed.
Geweldig, dank voor deze concrete tips. Ik ga eens rondspeuren op internet. :D ^O^

quote:
1s.gif Op dinsdag 4 september 2018 19:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, als je moderne vaste brandpuntsafstand lenzen bekijkt is er de laatste 40 -50 jaar ofzo nauwelijks iets aan de optiek veranderd, muv de coatings. Eigenlijk is Sigma de enige afaik met de Art serie die daar verandering in bracht.
Wat is er zo anders aan de Art serie?
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  woensdag 5 september 2018 @ 09:32:09 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181699030
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 09:23 schreef Hojdhopper het volgende:

[..]

Had ik erbij moeten vermelden; maar eigenlijk maakt het me niet uit. Manueel is prima. Adapter koop ik er wel bij (hoewel ik op dit moment een Pentax K > E-Mount bezit). Ik gebruik op het moment regelmatig een 50 f/1.8 van Auto Chinon, prima dingetje, maar door de cropfactor (want FF > APSC) is het me toch teveel tele. Daarom ben ik op zoek naar een 35mm objectief zodat ik effectief uit kom op rond de 50mm.

[..]
Er zijn voor de K Bajonet ook veel objectieven te vinden, maar dan wel wat duurder.

quote:
Wat is er zo anders aan de Art serie?

Sigma heeft nogal geinvesteerd om deze serie erg goed te maken als ik de testen zo lees. De camerafabrikanten hebben de vaste brandpunt (dus niet zoom) objectieven de afgelopen decennia niet echt vernieuwd, optisch zijn ze niet echt veranderd de afgelopen decennia.
Sigma zag daar klaarblijkelijk een gat in en heeft deze lenzen nieuw ontworpen zover ik kan beoordelen. Voor een aantal heeft dat gezorgd dat ze een zeer duidelijke verbetering zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 9 september 2018 @ 14:10:14 #16
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_181796644
Oude lenzen en nieuwe technieken :')

In de tijd dat mijn Sigma APO 5.6/180mm op de markt verscheen bestond er nog niet zoiets als EXIF-data. De contacten die in de lens zaten waren alleen bedoeld om de AF en het diafragma aan te sturen, wat voor lens er op de camera stond was totaal irrelevant.
Er werd wel iets doorgegeven waarmee de belichtingsautomaat kon voorkomen dat je te lange sluitertijden ging gebruiken, maar erg gedetailleerd was die data niet

Een en ander leidt tot rare weergaven van gegevens. Kennelijk is er wel iets waaruit kan worden afgeleid dat het een 180mm is maar de lens doet zich gewoon voor als een 2.8/100mm, zowel in de RAW-converter als op flickr.
Bedenk daar dan bij dat Sigma nooit een 2.8/100mm heeft gehad maar wel een 90mm en later een 105 8)7



Dit is overigens niet de enige met rare EXIF-data, zo wordt de Sigma 135-400mm ook geďndentificeerd als een 70-300mm net als de iets oudere 5.6/400 APO Macro.
Kampioen maffe EXIF is een van mijn gechipte 4/3-adapters die om een of andere reden gewoon een hele binary short vol enen meegeeft waardoor het brandpunt als 65535mm wordt weergegeven
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_182132468
Poosje geleden een MD to m4/3 adaptor gekocht voor op de G1
zodat ik mijn Panagor 80-205 1:4,5 met MD vatting kon gebruiken.

Ineens realiseerde ik me dat ik nog een leuke Lens met MD vatting had liggen.



Nu alles bij elkaar een mooi setje dat ook op mijn Olympus Pen1 past. :)

En er komt best nog wel een fraai plaatje uit.


[ Bericht 13% gewijzigd door Clayton1 op 27-09-2018 21:11:02 ]
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 september 2018 @ 22:12:47 #18
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182212897
Vandaag maar weer eens de Jupiter J9 2.0/85mm wat frisse lucht gegund. Erachter zat een nieuweling in de collectie, een jong gebruikte Pentax K500 met een issue waardoor ie vooreerst alleen nog met niet-automatische MF-lenzen bruikbaar is.
Issue is de beruchte solenoid die het diafragma aanstuurt die op een aantal types van Pentax een probleempje geeft. De oplossing weten we inmiddels, we moeten nog even tijd vinden om hem uit te voeren en dan zou de K500 weer volledig mee kunnen doen. Voorlopig dus nog alleen met presetlenzen.

Keertje op volle opening
Jupiter J9@2.0 by Ouwesok, on Flickr

Keertje op 4.0
Jupiter J9@4.0 by Ouwesok, on Flickr

Als iemand echt met old-school lenzen wil gaan fotograferen is de J9 toch eigenlijk verplichte kost
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 29 september 2018 @ 22:50:16 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182214096
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2018 22:12 schreef Ouwesok het volgende:
Vandaag maar weer eens de Jupiter J9 2.0/85mm wat frisse lucht gegund. Erachter zat een nieuweling in de collectie, een jong gebruikte Pentax K500 met een issue waardoor ie vooreerst alleen nog met niet-automatische MF-lenzen bruikbaar is.
Issue is de beruchte solenoid die het diafragma aanstuurt die op een aantal types van Pentax een probleempje geeft. De oplossing weten we inmiddels, we moeten nog even tijd vinden om hem uit te voeren en dan zou de K500 weer volledig mee kunnen doen. Voorlopig dus nog alleen met presetlenzen.

Keertje op volle opening
[ link | afbeelding ]Jupiter J9@2.0 by Ouwesok, on Flickr

Keertje op 4.0
[ link | afbeelding ]Jupiter J9@4.0 by Ouwesok, on Flickr

Als iemand echt met old-school lenzen wil gaan fotograferen is de J9 toch eigenlijk verplichte kost
Wat een gruwelijk lelijke Bokeh
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 september 2018 @ 22:58:55 #20
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182214496
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 september 2018 22:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat een gruwelijk lelijke Bokeh
Staat genoteerd :')
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_182240259
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 21:51 schreef Clayton1 het volgende:
Poosje geleden een MD to m4/3 adaptor gekocht voor op de G1
zodat ik mijn Panagor 80-205 1:4,5 met MD vatting kon gebruiken.

Ineens realiseerde ik me dat ik nog een leuke Lens met MD vatting had liggen.

[ afbeelding ]

Nu alles bij elkaar een mooi setje dat ook op mijn Olympus Pen1 past. :)

En er komt best nog wel een fraai plaatje uit.
[ afbeelding ]
Iemand interesse in deze set,?
#35.
pi_182341100
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 september 2018 22:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat een gruwelijk lelijke Bokeh
Misschien is dit ook niet de optimale situatie om de lens in te gebruiken. Alles is subjectief, maar ik merk dat met name takjes en andere rechte voorwerpen in zo'n foto de achtergrond enorm kunnen verpesten.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 6 oktober 2018 @ 00:04:08 #23
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182345682
Nog maar eens een paar besjes met de J9, nu met een iets behoudender achtergrond

J9 besjes by Ouwesok, on Flickr

J9 besjes by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 6 oktober 2018 @ 08:56:01 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182348414
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2018 20:26 schreef Vervangbaar het volgende:

[..]

Misschien is dit ook niet de optimale situatie om de lens in te gebruiken. Alles is subjectief, maar ik merk dat met name takjes en andere rechte voorwerpen in zo'n foto de achtergrond enorm kunnen verpesten.
Neemt niet weg dat het objectief een lelijke drukke onscherpte heeft die afleidt, terwijl een onscherpte nu juist níet moet afleiden maar de aandacht op hetgeen dat scherp is moet vergroten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 13 oktober 2018 @ 11:41:51 #25
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182488536
Rondje Apenheul met de A6000 en de Tair-3-PhS 4/300mm die ooit deel uitmaakte van een Zenit Photo Sniper. Een set met een Zenit camera en die lens op een soort pistoolgreep en als extra'tje een Helios 2.0/58mm.
Anders dan een Novoflex gebruik je die greep niet om scherp te stellen en dus is er weinig winst mee te halen.
Waar je de Tair wel mee scherpstelt is met een draaiknop aan de voorkant die over een tandheugel (rack&pinion-drive zoals de Fransen zeggen) de scherpstelling doet.
Het diafragma is van oorsprong halfautomatisch, je moet hem spannen en met een pal in de pistoolgreep wordt de veer losgelaten en valt het diafragma dicht. Dat klinkt wegens Russisch veerwerk ongeveer als een pistoolschot :')
met een EVF kan het diafragma gewoon dicht blijven en stelt ie nog net zo makkelijk scherp

Plaatje van de lens en van die knop van internet geleend


Hij was al een tijdje niet meer naar buiten geweest en dan duurt het even een uurtje voor je weer aan die knop gewend bent. Voornaamste ding om aan te wennen is de voor een tandheugel normale speling die je hebt tussen linksom en rechtsom draaien. Na even een tijdje blunderen komen er dan vanzelf plaatjes uit waarbij weer eens duidelijk wordt hoe handig focus peaking is.

Ander dingetje met de Tair is dat je je na een uurtje rondzeulen afvraagt hoe men er in voormalig Sovjet Rusland er in slaagde een pijp met een diafragma en drie dunne stukjes glas erin zo groot en zwaar wist te maken :')
met zonnekap en al past ie in mijn rugtas met wat frommelen in de ruimte waar ook mijn EOS met 150-600 in past

Plaatjes dan. De Tair is gediafragmeerd tot 8.

Lemur Catta by Ouwesok, on Flickr

Lemur Catta by Ouwesok, on Flickr

Lemur Catta by Ouwesok, on Flickr

Gorillaglas :?

Gorilla gorilla gorilla by Ouwesok, on Flickr

Gorilla gorilla gorilla by Ouwesok, on Flickr

Eigenlijk jammer dat de Tair niet vaker mee naar buiten gaat. Moesten we maar eens verandering in brengen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_182501670
Productie werd in de Sovjet-Unie vaak in gewicht gemeten, men bestelde dus x ton lenzen. Was dan handig als ze een onsje zwaarder waren ;).
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 13 oktober 2018 @ 23:36:01 #27
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_182502966
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 22:39 schreef ultra_ivo het volgende:
Productie werd in de Sovjet-Unie vaak in gewicht gemeten, men bestelde dus x ton lenzen. Was dan handig als ze een onsje zwaarder waren ;).
Dit staaltje planeconomie maar ook de overkoepelende Russische ontwerpopvatting die zoveel betekende dat spullen door een landbouwmechanicien moesten kunnen worden gerepareerd. Dat gold zowel voor lenzen als voor straaljagers.
Een oude Russische lens haal je zelfs met twee linkerhanden nog vrij eenvoudig uit elkaar en het verschil met Japanse lenzen is dat je die Russische daarna ook weer vrij eenvoudig in elkaar draait.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Moderator zaterdag 10 november 2018 @ 21:59:14 #28
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_183070704
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 23:36 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Dit staaltje planeconomie maar ook de overkoepelende Russische ontwerpopvatting die zoveel betekende dat spullen door een landbouwmechanicien moesten kunnen worden gerepareerd.
Dat maakt je gereedschapskist wel een stuk eenvoudiger. Een 15 duims Bacho, een grote platte schroevendraaier en een hamer. Meer ben je niet nodig :7
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 11 november 2018 @ 23:38:17 #29
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183092714
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 21:59 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Dat maakt je gereedschapskist wel een stuk eenvoudiger. Een 15 duims Bacho, een grote platte schroevendraaier en een hamer. Meer ben je niet nodig :7
De keer dat ik een Russische 45mm uit elkaar haalde had ik aan één stevige kruiskopschroevendraaiert genoeg.
Een hamer moet je tegen een Russische lens niet inzetten, dat kost je je hamer.

Terug naar vintage objectieven. Mijn serie jaren70-Sigma macro's is er weer een rijker, de 2.8/55mm, de enige die geen 'naam' heeft, is vandaag aan de collectie toegevoegd. De enige die nu nog ontbreekt is wat Sigma de Micromacro heeft genoemd, een 2.8/100mm.
Plaatjes van en met de 55mm komen binnenkort wel. De eerste indruk is dat het dingetje best wel aardige plaatjes kan maken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 13 november 2018 @ 01:21:11 #30
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183115074
Schijtweer op zo'n zeldzaam dagje vrij. In die paar minuten dat er nog iets was dat op licht leek en het even niet regende snel even een paar opnamen met de Sigma 2.8/55 macro, een lens uit 1974 uit het midden van Sigma's periode van maffe lenzen.
Van zijn tijdgenoten was al bekend dat ze op volle opening erg lastig scherpstellen en pas vanaf 8 bruikbaar beeld opleveren.
Blij verrast was ik dan ook toen deze 55mm daar een aangename uitzondering op maakte. Scherpstellen lukt ook op volle opening en het uiteindelijke plaatje is qua scherpte en contrast eigenlijk best wel dik in orde voor zo'n ouwe lens.

Met het diafragma op 8. De lens zit op de Sony A6000
Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Op zijn kortst gefocust komt ie tot 1:2. Doet ie best aardig
Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 17 november 2018 @ 18:02:44 #31
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183209159
Nog een aanwinst in mijn collectie gouwe ouwe is een Sigma 3.5/18mm uit 1992. Hij komt uit de reeks Sigma's met dat biologisch afbreekbare zen-coating.
Korrtom, weer zo'n ding dat er totaal niet uitziet maar eigenlijk wel lekker fotografeert. Eerste proeven op de A7 zien er hoopgevend uit.



Eerste proefje op de A7

Sigma 3.5/18mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

[ Bericht 29% gewijzigd door Ouwesok op 17-11-2018 18:17:41 ]
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 17 november 2018 @ 19:53:30 #32
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183210731
Vintage spul met een vintage lens.

Onderwerpen genoeg als je op een fotograficabeurs rondloopt. Vooral handig als je een potentiele aanwinst ziet en toch even wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Een vrij jonge Chinees(Seagull 4B) geflankeerd door twee Duitsers op leeftijd. Opname met de A6000 en een 70's Makinon 4/300mm.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 november 2018 @ 20:45:55 #33
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183250740
De 1974 Sigma 2.8/55mm macro



Een relatief compacte klomp glas en metaal die er nog best wel jong uitziet. Hij gaat tot 1:2 en is door zijn YS-adapter(T2-compatible) aan heel veel klassieke vattingen pas te maken. Deze heeft een pdraad en past dus al zo ongeveer op alles.

Ik doe er wat herfstige plaatjes mee en wederom blijkt deze 55mm met kop en schotel boven zijn Sigma-leeftijdgenoten uit te steken. De beeldkwaliteit zit net iets onder die van de Komine 55mm die echter weer zes jaar later op de markt verscheen.
Scherpstellen loopt wat zwaarder en trager dan op de nieuwere macrolenzen maar al met al is ie best wel bruikbaar en een leuke aanvulling op de serie die ik al had en waarvan dus alleen de 100mm nog ontbreekt.

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr

Diafragma op 4 en focus op het rechter blad.
Sigma 2.8/55mm macro testdrive by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 november 2018 @ 00:04:29 #34
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183296595
De 55mm deed het goed op zijn eerste wandelingetje en dus mocht ie mee naar Burgers Mangrove voor een rondje vlinders.

Wederom op de A6000, diafragma naar de 11 en gaan met die tomaat

Geen idee welke vlinder dit is, ik vond hem ook niet op de zoekkaart.
Vlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr

Heliconius Hecale by Ouwesok, on Flickr

Mechanitis polymnia by Ouwesok, on Flickr

Heliconius charitonia by Ouwesok, on Flickr

Heliconius charitonia by Ouwesok, on Flickr

Heliconius charitonia by Ouwesok, on Flickr

Laparus doris by Ouwesok, on Flickr

Of er nog iets opvalt ten opzichte van jongere macrolenzen :?
Scherpte van deze Sigma is goed maar hij houdt niet zoveel over als de 1990 Sigma 2.8/50mm. Verder valt op dat de achtergronden bij nieuwere macrolenzen wat rustiger zijn.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 19:54:47 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183610714
Kreeg vandaag 2 restlichtversterkers (vermoed Warschau Pakt militair spul) cadeau met lenzen
1. Cyclop 85 mm 1.5 objectief op een H3T-1, Made in Russia
Objectief heeft geen diafragma, is speciaal gemaakt voor restlichtversterkers, ben benieuwd wat die aan mijn canon 5DmII gaat doen
2. Jupiter-9 85mm 2.0 objectief ook op een H3T-1
Objectief heeft een 15 (!) lamellen diafragma en is een kopie van de Zeiss Sonnar 85mm 2.0, werkt nog prima, ben zeer benieuwd wat deze aan mijn canon gaat doen.
Ook een infrarood laser AP-1
Verder een soort telescoop
Optoyith 22x70 Diflex, Made in Germany

[ Bericht 13% gewijzigd door Pietverdriet op 08-12-2018 20:46:52 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 december 2018 @ 20:48:38 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183612125
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 19:53 schreef Ouwesok het volgende:
Vintage spul met een vintage lens.

Onderwerpen genoeg als je op een fotograficabeurs rondloopt. Vooral handig als je een potentiele aanwinst ziet en toch even wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Een vrij jonge Chinees(Seagull 4B) geflankeerd door twee Duitsers op leeftijd. Opname met de A6000 en een 70's Makinon 4/300mm.
[ afbeelding ]
Heb nog een Mamiya met een lederen tas waarin gedrukt staat, Made in Occupied Japan. Serienummers van de objectieven in de 4 cijfers, geweldig stukje geschiedenis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2018 @ 21:25:26 #37
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183613130
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 19:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Kreeg vandaag 2 restlichtversterkers (vermoed Warschau Pakt militair spul) cadeau met lenzen
1. Cyclop 85 mm 1.5 objectief op een H3T-1, Made in Russia
Objectief heeft geen diafragma, is speciaal gemaakt voor restlichtversterkers, ben benieuwd wat die aan mijn canon 5DmII gaat doen
2. Jupiter-9 85mm 2.0 objectief ook op een H3T-1
Objectief heeft een 15 (!) lamellen diafragma en is een kopie van de Zeiss Sonnar 85mm 2.0, werkt nog prima, ben zeer benieuwd wat deze aan mijn canon gaat doen.
Ook een infrarood laser AP-1
Verder een soort telescoop
Optoyith 22x70 Diflex, Made in Germany
Die Cyclop is een tijdje erg hot geweest onder liefhebbers van maffe bokeh. Het is een speciale versie van de Helios-40 waar geen diafragma in zit omdat dat voor die restlichtkijker niet nodig is. Je kunt er op een EOS5D best wel aparte dingen mee doen al heb je wel de beperking dat je hem niet voor wat extra contrast kunt diafragmeren.

De J9 is eigenlijk een must-have voor iedere liefhebber van klassiek glas. Diafragmeren tot 4 en je hebt een heerlijke portrettele met een wel erg apart karakter.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 21:29:22 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183613224
De Restlichtversterkers zijn trouwens aan gort, vermoed dat de vorige bezitter daar overdag mee heeft zitten kijken en de buizen nu geheel versleten zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2018 @ 21:40:05 #39
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183613522
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:29 schreef Pietverdriet het volgende:
De Restlichtversterkers zijn trouwens aan gort, vermoed dat de vorige bezitter daar overdag mee heeft zitten kijken en de buizen nu geheel versleten zijn.
Op zich niet vreemd, de meeste Russische restlichtkijkers die je tegenwoordig ziet zijn om een of andere reden niet goed meer. Gelukkig heb je de lenzen nog :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 21:43:36 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183613609
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:40 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Op zich niet vreemd, de meeste Russische restlichtkijkers die je tegenwoordig ziet zijn om een of andere reden niet goed meer. Gelukkig heb je de lenzen nog :Y
Ik heb de boel cadeau gekregen, werd er mee verrast.
Niet alleen de Russsische restlichtversterkers zijn vaak slecht, alle restlichtversterkers op basis van beeldbuizen zijn dat. Die hebben een beperkte levensduur, en als je hem teveel licht geeft door hem overdag of bij veel licht te gebruiken slijten ze snel. Je had dat vroeger ook met videocamera’s, richte je die op een felle lamp of zon dan branden die ook in
Moderne op basis van ccd of Galium arsenide chips trouwens ook, maar veel minder snel.\
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2018 @ 21:48:06 #41
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183613709
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb de boel cadeau gekregen, werd er mee verrast.
Niet alleen de Russsische restlichtversterkers zijn vaak slecht, alle restlichtversterkers op basis van beeldbuizen zijn dat. Die hebben een beperkte levensduur, en als je hem teveel licht geeft door hem overdag of bij veel licht te gebruiken slijten ze snel. Je had dat vroeger ook met videocamera’s, richte je die op een felle lamp of zon dan branden die ook in
Moderne op basis van ccd of Galium arsenide chips trouwens ook, maar veel minder snel.\
Iets dergelijks gold vroegâh ook voor de vroege kleurenanalyzers voor in de donkere kamer. Daarin zat een photo-multiplier en daar zat een soort dekseltje op dat je vooral niet moest vergeten te sluiten voor het gewone licht weer aan ging anders kon je hem laten vervangen.
die dingen waren krankzinnig duur
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 8 december 2018 @ 21:51:41 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183613796
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 21:48 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Iets dergelijks gold vroegâh ook voor de vroege kleurenanalyzers voor in de donkere kamer. Daarin zat een photo-multiplier en daar zat een soort dekseltje op dat je vooral niet moest vergeten te sluiten voor het gewone licht weer aan ging anders kon je hem laten vervangen.
die dingen waren krankzinnig duur
Jep, Zo bedacht ik me jaren terug trouwens dat een ouderwetse lichtmeter eigenlijk een beeldsensor is met 1 pixel
:s)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 16 december 2018 @ 22:22:02 #43
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183774691
Een van de minst opvallende lenzen uit mijn collectie moet wel de Minolta Rokkor 2.8/35mm zijn. In geen enkel opzicht zit er iets spectaculairs aan de lens waardoor je hem bijna zou vergeten, zeker omdat Minolta ook een 1.8/35mm had die veel complexer in elkaar zat en daarom nog iets van een smoel had. Verder had de Minolta line-up in de 70's nog een 2.8/35mm met een shiftfunctie voor perspectiefcorrecties.

Ik adapter hem naar mijn A7 en neem hem mee naar Elburg waar zaterdag in de gierende kou 'Winter in de vesting' werd gehouden met heel veel oude kledij en dingen uit de oudheid.
Nooit geweten dat ze honderd jaar geleden in Elburg al zoveel hamburgers aten maar da's een andere discussie

Het licht was in een woord ruk en het was bitter koud. Ik draai het diafragma op 5.6 en ga eens kijken hoe goed de Rokkor is.

Nog buiten de vesting eerst zo'n schot om te kijken of de boel(zoeker, automaat) goed ingesteld staat en of de lichtmeter niet door de Rokkor verstoord wordt. Een toiletgebouwtje volstaat daarvoor :') .

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Contrast gaat al ver boven verwachting. Was al bij de opname te merken, gediafragmeerd en wel bleef mijn focus peaking gewoon werken ondanks het donkere grijze weer.

De Rokkor blijkt heerlijk te werken op de A7. Je fietst hem makkelijk de scherpte in en hoeft niet eens zo vaak de loupfunctie in te schakelen.
Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

De hellebaardiers zochten snel een goed heenkomen, hadden niet door dat het mij meer om de steentjes ging en over hoe het verloop van scherp naar onscherp eruit komt te zien.
Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Nog een keer de achtergrondjes, nu met een onderwerp in de voorgrond. De Rokkor blijkt best wel scherpte te leveren.
Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr
Best wel raar is hoe die ledlampjes in de achtergrond eruit komen te zien. Ik heb niet het idee dat die Rokkor daar iets aan kan doen.

Eindelijk. Een oud ambacht met van allerhande soorten licht. Een beetje uit de lucht, een beetje uit de lampen en een beetje uit het kolenvuur van de smederij. Kijken hoe de Rokkor werkt op de manier van nu, ofwel schermpje van de A7 plat en uit de heup schieten.

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Minolta Rokkor 2.8/35mm by Ouwesok, on Flickr

Best wel om blij van te worden deze 35mm :Y . Het is een van die voorbeelden van 70's lenzen waarbij de eenvoudigste van opzet gewoon de beste lens bleek zoals ook uit dit artikeltje blijkt
Een dergelijk plaatje zie je ook bij Pentax en Olympus die in die tijd van hun 28 en 135mm's een 2.8 en een 3.5-versie hadden. Die 3.5's waren niet de meest tot de verbeelding sprekende lenzen maar qua prestaties veegden ze de vloer aan met hun lichtsterkere varianten
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 december 2018 @ 17:32:29 #44
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183923478
Wandelingetje met de A6000 en de Tamron 23A, een 3.8-5.4/60-300mm die bij Tamron best wel lang in de line-up heeft gezeten, van 1983 tot aan 2000. Aan de aantallen te zien is het niet de grootste verkoopknaller van Tamron en eigenlijk een beetje onterecht. Onder de MF-liefhebbers heeft ie inmiddels wel een aardige reputatie opgebouwd.
De lens is lang en heeft ook behoorlijke massa. Om in te zoomen moet je hem uitschuiven anders dan bij de Tokina AT-X'en die je om in te zoomen juist weer ín moet schuiven. Wat het beste is is een kwestie van smaak, ik vind zelf de Tokina's in dat opzicht net iets lekkerder werken.
De scherpstelslag is aardig kort en met de spiegelloze A6000 maakt dat een behoorlijk snelle combinatie.

Gisteren mocht ie weer eens mee naar buiten voor wat plaatjes in Natuurpark Lelystad, schijtweer of niet.

Schaamteloze crosspost uit het vogeltjestopic om aan te tonen dat het onderweg naar het Natuurpark al raak was.
Buteo Buteo by Ouwesok, on Flickr

Eenmaal in het natuurpark gewoon lekker schieten op alles, of het nou beweegt of niet.
Diafragma op 8, sluiter op 1/320, ISO op automatisch. Correctiewiel als achtergronden te donker of te licht worden.

Knobbelzwanen
Cygnus olor by Ouwesok, on Flickr

Ooievaar tegen witte lucht. Het lijkt wel mishandeling. Correctie naar +1 en gaan.
Ciconia ciconia by Ouwesok, on Flickr

Even naar de volle opening voor het vintage karakter. Let daarbij op het verloop van scherp naar onscherp. Anno 1980 toen de lens werd ontworpen had men nog niet die voorkeur voor zo'n minimaal scherptevlak met daarachter alleen nog waas. Dat kwam later pas, deze verloopt bijna net zo smooth als een oude achromaat.
Tamron 23A@4 by Ouwesok, on Flickr

Ook bij diafragmeren blijft er genoeg in de achtergrond over, deze weer op 8 en de correctie op -0.7 om de achtergrond zo donker te houden als ie was.
Tamron 23A@8 by Ouwesok, on Flickr

Dan bij de edelherten waar je ook ziet dat het scherpteverloop bijzonder smooth is
Cervus elaphus by Ouwesok, on Flickr

Donker onder de bomen. Correctie naar -1 en dan maar zien of we de herten later terugvinden
Ze hebben mij in elk geval wél in de smiezen
Cervus elaphus by Ouwesok, on Flickr

Nee, volgens de echte conservatief komt homosexualiteit in het dierenrijk helemaal niet voor :')
Cervus elaphus by Ouwesok, on Flickr
en nee, er zitten ruim zestig vrouwtjes in dat gebied en maar een paar mannetjes, dus de keuze is reuze
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 december 2018 @ 17:42:11 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183923689
Bij laag contrast in de achtergrond werkt de onscherpte erg mooi, bij hoog contrast onrustig. Vraag me af of daar het zachte licht van invloed op is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 december 2018 @ 19:15:19 #46
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183925842
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 17:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij laag contrast in de achtergrond werkt de onscherpte erg mooi, bij hoog contrast onrustig. Vraag me af of daar het zachte licht van invloed op is.
Er zijn nogal wat invloeden waarmee een achtergrond rustig, onrustig of chaotisch wordt. De lens is er daar maar één van.
Bij de plaatjes uit de 23A zijn bij de buizerd en de ooievaar de achtergronden best wel druk. Zit hem in de aard van die achtergrond (kale bomen) maar vooral de afstanden tussen camera en ondewerp en onderwerp naar achtergrond. Die laatste is bij zowel buizerd als ooievaar drie keer zo groot als de eerste en waarschijnlijk komt daar dat onrustige vandaan, ook omdat de vogel op vrij korte afstand zit.
Bij de edelherten zie je wat meer afstand en een verhouding camera-onderwerp:onderwerp-achtergrond die wat meer naar de 1:1 gaat.

Wel weer leuke materie voor een volgende keer dat ik een MF-lens ga uitlaten :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 december 2018 @ 19:47:01 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183926620
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 19:15 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Er zijn nogal wat invloeden waarmee een achtergrond rustig, onrustig of chaotisch wordt. De lens is er daar maar één van.
Bij de plaatjes uit de 23A zijn bij de buizerd en de ooievaar de achtergronden best wel druk. Zit hem in de aard van die achtergrond (kale bomen) maar vooral de afstanden tussen camera en ondewerp en onderwerp naar achtergrond. Die laatste is bij zowel buizerd als ooievaar drie keer zo groot als de eerste en waarschijnlijk komt daar dat onrustige vandaan, ook omdat de vogel op vrij korte afstand zit.
Bij de edelherten zie je wat meer afstand en een verhouding camera-onderwerp:onderwerp-achtergrond die wat meer naar de 1:1 gaat.

Wel weer leuke materie voor een volgende keer dat ik een MF-lens ga uitlaten :Y
Ik heb altijd geleerd hoe ronder het diafragma hoe rustiger de onscherpte, maar niet waarom. Zo weet ik ook dat ontwerp van het objectief ook het contrast beďnvloed en dat kwaliteitsfabrikanten er naar streven hun objectieven hetzelfde contrastomvang te geven, maar hoe je dat doet, behalve door coatings en het aantal lens/lucht oppervlakken heb ik ook geen idee van.
Wel interessante materie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 december 2018 @ 20:16:18 #48
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_183927370
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 19:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb altijd geleerd hoe ronder het diafragma hoe rustiger de onscherpte, maar niet waarom.
Klopt en dat heeft te doen met de vorm van de verstrooiingscirkeltjes. Naarmate die hoekiger worden krijg je een onrustiger achtergrond. Is de opening zuiver rond dan wordt ie rustiger.
Heb je een spiegeltele, dan worden het verstrooiingscirkeltjes en die kunnen een uiterst onrustige bijna psychedelische achtergrondscherpte geven.

Overigens is die ronde opening niet de enige factor. Denk hierbij aan een Helios of een J9 die beide een zuiver rond diafragma hebben maar bekend staan om hun 'swirly' achtergrondjes.

quote:
Zo weet ik ook dat ontwerp van het objectief ook het contrast beďnvloed en dat kwaliteitsfabrikanten er naar streven hun objectieven hetzelfde contrastomvang te geven, maar hoe je dat doet, behalve door coatings en het aantal lens/lucht oppervlakken heb ik ook geen idee van.
Wel interessante materie.
Minstens zo fraai is als je ziet dat een fabrikant erin slaagt om zijn hele lenzenlijn hetzelfde karakter te geven. Mooiste voorbeeld daarvan is Minolta waarvan met name rond 1985 alle lenzen hetzelfde karakter lieten zien met een hele aparte en vooral herkenbare kleurweergave. Bekendste lens met die typische kleurweergave is Beercan (4/70-210mm) maar eingelijk hebben ze het allemaal, ook de latere series.

Voorbeeldje uit Big Beercan, de loodzware 4.5-5.6/75-300 van 1985
Falco sparverius by Ouwesok, on Flickr
waarbij wel aangetekend dat je bij die verschillen met andere lenzen niet aan 'dag en nacht' moet gaan denken. Het zijn allemaal subtiele verschillen maar het maakt zo'n lenzenlijn wel herkenbaar, ze krijgen een soort handschrift

Zomogelijk nóg knapper is dat Minolta dat karakter ook nog laat zien in lenzen die ze door anderen hebben laten bouwen zoals de AF Minolta 3.5-4.5/28-85 die door Tokina werd gebouwd en die ook gewoon die 'Minoltakleuren' geeft waar die weer ontbreken in de AT-X285 van Tokina zelf en de Yashica AF 28-85mm die beide wel dezelfde formule hebben en mechanisch zo identiek zijn dat zelfs het hobbeltje dat je in de zoomring kunt voelen bij alle drie aanwezig is. Scherpte en contrast zijn dan bij alle drie weer wél gelijk.

Inderdaad interessante materie en eigenlijk best leuk om met dergelijke stukken fotogeschiedenis te fotograferen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 december 2018 @ 20:30:05 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183927720
Ik weet dat contrast, kleureigenschappen, scherpte en onscherpte met objectieven te beďnvloeden zijn. Ik zou alleen graag de theorie erachter hoe beter willen kennen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 december 2018 @ 20:38:27 #50
141665 IrishBastard
Is that right, Rambo?
pi_183927953
Leuk topic! Zitten wel halve pros hier zo te zien, maar mag de pret niet drukken :)

Meeste lenzen die ik heb zijn vintage, begonnen bij mijn eerste Nikon D50 tijdens mijn studie. Leuke manier om goedkoop wat verschillende dingen te proberen. Daarmee ook goed de belichtingsdriehoek leren kennen want de lenzen ondersteunden geen lichtmeting natuurlijk.

Nu vooral nog wat Nikon E-series over (50mm 1.8 en een 75-150 geloof ik) en een AF 70-300 meen ik. Zal eens kijken binnenkort :s)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')