abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 3 april 2018 @ 17:09:30 #51
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_178281794
registreer om deze reclame te verbergen
Voor de liefhebbers van Romeins koken:

quote:
Geschiedenis- en kookliefhebbers opgelet! RomeinenNU en eet!verleden starten Nederland kookt Romeins, een kookwedstrijd voor avontuurlijke koks en kookgrage geschiedenisliefhebbers die een uitdaging niet uit de weg gaan. Wek een gerecht van 2000 jaar oud op creatieve wijze tot leven en wordt de grote winnaar in deze kookwedstrijd!
Meer info: https://www.romeinen.nu/meer-activiteiten/nederland-kookt-romeins

Misschien kunnen we hier al wat tips en recepten uitwisselen?
  Moderator dinsdag 3 april 2018 @ 17:29:01 #52
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178282165
Ah, dat is wel leuk. Hier alvast een bloemlezing: https://www.romeinen.nu/u(...)lijstjes-apicius.pdf
  Moderator donderdag 19 april 2018 @ 13:29:12 #53
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178620175
In het kader van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen:
quote:
Middeleeuwse maaltijden
25 mei 2018 | 27 mei 2018
Kas van Stadslandbouw Van Ruytenburch, Hofsingel 82-84

In de sfeervolle kas van Stadslandbouw Van Ruytenburch staat een lange tafel gedekt. Hier bieden vrijwillige hobbykoks van Maaltijden Op Maandag (MOM) tweewekelijks een driegangendiner aan. Het begon in 2015 met plezier in stadslandbouw en een passie voor koken. Daar kwam de wens bij om mensen te verbinden. Dat samen leidde tot dit pop-uprestaurant met plaats voor maximaal 22 gasten. Greetje Heikes: “En de tafel zit altijd vol! Het is vaak een bont gezelschap. Wie zin heeft om een keer mee te eten, hoeft zich alleen maar aan te melden.” Voor de maaltijd vraagt MOM een bijdrage van 6 euro. “We maken geen winst. Er staat wel een pot waar mensen een donatie in kunnen doen. Van dat geld betalen we zogenaamde ‘uitgestelde maaltijden’, voor mensen die het minder breed hebben.”

Vlees aan het spit
Bij een feest hoort een traktatie. Voor de herdenking van de Slag bij Vlaardingen serveren MOM en andere Stadslandbouwvrijwilligers een weekend lang drie avonden op rij gratis een historische maaltijd. Greetje: “We zijn druk bezig met het samenstellen van het menu. Omdat het eind mei is, zullen in ieder geval meiraapjes op de spijskaart staan. Die komen dan van het land af en passen als ouderwetse ‘vergeten’ groente prima in een middeleeuws maal. Verder willen we in een buitenketel soep klaarmaken en denken we na over vlees aan het spit.”

Middeleeuwse tafelmanieren
De vrijwilligers zullen hun gasten als middeleeuwse waarden en waardinnen ontvangen. Ze hopen natuurlijk dat ook de bezoekers een historische outfit aantrekken. De stadskas zal voor de gelegenheid anders aangekleed zijn: een vuurtje buiten, robuuste kaarsen op tafel en stro of zand op de grond. Het moet voelen alsof je een middeleeuwse herberg binnenstapt. Greetje: “Dat zal ook voor de tafelmanieren gelden. Mensen aten nog vaak met hun handen, maar of we dat ook doen? Waarschijnlijk wordt het een eenvoudige houten lepel, en dan brood erbij dat gasten wel zelf moeten afbreken.” (Vlaardingen1018).
Meer informatie vind je op de site.
pi_178847361
registreer om deze reclame te verbergen
Nice ^O^
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_181500123
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
  maandag 27 augustus 2018 @ 17:13:28 #56
440166 Sigaartje
Geraniumbejaarde
pi_181500212
quote:
4s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:06 schreef Elvi het volgende:
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
Is voor kinderen!
Vredesdruif schreef op 5 september: Nog een grote bek ook. Triest geval ben je.
pi_181502198
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:13 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Is voor kinderen!
Nee :')
pi_181502295
quote:
4s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:06 schreef Elvi het volgende:
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
Tof!!
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  maandag 27 augustus 2018 @ 18:48:13 #59
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_181502378
quote:
4s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:06 schreef Elvi het volgende:
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
Leuk.
Jammer dat het zo ver weg is.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_181514870
Iets dichterbij dan :

Op 22 en 23 september is er in het Archeon in Alphen ad Rijn ook een culinair evenement:

https://www.archeon.nl/nl/agenda/archeon-culinair.html
pi_181596354
Als je dit onderwerp interessant vindt is het ook wel aardig om eens wat werken van hoogleraar Johanna Maria van Winter te lezen. Zij is in Europa/de hele wereld dé academisch expert als het gaat om middeleeuws koken. Een aantal van mijn studiegenoten hebben meermaals met haar historische gerechten gemaakt. Soms lekker, soms niet te vreten.

Een aantal ervaringen kun je hier nog teruglezen: https://aanzet.wordpress.com/category/koken-met-marietje/
pi_181800407
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 september 2018 21:51 schreef Elvi het volgende:
Aankomende zondag in Nijmegen: https://eetverleden.nl/proeverij-open-monumentendag/
Ik ben dus hier geweest en ben thuisgekomen met een hoop etenswaar (oa verjus, broodmix, dukkah) en 4 kookboeken :@

- Kookboek van de Gouden Eeuw
- Garum en Duivelsdrek (Romeins kookboek)
- Hanze Kookboek
- Puntneuzen en Kersenpitten; de keuken van Jeroen Bosch

Ook een aantal dingen geproefd en het was echt bijzonder (en lekker :P ) Ik ben van plan om een keer een workshop daar te volgen, misschien leuk om met meerdere mensen te doen :Y ze is ook bezig met een kookboek over de middeleeuwen en die ga ik ook zeker aanschaffen :D
  Moderator zondag 9 september 2018 @ 18:19:35 #64
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181800438
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:17 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ik ben dus hier geweest en ben thuisgekomen met een hoop etenswaar (oa verjus, broodmix, dukkah) en 4 kookboeken :@

- Kookboek van de Gouden Eeuw
- Garum en Duivelsdrek (Romeins kookboek)
- Hanze Kookboek
- Puntneuzen en Kersenpitten; de keuken van Jeroen Bosch

Tof! Wat moet ik me voorstellen bij die laatste titel?
  zondag 9 september 2018 @ 18:23:27 #65
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_181800511
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:17 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ik ben dus hier geweest en ben thuisgekomen met een hoop etenswaar (oa verjus, broodmix, dukkah) en 4 kookboeken :@

- Kookboek van de Gouden Eeuw
- Garum en Duivelsdrek (Romeins kookboek)
- Hanze Kookboek
- Puntneuzen en Kersenpitten; de keuken van Jeroen Bosch

Ook een aantal dingen geproefd en het was echt bijzonder (en lekker :P ) Ik ben van plan om een keer een workshop daar te volgen, misschien leuk om met meerdere mensen te doen :Y ze is ook bezig met een kookboek over de middeleeuwen en die ga ik ook zeker aanschaffen :D
Zo, dat is een hoop.
Vragen de recepten om veel ingrediėnten die niet bij de supermarkt te halen zijn?
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_181800587
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:23 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Zo, dat is een hoop.
Vragen de recepten om veel ingrediėnten die niet bij de supermarkt te halen zijn?
Nee niet echt. Er stond wel een recept in die begon met "spoel de varkensdarm uit" :P kijk dat is wat lastiger...
pi_181800613
quote:
0s.gif Op zondag 9 september 2018 18:19 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Tof! Wat moet ik me voorstellen bij die laatste titel?
Verhalen uit de 15de en 16de eeuw, foto's van de schilderijen, en daar dan een recept bij. Bijvoorbeeld op een schilderij staat een vis, dan volgt er een recept met snoek.
  Moderator maandag 10 september 2018 @ 14:40:44 #68
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181816949
Ah, dat klinkt wel tof. Ik noteer 'm. :)
pi_181885440
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:28 schreef Elvi het volgende:

[..]

Verhalen uit de 15de en 16de eeuw, foto's van de schilderijen, en daar dan een recept bij. Bijvoorbeeld op een schilderij staat een vis, dan volgt er een recept met snoek.
Tof.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_182011021
Dit boek is ook een aanrader: pride and pudding. Eigenlijk alles wat in de verte een pudding is komt terug. Van haggis tot ijs :P en dan wel historische recepten. Boven elk recept staat uit welke eeuw het komt (variėrend van 14de tot 20ste eeuw).

Ik heb zelf de Engelse versie bij Book Depository gekocht, voor 16 euro. Bij bol.com kost het boek 50 euro :')
pi_182034576
Gratis te downloaden: The Forme of Cury . Een verzameling recepten uit de middeleeuwen.

Hier voor de E-book versie Soms vergeet ik dat het Gutenberg project bestaat :@
pi_182079956
quote:
4s.gif Op donderdag 20 september 2018 21:00 schreef Elvi het volgende:
Gratis te downloaden: The Forme of Cury . Een verzameling recepten uit de middeleeuwen.

Hier voor de E-book versie Soms vergeet ik dat het Gutenberg project bestaat :@
Thx!!
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')