Nederland heeft veel geld verdiend met handel in specerijen. Dat daar ook mensen uit werden gebuit is ook duidelijk.quote:Op maandag 5 februari 2018 19:29 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Naar boven afgerond ongeveer bij procent van de trans-atlantische slavenhandel. Nederland was een kleinere speler.
Nederland heeft vooral en voornamelijk geld verdient met bulkhandel in graan, in hout, haring, handel in wapens, groothandel. De Republiek had zo ongeveer 3/4 van de wereldhandel in handen. De handel in specerijen was lucratief qua marge, maar daar is de echte rijkdom niet vandaan gekomen.quote:Op dinsdag 6 februari 2018 08:19 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Nederland heeft veel geld verdiend met handel in specerijen. Dat daar ook mensen uit werden gebuit is ook duidelijk.
Overigens deed iedereen dat in die tijd. Je kunt wat dat betreft eigenlijk alleen maar zeggen dat Europa zelf slavernij en kolonialisme heeft afgeschaft.
Rode en grijze poon, harder, heek, leng,quote:
Geen idee wie je bent, en het interesseert me niet ook.quote:Op woensdag 7 februari 2018 18:41 schreef KP het volgende:
[..]
Dat verbaast me niets van zo'n klaploper als jij.
Die groene zijn lekkerder tochquote:Op woensdag 7 februari 2018 22:38 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Geen idee wie je bent, en het interesseert me niet ook.
Kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind van wel.quote:
Heek? Daar gebruiken zo'n beetje alle visboeren die geen panga gebruiken toch?quote:Op woensdag 7 februari 2018 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Rode en grijze poon, harder, heek, leng,
Allemaal erg smakelijk maar niet erg geliefd
Voor een lekkerbek bedoel je? 110 maal liever heek dan pangaquote:Op woensdag 7 februari 2018 22:43 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Heek? Daar gebruiken zo'n beetje alle visboeren die geen panga gebruiken toch?
Leng heb ik nog nooit van gehoord.
Jazeker ik ook Helaas gebruiken de meeste panga.quote:Op donderdag 8 februari 2018 08:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor een lekkerbek bedoel je? 110 maal liever heek dan panga
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003)quote:
Top, ga gelijk aan de slagquote:Op donderdag 8 februari 2018 12:50 schreef golfer het volgende:
[..]
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003)
Ik volg het programma al vele jaren maar het viel me laatst toen ik terugkeek op dat die oude afleveringen wel echt héél erg slecht zijn. Vooral de periode tot 2004/5 ongeveer, voordat ze overstapten op de huidige stijl met de voiceover en intro. Het lijken wel schoolprojecten van 2 havo, zo amateuristisch.quote:Op donderdag 8 februari 2018 12:50 schreef golfer het volgende:
[..]
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003)
Goudvissen, regenboog forel, IKEA Perzische tapijt,dode zee zout, melk.quote:Op donderdag 8 februari 2018 09:53 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ik ben ff lekker wat afleveringen aan het terugkijken, gisteren die van aardbeitjes, olijven en carpaccio teruggekeken
Zijn er nog aanradertjes?
Is ook een vreselijk lekker visje, in Beschaafde landen zeer geliefd, maar in NL gezien als visje voor de kat.quote:Op donderdag 8 februari 2018 20:38 schreef derLudolf het volgende:
Wijting duurder verkopen dan kabeljauw
¤23,50/kg.
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoperquote:Op donderdag 8 februari 2018 20:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is ook een vreselijk lekker visje, in Beschaafde landen zeer geliefd, maar in NL gezien als visje voor de kat.
Prijs is een kwestie van vraag en aanbod.quote:Op donderdag 8 februari 2018 20:49 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoper
Ik weet niet meer wat ik op de markt betaalde, volgens mij rond de ¤5/kg
Vorig jaar in IJmuiden kocht ik bijvangst voor twee a drie euro de kg. Voor die prijs werd het ook nog schoongemaakt. Ondermaatse wijting, poon, heek enz. Niet de mooiste vissen om te zien maar wel lekker. Hoewel, wijting kan me niet bekoren.quote:Op donderdag 8 februari 2018 20:49 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoper
Ik weet niet meer wat ik op de markt betaalde, volgens mij rond de ¤5/kg
Ja, moet het anders maar dood overboord?quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:22 schreef golfer het volgende:
Die aanlandplicht is totaal verkeerd ingevoerd. Nu dus ook voor al die ondermaatse vis.
Veel van de ondermaatse vis leeft nog en kan voor nageslacht zorgen.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, moet het anders maar dood overboord?
Sofie was met die bioloog bij vishandel Tel in IJmuiden. 1 van de beste die er is.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:20 schreef qajariaq het volgende:
Geen idee, ergens op de Halkade maar daar zitten er wel een stuk of wat.
Volgens mij kunnen ze beter stoppen met boomkorvisserijquote:Op donderdag 8 februari 2018 21:29 schreef golfer het volgende:
[..]
Veel van de ondermaatse vis leeft nog en kan voor nageslacht zorgen.
15 tot 30 % volgens de zeebioloog die ervoor doorgeleerd heeft.
En pulsvissen mag ook al niet meer.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mij kunnen ze beter stoppen met boomkorvisserij
ik heb jaren gevaren en heb sindsdien nogal een aversie tegen boomkorvisserij. Het is het omploegen van de zeebodem en er een woestijn van maken. Je kan precies zien waar men geweest is, water is bruin en nog niet. Water is zwart.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:32 schreef golfer het volgende:
[..]
En pulsvissen mag ook al niet meer.
Daarom hadden de Nederlanders dus het visvriendelijker en bodemvriendelijker pulsevissen uitgevonden en dankzij de Franse lobby is dat nu weer vorige maand door het Europese parlement verboden.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
ik heb jaren gevaren en heb sindsdien nogal een aversie tegen boomkorvisserij. Het is het omploegen van de zeebodem en er een woestijn van maken. Je kan precies zien waar men geweest is, water is bruin en nog niet. Water is zwart.
Niet alleen ploegt het de bodem om, het sediment wordt aan het zweven gebracht waardoor het water ondoorzichtig wordt en er een slikfilm weer neerdaald.
Het is echt funest voor het ecosysteem
Ja, en ik zeg dus dat boomkorvisserij verboden had moeten wordenquote:Op donderdag 8 februari 2018 21:39 schreef golfer het volgende:
[..]
Daarom hadden de Nederlanders dus het visvriendelijker en bodemvriendelijker pulsevissen uitgevonden en dankzij de Franse lobby is dat nu weer vorige maand door het Europese parlement verboden.
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 20:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overleven die vissen het nou wel of niet als ze weer overboord worden gedonderd?
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven.
Dat wordt gezegd in de aflevering. Het antwoord is nee, meestal niet, maar afhankelijk van de soort tot 30% wel.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 20:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overleven die vissen het nou wel of niet als ze weer overboord worden gedonderd?
Als je ze niet terug gooit gaan ze sowieso dood.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:18 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat.
Als je goed had opgelet bij die zeebioloog had je kunnen horen dat hij zei dat 15 tot 30% van die ondermaatse vissen het teruggooien overleven.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:18 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat.
En dat zijn op jaarbasis toch behoorlijk wat visjesquote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:24 schreef golfer het volgende:
[..]
Als je goed had opgelet bij die zeebioloog had je kunnen horen dat hij zei dat 15 tot 30% van die ondermaatse vissen het teruggooien overleven.
De goede tijd met Wouter! Wat een baas is datquote:Op donderdag 8 februari 2018 15:17 schreef Tchock het volgende:
[..]
Ik volg het programma al vele jaren maar het viel me laatst toen ik terugkeek op dat die oude afleveringen wel echt héél erg slecht zijn. Vooral de periode tot 2004/5 ongeveer, voordat ze overstapten op de huidige stijl met de voiceover en intro. Het lijken wel schoolprojecten van 2 havo, zo amateuristisch.
Deze keek ik trouwens, over bosvruchten. https://www.npo.nl/keurin(...)4-2004/WO_KRO_344372
Bijna alle shots zijn wel verkeerd belicht, raar gekaderd, te dichtbij of te ver weg, slecht geluid etc.
Ik hoop dat die weer eens een programma gaat makenquote:Op zaterdag 10 februari 2018 09:48 schreef fotostarter het volgende:
[..]
De goede tijd met Wouter! Wat een baas is dat
Mooie televisie inderdaad!quote:Op zaterdag 10 februari 2018 10:26 schreef Piles het volgende:
[..]
Ik hoop dat die weer eens een programma gaat maken
De wilde keuken
Interessanter zou eigenlijk zijn, kan je bij het opvissen niet zo optimaliseren dat zoveel mogelijk kleine vissen levend kan teruggooien.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven.
Politiek gaat altijd vooral over vorm.quote:Op maandag 12 februari 2018 09:34 schreef Joz het volgende:
[..]
Interessanter zou eigenlijk zijn, kan je bij het opvissen niet zo optimaliseren dat zoveel mogelijk kleine vissen levend kan teruggooien.
Maar ik merkte dat de discussie in het programma op politiek niveau meer gaat over symbool politiek dan inhoud
thanks hensquote:Op donderdag 15 februari 2018 20:23 schreef Joezi het volgende:
De Engelstaligen noemen het cottage cheese
er zit vrees ik darmstremsel inquote:Op donderdag 15 februari 2018 20:28 schreef jevl het volgende:
Snel m'n kwark maar naar binnen werken voordat dit begint
Wist je dat niet?quote:
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was.quote:
Je bent echt nooit te oud om te leren (of je had altijd (was het die Almhof?) kwark waar ook yoghurt in zat )quote:Op vrijdag 16 februari 2018 17:49 schreef golfer het volgende:
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was.
Ahaquote:Op vrijdag 16 februari 2018 17:49 schreef golfer het volgende:
[..]
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was.
Fromage blanc.quote:Op vrijdag 16 februari 2018 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Aha
Na, dan snap je nu kwarktaart/Käsekuchen/cheese cake
Ik eet het spul helemaal niet vanwege mijn lactose-intolerantie.quote:Op vrijdag 16 februari 2018 18:24 schreef Isabeau het volgende:
Je bent echt nooit te oud om te leren (of je had altijd (was het die Almhof?) kwark waar ook yoghurt in zat )
In beschaafde landen in het witte schimmel.quote:Op woensdag 21 februari 2018 17:11 schreef golfer het volgende:
Morgen:
Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verschil tussen bruine en witte droge worsten.
Ik gok op bloem of zo.quote:Op woensdag 21 februari 2018 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In beschaafde landen in het witte schimmel.
Melkpoeder heb ik ook wel eens gezien, wit plastic (verstegen), rijstebloemquote:
waarom over Skyr?quote:Op vrijdag 16 februari 2018 18:35 schreef Ties02 het volgende:
Kwark
Komt er ook een aflevering over Skyr?
Ik wil wel eens weten wat dat IJslandse “geheim” is. Waarin verschilt het van normale yoghurt of kwark. Zit er echt alleen maar magere yoghurt in zoals op de verpakking staat? Waarom zit er meer eiwit (11gr) in dan in magere kwark (9gr)? Ik eet het overigens dagelijks.quote:
Mwa, met een beetje googelen kom je daar ook wel uit.quote:Op woensdag 21 februari 2018 21:13 schreef Ties02 het volgende:
[..]
Ik wil wel eens weten wat dat IJslandse “geheim” is. Waarin verschilt het van normale yoghurt of kwark. Zit er echt alleen maar magere yoghurt in zoals op de verpakking staat? Waarom zit er meer eiwit (11gr) in dan in magere kwark (9gr)? Ik eet het overigens dagelijks.
Echt droge worsten (met of zonder schimmel) kom je nog maar zelden tegen in supermarktenquote:Op woensdag 21 februari 2018 17:11 schreef golfer het volgende:
Morgen:
Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verschil tussen bruine en witte droge worsten.
Ik koop Brandt en Levie-worsten dan ook niet in een supermarkt.quote:Op donderdag 22 februari 2018 10:32 schreef Chewie het volgende:
Echt droge worsten (met of zonder schimmel) kom je nog maar zelden tegen in supermarkten
Dat klinkt ook wel een beetje als hipster worst.quote:Op donderdag 22 februari 2018 12:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik koop Brandt en Levie-worsten dan ook niet in een supermarkt.
https://www.brandtenlevie.nl/quote:Op donderdag 22 februari 2018 12:50 schreef Chewie het volgende:
Dat klinkt ook wel een beetje als hipster worst.
Het ergste vond ik misschien nog wel dat ook goede ambachtelijke worsten kunnen worden bijgebloemd, die terreur van de eenvormigheid en alles voor hoe het eruit ziet.quote:
Chocolade te duur? Dan gooien we er noten of koek in en verkopen we het als wat bijzonders.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:14 schreef JayHovah het volgende:
Je kan het vooral merken in de gesneden groente: zijn de courgettes duur? Dan gooien we er toch minder in de Italiaanse roerbak en een shitload aan extra wortel? Dure paprika’s? Ach, dan hebben we nog genoeg taugé om de boel op te vullen in de Chinese roerbak...
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Chocolade te duur? Dan gooien we er noten of koek in en verkopen we het als wat bijzonders.
Suiker in fris te duur? Zoetstof erin en dan verkopen als light
Maar zo kunnen ze wel de prijs laag houden... En anders is het product opeens “tijdelijk niet leverbaar”...quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken.
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent.quote:Op woensdag 28 februari 2018 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Wanneer komt de eerste supermarkt eens op het idee met kwaliteit de concurrentie aan te gaan?
Het is toch duidelijk dat de consument prijs veel belangrijker vindt dan kwaliteit. Onze gehele consumptiemaatschappij is daarop gebaseerd.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:58 schreef Piles het volgende:
[..]
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent.
Of is dat te makkelijk?
Alles met de drang naar goedkoper producerenquote:Op woensdag 28 februari 2018 17:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken.
Toch zijn er veel (en steeds meer) kleine bedrijven die zich wel willen onderscheiden met kwaliteit zoals de worstmaker die golfer aanhaalde.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:58 schreef Piles het volgende:
[..]
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent.
Of is dat te makkelijk?
Minachting voor de consumentquote:Op woensdag 28 februari 2018 17:59 schreef Tchock het volgende:
[..]
Het is toch duidelijk dat de consument prijs veel belangrijker vindt dan kwaliteit. Onze gehele consumptiemaatschappij is daarop gebaseerd.
Nee, gewoon kwestie van economie. Massaproductie en -consumptie van voedsel kan alleen maar bestaan door prijsconcurrentie. Ook de worsten van de ambachtelijke slager zijn daar aan onderhevig of welk ander product je ook koopt. Anders kostte een broodje kip wel $1.500.quote:Op woensdag 28 februari 2018 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Minachting voor de consument
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |