abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_165706132
Naar aanleiding van een aantal posts van robin007bond en mij in een ander topic in VKZ, is besloten om dit topic te openen om verder te praten over intersectioneel feminisme, in de context van huidige politieke ontwikkelingen in Nederland en daar buiten.

Laten we beginnen met een definitie van Intersectionaliteit. Van Wikipedia, omdat ik het zelf niet beter had kunnen verwoorden:

quote:
Intersectionality (or intersectional theory) is a term first coined in 1989 by American civil rights advocate and leading scholar of critical race theory, Kimberlť Williams Crenshaw. It is the study of overlapping or intersecting social identities and related systems of oppression, domination, or discrimination. The theory suggests that—and seeks to examine how—various biological, social and cultural categories such as gender, race, class, ability, sexual orientation, religion, caste, age, nationality and other sectarian axes of identity interact on multiple and often simultaneous levels. The theory proposes that we should think of each element or trait of a person as inextricably linked with all of the other elements in order to fully understand one's identity.[1] This framework can be used to understand how systemic injustice and social inequality occur on a multidimensional basis.[2] Intersectionality holds that the classical conceptualizations of oppression within society—such as racism, sexism, classism, ableism, homophobia, transphobia, xenophobia and belief-based bigotry—do not act independently of each other. Instead, these forms of oppression interrelate, creating a system of oppression that reflects the "intersection" of multiple forms of discrimination.[3]
Belangrijke verwante concepten en begrippen zijn o.a (linkjes verwijzen naar Wikipedia):
Critical Race Theory

White Privilige

Male Privilige

Queer Theory

Subaltern (Postcolonialism)

Rape Culture

Omdat plaatjes meer zeggen dan duizend woorden:

quote-when-feminism-does-not-explicitly-oppose-racism-and-when-antiracism-does-not-incorporate-kimberle-williams-crenshaw-126-72-09.jpg

632e8dbfebe9bb99a18954afa483eec7.jpg

whiteprivilege.jpg?w=420&h=294&crop=1

check-your-privilege.jpg

privilege_holidays.jpg?itok=Wqp_GaWu&c=3b23af8370de2e334d04696ad2896926

N.B. De bedoeling van dit topic is om een "safe haven" te creeren waarin over intersectionaliteit en feminisme gediscussieerd kan worden, op een forum waar feministen normaal gesproken gemarginaliseerd worden. Uitlatingen die racistisch, seksistisch of beledigend zijn tegenover onderdrukte groepen worden uitdrukkelijk niet op prijs gesteld. Open daar maar zelf een topic voor.

[ Bericht 2% gewijzigd door tomatenrood op 02-10-2016 18:33:02 ]
pi_165706194
Cross-posts:

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 september 2016 21:33 schreef tomatenrood het volgende:
Als je wilt dat er een hek om NL gebouwd wordt waar niemand meer naar binnen mag, kun je terecht bij de PVV, maar als je pro-immigratie bent kun je in NL nergens terecht. Er is geen 1 Nederlandse partij die net als bijv. de Zweedse Liberalen, Zweedse Milieupartij en Zweedse Centrumpartij letterlijk open grenzen voor iedereen willen. Zelfs D66 en GL willen nog een soort systeem met visa/verblijfsvergunningen in stand houden. Erg jammer.
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 19:39 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Intersectionalisme is typisch iets liberaals vind ik. Socialisten zien dat het gros van de ongelijkheid tussen man/vrouw, blank/mensen van kleur voortkomt uit de klassensamenleving. Uiteraard wordt het daar niet enkel tot gereduceerd, maar ziet vaak dat het allemaal uit klasse voortkomt.

Zie: https://www.jacobinmag.co(...)struggle-oppression/
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 20:03 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Dat klopt, (klassieke) socialisten zien idd vaak dat dat voortkomt uit de klassensamenleving. Maar hoe bedoel je dat intersectionalisme typisch liberaal is? Dat begrijp ik even niet. Volgens mij zijn veel intersectionalistische theorieen juist gebaseerd op Marxist theory.

Het liberale gedachtegoed daarentegen kijkt alleen maar naar het individu. Volgens liberalen kan het individu alles bereiken wat hij/zij wil, als hij/zij maar hard werkt/gemotiveerd is etc. etc. En zijn er geen belemeringen. De samenleving is maakbaar, the sky is the limit.
Intersectionalisten kijken juist naar groepen in de samenleving die de meeste macht hebben (witte, heteroseksuele mannen van bourgeoise komaf), en groepen die geen tot weinig macht hebben cq. onderdrukt worden, en hoe dat samenhangt (Dus een lesbische, zwarte vrouw uit de arbeidersklasse bijv. wordt op vier manieren onderdrukt). Dit zijn factoren waar het individu geen invloed op heeft. Dit valt imo weer samen met klassieke marxistische theorie (base vs. superstructure).
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 22:07 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Toch ziet het klasse niet als de centrale oorzaak van de andere onderdrukkingen. Iets dat haast centraal staat in de marxistische analyse. In dat licht vind ik dit wel interessant: https://www.theguardian.c(...)men-equal-scientists

Je hebt gelijk over dat het niet echt liberalisme is. Ik bedoelde meer het Amerikaanse "liberalism". Een beetje zoals Hilary Clinton, die je af en toe ook wel lip-service ziet geven aan intersectionaliteit. De centrale klasse-analyse ontbreekt imo. Juist de base and superstructure analyse geeft weer hoe de verhoudingen in productie de huidige cultuur van racisme en seksisme veroorzaken.

Ik wil het niet allemaal reduceren tot klasse. In een hele egalitaire maatschappij zul je vast ook mensen hebben die neerkijken op mensen door zaken als huidskleur en seksuele voorkeur.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 15:39 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Dat is waar. Nu snap ik beter wat je bedoelt :) Amerikaans liberalism is inderdaad heel wat anders dan VVD-liberalisme. Zou het eerder een beetje met D66 of PvdA vergelijken, maar ook die partijen vind ik niet heel intersectioneel (D66 is imo toch vooral de partij van de witte YUP-man, dat beeld heb ik iig). Een intersectioneel alternatief zoals het Feministisch Initiatief in Zweden zou ik verademend vinden in het NL'se politieke klimaat.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 18:08 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Waarom zou je zo'n partij willen? Ik snap dat eerlijk gezegd echt niet. Het is een extreme vorm van identiteitspolitiek.

Als ik zo naar de eisen kijk kunnen ze bij iedere willekeurige socialistische partij terecht, zoals de Vansterpartiet.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 18:19 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Als tegenstem in een parlement waarin haat tegen alles wat 'anders' is gemeengoed is geworden. Ik vind dat geen enkele politieke partij daar hard genoeg stelling tegen neemt (nee, ook DENK niet, die partij is een grap). Zelfs D66, GL en PvdA zijn wat meer opgeschoven naar populistisch-rechts in het laatste decennium.

Fi is wezenlijk anders dan Všnsterpartiet. Een Fi-politica heeft hier een uitgebreide blog over geschreven. In het Zweeds, maar de moeite waard om door Google Translate te halen als je er in geinteresseerd bent.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Daar zitten toch wel een aantal fundamentele verschillen.

De sociaaldemocraten en de milieupartij, die nu samen de regering vormen, zeggen ook dat ze feministisch zijn, maar uit hun daden tot nu toe blijkt dit helaas niet. Dus als feminist in Zweden zou V dan je enige alternatief zijn.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 18:32 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Bedankt voor het uitleggen van de verschillen.

Ik vind het wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Ten eerste vraag ik me af waarom je op redelijk kleine issues al gaat afsplinteren en niet probeert je eigen beweging binnen de partij te starten. Ten tweede lijkt uit jouw overzicht de partij linkser dan de Vansterpartit, maar ze zitten in de fractie van de Europese sociaaldemocraten in plaats van de GUE/NGL, waar de Vansterpartit in zit. Ten derde zijn veel van de standpunten van Vansterpartit voortgekomen uit praktisch realiseerbare doelen. Uiteraard zouden ze waarschijnlijk ook gratis OV willen in hun utopie, maar eerst willen ze het tij naar links keren voordat zoiets Łberhaupt ten sprake kan komen. Ik snap dus niet waarom ze bij de Europese fractie van sociaaldemocraten zitten in plaats van de eckte socialisten.

Daarnaast denk ik dat in alle progressieve partijen al genoeg aandacht is voor racisme, seksisme en homofobie. Het is heel belangrijk dat er aandacht aan wordt besteed, maar al die afsplintergroepen lijken me geen goed idee. Moeten we voor iedere onderdrukte groep aparte partijen krijgen?
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 19:10 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Als (poging tot) antwoord op jouw vragen:

1. Ik vind het geen afsplinterpartij of one-issue partij. Feminisme/Intersectionaliteit is een ideologie, net als dat socialisme, liberalisme of ecologisme een ideologie is. Anders kunnen GL en SP net zo goed samen gaan met de PvdA. Terwijl die drie partijen toch echt verschillende ideologische uitgangspunten hebben.
Een wezenlijk kenmerk van een echte one-issue partij (zoals 50+, PvdD) is naar mijn mening dat ze geen ideologie hebben die toepasbaar op alle facetten van de samenleving, maar dat ze slechts over een paar beleidsterreinen een mening hebben.

2. Die keuze van Fi om bij de fractie van Europese sociaaldemocraten te gaan heeft vooral pragmatische redenen. De redenen die Fi zelf genoemd heeft hiervoor zijn:

A. De sociaaldemocratische fractie is groter dan GUE/NGL en de Groene Fractie, waardoor Fi meer invloed en spreektijd heeft in het Europees Parlement (EP). (Of iets van die strekking iig).
B. In GUE/NGL zitten een aantal "hardcore communisten" uit Zuid-Europese landen (zeg maar "Sovjet-style" communisten), die het niet zo hebben op feminisme en vinden dat vrouwen maar achter het aanrecht thuishoren.
C. In de Groene Fractie zitten een aantal "sekspositieve" feministen uit NL (GroenLinks) en Duitsland, die prostitutie en porno zien als "seksuele bevrijding" en vinden dat dat legaal moet zijn. Fi ziet prostitutie en porno als geweld van mannen tegen vrouwen, en als onderdrukking en uitbuiting. Zij willen dan ook het liefst dat prostitutie EU-wijd wordt aangepakt. In de sociaaldemocratische fractie zitten wat politici die deze visie met Fi delen.

3. Er is vast aandacht voor binnen alle politieke partijen, maar niet al die partijen zien racisme, seksisme en homofobie als systematisch probleem veroorzaakt door patriarchale machtsstructuren waarvan de gehele samenleving doordrongen is. De meeste progressieve partijen a la PvdA en D66 zien racisme/seksisme/homofobie vooral als individueel probleem, waarbij alleen bepaalde individuen racistisch/seksistisch etc. zijn, i.p.v. dat ze durven te benoemen dat alle gepriviligeerde mensen in de maatschappij dat in bepaalde mate zijn.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 20:31 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Reactie op je antwoorden:

1) Hmmm.. Lastig. Ik zou het wel zien als one-issue ondanks dat het een eigen ideologie heeft. Animal liberation en dergelijke zijn ook ideologieŽn en toch worden partijen als PvdD ook one-issue genoemd. Daarnaast: ze noemen zichzelf feministisch, maar niet intersectionalistisch of wat dan ook. Dus blijkbaar komen ze maar op voor een enkele onderdrukte groep. Althans, zo profileren ze zich dan wel met hun partijnaam en dergelijke. ;)

2. Ah oke, dat is helder. Het lijkt me eerlijk gezegd sterk dat er nog zulke conservatieve marxisten-leninisten zijn. Maar oke. Als dat echt zo is dan kan ik me voorstellen dat je liever niet samen in een Europese groep zit.

3. Die privilegeanalyse vind ik altijd maar een beetje beperkt. Een dakloze man, houdt die het patriarchale systeem in stand om zijn eigen privilege te beschermen omdat hij man is? En hier vraag ik me nog steeds af waarom ze de klassenanalyse niet delen. Blijkbaar vinden ze die onderdrukte groep niet belangrijk genoeg om aan de socialistische Europese partij deel te nemen. Het is in ieder geval niet het feminisme van Rosa Luxemburg of Simone de Bouveoir (een marxist!)

Maar goed... Ik vind dit echt een super boeiend onderwerp. :@ Alleen twijfel ik of we daar verder mee moeten gaan in dit topic.
  zondag 2 oktober 2016 @ 13:13:06 #3
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165706381
Meh. Nee.

Wanhopige poging feminisme te vervuilen met extreemlinkse onzin.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
  zondag 2 oktober 2016 @ 13:41:34 #4
38496 Perrin
Sapere aude
pi_165706986
Vrouwen en negers samen tegen de nare witte man?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_165707534
Wel mooi dat misogynie/etc. gewoon toegestaan wordt door dit soort feministen wanneer het niet-blanken (e.g., zie rappers) of de islam (dan is het schijnbaar cultuur, keuze van de vrouw) betreft.
pi_165707543
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 13:41 schreef Perrin het volgende:
Vrouwen en negers samen tegen de nare witte man?
ja een soort neonazisme, maar dan met een andere invulling qua spelers :')

zie ook: https://www.reddit.com/r/StormfrontorSJW/
..///
pi_165708301
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:05 schreef NightH4wk het volgende:
Wel mooi dat misogynie/etc. gewoon toegestaan wordt door dit soort feministen wanneer het niet-blanken (e.g., zie rappers) of de islam (dan is het schijnbaar cultuur, keuze van de vrouw) betreft.
Nee, dat is niet zo. Ook daar komen feministen tegen in actie, maar niet door de schuld te leggen bij de cultuur, maar door de patriarchale machtsstructuren ook in die gemeenschappen ter discussie te stellen.

De oplossing van populisten is: "white men saving Brown women from Brown men" (citaat naar Spivak's essay "Can the Subaltern Speak?") om de "Brown women" vervolgens zelf te onderdrukken ;(
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:41:30 #8
38496 Perrin
Sapere aude
pi_165708368
Waar zie jij precies die onderdrukking? Op mij komt dat een beetje over als:

I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_165708525
We zitten bijna in 2017 en dan zijn er nog mensen die vinden dat vrouwen geen gelijk rechten hebben in het Westen. Hoe twisted ben je dan?

aMbqxo1_700b_v1.jpg

Deze mag hier ook niet ontbreken. Dit raakt de essentie wel aardig.
pi_165708571
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:49 schreef Hamzoef het volgende:
We zitten bijna in 2017 en dan zijn er nog mensen die vinden dat vrouwen geen gelijk rechten hebben in het Westen. Hoe twisted ben je dan?

[ afbeelding ]

Deze mag hier ook niet ontbreken. Dit raakt de essentie wel aardig.
Deze memes geven liberaal-feminisme goed weer.
Daarom is juist intersectioneel feminisme nodig.
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:55:16 #11
38496 Perrin
Sapere aude
pi_165708638
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:51 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Deze memes geven liberaal-feminisme goed weer.
Daarom is juist intersectioneel feminisme nodig.
Gaat dat voor meer vrouwelijke bouwvakkers zorgen?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_165708655
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:51 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Deze memes geven liberaal-feminisme goed weer.
Daarom is juist intersectioneel feminisme nodig.
Ik ben niet bekend met de exacte definities en de nuances daartussen, maar feminisme anno nu heeft weinig te maken met waar het ooit voor bedoeld is.

Het is achterhaald. Mensen die nu nog feminisme voorstaan willen geen gelijke kansen, maar privileges.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:03:43 #13
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_165708763
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:56 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Ik ben niet bekend met de exacte definities en de nuances daartussen, maar feminisme anno nu heeft weinig te maken met waar het ooit voor bedoeld is.

Het is achterhaald. Mensen die nu nog feminisme voorstaan willen geen gelijke kansen, maar privileges.
Hetzelfde loon voor hetzelfde werk is een privilege? Goh.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_165708814
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Hetzelfde loon voor hetzelfde werk is een privilege? Goh.
..///
pi_165709130
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Hetzelfde loon voor hetzelfde werk is een privilege? Goh.
En dit is slechts 1 voorbeeld. Sowieso een typische opmerking voor een witte, heteroseksuele man die zijn eigen priviliges niet inziet. Stap eens uit de bubbel en google "everyday sexism" of "everyday racism" om te zien wat voor abuse vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen elke dag moeten ondergaan. Al die dingen lijken misschien klein, maar het gebeurt dag na dag, en it adds up...

Er zijn zoveel voorbeelden te noemen in de samenleving: alleen al die Groningse studentenvereniging en hun banga lijst (typische vorm van slut shaming: een middel om de seksualiteit van vrouwen onderdrukken, terwijl mannen gewoon rond mogen neuken zonder imagoschade), zwarte piet ("alleen wij witte mannen mogen bepalen of dat racisme is"), en het feit dat sommige hier het n-woord gebruiken, wat een machtsmiddel is om iemand te marginaliseren op basis van etniciteit (er is geen pejoratief woord voor witte mannen met dezelfde historische lading).

Vrouwen worden geacht zich op een bepaalde manier te kleden en te gedragen en als ze daar niet aan voldoen, dan zijn het "sletten"/"manwijven"/[insert random pejorative].
Je mag als man gay zijn, maar alleen als je daar niks van laat merken, en in het dagelijks leven je aanpast aan de heteronormen. Je moet je constant aanpassen, terwijl de dominante groep in de samenleving dat niet hoeft.

Men moet zich constant aanpassen aan de geldende norm in de maatschappij, en dat is: Wit, man, heteroseksueel, van middelbare leeftijd, middenklasse-afkomst en "able-bodied". En op het moment dat je daarvan afwijkt, wordt je gekleineerd en bespot. Hoe meer je afwijkt, hoe erger dat wordt...

Zo lang dit soort percepties van vrouwelijkheid en Otherness zo diep doordrongen zijn in de maatschappij is er geen sprake van gelijkheid. En ja, vrouwen willen dezelfde privileges als mannen.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:36:25 #16
38496 Perrin
Sapere aude
pi_165709268
Je mag best tata's of kaaskoppen zeggen hoor.. Negers noemen zichzelf ook neger.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_165709367
Om terug te komen op de oorspronkelijke discussie :

quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 20:31 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Reactie op je antwoorden:

1) Hmmm.. Lastig. Ik zou het wel zien als one-issue ondanks dat het een eigen ideologie heeft. Animal liberation en dergelijke zijn ook ideologieŽn en toch worden partijen als PvdD ook one-issue genoemd. Daarnaast: ze noemen zichzelf feministisch, maar niet intersectionalistisch of wat dan ook. Dus blijkbaar komen ze maar op voor een enkele onderdrukte groep. Althans, zo profileren ze zich dan wel met hun partijnaam en dergelijke. ;)

2. Ah oke, dat is helder. Het lijkt me eerlijk gezegd sterk dat er nog zulke conservatieve marxisten-leninisten zijn. Maar oke. Als dat echt zo is dan kan ik me voorstellen dat je liever niet samen in een Europese groep zit.

3. Die privilegeanalyse vind ik altijd maar een beetje beperkt. Een dakloze man, houdt die het patriarchale systeem in stand om zijn eigen privilege te beschermen omdat hij man is? En hier vraag ik me nog steeds af waarom ze de klassenanalyse niet delen. Blijkbaar vinden ze die onderdrukte groep niet belangrijk genoeg om aan de socialistische Europese partij deel te nemen. Het is in ieder geval niet het feminisme van Rosa Luxemburg of Simone de Bouveoir (een marxist!)

Maar goed... Ik vind dit echt een super boeiend onderwerp. :@ Alleen twijfel ik of we daar verder mee moeten gaan in dit topic.
1. Ja, zo profileren ze zich met hun naam, maar ze zijn wel degelijk intersectioneel en socialistisch georienteerd. Ze hebben bijv. afstand genomen van het liberaal-feminisme.
Europarlementarier Soraya Post (Fi) is van Roma-afkomst, en zit in een EP-commissie die situatie van de Roma in Europa wil verbeteren en discriminatie tegen deze groep tegen wil gaan. Ook hieruit blijkt de duidelijke intersectionele aanpak van Fi.

2. Ja, die zijn er. Roemer heeft volgens mij eerder ook al gezegd dat er nog best verschillen zaten tussen de NL'se SP en de Zuid-Europese communistenpartijen, maar dat hij het desondanks toch nodig vond om met hun samen te werken tegen neoliberale krachten in het EP.

3. De klassenanalyse is onderdeel van de intersectional theory, en staat op gelijke voet met andere vormen van discriminatie. Het is niet zoals bij klassieke marxisten dat de klassenanalyse gezien wordt als overheersend concept dat al het andere verklaart.

Dat ze in de fractie van de sociaaldemocraten zitten had naar eigen zeggen ook te maken met pragmatische redenen: Ze wilden zoveel mogelijk invloed en spreektijd in het EP en dat kan beter als je in een grote fractie zit (heeft te maken met interne regels van het EP als instituut, maar hoe dat helemaal precies werkt weet ik niet). Fi streeft er naar om hun thema (feminisme) op de agenda te zetten, en dat lukt het best door het in in eerste instantie op de agenda te zetten van de op 1 na grootste fractie van het EP.
pi_165709644
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Hetzelfde loon voor hetzelfde werk is een privilege? Goh.
Dat krijgen ze grotendeels.

En als vrouwen bij gelijke geschiktheid goedkoper zouden zijn dan mannen, waarom zouden bedrijven dan niet alleen vrouwen aannemen? :')
pi_165709932
Als vrouwen werkelijk onderbetaald zouden worden voor hetzelfde werk, dan zouden winstmaximaliserende aandeelhouders wel eisen dat het bedrijf nog enkel vrouwen aanneemt.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:06:26 #20
38496 Perrin
Sapere aude
pi_165709960
quote:
6s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:05 schreef Kaas- het volgende:
Als vrouwen werkelijk onderbetaald zouden worden voor hetzelfde werk, dan zouden winstmaximaliserende aandeelhouders wel eisen dat het bedrijf nog enkel vrouwen aanneemt.
Scheelt zo enkele tientallen procenten loonkosten.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_165709983
Je gaat het pas zien als je het door hebt
pi_165710403
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:51 schreef tomatenrood het volgende:

[..]

Deze memes geven liberaal-feminisme goed weer.
Daarom is juist intersectioneel feminisme nodig.
intersectioneel feminisme is net zo goed een ideologie dat zich richt op de everyday struggles van welgestelde sneeuwvlokjes in de westerse bovenklasse...
..///
  zondag 2 oktober 2016 @ 17:27:35 #23
129292 LXIV
misdunker
pi_165711769
quote:
99s.gif Op zondag 2 oktober 2016 13:03 schreef tomatenrood het volgende:

N.B. De bedoeling van dit topic is om een "safe haven" te creeren waarin over intersectionaliteit en feminisme gediscussieerd kan worden, op een forum waar feministen normaal gesproken gemarginaliseerd worden. Uitlatingen die racistisch, seksistisch of beledigend zijn tegenover onderdrukte groepen worden uitdrukkelijk niet op prijs gesteld. Open daar maar zelf een topic voor.
Ik meld me alvast in deze safe space!
Liberals are acting like Trump is going to kill all the gays, make slavery legal again, and take away women's rights...
Like he's a Muslim or something.
pi_165711993
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:42 schreef tomatenrood het volgende:
Om terug te komen op de oorspronkelijke discussie :

[..]

1. Ja, zo profileren ze zich met hun naam, maar ze zijn wel degelijk intersectioneel en socialistisch georienteerd. Ze hebben bijv. afstand genomen van het liberaal-feminisme.
Europarlementarier Soraya Post (Fi) is van Roma-afkomst, en zit in een EP-commissie die situatie van de Roma in Europa wil verbeteren en discriminatie tegen deze groep tegen wil gaan. Ook hieruit blijkt de duidelijke intersectionele aanpak van Fi.
Dat is tof. :) Maar ik vraag me dan nog steeds af waarom hun naam en programma vooral focust op seksisme dan.
quote:
2. Ja, die zijn er. Roemer heeft volgens mij eerder ook al gezegd dat er nog best verschillen zaten tussen de NL'se SP en de Zuid-Europese communistenpartijen, maar dat hij het desondanks toch nodig vond om met hun samen te werken tegen neoliberale krachten in het EP.
Maar of die vrouwen ook echt in de keuken willen? Dat lijkt me sterk. Notabene in de Sovjet constitutie stond dat de man ook een rol had in het huishouden.
quote:
3. De klassenanalyse is onderdeel van de intersectional theory, en staat op gelijke voet met andere vormen van discriminatie. Het is niet zoals bij klassieke marxisten dat de klassenanalyse gezien wordt als overheersend concept dat al het andere verklaart.
Oke. Dat snap ik. Ik ben het er desalniettemin mee eens. Als je naar iemand als Obama kijkt denk ik dat je kunt stellen dat klasse een belangrijkere rol heeft in het bepalen van je privilege in de samenleving dan bijvoorbeeld huidskleur. Dat mensen met een andere huidskleur gediscrimineerd worden is denk ik vooral omdat ze overwegend vaak bij de arbeidersklasse horen. De stereotypes over donkere mensen en armen komen ook heel vaak overeen: ze zouden lui zijn en hun lot aan zichzelf te danken hebben, ze werken gewoon niet hard genoeg etc.

Het grappige is dat bij het zoeken naar Bernie Sanders filmpjes ik deze tegen kwam:


Waarin hij ook klasse als de centrale rol beschouwd.

Ik denk dat we hierover gewoon verschillen van mening. Ik zie de andere vormen van onderdrukking voortkomen uit klasse en jij niet als overheersend concept. :P
quote:
Dat ze in de fractie van de sociaaldemocraten zitten had naar eigen zeggen ook te maken met pragmatische redenen: Ze wilden zoveel mogelijk invloed en spreektijd in het EP en dat kan beter als je in een grote fractie zit (heeft te maken met interne regels van het EP als instituut, maar hoe dat helemaal precies werkt weet ik niet). Fi streeft er naar om hun thema (feminisme) op de agenda te zetten, en dat lukt het best door het in in eerste instantie op de agenda te zetten van de op 1 na grootste fractie van het EP.
Oke, daar valt wat voor te zeggen. Al hadden ze de GUE/NGL ook groter kunnen maken. ;( En de socialistische makkers te steunen in plaats van de sociaaldemocratische verraders als Hollande en PvdA.
  zondag 2 oktober 2016 @ 18:02:32 #25
38496 Perrin
Sapere aude
pi_165712366
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 17:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik meld me alvast in deze safe space!
Ik ook als tata die van vanalles wordt beschuldigd vanwege zijn ras en geslacht.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')