abonnement Unibet Coolblue
pi_162977784
Syri

Syri is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Nadat eind 2010 in Tunesi demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syri. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 220.000 doden gevallen. Etnische groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syri bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syri, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurden gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van Syri
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en Syri heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie dat zowel in Irak als in Syri opereert. Iedereen die niet soennitisch wordt onthoofd door deze groepering. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordani, Libi, VAE, Saudi-Arabi en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syri met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
Rood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syri
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Syri

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes en jongens die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en Syri bestaat.

Kaart van de uiteindelijke staat die IS wil vestigen in het Midden-Oosten

Kaart van de huidige militaire situatie
Paars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syri
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn Assyrirs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  Spellchecker maandag 13 juni 2016 @ 18:41:03 #2
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_162981708
quote:
Syrirs betalen smokkelaars om weer naar huis te gaan. Wij zijn woedend op Europeanen.

Europa leek hen het beloofde land. Velen riskeerden hun leven op weg ernaartoe. Hun droom spatte uit elkaar in de Griekse velden. Nu zetten Syrische vluchtelingen opnieuw hun leven op het spel. Ditmaal in omgekeerde richting. En weer profiteren de smokkelaars.

Sommige Syrirs die in Griekenland vastzitten sinds de sluiting van de Balkanroute, geloven niet meer in een beter leven. Ze zijn ontgoocheld in de manier waarop Europa hen behandelt. Dus betalen ze smokkelaars om hen weer naar Turkije te brengen. Ze vermijden dit keer wel de Egesche Zee en steken de Maritsa rivier over naar Turkije. Maar de rivier kent sterke stromingen waardoor al velen er de afgelopen jaren het leven lieten. Elke nacht verzamelen groepjes vluchtelingen aan het station van het Griekse grensoord Didimoticho. Daar wachten ze hun kans af om over te steken.

Kamperen
Onder hen bevindt zich Atia al-Dschassem, een 27-jarige kapper uit Damascus. Na maanden gekampeerd te hebben aan de Grieks-Macedonische grens wil hij nu terugkeren met zijn vrouw en eenjarige dochter. "Ik ga naar Turkije. Ik wil Europa niet meer. Punt", vertelt hij aan de Duitse krant Die Welt.

Bombardementen
Ze hopen dat het hun laatste nacht in Griekenland wordt. "Ik smeek God dat hij ons helpt weer naar Syri te gaan. In Syri ging het beter dan hier, zelfs met de bombardementen", aldus al-Dschassem. De familie kwam op 24 februari in Griekenland aan en wilde naar het noorden. Hun reis naar Duitsland kwam aan de Macedonische grens ten einde.

Deal
De Europese Unie en Turkije sloten ondertussen een deal die bepaalt dat vluchtelingen die na 20 maart in Griekenland zijn toegekomen, terug naar Turkije worden gestuurd. Diegenen die voor 20 maart kwamen, zitten vast op het Griekse vasteland. Na de sluiting van de Balkanroute gaat het naar schatting om 57.000 mensen. In Griekenland waar de werkloosheid 24 procent bedraagt, willen de meesten niet blijven.

Erbarmelijk
Al-Dschassem bracht samen met zijn gezin een paar maanden door in het illegale kamp van Idomeni aan de Macedonische grens waar de levensomstandigheden erbarmelijk waren. In mei werd het kamp ontruimd en werden de vluchtelingen naar officile opvangcentra van de Griekse overheid gebracht. De Syrische familie borg haar droom om naar Duitsland te gaan, op.

"Geen medeleven"
"Wij hadden niet verwacht dat we in Europa zo behandeld zouden worden", zegt de vluchteling. "Wij dachten dat men humaan ging zijn en zich om ons en onze kinderen zou bekommeren en bescherming geven. Wij dachten dat we geholpen gingen worden maar het tegendeel was waar. Europa toont helemaal geen medeleven met ons."

Honderden euro's
Ze besloten naar Turkije te gaan waar zijn broer woont. Maar zoals vele anderen, hebben ze moeten vaststellen dat dat niet eenvoudig is. Via de officile, bureaucratische weg duurt het lang. Dus wenden ze zich tot smokkelaars die 'slechts' enkelen honderden euro's vragen in plaats van enkele duizenden euro's in de andere richting.

Hek
"Sinds korte tijd zien we een omgekeerde stroom vluchtelingen op gang komen van Idomeni naar onze noordelijke grens", verklaart Ilias Akidis, hoofd van de politie in Didimoticho. De weg over land wordt door een hek versperd. Wat rest, is de rivier. De afgelopen twee maanden werden 150 mensen opgepakt die illegaal in Turkije probeerden te geraken. "Op dit moment is het zeer gevaarlijk omdat de stand van de rivier zo hoog is door hevige regenval", meent Akidis.

Woedend
Ook de 21-jarige kunststudent Madschd Hamed heeft de hoop op een leven in Europa opgegeven. Na drie maanden in Idomeni besloot hij eind mei om terug te keren. "Ik wil weer naar Syri om mijn studie aan de kunstschool in Damascus voort te zetten", legt hij uit. "Zelfs indien de grenzen opnieuw opengaan, keer ik terug. Ik ben zeer woedend op de Europeanen voor de omstandigheden waarin ze ons laten leven."

Gedwongen
Met een landkaart in de hand gaat hij op weg naar Thessaloniki om van daaruit Didimoticho te bereiken. "Daar steek ik de rivier over zoals andere Syrirs me verteld hebben", verklaart de jongeman. Van Turkije wil hij naar Libanon vliegen en dan verdergaan naar Damascus. "Ik heb nooit geprobeerd om de grens met Macedoni illegaal over te steken. Ik wilde op een legale manier naar Duitsland maar nu ben ik gedwongen om op deze wijze naar mijn land terug te keren."
Bron
  maandag 13 juni 2016 @ 18:43:36 #3
365082 IPA35
Patriarch
pi_162981778
Entitlement Mentality
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_162989125
YPG: wij zijn niet voor of tegen assad
Assad PM:

Edit: reactie op youtube zegt dat het een mp is, niet de pm :')
  maandag 13 juni 2016 @ 22:00:48 #6
94451 SillyWalks
Ministry of Silly Walks
pi_162990174
Jahoor, een goed georganiseerde, ervaren, door de Amerikanen gesteunde macht aanvallen, die met hand en tand hun thuisland zullen verdedigen.

Syri is te moe van oorlog om de Koerdische geest terug in de fles te krijgen.
Minister: lt's not particularly silly, is it? I mean, the right leg isn't silly at all and the left leg merely does a forward aerial half turn every alternate step.
Mr Pudey: Yes, but I think that with Government backing I could make it very silly.
  maandag 13 juni 2016 @ 22:24:07 #7
343860 UpsideDown
Baas Boven Baas
pi_162991568
lol hij zou willen dat hij PM was
Say what?
  maandag 13 juni 2016 @ 22:26:21 #8
343860 UpsideDown
Baas Boven Baas
  maandag 13 juni 2016 @ 23:36:51 #9
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_162994736
SAA gaat los in Kabanah?
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 00:08:33 #10
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_162995428
quote:
0s.gif Op maandag 13 juni 2016 23:36 schreef Zahreddine het volgende:
SAA gaat los in Kabanah?
Bron van Sidorenko

Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 00:10:11 #11
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_162995465
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 00:08 schreef Szura het volgende:

[..]

Bron van Sidorenko

[ afbeelding ]
Dat is dan toch enigste positieve nieuws na de desastreuze match van Belgie :')
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 00:11:07 #12
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_162995478
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 00:10 schreef Zahreddine het volgende:

[..]

Dat is dan toch enigste positieve nieuws na de desastreuze match van Belgie :')
_O-

Wilmots is een tactische onbenul. Dat heeft ie dan wellicht gemeen met veel hoge piefen in de SAA.
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 12:53:19 #13
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_163003589
Baghdadi is weer eens doodverklaard :')
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 13:57:09 #14
429226 arvensis
Moeder x 3
pi_163005141
Protge moi de mes dsirs.
pi_163005924
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 12:53 schreef Szura het volgende:
Baghdadi is weer eens doodverklaard :')
Via een gefotoshopte Amaq verklaring ook. De halve wereld er ook gewoon intrappen alsof ze voor het eerst op het internet zitten. _O-
NEE!
pi_163010070
close call voor deze helden _O_

arabthomness twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 16:30:17 #Syria: media activist Hadi Abdullah and photographer Khaled al-Issa both got injured in a regime attack on #Aleppo https://t.co/wchiLRJFC6 reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  dinsdag 14 juni 2016 @ 20:07:34 #17
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_163014339
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 20:10:31 #18
343860 UpsideDown
Baas Boven Baas
pi_163014418
sayed_ridha twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 16:09:26 #SDF take control of Qanat al-Ghara village & the mills in the outskirts of #Manbij reageer retweet
sayed_ridha twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 18:49:41 #SDF capture Hudhud & al-Hamdoniyah in #Manbij outskirts reageer retweet
sayed_ridha twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 12:37:14 According to al-Mayadeen, German Special Forces units are assisting #SDF at #Manbij, US & French advisors are already deployed there reageer retweet
Say what?
pi_163014522
quote:
99s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 17:47 schreef Slayage het volgende:
close call voor deze helden _O_

arabthomness twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 16:30:17 #Syria: media activist Hadi Abdullah and photographer Khaled al-Issa both got injured in a regime attack on #Aleppo https://t.co/wchiLRJFC6 reageer retweet
[ afbeelding ]
Hoeveel kinderen zijn er doodgegaan?
  dinsdag 14 juni 2016 @ 20:54:18 #20
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_163015808
Khalasa door terroristen onder vuur.
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 21:54:20 #21
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_163018194
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 20:10 schreef UpsideDown het volgende:
sayed_ridha twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 16:09:26 #SDF take control of Qanat al-Ghara village & the mills in the outskirts of #Manbij reageer retweet
sayed_ridha twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 18:49:41 #SDF capture Hudhud & al-Hamdoniyah in #Manbij outskirts reageer retweet
sayed_ridha twitterde op dinsdag 14-06-2016 om 12:37:14 According to al-Mayadeen, German Special Forces units are assisting #SDF at #Manbij, US & French advisors are already deployed there reageer retweet
Dat special forces-verhaal is in ieder geval bij Al Masdar ontkracht
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 23:02:05 #23
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163020943
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_163023268
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 20:14 schreef Atak het volgende:

[..]

Hoeveel kinderen zijn er doodgegaan?
tja das geen nieuws meer.

no body cares...
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_163023299
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 23:02 schreef Perrin het volgende:

[..]

Hij rijdt nog door, lijkt het?
jammer dat ze geknipt hebben idd. is niet helemaal duidelijk hoe het afloopt
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')