Welkom bij het Fok!-imker topic.Nederlandstalig imker forum
www.bijenhouden.nlDe informatiebank voor de imker
www.imkerpedia.nlWikipedia pagina over de honingbij:
https://nl.wikipedia.org/wiki/HoningbijDe Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV)
www.bijenhouders.nlDe honingbij (Apis mellifera) is een vliesvleugelig insect uit de familie bijen en het geslachthoningbijen (Apis).
De honingbij is de bekendste bijensoort vanwege het algemene voorkomen en de grote aantallen exemplaren. De honingbij wordt gewaardeerd door de mens vanwege de belangrijke rol als bestuiver van vele plantensoorten zoals fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis. De honingbij wordt door mensen op grote schaal in kunstmatige bijenkorven gehuisvest voor productiedoeleinden.
De honingbij wordt echter ook bedreigd door de mens en vele bijenvolken zijn verdwenen. Belangrijke oorzaken zijn verschillende vermoedelijk bijenparasieten en insecticiden, maar veel is onbegrepen. Omdat de honingbij een van de best bestudeerde insecten is, is wel veel bekend over het complexe gedrag en het al even complexe kliersysteem dat daarbij een rol speelt. De honingbij is niet de enige bestuiver, maar vanwege het wereldwijde voorkomen en de grote aantallen is de honingbij een van de belangrijkste bestuivers van bloeiende planten.
Kunstmatige bijenvolken moeten regelmatig onderhouden worden om ze van afval te ontdoen en om de honing te oogsten. Onder natuurlijke omstandigheden bouwen de bijen steeds een nieuw nest om aan nestparasieten te ontkomen. Het onderhoud wordt uitgevoerd door professionele bijenhouders die imkers worden genoemd.
Het bijenvolk kent verschillende verschijningsvormen, die kasten worden genoemd, de 'moer', de 'werkster' en de 'dar'. De moer of koningin is het zeldzaamst. De koningin is degene die het nest in stand houdt door grote hoeveelheden eitjes te leggen, tot 2000 per dag. De werksters zijn net als de moer vrouwelijk. De meeste exemplaren van de honingbij zijn werkster. In de zomer komen de mannelijke bijen tevoorschijn, de darren. Behalve bij de paring, spelen ze een rol bij de temperatuurregeling in de kolonie. Als er niet genoeg stuifmeel in het bijennest aanwezig is worden ze verwijderd. In een nest is in de winter een moer en ongeveer 10.000 werkbijen aanwezig, er zijn dan geen darren. In de zomer zijn enkele honderden darren aanwezig en kan het aantal werksters oplopen tot 80.000.
Verschillende stadia van de bij:
1. Stiften: de koningin legt stiften, zo’n 2000-3000 per dag in het hoogseizoen
2. Rondmade, rechtsboven zie je nog een stift.
3. Afgedekte broed
4. Geboorte van de bij
5. Bij in vlucht, met aardig wat pollen aan z’n achterpoten.
Wat random plaatjes:
Een gemerkte koningin met om zich de hofstaat:
Verschil tussen de Koningin, werkster en een dar:
Een zwerm ( van mij afgelopen mei)
De honingbij leeft zo’n 6 weken. De eerste 3 weken verblijven ze in de kast en doen allerlei werkzaamheden als: poetsen, nektar doorgeven, de koningin voeden.
Na ongeveer 3 weken zit hun werkzaamheden in de kast erop en vliegen ze voor het eerst uit. Eerst wat kleine rondjes om de kast, maar die rondjes worden al snel groter en vliegen ze tot zo’n 3km uit om nectar te verzamelen. Wist je dat voor een kilo honing de bijen zo’n 80.000km moeten vliegen!
Nectar en pollen worden verzameld en de bij keert terug in de kast. Wachters voor de ingang controleren of de bij wel bij het volk hoort en of hij wel nectar bij zich heeft. Een bij zonder nectar is waarschijnlijk een rover, dus die komt er niet in! Wat wel bijzonder is dat een “vreemde” bij, maar wel nectar bij zich heeft, wel wordt toegelaten. Eenmaal in de kast geeft de bij z’n nectar af aan de werksters en gaat weer op pad.
In de kast wordt de nectar tot wel 60x aan andere bijen doorgegeven. Met dat doorgeven worden er enzymen aan de nectar toegevoegd en hiermee ontstaat gaandeweg honing. Uiteindelijk wordt de honing eerst open opgeslagen in de honingkamer. Eerst open en als het percentage water in de honing tussen de 17 en 20% ligt, is de honing klaar en wordt door de bijen afgedekt. De honing is dan klaar om geslingerd te worden.
Wil je zelf ook imker worden? Neem dan contact op met een plaatselijke of regionale imkervereiniging en schrijf je in voor een cursus. Via de imkervereniging wordt je vaak een begeleidende imker toegewezen die je de eerste tijd op weg helpt.
Ik ben sinds vorig jaar imker en leer nog elke keer als ik in de kasten kijk.
Ik zit zelf bij een Duitse Imkerverein en heb de basiscursus en honingcursus gevolgd en mag dan ook mijn honing afvullen in de welbekende Deutsche Imkerbund glazen.
Ik ben begonnen in 2014 met 2 Carnica volkeren, maar afgelopen mei heb ik 2 zwermen gehad en gevangen, dus ik zit nu op 4 volkeren. Ik wil maximaal 5 volkeren gaan houden, grote kans dat volgens jaar ik aan de max zit.
Heb je vragen, stel ze dan gerust!
(ook aanvullingen op de OP hoor ik graag!)
[ Bericht 0% gewijzigd door ueberduitser op 18-06-2015 12:42:03 ]