Ik weet er niet veel vanaf maar mijn vriendin is vegan, en die heeft er totaal geen moeite mee.quote:Op maandag 18 mei 2015 11:30 schreef Farenji het volgende:
Vegetarisch leven bevalt me uitstekend, maar veganistisch gaat me nog steeds te ver. Omdat eieren, en vooral kaas.
Het lijkt me ook best een opgave (misschien wel onmogelijk) om alle benodigde stoffen binnen te krijgen als veganist, zonder supplementen te slikken. Hoe doen de veganisten hier dat? Ben je daar erg bewust mee bezig?
Wat ik vaak lees is dat een groot deel van de veganisten bepaalde tekorten heeft; bijv aan vitamine A, B12, D, cholesterol, verzadigd vet. Van die dingen die bijna alleen in vlees/vis, eieren en zuivel zitten maar die je lichaam wel absoluut nodig heeft. Je moet echt heel veel moeite doen (door bijvoorbeeld bepaalde algen te eten), of je moet er supplementen bij slikken, om alles binnen te krijgen. Ik kan me daarom niet aan de indruk onttrekken dat veganisme onnatuurlijk en uiteindelijk ongezond is.quote:Op maandag 18 mei 2015 12:24 schreef telefoonmaatschappij het volgende:
[..]
Ik weet er niet veel vanaf maar mijn vriendin is vegan, en die heeft er totaal geen moeite mee.
Ook mist ze niks! Ik zou het gewoon een beetje opzoeken als je er echt mee bezig bent
Het enige waar ik aan moet denken is B12, daar ligt een tekort snel van op de loer. Van de rest is gewoon een kwestie van de juiste dingen eten, iets wat een vlees-eter en een veganist moet doen.quote:Op maandag 18 mei 2015 13:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat ik vaak lees is dat een groot deel van de veganisten bepaalde tekorten heeft; bijv aan vitamine A, B12, D, cholesterol, verzadigd vet. Van die dingen die bijna alleen in vlees/vis, eieren en zuivel zitten maar die je lichaam wel absoluut nodig heeft. Je moet echt heel veel moeite doen (door bijvoorbeeld bepaalde algen te eten), of je moet er supplementen bij slikken, om alles binnen te krijgen. Ik kan me daarom niet aan de indruk onttrekken dat veganisme onnatuurlijk en uiteindelijk ongezond is.
Daar heb je helemaal gelijk in!quote:Op maandag 18 mei 2015 13:53 schreef Farenji het volgende:
Je kan op internet alles vinden wat je wil, zowel positief als negatief, van bronnen die schreeuwen dat veganisme dom en hartstikke gevaarlijk is, tot aan bronnen die zeggen dat het de oplossing voor alles is. Maar dit: http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1627S.full is wel een objectief en onderbouwd verhaal. Hier komen de voordelen van veganisme naar boven (idd lagere kans op hart/vaatziektes, lagere bloeddruk, minder kans op kanker) maar ook de nadelen (kans op tekorten aan vitamines, calcium en ijzer bijv).
Iedereen moet natuurlijk datgene eten waar hij/zij zich het beste bij voelt, of dat nou straight edge veganistisch of hardcore carnivoor is of iets ertussenin. Ik denk dat geen van beide uitersten gezond zijn. Dus ik ga graag in het midden zitten: geen vlees, wel zuivel en eieren.
Haha ik schrok van de tweede zin totdat ik je derde lasquote:Op maandag 18 mei 2015 13:55 schreef telefoonmaatschappij het volgende:
[..]
Daar heb je helemaal gelijk in!
Ik vind zuivel en eieren ook rechtvaardiger dan vlees. Echter is het helaas net zo erg in de huidige industrie
Dat ligt toch een beetje aan waar je je vlees voor vervangt?quote:Op maandag 18 mei 2015 13:24 schreef telefoonmaatschappij het volgende:
[..]
Het enige waar ik aan moet denken is B12, daar ligt een tekort snel van op de loer.
Zelf ben ik ook tevreden vegetariër voor inmiddels twee jaar denk ik. Maar inderdaad, veganist zijn lijkt me erg lastig zonder supplementen te slikken.quote:Op maandag 18 mei 2015 11:30 schreef Farenji het volgende:
Vegetarisch leven bevalt me uitstekend, maar veganistisch gaat me nog steeds te ver. Omdat eieren, en vooral kaas.
Het lijkt me ook best een opgave (misschien wel onmogelijk) om alle benodigde stoffen binnen te krijgen als veganist, zonder supplementen te slikken. Hoe doen de veganisten hier dat? Ben je daar erg bewust mee bezig?
Jep, daarom in ieder geval biologische zuivel of ei.quote:Op maandag 18 mei 2015 13:55 schreef telefoonmaatschappij het volgende:
[..]
Daar heb je helemaal gelijk in!
Ik vind zuivel en eieren ook rechtvaardiger dan vlees. Echter is het helaas net zo erg in de huidige industrie
Biologische kaas is ook op basis van plantaardig stremsel, dus daar heeft sowieso geen dier voor moeten sterven.quote:Op zaterdag 30 mei 2015 19:48 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Jep, daarom in ieder geval biologische zuivel of ei.
quote:Op zondag 31 mei 2015 09:07 schreef Ill-Skillz het volgende:
[..]
Biologische kaas is ook op basis van plantaardig stremsel, dus daar heeft sowieso geen dier voor moeten sterven.
Niet waar! Biologische kaas is beduidend vaker vegetarisch, maar het is niet automatisch vegetarisch omdat het biologisch is. Er zijn ook biologische kazen die met "gewoon" stremsel bereid zijn.quote:Op zondag 31 mei 2015 09:07 schreef Ill-Skillz het volgende:
[..]
Biologische kaas is ook op basis van plantaardig stremsel, dus daar heeft sowieso geen dier voor moeten sterven.
Dat klopt. Altijd op de ingredientenlijst kijken, dus.quote:Op maandag 1 juni 2015 23:50 schreef GimmeGore het volgende:
[..]
Niet waar! Biologische kaas is beduidend vaker vegetarisch, maar het is niet automatisch vegetarisch omdat het biologisch is. Er zijn ook biologische kazen die met "gewoon" stremsel bereid zijn.
Haha! Maar erg lekker is het wel. Heerlijk ijs!quote:Op dinsdag 2 juni 2015 20:59 schreef GimmeGore het volgende:
De AH heeft Grunschnabel ijs in het assortiment!
http://www.ah.nl/zoeken?rq=grunsch&globalsearch=true
Het kost je wel een rib uit je lijf, dus of het dan nog steeds veganistisch is weet ik niet
quote:Op dinsdag 2 juni 2015 20:59 schreef GimmeGore het volgende:
De AH heeft Grunschnabel ijs in het assortiment!
http://www.ah.nl/zoeken?rq=grunsch&globalsearch=true
Het kost je wel een rib uit je lijf, dus of het dan nog steeds veganistisch is weet ik niet
quote:Op zondag 31 mei 2015 09:07 schreef Ill-Skillz het volgende:
[..]
Biologische kaas is ook op basis van plantaardig stremsel, dus daar heeft sowieso geen dier voor moeten sterven.
quote:
http://melkjekanzonder.nl/de-melkfeiten/melkdierenleed/quote:Pasgeboren kalfjes worden meestal direct weggehaald bij hun moeder, terwijl ze in de natuur tot 8 maanden bij elkaar blijven. De scheiding geeft voor zowel moeder als kalf veel stress. De melkkoeien loeien nog wekenlang omdat ze hun jong missen.
De kalfjes worden acht weken lang eenzaam in eenlingboxen opgesloten[9][10], terwijl zij net als ieder jong dier ook erg speels zijn. Ze staan alleen, omdat ze wegens hun zuigdrang de urine van andere kalfjes op zouden drinken als ze samen in een hok zouden zitten.
Koekalfjes staat hetzelfde lot te wachten als hun moeder, stiertjes worden na zo’n 6 maanden geslacht [11]. Stiertjes zij het ‘restafval’ van de melkindustrie. De meeste van de kalveren verdwijnen naar de vleesindustrie. Kalfjes worden vaak op een ijzerarm dieet gezet[12], wat kan leiden tot bloedarmoede, en blank kalfsvlees. Dit blanke kalfsvlees wordt voornamelijk geëxporteerd naar Frankrijk, Duitsland en Italië. [13]
Ook in de biologische vee-industrie worden de jongen snel bij hun moeder weggehaald.
De (biologische) moederkoe zal, wanneer ze wordt afgeschreven vanwege dalende productie en na enkele kalfjes te hebben gekregen ook naar de slacht gaan. Het vervoer naar het slachthuis is erg stressvol voor de koeien en (stier)kalveren.
Ook de andere diersoorten die worden gebruikt voor melkproductie moeten jongen krijgen om melk te kunnen geven. Ook zij worden dus keer op keer zwanger gemaakt en leeggemolken.
http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/dairy.htmquote:Like any other industry, the organic dairy industry has to make a profit. Even at organic dairy farms, cows are kept constantly pregnant, calves are removed from their mothers and male calves are turned into beef or veal.
Especially at larger organic farms, the treatment of the animals very much resembles that of factory farmed animals. There are very few regulations in place that deal with the amount of space the animals should be given or the amount of time they should be allowed outside.
Tragisch. Maar mijn post ging enkel over plantaardig stremsel (waarbij dus geen slacht noodzakelijk is), niet over de handelingen van de bio-industrie.quote:Op zaterdag 25 juli 2015 07:44 schreef Feeeeble het volgende:
[..]
[..]
[..]
http://melkjekanzonder.nl/de-melkfeiten/melkdierenleed/
[..]
http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/dairy.htm
Stremsel is een bijproduct van de kalveren slacht dus de kalfjes worden sowieso geslacht, of je nu wel of geen plantaardig stremsel in je kaas hebt. Een melkkoe (ook die uit de biologische zuivel industrie) belandt ook gewoon in het slachthuis dus dieren doden gebeurt ook voor de productie van zuivel.quote:Op zaterdag 25 juli 2015 10:43 schreef Ill-Skillz het volgende:
[..]
Tragisch. Maar mijn post ging enkel over plantaardig stremsel (waarbij dus geen slacht noodzakelijk is), niet over de handelingen van de bio-industrie.
Het verschil tussen ovo-lacto-vegetarisme en total vegetarisme of veganisme, zo je wil.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |