quote:
Op woensdag 11 maart 2015 20:09 schreef z80 het volgende:[..]
onde-onde zijn dus de bruin gekleurde bollen. kleefrijst met vulling. in Vietnam is de vulling vaak groenbonen pasta.
nouja, daar bestaat dus wat twijfel over.. 't ligt er geloof ik net aan waar je vandaan komt
. in maleisie noemen ze deze balletjes ook onde onde. ik kan me niet zo goed voorstellen dat een oud maleis vrouwtje dat al jaren kooklessen geeft ze stiekem een andere naam heeft gegeven,
.
minilot! het is doodsimpel.
100 gram glutinous rice flour (kleefrijstebloem)
60 g palmsuiker / gula jawa in brokjes
100 ml pandanbladsap
gemalen kokos
over het pandanbladsap: dat kan je zelf maken, als je pandanbladeren hebt, maar je kan ze hier in NL niet zo goed krijgen. er zijn busjes pandanpasta, als je dat met een beetje water mixt kan je dat ook prima gebruiken
. gebruik in elk geval niet het pandanextract van jo-la, da's supervies.
eerst: breng een pannetje water aan de kook
dan: doe de rijstebloem in een kom en voeg er wat pandanbladsap aan toe. blijf roeren met een lepel. voeg stukje bij beetje het sap toe, tot je een structuur krijgt die je met je handen kan kneden (de structuur deed me wat denken aan speelgoedklei). rol van dat deeg kleine balletjes, ongeveer zo groot als een kleine bonk, stop er een stukje gula jawa in en rol 'm goed dicht. gooi de balletjes in je pan kokend water - ze zijn klaar als ze gaan drijven (ik laat ze dan nog even doorkoken, zodat je zeker weet dat de suiker helemaal gesmolten is
). vis ze eruit en rol ze meteen door de kokos!
that's all. je kan ze niet zo heel lang bewaren, ze zijn heerlijk als ze vers zijn