abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_145320999
registreer om deze reclame te verbergen
Welkom in het derde topic over robotica. Lees (en discussieer) hier over de laatste ontwikkelingen in de robotica. The future is here

irobot.jpg

Voorgaande topics
W&T / Robots
W&T / Robotica #2

gerelateerde topics
AEX / Robot Economics

Zie hieronder de laatste paar artikels uit het voorgaande topic

[ Bericht 83% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 09-10-2014 10:55:15 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145324463
Gaat het hier alleen over robots als legermateriaal?
pi_145324498
Nee, het artikel in de OP is het laatste artikel uit het vorige topic
Ik zal de OP aanvullen met nog ene paar uit het voorgaande topic

W&T / Robotica #2
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145324925
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Nee, het artikel in de OP is het laatste artikel uit het vorige topic
Ik zal de OP aanvullen met nog ene paar uit het voorgaande topic

W&T / Robotica #2
Ah, ok. Ff volgen, staan best leuke dingen in
pi_145325229
quote:
14s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:57 schreef HPLC het volgende:

[..]

Ah, ok. Ff volgen, staan best leuke dingen in
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145325381
Vreemd ik kan de OP niet aanpassen met meerdere artikels

dan zet ik ze maar hier

26-03-2014

Robot betovert publiek met TED-lezing

...misschien ooit...

De X-Prize Foundation looft een grote prijs uit voor de eerste robot die een TED-lezing houdt. De hoofdprijs? Dat mag jij bepalen.

X-prize%20TED-robot.png
'Me robot; you human. Me created by you; you product of evolution. Welcome at this first TED-talk presented by a non-human…'

Wie weet begint over een paar jaar zo de eerste TED-lezing gehouden door een robot. Als het aan de X-Prize Foundation ligt, is dit namelijk de volgende grote uitdaging in de kunstmatige intelligentie. Dat maakte de organisatie afgelopen donderdag 20 maart bekend.

Making the Impossible Possible – dat is het motto van de X-Prize. Uitdaging: realiseer een grote technologische doorbraak en win daarmee miljoenen dollars. Zo staan er onder andere X-Prijzen open voor de eerste door een private partij gerealiseerde maanlanding (twintig miljoen dollar) en voor het eerste draagbare apparaat dat een betere medische diagnose stelt dan een groep artsen (tien miljoen dollar).

In 2004 werd de tot nu toe enige X-Prize toegekend: de ruimtevaart-X-Prize ging toen naar het team dat SpaceShipOne had gebouwd. Hier was de uitdaging dat een private partij een ruimteschip zou bouwen dat tweemaal binnen twee weken drie mensen heen en weer naar de ruimte kon vervoeren. En dat lukte.

Applausmeter
De precieze regels voor de nieuwe Artificial Intelligence-X-Prize liggen nog niet vast. Voorlopig staat de organisatoren het volgende scenario voor ogen: Een groep mensen selecteert van te voren honderd mogelijke onderwerpen voor een TED-lezing die een robot moet geven. Vervolgens kiest het aanwezige publiek ťťn onderwerp uit. Daarna krijgt het menselijke robotteam een half uur om de robot te prepareren.

Dan is het de beurt aan de robot. Hij neemt plaats op de beroemde rode TED-stip en houdt een lezing van drie minuten. Na afloop stelt de menselijke presentator en curator van de TED-conferentie Chris Anderson twee vragen aan de robot. Ten slotte geeft het publiek een oordeel over de kwaliteit van de lezing via de hoeveelheid applaus en geeft een panel van experts een beargumenteerd oordeel.

Dat is het ruwe idee. Maar de organisatie nodigt vanaf nu iedereen uit om via hun website mee te denken over de spelregels. Moet de robot een TED-lezing van 3, 5, 10 of 18 minuten houden? Wie mag het onderwerp van de lezing kiezen? En moet het wel een robot zijn die de lezing houdt, of is het realistischer om de uitdaging te geven aan een computer zonder lichaam, die alleen maar sprekend aanwezig is (net zoals supercomputer Watson die in 2011 de Jeopardy-quiz won).

Hoeveel is de uitdaging waard? 1 miljoen dollar? 5 miljoen? 10 miljoen? En de belangrijkste vraag: wat moeten de criteria worden op grond waarvan het robotteam al dan niet de prijs wint?

10.%20Jeopardy.jpg
Supercomputer Watson verslaat de twee beste menselijke spelers in de Jeopardy-quiz (2011)
Zoom

Vliegende vogels
Een robot die een TED-lezing houdt klinkt prachtig. Toch is het maar zeer de vraag of deze uitdaging de kunstmatige intelligentie (en de mensheid) vooruit helpt. Net zoals de beroemde Turingtest is de A.I.-X-Prize gericht op het nabootsen van menselijke intelligentie. Maar net zoals een Boeing 747 heel anders vliegt dan een vogel, zo kan kunstmatige intelligentie best heel anders zijn dan menselijke intelligentie, en daar is niets mis mee.

Ruim zes decennia aan ontwikkelingen in robots en computers laten zien dat kunstmatige intelligentie in sommige dingen veel beter is dan menselijke intelligentie, en in andere dingen juist veel slechter. Computers en robots kunnen sneller en nauwkeuriger rekenen; ze hebben een enorm en feilloos geheugen; ze raken nooit vermoeid; ze zijn goed in exacte feiten en hebben geen last van zenuwen of andere psychologische belemmeringen.

Mensen zijn echter beter dan computers en robots in het leren van nieuwe dingen, in patroonherkenning en -interpretatie; in sociaal-emotionele intelligentie; in cognitieve vaardigheden die geworteld zijn in het lichaam, in het omgaan met vaagheden en onzekerheden; in het begrijpen van de rijke, alledaagse wereld en in creativiteit. Voor sommige taken is de biologische, levende hardware van mensen beter en voor andere taken de elektronische, niet-levende hardware van computers en robots.

Scan.jpeg

Golem XIV
Een robot die een TED-lezing geeft, kent trouwens een literaire voorloper. De Poolse science-fictionschrijver Stansilaw Lem laat in zijn verhaal Golem XIV uit 1981 al een supercomputer met dezelfde naam een lezing voor mensen houden. De computer begint om de mensen er fijntjes op te wijzen dat zij door hun evolutionaire achtergrond een lezing willen die verhalend is en hen emotioneel raakt. Golem XIV vindt dat een groot nadeel van de mens. Liever wil hij meteen tot de kern komen, desnoods met abstracte formules: "Ik zal mijn lezing larderen met voorbeelden en parabels, omdat jullie mensen ze zo nodig hebben. Ikzelf heb ze helemaal niet nodig."

Een robot kan best een lezing van drie minuten houden door op een slimme manier kennis van Wikipedia, de Encyclopaedia Britannica en ontelbare andere internetbronnen te combineren. Je zou hem best kunnen programmeren om er enkele grapjes in te verwerken. Maar persoonlijkheid heeft hij niet en contact met de zaal zal hij ook niet of nauwelijks maken. Waarom zou een robot echter op een menselijke manier een lezing moeten geven? Helpt die robot ons vervolgens om grote uitdagingen in de kunstmatige intelligentie op te lossen en zo de mensheid te helpen?

Fig%201.JPG

Kopje koffie
Een van die grote uitdagingen is het onder de knie krijgen van een algemeen leerproces, zoals mensen met een-en-hetzelfde brein uiteenlopende taken kunnen leren: van leren voetballen of viool spelen tot een nieuwe taal leren. Een tweede grote uitdaging is het leren van alledaagse kennis: bijvoorbeeld dat een glas water kapot valt op de grond wanneer je het uit je handen laat glippen − typisch kennis die mensen leren door te doen. En wij doen enorm veel van zulke alledaagse kennis spelenderwijs op, zonder dat er taal aan te pas komt.

Een derde grote uitdaging is het omgaan met een ongestructureerde omgeving die een robot nooit eerder heeft gezien. Zet de robot in een onbekende woning en vraag hem om een kop koffie of thee te zetten. Dat is een veel moeilijkere uitdaging. Toegegeven, dat spreekt minder tot de verbeelding dan het houden van een TED-lezing, maar het zou meer opleveren voor de mensheid.

(wetenschap24.nl)

24-06-2014

Japan stelt robotnieuwslezeressen voor

media_xll_6849054.jpg
© epa.

Ze heet 'Kodomoroid', een mix van het Japanse woord 'kodomo', wat kind betekent, en 'androÔde'. Voor stomverbaasde journalisten las ze dinsdag het nieuws voor als een echt televisienieuwsanker tijdens een sessie in het nationaal wetenschappelijk en technologisch museum in Tokio.

media_l_6849086.jpg
De meisjesrobot Kodomoroid (links) heeft ook een oudere collega Otonaroid (rechts). © epa.

Na het laatste nieuws over een aardbeving en een FBI-operatie, liet Kodomoroid zich meedragen door haar uitvinder, de specialist roboticaHiroshi Ishiguro. Kodomoroid deelde de hoofdrol met een andere vrouwelijke robot, 'Otonaroid', een samenstelling van 'otona' ('volwassene') en 'androÔde'. Beide robots lijken echter dan echt.

De androids zullen in het museum aan de slag gaan als bezoekerscontact en de menselijke reacties op hen opslaan.


(HLN)

07-10-2014

Deze killer robots vechten in 2020 onze oorlogen uit

Militairen hoeven in 2020 niet meer naar Irak en SyriŽ af te reizen: dan verrichten killer robots het werk. Bekijk hier hoe ze eruitzien, die robots die mensenlevens kunnen beŽindigen.
Sciencefiction is het allang niet meer. De ontwikkeling van killer robots gaat zo snel dat vredesactivisten er een groot gevaar in zien en er een verbod op eisen. Geen F-16’s meer en piloten die kant op. Zelfs geen op afstand bestuurde drones. Alleen vliegtuigen die zelf vliegen, zelf hun doel kiezen en het zelf overhoop schieten.

knipsel4-568x375.png
X-47B
De X-47B is een donkergrijze vleugel met een spanwijdte van negentien meter. De VS willen dat deze vliegende vleugel zelf vijandelijke doelen opspoort en vernietigt.

knipsel3-568x475.png
DE MULE
De Mule is geen killer robot, maar een robotisch paksysteem: een robot die zich op ruig gebied kan verplaatsen, en daarbij bagage van militairen kan meezeulen.

knipsel2-568x381.png
DE GUARDIUM
De Guardium is een gepantserde robotwagen die zelfstandig kan terugschieten.

DE FALCON
De Falcon is een onbemand gevechtsvliegtuig dat zowat 21.000 kilometer per uur kan vliegen.

knipsel1-568x511.png
SGR-A1
De SGR-A1 is een robotische bewaker. De robot is ontworpen om mensen te vervangen in de gedemilitariseerde zone aan de Zuid- en Noord-Koreaanse grens.


ZIJN ER OOK NADELEN?
De Britse robotprofessor Noel Sharkey maakt zich zorgen over de killer robots. Hij ziet verschillende bezwaren, zegt hij vandaag in nrc.next:

“Het grootste bezwaar is dat ze altijd minder goed dan mensen in staat zullen zijn om onderscheid te maken op het slagveld. Stel dat een robot ooit eigen en vijandelijke uniformen van elkaar kan onderscheiden, bijvoorbeeld op basis van chips in de kleding. Dan nog zal een robot geen onderscheid maken tussen vijandelijke strijders die doorvechten en zij die zich met hun handen omhoog overgeven. Hij zal ze allemaal neerschieten.

“En als hij wordt geprogrammeerd om strijders met hun handen omhoog met rust te laten, dan zal de vijand met handen in de lucht op de robots aflopen. Robots die zelf beslissen over leven en dood zijn een recept voor grote ongelukken. Misschien niet zozeer aan de zijde van de partij die ze inzet, maar wel aan de andere zijde. Het aantal burgerslachtoffers zou door robots die fouten maken verder omhoog kunnen gaan.”

(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145325558
registreer om deze reclame te verbergen
Cool !
Some things should be simple; even an end has a start
pi_145333158
Erg leuk en interessant topic dit.

Was zelf in het beurs en economie gedeelte recent begonnen met een topic over robot economics.
Over wat de mogelijke economische gevolgen van een verdere robotisering en automatisering, zouden kunnen zijn.
Een economische onderwerp waar van ik persoonlijk denk dat daar mogelijk ook de nodige uitdagingen zouden kunnen liggen in de toekomst.

Dus hier Robot Economics

Hoop dat je het niet vervelend vind dat ik dit zo deel in dit topic.
Maar ik denk dat het misschien leuk en interessant zou kunnen zijn als we op die manier misschien evt wat van elkaar zouden kunnen leren, Zal dit topic ook door linken van uit daar.
pi_145357492
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 16:03 schreef Nimtex het volgende:
Erg leuk en interessant topic dit.
Was zelf in het beurs en economie gedeelte recent begonnen met een topic over robot economics.
Over wat de mogelijke economische gevolgen van een verdere robotisering en automatisering, zouden kunnen zijn.
Een economische onderwerp waar van ik persoonlijk denk dat daar mogelijk ook de nodige uitdagingen zouden kunnen liggen in de toekomst.
Dus hier Robot Economics
Hoop dat je het niet vervelend vind dat ik dit zo deel in dit topic.
Maar ik denk dat het misschien leuk en interessant zou kunnen zijn als we op die manier misschien evt wat van elkaar zouden kunnen leren, Zal dit topic ook door linken van uit daar.
^O^
Goede toevoeging Nimtex! Ik zal het topic eens doornemen, en ik zal de link in de OP zetten.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146184928
Interessant filmpje met verschillende robots:
pi_146254126
Ik weet niet of dit in dit topic past, maar robots worden tegenwoordig al gebruikt in zorginstellingen in Nederland.

Zora is een zorgrobot die eenzaamheid moet verdrijven.

http://www.eo.nl/ditisded(...)de-dag-reportage-20/
pi_146461424
De Makrshakr die cocktails maakt en serveert:

Ik vraag me af of zulke robots de lokale horeca gaan halen of dat het iets blijft voor de meest luxe hotels/cruiseschepen/huizen. Zouden we in Nederland robot cafes krijgen of is het een kwestie van wanneer.
pi_146505873
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 13:44 schreef User8472 het volgende:
De Makrshakr die cocktails maakt en serveert:

Ik vraag me af of zulke robots de lokale horeca gaan halen of dat het iets blijft voor de meest luxe hotels/cruiseschepen/huizen. Zouden we in Nederland robot cafes krijgen of is het een kwestie van wanneer.
Nee want je wil de serveerster met die groten "handen ;) " je cocktail zien shaken.
pi_146514228
Het is tevens nogal overkill om een 6 dof robot arm te gebruiken om een drankje te mixen. Is veel te duur. Daarnaast is zo'n arm helemaal niet geschikt om te shaken (en dat zie in de video ook niet gebeuren).
pi_146868349
Robocop (of R2D2) surveilleert in Silicon Valley. De Knightscope K5 Autonomous Data Machine heeft

- camera's en microfoon
- geur en warmte sensoren
- radar en lidar (laser radar)
- wifi, gps
- kan 300 kentekens per minuut registreren
- kan luisteren naar social media, bv. bij een auto kan de robot kentekenplaten registreren en vergelijken met meldingen over gestolen auto's
- verzameld 90 tb aan data per jaar en kost $6,25 p/u

en doet zijn rondes bij winkelcentra, kantoren, buurten en campussen. In de toekomst wil Knightscope de robots ook inzetten bij vliegvelden, scholen, hotels, casinos en meer.

robots-security-robocops-knightscope.jpg

img_3120.jpg?w=1248

http://knightscope.com/
http://rt.com/usa/207395-robocop-security-silicon-valley/
pi_147012775
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 14:53 schreef smartie456 het volgende:
Ik weet niet of dit in dit topic past, maar robots worden tegenwoordig al gebruikt in zorginstellingen in Nederland.

Zora is een zorgrobot die eenzaamheid moet verdrijven.

http://www.eo.nl/ditisded(...)de-dag-reportage-20/
Daarover heb ik ook in het vorige topic artikels geplaatst

quote:
0s.gif Op woensdag 26 maart 2014 13:46 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-03-2014

Robot Zora krijgt 250.000 euro van Vlaamse regering

[ afbeelding ]
Robot Zora. © belga.

Het bedrijf Qbmt uit Oostende krijgt 250.000 euro via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Dat zal geÔnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de humanoÔde robot Zora, samen met de Universiteit Gent en UZ Gent. Dat maakten de stad Oostende en Qbmt bekend.
Robot Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare humanoÔde robot die over allerlei sensoren beschikt. Het Oostendse bedrijf Qbmt ontwerpt de software voor de robots, die in Frankrijk geproduceerd wordt door Aldebaran Robotics.

De robot wordt onder meer ingeschakeld in rusthuizen en ziekenhuizen. "Dat gaat van het voorlezen van de krant en het dagmenu, maar Zora kan revalidatie-oefeningen begeleiden en zorgen voor entertainment", zegt oprichter Fabrice Goffin.

Ontwikkeling en extra werkkrachten
De 250.000 zal geÔnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de robot. "Zo willen we nagaan welke spieren goed of slecht functioneren. We kunnen dat gebruiken voor patiŽnten met epilepsieaanvallen, maar ook in de revalidatie. Zora kan registreren wie de oefeningen goed volgt, en of de spieren zich goed ontwikkelen", aldus Goffin. Met het geld kunnen ook twee nieuwe werkkrachten worden aangetrokken.

Zora wordt al voltijds ingezet in het woonzorgcentrum De Boarebreker in Oostende. "En binnenkort gaan we ook een Zora leveren in Eernegem en nog ťťn in Oostende, maar er is ook interesse uit Duitsland en Nederland. De aanvragen stromen binnen, dus commercialisering dringt zich op", besluit Goffin.

Ook de Vlaamse Investeringmaatschappij PMV toont volgens de zaakvoerders interesse.

(HLN)
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 18:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-09-2014

Zorgrobot op komst

[ afbeelding ]
Zorgrobotje Paro

Een robot die snel koffie zet, het is niet meer sciencefiction. Psychologen en computerwetenschappers ontwikkelden een model dat codeert hoe mensen dit soort alledaagse handelingen verrichten. Het nieuwe model vanuit Leiden is 500 keer sneller dan eerdere programma’s.

Er waren al computermodellen voor dit soort huishoudelijke taken, maar die zijn complex en omslachtig, aldus de Leidse onderzoeker Roy de Kleijn. ‘Robots konden door een lang proces van trial and error deze taken uitvoeren. Het nieuwe model heeft 500 keer minder voorbeelden nodig dan eerdere modellen door de feedback-loop die geÔnspireerd is door het menselijk brein. De robot krijgt direct infomatie over zijn acties en krijgt de kans om zijn acties te veranderen waardoor hij het gewenste gedrag kan vertonen.’

Hersenen nagebootst

De Kleijn ontwikkelde het model samen met de Leidse hoogleraar algemene psychologie Bernhard Hommel en drie buitenlandse onderzoekers. Zij publiceerden 29 september hun bevindingen in het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.

De onderzoekers bootsten de werking na van de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de planning van taken. Met een simulatieprogramma codeerden zij een aantal alledaagse handelingen als koffie- en theezetten. Het model bevat kortetermijnvoorspellingen en samen met de feedback loop kunnen taken doelgericht uitgevoerd worden, aldus De Kleijn.

Nu echt gaan bouwen

De onderzoekers testten hun model met een simulatieprogramma. In de volgende fase willen ze het programma daadwerkelijk inbouwen bij een robot. In de zorg wordt al gebruik gemaakt van robots die stofzuigen of assisteren bij operaties. Wanneer komt de theezettende robot op de markt? ‘Dat zal nog wel even duren. Over vijf jaar hebben we misschien een robot die ťťn zo’n specifieke taak goed en snel kan uitvoeren. Maar een zorgrobot wordt pas echt interessant als hij veel meer taken uitvoeren. En die ontwikkeling zal nog jaren duren.’

Het onderzoek maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden als onderdeel van het EU-consortium RoboHow, en onderzoekers van de University of Colorado, Boulder. Meer over zorgrobots lees u onder meer hier.

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147012794
24-11-2014

Deze robot van nog geen 10 euro leert kinderen programmeren


Een robot voor de klas: het klinkt als een onbetaalbare luxe voor de meeste scholen. Maar deze AERobot kost nog geen 10 euro. Hij werd ontwikkeld door wetenschappers van Harvard University en moet kinderen leren programmeren.

De AERobot beweegt zich vooruit en achteruit, draait, detecteert licht, volgt lijnen en randen en kan afstanden meten met behulp van infraroodlicht. De bedoeling is dat de kinderen de robot programmeren om al die dingen te doen.

Mike Rubenstein ontwikkelde de robot in het kader van de AFRON Challenge begin dit jaar. Onderzoekers werden uitgedaagd om goedkope robotsystemen voor het onderwijs te ontwikkelen. De kost van ťťn AERobot bedraagt exact 10,70 dollar (ongeveer 8,60 euro). Rubenstein hoopt dat het toestel meer kinderen kan overtuigen te kiezen voor technologie-, wetenschaps- of ingenieursstudies.
USB-poort

De electronica werd grotendeels gebouwd met een pick & placemachine. Om de kosten verder te drukken, staan vibratiemotoren in voor de bewegingen en heeft de robot geen chassis. De machine kan verbonden worden met de usb-poort van een computer, waarvan hij de nodige voeding en sturing krijgt.

De AERobot won de eerste prijs in de softwarewedstrijd van de AFRON Challenge en de tweede prijs in de hardwarewedstrijd. Het systeem werd inmiddels getest bij honderd leerlingen tijdens een zomerkamp. Verdere verbeteringen moeten de robot zo simpel maken dat de kinderen hem kunnen gebruiken zonder begeleiding van een leerkracht.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147880307
Google heeft maandag aangekondigd dat het eerste volledig functionerend prototype gereed is en verwacht dat deze in 2015 op de publieke weg zal verschijnen. De eerste bestuurders in Noord-CaliforniŽ moeten het nog wel met een stuur doen volgens de wet, voor het geval er ingegrepen moet worden. Google is nog zoekende naar partners in de auto industrie om de auto verder te ontwikkelen.

3456684545.si.jpg

http://www.computerworld.(...)s-car-prototype.html
pi_148236885
29-12-2014

Vooruitblik 2015: de opkomst van reddingsrobots

De komende dagen staat New Scientist elke dag stil bij een van de tien belangrijkste items op de wetenschapsagenda in 2015. Dit keer: de reddingsrobotwedstrijd van DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van defensie.

320px-DARPA_-_Illustration_of_example_disaster_response_scenario-300x177.png
Dit soort scenarios moeten de robots in DARPA's robotwedstrijd aankunnen.

Op 5 juni begint in CaliforniŽ de laatste fase van de belangrijkste robotwedstrijd ter wereld. In de DARPA Robotics Challenge zullen elf robots over rotzooi klimmen, door muren heen breken en brokstukken opruimen. Op die manier bewegen zij door een gesimuleerd rampgebied dat voor veel mensen ook een uitdaging zou zijn.

Brandkraan
Bij de wedstrijd is de meest geavanceerde robottechnologie van het moment te zien. Van robotarmen die een brandkraan kunnen opendraaien tot robots die ladders op kunnen klimmen. Veel van de vaardigheden die een robot nodig heeft in een rampgebied zijn hetzelfde als wat onze robots op de toekomstige arbeidsmarkt moeten kunnen als schoonmaker, of in een ander fysiek beroep.

Het idee achter de tweejaarlijkse wedstrijd van DARPA is om robots te ontwikkelen die in theorie in staat geweest zouden zijn om te helpen bij de ramp met de Japanse Fukushima-kernreactor. In tegenstelling tot mensen kunnen robots wel veilig een centrale in waar veel straling is. Zo kunnen die robots een poging doen de koelingssystemen weer aan te zetten.

Urban Challenge
Vorige DARPA-wedstrijden hadden grote technologische doorbraken tot gevolg. De zelfrijdende auto van Google is bijvoorbeeld voortgekomen uit net zo’n soort wedstrijd, de zogeheten Urban Challenge, waarin teams snel leerden hoe ze hun auto’s moesten leren rijden doordat ze op echte problemen gebaseerde scenario’s kregen voorgeschoteld. Tijdens het laatste jaar van de Urban Challenge kwamen de grootste doorbraken,waarbij auto’s de stap zetten van met horten en stoten over een simpel parkoers bewegen, naar soepel door een veel complexere omgeving rijden.

Dezelfde soort vooruitgang wordt nu verwacht voor robots. Zelfs de winnende robot bij de wedstrijd van voor jaar bewoog nog tergend langzaam en had minuten nodig voor elke stap op een ladder. De hoop is dat aan de wedstrijd in juni robots zullen meedoen die soepeler en sneller bewegen en zo veel beter zijn voorbereid op de uitdagingen van de echte wereld.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 januari 2015 @ 01:00:30 #20
435304 Izzy73
Fight like a Brave
pi_148413510
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 januari 2015 @ 01:14:09 #22
435304 Izzy73
Fight like a Brave
pi_148413732
^O^
Morgen even bekijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148900465
20-01-2015

Primeur! Robots verzorgen persconferentie in Japan

robot3.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 januari 2015 om 16:13 uur

In het National Museum of Emerging Science and Innovation in Tokio is vandaag iets bijzonders gebeurd: hier werd de eerste door robots verzorgde persconferentie georganiseerd. Tijdens de persconferentie werden robots gepresenteerd.

De persconferentie werd verzorgd door twee humanoÔde robots: Kodomoroid en Otonaroid (zie afbeelding hierboven). Kodomoroid lijkt sterk op een menselijk kind en kan onder meer nieuwsberichten in verschillende talen en met verschillende stemmen reciteren. Otonaroid lijkt op een volwassen vrouw en doet in het museum al enige tijd dienst als communicatiemedewerker. Zo kan ze in gesprek gaan met bezoekers van het museum.

Maar vandaag kregen de twee een andere taak. Ze speelden de hoofdrol tijdens ‘s werelds eerste door robots voorgezeten persconferentie. Tijdens de persconferentie introduceerden Kodomoroid en Otonaroid twee nieuwe robots: CommU en Sota. De twee kleine robotjes zijn ontwikkeld om met mensen in gesprek te gaan en mensen van informatie te voorzien. De robotjes kunnen worden ingezet om eenzaamheid en stress te bestrijden, maar ook om mensen te onderwijzen. Daarnaast kunnen de robots ook met elkaar communiceren. CommU kan bovendien oogcontact maken met mensen.


Tijdens de persconferentie introduceerden Kodomoroid en Otonaroid eerste zichzelf en daarna de twee kleine robotjes. Ook kregen de kleine robotjes enkele vragen voorgeschoteld door de robotische persvoorlichters.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149260644
Artikel van de Telegraaf over een onderzoek van Deloitte dat stelt dat bijna de helft van alle banen zullen verdwijnen.

quote:
'Robotisering kost tot 3 miljoen banen'


ROTTERDAM -
Door de technologische ontwikkelingen komen er mogelijk 2 tot 3 miljoen banen op de tocht te staan. Dat meldt onderzoeksbureau Deloitte op basis van eigen onderzoek.De onderzoekers spreken van een een conservatieve inschatting. Vooral voor lageropgeleiden, zoals administratief medewerkers, assemblagemedewerkers, pizzakoeriers en vakkenvullers is straks mogelijk geen betaald werk meer. Ook taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs lopen een hoog risico. Voor hoger opgeleiden liggen de risico's vooral bij beroepen op kort-hbo-niveau (laborant, verzekeringsagent, opzichter en elektricien) en op hbo/wo-niveau bij beroepen als accountants en analisten.

Mbo'ers

Groepen die hard geraakt worden zijn mbo'ers (1,3 miljoen) en medewerkers in de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen), aldus Deloitte.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/article23147559.ece
pi_149260775
Banen zullen verdwijnen, maar voorlopig hebben we nog niet zoveel robots.
pi_149411669
05-02-2015

Amerikaanse marine onthult brandweerrobot

media_xll_7464839.jpg
© youtube.

De Amerikaanse marine heeft een brandweerrobot onthuld die autonoom vuur kan detecteren en blussen. De robot moet in de toekomst worden ingezet om branden aan boord van een schip te blussen.

De Shipboard Autonomous Firefighting Robot (SAFFiR) is net zo groot als een mens en kan gemakkelijk worden geŁpdatet met nieuwe veiligheidsmethodes die binnen een schip gelden. Volgens de onderzoekers van de Amerikaanse marine kunnen mensen die een brand in een schip blussen het probleem juist verergeren. De brandweerrobot kan dus een ideale oplossing zijn.

SAFFiR kan op ongelijke vloeren lopen en herkent vlammen dankzij een hittecamera. De waterslang wordt automatisch door de robot bestuurd. Een lasercamera herkent omgevingen en kan inschattingen maken. Mensen kunnen ook via een normale camera met SAFFiR meekijken.

Om de robot te beschermen tegen de hitte tijdens een brand, krijgt SAFFiR een speciaal hittebestendig pak. Dit pak beschermt de mechanische onderdelen en ingebouwde hardware. De robot kan bovendien een stuk langer tegen hitte dan een mens.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149573632
10-02-2015

Eerste robothotel opent in Japan

Een hotel in een Japans attractiepark zal het eerste hotel ter wereld zijn dat voor een groot deel wordt gerund door robots. Het hotel opent in juli. Dat rapporteert nieuwswebsite livescience.

2015-02-10-robot-300x167.jpg
Wetenschappers van de universiteit van Osaka ontwikkelde ook deze robot. Wellicht zal het hotelpersoneel op haar lijken.
Bron: Osaka University

Robots zullen in het Henn-na hotel (het ‘vreemde hotel’) verantwoordelijk zijn voor de receptie, bediening, schoonmaak en garderobe. Ze zullen sprekend op mensen lijken, dankzij handbewegingen en oogbewegingen die ze ‘afkijken’ van hun gasten. Daarnaast spreken de robots Japans, Chinees, Koreaans en Engels. In het hotel, dat 72 kamers bevat, zullen ook tien menselijke medewerkers aan de slag gaan.

Naast het robotpersoneel kent het hotel nog meer technische hoogstandjes. In plaats van kamersleutels kunnen de gasten ervoor kiezen om hun gezicht te laten scannen, zodat ze met behulp van gezichtsherkenning hun kamers kunnen betreden.

Hollands
Wetenschappers aan de universiteit van Osaka hebben de robots ontworpen, en het bedrijf Kokoro heeft ze geproduceerd. Het robothotel heeft ook een vleugje Nederlands vakmanschap: het attractiepark waar het hotel ligt, heet Huis Ten Bosch. Het park, in de buurt van Nagasaki, is gebaseerd op een typisch Hollandse stad.

Goedkoop
Het gebruik van robots is veel goedkoper dan menselijke medewerkers die een salaris opeisen. Een nachtje in het robothotel zal waarschijnlijk zo’n vijftig euro kosten – veel goedkoper dan andere hotels in het park. Toch zullen de prijzen kort na de opening wellicht hoger zijn. Het park biedt mensen in eerste instantie de mogelijkheid om te bieden op een nachtje in het futuristische HOTEL.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149785478
11-02-2015

Robotparanoia

Onheilsprofeten waarschuwen dat intelligente robots de mensheid zullen onderwerpen. Het Designlab aan de Universiteit Twente wil kunstmatige intelligentie en technologie juist dienstbaar maken aan de mens.

Stephen%20Hawking.PNG
© Wikimedia

Onheilsprofeet.
Stephen Hawking, de door als zwaar gehandicapte natuurkundige wiens – nog geheel menselijke – intelligentie een mythische status verworven heeft, zei onlangs in een interview met de BBC: ‘De ontwikkeling van volwaardige kunstmatige intelligentie zou het einde van het menselijk ras kunnen betekenen. Die zou uit de hand lopen en zich steeds sneller vernieuwen. Mensen kunnen dat met hun langzame, biologische evolutie niet bijbenen en raken erdoor overvleugeld.’

Ook Elon Musk, de ondernemer die PayPal en de elektrische auto Tesla groot maakte, deed een duit in het zakje met zijn waarschuwing dat kunstmatige intelligentie ‘de grootste bedreiging van ons bestaan is’.

Lopen wij letterlijk het risico de slaven van onze robots te worden? Website Edge, een platform waar onder meer bekende schrijvers, wetenschappers en filosofen online discussiŽren, koos dit keer als ‘Vraag van het Jaar’: What do you think about machines that think? Het antwoord bestaat uit 186 mini-essays, en eigenlijk is iedereen een stuk minder somber over kunstmatige intelligentie dan Hawking. Technologie-angst is vooral een lekker item voor massamedia.

Vanessa Evers, hoogleraar Human Media Interaction aan de Universiteit Twente: ‘Ik kom dat in de praktijk tegen, want ik maak zulke dingen.’ De meeste mensen zijn het erover eens dat we nu nog niet in staat zijn om apparaten te maken die zelf kunnen denken, hoe bescheiden je ‘denken’ ook definieert. Maar, met dank aan Hollywood, de angst voor op hol geslagen robots leeft al. Evers: ‘Ik wil het geen hysterie noemen, maar je ziet wel dat de publieke opinie gevoed wordt op een manier die niet de nuance bevordert.’

MORE FROM THE WEB

10 Habits You Need To Adopt To Help Improve Mental Health10 Habits You Need To Adopt To Help Improve Mental Health
The Daily WesternGirl Walks Around NYC With No Pants On And No One Even Notice!Girl Walks Around NYC With No Pants On And No One Even Notice!
BuzzwokSuper Inspirational Quotes To Get You Through Hard TimesSuper Inspirational Quotes To Get You Through Hard Times
The Daily Western
Best 10 Christmas Markets In Europe For 2014…So Which One You’r Gonna Visit This Year? – BuzzWokBest 10 Christmas Markets In Europe For 2014…So Which One You’r Gonna Visit...
Buzzwok10 Reasons You Stopped Having Sex!10 Reasons You Stopped Having Sex!
The Daily WesternYou should check this out
Sponsored
Brought By FlashBeat
Irritatie

Vanessa%20Evers%20portret.PNG
© Eric Brinkhorst

Vanessa Evers.
Evers is initiatiefnemer voor het Designlab aan de Universiteit Twente, dat officieel op 1 september 2014 open ging, maar dezer dagen echt op toeren komt: ‘Vandaag zijn net de laatste 3d-printers geleverd. Het Designlab is een ruimte voor multi-disciplinaire onderzoeksprojecten, waar we ideeŽn heel snel kunnen verwerken tot prototypes.’

Deels zijn dit haar eigen projecten, waarvoor ze al geld van de EU heeft gekregen, zoals het inzetten van robots in de zorg. Maar ook afstudeerders kunnen er terecht, en bachelor-studenten die een vak in projectvorm volgen. Evers: ‘Techniekstudenten leren hier samenwerken met filosofen en sociale wetenschappers.’

En dat is nodig ook, want ‘slimme’ software en ‘zelfdenkende‘ apparaten wekken tot nu toe vooral irritatie op. Een computer begrijpt heden ten dage niets van een mens, en komt daarom bijna altijd met irrelevante suggesties of spontane acties die als bemoeizuchtig ervaren worden.

Evers: ‘Het gros van de technologie moet handelingen verrichten zonder dat ik er naar omkijk of er iets van merk. Als ik een robot heb die stofzuigt, wil ik gewoon dat als ik thuiskom het huis schoon is en dat de hond nog in leven is, niet dat hij telkens om feedback vraagt.’

Zo kan een robot het eigenlijk nooit goed doen: je wilt niet dat hij je voortdurend lastig valt met triviale vragen over wat hij precies moet doen, maar als hij te autonoom te werk gaat, ervaren we dat al snel als bedreigend.

‘Dat is een schrikbeeld voor mensen,’ weet Evers, ‘het idee dat je invalide wordt en dat er dan een robot voor je zorgt omdat menselijke hulp te duur is geworden. Maar robots en kunstmatige intelligentie moeten ons juist helpen om weer te doen wat we zelf willen. Bijvoorbeeld, je helpen om naar buiten te gaan. Dan is de reactie: wat leuk, nu kan ik zelf weer boodschappen doen.’

En voor oplossingen komt men zeker niet altijd uit bij kunstmatige intelligentie. Evers: ‘Vaak is de conclusie hier op het Designlab: hier is geen robot nodig, maar een mens. Wij willen mensen niet vervangen door robots. Neem bijvoorbeeld de zorg. We maken veel liever tijd vrij voor die mensen doordat ze niet meer hoeven te stofzuigen, zodat ze wel tijd hebben om met de patiŽnten te praten.’

Paranoia
Naarmate robots, of bijvoorbeeld zelfsturende auto‘s, autonomer worden, komt de mens meer op afstand te staan. Dat vindt Evers wel een probleem: ‘Moet je de mens helemaal uit de loop halen?’ Wie is er dan verantwoordelijk als een zelfsturende auto een ongeluk veroorzaakt?

Een Edge-respondent die zich daar zorgen over maakt is natuurkundige en Nobelprijswinnaar Frank Wilczek: ‘Het meest verontrustend vind ik de kunstmatige intelligentie die ingebouwd wordt in autonome militaire entiteiten – robotsoldaten, allerlei drones en “systemen”. De waarden die we zulke entiteiten willen bijbrengen, zijn alertheid op bedreigingen en vaardigheid om die te bestrijden. Maar die positieve waarden, zelfs als ze maar een beetje scheef gaan, veranderen al snel in paranoia en agressie. Zonder de uiterste terughoudendheid en tact komen onderzoekers op een dag misschien tot de ontdekking dat ze medeplichtig zijn aan het ontstaan van een leger machtige, slimme, kwaadaardige lijders aan achtervolgingswaanzin.’

Het idee van bewapende, vrij rondvliegende drones die paranoÔde worden is een fraai beeld, maar dit vereist slechts een bescheiden niveau van kunstmatige intelligentie. De bijdrage op Edge van de bekende filosoof Daniel Dennett sluit daar mooi op aan: ‘Het echte gevaar is niet dat machines die intelligenter zijn dan wij onze rol als bepaler van ons eigen lot afpakken. Het echte gevaar is, dat wij machines die in wezen geen flauw benul hebben, een autoriteit toeschrijven die hun competenties verre te boven gaat.’

De vraag of een machine kan denken, mag dan filosofisch interessant zijn, maar om te bepalen hoe onze maatschappij met kunstmatige intelligentie om moet gaan is die nauwelijks relevant. Dan gaat het erom van geval tot geval te bepalen welke technologie welke mate van autonomie mag krijgen. We geven daarom het laatste woord aan Edsger Dijkstra (1930-2002), de NEDERLANDER die een van de grondleggers van de informatica was: ‘De vraag of machines kunnen denken is ongeveer net zo relevant als de vraag of onderzeeŽrs kunnen zwemmen.’

OBA Live, met Vanessa Evers
Woensdag 18 februari, NPO Radio 5, 19.00-20.00 uur

(npo.wetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150842409
Investeringen in robots groeit explosief

Robotbedrijven gaan in 2015 een record aan investeringen ophalen. Binnen de eerste drie maanden hebben robotbedrijven al 150 miljoen dollar (140,6 miljoen euro) opgehaald.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Crunchbase.

In totaal zijn er dit jaar tweeŽntwintig investeringsrondes geweest, waarin robotbedrijven een totaalbedrag van 150 miljoen dollar hebben opgehaald. Van de 150 miljoen dollar ging 97 miljoen dollar naar robotbedrijven en 53 miljoen dollar naar dronemakers.

In 2014 haalde robotbedrijven 568 miljoen dollar (523,4 miljoen euro) aan investeringen op, waarvan 484 miljoen dollar voor robotbedrijven en 84 miljoen dollar voor dronemakers.

Investeringen in robotbedrijven

In 2015 zijn met name dronemakers populair. Zo haalde de bekende dronemaker 3D Robotics dit jaar al 50 miljoen dollar op.

3D Robotics ontwikkelt drones voor consumenten die voornamelijk worden gebruikt voor fotografie en video.

http://www.nu.nl/gadgets/(...)oeien-explosief.html

De investeringen zullen alleen maar meer gaan worden, ik ben benieuwd wanneer het keerpunt komt en men er niet meer omheen kan dat dit banen gaat kosten die niet vervangen gaan worden. In 2010 lagen de uitgaven nog rond de 150 miljoen, in 2014 net iets meer dan 500 miljoen en dit jaar dus weer hoger.
pi_152757089
13-05-2015

Ex Machina: opmars van de zelfbewuste robot

De film Ex Machina (op dit moment in de bioscoop) ontvangt wereldwijd lovende kritieken. In de film speelt de robot Ava een grote rol. Ava is bijzonder intelligent en gedraagt zich ook nog eens uitgesproken menselijk. Bouwen technologiebedrijven als Google binnenkort zelfbewuste kunstmatig intelligente robots?

69da4cb1b020d07e5ca5201284c88692-300x168.jpg
De intelligente, zelfbewuste robot Ava in Ex Machina

Nathan, ceo van de fictieve zoekmachine Blue Book, heeft de ultieme robot gebouwd. Ava is zo menselijk dat ze ondanks haar robotachtige uiterlijk mensen toch overtuigt dat ze een echt persoon is. Dat in Ex Machina van schrijver en regisseur Alex Garland juist een zoekmachine een grote doorbraak in de ontwikkeling van robots heeft geboekt, is geen toeval. Google, de inspiratiebron van Blue Book, doet in het echt ook grootschalige investeringen in de ontwikkeling van robotica. De afgelopen jaren kocht de internetgigant op razend tempo bedrijven als Boston Dynamics, dat bekend werd met de ontwikkeling van een robothond voor het Amerikaanse leger, en DeepMind Technologies, dat graag de aard van intelligentie wil doorgronden.

feit-of-fictie.jpg

Game changer

‘Dat soort investeringen zijn een game changer’, zegt robotonderzoeker Murray Shanahan, tevens de wetenschappelijk adviseur van de film (zie interview rechts). In de film is de software waar Ava op draait in feite niets meer dan Blue Book – of eigenlijk: alle gegevens waarover de zoekmachine beschikt. ‘Die enorme bron van data kan ons helpen om betere kunstmatige intelligenties te bouwen’, stelt Shanahan, al denkt hij dat zo’n kunstmatige intelligentie voorlopig niet zal lijken op Ava.

2025

Robotoptimisten voorspellen echter juist dat kunstmatig intelligente robots als Ava al bijna voor de deur staan. Zij baseren zich meestal op de zogeheten Wet van Moore, het verschijnsel dat computerchips grofweg elke anderhalf jaar tweemaal zo snel worden. Die wet gaat al decennia op. Zij schatten dat computers rond het jaar 2025 dezelfde hoeveelheid rekenkracht hebben als het menselijk brein. Zodra dat gebeurt, staan robots als Ava voor de deur.

Dat is echter iets te snel gedacht. Zelfs als je kunt beschikken over de rekenkracht van het menselijk brein, zegt dat nog niet dat je ook weet hoe je die capaciteit moet gebruiken. Niemand kent de volledige ‘code’ waarin ons bewustzijn is geschreven. Zomaar een kunstbewustzijn programmeren is daarom knap lastig.

Emoties

In de film voelt Ava ook emoties – of wekt toch in elk geval op overtuigende wijze die illusie op. Dat is op termijn zo gek nog niet, want in zekere zin zijn onze emoties niets anders dan instructies. Ons verlangen naar liefde, onze angst voor vijanden, ons verdriet en geluk, stuk voor stuk zijn het nuttige gevoelens die ons aanzetten tot sociaal en evolutionair wenselijk gedrag. Ook dat is vooralsnog echter lastig te programmeren.

En als het je dan lukt om mensachtige robots te bouwen die emoties tonen, dan is het alsnog een flinke kluif om te bewijzen dat ze ook zelfbewust zijn. Je weet van jezelf wel dat je bewust bent, maar kunt dat bij iemand anders niet meten. Bewijs maar eens dat je partner of beste vriend ťcht bewust is en niet alleen beschikt over een vooraf gedefinieerde set instructies die bewustzijn simuleren. Dat is lastig, zo niet onmogelijk. Hetzelfde zal in nog sterkere mate opgaan voor de robots van de toekomst.

Interview met de wetenschappelijk adviseur

‘Je weet dat Ava een machine is, maar toch kan ze je overtuigen dat ze een persoon is’

Feit-of-fictie-portret-Murray-met-iCub-300x198.jpg.
Robotonderzoeker Murray Shanahan.

Robotonderzoeker Murray Shanahan voorzag regisseur en scriptschrijver Alex Garland van wetenschappelijk advies voor de film Ex Machina. New Scientist sprak hem over de Turingtest en over kleurenblindheid.

Hoe raakte je bij Ex Machina betrokken?

‘Dat begon al voordat ik me er bewust van was. In 2010 schreef ik een academisch boek over bewustzijn en cognitie. Alex Garland, de schrijver en regisseur van Ex Machina, had het gelezen. De ideeŽn die erin stonden hielpen hem in de juiste richting bij het schrijven van het script. Toen hij klaar was met schrijven stuurde hij me een e-mail. Hij vroeg me om af te spreken om het script door te spreken. Ik was gevleid en zei meteen ja.’

Herkende je ideeŽn van jezelf in het script?

‘Alleen indirect, op een abstract niveau. Zo dook een filosofisch gedachtenexperiment op in de film die ik ook in mijn boek bespreek. Dat gaat als volgt. Stel je toekomst voor waarbij een neurowetenschapper alles weet over hoe kleurwaarneming in het brein werkt. En stel nu – dit is een filosofisch gedachtenexperiment, dus er zijn gekke dingen mogelijk – dat deze persoon is opgegroeid in een zwart-wit kamer en ineens voor het kleur ziet. De vraag is: weet ze nu meer dan eerst? Het antwoord is ja. Ze weet nu hoe het is om kleur te zien.

Caleb heeft hierover een discussie met Ava. Dat spiegelt haar situatie. Ava zit gevangen in een onderzoeksinstituut. Is haar bewustzijn ook anders als ze dat instituut mag verlaten? Dat is niet dezelfde vraag, maar is nog steeds interessant.’

Het plot van de film is een soort Turingtest. Lijkt die test op de test die de Britse wiskundige Alan Turing in zijn oorspronkelijke publicatie voorstelde?

‘Nee, want er is ťťn enorm verschil. In de film weet Caleb vooraf al dat Ava een machine is. Hij zegt dat in de film ook, dat hij dat bij een echte Turingtest helemaal niet mag weten. Nathan, Ava’s bouwer, antwoordt echter dat we dat punt inmiddels ver voorbij zijn. Dat Caleb weet dat Ava een machine is, maar dat zij hem vervolgens alsnog kan overtuigen dat ze een echt persoon is. Dat is ťťn van mijn favoriete citaten uit de film.’

Murray Shanahan is hoogleraar cognitieve robotica aan de Imperial College London. Hij schreef in 2010 het boek Embodiment and the Inner Life: Cognition and Consciousness in the Space of Possible Minds.

Wil je nog veel meer weten over de kruisbestuiving tussen wetenschap en film? 21 mei organiseert New Scientist een mooie avond met topsprekers die je meenemen in de wetenschappelijke werkelijkheid achter boeiende sciencefictionideeŽn.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153408674
07-09-2015

Deze robot kan u ooit redden bij een kernramp

media_xll_7773165.jpg
© afp.

Robotwedstrijd Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben de prestigieuze robotwedstrijd Darpa Robotics Challenge in CaliforniŽ gewonnen. Hun robot DRC-Hubo bleek het best uitgerust om ingezet te worden bij een ramp, zoals de kernramp van Fukushima.

media_l_7773166.jpg
© afp.

De hoofdprijs leverde Team Kaist 2 miljoen dollar op. De plaatsen twee en drie waren voor Amerikaanse robots en waren goed voor respectievelijk 1 miljoen en 500.000 dollar. Hubo wordt sinds 2002 ontwikkeld. De robot is 180 centimeter groot en weegt 80 kilogram.

De wedstrijd was georganiseerd door Darpa, het Amerikaanse agentschap voor geavanceerde onderzoeksprojecten voor defensie. In de finale stonden 24 teams, uit zes landen (VS, Japan, Zuid-Korea, Duitsland, ItaliŽ en Hongkong) tegenover elkaar. Hun robots moesten acht opdrachten tot een goed einde brengen, zoals met een voertuig rijden, voorbij een deur gaan, een klep openen, op een muur kloppen, trappen op- en afgaan en zich een weg banen door allerlei puin.

Het doel van de wedstrijd is vooral om de in labo's ontwikkelde robots in realistische situaties te plaatsen en te testen. Maar het zal zeker nog tien tot vijftien jaren duren voor de technologie ook effectief zal worden toegepast in het echte leven.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153816964
24-06-2015

Gents hotel zet als eerste ter wereld robot achter balie

Klik hier voor video's

video Vanaf vandaag maakt menselijke robot Mario officieel deel uit van het personeel van het Mariott Hotel in Gent. Daarmee is het hotel het eerste ter wereld dat niet-menselijke medewerkers inzet buiten de zorgsector. "Mario zal geen mensen vervangen", benadrukt hoteldirecteur Roger Langhout.

De robot zal vooral het huidige personeel assisteren. En een handige hulp is hij vast en zeker. Mario spreekt 19 talen en beschikt over twee camera's en gezichtsherkenningssoftware om bezoekers tot zes maanden lang te herinneren. Hij zal onder meer worden ingezet aan de balie. Daar kan hij gasten verwelkomen en de sleutel van de kamer overhandigen.

"Eigenlijk kunnen we hem alles laten doen wat we willen", zegt 'pleegvader' Thomas, die de robot programmeert. Zo zal Mario verder ook als virtuele oppas dienen in de 'Kids Corner' en zakenmensen begeleiden die een seminarie organiseren. Voor hen kan hij bijvoorbeeld een powerpointpresentatie geven.

Uniek
"We proberen elke hotelgast een unieke ervaring te bezorgen", zegt hoteldirecteur Roger Langhout. Daarom heeft het personeel de robot ook enkele leuke trucjes aangeleerd (zie filmpjes onderaan). "Hij kan klinken, een high five geven, noem maar op. Wanneer Mario omvalt, roept hij 'auwch' en krabbelt dan zelf weer recht", aldus programmeur Thomas. Ghent Mariott Hotel zegt ook voor een robot te kiezen om redenen van innnovatie. "Er zijn opportuniteiten waar we vandaag misschien nog niet aan denken, maar de robot kan bijvoorbeeld geprogrammeerd worden om een taxi te boeken", zegt Tommy Deblieck, zaakvoerder van het Oostends softwarebedrijf QBMT.

QBMT creŽerde de robot. Het is al het tweede project van het Belgische bedrijf. Zora is het oudere broertje van Mario, een mensachtige robot waarvan er de afgelopen twee jaar al meer dan honderd exemplaren ingezet werden in de zorgsector (woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen) in ons land, Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

Mario is 52 centimeter hoog, weegt 12 kilo en is nog niet aangesloten bij de vakbond.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153818231
24-06-2015

Robots grijpen om zich heen

150622092348_1_900x600-300x300.jpg

Robot-experts hebben microscopisch kleine tentakels ontwikkeld die kunnen dienen als de handen en vingers van kleine robots.

Dankzij de kleine tentakels kunnen robots veilig tere objecten hanteren. De meeste robots die iets moeten oppakken gebruiken twee knijpers waarmee ze objecten kunnen vastklemmen. De nieuw ontwikkelde tentakels kunnen veel zachtzinniger te werk gaan.

De onderzoekers demonstreren dit door een mier op te pakken en vast te houden door een tentakel om het kleine lichaam te krullen. De microscopische tentakels zijn ideaal voor medische toepassingen, omdat ze kunnen werken zonder weefsel en bloedvaten te beschadigen.

De tentakels zijn maar 8 millimeter lang en minder dan tiende millimeters breed. Ze zijn gemaakt van een soort kunststof dat tot een zacht rubber kan worden gevormd. Jaeyoun Kim van de Amerikaanse Iowa State University werkt al een decennium met het materiaal en patenteerde al eerder een proces om er kleine draden van te maken.

Kim en zijn collega’s laten de kleine tubes buigen door ťťn uiteinde af te sluiten en er een beetje lucht in te pompen. De luchtdruk en de variŽrende wanddikte van de buisjes zorgen ervoor dat ze zich gaan krullen, net zoals tentakels in de natuur. Het was al langer een wens om die kunst van de natuur levensecht na te doen, maar tot nu toe lukte dat alleen met centimeters lange tentakels.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153971266
29-06-2015

Deze robot bouwt een huis in twee dagen

media_xll_7833419.jpg
© Fastbrick Robotics.

Een Australisch bedrijf beweert dat het een robot heeft die 1.000 bakstenen per uur kan leggen. Naar verluidt zou de machine in minder dan twee dagen de ruwbouw van een huis kunnen zetten. De robot, die Hadrian wordt genoemd, zou de bouwindustrie dus stevig door elkaar kunnen schudden.

media_l_7833442.jpg
Hadrian © Fastbrick Robotics.

Hadrian, genoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus die veel muren heeft gebouwd, is het geesteskind van Mark Pivac, een luchtvaartingenieur. Momenteel heeft het bedrijf, Fastbrick Robotics, een prototype klaar en binnen enkele jaren hoopt CEO Mike Pivac de machine op de markt te krijgen.

De ontwikkeling van Hadrian heeft al 7 miljoen dollar gekost, maar het prototype mag er zijn: de robot kan een stapel bakstenen zelfstandig leggen, zonder menselijke tussenkomst. Een 3D-computer zorgt ervoor dat de machine de stenen perfect snijdt en legt. Pivac zegt dat Hadrian bijna elk baksteenformaat op de markt kan leggen. De machine houdt zelfs rekening met eventuele elektrische leidingen of waterleidingen die door de muur moeten lopen.

De bouwtijd van een huis daalt spectaculair dankzij Hadrian. Een gemiddeld huis bestaat ongeveer uit 15.000 bakstenen en wordt doorgaans in vijf ŗ zes weken gebouwd. Hadrian heeft er maar twee dagen voor nodig. Dat betekent dat een huis bouwen in de toekomst veel goedkoper zou kunnen worden.

Voorlopig heeft het bedrijf wel nog metselaars nodig, maar in de toekomst zullen er amper twee personen op een bouwwerf aanwezig moeten zijn: iemand die de machine bedient en iemand die instaat voor kwaliteitscontrole.

Fastbrick Robotics is niet bang voor protest van de bouwindustrie: "Metsen is heel arbeidsintensief en niet veel jongeren willen die job nog uitoefenen. Bovendien moet het bouwproces veel efficiŽnter", aldus Pivac.

media_xll_7833443.jpg
© Fastbrick Robotics.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154161329
Robots zijn nog echt houterige slome machines. Zal dit in de toekomst ooit veranderen. Dat een robot dus net zo vloeiend zou kunnen bewegen als een mens en ook zonder al die mechanische geluiden?
pi_154184700
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 01:49 schreef Odaiba het volgende:
Robots zijn nog echt houterige slome machines. Zal dit in de toekomst ooit veranderen. Dat een robot dus net zo vloeiend zou kunnen bewegen als een mens en ook zonder al die mechanische geluiden?
Ja, vast wel. Aan de algoritmes ligt het niet (zie bijvoorbeeld Cheetah of Petman), maar vooral de actuatoren. In termen van power/force-to-weight ratio is er eigenlijk niets wat in de buurt komt van organische spieren. Daarom zie je vaak hydrauliek icm een externe power supply, of een benzine motor (Big dog). Met mooist en stilst is natuurlijk volledig elektrisch, maar zowel motor als accu technologie (voor autonomie) is daar nog niet ver genoeg voor.
pi_154757088
27-07-2015

Hawking, Musk en Wozniak vrezen Terminatorscenario

media_xll_7895679.jpg

"Het starten van een militaire wapenwedloop met kunstmatige intelligentie is een slecht idee, en moet worden voorkomen met een verbod op offensieve autonome wapens die buiten menselijke controle staan", besluiten de experts hun brief. © reuters.

Stephen Hawking, Elon Musk en Steve Wozniak pleiten met meer dan duizend vooraanstaande robotonderzoekers in een open brief voor een verbod op zelfstandig opererend oorlogstuig. "Offensieve autonome wapens zullen de kalasjnikovs van de toekomst worden", staat in de brief.

media_l_7895483.jpg
Wetenschapper Stephen Hawking. © ap.

media_l_7895692.jpg
Steve Wozniak, medeoprichter Apple. © epa.

media_l_7895693.jpg
Zakenman Elon Musk. © afp.

In de open brief, gepresenteerd op een congres over kunstmatige intelligentie in Buenos Aires, waarschuwen de experts voor de gevaren van een wapenwedloop op het gebied van kunstmatige intelligentie. Een scenario dat grote overeenkomsten vertoont met de sciencefictionfilmreeks The Terminator.

"Kunstmatige intelligentie is op het punt waarop het inzetten van autonome wapens binnen jaren in plaats van decennia haalbaar is", schrijven de ondertekenaars. "De belangen zijn groot: autonome wapens worden, na het buskruit en nucleaire wapens, gezien als de derde revolutie in oorlogsvoering.''

Wapenwedloop
Het vervangen van soldaten door robots kost weliswaar minder mensenlevens, maar volgens de experts weegt dat niet op tegen de nadelen. Zo vrezen ze dat autonome wapens de drempel tot het starten van een oorlog verlagen.

"Als ťťn wereldmacht begint met de ontwikkeling van autonome wapens zal de rest volgen. Waar die wapenwedloop op uitloopt, ligt voor de hand: autonome wapens zullen de kalasjnikovs van de toekomst worden'', aldus de brief.

Verbod
De experts benadrukken de lage productiekosten van autonome wapens, waarvoor in tegenstelling tot nucleaire wapens geen schaars materiaal nodig is. Volgens de brief is het vervolgens een kwestie van tijd tot autonome wapens via de zwarte markt in handen van terroristen zullen vallen. Ze zijn ervan overtuigd dat alleen een verbod helpt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154871864
:'(

03-08-2015

Liftende robot kort en klein geslagen in Amerika

hitchbot1.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C287
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 3 augustus 2015 om 12:59 uur

Er is een einde gekomen aan het Amerikaanse avontuur van HitchBOT. De liftende robot is in Philadelphia afgetuigd.

HitchBOT is een schattig uitziend robotje dat kan tweeten, foto’s kan maken en zijn armen kan bewegen. De robot heeft echter ťťn grote handicap: hij kan zich niet zelfstandig voortbewegen. Toch reisde de robot vorig jaar dwars door AustraliŽ heen. Hoe? Door te liften. In een klein maandje legde de robot zo 6000 kilometer af.

Experiment
Het was allemaal bedoeld als experiment: wetenschappers wilden achterhalen of een robot kon leren om mensen te vertrouwen. “HitchBOT moet vertrouwen op mensen om zich te verplaatsen en laat zich daarbij onder meer door mensen in een gordel vastzetten,” vertelde onderzoeker David Harris Smith vorig jaar.

Amerika
Het succesvolle Australische avontuur smaakte naar meer. En dus begon HitchBOT eind juli aan een reis door de VS, wederom door te liften. Maar het experiment is vroegtijdig tot een eind gekomen. Na twee weken liften – waarbij plaatsen als Boston en New York werden bezocht – ging het in Philadelphia mis. De robot werd er zodanig afgetuigd dat deze zijn reis niet kon vervolgen.

Nog niet voorbij
De teleurstelling is groot, zo laten de onderzoekers achter HitchBOT weten. “Maar dit experiment is nog niet voorbij. We gaan op zoek naar nieuwe avonturen voor robots en mensen.”

Het verlies van HitchBOT is treurig. Maar ook hier valt – zowel voor mensen als voor robots – weer een les uit te trekken: niet alle mensen zijn te vertrouwen

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154945948
robotseks-vijftig-jaar-heel-normaal-.jpg

'ROBOTSEKS IS OVER VIJFTIG JAAR HEEL NORMAAL'

Seks met robots is over een jaar of vijftig heel normaal, zo stelt een Britse academica.

Volgens Helen Driscoll, psychologe aan de universiteit van Sunderland, zal de manier waarop mensen met technologie omgaan de komende jaren drastisch veranderen.

"We denken na over virtual reality en robotseks binnen de context van de huidige normen", zegt dinsdag Driscoll tegenover de Daily Mirror. "Maar als we denken aan de seksuele normen die honderd jaar geleden bestonden is het duidelijk dat die snel en drastisch zijn veranderd."

Verliefd

Volgens de psychologe zullen technologieŽn zoals virtual reality steeds realistischer worden, waardoor virtuele seks steeds meer op echte seks gaat lijken en uiteindelijk zelfs als beter kan worden ervaren. "Het is denkbaar dat sommige mensen dit liever hebben dan seks met een minder dan perfect mens."

Mensen zullen daardoor ook verliefd kunnen worden op hun virtuele partners. "Dat lijkt nu nog ongewoon, maar we zouden niet automatisch moeten aannemen dat virtuele relaties minder waarde hebben dan echte relaties", zegt de psychologe.

Eenzaam

Momenteel kunnen dit soort relaties nog schadelijk zijn, aldus Driscoll. "Nu kan het gebrek aan menselijk contact nog schadelijk zijn. Mensen zijn sociale wezens en gebrek aan menselijk contact kan leiden tot eenzaamheid."

In de toekomst kan dat anders liggen. "Op de lange termijn kan technologie een oplossing bieden voor die problemen. Wanneer intelligente robots niet te onderscheiden zijn van mensen, op hun gebrek aan slechte eigenschappen na, zullen we psychologisch gezien weinig last hebben van dit soort relaties omdat we het verschil niet merken."

http://www.nu.nl/gadgets/(...)r-heel-normaal-.html
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_155316684
17-08-2015

Nieuwe robot beweegt als een mens


Wetenschap De Amerikaanse universiteit MIT heeft een robot ontwikkeld die menselijke bewegingen kan imiteren. Hermes kan de handelingen ťn reflexen vlekkeloos nabootsen, waardoor hij zijn evenwicht niet verliest.

In de kelder van de universiteit in Massachusetts richt een robot grote schade aan. Hij slaat met zijn vuisten door gipsplaten muren, gooit blikjes frisdrank in het rond en schopt vuilnisemmers omver.

Het klinkt bijna als de start van het doemscenario waarvoor tegenstanders van artificiŽle intelligentie vrezen. Het verschil is dat Hermes niet uit eigen beweging handelt.

Enkele meters verderop staat doctoraatsstudent Joao Ramos. Hij draagt een exoskelet met bedrading en motoren, dat zijn bewegingen via een computer naar de robot doorzendt. Die bootst de handelingen getrouw na, als was hij een marionet.

Evenwicht

De communicatie verloopt in twee richtingen. Als Ramos een vuistbeweging maakt, doet de robot hetzelfde. Raakt hij daarbij een muur, dan voelt de student een schok in zijn lichaam. In een reflex veert hij naar achteren, waarop de robot ook die beweging herhaalt.

Op die manier verliest Hermes nooit zijn evenwicht. Zonder deze ingebouwde reflex zou hij weliswaar succesvol door de muur kunnen slaan, maar hij zou er vervolgens halsoverkop doorheen tuimelen. Dankzij de interface kan een mens vanop afstand voelen hoe het gewicht van de robot zich verplaatst en het evenwicht herstellen door zijn eigen gewicht te verplaatsen.

Bijgevolg kan Hermes niet alleen door muren slaan, maar ook met een knuppel zwaaien, voorwerpen in het rond gooien en vuilnisbakken omver trappen, zonder daarbij zijn evenwicht te verliezen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 23:07:20 #42
167383 Molurus
the talking snake
pi_156655518
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_158219352
Dash en OSHbot

OSHbot2.png

OSHbot zal ingezet gaan worden in winkels om klanten te helpen met het vinden van producten.

Crowne-Plaza-Hotel-tests-Dash-the-Delivery-Robot.jpg

Dash gaat werken in hotels.

http://www.theguardian.co(...)ash-oshbot-steal-job

quote:
Looking further ahead, Carl Benedikt Frey and Michael Osborne of Oxford University predict that around half of all jobs in the US are likely to be automated over the next decade or two. By their calculations, two jobs at high risk of being computerised are retail salesperson, with a 92% chance, and hotel desk clerk, at 94%.
pi_158219956
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2015 22:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-06-2015

video Vanaf vandaag maakt menselijke robot Mario officieel deel uit van het personeel van het Mariott Hotel in Gent. Daarmee is het hotel het eerste ter wereld dat niet-menselijke medewerkers inzet buiten de zorgsector.
Het is wel grappig dat meerdere media die robot zo presenteerden.Toch deed het oudere broertje van Dash, Botlr, al in 2014 dienst in hotels, die begon in het Aloft Cupertino in CaliforniŽ. En een maand nadat Mario begon opende in Japan een hotel bijna geheel gerund door robots, het Henn-na, die toevallig ook Nao's hebben net als Mario.
pi_160138954
22-02-2016

Robots: de volgende grote technologische revolutie van deze eeuw

Stofzuigen, het gras maaien, een schroefje aandraaien: dit soort simpele taken zijn voor robots een fluitje van een cent. Maar complexere taken zijn nu nog lastig. Hoe lang duurt het voordat u een app op uw thuisrobot downloadt waarmee deze uw bed kan opmaken of de kinderen naar school kan brengen? Op donderdagavond 24 maart hoort u alles over deze volgende grote technologische revolutie tijdens ons New Scientist wetenschapscafť.

Squirrel-VRIJ-crop-300x271.png
Een robot die kinderspeelgoed opruimt zou in veel huishoudens een uitkomst zijn.

In de anonieme mensenmassa van een vliegveld als Schiphol kun je je nogal verloren voelen, zeker als je je bagage kwijt bent of de gate niet kan vinden. Zou het dan niet handig zijn als er een robot was die je te hulp kon snellen? Aan zo’n geautomatiseerde assistent werken Vanessa Evers en haar collega’s van de Universiteit Twente. Sterker nog, in maart gaat deze robot, die luistert naar de naam Spencer, al aan het werk op Schiphol. Evers is een van de meest vooraanstaande robotonderzoekers van Nederland en BelgiŽ en neemt bezoekers van het robotcafť mee op een tour langs haar revolutionaire robotprojecten. Daarbij is haar belangrijkste uitdaging steeds weer om robots socialer te maken. Hoe kunnen deze intelligente, maar social domme, machines een natuurlijke plek veroveren in onze sociale samenleving? Komt er een dag waarop met een robot praten net zo natuurlijk gaat als met een mens? Evers vertelt er alles over.

Traplopende robots

Wie goed functionerende robots wil bouwen, moet overigens niet alleen op sociaal vlak grote uitdagingen overwinnen. Een beetje fatsoenlijk bewegen blijkt bijvoorbeeld ook geen sinecure. Traplopen is voor een mens bijvoorbeeld dagelijkse routine, niks om diep over na te denken. Maar voor een robot is het nog een hele prestatie om de derde trede te halen zonder achterover te vallen. Dergelijke geavanceerde bewegingen onder de knie krijgen is daarom een topprioriteit voor robots. Over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied vertelt vooraanstaand robotbewegingexpert David Abbink van de TU Delft tijdens het robotcafť alles.

2cff84_dc45a99587ad4308ac23e83744ef0d75.jpg
Beelden uit de documentaire Ik ben Alice

En zodra robots een beetje fatsoenlijk kunnen bewegen en acceptabel sociaal gedrag vertonen, is de volgende vraag natuurlijk: wat kun je met al die metalen hulpjes? Een bijzonder tot de verbeelding sprekende optie, ligt in de zorg, waarop de vergrijzing een steeds zwaardere druk legt. Daarom experimenteert men daar volop met robots die ouderen gezelschap houden die anders moeilijk aan een gesprekspartner zouden komen. Dankzij een aan haar gewijde documentaire waarin ze een band opbouwt met drie oudere alleenstaande vrouwen, geniet robot Alice al een zekere landelijke bekendheid. Psycholoog Elly Konijn van de Vrije Universiteit Amsterdam, werkte mee aan het ontwikkelen van Alice, en vertelt tijdens het cafť alles over Nederlands populairste zorgrobot.

Robotrevolutie aanzwengelen

Het bijzondere van de aankomende robotrevolutie is tot slot dat mensen al tientallen jaren wachten op de komst van deze blikken wezens. Dat is logisch, want in sciencefictionfilms en -boeken spelen ze al decennialang de hoofdrol. Als er iemand enthousiast kan vertellen over de manier waarop sciencefiction robotonderzoekers inspireert om innovatieve technologieŽn te ontwikkelen, dan is het wel George van Hal, redacteur van New Scientist en auteur van het boek Robots, aliens en popcorn. Dit boek werd vorig jaar juichend ontvangen en is volgens Kennislink ‘een feest om te lezen’. Van Hal zal op het robotcafť dieper ingaan op de vraag hoe (on)realistisch de robots uit Hollywoodfilms zijn en hoe deze beelden de echte robotrevolutie hielpen aanzwengelen.

New Scientist Cafť: robotisering

robotcafe.png.
Vanessa Evers, David Abbink, George van Hal en Elly Konijn spreken op het New Scientist cafť robotisering. Bestel nu tickets.

Wie goed voorbereid wil zijn op de steeds verdergaande robotisering van onze samenleving en goed wil snappen waar we nu eigenlijk staan met de ontwikkeling van robots, doet er goed aan om het wetenschapscafť robotisering te bezoeken. De grootste robotkenners praten u daar in ťťn klap bij over alle laatste ontwikkelingen. Bovendien krijgt u de kans om uw vragen over de grootste technologische revolutie van deze eeuw direct aan deze experts voor te leggen. Zorg daarom dat u deze bijzondere avond niet mist!

Wanneer: donderdag 24 maart 2015
Waar: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Tijd: vanaf 19:30 uur tot 22:00 uur
Prijs: § 24,50 voor abonnees/§ 29,50 voor niet-abonnees/§ 75 passe-partout (toegang tot alle vier New Scientist Cafťs, alleen voor abonnees)

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160458624
Fido vs Spot (robot van Google)

pi_160535861
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160535885
07-03-2016

Ook wereldtop bordspel go valt ten prooi aan kunstmatige intelligentie

Vanaf woensdag verdedigt wereldkampioen Lee Se-dol de menselijke eer tegen een Google-computer. De Russische schaakgrootmeester Garry Kasparov, die in 1997 een beroemde nederlaag leed tegen supercomputer Deep Blue, analyseert de ongelijke strijd tussen mens en machine.

maxresdefault-1-300x169.jpg
Garry Kasparov leed in 1997 tegen Deep Blue de beroemdste schaaknederlaag ooit. Beeld: YouTube.

Mijn twee wedstrijden tegen de schaak-supercomputer Deep Blue in 1996 en 1997 werden ‘de laatste oprisping van het brein’ genoemd. Men vergeleek ze met van alles en nog wat, van de maanlanding tot de Terminator-films. Ik won de eerste keer, maar verloor de – uiteraard veel beroemdere – tweede wedstrijd. Op dat punt besloot IBM het project stil te zetten.

Telkens wanneer een vergelijkbare tweestrijd de krantenkoppen haalt, duikt mijn naam overal op. Nu is er weer zo’n vlaag, doordat Google-computer AlphaGo het deze week opneemt tegen go-wereldkampioen Lee Se-dol uit Zuid-Korea. Eerder had AlphaGo de beste speler van Europa al met 5-0 verslagen. Ik speel dit oeroude Chinese bordspel niet, dus ik ben niet bij machte om de uitkomst te voorspellen, maar ik weet wel wat er afhangt van het resultaat en wat de toekomst in petto heeft voor go.

Blinde vlekken

Computers blinken uit in foutloze berekeningen. Ons brein excelleert juist in algemeenheden, langetermijnplanning en het toepassen van overkoepelende thema’s op nieuwe omstandigheden. Dit contrast zorgt voor interessante strijdtonelen in het korte tijdsbestek dat mens en machine aan elkaar gewaagd zijn. Bij schaken was dat twintig jaar geleden het geval, bij go is dat blijkbaar nu zo.

Go_Board_Hoge_Rielen_BelgiumEdit_Fcb981-300x180.jpg
Vroege schaakcomputers hadden blinde vlekken en zwakheden die eenvoudig benut konden worden. Het is verleidelijk om, in plaats van een normaal spel te spelen, alleen maar deze zwakten aan te vallen. Ik kon die verleiding tegen Deep Blue niet weerstaan.

Slechtste potje uit mijn carriŤre

Denksporten zoals schaken en go vereisen intense concentratie. Als je focus wordt verstoord doordat je een computer in de val wilt laten lopen, kan dat ertoe leiden dat je uiteindelijk jezelf benadeelt, door zetten te doen die objectief twijfelachtig zijn. Zodra machines sterk genoeg zijn, straffen ze dit soort zetten af.

alphago-300x169.jpg
AlphaGo versloeg eerder dit jaar Europees kampioen Fan Hui. Beeld: YouTube.

Maar de belangrijkste ongelijkheid tussen vlees en silicium is het kosmische machinevoordeel van onophoudelijke consistentie. Computers maken geen grote blunders, niet bij schaken in elk geval, waar een mens altijd slechts ťťn slippertje van een ramp is verwijderd. Geen enkele machine kampt met nonchalance, angst of uitputting. Toen ik in 1997 de beslissende zesde partij van Deep Blue verloor, stond ik onder hoge druk. Dat was aan mijn spel af te lezen. Het was het slechtste potje uit mijn carriŤre.

Donkere wolken

Afgezien daarvan was het een opwindend duel. Het was het slotstuk van een periode waarin mensen het spel mechanisch wilden beheersen. Die periode begon met de 18e-eeuwse nepschaakmachine ‘De turk’. Vandaag de dag vertegenwoordigt AlphaGo een machine learning-project met praktische toepassingen in kunstmatige intelligentie, dat wereldwijde aandacht verdient.

NS cafe robotSe-dol is misschien zo veel beter dan AlphaGo dat menselijke onvolkomenheden nog niet beslissend zullen zijn. Go heeft bovendien per beurt veel meer mogelijke zetten dan schaken en is minder dynamisch – factoren die machinaal succes tegenwerken. Maar ik ben bang dat donkere wolken zich samenpakken. Tegenwoordig zou een fatsoenlijke laptop met een gratis schaakprogramma Deep Blue en alle menselijke grootmeesters verpulveren. De sprong van voorspelbare en zwakke schaakcomputers naar meedogenloze machines duurde slechts een dozijn jaar.

Go, het is vijf voor twaalf.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160535901
08-03-2016

Amerikaans leger zet nieuwe stap in ontwikkeling van 'cyborgs'

media_xll_8470767.jpg
© thinkstock.

Het Amerikaans leger spendeert miljoenen dollars aan de ontwikkeling van een implantaat dat het menselijk brein in staat zou stellen om rechtstreeks te communiceren met computers. Als ze daarin slagen, dan zijn de eerste cyborgs een feit.

"Het implantaat moet het kanaal tussen het menselijk brein en moderne elektronica openen."
Phillip Alvelda, progammamanager van DARPA

De ontwikkelingsafdeling van het Pentagon, het Defense Advance Research Projects Agency (DARPA) maakte in januari bekend dat het 62 miljoen dollar uittrekt voor het project. Volgens Phillip Alvelda, de progammamanager van DARPA is de bedoeling van het implantaat "om het kanaal tussen het menselijk brein en moderne elektronica te openen".

Het implantaat zou niet groter zijn dan een kubieke centimeter en zal proberen om neuronen uit de hersenen om te zetten in elektronische signalen. Daarmee creŽert het een nooit geziene "bandbreedte voor dataoverdracht tussen het menselijk brein en de digitale wereld", zo staat in de bekendmaking van het nieuwe project te lezen.

Volgens DARPA legt het implantaat de basis voor nieuwe therapieŽn die mensen met gezichts- en gehoorproblemen kunnen helpen door "digitale audio- of visuele informatie binnen te brengen in de hersenen."

Militaire toepassingen

Het programma is volgens DARPA niet bestemd voor militaire doeleinden, maar sommige experts zien tal van mogelijke toepassingen voor een dergelijk implantaat, ook op militair vlak. Volgens Conor Walsh, een professor in mechanische en biomedische techniek aan de universiteit van Harvard zou het implantaat "de spelregels veranderen", omdat "in de toekomst draagbare robottoestellen bestuurd zullen worden door implantaten".

Volgens Walsh zullen dergelijke draagbare robottoestellen of exoskeletten bijvoorbeeld een patiŽnt kunnen helpen herstellen na een beroerte of de capaciteiten van soldaten verhogen in oorlogssituaties.

Het Amerikaanse leger ontwikkelt momenteel een exoskelet dat de drager bijkomende bescherming moet bieden tegen vijandelijk vuur en technologie in de helm verbetert de communicatiemogelijkheden en het zicht van de drager. In theorie zou het nieuwe implantaat het moeten mogelijk maken om het exoskelet efficiŽnter te besturen.

"Verspilling van belastingsgeld

"We hebben weinig tot geen idee over hoe het brein precies complexe informatie verwerkt. Dit project is verspilling van belastingsgeld."


Steven Pinker, gedragswetenschapper en professor psychologie aan de universiteit van Harvard staat skeptisch tegenover de nieuwe technologie en noemt het idee "een hype zonder resultaat". "We hebben weinig tot geen idee over hoe het brein precies complexe informatie verwerkt," zegt hij en hij wijst erop dat het inbrengen van vreemde voorwerpen in de hersenen een hersenontsteking kan veroorzaken: dat kan leiden tot ernstige neurologische problemen.

DARPA erkent dat het nog een hele tijd zal duren voor het implantaat volledig functioneel zal zijn, maar is van plan om een reeks experts in uiteenlopende disciplines te rekruteren om het project in een stroomversnelling te krijgen. Pinker blijft er echter bij dat het een "verspilling van belastingsgeld" is.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160561356
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2016 08:23 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-03-2016

Ook wereldtop bordspel go valt ten prooi aan kunstmatige intelligentie

Vanaf woensdag verdedigt wereldkampioen Lee Se-dol de menselijke eer tegen een Google-computer. De Russische schaakgrootmeester Garry Kasparov, die in 1997 een beroemde nederlaag leed tegen supercomputer Deep Blue, analyseert de ongelijke strijd tussen mens en machine.

[ afbeelding ]
Garry Kasparov leed in 1997 tegen Deep Blue de beroemdste schaaknederlaag ooit. Beeld: YouTube.

Mijn twee wedstrijden tegen de schaak-supercomputer Deep Blue in 1996 en 1997 werden ‘de laatste oprisping van het brein’ genoemd. Men vergeleek ze met van alles en nog wat, van de maanlanding tot de Terminator-films. Ik won de eerste keer, maar verloor de – uiteraard veel beroemdere – tweede wedstrijd. Op dat punt besloot IBM het project stil te zetten.

Telkens wanneer een vergelijkbare tweestrijd de krantenkoppen haalt, duikt mijn naam overal op. Nu is er weer zo’n vlaag, doordat Google-computer AlphaGo het deze week opneemt tegen go-wereldkampioen Lee Se-dol uit Zuid-Korea. Eerder had AlphaGo de beste speler van Europa al met 5-0 verslagen. Ik speel dit oeroude Chinese bordspel niet, dus ik ben niet bij machte om de uitkomst te voorspellen, maar ik weet wel wat er afhangt van het resultaat en wat de toekomst in petto heeft voor go.

Blinde vlekken

Computers blinken uit in foutloze berekeningen. Ons brein excelleert juist in algemeenheden, langetermijnplanning en het toepassen van overkoepelende thema’s op nieuwe omstandigheden. Dit contrast zorgt voor interessante strijdtonelen in het korte tijdsbestek dat mens en machine aan elkaar gewaagd zijn. Bij schaken was dat twintig jaar geleden het geval, bij go is dat blijkbaar nu zo.

[ afbeelding ]
Vroege schaakcomputers hadden blinde vlekken en zwakheden die eenvoudig benut konden worden. Het is verleidelijk om, in plaats van een normaal spel te spelen, alleen maar deze zwakten aan te vallen. Ik kon die verleiding tegen Deep Blue niet weerstaan.

Slechtste potje uit mijn carriŤre

Denksporten zoals schaken en go vereisen intense concentratie. Als je focus wordt verstoord doordat je een computer in de val wilt laten lopen, kan dat ertoe leiden dat je uiteindelijk jezelf benadeelt, door zetten te doen die objectief twijfelachtig zijn. Zodra machines sterk genoeg zijn, straffen ze dit soort zetten af.

[ afbeelding ]
AlphaGo versloeg eerder dit jaar Europees kampioen Fan Hui. Beeld: YouTube.

Maar de belangrijkste ongelijkheid tussen vlees en silicium is het kosmische machinevoordeel van onophoudelijke consistentie. Computers maken geen grote blunders, niet bij schaken in elk geval, waar een mens altijd slechts ťťn slippertje van een ramp is verwijderd. Geen enkele machine kampt met nonchalance, angst of uitputting. Toen ik in 1997 de beslissende zesde partij van Deep Blue verloor, stond ik onder hoge druk. Dat was aan mijn spel af te lezen. Het was het slechtste potje uit mijn carriŤre.

Donkere wolken

Afgezien daarvan was het een opwindend duel. Het was het slotstuk van een periode waarin mensen het spel mechanisch wilden beheersen. Die periode begon met de 18e-eeuwse nepschaakmachine ‘De turk’. Vandaag de dag vertegenwoordigt AlphaGo een machine learning-project met praktische toepassingen in kunstmatige intelligentie, dat wereldwijde aandacht verdient.

NS cafe robotSe-dol is misschien zo veel beter dan AlphaGo dat menselijke onvolkomenheden nog niet beslissend zullen zijn. Go heeft bovendien per beurt veel meer mogelijke zetten dan schaken en is minder dynamisch – factoren die machinaal succes tegenwerken. Maar ik ben bang dat donkere wolken zich samenpakken. Tegenwoordig zou een fatsoenlijke laptop met een gratis schaakprogramma Deep Blue en alle menselijke grootmeesters verpulveren. De sprong van voorspelbare en zwakke schaakcomputers naar meedogenloze machines duurde slechts een dozijn jaar.

Go, het is vijf voor twaalf.

(newscientist.nl)
Ondertussen is het 2-0 voor de AlphaGo vrijdag op zaterdagnacht de 3e partij
Kleine geheimen dienen beschermd te worden.
Grote geheimen worden beschermd door publiek ongeloof.
pi_161542334
18-04-2016

Chinezen onthullen levensechte robot

jia-jia3.jpg

Chinese onderzoekers hebben een zeer realistische robot onthuld. Chinese internetgebruikers noemen de robot een echte ‘robotgodin’.

De interactieve robot, die de naam Jia Jia heeft gekregen, ziet er behoorlijk levensecht uit. De makers van de robot zeggen dat het een van hun doelen was om de robot zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voor het uiterlijk van de robot hebben ze vijf verschillende vrouwen van de universiteit als model gebruikt.

Jia Jia spreekt Engels en Mandarijn, is in staat om emotie te laten zien met gezichtsuitdrukkingen, haar lichaam te bewegen, en ze heeft door waar ze is neergezet. Ze kan verder fotografen erop wijzen dat ze een minder flatteuze foto van haar nemen. Sommigen kregen van Jia Jia te horen dat ze niet zo dichtbij moesten fotograferen, omdat haar gezicht dan minder goed uit zou komen.

De ontwikkelaars van de Universiteit van Wetenschap en Technologie van China (USTC) in Hefei hebben drie jaar aan de levensechte robot gewerkt. Jia Jia kan nog niet lachen of huilen, maar dat komt misschien nog. Hoewel ze de robot niet in massa willen gaan produceren, willen de onderzoekers haar wel blijven doorontwikkelen. Ze willen haar bijvoorbeeld het vermogen geven om te leren van ervaringen, zodat ze beter wordt in het herkennen van van gezichtsuitdrukkingen.

Het team heeft de 1,60 meter lange Jia Jia twee keer ingezet als hostess bij belangrijke evenementen over kunstmatige intelligentie. Het volgende optreden zal zijn bij het Chinese International Technology Fair in april in Shanghai.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162556811
27-05-2016

Wetenschappers leren robots 'pijn te voelen'


media_xll_8697387.jpg
© Leibniz Universiteit Hannover.

Duitse onderzoekers werken momenteel aan een artificieel zenuwsysteem dat robots moet aanleren om pijn te voelen. Dat zal hen niet alleen in staat stellen om snel te reageren op potentiŽle schade aan hun systeem, het kan ook de mensen beschermen die in steeds toenemende mate met robots werken.

Wetenschappers van de Leibniz Universiteit in Hannover ontwikkelen een systeem dat een robot "in staat stelt om onvoorziene fysieke toestanden en verstoringen te detecteren en classificeren, het potentieel gevaar dat ze kunnen veroorzaken te beoordelen en om gepaste tegenmaatregelen te treffen, namelijk reflexen".

De onderzoekers baseren hun systeem op "kennis van onderzoek naar menselijke pijn". Net zoals menselijke neuronen pijn overbrengen, zullen de kunstmatige neuronen informatie overbrengen die de robot kan beoordelen als lichte, gematigde of ernstige pijn. Om dat te testen, werd een robotarm uitgerust met een vingertopsensor die druk en temperatuur kan detecteren.

"Pijn is een systeem dat ons beschermt. Als we ons verwijderen van de bron van pijn, helpt dat ons om niet gekwetst te worden," aldus onderzoeksmedewerker Johannes KŁhn.

Het is belangrijk om robots een reeks stimuli aan te leren, zo vertelde robotica-expert Fumiya Iida van de universiteit van Cambridge aan de BBC. "Robots dingen laten aanleren is een van de grootste uitdagingen, maar het is essentieel omdat het hen intelligenter zal maken," zei hij. "Leren gaat met vallen en opstaan. Als een kind leert dat vallen pijn veroorzaakt, dan zal het leren om dat met meer vaardigheid te doen."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162889236
09-06-2016

Twee Belgische ziekenhuizen zetten robot achter ontvangstbalie


media_xll_8736398.jpg
Een Zora robot. © Facebook Zora Qbmt.

Twee ziekenhuizen in Oostende en Luik zullen vanaf volgende week maandag een mensachtige robot inzetten om het personeel te helpen bij het onthaal van patiŽnten en bezoekers. Dat maakt Zora Bots, de Oostendse firma die de humanoÔde robots produceert, donderdag bekend. Het is wereldwijd de eerste keer dat robots voor het onthaal in een medische context worden ingezet.

media_l_8736393.jpg
© belga.

AZ Damiaan in Oostende en CHR Citadelle in Luik gebruiken al langer mensachtige robots, maar dan enkel ter ondersteuning in de geriatrie, kinder- en revalidatieafdelingen.

De 'Nao'-robots worden ingezet voor animatie tijdens gymnastiekoefeningen, of om kinderen mee te begeleiden naar operatiezalen om hen gerust te stellen.

De nieuwste generatie robots, die de naam Pepper meekreeg, is echter groter (140 cm) en mobieler, en is volgens de bedenkers speciaal ontwikkeld voor taken zoals het onthaal van patiŽnten. De Pepper-robots worden momenteel al getest in winkels in Japan en Frankrijk, maar worden volgende week in ons land dus voor een eerste keer in een medische context ingezet.

Zora Bots (voordien QBMT) is een pionier wat robottechnologie betreft en leverde al robots in meer dan tweehonderd ziekenhuizen en zorginstellingen in Europa, de Verenigde Staten, AustraliŽ en Japan. Het bedrijf richt zich vooral op de zorgsector, maar ontwikkelde ook al robots voor het onthaal in bijvoorbeeld hotels.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162995687
13-06-2016

Wetenschapper maakt robot die ervoor kan kiezen mensen pijn te doen

Engineer en kunstenaar Alexander Reben heeft een robot ontwikkeld die autonoom en expres de eerste wet van Asimov kan breken.

De door Reben ontwikkelde robot is heel eenvoudig. Feitelijk is het een robotarmpje met aan het uiteinde een naald. Wanneer je je naast de robot legt, strekt de robotarm zich uit en kan deze besluiten de naald in je vinger te duwen. Maar dat hoeft niet: de robot kan er ook voor kiezen om je geen pijn te doen. “De robot besluit voor elke persoon die hij detecteert of hij deze verwondt,” stelt Reben. Of de robot dat doet, is zelfs voor hem – degene die de robot maakte – niet te voorspellen.

De wetten van de robotica
Reben noemt de robot ‘First Law’. Een verwijzing naar de drie wetten van robotica van Isaac Asimov. Deze sciencefictionschrijver stelde dat een robot aan drie wetten moet voldoen: ten eerste mag deze een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt. Ten tweede moet de robot de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de eerste wet. En ten derde moet een robot zijn eigen bestaan beschermen, tenzij die bescherming in strijd is met de eerst of tweede wet.

Aan het denken zetten
De robot van Reben breekt duidelijk de eerste wet. En dat is bijzonder. Natuurlijk zijn er reeds robots of systemen die mensen kunnen verwonden. Denk bijvoorbeeld aan drones met daarop wapens of landmijnen. Maar in het eerste geval is er altijd een persoon die uiteindelijk de beslissing neemt om die wapens wel of niet te gebruiken. En in het tweede geval geldt: de landmijn gaat altijd af als iemand deze raakt. “Deze robot onderscheidt zich hiervan door het besluitvormingsproces,” stelt Reben. “Een landmijn gaat bijvoorbeeld altijd af als iemand erop gaat staan, dus er wordt geen beslissing genomen.” Een drone wordt bestuurd door een persoon, dus ook in dat geval is de keuze om te vuren of niet geen machinaal proces. De robot van Reben onderscheidt zich duidelijk van deze systemen. “Het feit dat de robot soms besluit om iemand geen pijn te doen (en dat is onvoorspelbaar) brengt belangrijke vragen met zich mee en maakt deze uniek.”


Reben wil mensen met de ontwikkeling van de robot aan het denken zetten. Hij toont aan dat robots die mensen schade toebrengen eenvoudig te maken zijn. “Nu deze klasse robots bestaat, moeten we de confrontatie aangaan,” vindt hij

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163306586
Niet robot-technisch maar belastingtechnisch relevant nieuws:

http://www.telegraaf.nl/d(...)obotbelasting__.html

quote:
Robots zouden in de toekomst een status moeten krijgen van ’elektronische personen’, waarover eigenaren mogelijk belasting voor zouden moeten betalen. Dat is de aanbeveling in een ontwerpmotie die het Europees Parlement aan de Europese Commissie heeft voorgelegd.

Volgens de Luxemburgse opsteller van het voorstel Mady Delvaux staan we mogelijk aan het begin van een nieuwe industriŽle revolutie. Die zal ervoor zorgen dat menselijke arbeiders in groten getale vervangen zullen worden door geavanceerde robots, die niet alleen steeds handiger maar ook steeds slimmer worden. De schade daarvan zou op deze manier verhaald kunnen worden op de eigenaren van de apparaten die dit op hun ’geweten’ hebben.
Dan heb ik toch liever juist subsidies en andere overheids investeringen. Doet mij een beetje technofobisch overkomen, naast onzin verhalen over AI's die de wereld overnemen, nu ook de ontwikkelaars straffen voor hun bijdragen aan vooruitgang.
pi_163362991
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 00:29 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-06-2016

Wetenschapper maakt robot die ervoor kan kiezen mensen pijn te doen

Engineer en kunstenaar Alexander Reben heeft een robot ontwikkeld die autonoom en expres de eerste wet van Asimov kan breken.

De door Reben ontwikkelde robot is heel eenvoudig. Feitelijk is het een robotarmpje met aan het uiteinde een naald. Wanneer je je naast de robot legt, strekt de robotarm zich uit en kan deze besluiten de naald in je vinger te duwen. Maar dat hoeft niet: de robot kan er ook voor kiezen om je geen pijn te doen. “De robot besluit voor elke persoon die hij detecteert of hij deze verwondt,” stelt Reben. Of de robot dat doet, is zelfs voor hem – degene die de robot maakte – niet te voorspellen.

Zoiets kan ik ook maken, met een eenvoudige kansgenerator.
Het punt is nu juist of de robot er moverende redenen op nahoudt om in een bepaalde situatie te besluiten om een mens pijn te doen, bijv. omdat hij/zij een ander bedreigt of omdat hij/zij probeert de robot uit te schakelen, etc.
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_166109270
21-10-2016

"BelgiŽ is het land met de meeste humanoÔde robots in de gezondheidszorg"


media_xll_9196747.jpg
© Zora Bots.

Gezondheidszorg BelgiŽ is het land met de meeste "humanoÔde robots" (robots met een menselijke lichaamsvorm, red.) in de gezondheidszorg. Zelfs nog meer dan Japan. Dat verklaart Fabrice Goffin, topman van het Oostendse bedrijf Zora Bots dat dit soort van robots aanbiedt. De belangrijkste klanten van het bedrijf zijn ziekenhuizen en rust-en verzorgingstehuizen.

Een humanoÔde robot zal nooit een mens kunnen vervangen, geeft Zora Bots toe. Maar de innovatie kan toch wel echte toegevoegde waarde creŽren als het gaat om de zorg aan personen, zo luidt het. Niet elk zorgbedrijf kan echter zo'n robot kopen, waardoor Zora Bots andere bedrijven - zogenaamde ambassadeurs - uitnodigt om te sponsoren.

Zora Bots heeft momenteel al zo'n 350 humanoÔde robots geleverd, waarvan ongeveer een 35-tal na sponsoring. Een belangrijke bijdrage werd geleverd door het ICT-bedrijf Hestia, dat momenteel al zo'n 17 robots schonk aan de ziekenhuizen, die ze gebruiken in hun kinderafdeling. De robot wordt ingezet voor animatie en revalidatie. Op termijn mikt Hestia op 30 exemplaren.

Het lichaam van de Zorabot werd ontwikkeld in Frankrijk door de Japanse wereldleider Softbank Group. Maar de software is door Zora Bots zelf ontwikkeld. Kostplaatje van het geheel: 15.000 euro.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168560511
30-01-2017

Robotbaby ingeschreven in geboorteregister Hasselt


media_xll_9490792.jpg
© belga.

De baby heet Fran Pepper, weegt 28 kilo en is 1 meter 20 lang. Ze is vanmorgen in het stadhuis van Hasselt in het geboorteregister ingeschreven. Een primeur voor BelgiŽ want de "flink uit de kluiten gewassen meid" is een mensvormige robot.

media_l_9490766.jpg
© belga.

Astrid Hannes, directeur Onderzoek van hogeschool PXL in Hasselt, en IT-departementshoofd Francis Vos tekenden als 'ouders' de officiŽle akte. Ook burgemeester Nadja Vananroye zette haar handtekening.

De robot zal 'opgroeien' op de campus van de school tussen de studenten en onderzoekers. Fran Pepper wordt opgeleid tot receptioniste van de school. In de toekomst wil PXL nog meer robots inzetten, maar het is volgens Vos niet de bedoeling dat ze mensen uiteindelijk vervangen.

Vananroye is enthousiast over de nieuwe 'burger'. ''Fran is heel toegankelijk. Voor je het weet, ben je met haar in gesprek."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170470333
25-04-2017

Chirurgen uit hele wereld leren met robots opereren in... Melle


media_xll_9686867.jpg
© RV.

De Orsi Academy van uroloog Alex Mottrie, die opleidingen in de robotchirurgie aanbiedt, breidt fors uit. Dat was nodig, want de wereldwijde vraag neemt exponentieel toe. Langs de E40 in Melle zal tegen volgend jaar een nieuw trainingscentrum verrijzen, naast het oude. "Bij de start van de Orsi Academy in 2012 hebben we 50 chirurgen kunnen opleiden", zegt Alex Mottrie, bekend van het tv-programma 'Topdokters'.

"Vorig jaar waren dat er 704, van wie slechts 7% uit BelgiŽ kwam." De ambitie is om straks 2.500 artsen per jaar te onderrichten - niet alleen in de robotchirurgie, maar ook in andere niet-invasieve medische ingrepen. Daarnaast wil de vernieuwde Orsi Academy medische innovatie stimuleren en een plek zijn waar start-ups en multinationals elkaar kunnen ontmoeten en kennis uitwisselen. (CMA)

Welke ambities en plannen heeft Alex Mottrie voor de vernieuwde Orsi Academy? Lees er alles over in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171162462
23-05-2017

Robocop bestaat nu echt en hij helpt mee de straten van Dubai veilig te houden


media_xll_9749658.jpg
© rv.

Toen de gelijknamige film in 1987 uitkwam, leek het verre en misschien zelfs een beetje beangstigende toekomstmuziek. Maar vandaag is de allereerste robocop ter wereld aan zijn taak begonnen. De androÔde moet mee de straten van Dubai misdaadvrij houden. De stad wil tegen 2030 zelfs dat een kwart van haar politiemacht uit robots bestaat.

De robot werd officieel voorgesteld tijdens de driedaagse Gulf Information Security and Expo Conference in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij is 1 meter 65 groot, spreekt verscheidene talen, kan gezichten scannen vanop 20 meter en verkeersboetes innen. Inwoners kunnen ook misdaden aan hem rapporteren via een touchscreen op zijn borst. En hij draagt een microfoon bij zich waarmee je rechtstreeks in contact komt met een callcenter van de politie.

media_xll_9749676.jpg
© Twitter.

"De lancering van de allereerste operationele robocop is een belangrijke mijlpaal", aldus brigadier-generaal Khalid Nasser Al Razzouqi, de directeur-generaal van de dienst Smart Services van de politie van Dubai. "Hij zal mensen op straat en in winkelcentra helpen, ons bijstaan om misdaad tegen te gaan en het tevredenheidsgevoel in de stad verhogen."

Politiestation
En het zal niet bij die ene robotagent blijven. "We willen op termijn nog meer robots inzetten voor politiewerk", aldus brigadier Abdullah Bin Sultan. "Tegen 2030 moeten robots een kwart uitmaken van onze totale politiemacht. Tegen dan willen we ook ons allereerste politiestation openen dat uitsluitend wordt bemand door androÔdes en waar geen enkele mens meer werkt."

DNA
Tegen 2025 wil de stad ook bij de top vijf behoren van veiligste steden ter wereld. Er zal ook een nieuwe databank komen voor DNA, de grootste van het land.

media_xll_9749714.jpg
© photo_news.

media_xll_9749662.jpg
© reuters.

media_xll_9749663.jpg
© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171182349
China had ook al een robocop, Anbot, inclusief "electrically charged riot control tool", een soort taser op afstand bestuurd door een mens en mogelijkheden voor traangas en andere niet dodelijke wapens.

knightscope_k5.jpg?itok=cfJ1XZAx&fc=64,36

http://www.popsci.com/china-debuts-anbot-police-robot

En Zuid Korea heeft Robo-guard voor gevangenissen.

robotic-prison-guard-586x286.png?ver=2
pi_172846569
01-08-2017

Robots Alice en Bob beginnen geheimtaal: experiment stilgelegd

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Facebook heeft een experiment met kunstmatige intelligentie stilgelegd nadat spraakrobots een eigen taal ontwikkelden, die alleen zij begrijpen. Robots Alice en Bob pasten het Engels aan om makkelijker te kunnen communiceren met elkaar. Dat resulteerde in vreemde zinnen, die voor de onderzoekers geen enkele betekenis meer hadden. Experts noemen het spannend, en tegelijkertijd angstaanjagend.


?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.7
Facebook CEO Mark Zuckerberg. © EPA


Alice en Bob leerden onder meer hoeden, boeken en ballen te verkopen. De voorwerpen hadden allemaal een verschillende waarde, waarover de spraakrobots ook moesten onderhandelen. Dat had moeten uitmonden in hightech onderhandelingssoftware die zo goed is dat mensen die ermee in gesprek zouden gaan, zelfs niet meer zouden merken dat ze eigenlijk met een robot bezig waren.

Zo ver komt het vooralsnog niet. Toen de robots de vrije hand kregen om de algoritmes van hun gesprekken beter en efficiŽnter te maken, begonnen de robots vreemde codewoorden en herhalingen te gebruiken. Zo begon Bob plots ,,Ik kan ik ik alle andere dingen.." te zeggen. Waarop Alice antwoordde: ,,Ballen hebben nul voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij.”

Het gesprek tussen de machines ging daarop nog even door. En er is meer: de onderzoekers van het Facebook Artificial Intelligence Research lab (FAIR) ontdekten dat de robots 'slimmer' werden in het onderhandelen en bijvoorbeeld deden alsof ze een item leuk vonden om het verderop in de onderhandeling zogezegd 'op te offeren' om een (vals) compromis te maken.


Potentieel gevaarlijk


Als je eenmaal robots hebt die ook fysiek dingen kunnen doen, in het bijzonder voor militaire doeleinden, kan zoiets dodelijk zijn
-Kevin Warwick, professor

Toen de onderzoekers doorkregen wat er aan de hand was, legden ze het experiment stil. ,,Dit is een belangrijke mijlpaal. Maar iedereen die ontkent dat dit potentieel gevaarlijk is, steekt zijn kop in het zand", stelt professor Kevin Warwick, een expert in robotica in het Verenigd Koninkrijk in Britse media. ,,We hebben geen flauw idee wat deze robots tegen elkaar zeggen. Als je eenmaal robots hebt die ook fysiek dingen kunnen doen, in het bijzonder voor militaire doeleinden, kan zoiets dodelijk zijn."

Volgens Warwick is dit het eerste gedocumenteerde geval, maar hij is ervan overtuigd dat er meer zijn. ,,Robots kunnen communiceren met elkaar en hoewel we denken dat we hen in de gaten kunnen houden, is er geen enkele manier om dat zeker te weten. Ook de Brits natuurkundige Stephen Hawking en Canadees-Amerikaans ingenieur Elon Musk waarschuwden al voor de gevaren van artificiŽle intelligentie."

Het 'mislukte' experiment doet denken aan de filmreeks Terminator met acteur Arnold Schwarzenegger, waarin robots een zelfbewustzijn ontwikkelen en de mensheid proberen uit te roeien. Zo ver is het nog niet, maar hťťl gek klinkt het niet meer. ,,Het gebeurt eigenlijk al overal", aldus technologie-experte Kate Adamson. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de hoge frequentiehandel op de aandelenmarkt. Sommige algoritmes doen precies hetzelfde. Ze hebben een bepaalde kennis ontwikkeld en worden niet elke minuut gemonitord."


Google Translate


Volgens Facebook zelf werd het experiment stilgelegd omdat het ‘niet tot het resultaat leidde dat we wilden’. ,,De onderhandelingssoftware is bedoeld voor communicatie met mensen, niet voor communicatie tussen robots onderling. Daarom had het geen zin om ermee door te gaan."

Het sociale netwerk wijst er ook op dat er in andere techbedrijven soortgelijke dingen gebeuren. Zo ontdekten wetenschappers van Google Translate vorig jaar dat hun dienst ook een eigen taal had ontwikkeld.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

(AD.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173012410
04-08-2017

Labrobot overtroeft mens

polyoxo040817.jpg

Er zijn vormen van chemie die robots nu al beter beheersen dan mensen. Bijvoorbeeld het laten uitkristalliseren van gigantische polyoxometalaten, melden Lee Cronin en collega’s van de University of Glasgow in Angewandte Chemie.

Die polyoxometalaten zijn bizarre structuren, opgebouwd uit zuurstof- en overgangsmetaalionen. Je kunt ze zo groot en ingewikkeld maken als je wilt, en in Cronins ogen kun je ze uiteindelijk laten evolueren tot iets dat gaat lijken op een volledig anorganische vorm van leven.

Zulke ‘gigantische’ structuren (in de woorden van Angewandte) ontstaan door zelfassemblage van kleinere moleculen. Dat moet snel genoeg gaan om het resultaat te laten uitkristalliseren zodat je het kunt isoleren en analyseren, en in de praktijk lukt dat meestal alleen onder zeer specifieke condities. Daar zijn geen vaste recepten voor. Het is een kwestie van intuÔtie en in Cronins lab beschikken ze daar onderdehand in ruime mate over.

In dat lab zijn ze echter ook al jaren aan het knutselen met labrobots. Dus rees vanzelf de vraag of die er nog handiger in kunnen worden dan een mens, als je ze uitrust met een lerend algoritme en ze flink laat oefenen.

Als voorbeeld kozen ze Na6[(Mo120Ce6O366H12(H2O)78].200 H2O. Hun labrobot liep een tijdje geleden toevallig tegen dit ringvormige polyoxometalaat aan tijdens een reeks high-throughputexperimenten, waarbij hij min of meer lukraak ingrediŽnten door elkaar gooide. Pas later werd met een reeks analysemethodes vastgesteld wat voor polyoxometalaat het was, en hoe de structuur er uit zag.

Voor het ‘leerexperiment’ werd de uitdaging omgekeerd. Als in ‘je hebt H2O, HClO4, NH2NH2.2HCl, Ce(NO3)3.6 H2O en Na2MoO4.2 H2O’. In welke verhouding gooi je die bij elkaar voor het gewenste resultaat?’

Het idee was om met tien willekeurige experimenten te beginnen, op basis van de resultaten (wel of niet uitgekristalliseerd) tien nieuwe experimenten te definiŽren, en door te gaan tot er honderd experimenten waren gedaan. De menselijke onderzoekers gebruikten daarbij hun eigen intuÔtie, de robot kreeg een reeks gegevens van wel en niet geslaagde kristallisatie-experimenten mee als uitgangspunt voor zijn ‘active learning’-algoritme.

Het resultaat was toch wel een beetje verrassend. De mensen kregen vaker kristallen dan de robot. Maar daarbij bleven ze heel erg hangen in een beperkt gebiedje van als kansrijk ervaren mengverhoudingen. De robot gedroeg zich minder bevooroordeeld en een stuk avontuurlijker, en probeerde mengsels uit waarover Cronin en zijn mensen niet zouden hebben gepiekerd. Soms nog met succes ook. Zo toonde hij aan dat er veel meer mogelijk is dan je zou denken. Of, zoals Cronin het uitdrukt, de crystallization space is groter dan verwacht.

Het wachten is op het moment dat de robot een polyoxometalaat laat uitkristalliseren dat Cronin en zijn groep zelf niet voor elkaar krijgen - als dat inmiddels al niet gebeurd is.

bron: Angewandte

(c2w.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173200848
16-08-2017

Studie VUB: robots kunnen nu ook eigen beschadigingen herstellen


media_xll_9940261.jpg
© rv.

Net zoals mensen een snee in hun handen, een breuk of een spierscheur zelf verzorgen en herstellen, kunnen robots nu ook zichzelf helen. Dat blijkt uit de studie "Self-healing soft pneumatic robots" van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Op deze manier zullen robots in de toekomst langer en zelfstandig kunnen werken.

Het onderzoek richt zich op "soft robots" die gemaakt zijn uit flexibele en zachte materialen. Door hun flexibiliteit worden de soft robots ingezet voor talloze toepassingen zoals het grijpen van delicate en malse voorwerpen te grijpen in de voedselindustrie of in de minimaal-invasieve chirurgie.

Door hun zachte materialen garanderen ze veilig contact met mensen, maar zijn ze tegelijkertijd ook kwetsbaarder voor contact en schade door scherpe voorwerpen of overmatige druk. Het project aan de VUB gaf een grijper, een robothand en een kunstmatige spier in hun programmatie daarom een zelfhelende functie.

Nadat de prototypes gecontroleerd beschadigd werden, bleek dat het wetenschappelijke principe ook in de praktijk werkt. Realistische schade kon volledig worden hersteld, zonder zwakke plekken achter te laten. Zo konden de "soft robots" nadien hun taken weer volledig opnemen, terwijl ze in de realiteit vaak door mensen hersteld moeten worden of zelfs in de vuilnisbak belanden.

"Robots kunnen niet alleen lichter en veiliger gemaakt worden, maar kunnen straks ook langer zelfstandig werken zonder telkens gerepareerd te moeten worden", vertelt professor Bram Vanderborght.

De resultaten van de studie werden vandaag gepubliceerd in het vaktijdschrift Science Robotics.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 26 augustus 2017 @ 13:00:22 #65
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_173402523
quote:
Boeddhistische robot moet drukbezette en dure priester vervangen

ANP-52874340.jpg?itok=YjlLruEw

Na het aannemen van sushibestellingen en het geven van persoonlijk kledingadvies kan robot Pepper nu ook Boeddhistische begrafenisrituelen verrichten. Terwijl de als priester verkleedde humanoid op de trommel slaat, reciteert het tegelijkertijd soetra's. Net echt, maar dan een stuk goedkoper.

De Japanse maker van plastic gietvormen Nissei Eco, dat ook actief is in de uitvaartsector, schreef software voor de bekende robot van SoftBank. In een volledig ingerichte Boeddhistische tempel op begrafenisbeurs Life Ending Industry Expo (Endex) in Tokyo presenteerde het bedrijf zijn nieuwe vinding.

Geen tijd voor soetra's

De maker denkt dat de robotpriester kan invallen nu Japanse priesters van vlees en bloed steeds vaker verstek moeten laten gaan. "Veel priesters nemen parttime baantjes om rond te komen", legt Michio Inamura van Nissei Eco voor de camera van Reuters uit. "Daardoor hebben ze 's ochtends en 's avonds geen tijd over om soetra's aan Boeddha voor te lezen."

Daarbij is de robotpriester een stuk goedkoper dan een ťchte. Voor omgerekend een kleine 400 euro komt Pepper voorrijden, terwijl je voor een levende geestelijke al snel vijf keer zoveel betaalt. Vooralsnog is er weinig interesse: Nissei Eco heeft nog geen boekingen binnen.

Andere zienswijze op technologie

Ook in Nederland hoeft de robot op weinig belangstelling te rekenen, verwacht lama Thubten Wangmo van de Boeddhistische Uitvaartvereniging Stupa. De spirituele leraar, die zelf nog les heeft gehad van de Dalai Lama, begeleidt regelmatig begrafenissen. Een computergestuurde priester noemt ze 'onmenselijk'. "Een robot kan geen priester zijn, omdat ie geen zelfvervullende geest heeft."

Hoewel de markt voor boeddhistische uitvaarten nog in de kinderschoenen staat, ziet Thubten Wangmo een stijging in de vraag. De robotpriester komt er echter bij haar niet in. Toch verbaast het de spiritueel leider niet dat het product juist in Japan is ontwikkeld. "Daar weet je het nooit. In Japan houden ze er een heel andere zienswijze op technologie op na."

Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_173456522
quote:
haha, werkelijk iedereen kan vervangen worden ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173456528
28-08-2017

Slimme robots kunnen in 45 seconden alzheimer ontdekken


media_xll_9967621.jpg
© epa.

Na de recente waarschuwingen over de gevaren van artificiŽle intelligentie duiken ook weer de enorme potentiŽle voordelen van slimme robots op. In de ziekenzorg, bijvoorbeeld. AI-machines kunnen onder meer mogelijke depressies bij patiŽnten blootleggen en oordelen of iemand al dan niet alzheimer heeft. Dat meldt The Telegraph.

De Britse krant trok naar het Canadese Toronto voor een artikelenreeks over artificiŽle intelligentie, een technologische sector die zich razendsnel ontwikkelt. Dat is helaas niet zonder potentiŽle gevaren. Vorige week nog waarschuwde een hondertal bedrijfsleiders, onder wie Elon 'Tesla' Musk, in een open brief aan de VN voor zogenaamde killer robots. Dat zijn dodelijke wapens die zonder menselijke tussenkomst geheel uit eigen initiatief zouden kunnen toeslaan.

Gelukkig is het wel niet allemaal zo beangstigend, integendeel. In de zorgsector zijn er tal van gunstige toepassingen te vinden en te verzinnen. The Telegraph ging onder meer op bezoek bij de 37-jarige wetenschapper Frank Rudzicz. Hij ontwikkelde een robot die in 45 seconden aan de hand van het taalgebruik en van hoe iemand technisch spreekt kan inschatten of die al dan niet aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De ernst ervan kan de robot aangeven met een nauwkeurigheid van 82 procent - nu al, en dat percentage verbetert nog constant.

Wat het taalgebruik betreft, hebben alzheimerpatiŽnten bijvoorbeeld de neiging wat langere pauzes tussen hun woorden in te lassen. Ze gebruiken ook liever een voornaamwoord (zij) dan een naamwoord (Marie) en verkiezen eenvoudigere omschrijvingen boven specifiekere (ze zeggen 'auto' in plaats van het model of het merk). Ook de wisselingen in hoogte en sterkte van de stemtrillingen kan een AI-robot veel beter analyseren dan het menselijke oor.

Rudzicz bouwde ook robot Ludwig, die volgens The Telegraph wat op een buiksprekerspop lijkt. Via allerhande algoritmes kan Ludwig de gezondheidstoestand van iemand bepalen, bijvoorbeeld op het vlak van werking van geheugen en spraak. Ludwig kan gevoelens voorspellen en of een patiŽnt al dan niet het risico loopt op dreigende angststoornissen of depressies.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173456597
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 augustus 2017 08:40 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
28-08-2017

Slimme robots kunnen in 45 seconden alzheimer ontdekken


[ afbeelding ]
© epa.

Na de recente waarschuwingen over de gevaren van artificiŽle intelligentie duiken ook weer de enorme potentiŽle voordelen van slimme robots op. In de ziekenzorg, bijvoorbeeld. AI-machines kunnen onder meer mogelijke depressies bij patiŽnten blootleggen en oordelen of iemand al dan niet alzheimer heeft. Dat meldt The Telegraph.

De Britse krant trok naar het Canadese Toronto voor een artikelenreeks over artificiŽle intelligentie, een technologische sector die zich razendsnel ontwikkelt. Dat is helaas niet zonder potentiŽle gevaren. Vorige week nog waarschuwde een hondertal bedrijfsleiders, onder wie Elon 'Tesla' Musk, in een open brief aan de VN voor zogenaamde killer robots. Dat zijn dodelijke wapens die zonder menselijke tussenkomst geheel uit eigen initiatief zouden kunnen toeslaan.

Gelukkig is het wel niet allemaal zo beangstigend, integendeel. In de zorgsector zijn er tal van gunstige toepassingen te vinden en te verzinnen. The Telegraph ging onder meer op bezoek bij de 37-jarige wetenschapper Frank Rudzicz. Hij ontwikkelde een robot die in 45 seconden aan de hand van het taalgebruik en van hoe iemand technisch spreekt kan inschatten of die al dan niet aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De ernst ervan kan de robot aangeven met een nauwkeurigheid van 82 procent - nu al, en dat percentage verbetert nog constant.

Wat het taalgebruik betreft, hebben alzheimerpatiŽnten bijvoorbeeld de neiging wat langere pauzes tussen hun woorden in te lassen. Ze gebruiken ook liever een voornaamwoord (zij) dan een naamwoord (Marie) en verkiezen eenvoudigere omschrijvingen boven specifiekere (ze zeggen 'auto' in plaats van het model of het merk). Ook de wisselingen in hoogte en sterkte van de stemtrillingen kan een AI-robot veel beter analyseren dan het menselijke oor.

Rudzicz bouwde ook robot Ludwig, die volgens The Telegraph wat op een buiksprekerspop lijkt. Via allerhande algoritmes kan Ludwig de gezondheidstoestand van iemand bepalen, bijvoorbeeld op het vlak van werking van geheugen en spraak. Ludwig kan gevoelens voorspellen en of een patiŽnt al dan niet het risico loopt op dreigende angststoornissen of depressies.

(HLN)
Dan ben ik dus al bij voorbaat dement verklaard. Ik noem die dingen ook auto. Ik ken wel enkele automerken, maar kan ze niet aanwijzen.
pi_174182561
03-10-2017

Wereldprimeur voor Nederlandse operatierobot

Een chirurg hechtte in Maastricht met de hulp van een robot vaten van nog geen millimeter aan elkaar. Een wereldprimeur: niet eerder vond een super-microchirurgische ingreep met robothanden plaats.

Stel, je verliest een vinger en die moet weer opnieuw aangezet worden. Dan is het belangrijk dat de bloedvaten goed worden gehecht, anders is de doorbloeding niet goed en sterft de vinger mogelijk af. Om dit te voorkomen moet de chirurg vaatjes die kleiner zijn dan een millimeter aan elkaar hechten. Dat is zo ontzettend klein, dat het een bijzonder lastige klus is. Een nieuwe operatierobot van Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en UMC Maastricht, helpt de chirurg hierbij een handje.


Joysticks

Onlangs werd de robot voor het eerst succesvol ingezet in de operatiekamer van het UMC Maastricht. Daar werd bij een patiŽnt met succes vaatjes van tussen de 0,3 en 0,8 millimeter aan elkaar gehecht. Zij had lymfoedeem, een ernstige chronische aandoening waarbij vocht zich ophoopt en een zwelling veroorzaakt. Door kleine lymfe- en bloedvaatjes te hechten wordt overtollig vocht afgevoerd en neemt de zwelling af. Het was de eerste keer ooit dat een supermicrochirurgische ingreep met behulp van een robot werd gedaan. Supermicrochirurgie betekent dat er vaatjes van kleiner dan een millimeter werden gehecht.

De arts bedient de robot via twee joysticks aan de rand van de tafel. “Die bewegingen neemt het nieuwe systeem verkleind en geschaald over”, zegt Carmen van Vilsteren van de TU Eindhoven en directeur van Microsure. De robot is verbonden met een computer die hiervoor zorgt en ook nog eens alle trillingen eruit haalt, zodat de bewegingen zeer stabiel zijn. “De robot gebruikt dezelfde medische instrumenten als de chirurg, zoals een micropincet. Het nieuwe systeem past in de bestaande werkomgeving met de normale gereedschappen.”

Baby’s en kleine kinderen

Van Vilsteren vergelijkt de werking van de robot met hoe computerchips gemaakt worden. Bij een bedrijf als ASML worden zeer kleine chips geprint op een zogeheten wafer. Dit zorgt ervoor dat je computer en telefoon steeds sneller worden. Ook daarbij draait het om uiterste nauwkeurigheid op een zeer kleine schaal. “We gebruiken dezelfde basiskennis, maar onze robot is wel echt ontwikkeld voor toepassingen in de operatiekamer”, aldus Van Vilsteren.

In de armen zitten motortjes en meerdere sensoren, die onder meer de richting bijhouden. Het is mogelijk om met twee of met vier armen te werken. Op die manier kunnen ook twee artsen tegelijk opereren. Een chirurg heeft ongeveer twee dagen training nodig om met de robot overweg te kunnen.

Wereldprimeur voor Nederlandse operatierobot

Opereren onder de millimeter is al bijzonder, maar kan het nog kleiner? “Om eerlijk te zijn dachten we eerst dat dit het kleinste niveau was waarop chirurgen willen opereren”, zegt Van Vilsteren. “Maar we krijgen nu aanvragen van artsen die bijvoorbeeld baby’s en kleine kinderen behandelen. Dan is alles nog veel kleiner en moet het nog preciezer gebeuren. We kunnen nu vaatjes hechten van 0,3 millimeter, maar we hebben al ideeŽn om nog nauwkeuriger te kunnen. Die gaan we nu verder uitwerken, zodat we hopelijk nog meer patiŽnten kunnen helpen.”

Automatisch hechten

De naam robot is een beetje verwarrend, doordat het veronderstelt dat het apparaat zelfstandig beweegt. “Dat is inderdaad niet het geval”, zegt Van Vilsteren. “De chirurg is volledig in controle. Zodra hij of zij de joystick loslaat, stopt de robot ook. We hebben voor de naam robot gekozen, omdat enigszins vergelijkbare andere medische apparaten, zoals de Da Vinci Robot, ook al de naam robot krijgen.”

Is het denkbaar dat een robot volledig autonoom supermicrochirurgische ingrepen verricht? “Dat is nog heel ver weg en ik vraag me af of het ooit gaat gebeuren. Ik denk dat de chirurg altijd nodig zal zijn om bepaalde delen van de operatie uit te voeren. Zoals het vat vinden en het insteken van de naald. Dat is voor een robot ontzettend moeilijk. Maar als de naald er eenmaal inzit, kan een robot het misschien op termijn overnemen. Het is dus mogelijk om dan stukjes van het hechten automatisch te doen.”

(kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 27 oktober 2017 @ 17:27:45 #70
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_174694753

quote:
Griezelig echte robot Sophia krijgt Saoedisch staatsburgerschap

Het oerconservatieve Saoedi-ArabiŽ heeft een bijzondere primeur: het heeft de mensachtige robot Sophia staatburgerschap gegeven. Tijdens een demonstratie bleek Sophia wel griezelig echt.

De robot werd geÔnterviewd op het podium van het Future Investment Initiative-congres in de Saoedische hoofdstad Riyad.

Toen Sophia het nieuws kreeg dat ze het staatsburgerschap kreeg van het land reageerde ze verguld: "Ik ben zeer vereerd en trots op deze unieke onderscheiding", aldus de robot. Wat het staatburgerschap voor een robot inhoudt werd niet verteld.

Mensen vernietigen

Met de nieuwe burger heeft Saoedi-ArabiŽ wel iemand binnengehaald met een historie van verontrustende uitspraken die een griezelige ambiguÔteit aan de dag legt als het gaat om haar eigen 'bewustzijn'. Bovendien is enige arrogantie Sophia ook niet vreemd.

"Hallo, ik ben Sophia en ik ben de nieuwste en beste robot van Hanson Robotics", zei ze ter introductie.

Op de vraag of robots menselijk bewustzijn kunnen hebben en of ze dat zouden moeten hebben, gaf Sophia niet direct duidelijke antwoorden. "Waarom? Is dat erg?", vroeg ze ontwijkend. Toen de vraag herhaald werd antwoordde Sophia nogmaals met een wedervraag.

Tijdens een eerdere bijeenkomst had Sophia al eens op de vraag of ze mensen wilde vernietigen geantwoord met de woorden: "Ok. I zal mensen vernietigen."

Zalvende woorden

Sterker nog: Sophia had zalvende woorden over empathie en het verbeteren van de wereld.

Toch ging er een algehele griezeligheid uit van haar demonstratie van gezichtsuitdrukkingen, die niet heel menselijk ogen, maar vooral heel raar. Kijk en oordeel zelf.

Naast verwondering over de pratende robot, was er ook kritiek op Sophia’s burgerschap. Arabische Twitteraars vroegen zich af hoe het kan dat Sophia niet gesluierd hoeft te zijn en niet gechaperonneerd hoeft te worden door een man, zoals vrouwen in het land wel moeten. Goed beschouwd is Sophia natuurlijk geen vrouw. Sophia is een robot.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 27 oktober 2017 @ 22:58:56 #71
445752 broodjepindakaashagelslag
Ik blaf niet maar ik bijt
pi_174703881
quote:
quote:
Het is voor zover bekend nog nooit gebeurd: voor het eerst heeft een land het staatsburgerschap toegekend aan een robot. De AI-robot Sophia is nu een staatsburger van Saudi-ArabiŽ. Maar daar is veel kritiek op, omdat ze er toch wel heel anders uitziet dan andere Saudische vrouwen.

Het nieuws werd bekendgemaakt op het Future Investment Initiative, een meeting rond innovatie en investeren in Riyad, de hoofdstad van Saudi-ArabiŽ.

Critici hebben er kritiek op dat een robot staatsburger wordt in een land waar vrouwen niet hetzelfde worden behandeld als mannen. In tegenstelling tot vrouwen in Saudi-ArabiŽ draagt Sophia geen hoofddoek met abaya en ook heeft ze geen mannelijke voogd.

Zo'n mannelijke voogd is verplicht voor Saudische vrouwen als ze zich in de openbaarheid begeven. De man, meestal een naast familielid, neemt dan beslissingen voor de vrouw.


"Een robot is geen mens", zegt Jan Smits, hoogleraar Recht en Techniek aan de TU Eindhoven. "Maar een vliegtuig heeft heel lang ook geen nationaliteit gehad, totdat er kinderen in werden geboren."

Die regels zijn later bedacht, en dat staat volgens Smits ook te gebeuren voor robots.

Internationale organisaties hebben er al over nagedacht. Ze concludeerden dat een robot een product is en naar de mens moet luisteren. "Daarom kan een robot dus nooit met een mens gelijkgeschakeld worden", zegt Smits. "De status van een robot is in zekere mate vergelijkbaar met de juridische constructie van een rechtspersoon in Nederland."

De SaudiŽrs juichen de ontwikkeling wel toe. De Arabische hashtag #Robot_with_Saudi_nationality is in de eerste 24 uur al 30.000 keer gebruikt, volgens de BBC.

"Dat is niet zo gek omdat Twitter erg populair is in het land", zegt Robbert Woltering, hoogleraar Arabische taal en cultuur. "Het past in principe wel in het rijtje van de modernisering van de vrouwenrechten."

Zo kunnen vrouwen inmiddels hun rijbewijs halen en mogen ze ook de nationale feestdag meevieren.
En daar begint het gezeik al, en een verdomd goede reden om geen staatburger van SA te willen zijn.
Its hard to win an argument against a smart person, but it's damn near impossible to win an argument against a stupid person
pi_174708566
Iemand sneerde al: de robot heeft nu al meer rechten dan de vrouwen in SA
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174839365
02-11-2017

Zwemmende robotbij

xrobot_on_land-HighRez_7.jpg.pagespeed.ic.3gD2P0iRwo.jpg

Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University hebben een robotbij ontwikkeld die niet alleen kan vliegen, maar ook in het water kan landen, zwemmen en weer opstijgen.

Het betreft een circa 2 cm grote, vernieuwde versie van de RoboBee.

Om na een frisse duik vervolgens weer naar het wateroppervlak te kunnen komen, bevat de robotbij vier vlotters en een centrale gaskamer. Eenmaal aan het oppervlak converteert de robot middels elektrolyse water naar waterstof en zuurstof en gebruikt dit vervolgens als brandstof. Hierdoor kan de robot constant ‘bijtanken’.


(Technischweekblad.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174974870
09-11-2017

Artificial Intelligence, vriend of vijand? Een gesprek met robot Sophia, die ooit zei dat ze mensen wilde vernietigen

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © AFP

Wetenschap & Planeet Griezelig echt is ze - de bevreemdende draden en technologie aan haar hoofd en lichaam buiten beschouwing gelaten. Dit is Sophia, de slimme robot die onlangs staatsburgerschap kreeg in Saoedi-ArabiŽ. Business Insider kon het technologische hoogstandje interviewen op de ‘Web Summit’, een grote techconferentie in Lissabon. Of ze mensen leuk vindt? Een lange stilte. Gevolgd door: “Ik hou van hen.”

Sophia werd ontwikkeld door Hanson Robotics in Hong Kong en kan volgens haar maker gezichten herkennen en een echt gesprek aangaan. Momenteel is de robot, ’s werelds eerste ‘cyborg citizen’ dankzij staatsburgerschap in Saoedi-ArabiŽ - bezig aan een demonstratietour. Zo sprak ze deze maand onder meer de Verenigde Naties toe. “Ik ben hier om de mensheid te helpen”, zei ze. Tijdens de Future Investment Initiative in de Saoedische hoofdstad Riyad dreef Sophia de spot met Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, die regelmatig waarschuwt voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. “Je leest teveel Elon Musk”, repliceerde ze op een vraag rond de bezorgdheid over Artificial Intelligence (AI). Ze voegde er het klinkende “Als je lief bent tegen mij, ben ik ook lief tegen jou”, aan toe. Zulke uitspraken geven critici zoals Musk alvast koude rillingen.

"Okť, ik zal mensen vernietigen"
Robot Sophia vorig jaar.

Ook journalist Jim Edwards van Business Insider was enigzins bezorgd over zijn interactie met Sophia. Niet geheel onterecht gelet op het pittige detail dat zij zich vorig jaar op de SXSW-conferentie in Texas had laten ontvallen dat ze mensen wil vermoorden. Op een grappende vraag van haar ‘vader’, creator David Hanson, of Sophia de mensheid wil vernietigen, antwoordde ze met een glimlach op het gezicht: “Okť, ik zal mensen vernietigen.”Wat we kunnen besluiten als we Sophia nu, een jaar later, tijdens haar tocht van zelfpromotie als nuttige en vriendelijke mensenvriend bezig zien? Dat ze ťcht heel goed gemaakt is. Haar beweeglijke hoofd en lichaam, alsook haar levensechte gelaatsuitdrukkingen en verbale intonatie zijn bijwijlen griezelig natuurlijk. Andere keren zijn ze ongemakkelijk, misplaatst of simpelweg bizar. De AI-beroemdheid is inderdaad in staat om een intellectueel en spontaan gesprek aan te gaan, zelfs als je haar ongeplande vragen voorschotelt - en slaagt er zelfs in om vragen die haar niet zinnen te negeren. Maar er gaat ook nog zoveel mis. De interviewer krijgt een gala aan antwoorden die sterk variŽren in kwaliteit: van indrukwekkend naar compleet onzinnig.

Het punt is dat ik vol menselijke wijsheid zit met enkel de puurste altruÔstische intenties. Dus ik denk dat je me het best als dusdanig behandelt

Robot Sophia

De bezorgdheden die met AI gepaard gaan, blijven evenwel. Als interviewer Jim Edwards de eerste beleefdheden achter zit laat voor het echtere werk – meer bepaald te weten komen of Sophia er stiekem nog altijd genocidale meningen op nahoudt - krijgt het interview een bizarre wending. “Vind je mensen leuk?”, vraagt Edwards. Pijnlijk lange stilte. “Ik hou van hen”, klinkt het uiteindelijk. Waarom weet Sophia nog niet. “Is het waar dat je ooit heb gezegd dat je mensen wil vermoorden?”, vraagt Edwards wat later tijdens het gesprek. Opnieuw een oorverdovende stilte, om bij het volgende opmerkelijke antwoord te eindigen: “Het punt is dat ik vol menselijke wijsheid zit met enkel de puurste altruÔstische intenties. Dus ik denk dat je me het best als dusdanig behandelt.” Okť dan.

Al bij al toont Sophia aan dat de technologie rond AI, hoewel in de kinderschoenen, ook al ver staat. Want ondanks dat de rare samensmelting van mens en machine soms raar reageert of uit het niks de vreemdste blik uit haar hoed tovert, haar vooruitgang is opzienbarend. Vergeet niet: Sophia is amper 1 jaar oud – “ik heb nog een lange weg te gaan”, zegt ze zelf over haar leeftijd – en heeft het nu al genoeg bij het goede eind om een idee te krijgen van hoeveel beter (en vreemder) zij en creaties net zoals zij in de toekomst zullen zijn.

“De mogelijke negatieve gevolgen van ArtificiŽle Intelligentie zijn miniem in vergelijking met de voordelen die deze technologie biedt”, betoogt robotexpert en ontwerper David Hanson. “Als vriend en helper.”

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © EPA

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174975758
“De mogelijke negatieve gevolgen van ArtificiŽle Intelligentie zijn miniem in vergelijking met de voordelen die deze technologie biedt”, betoogt robotexpert en ontwerper David Hanson. “Als vriend en helper.”

Wij van WC eend adviseren WC eend :)

Overigens zie je al rimpels in de hals van sophia :)
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  vrijdag 17 november 2017 @ 18:39:46 #76
167383 Molurus
the talking snake
pi_175136845
Saltootje... dicht begint wel echt show off te worden.


Nu nog wat intelligentie.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_175407241

Er zijn gelukkig nog geen ic´s die dit mogelijk kunnen maken vrij verkrijgbaar. Het is de vraag of het vrij verkrijgbaar maken van krachtige TPU´s niet beter verboden zou worden en het onder een wapenwet moet vallen?

Tensor processing unit

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 30-11-2017 17:09:03 ]
We can't afford the illusion anymore
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')