abonnement Unibet Coolblue
pi_145054078
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 14:35 schreef L-E het volgende:

[..]

Dit wilde ik ook zeggen. Een kind kost uiteraard geld, maar wij hebben voor ons gevoel niet minder te besteden (en wij hebben er twee) omdat we gewoon andere keuzes maken.
Nou, ik denk daar anders over (zie lijst) :+
(en reizen heb ik het maar helemaal niet over)
  dinsdag 30 september 2014 @ 14:37:52 #102
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_145054097
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 14:35 schreef L-E het volgende:

[..]

Dit wilde ik ook zeggen. Een kind kost uiteraard geld, maar wij hebben voor ons gevoel niet minder te besteden (en wij hebben er twee) omdat we gewoon andere keuzes maken. Voor ons is kinderopvang bijvoorbeeld geen kostenpost, kleding vind ik mee vallen want veel mensen om ons heen met kinderen en er worden regelmatig tassen vol kleding uitgewisseld, wasmiddel maak ik zelf dus kost geen drol, en speelgoed krijgen ze voornamelijk van anderen tbh. Als oma een kinderstoel wil koopt ze die overigens heel lief zelf ;)
Moet je wel die mazzel hebben ;)
Wij zijn de eerste in de vriendengroep met kinderen en mijn schoonzus heeft er eentje van 5 maanden ouder dus ik krijg helemaal niks aangereikt van anderen.
Nu hebben wij het totaal niet slecht hoor, verre van maar het blijft altijd een beetje appels met peren vergelijken omdat de ene situatie totaal anders is dan die van een ander.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_145054100
En dat is nog zonder BSO, en wij nemen niet eens heel veel af.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_145054120
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 14:37 schreef laziness het volgende:

[..]

Moet je wel die mazzel hebben ;)
Wij zijn de eerste in de vriendengroep met kinderen en mijn schoonzus heeft er eentje van 5 maanden ouder dus ik krijg helemaal niks aangereikt van anderen.
Nu hebben wij het totaal niet slecht hoor, verre van maar het blijft altijd een beetje appels met peren vergelijken omdat de ene situatie totaal is dan die van een ander.
Helemaal waar :)

Ik wilde alleen even een tegengeluid laten horen tegenover al het kinderenkostenklauwenmetgeld-geweld ;)
pi_145054139
maar, uit deze discussie blijkt dus ook dat de kosten geleidelijk oplopen, en dat een baby minder kost dan een 5 jarige. Een puber zal nog duurder zijn, neem ik aan.

Maar, ik ga er ook van uit dat jullie salarissen gestegen zijn over dezelfde periode dat het kind opgegroeid is (tenzij minder gaan werken, natuurlijk)...
pi_145054186
Ik vrees de puberteit wel, financieel gezien ;(
pi_145054191
Even teruggezocht, het Nibud zegt:
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Voor de bepaling van het besteedbaar (gezins)inkomen, neemt u alle inkomstenbronnen mee, dus ook vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke.

Denk dat dat tot nu toe wel aardig klopt hier, qua kleding luiers spulletjes e.d.
  dinsdag 30 september 2014 @ 14:41:00 #108
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_145054201
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 14:39 schreef Jagärtrut het volgende:
maar, uit deze discussie blijkt dus ook dat de kosten geleidelijk oplopen, en dat een baby minder kost dan een 5 jarige. Een puber zal nog duurder zijn, neem ik aan.

Maar, ik ga er ook van uit dat jullie salarissen gestegen zijn over dezelfde periode dat het kind opgegroeid is (tenzij minder gaan werken, natuurlijk)...
Ik heb sinds kort een andere baan en heb nu salarisverhoging maar ik stond sinds ik een baby kreeg stil omdat ik door de bevalling in de ziektewet zat en baas vond dat ik daarom geen verhoging verdiende :') Daarna sloeg de crisis in en kreeg niemand verhoging een paar jaar lang en was ik blij een baan te hebben.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_145054239
Kinderopvang hakt er hier flink in. Wij zijn er echt veel aan kwijt per maand. Weinig toeslag dus. Dat is natuurlijk wel op basis van ons inkomen, maar het is wel een verschil als het gaat om wat je te besteden hebt.

Verder vind ik het tot dusver, met een baby, allemaal helemaal niet zo veel geld kosten. En het is echt zo dat je het net zo gek kunt maken als je zelf wilt!

Dus ik denk Jagartrut, zeker aangezien jullie nog niet weten waar je wilt gaat wonen, dat het vooral de vraag is of jullie allebei willen werken en zo ja, hoe je de kinderopvang wilt gaan regelen. Dat is namelijk in die eerste paar jaar eventueel je grootste kostenpost maar dat hangt dus ook heel erg af van welke keuzes jullie maken (en waar jullie wonen.) Het verschilt ook erg per land.
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_145054280
Ik werk bij een klein bedrijf waar verhogingen geen vanzelfsprekendheid zijn. Wel krijg ik geregeld een bonus, maar er is geen peil op te trekken, dus geen vaste inkomstenstijging. Mijn vriend is wel wat gestegen, denk ik. Maar een en ander is ook afhankelijk in welke fase van je leven je een kind krijgt. Bij zowel mijn vriend als bij mijn zijn er sowieso geen enorme stappen meer omhoog te maken, wij zijn allebei al ruim 40.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  dinsdag 30 september 2014 @ 14:46:36 #111
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_145054396
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 14:36 schreef laziness het volgende:
Wij reizen en terrassen nog steeds graag hoor :D maar dat moet dus wel mate ivm voorheen.
En ik persoonlijk vind dat de kinderbijslag bij steeds groter wordende kinderen de kosten bij lange na niet dekt.
Toen wij een baby kregen ging ik minder werken en er kwamen kosten als kinderopvang bij dus financieel betekende dat hier zeker wel achteruitgang.
Wij terrassen nog steeds wel regelmatig (wel minder en minder lang dan vroeger), uit eten echt veel minder. In de 5 jaar vķķr de geboorte van S gaven we veel uit aan reizen naar de USA, nu niet meer. Ik moet zeggen dat wij wel echt merken dat we op die manier compenseren en dat ik het terecht vond om die nuance ook even te noemen. Dat gezegd hebbende, zit mijn kind nog niet op clubjes/sport , nemen wij geen drie volle dagen kinderopvang af, koop ik niet enorm veel kleding voor S en van wat ik koop is een gedeelte tweedehands.

Ik kan me goed voorstellen dat de kosten stijgen met de leeftijd van je kinderen.
  dinsdag 30 september 2014 @ 14:47:09 #112
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_145054412
Ik vrees financieel de kosten wel voor eentje op het kdv en eentje op de bso wat hier het geval zou zijn als we een tweede zouden krijgen. Dan is baby kind1 want meeste uren dus bovenop de kosten die we nu hebben voor het kdv komen dan nog eens de bso kosten. Dat is een niet mals bedrag in totaal. Twee tegelijk op het kdv is goedkoper in kosten volgens mij.
Ik heb je lief mijn hele leven
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 dinsdag 30 september 2014 @ 14:47:55 #113
269689 crew  Viv
pi_145054440
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 september 2014 13:39 schreef mignonne het volgende:
Muh :{
Nouja goed alle tijd dan dus nog om spaarpotjes aan te leggen en voorbereidingen te treffen enzo.
Sparen kunnen we wel ja. :Y) Maar het blijft muh als je er verder wel aan toe bent.
pi_145056623
Vervelend Viva, dat je nog zo'n tijd moet wachten. Het is wel fijn dat je een duidelijke datum hebt.

Hoe duur een kind is? Dat hangt o.a. af van wat voor inkomen je nu hebt.
Het zal ons in eerste instantie niet heel veel kosten. Ik werk nog niet, ik studeer nog. Mijn man heeft sinds twee jaar een baan en groeit sindsdien lekker in salaris. Als wij voor een kind gaan dan hebben we sowieso geen inkomstenderving omdat ik niet minder hoef te gaan werken. Volgens mij is dat namelijk de grootste kostenpost, met de kinderopvang daar nog bovenop (die wij ook niet veel nodig zullen hebben én zo wel, dan is er de kinderopvangtoeslag). Als ik dan afgestudeerd ben hoop ik een baan te vinden. Wellicht kost de kinderopvang ons dan meer geld, maar het schijnt toch haast altijd wel uit te kunnen om te werken dus waarschijnlijk groeien we de komende jaren nog wel wat betreft inkomsten.
Het enige wat het voor ons duur maakt is dat we na vrij korte tijd wel uit ons appartement gegroeid zullen zijn, en een andere woning is haast altijd duurder dan onze huidige.

Daarnaast heb ik bijna acht neefjes/nichtjes en mijn man er veertien. Genoeg kleding en spullen te leen/te koop van familie. We houden erg van tweedehands en vallen niet zo heel snel voor dure spullen dus een baby zal niet zo heel veel kosten. Mijn broer en schoonzus krijgen komende maand hun eerste dochtertje, en tot nu toe hebben ze ong. 750 euro uitgegeven aan een complete uitzet. En dat terwijl ze niet heel krap zitten, dus wellicht kan het nog wel goedkoper allemaal.

Wel zie ik om me heen dat grotere kinderen een stuk duurder zijn. Mijn zwager en schoonzus hebben vijf kinderen en ik vraag me ook wel eens af hoe die het redden. Ik weet dat ze amper sparen voor de toekomst van hun kinderen bijvoorbeeld, omdat ze dat geld gewoon niet kunnen missen. En die kinderen komen ook prima groot. Maar ik zou toch wel graag een leuk bedrag willen sparen zodat mijn kinderen ook kunnen studeren en dan niet met een enorme studieschuld zitten.
freedom is just another word for nothing left to lose
  dinsdag 30 september 2014 @ 16:25:34 #115
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_145057693
Wij kwamen ook ongeveer op dat bedrag :) en wij hebben het alles behalve krap... maar ik vind het leuk om overal koopjes, tweedehandsjes, opknappertjes en krenten in de pap te zoeken ;).
KuikenGuppy
pi_145057929
inkomen is hier soms ook wel een twijfelpunt. maar dat zal het altijd blijven aangezien ik door gezondheid niet veel kan werken. we zien nu alles wat ik verdien als extra.

we kunnen nu prima rondkomen van 1 inkomen. blijft ook nog over om te sparen en de verbouwingen bekostigen. dus als de verbouwingen achter de rug zijn dat lukt dat ook wel met een kleine.
  dinsdag 30 september 2014 @ 16:50:10 #117
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_145058687
Wij hebben 3 kinderen en 1 inkomen we moeten dingen er voor laten maar goed dat is een keus die iedereen zelf maakt. Dan maar niet de verre reizen met alle kinderen en dan maar niet die ene hele dure sport.

Wij zullen inderdaad niet heel veel kunnen sparen voor hun studie. Maar ik weet zelf ook niet of ik dat wel wil. Ik weet niet of ik ze die makkelijke rit heel graag wil geven.

Ik denk dat ze heel goed terecht zullen komen later en ik denk niet dat een groot studiefonds daar echt een verplichting voor is.
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
pi_145058849
Wat bedoel je met makkelijke rit Moppert? Dat jullie hun studiegeld betalen?
Ik vind het nogal wat om een kind van 18 (of 16 al) voor hun eigen studie te laten werken.. Misschien hebben ze hun koppie mee, dan wordt t nogal een studie, flink wat geld.

Dat is bij mij ook wel een dingetje waar ik mee zit. Ik zou best fulltime willen moeder met een bunch of kids, heel graag zelfs, maar dan wordt het wel echt sparen voor studie, want ik wil heel graag dat ze die mogelijkheid krijgen. En als Max zo doorgaat zoals ie nu lekker gaat, dan wordt t nogal wat :')
erf de ogen van je kind - kijk erdoor
  dinsdag 30 september 2014 @ 17:00:14 #119
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_145059069
Een makkelijke rit bedoel ik dat alles voor ze gedaan zal worden en gefixt is op financieel gebied
Als ik kijk naar wat we nu binnen krijgen kunnen we ze dan enorm goed helpen hoor.
Maar er is niet een mega studiefonds tegen die tijd.
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
pi_145059141
Ok :) Ik vind dat het een soort vanzelfsprekend iets moet zijn, net als genoeg eten op tafel en schone kleren, maar misschien ben ik zwaar verwend op dat gebied.
erf de ogen van je kind - kijk erdoor
  dinsdag 30 september 2014 @ 17:07:33 #121
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_145059350
Mijn man en ik hebben daar ook discussies over... Mijn studie werd volledig betaald door mijn ouders, inclusief op kamers gaan (wel binnen bepaalde grenzen). Ik heb mij nooit zorgen hoeven maken over geld, en kon mijn aandacht aan mijn studie (en bijbehorend studentenleven) besteden, en dat wil ik ook voor mijn zoon. Mijn man vindt dat te 'gemakkelijk' en wil dat kuiken tzt maar gaat werken als hij graag wil studeren. Ik vind het lastig om hem te overtuigen, ook omdat we bijna volledig leven van zijn salaris... Maargoed, het duurt nog minstens 18 jaar, en het laatste woord is er nog niet over gezegd ;).
KuikenGuppy
pi_145059416
Tja, wat is precies mega? Denk dat iedereen daar andere standaarden op na houdt, afhankelijk van wat je verdient en wat reëel is.

Ik probeer het wel wat ruim te zien. We sparen voor haar, maar wat en hoe wil ik gewoon met haar tzt bespreken. Ligt er heel erg aan wat haar dromen zijn, of ze iemand wordt die graag wil studeren of liever iets anders gaat doen. Of misschien wil ze naar het buitenland. Of ze zelf verstandig met geld kan omgaan... of meteen de primark gaat leegkopen. :') . Hoe dan ook zou ik het fijn vinden als we haar dan op weg kunnen helpen. En niet in de zin van papa en mama betalen alles wel, maar als begin of steun in de rug.

Ik heb het zelf vrijwel zonder zo'n steun in de rug gedaan en dat kon ook en is leerzaam, maar mijn eigen kind gun ik dat er wat meer mogelijk is en dat geld niet een reden wordt om bepaalde dingen die voor haar heel belangrijk zijn te moeten laten..
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_145059436
Wij sparen voor S. In principe (tenzij ze tegen die tijd een crack-verslaafde dakloze is of zo) mag ze dat op haar 18e hebben en mag ze dat gebruiken om te studeren, maar ook om te reizen of een huisje in te richten. Of mee te gaan shoppen in New York.
We hopen dat ze tegen die tijd genoeg gezond verstand heeft om het er niet zomaar door te jagen. Als ze wel wil studeren, maar het geld er snel even aan iets anders doorheen jaagt, zal ze haar studie zelf moeten betalen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_145059458
er zit ook wel een verschil tussen genoeg te eten/ schone kleren, en alles financieel regelen...
ookal is er een goed gevuld studiefonds dan hoef je nog niet alles voor ze te regelen op financieel gebied.
(pa die ff een studentenhuis koopt voor dochterlief, ouders die alles bekostigd voor zoonlief terwijl zoonlief ook nog maximaal bij leent voor het uitgaan en luxe vakanties... )

ik vind de studententijd nog een beetje een ver van mijn bed show eerlijk gezegd.
dat nieuwe leenstelsel zie ik totaal niet zitten. maar over 20jaar is de situatie misschien weer helemaal anders...

[ Bericht 0% gewijzigd door Elleska op 30-09-2014 17:53:57 ]
  dinsdag 30 september 2014 @ 17:13:11 #125
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_145059546
Vooral dat laatste, Elleska ;). En je weet ook niet hoe je er zelf over 20 jaar voor staat.
KuikenGuppy
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')